Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Wzięłaś dupka w czwartek starasz się i go już nie bierzesz??A czy wiesz Kochana,że jak sie stara i bierze się duphaston to nie odstawia się go przed zrobieniem testu a najlepiej bety która jest najbardziej wiarygodna,bo może takie odstawienie narobić szkód
    -- ,
    • CommentAuthormaglek
    • CommentTimeFeb 12th 2012
     permalink
    wzięłam go przez 10 dni tak jak mi ginka kazała i mimo to miałam go odstawić. Mówiłam, że słyszałam, że się go tak od razu nie odstawia, to stwierdziła że tak siękiedyś brało. A teraz to odstawisz i czekasz. Więc już sama zgłupiałam. To co mam jutro test robić i jak coś to wrócić do dupka?
    --
  2.  permalink
    To co to za lekarz który nie każe robić testu przed odstawieniem?!Ilu dniowe masz cykle i który to dzień fl?
    -- ,
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    laneczka cykl mi się zaczął 18.01. Od 31.01 mialam przez 10 dni brać Duphaston. W czwartek była ostatnia tabletka i czekam. A cykle ostatnio miałam bardzo nieregularne. 0d 14 do 40 dni. Przez ostatnie 3 miesiące nie miałam charakterystycznego kłucia jak na owulkę...
    --
  3.  permalink
    Możesz spróbowac zrobić test ale najlepsza byłaby beta,bo sikaniec może nie wyjsć jeszcze
    -- ,
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    ok to jutro pójdę. A jaka wartość będzie wskazywać na ciążę?
    --
  4.  permalink
    Normy będą na wynikach ale powyżej 5 jest prawdopodobieństwo ciąży
    -- ,
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    ok to trzymajcie za mnie jutro kciuki
    --
  5.  permalink
    ok:)powodzenia
    -- ,
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeFeb 13th 2012
     permalink
    maglek - powodzenia Dziś :wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    A u Nas na razie cisza,wykres wydłuża się z 25d,mamy 6d FL- no i czekamy na @?może na(+)? czekamy
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
    • CommentTimeFeb 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Hej
    Szósty miesiąc starań za nami, chyba i tym razem nic z tego :( Dziś 23dc podkusiło mnie i zrobiłam test o czułości 10 (niby wykryć może już po 6 dniach od zapłodnienia ciąże) Wyszedł ujemny, nie robię sobie nadziei... czuję, że za parę dni przyjdzie @. Prowadzę monitoring usg od 3 miesiący. Niby wszystko gra: zawsze jest jeden pęcherzyk dominujący (na zmianę L i P jajnik), później ślad owulacji tj - pęcherzyka nie ma jest płyn w zatoce Dauglasa ok. 14-16dc. Nieraz lekarz mówi, że ten płyn się zbiera a jest przed owu ale mówi, że to nic niepokojącego (domyślam się, że jest go niewiele dlatego to lekceważy) Natomiast ja doszukuję się już jakiś powodów tego naszego niepowodzenia. Nie biorę żadnych wspomagaczy, cykle mam dość regularne 28-31 dni. Jedynie odkąd pamiętam mam obfite, bardzo bolesne miesiączki - ból idzie na lędźwie i rwie po nogach, generalnie przez 2 dni nie da się wcale funkcjonować. Miewam też wtedy biegunki.
    Powiedzcie czy Wam lekarz przepisuje Duphaston czy Luteinę tak tylko wspomagająco czy macie np nieregularne cykle albo niedomogę hormonalną. Może ja też powinnam się czymś wspierać.... Biorę tylko witaminki i kwas foliowy.
    W tym miesiącu mąż zamierza przebadać nasienie - nie jest tym zachwycony, ale lekarz tak sugeruje i ja też Go namawiam. Nie wiem tylko czy wystarczy taki ogólny zestaw tego badania za ok. 80 zł czy lepiej od razu zrobić ten cały pakiet ale koszt wówczas tego szczegółowego to u mnie ponad 200 zł.
    Przypomnę, że mamy 6,5 letniego synka i te ponad 7 lat temu bez problemu zaszłam w ciąże.
    Proszę Was o jakieś sugestie.... mojego męża moje niepokoje irytują więc chociaż tu się wygadam.
    --
    •  
      CommentAuthormilka88
     permalink
    Mam 24 lata, 3 miesiace staramy sie z partnerem o dziecko. Poszlam do ginekologa z nadzieja ze wszystko jest ok no ale niestety;/
    w 10dc pęcherzyk miał 10mm (cykl 30-36) a endometrium 4mm!
    lekarz stwierdzil ze mało ale jest ok, ale niestety
    w 13dc pecherzyk dalej mial 10mm a endo 4mm czyli nic sie nie zmienilo:(
