Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    staramy sie ;-) luteine mam brać od 16 dc przez 10 dni 2 razy dziennie i pozniej czekać na miesiączke... powiedziala nawet, zeby nie przekrecic " ze to powinno nam troche pomóc" cokolwiek to oznacza ;-)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 16th 2011
     permalink
    madelajne88: luteine mam brać od 16 dc przez 10 dni 2 razy dziennie i pozniej czekać na miesiączke...

a wiesz, że Luteina brana przed owulacją [tzn za wcześnie] może ją zablokować czyli nie dochodzi do pęknięcia pęcherzyka czyli starania są, że tak powiem na marne ?
    i że zalecanie brania progesteronu od 16 dnia cyklu to najczęstszy "błąd" lekarza, który zakłada, że każda kobieta owuluje w okolicach 14 dnia cyklu? :wink:

no chyba, że wzięcie pierwszej tabletki jest poprzedzone monitoringiem, na którym pani dr potwierdza, ze do owulacji doszło....
    bo jak nie to zupełnie bez sensu jest to , co Ci zleciła...
    --
  2.  permalink
    no tak czytalam o tym ... tez sie nad tym zastanawialam, ale doszlam do wniosku ze poki co zaufam lekarzowi ktory ma na ten temat wiedze... napewno ma ja wieksza ode mnie ... narazie bedziemy próbować tak a pozniej sie zobaczy :/
    jedno jest pewne bez luteiny narazie miesiaczki nie mialam wiec odstawiac jej nie bede.
    specjalnie zaczelam robic te testy owulacyjne zeby sprawdzic co z nia jest :confused:
    bo gin sama powiedziala ze moze tez tak byc ze mam cykle bezowulacyjne ..
    ah no rozwazam wszytsko , czytam czytam czytam i czasami mam wrazenie ze im wiecej "wiem" tym mniej rozumiem ;-)
    dzis jest wlasnie 14 dc, a na tym dunrowatym tescie kreska kontrolna :/
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Durnowaty test może mówić prawdę - nie ma reguły że owulacja jest 14 dnia Każda z nas jest indywidualna i każda ma indywidualny cykl i u Ciebie np owu może być 19dc albo i 10
    --
    •  
      CommentAuthorpinkgonzo
     permalink
    ja też biorę luteinę od 16dc....:/ ale nie miałam pojęcia że może zahamować...:/....hmmm...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no wielu lekarzy tak brać każe a to największa głupota wg mnie......
    tzn jak owulacje macie wcześniej to luz ale jednak mało która babeczka owuluje zawsze ok 14 d.c
    ja np nigdy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    ja miałam 10 dc dominujący pęcherzyk, owulacja nie wiem do tej pory czy była czy nie, rozchorowałam się i nie miałam możliwości tego sprawdzic, w ciązy nie jestem :(
    Dziewczyny zastanawiam się czy kupić mikroskop owulacyjny, wielokrotnego użycia marki DONNA? czy miałyście styczność z tym sprzętem?lub innym?
  3.  permalink
    no ja zaczelam robic te testy owulacyjne.. zaczelam od 11 dc i mam jeszcze test na dzis - 15 dc i jutro 16 dc .. pozniej luteina .. i teraz sie zastanawiam co zroboic bo owulacji jeszcze nie bylo, przynajmniej wg testu.. od 2 dni pobolewa mnie dół brzucha , nie znam sie na tych obserwacjach szyjki i sluzie, ale na moje oko to sie zmienila chyba wydaje sie bardziej miekka i sluzu jest wiecej choc co jak co surowego jajka nie przypomina ;-) zastanawiam sie czy nie dokupic testów i po prostu poczekac na owlulacje i po niej zaczac brac , z drugiej strony boje sie ze jeszcze pogorsze sytuacje...
    o takim mikrospokie n ie slyszalam, nawet nie wiem na czym polega jegoi dzialanie ..
    :bigsmile:
    pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorjotka76
    • CommentTimeSep 17th 2011
     permalink
    Ja chyba też zdecyduję się na termometr owulacyjny, już zaczyna mnie drażnić ten rtęciowy, bo rano nie dowidzę, zaspana i bez okularów:))) U mnie 11 dc i dalej temperatura nisko, zastanawiam się co to oznacza.
    Mam jeszcze jedno pytanie do was: czy jeśli z pęcherzyka zrobiła się torbiel, to miesiączkę można dostać normalnie? Bo w objawach torbieli jajnika mówią o zaburzeniach miesiączkowania.
    •  
      CommentAuthorSocha20
     permalink
    Dzisiaj przyszła @. Dobrze że się nie nakręcałam na ciąże i nie robiłam żadnych testów :devil:
    •  
      CommentAuthorSocha20
     permalink
    jotka76 ja też mam rtęciowy i też już się troszke denerwuje ale spróbuje jeszcze w tym cyklu może się przyzwyczaje :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeSep 17th 2011 zmieniony
     permalink
    arkada: Dziewczyny zastanawiam się czy kupić mikroskop owulacyjny, wielokrotnego użycia marki DONNA? czy miałyście styczność z tym sprzętem?lub innym?

