kotek ale to nie ma zasady jeśli prolaktyna nie blokuje Ci owulacji to jak najbardziej możesz zajść w ciąże wszystko zależy od organizmu, tego jaka jest przyczyna hiperprolaktynemii, jakie masz wyniki etc
Ale ja mam bardzo wysokie ponad 4000 po obciążeniu MTC a wyjściowa jest w normie, więc myślę, że to jest przyczyną niepłodności..a wysoka prolaktyna utrudnia zajście, zagnieżdżenie itd...
Hmm, no to nie wiem widocznie to jest zależne od organizmu, ja mam głęboką normę wyjściowej, ale nigdy nic nie wiadomo. Ty tego mikrogruczolaka traktujesz lekami??? Bo tak naprawdę masz niedużo ponad normę, a po obciążeniu masz OK.
Po obciążeniu 7 krotnie ponad normę więc nie do końca ok :) tak mikrogruczolaka jeśli jest duży usuwa się operacyjnie, ale mój jest mały więc biorę leki i będę je także w ciąży brała ze względu na ryzyko poronienia gdybym nie brała na niego leków
Bo to jest tak, że wyjściową PRL razy 10 mnożysz i to jest mniej więcej wartość normy dla PRL po obciążeniu, więc nie wiem skąd u Ciebie powyżej normy po obciążeniu:)
To zależy od lekarza ja i od ginekologa usłyszałam i od endokrynologa, że nie martwimy się jak wzrośnie do 6 razy jak powyżej już zaczynamy szukać problemu :) i stąd skierowanie na MRI mimo tak na prawdę braku konkretnych przesłanek ale jak widać nie myliła się ginekolog kierując mnie na MRI
Ciekawe co mi lekarz powie we wtorek, bo u mnie to jest masakra dużo po obciążeniu. Mam nadzieję tylko, że po lekach mi spadnie i będę mogła zajść w ciążę:)
Moja prl wyjściowa jest/była 47, a po obciązeniu wzrosła 4,5 razy, to przemawia za czynnościową? czy gruczołową? Aborta w ciazy leki bierze się w I trymestrze, czy dłużej??
Polski i angielski endokrynolog powiedzieli, że odstawiać będę musiała w połowie 3 trymestru żeby była laktacja i żebym mogła karmić piersią ale po zaprzestaniu karmienia nadal będę brała leki
Ja się boję sięgać po kolejny test, niby @się spóźniła, nadzieje narobiła i 1 dzień odrobina stresu i poszło.... czas wsiąść się za siebie ....i wtedy będzie wszystko jasne tylko nawet nie mamy kiedy serduszkować rodzinka przyjechała :D chociaż to dobre nie myślę i nie dołuje się co ma być będzie.
robiłam test w 32 dniu czyli 2 dni po spodziewanej @ i niegatywny.sama nie wiem dziwe.piersi bola szczegolnie sutki czasami jajniki zakluja brzuch tez czasami zabol jak na @.oprocz tego brak jakichkolwiek objawow.chciałabym wiedziec co jest bo nie mowie ze to ciąza ale pale papierosy i wiadomo wolałabym miec czyste sumienie.a robilam badania ok 2 miechow temu na hormony na krew mocz i wszytsko oki usg tez nic nie wykazało jestem zdrowa.nie wiem czy miałam tez ta owulacje w sumie jajniki mnie kuły wtedy ale sluz coz pozostawia wiele do życzenia za wiele go nie było ale kochałam sie w te dni.
cykle zawsze mialam 30dniowe po odstawieniu tabletek poł roku temu odrazu dostałam regularnie okres bite co 30 dni jak na zawołanie raz tylko mi sie spiznił w listopadzie o 2 tyg ale mialam wtedy zmiane klimatu byłam w ciepłych krajach wiec to było powodem a ostatnia @ miałam 18 grudnia
Asiulka, szczerze bym Ci radziła rozstać się z papierochami przy staraniach - póki jeszcze możesz z tym zerwać, bo jak zajdziesz w ciążę to może być ciężko- nie musi, ale może...