    Lekarz stwierdzil ze owulacji raczej w tym miesiacu nie bedzie mam przyjsc 17dc a od nastepnego miesiaca leczenie:( Jestem zalamana bo myslalam ze pojde na monitoring cyklu by wiedziec kiedy mam owulacje i wszystko bedzie ladnie pieknie a tu takie cos:( Wczesniej nigdy nie słyszalam nic o endometrium a chodzialam regularnie do innego ginekologa i mialam robione usg dopo.
    Tarczyca ok, prolaktyna tez 18,3 a norma jest do 23,5. Dzisiaj dzisiaj robilam jeszcze raz prolaktyne jutro odbieram wynik i mam wizyte w 17dc u lekarza zobacze co powie...
    Jak możliwe i jakie sa przyczyny tak małego endo? w 13dc tylko 4mm.
    @ mam co miesiac i nie sa to skape miesiaczki 3-4dni
    Jem kwas omega, magnes, kwas foliowy, wiesiolek i migdały cos jescze?
    Jaka jest szansa ze owulacja sie przesunela i jeszcze wszystko urosło przez te pare dni? w czasie owulacji bola mnie jajaniki a teraz nic (16dc), w tamatym miesiacu na testach owulacyjnych dwie krechy mialam w 16dc ale jajniki bolaly....
    Miala ktoras z was problem z pecherzykiem i endometrium w jednym czasie?
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    milka: mnie się wydaje, że warto jeszcze w następnym cyklu zaobserwować te pęcherzyki i endo. Może taki akurat jeden cykl miałaś. Poza tym... ja mam najczęściej 28 dniowe cykle i zakładałam przed monitoringiem, że owu mam 13-14 dniu cykle. Obserwacja usg jednak pokazała, że u mnie jajeczkowanie występuje 16-17 dc. (a mam dużo krótsze cykle od Ciebie)
    Jeśli prawidłowa faza lutealna powinna mieć ok. 12 dni, to przy Twojej długości cykli owu mogła nastąpić w 19 a nawet dopiero w 24 dniu. Chyba zależy kiedy dostałaś w tym cyklu monitorowanym miesiączkę aby się przekonać czy mogła być jednak ta owulacja. Cykle przecież masz dość długie, a pęcherzyk może mieć różne tempo wzrostu, reaguje na LH - a ten hormon gwałtowanie wzrasta tuż przed owu, która mogła być przed Tobą. Pęcherzyk wzrasta 2-3 mm na dzień i z tego co mi wiadomo przy 20 mm mówi się o dojrzałym.
    Ja też używam testów owulacyjnych od 4 miesięcy. Co cykl pokazują inaczej. Ostatnio miałam przez 4 dni dwie kreski (testowa ciemniejsza od kontrolnej) Trudno jest mi sobie wyrobić zdanie na temat tych testów. Ważniejsza jest ocena owulacji na usg.
    --
    •  
      CommentAuthormilka88
     permalink
    okresu jeszcze nie mialam bo jestem w 16dc, wlasnie mam nadzieje ze mam przesunieta owulacje, zobacze jutro czy cos urosło przez te 4 dni, ale jak ma sie to do tego ze w 10-13dc pecherzyk i endo nie ruszylo sie? nie powinno rosnac codziennie np 2mm? Jesli nawet pecherzyk bedzie wiekszy to pewnie endometrium dalej jest za cienkie:(
    Jesli teraz owulacje bede miec np 20dc to normalne ze endometrium w 13dc miało tylko 4mm? zdązy urosnąć?
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    a ja czekam na wynik bety. Aż mnie skręca...
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Powodzenia maglek, a nawiązując do twoich poprzednich wypowiedzi- ja stosowałabym się do zaleceń lekarza i nie brała duphastonu na własną rękę. Widocznie miał powód, żeby zapisać ci go na 10 dni.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a lekarz wiedział, że się staracie przepisujac dupka na 10 dni?
    --
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    tak wiedział, że się staramy. I dlatego przepisał aby bardziej mi wyregulować cykle i wspomóc zajście w ciążę
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    To dziwi mnie jego postępowanie, zazwyczaj lekarz każe testować w ostatni dzien brania i przy pozytywnym tescie kontynuować lek...
    A mówił coś , abyś w razie pozytywa przyszła od razu ? No nie wiem nie chcę żebyś sie słuchała ludzi z forum , a nie lekarza, ale generalnie nie powinno sie stymulować progesteronem i nie wiedząc czy jesteś w ciązy nagle go odstawiać...
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    eveke - ja tez mialam takie dawkowanie. Przez 10 dni i odstawic i czekac na @, jak nie przyjdzie to zrobic test.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja po prostu nie rozumiem tego toku myślenia... ale to jest lekarz dlatego nie bede mędrkować....