Mam- nie działa.
    Zresztą, chyba nie tylko mi...patrz na dole strony
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jotka76: U mnie 11 dc i dalej temperatura nisko, zastanawiam się co to oznacza.

oznacza to nic innego jak to , że cały czas zbliżasz się do momentu owulacji tzn jesteś cały czas teoretycznie płodna :wink:
    szkoda tylko, że te śluzowe obserwacje takie niepełne bo to potem jest ważne jeśli o analizę chodzi :smile:

MADELAJNA jak śluz się zmienia i szyjka też to może to podejście do owu....
    ja bym się wstrzymała z tą Luteiną...
    i następnym razem zapytała pani dr czemu mi nie chce zrobić monitoringu tylko w ciemno daje progesteron...
    umów się na USG i dopiero jak będziesz miała potwierdzone przebycie owulacji to będziesz brała Luteinę...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    A ja korzystałam ze zwykłego mikroskopu - szkolnego - i działał świetnie :wink:
    A kupiłam za ok. 30 zł :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    Dziewczyny..czy uważacie ze u mnie ten skok był za mały? Czy to może oznaczać ze nie miałam owulacji? :((((
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    agael77: Mam- nie działa.
    Zresztą, chyba nie tylko mi...patrz na dole strony
    --

Dziękuję za info, też w głębi myślałam że to będzie bubel:shocked:
    •  
      CommentAuthorpinkgonzo
     permalink
    jotka76....jaka mi się zrobiła torbiel, to na początku nic nie czułam, normalnie miesiączkowałam...ale w kolejnym cyklu po 3 tygodniach dostałąm krwawienia...a potem prochy...:/
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    martooś: Dziewczyny..czy uważacie ze u mnie ten skok był za mały? Czy to może oznaczać ze nie miałam owulacji? :((((

nie ma czegoś takiego jak za mały lub za duży skok
    skok albo jest albo go nie ma

istotne [wg Rotzera] jest tylko to, aby każda z trzech wyższych temperatur była wyższa od każdej z sześciu temperatur niższych

u Ciebie ten warunek jest spełniony więc SKOK JEST DOBRY :wink:

