Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeJul 15th 2011
     permalink
    hahaha siedzę w pracy i na głos się śmieję, czy tylko mi ten opis wydaje się taki anachroniczny?;)
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    kate1: No serio. Nie pamiętam do którego roku życia kobiety jest "pierwiastka"

na takie rzeczy się chyba tylko w Polsce jeszcze zwraca uwagę. Ja jak poszłam zagranicą do lekarza w wieku 30 i powiedziałam,że staramy się z mężem o dziecko i chciałabym się przebadać, bo nie jestem już najmłodsza, to ten lekko się uśmiechnął i powiedział żebym przyszła za rok gdyby się do tej pory nie udało. Martwić mogłabym się (wg.mojego lekarza) gdybym miała 36 lat:-) a i to nie jest pewne, bo w dzisiejszych czasach wiek na pierwsze dziecko zdecydowanie sie zawyża.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 15th 2011 zmieniony
     permalink
    ja jestem przyzwyczajona do towarzystwa kobiet, ktore pierwszego dziecka (wybor czesto swiadomy) oczekuja po 35 roku zycia (wlochy).
    no, i ja sama urodze MOOOOOOZE w sam dzien moich 35 urodzin:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Aguncia.. a że tak zapytam ... jesteś "starą pierwastką"?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    owszem! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    igisowa: 81;)
    A to witam rówieśniczkę ;) Stara pierwiastka mówicie? :D W moim otoczeniu bywa różnie, rzadko zdarza się żeby któraś znajoma specjalnie starała się już na studiach, większość rodziła po 25 r.ż. albo później.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Aguncia..i jestem pewna, że nikt we Włoszech tak cię nie określił :bigsmile: i widzisz co tracisz rodząc poza Polską?! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    W Anglii podobno kobiety rodzą pierwsze dziecko w wieku 29 lat. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    igisowa: czy tylko mi ten opis wydaje się taki anachroniczny?;)

Oj, nie tylko Tobie, nie tylko :bigsmile:

lapa: na takie rzeczy się chyba tylko w Polsce jeszcze zwraca uwagę

Niestety. Oto Polska właśnie.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Generlanie wiek kobiet rodzących po raz pierwszy jest coraz wyższy. Jest to związane ze zmianem stylu życia i podejścia do rodzicielstwa i pewnie tysiącem innych przyczyn. Poza tym decyzja o powiększeniu rodziny jest chyba coraz częściej decyzją świadomą i zaplanowaną :-)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Rosnąca ilość rozwodów dość szybko po ślubie też chyba dodaje swoje 3 grosze.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    kariera... i 999 innych przyczyn :-)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    A pro po staranek :wink: Ja zaszłam w cyklu,w którym miałam stwierdzoną na badaniu ginekologicznym początkową grzybicę no i postanowiłam trochę przechrzcić A. ze względu żeby nie bawić się z chorobą i nie zataczać błędnego koła. No i wyszło na to,że kochaliśmy się tylko cztery razy. A był też cykl,w którym staraliśmy się dosłownie dzień w dzień i nic.. Także faktycznie czasem można dać odpocząć tym plemnikom troszkę :wink:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Ja zaszłam w cyklu z dwoma serduchami przez cały miesiąc. Tak wyszło i tu taka niespodzianka.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :bigsmile: hihihihi jak widać czasem im mniej tym lepiej :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    kurczę, to może i ja mam szansę w tym cyklu? :bigsmile:
    Talinka: im mniej tym lepiej
    dobre :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Hehe;) No to ładnie igisiowa, zaczynamy razem, ja już nowy cykl zaczęłam właśnie dzisiaj, ale przecież nie będę tempki w okres mierzyć bo ogólnie mnie to obrzydza;)poza tym nie wiem czy to takie do końca potrzebne;) No ale... Mam nadzieje, że uda mi się zrobić wszystkie badania, w ciagu 4 dni, bo tyle bede w Polsce ;) Uśmiałam się z tym starszych pierwiastek, powiem Wam, że potraficie mi humor poprawić dziewczynki:) Poza tym lepiej późno niż.. później;) 40 lat to już moim zdaniem przesada z lekka, ja bym się bała... Miłego dnia i do wieczorka:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Pitaja, co ty za badania chcesz robić??
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    mhm..to i ja stara starająca się..78 rocznik..pozdrawiam..
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Anna witaj w gronie "starych pierwastek- to be" :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    lapa: "starych pierwastek- to be"