czytam te fora od dawna i naprawde duzo ich juz czytałam ale jeszcze nigdy nie dodawałam swoich postów może stał bywalczynie maja wiecej doswiadczenia niz ja i dlatego postanowiłam napisac bo może ktos miał podobnie jak ja i mi doradzi a dodam ze mieszkam w irlandii i tutaj wizyta tania nie jest;/
gorzej jak nie wyjdzie i @ nadal nie bedzie bede w kropce wiem ze te testy tez nie sa zawsze pewne tez juz czytalam ze wielu dziewczyna nie wychodziły pomimo że były w ciązy dopiero lekarz potwierdził ciąże
Asiula ja nierozumiem moja siostra mieszka w Irlandii ,jest teraz w 6 m ciazy (juz z drogim baby ) Fakt niewykonuja badan ,ale wystrczy podjechac na "emergency"czyli tatmejsza IP.Lekarz odrazu zrobi ci test ciazowy i stwierdzi czy jestes w ciazy czy nie ,wizyta nic niekosztuje :)
Reszte badan takie jak usg ,robia 3 razy jedno w kazdym trymestrze ,niebadaja od srodka ,poniewaz tam robia takie badanie tylko po gwaltach itp.
Jezeli masz mozliwosc przyjedz do Pl i porob sobie badania ,moja sis ,byla niedawno i zrobila wszystkie mozliwe i zaplacila lacznie 200 zl :)
lenkaa jak robiłam juz badania pisalam powyzej byłam w polsce ok 2 miechów temu i wszytsko jest ok hormony usg wporzadku i nie ma teraz powodu dla którego okres by mi sie spozniał.jutro zrobie jeszcze test bedzie wtedy równy tydzien jak sie spoznia.jak pisałam wyrzej robiłam tes 2 dni po terminie 2 i negatywny niewiem moze za wczesnie moze nie jestem tez w ciązy
nie wiem gdzie robia te 3 usg w ciązy bo moja kumpela tez jest teraz w ciązy i zrobili jej raz tylko w szpitalu a ostatnio była i z wielka łaska jej zrobili usg.a tak była na wlasna reke prywatnie
niechce tu gdybac jestem nie jestem poprostu chce sie poradzic dziewczyn które miały podobne doswiadczenia jezeli okresu nie bedzie nadal a testy beda na nie to oczywiscie pojde do lekarza to nie podlega dyskusji bo te sprawy sa dla mnie bardzo waznd
Ojjj niedojazalam wyzszego postu ,ale mzoe wrato podjechac ,nienapisaalm jeszcze ze mojej siostrze wyszlo 6 testow negatywnie + jeden pozytywny ledwo widoczna kreska . Pojechala do szpitala ,na miejscu dostala test (moze maja bardziej czule ) i wyszedl pozytywny :)))
Dopiero potem pobrali krew i zrobili badania ...dziwny kraj :)
no własnie wiem że te testy czasami zawodza oczywiscie ja nie twierdze że wyszedł mi zle prawda ale skoro współzyłam w plodne to musze sie liczyc ze jestem wciązy.wiadomo kazda zna swoj organizm ale tez moze i płatac rózne figle zebym nie robila usg i badan to bym myslała ze moze cos jest tam nie tak ale kurcze robiłam i to gruntowne i jestem zdrowa.piersi mnie bola dosc mocna i ten sluż kremowy jest hmmm i co tu myśleć ehhh
jajniki tez czasami mnie pokluwaja ale nie mocno my kobitki naprawde mamy przechlapane:)dziekuje za rade skorzystam jezeli @nadal nie bedzie/a siostra jakie miała objawy zanim dowiedziała sie o fasolce?
mnie piersi to awet bardzo pozni zaczeły bolec zawsze mnie bolay juz przed okresem z tydzien a teraz dopiero od paru dni a jajniki w sumie kłuja tak cyklicznie od polowy cylku do teraz ale tez czasami nie za mocno