natomiast nawet on nie daje Ci 100 % potwierdzenia, że do owulacji doszło....
    jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że doszło
    ale nie 100 %
    tylu nie da Ci nawet monitoring USG
    jedynie ciąża :smile:
    --
  4.  permalink
    hmmmm tylko obawiam ze ja tak bede czekac na owu i ona sie w ogole nie pojawi to co wtedy ? kiedy zaczac brac ta luteine ? kurde pogmatwane to wszytsko jest strasznie
    mam jednak cicha nadzieje ze moze sie samo jakos wszytsko wyklaruje, dzis test dopiero przede mna .. ale nie napalam sie jakos strasznie, bo mam dziwne przeczucie ze ja naprawde tych owulacji nie mam ...
    zaczelam mierzyc nawet temp w tym miesiacu ale zachorowalam wiec moje mierzenie niewiele dawalo wiec przestalam ...
    moze od przyszlego miesiaca uda mi sie jakos roznac na tych kalendarzach co tu sa i zaczac wszytsko skrzetnie notowac,.
    mam jeszcze pytanie, bo ja mam termometr elektroniczny, no i nie wiem czy on jest taki beznadziejny czy co ale jakies smieszne mialam temp. np 35,8 a nawet 34,8...
    on zawsze strasznie zanirzal ale teraz to juz przeginka ;-)
    •  
      CommentAuthorSocha20
     permalink
    Nie wiem co sie zemną dzieje :/ strasznie mało krwawie.. :(
    •  
      CommentAuthorAnderka
     permalink
    Co do testów owu... w tym cyklu monitowałam testami ewentualny czas owulacyjny i testy utwierdziły mnie w przekonaniu, że są wątpliwe. Zaczęłam testować w 7 dc. testami Acon. 8 i 9 dc wyszły grube krechy i silnym natężeniu testowej. Byłam mocno zaskoczona , ze tak wcześnie będzie owu. 10 dc rano test Acon pokazał testową już troszeczkę jaśniejszą i gdybym miała się wzorować na tych testach to owu mogła już być. Kupiłam tego samego dnia testy Amil. One pokazywały jedną krechę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy wieczorem 10dc byłam na monitoringu i gines powiedział , ze jeszcze 2-3 dni do owulacji. Rzeczywiście Amil pokazał dwie krechy dopiero 12 dc rano z tym, ze testowa nieco jaśniejsza. 13 dc mega tłuste. Jak widać testy są wątpliwe a jeśli będę ich używać to tylko Amila bo pokrył się z monitoringiem. Podejrzewam, ze dziś 13 dc była owulacja bo dokładnie tak jakbym to poczuła. Jutro okaże się czy nastąpi skok, który mi wiele powie :).
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    ale przecież pozytywny test owu wkazuje , że owulacja jest prawdopodobna w ciągu 36 h, swoją drogą pewnie zależy też jakiej firmy, mimo wszystko najpewniejszy jest monitoring...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Czy któraś z Was zażywała proverę?
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    madelajne mierz tempkę i monitoruj się testami owu... podam Ci prosty przykład.. w poprzednim cyklu miałam owu około 14dc ... w tym cyklu jest to około 27dc... popieram dziewczyny, nie zawsze trzeba ślepo ufać lekarzowi, ok gdyby Cie zmonitorował... ale skoro dał Ci to na ślepo i schematycznie brać po 16dc gdzie jesteś po 5 lat brania tabletek anty, Twój organizm jest kompletnie rozregulowany i jakby zdezorientowany, nagle hormony nie są sztucznie stymulowane, pracują same, trochę czasu zejdzie nim to wszystko wróci do normy.... powodzenia życzę :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    madelajne88: mam jeszcze pytanie, bo ja mam termometr elektroniczny, no i nie wiem czy on jest taki beznadziejny czy co ale jakies smieszne mialam temp. np 35,8 a nawet 34,8...

w jakim miejscu mierzyłaś?

najlepiej mieć termometr konkretnie owulacyjny... a temperatury... musiałabyś mierzyć chociaż jeden cały cykl lub kilka zeby zobaczyc jak to u Ciebie wygląda...
    --
  5.  permalink
    ja temp mierzylam normalnym termometrem pod pacha ... ale przerwalam bo calymi nocami nie spalam, wstawalam... poza tym mialam tepmerature wiec to nie mialo sensu....
    moze od przyszlego cyklu zaczne ..
    moze macie racje ze narazie sama siebie poobserwuje i zobaczymy co sie bedzie dziac ... tylko musze jutro przed praca isc do apteki i zakupic testy ;-)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 18th 2011
     permalink
    madelajne88: ja temp mierzylam normalnym termometrem pod pacha ...

