Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 7th 2012
     permalink
    Jestem jestem!!!! Zafasolkowana - jest na USG 3mm :) Beta 322 :))))) Hurrrrrrrraaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthormaravilha
     permalink
    hey dziewczeta :)

im blizej mam do terminu @ tymbardziej sie stresuje, boje sie ze kolejny cykl pojdzie na marne, piersi mnie bola strasznie nie tylko przy dotyku, czuje je dzisiaj caly dzien, ciaza mi, pulsuja dziwnie, kluja w roznych miejscach, strasznie zrobily sie twarde, temperatura u mnie nie zachwyca.. ehh
    jeszcze 5 dni chyba zwariuje :P
    -- [url][/url]
    •  
      CommentAuthormaravilha
     permalink
    gratuluje tym ktorym sie udalo i sciskam dziewczyny ktore poronily - bardzo mi przykro :( 3majcie sie
    -- [url][/url]
    • CommentAuthorKafffka74
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    Dii - gratulacje ! Rozważ zwolnienie. Trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    :0 dzięki, ale stwierdziłam, że poczekam do końca miesiąca - za 2 tyg. usg i będzie podobno serduszko więc jak to zobaczę i usłyszę to wtedy idę :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    To w Polsce idzie się na zwolnienie jak się chcę, nie decyduje o tym lekarz?
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Mysle ze kiedy byly poronienia wczesniej ,napewno lekarz da zwolnienie...a czy decyduje sam ?? moze wystraczy go poprosic ...
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeFeb 8th 2012 zmieniony
     permalink
    I witam sie :)))
    --
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    Dii gratulacje!!!
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    dziękuję dziękuję :)
    siedzę w pracy i ledwo wytrzymuję - jest mi nie dobrze i słabo... Ale czekam na wzrost bety. Wtedy będę spokojna :)
    --
    •  
      CommentAuthorkotek84
     permalink
    Kochane spojrzycie na mój wykres?? Jak myślicie czy ta wysoka temperatura spowodowana może być luteiną, którą odstawiłam 6 dni temu??? Jest szansa na ciążę, bo lekarz powiedział, że nie ma szans bo były małe pęcherzyki, ale ja mam nadzieję, że owulacja mogła się przesunąć?? Sama nie wiem co o tym myśleć.... nie chcę się napalać na ciążę, ale po cichu na nią liczę...
    •  
      CommentAuthormaravilha
     permalink
    kotek, odpisalam ;) a kiedy bylas u tego ginekologa, w ktorym dc powiedzial ze masz zbyt male pecherzyki?
    -- [url][/url]
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Kotek napisalam ci pod wykresem :)
    --
  1.  permalink
    witam. odwiedzilam wiele stron i duzo czytalam... az mnnie oczy bola od samego siedzenia przed laptopem. pisze do was z pytaniem i prosba o pomoc. czytalam duzo ale wciaz nie znalazlam dokladnej odpowiedzi na moje pytanie. mianowicie - w pazdzierniku przeszlam operacje tarczycy tzn. usuniecie jednego plata tarczycy z wezlami z powodu wola guzowatego i podejrzenia o nowotwor. bo operacji i wszystkich badaniach okazalo sie ze to nie byl jednak nowotwor. 4 dni temu bylam u endokrynologa, wyniki tsh i ft4 w normie tylko poziom wapna obnizony. zapisal mi wapno i euthyrox n 25. mam go brac i w marcu wrocic na kontrole. bardzo chcialabym miec dziecko lecz boje sie ze zajscie w ciaze bedzie problemem przez branie euthyroxu. prosze mozecie mi wyjasnic jak to jest z zajsciem w ciaze poprzez branie tego leku?
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    patusia1056: boje sie ze zajscie w ciaze bedzie problemem przez branie euthyroxu

wręcz przeciwnie, wyrównanie poziomu hormonów z pomocą tego leku ułatwi zajście w ciążę.

Powodzenia:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Patusia, tak jak Rumba napisała - potwierdzam, leki ładnie unormują tarczycę i szalej :)
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    O ile na konkretnym leku nie pisze, że nie wolno go stosować w ciąży - a nawet jak pisze, to często pisze "na wyrost" a lekarze mówią co innego, to jak najbardziej można.