Tylko stymulujesz organizm, przypuśćmy , że jest ta ciąża , która dostaje ten progesteron a nagle bach zabierasz.... jak organizm , zarodek może to odebrać? w końcu progesteron jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży.
    --
    • CommentAuthormaglek
     permalink
    eveke ale organizm sam produkuje też progesteron więc tak od razu go nie zabierasz. Odebrałam wynik:cry::cry::cry: HCG <0,1:cry::cry::cry: Znowu cykl do dupy
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    maglek przykro mi... wiem co czujesz, negatywy dobijają... ja co prawda już cieszyłam sie plusikiem ale nie za długo...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    maglek-przykro mi

eveke mysle tak jak TY co do tego dupka,ja tez niby mialam na 10 dni,ale i tak ciagnelam do @ i do testowania,w cyklu w ktorym zaszlam nie mialam wogole wspomagaczy , dupka po owulce tez nie, dopiero pozniej, ale i tak poszlo cos nie tak bo poronilam,od 2 dni mam tylko plamienie,w sr,na usg
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Dziendobry ,ostanio tylko Was podczutuje ,ale niemam jakos weny do pisania ...
    maglek-przykro mi :(

a ja czekam ,treaz kilka dni albo @ albo "+" ...szczerze mowiac to moj drogi cykl(obserwowany ,a starankowy 7-my),spodobalo mi sie obserwowanie samej siebie ,ale mam nadzieje ze w tym cyklu zrobie sobie przerwe 9 m od obserwacji :))))

pozdrawiam wszytskie staraczki i sciskam mocno kcuki na "+" :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Maglek :sad: Dziewczyny nauczyły mnie tu nowy cykl-nowe nadzieje :wink:

Llenkaa który dzień FL? Ja też oczekuje na (+) albo @ :neutral: zobaczymy jak to będzie 3-mam kciuki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Maglek przykro mi, wiem co czujesz...
    Trzymam kciuki za następny :D
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Edzia u mnie dopiero 1-szy dzien fl ,wiec jeszcze troszke :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Widzialam u Ciebie pod wykresem 6 fl ,wiec bedziesz testowac przede mna ,powodzenia zycze :)))ale 6 nizszych rowniutenko po lini szlo :)))
    --
    •  
      CommentAuthorcortinaT
     permalink
    witajcie. Jestem nowa.
    Dziś mam 25 dc. Zwykle mam cykle 26-27dniowe.
    Czy test ciążowy może już cos wykazać? Jestem Niecierpliwa. Dodam że w piatek juz robiłam jeden test i był negatwny.:confused:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    LLenkaa: Widzialam u Ciebie pod wykresem 6 fl ,wiec bedziesz testowac przede mna ,powodzenia zycze :)))ale 6 nizszych rowniutenko po lini szlo :)))

Niom powiem Ci to pierwszy taki wykres bez wyżyn i nizin ale sama nie wiem jaki byłby lepszy może właśnie taki będzie (+), jedno co mnie zastanawia piersi do tej pory milczały a teraz taki "dziwne "- nie bolą,nie nabrzmiały,tylko tak czuje że je mam
    Jedno co mnie pociesza długość cyklu jak sie wydłuża to chyba ok :wink:

Dzięki za kciukasy - wytrwałości:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    cortinaT - poczekaj jeszcze te 2dni:) tyle wytrzymałaś... jak zrobisz i wyjdzie negatyw, to i tak będziesz chciała go powtórzyć jeszcze raz, bo być może za wcześnie... nie ma sensu testowania wcześniej niż w dniu spodziewanej miesiączki.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    cortinaT: witajcie. Jestem nowa.
    Dziś mam 25 dc. Zwykle mam cykle 26-27dniowe.
    Czy test ciążowy może już cos wykazać? Jestem Niecierpliwa. Dodam że w piatek juz robiłam jeden test i był negatwny.