POD PACHĄ SIĘ NIE MIERZY !!

tzn jeśli chcesz sprawdzić czy masz gorączkę to tak ale nie jak się chcesz obserwować :tongue:

mierzymy albo w ustach, albo w pochwie albo w odbycie
    inne miejsca ZAKAZANE :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjotka76
     permalink
    "Czy któraś z Was zażywała proverę?"
    Tak, brałam ją jeden raz, po pierwszym cyklu z CLO. Coś mi się przesterował organizm i nie dostałam miesiączki, tzn było plamienie bardzo skąpe i krótkie, lekarz powiedział, że nie można uznać tego za miesiączki. Brałam chyba 15 tabletek i po kilku dniach po odstawieniu, dostałam miesiączki.
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Jotka76, dzięki za odpowiedź :)
    ja mam brać przez 10 dni bo mam problem z owulacją (podobno).
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    dokładnie madelajna, właśnie coś mi nie grało, w samoobserwacji nie prowadzi się pomiarów pod pachą bo nic z nich nie wynika....
    ja proponuję Ci w ogóle poczytać na ten temat, co jak kiedy, termometru pewnie też nie masz odpowiedniego, najpierw przygotuj się troszkę merytorycznie a później działaj, powodzenia i czekamy na wykresiki
    --
  6.  permalink
    ok, moze jak sie doszkole to wróce do dyskusji
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zacznij od ABC eksperta
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    Cześc dziewczyny :)
    100 lat na forum nie zaglądałam (znowu...wiem, wiem...)
    Teorka - ale suwak Ci zasuwa do przodu! :) WOW!
    --
    • CommentAuthorlaura99
     permalink
    Witajcie Kochane !
    Ja mam taki nie duży w sumie problem... Od już 11 miesięcy się staram jak niektóre wiedzą... Zaprzestałam kiedy miesiąc temu okres się pojawił i znowu byłam zawiedziona... Bodajże 2 dni przed okresem robiłam test... Były 2 krechy przy czym ta druga baaardzo leciutka... Więc sama nie wiem co dalej o tym sądzić, jeszcze gdy się starałam brałam różne witaminy, wiesiołek, kwas foliowy itp...Wtedy p 2 dniach przyszła @ ale muszę dodać, że była dość normalna... A w tym miesiącu znowu coś się dzieje, niby w czasie przyszła... Ale było jej bardzo mało bo w sumie przez 3 dni... Aha co chciałam jeszcze dodać co mnie najbardziej zmartwia, to że jem normalnie w niektóre dni nawet mniej, a wciąż tyję :( :sad: Proszę Was bardzo o jakąś poradę bo już sama nie wiem:
    -czy jestem chora,
    -czy w ciąży,
    -czy potrzebny mi już jakiś psychiatra ;)
    Nie wiem sama co sądzić o tym...
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A może badania hormonów?? Zaczęłabym od TSH.:wink:
    Czy w ciąży czy nie...test ci to powie hehe:bigsmile:
    Psychiatra...hmm sama oceń...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeSep 19th 2011
     permalink
    Robiłaś też test z krwi? Przestałaś się starać i obserwować?
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Witam. Jestem tu nowa. Od listopada (czyli od prawie roku) staramy się z mężem o dziecko. Jak do tej pory nic z tego nie wychodzi...:( Z jednej strony niecały rok to jeszcze nie tragedia ale już moment żeby zacząć się zastanawiać czy coś jest nie tak... Jak dotąd moja pani gin nie zleciła mi żadnych badań poza przeciwciałami na różyczkę i toksoplazmozę. Ostatnio jak u niej byłam to powiedziała mi tylko żebym mierzyła sobie temperaturę i za 2 miesiące do niej przyszła z wykresami. Od tego cyklu zaczęłam brać na własną rękę wiesiołek i castagnus wychodząc z założenia ze zioła nie zaszkodzą a mogą pomóc. Zaczęłam sie zastanawiać nad zmiana gin. Co o tym myślicie dziewczyny?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    brownie: zaczęłam brać na własną rękę wiesiołek i castagnus wychodząc z założenia ze zioła nie zaszkodzą a mogą pomóc