    Radzę porozmawiać o tym z lekarzem, najlepiej oceni sytuację.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Jest wiele dziewczyn które brały euthyrox i zaszły a co wiecej muszą kontynuować go w ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    Euthyrox z zasady jest na całe życie i bierze się go nieprzerwanie czyli jak wyniki hormonów są dobre nie odstawia się go bo od razu wracają dos tanu poprzedniego lub nawet jest gorzej. Baaaaa nawet jak osoba z niedoczynnością tarczycy w ciąży w związku z rosnącą betą wpadnie na chwilę w stan nadczynności nie odstawia się go tylko zmniejsza dawkę i bada co 4 tygodnie hormony sprawdzając jak się zachowują
  2.  permalink
    Witam

Mam prośbę jest to mój pierwszy cykl jak mierzę PTC , mierzę termometrem rtęciowym , waginalnie i moje pytanie jest takie przysneło mi się w trakcie pomiaru i pomiar trwał 35 minut , czy wynik będzie temperaturą normalną czy zakłuconą .Wiem że moze jest to głupie pytanie ale nie znam się jeszcze na tym tak dokładnie , będę wdzięczna za odpowiedź .
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wydaje mi sie ze zaklocona ,zmierzylabym jeszcze raz :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi czy przyrost bety z 322 do 678 w ciągu 2 dni to dużo czy w sam raz? Zważywszy na fakt że pierwszy robiłam późnym wieczorem a drugi rano...
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Przyrost bety prawidłowy. Gratulacje!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dokladnie prawidlowy przyrost :)))
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeFeb 10th 2012
     permalink
    BYłam wczoraj u lekarza i dostałam zwolnienie bo dodatkowo jestem podziębiona :sad:
    Ale lekarz nie mógł znaleźć pęcherzyka bo mam za dużo wód owodniowych... Wiecie coś na ten temat? Mam zrobić w sobotę jeszcze bete i progesteron i do niego dzwonić... Myślicie że coś może być nie tak przez te wody? Aż się zdenerwowałam!!!
    --
    •  
      CommentAuthormamusia22
    • CommentTimeFeb 10th 2012 zmieniony
     permalink
    Gratuluje Dii!
    Aż milo bylo przeczytać taką informację! Dawno mnie nie było, bo trochę się załamałam wystapieniem ( po raz kolejny;/) okresu...:(
    W dodatku dowiedzialam się, że moja przyjaciółka zaszła w ciążę po 5 miesiącach starań, a ja nadal nic..:(:(
    chyba dałam sobie spokój po ostatnich szaleństwach i wyszukiwaniu OBJAWÓW.
    Ostatni cykl trwał 31 dni-> na luteinie, dostałam okres, to myslałam, że mnie zaleje! ale tylko dwa dni, potem plamienie. Dziwne;/
    Mam nadzieje, że jajeczkuje:(:(, bo w ostatnim cyklu zaczełam się tym martwić-> brak skoków temp. W tym powiedziałam, że nie mierzę, bo juz nie mam siły czekać płakać.
    :(:(:(
    ale odwiedzam WAS i cieszę się waszym szczęsciem, i przezywam każde smutki
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    mamusia22 mam nadzieję że i tobie się teraz poszczęści - mi jak na początku pani ginekolog powiedziała że czekamy rok na sukces a potem myślimy co dalej to się załamałam. 3 m-ce minęły i fasolka się pojawiła - myślę, że i u ciebie będzie tak samo, że niebawem szczęście ci dopisze - trzymam kciuki :)))
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    tylko nadal nie wiem co z tymi wodami... dlaczego ich jest dużo i czy to czymś grozi...:sad:
    --
    • CommentAuthorNiezalogowana (niedoswiadczona)
     permalink
    witam,ostatnie krwawieni mialam ok 4.01 teraz jest juz 10.02 i dalej nic ,czy moge byc w ciazy ?kiedy robic badania?bo narazie test nic nie wykazal,staramy sie o dziecko.mam jeszcze jeden dylemat ze 2 razy zmarzlam i czego skutkiem byl bol jajnika i dreszcze czy to mogloby zaszkodzic na poczatku wczesnej ewentualnej ciazy(zarodkowi)?czy praca jajnikow w tym czasie jest wazna?
