Marcelka: nikt Ci nie odpowie, czy miałaś owulację. Jak pisałam owulację może potwierdzić lekarz podczas USG lub... ciąża. Innego sposobu nie ma. A tym bardziej nie odpowiemy Ci czy będzie akurat 14-15dc. Wróżyc nie potrafimy, niestety... ;) Madzia Wu: o ile mi wiadomo to to się nazywa zespół napięcia przedmiesiączkowego i zwykle wystepuje PRZED miesiączka. Zatem jeśli napinasz się przed miesiączką to jest OK. Tak ma być... Jeśli sa to objawy uciązliwe to spróbuj znaleźć poszukać na forum wątku o PMS. Tam dziewczyny podają swoje sposoby na walke z tym cholerstwem.
-- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
Jeżeli u mnie się okaże, że to był jednak PMS - tak wcześnie (tak jak napisała Madzia Wu - ok. 10 dni przed @) to będę musiała mocno przemyśleć swoje nastawienie do tego wszystkiego. Bo nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam.. Zazwyczaj dzień, dwa przed @ PMS był..
No niestety, ale ja tak mam regularnie i przyznam z lekkim wstydem, że nigdy specjalnie nie orientowałam się kiedy mam dni płodne, byłam przekonana, że ok 14-15 d.c., a te objawy wyżej opisane to już typowe zespół napięcia, jednak przy 35 dniach cyklu dni płodne wypadają mniej więcej 19-22 d.c., teraz logicznie myśląc wychodzi, że to były odczucia przed i w trakcie owu, ale one sobie z różnym nasileniem towarzyszą mi do @, wtedy nie myślałam o ciąży więc nie zrzucam tego na mychy o ewentualnej ciąży, ale teraz będzie nadzieja pewnie mylnie odczytywana :(
U mnie wszystko na opak. Tzn. nic nie zbiega się w czasie. Śluz jak woda ( trochę go mało), szyjka wysoko, ale zdecydowanie twarda , ból owulacyjny wczoraj rano. Dziwi mnie to wszystko, bo jeśli owulacja była wczoraj, to szyjka powinna być miękka, a tu nic. Poza tym zastanawiam się czy utrafiliśmy z tym serduszkowaniem, bo było dziś rano. Teraz mam obawy, że jeśli owulacja była wczoraj rano, to k. jajowa nie dotrwała.
Zrobiłam ale tylko dlatego że lekarka mi kazała bo powiedziała że beta z 20.12.2011r. jest zbyt niska i postraszyła mnie ciążą pozamaciczną. Więc robiłam bo musiałam, i moje przeczucia się sprawdziły:)
Ocena jakościowa hCG w moczu w terminie oczekiwanej miesiączki pozwala potwierdzić ciążę lub z dużym prawdopodobieństwem ją wykluczyć. Ocena ta nie daje jednak wskazówek czy stwierdzona w ten sposób ciąża jest prawidłowa czy ektopowa. Do tego celu niezbędne są oznaczenia ilościowe podjednostki beta hCG. Uważa się, że we wczesnej ciąży stężenie beta hCG powinno wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Po szóstym tygodniu ciąży prawidłowa szybkość narastania poziomu beta hCG ulega zwolnieniu. W przypadku ciąży ektopowej narastanie poziomu beta hCG jest wolniejsze, jednakże ażeby pojedyncze oznaczenie poziomu beta hCG miało sens diagnostyczny musi być oznaczony przybliżony wiek ciążowy. Ponieważ wnioskowanie z czasu zatrzymania miesiączki może być zawodne, gdyż obarczone bywa niekiedy błędem niepewności co do jej daty - jako metoda obiektywna pozostaje badanie USG (9). W celu oznaczenia wartości beta hCG stosuje się obecnie najpopularniejsze testy oparte na metodach radioimmunologicznych pozwalające na czułe i precyzyjne oznaczenie ilościowe. Mniej rozpowszechnione są testy immunoenzymatyczne. Wykrywalność hCG jest specyficznym wskaźnikiem istnienia żywego trofoblastu, a jej poziom ma bezpośredni związek z ilością komórek cytosyncytiotrofoblastycznych. Poziomy hCG wykorzystywane dla określenia wieku prawidłowej ciąży pozwalają ocenić kiedy w badaniu USG powinno pojawić się echo płodu. Dla badania przezpochwowego