mój ginekolog jakby się o tym dowiedział to by się wściekł :smile:
    on mi zawsze powtarza, że nie ma po co łykać Castagnusów i innych tabletek skoro się nawet badań nie zrobiło żadnych...
    a takie leki, mimo że ziołowe, też mogą rozregulować cykle :wink:

staracie się 10 miesięcy
    do roku czasu uznaje się za normę...

fajny pomysł gin żebyś mierzyła temp. i zobaczyła jak wykresy wyglądają....

kolejnym krokiem pewnie będą zlecone rózne badania
    Twoje i Męża

a miałaś jakiś monitoring, żeby sprawdzić czy owulujesz ?

p.s nam się udało dokładnie w 12 cyklu starań
    gin mówił, żeby czekać cierpliwie ale ja byłam uparta i dałam się nawet pociąć [ laparoskopia ] bo za wszelką cenę chciałam znaleźć przyczynę niepowodzeń...
    przebadana zostałam na wszystkie strony, tysiąc razy
    podobnie jak mój mąż...

i po 12 mscach kiedy już wachlarz badań został wyczerpany udało się normalnie zajść w ciążę.... :smile:
    i teraz w sumie sobie myślę po co nam były te badania, zabiegi i stres oraz ból z nimi związany...
    ale jak to mówią jak się człowiek nie przekona to nie uwierzy
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    PTC to tylko 1 objaw płodności. Lepiej naucz się jej rozpoznawania.
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Nie miałam żadnego monitoringu..nic. Raz tylko miałam usg robione w ciągu ostatniego roku bo kiedyś miałam torbiele na jajnikach i kontrolnie staram się robić raz do roku. Wyszło ze miałam akurat owulacje. :) Od tego cyklu mierze temp, kontroluje śluz itd...zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Moja gin pewnie by tylko machnęła ręką na tego cosagnusa i powiedziała ze można...bo ona ma takie podejście do ziółek właśnie.
    •  
      CommentAuthortechniczne
    • CommentTimeSep 20th 2011
     permalink
    Dziewczyny a czym może być spowodowane że faza lutealna w jednym cyklu trwa 12 dni a w drugim np 13-16 dni
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Może poziomem progesteronu:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    też stawiałabym na poziom progesteronu
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Jak faza lutealna trwa 10 dni to za niski progesteron, a jak 12 to w porządku, dobrze myślę??
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeSep 20th 2011 zmieniony
     permalink
    1O dni to minimum, poniżej 10 to może być za niski.
    --
    •  
      CommentAuthormartooś
    • CommentTimeSep 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny.. powiedzcie proszę, czy moje temperatury nie są za nisko? Po skoku znów temperatura spadła do 36.4... :cry:
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeSep 21st 2011
     permalink
    Ja się pytam gdzie są staraczki:shocked:!?
    Aż tak ostro się starają, że nie zaglądają!?:confused:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Basiu ja jestem, w wolnej chwili zaglądam nawet w pracy, ale sama nie będę pisać ze sobą :-) zapewne więcej osób w okresie zimowym będzie zaglądać
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Pewnie tak, zima sprzyja "grzaniu" się, a na wiosnę widać efekty :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    ja jestem starającą się staraczką ...czekam teraz na werdykt 30stego (termin @)..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.