  3.  permalink
    Witajcie Drogie Forumowiczki,

To mój pierwszy post tutaj i mam nadzieję, że trafiłam w odpowiednie miejsce. Chciałabym prosić Was o radę.
    Od jakiegoś czasu staramy się z mężem o dzidzię. Mamy już córkę, która wkrótce kończy 9 lat. Z tego co zaobserwowałam jest zielone światełko, że tym razem się udało. W lipcu 2007 i w marcu 2008r. miałam poronienia - obie w 7tc. Zrobiłam wczoraj test (tak z ciekawości) i widoczna jest na nim druga kreska ale jest słabsza. Licząc od ostatniej @ byłby to 4tc i wiem, że gdybym poszła teraz do lekarza nic nie potwierdzi. Jak wcześniej pisałam mam za sobą dwa poronienia i boję się, że tym razem też tak może być a chciałabym tego uniknąć biorąc w miarę wcześnie jakieś tabletki na podtrzymanie jeśli będzie taka konieczność. Liczę, że któraś z Was podpowie mi co powinnam zrobić.

Pozdrawiam Was wszystkie!!!
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    rzeczywiście na tym etapie ciąży nic na usg jeszcze nie będzie widać ale skoro test wyszedł pozytywnie, warto udać się do ginekologa, by dał jakieś lekarstwa na podtrzymanie (duphaston, luteinę), biorąc pod uwagę wcześniejsze poronienia. I ewentualne zwolnienie z pracy. Ja też miałam 2 poronienia... teraz jestem w 8tc i od początku biorę luteine i duphaston... Życzę powodzenia :) Odpoczywaj, dbaj o siebie i uśmiechaj :) Gratulacje :)
    --
  4.  permalink
    katka dziękuję za info. Duphaston brałam już kiedyś a luteinę przy pierwszej ciąży, która też była zagrożona od samego początku.
    Tobie również gratuluję i życzę wszystkiego dobrego na kolejne miesiące :)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja luteinę 50 brałam do 3 lutego rano i wieczorem plus duphaston rano i wieczorem... teraz został duphaston :) nafaszerowana jestem równo :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    test powinien ci cokolwiek wykazać więc dziwne - najlepiej idź do lekarza to znajdziesz odpowiedź na ewentualną ciąże. A jajniki są ważne ale raczej przeziębienie nie powinno zaszkodzić.
    Ja np. miałam @ 9.01. czyli 5 dni później a tydzień temu robiłam test i wyszedł pozytywny. No chyba, że masz dłuższe cykle. Może być różnie. Lepiej zgłoś się do lekarza albo zrób bete - ona nie oszukuje :)
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    jeżeli współżyłaś bez zabezpieczenia w okresie płodnym, to możesz być - choć nie musisz - być w ciąży... nie piszesz nic o długości cykli, nic o tym czy robiłaś test w terminie miesiączki, przed czy po... obserwujesz się?
    co do przeziębienia, to samo w sobie raczej nie bezpieczne nie jest... ale w ciąży (także wczesnej) nie wolno stosować wszystkich leków...
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Cykle masz regularne? Jeśli tak, to jak długie?
    --
    •  
      CommentAuthorsarciq
    • CommentTimeFeb 11th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny mam ja tu całkiem nowa jeste, za to podgladam i podgladam ;) Z mezem staramy sie o dzidzie 3 miesiace...i nic..Chciałam tylko spytac czy ktoras z was uzywala kiedykolwiek Afordyty - testera na owulacje ze sliny. Strasznie to skomplikowane, bo tester pokazuje dni plodne (paprotki), a wykres mowi ze sa dni nieplodne. Juz nic z tego nie rozumiem, a z tym sluzem i szyjka macicy to juz w ogole jakas bajka jest :):bigsmile:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja już po monitoringu, owu nie będzie :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    dziewczyny odebrałam kolejny wynik bet. Przedstawia się następująco:
    30 dc - 322
    32 dc - 678
    34 dc - 1529
    jeszcze czekam na wynik progesteronu do wtorku :sad:
    Myślicie, że ten przyrost jest prawidłowy? Obawiam się tylko o ten progesteron, czy jest możliwe, ze wyjdzie za niski? Biorę obecnie Duphaston 2x1.