strefa ta rozpoczyna się od poziomu 750 mU/ml lub 1000 mU/ml co zwykle odpowiada 4-5 tyg. ciąży. Przy takim lub wyższym poziomie beta hCG i braku wewnątrzmacicznego pęcherzyka ciążowego w USG, bólach podbrzusza i krwawieniu w okresie od czwartego do szóstego tygodnia od zatrzymania miesiączki podejrzenie istnienia ciąży pozamacicznej jest uzasadnione. W ciąży pozamacicznej poziom beta hCG może być niższy niż by należało się spodziewać z oceny czasu zaawansowania ciąży. Wskazane jest wówczas powtórne oznaczenie poziomu po 48 godzinach wraz z ponownym badaniem ultrasonograficznym. Jeżeli wzrost beta hCG po 48 godzinach jest mniejszy niż 66% to rozpoznanie ciąży ektopowej jest bardziej prawdopodobne (10). Niski poziom beta hCG można obserwować w ciąży ektopowej, która uległa poronieniu z jajowodu lub w której tkanka trofoblastyczna nie jest już zdolna do życia. Wraz z pozostałymi warunkami może to być przesłanką do decyzji o postępowaniu wyczekującym. Z kolei poziom beta hCG 1000 mU/ml lub więcej może sygnalizować grożące pęknięcie takiej ciąży.
hej, robiłam dziś test i wyszły 2 kreski grube.. patrz mój wykres.. tylko trochę krwawię i nie wiem czy to początki @ czy jednak jest rtzw. implatacja zarodka?? nie wiem co mam robić..
z niego wynika że jakkolwiek na podstawie bety nie da sie wydumać czy ciąża jest pozamaciczna, dlatego cieszę sie ze jutro mam wizyte u gina nie krwawie, czuje sie dobrze wiec i myślę , że jest ok
Izulka, to nie ma znaczenia. Tak samo początkująca odkładająca nie ma materiału porównawczego ani doświadczenia, a jednak może rozpoznać płodność i niepłodność już w 1. obserwowanym cyklu.
Nie wiem czy można się od razu przywitać tutaj, czy muszę koniecznie w specjalnym dziale (widziałam, że taki jest). Właśnie się staram o maleństwo - trzecie... W zasadzie to pierwszy cykl, bo w poprzednim to raczej czekałam na wpadkę, ale okazało się, że jej nie zaliczyłam. A że dziecko i tak w planach to zaczęliśmy teraz. Jestem w środku cyklu, gdzieś w okolicach owulacji i mam nadzieję, że się udało. Ale że to dopiero drugi cykl po porodzie (karmiłam) to jeszcze może być rozjechany. Poprzedni miał 43/44 dni (zapomniałam, ciągle mi się myli), a zwykle mam bardzo regularne - 30-31 dni. I ani dnia więcej. Najwyżej mniej. Tzn tak było wcześniej. Teraz nie wiadomo - ani nie wiem jak ten cykl będzie wyglądał. Po raz pierwszy też mierzę tempki, ale większość zakłócona wstawaniem w nocy do dziecka. Teraz zaczęła przesypiać noce to będą bardziej wiarygodne. Pozdrawiam wszystkie starające się i życzę szybkiego zaciążenia!
the fragile jak ktoś jest głodny wiedzy to i długi przeczyta :)
idę jutro na wizytę prywatną i na pewno bez usg nie wyjde :) z reszta mój gin robi mi zawsze na wizycie... ma ponoć super dobry sprzet wiec może zobaczymy kropeczke...
eveke, ciekawe czy gin zobaczył coś u Ciebie na usg? Nie martw się niskim poziomem hcg, ważne, że przyrasta. U mnie niestety w ciągu 48 godz spadła z 40,6 do 26,5 :( Na usg nic nie było widać w 31 dc. Także ciąża biochemiczna :( Co do bólu piersi u mnie pojawił się prawie zaraz po skoku i był bardzo wyraźny. Tak samo wyraźnie piersi przestały boleć i dla mnie to był pierwszy sygnał, że dzieje się coś niepokojącego.
u mnie też od razu po owu silny ból piersi, teraz znowu mniejszy- nie razi specjalnie bu, podejrzewam małe przeziębienie (akurat teraz musiało się trafić), co zakłóca obserwacje :(
akirka czy zobaczy to sie okaże dziś koło 15ej, napiszę Wam ;) u mnie beta ładnie przyrosła, żadnych plamień itp, a to już 3 tyg po owulce i oby tak dalej...