No teraz to ja się popłakałam ze śmiechu :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Kate.. a Ty jesteś w ciąży z pierwszym dzieckiem? bo jak tak, to załapiesz się pod tą samą kategorię, tylko bez "to be" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Tak, z pierwszym :smile: Stara pierwiastka ze mnie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Chce zrobić badania na poziom progesteronu i estrogenu, powtórzę cytologie bo ostatnio mi jakiś stan zapalny wyszedł. No pójdę do gina, powiem, że szykuje się na bobasa, niech pod tym kątem posprawdza wszystko:)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    U mnie kolejne oczekiwanie ;) w poniedziałek, wtorek wszystko powinno być jasne, a do tego czasu nie potrafię o niczym innym myśleć....
    I jeszcze te bolące, piersi, one chyba najbardziej mnie nakręcają w tym cyklu, botempka owszem w górze ale bez rewelacji.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    A jaka ja jestem pierwiastka? Pierwsze dziecko urodzę (jak dobrze pójdzie) mając 30 lat.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Pitaja, to ja sugeruję żebyś najpierw poszła do ginekologa, ewentualnie już z wynikiem cytologii, niczym więcej, i niech on zaleci jakie badania powinnaś zrobić. Nie ma co na razie robić badań na własną rękę, zwłaszcza że to Twój drugi cykl starankowy będzie a pierwszy z bardziej szczegółową obserwacją. Może się też okazać, że oprócz badań, które zrobisz na własną rękę lekarz zaleci Ci jeszcze dodatkowe. Po co chodzić 2 razy, zwłaszcza że sama mówisz, że badania chcesz zrobić w Polsce. A do gina gdzie?
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Motylica, trzymam kciuki za owocny poniedziałek!
    Pierwiastka to każda kobieta rodząca po raz pierwszy, nawet gdyby miała 50 lat na karku.
    --
  1.  permalink
    Dopiero 16 dzień cyklu jejku jeszcze tyle czekania już bym chciała wiedzieć czy ten cykl będzie udany :)
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    eh ja dziś 29dc, temperatura zmierzona "po zwykłemu" w ciągu dnia 37,1 i słaniam się na nogach;/ przeziębienia niet, objawów czy to @ czy też ciązy tez niet;) piersi zwykłe a większość z Was pisała o bolących itp. Także pewno po prostu znów dłuuuuugi cykl....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    igisowa: piersi zwykłe a większość z Was pisała o bolących itp.

mnie ani w jednym ani w drugim ciążowym przed terminem @ nie bolały :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Obaczymy, obiecałam sobie, że pierwszy test zrobię w 30dc;)
    Ale przy negatywnym zostaje jeszcze tydzień zapasu na ewentualny długi cykl, bo nie tak dawno miewałam 37 dniowe.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a obserwujesz się?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Talinka: mnie ani w jednym ani w drugim ciążowym przed terminem @ nie bolały :wink:
    --

mnie też
    zaczęły dopiero gdzieś na początku 6-go tygodnia ciąży :wink::wink::wink:
    ale równie szybko przestały heheh
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Wcześniej jedynie długości cykli, to pierwszy nasz cykl ze staraniem się o dziecko i tak naprawdę pierwsze poważniejsze zgłębianie wiedzy na temat obserwacji śluzu, temperatury czy szyjki. Zamierzam więcej zapisywać i obserwować w kolejnym cyklu, ten mam jedynie wypełniony jeśli chodzi o plamienia- bo dawno aż tyle nie było..
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aa - ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    motylica0: A jaka ja jestem pierwiastka? Pierwsze dziecko urodzę (jak dobrze pójdzie) mając 30 lat.