No to mam tak samo jak Ty :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcortinaT
     permalink
    [quote=edzia503][/quote]

I jak myślisz? To mój pierwszy cykl starań dopiero ale chyba jak każda mam cichą nadzieję na +
    --
    •  
      CommentAuthorcortinaT
     permalink
    Bardzo chciała bym już wiedzieć
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    cortina jak Ci nie żal kasy na testy , to testuj, kto Ci zabroni? :)
    --
    •  
      CommentAuthorcortinaT
     permalink
    No tak. POmyśle nad tym.

[url=http://slub-wesele.pl/][img]http://s6.suwaczek.com/20111015580114.png[/img][/url]
    --
    •  
      CommentAuthorcortinaT
     permalink
    --
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    cześć dziewczyny dołączę się do Was dzisiaj mój 12dc pęcherzyk 18mm pregnyl 10 000 j.czekam na rozwój wydarzeń:)oby w końcu się udało
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    cortinaT: I jak myślisz? To mój pierwszy cykl starań dopiero ale chyba jak każda mam cichą nadzieję na +

ja ograniczam się do góra 2, co nie zmienia faktu że nie raz mam ochotę na więcej tylko moja najbliższa drogeria jest 6 km- rowerkiem i może stad takie ograniczenie, a @ przychodziła ja w zegarku ostatnia tylko była zaskoczeniem tzn. wydłużył się cykl, a i ten wygląda całkiem całkiem-wiec czekamy :wink:

A jeśli ten cykl będzie tym owocnym będziesz mogła sobie na pamiątkę "sikać" do woli :wink:

Ale tak jak Eveke nap. jak nie szkoda ci $?
    Tylko mnie każda I kreska doprowadzała do :devil:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    [quote=mimik][/quote]

3-mam kciuki .Powodzenia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Cortina witam :)

Jak masz ochote to testuj ,ja mam na ten cykl trzy kupione :bigsmile:
    Ale wczesniej niz w dniu spodziewanej miesiaczki nietestuj ,zadko wychodzi i po co sie dolowac ...:)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    LLenka obejrzyj sobie wykresy ciążowe 28dni.... no statystycznie to chyba nie tak rzadko wychodzi przed terminem @ wręcz w większości wypadków właśnie wychodzi...
    --
  6.  permalink
    Hejka dziewczyny,

Dzisiaj ponownie wykonałał test i wyszedł POZYTYWNY. W czwartek umówiona wizyta u lekarza i zobaczymy co dalej.
    Jestem bardzo szczęśliwa ale w duszy bardzo sie martwie.
    Chciałam Wam również podziękować. To był mój pierwszy cykl który obserwowałam i okazał się szczęśliwy. Przeczytałam wiele wątków na tym forum a w szczególności dot. obserwacji cyklu. Cieszę się, że dzięki osobom, które dzieliły sie swoimi doświadczeniami i informacjami tak wiele dowiedziałam się i dzisiaj mogę cieszyć się z sukcesu.

Dziewczyny jesteście wielkie!!!
  7.  permalink
    STOKROTKO gratuluję:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeFeb 14th 2012
     permalink
    Stokrotko gratuluje :)))
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    eveke ,ja wlasnie ogladalam wykresy i wczesniej niz 15fl ,niewychodza...w 11 fl wychodzily negatywne ,albo na inne wykresy trafilam :))
    Podrzuc link do jakies wykresu :)
    --
  8.  permalink
    LLenka zapraszam do mnie mnie wyszedł pozytywny w 11dfl
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Choćby u leneczki...

9dfl http://28dni.pl/polusiowa/wykresy/2011-10-25
    12dfl http://28dni.pl/gabisssko1/wykresy/2011-11-26
    11dfl http://28dni.pl/noangel78/wykresy/2011-10-25
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.