co do piersi- ja miałam bardzo wysoką prolaktynę i wtedy piersi bolały mnie już na tydzien przed @, później zbiłam ta prl lekami i w cyklu gdy zbijałam juz mnie nie bolały aż do @ w kolejnym cyklu po zbiciu zaszłam i wtedy zaczęły boleć juz 3 dni po owulacji
Napisałam już na kilku wątkach i tutaj też chyba drugi raz czy trzeci i czuje sie tak jakby mnie nie było bo nikt mnie nie zauważył. Ale ok mam swoje forum na którym tak nie jest na szczęście.
A u mnie 31 dc.. Nad ranem obudził mnie ból prawego jajnika, albo czegoś innego w tej okolicy. Leżałam na boku, miałam zgięte nogi i nie mogłam wyprostować prawej, tak mnie coś tam uciskało... No i teraz znów mnie coś tam uciska.. Miał ktoś coś takiego? A piersi w ogóle nie czuje.. choć zwykle parę dni przed @ miałam rozmiar większe..
Jestem po wizycie u gina No więc od początku… Pierwsze co pokazuje ginowi wyniki prolaktyny…. z wyniku 73 (w 1,5 miesiaca) zbita na 7,4 …. gin niedowierza, mówi , że musiał być jakiś błąd, że to niemożliwe…. więc ja mu przed nos najaktualniejszy wynik sprzed tygodnia prolaktyna 10,4, ten nadal niedowierza :) Więc mówię, panie doktorze, jestem w ciąży… ten jeszcze większy szok…. obejrzał wykres i mówi faktycznie, temperatury wyzsze, dalej zobaczył bete- ok…. no to siadamy na usg…. najpierw normalne badanie, zasinienie okoloc pochwy no wszystko gra, usg…. jest!!! jest malutki okruszek w macicy!!!! nie jest jeszcze w stanie określić dokładnie , ale na jego oko gdzies 4 tydzien 4 dzień…. sprawdza jajniki, są ok, bez ciąż pozamacicznych!!!! A co do prolaktyny to mówi , że jestem jednym z nielicznych przypadkow, że to po prostu cuda :) A czyż dziecko nie jest cudem? Ja cała happy :)))) nogi mi sie trzęsły aż z tego stresu …. Dal ogólne zalecenia, przepisał duphaston i widzimy sie w polowie stycznia :))))))))))))))))
Eveke,strasznie się cieszę,że wszystko dobrze tam u Ciebie Taka dobra wiadomość i to przed świętami.Tylko się radować Spokojnych 9 miesięcy Ci życzę. Jeszcze dwa/trzy tygodnie i pewnie serducho już będzie biło
Ja miałam w 7 tygodniu i było (jeszcze) dopochwowe.. Dopiero następne miałam w 15 i wtedy już lekarz zrobił przez brzuch.I wtedy mój mąż był przy mnie.Dowiedzieliśmy się,że będzie dziewczynka,ale było tak wcześnie,że jeszcze nie dowierzaliśmy.
Evke moj byl ze mną nawet przy US pierwszym dopochwowym żeby zobaczyć serducho :) dziwne bo 5 stycznia tez mam wizyte to będzie 12 tydzien i tez dopochwowo...
P Madzia a ja nie chce zeby M wchodzil na dopochwowe, jakos tak... nie chcę, ale bedzie na poczekalni i spytam doktora czy zrobi przez brzuch , najwyzej go zawołam...
Jeśli pozwolicie to przedstawię Wam mojego okruszka...
Ja nawet w 16 tcmiałam usg dopochwowe, dopiero w 20tc było przez brzuch :) A mój mąż jest na każdej wizycie od samego początku, już od bicia serducha i usg dopochwowe nie robi na nim żadnego wrażenia, podobnie jak badanie szyjki, ginekolog to tylko lekarz przecież.
EVEKE może przerób to zdjęcie [w sensie zamaluj w paincie albo coś] bo widać nie dość, że Twoje imię i nazwisko to jeszcze PESEL w dodatku... a tu już bywały różne dziwne akcje z trollami co "kradły" tożsamość i w ogóle.... także może ukryj te dane bo po co kusić , nie ?