No jak nic " stara pierwiastka- to be" :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mnie jakoś żaden kalendarzyk z tyłu głowy nie siedzi, chociaż nigdy nie miałam do czynienia z anty. Cykl to normalna sprawa, a świadomość płodności - przydatna.
    W czasie starań nie jest ważna liczba serc, tylko ich celność. 1-2 w okresie płodnym w zupełności wystarcza, czego dowodem są ciąże na 28dni.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Amazonka jesteś starająca się czy odkładająca? bo mi w odkładaniu cykl tez nie siedzi w głowie, a teraz po prostu z tej chęci i decyzji na staranie sie o potomka ciężko pozbyć się myśli o lepszych o gorszych momentach na poczęcie. I szczerze- ten kalendarzyk z tyłu głowy mi osobiście przeszkadza;)
    I wiem wiem, że cykl i obserwacje to normalna rutynowa sprawa. Ale obserwacje rozpoczęte w cyklu starań dla mnie są wydarzeniem a nie codziennością jak dla Ciebie. Codziennością dla mnie było spodziewanie się okresu co circa 30 dni;)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Od dawna się obserwujesz? Zaczęłaś dopiero z powodu starań?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Tak jak pisałam- zaczęłam z powodu starań, wcześniej stosowałam antykoncepcję hormonalną, następnie mechaniczną.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka: mnie ani w jednym ani w drugim ciążowym przed terminem @ nie bolały

Mnie też. Dopiero około 8 tygodnia zaczęły boleć,a teraz sutki palą niemiłosiernie
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    A mnie dla odmiany cycki tak bolały,że myslałam, że oszaleje. Zaczęly boleć przed terminem @. Co ciekawe w cyklu z ciążą biochemiczna bolały mnie od ok 15-16 dc. Kobiecy organizm jest nieprzewidywalny i każdej z nas jak widać inny.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Kate1 ostatnio cytologia wyszla mi 2ka z jakims stanem zapalnym.Czyli mowicie ze poki co z tymi badaniami lepiej dac sobie spokoj?Wiecie co to staram sie narazie bez badan,wiec kiedy powinnam zrobic,po ktorym cyklu.Chociaz powiem Wam ze wiem w 2 cyklu sie uda!!:P
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    No to szkoda. Mechaniczna nie była zupełnie potrzebna. Lepiej późno niż wcale. Z czasem przyzwyczaisz się i obserwacja będzie rutyną.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Pitaja, z tego co pisałaś mieszkasz w Holandii, a tam stawia się na naturę :-) a z doświadczenia wiem ,że lekarz rodzinny w Holandii może dać ci skierowanie do ginekologa i na badania po roku bezowocnych starań.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Pitaja, ja na Twoim miejscu zaczęłabym teraz mierzenie temperatury ciała (powiedzmy od 5dc), obserwacje śluzu i jeśli nie masz tym problemu to też badanie szyjki. W tym czasie poszłabym do ginekologa na zwykłe ginekologiczne badanie. II grupa cytologiczna jest bardzo powszechna i nie wymaga specjalnego leczenia. Lekarzowi powiedz, że starasz się o dziecko i zapytaj, czy zaleca jakieś badania poprzedzające zajście w ciążę. Równie dobrze może coś zalecić, jak i nic, jeśli nie będzie widził powodu do aż takiej wnikliwości na tym etapie, choć może w NL podchodzą to tego tematu inaczej.
    Gwarantuję, że niejedna dziewczyna z 28dni pomoże w interpretacji wykresu. Jeśli te wykresy wskażą na coś niepokojącego, wtedy wskazane będą badania. Ale jakie? Teraz trudno teoretyzować.
    Ale to jest moje zdanie i nikt się z nim zgadzać nie musi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    motylica0: A jaka ja jestem pierwiastka? Pierwsze dziecko urodzę (jak dobrze pójdzie) mając 30 lat.
    Motylku my tez "stare pierwiastki" bedziemy :tooth::tooth:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.