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Dii, przyrost moim skromnym zdaniem super. Ja miałam niecałe 1500 chyba w 37 dniu cyklu ( przy cyklach między 29 a 32 dnia ). Progesteron miałam dość niski i lekarz zapisał mi luteinę, tak mniej więcej od 6-7 tygodnia ciąży. Pozdrawiam :)
    Stokrotka2012 - ja poszłam za wcześnie, koło 5 tygodnia i nic nie było widać. Leki dopiero dostałam przy kolejnej wizycie koło 6-7 tygodnia ( luteina ). Ale myślę, że w Twojej sytuacji warto skonsultować to z lekarzem i zapisze coś wcześniej, by dmuchać na zimne. Pozdrawiam :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    dzięki Kafffka74! Pocieszyłaś mnie - u mnie to dopiero 5 tydzień więc poczekam w spokoju na wynik :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Na początek gratuluję wszystkim którym się udało:-) Od sierpnia staramy się o dzidziusia ale bezskutecznie:/ Zrobiłam badania w 5 dniu cyklu:
    FSH 6,52 mlU/ml
    LH 9,24 mlU/ml
    Estradiol 31,44 pg/ml
    Prolaktyna 8,92 ng/ml.
    Proszę o interpretacje moich wyników. We wtorek idę do lekarza ale jestem strasznie niecierpliwa:-) Według laboratorium wszystko mieści się w normach ale czy to wystarczy. Dziękuję i pozdrawiam:-)
    --
    • CommentAuthormaglek
    • CommentTimeFeb 12th 2012
     permalink
    Cześć, ja was też od czasu do czasu podczytuję. Z Mężem staramy się o dzidzię od sierpnia. I nic. :cry: U mnie to jest bardziej skomplikowany problem. Niestety. W kwietniu zeszłego roku odstawiłam tabsy anty. Niby był owszystko ok, cykle regularne. I jak na złość od sierpnie coś się popsuło- cykle się totalnie rozregulowały (od 14 do 40 ). :devil:Ginka na uregulowanie przepisała mi Duphaston od 14 do 23dc. Właśnie jestem po pierwszym takim kursie i czekam na krwawienie. A właściwie to na nie nie czekam, liczę po cichu, że zafasolkowałam. Jak się nie uda, zacznę mierzenie tempki i bardziej staranną samoobserwację
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    maglek, w takim razie nie pozostaje mi nic innego, ja życzyć powodzenia i cierpliwości :) Ja z moim P. nim zaszliśmy w ciążę, staraliśmy się 9 miesięcy. Ponoć statystycznie zdrowa para stara się o dzidziusia rok, więc spokojnie :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    To co jutro kolejny dzień do kolekcji dodajemy żeby potem na teście zobaczyć (-) do kitu to wszystko, niby ocieplenie klimatu w NL- szkoda że nie w domku :(
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Dobra dół mi przeszedł, włączyłam http://www.youtube.com/watch?v=r5qCxELUXOk&feature=related
    i jak ręką odjął córcia wyciągała magiczny mikrofon, i wszyscy razem [...] Maasa ...... [...]
    Obiadek dochodzi miał dziś być deszcz a tym czasem za oknem śnieg W NL :shocked: kolejne cm przybywajcie
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    edzia, skąd tyle pesymizmu w Tobie:) uśmiechnij się :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeFeb 12th 2012 zmieniony
     permalink
    Ale Nasz wątek się zrobił smutny piszcie co u Was jak mija weekend, jak starania która oczekuje na sikańca do której przyszła @ , my pośrodku dziś jutro powinna @ ale czy będzie pewnie tak ...:sad: a może ..... nie chowajcie się po profilach piszcie :wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Katka nie wiem nie wiem, dół przygnębienie cos mnie bierze i to chyba nie (+)ale już mi lepiej no może na chwile :cry:
    --
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    a jak myślicie, jeżeli ostatniego dupka wzięłam w czwartek, to kiedy mogę najwcześniej zrobić sikańca? Kurcze czy wy też tak macie, że jak czekacie na @lub jej brak, to znajdujecie w sobie wszystkie objawy ciąży? Jaki śluz jest jak jest się w ciąży?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.