Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorgusiadm
    • CommentTimeFeb 26th 2012
     permalink
    już sama znalazłam :) może komuś też się przyda
    menstruacja 4 dni ok. 36,4–36,6°C
    faza folikularna 9 dni ok. 36,4–36,6°C, pod koniec może nieznacznie spadać
    owulacja 1 dzień nagły wzrost o ok. 0.5°C
    faza lutealna[2] 14 dni 36,9-37,1°C
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeFeb 26th 2012 zmieniony
     permalink
    gusiadm, ale temperatura jest sprawą indywidualną i raczej nie powinno się jej podciągać pod to co podałaś:wink:
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    tak ja rozumiem, że to sprawa indywidualna ale powód mojej ciekawości jest taki, że przed rozpoczęciem leczenia tarczycy moja temp przed O była zawsze na poziomie 35,9-36,2 a teraz skoczyła mi pomiędzy 36,4-,6,6 więc tylko tak dla zaspokojenia mojej ciekawości jaka jest temp statystyczna :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja też jestem tarczycowa i ani w trakcie choroby nie pokryłam się z tą temperaturą, ani teraz po przeszło 1,5 roku po operacji tez się nie pokrywa.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    gusiadm: faza folikularna 9 dni ok. 36,4–36,6°C, pod koniec może nieznacznie spadać

Tempka to sprawa indywidualna, i zadne widelki nie beda nigdy wiarygodne. ja np. w fazie folik. 36,0 -36,3.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Witajcie niedzielnie i bólowo !!!:cry: ząb znacie to ?
    mam zaczęty kanał niby trutka na dłużej-ale fleczer teraz pokruszył się i zaczęło się, wiec jednak szybciej zobaczę ojczyznę niż mi się zdaje,bo tu koszt leczenia może jak w pl (prywatnie) 350-45e ale przynajmniej zob. się rodziną i pomyślałam przy okazji mogę porobić jakieś badania i może jakiegoś gina odwiedzę .

Tylko moje pytanie do obeznanych kol. w tym temacie dziś mam 10-dc i jeśli jechała bym do pl to będzie 16- 23 dc robić jakieś badania hormonów czy będą w ogóle miarodajne do tych robionych w odpowiednim czasie .
    Bo na cytologię pewnie nie będę miała szans bo mam dalej upławy - dopiero jak wyleczę.
    :confused:
    Kurna jak boli :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Cześć Dziewczyny....ja też się staram :) ...to mój pierwszy cykl ...dzisiaj 20dc , temperatura ma tendencję spadkową , brzuch i piersi pobolewają jak na @ ...więc już pomału tracę nadzieję :/ ...Trzymam kciuki za wszystkie starające się i mam nadzieję że każda z nas wkrótce zobaczy dwie grube krech na teście!!! :)))
    :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Edzia ciężko z hormonami w tych dniach, bo najlepiej robić je na samym początku cyklu 3-4 dzień.
    Niezależne od dnia cyklu są prolaktyna, testosteron, androstendion, dhea-so4 (chodx opinie tu są różne), i ok 7-8 dzień po skoku progesteron.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    jeśli miałabyś owulację 13/14 dc to 21-22 dc możesz zbadać progesteron i prolaktynę ale jeśli nie będzie to 7-8 dzień po owulacji to bym odpuściła
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    basiu testosteron, DHEAS i androstendion powinno się badać 2-3 dc, prolaktyna też 7-8 dpo ale jak z obciążeniem i w cyklu starankowym to wtedy na początku cyklu też 2-3 dc
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    :sad: szkoda no nic zobaczymy czy w ogóle wytrzymam z tym bólem tydzień, będę na miejscu chociaż tarczyce sprawdzę no i gina odwiedzę
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ale dzięki kochane za szybką odp. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Puzzle no właśnie co do tych hormonów to ostatnio czytałam w książce medycznej, że są nie zależne od cyklu. Tak jak u mężczyzn się bada hormony kobiece, tak u kobiet męskie..., a test prl z obciążeniem...faza lutealna

Różne źrodla różnie podają...i tu powstaje problem
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    pati2884: Grazien, Brylanty to nasza kolezanka na forum

Aha nie wiedziałam myślałam , że to jakiś wspomagacz :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    basia z obciążeniem w fazie lutealnej tylko w cyklu niestarankowym jeżeli się staramy a musimy to zbadać to tylko na początku cyklu
    • CommentAuthorniunia222
    • CommentTimeFeb 27th 2012
     permalink
    Cześć dziewczyny
    Mój cykl trwa 23 dni równo jak w zegarku od paru miesięcy ( wcześniej cykl 26 dni) Staram się z partnerem o dziecko, 20.02.2012 powinnam dostać okres, zamiast tego miałam jedną "brązową plamę" na bieliźnie byłam pewna że okres nadchodzi ale do następnego dnia nic też jedna plamka ale już trochę większa i tak do środy. Poszłam w środę na betę ale wyszła ujemna za to w czwartek dostałam delikatnego plamienia taką jasną krwią dosłownie parę plamek w piątek to samo szukałam w internecie informacji ale nic konkretnego nie znalazłam. Wczoraj 26.02.2012 ok godz 11 zrobiłam test druga kreska była grubsza jaśniejsza ale taka rozmazana wygląda tak jakby się rozlała ;/ nie wiem czy to pozytyw czy nie Nie mam jak zgrać zdjęcia tego testu ale widać ją "gołym okiem". Dziś rano powtórzyłam niby wyszedł negatywnie ale pokazała się znowu taka rozmazana plamka w polu T, lecz znikneła niby jakieś zabarwienie zostało;/ sama już nie wiem nie mam większych objawów oprócz "wilczego apetytu" jem wszystko co napotkam na swej drodze, mam lekkie mrowienie w piersiach lekkie pobolewanie niebieskie linie aż do sutków zauważyłam wczoraj. czasem bóle w okolicach jajników, zmęczenie. Co Wy o tym sądzicie ? Przejdę się w sobotę na USG. Ale do tego czasu zwariuję z tej niepewności. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam :* :wink:
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    niunia, powtórz betę, a będziesz mieć pewność. Testy rozmazane to może od tego, że je przechylałaś? One powinny leżeć na płaskiej powierzchni aż do całkowitego wyschnięcia. USG na tym etapie może nic nie pokazać.
    --
  1.  permalink
    Niunia jesli by ci sie udało ( czego ci strasznie zycze i trzymam kciuki:thumbup::thumbup:) to USG rzeczywiscie moze jeszcze nic nie pokazać jak pisze akirka lepiej zrobic bete
    -- ,
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Nie dziękuję żeby nie zapeszyć :)Domyślam się że może nic nie pokazać ale i tak miałam już wcześniej umówioną wizytę więc dowiem się o co chodzi :) Po prostu te plamienie nie daje mi spokoju dużo czytałam że może to być plamienie implantacyjne bądź zwykłe plamienie na początku ciąży, zgłupiałam już na tym punkcie ;P Oszalałabym chyba już do końca ze szczęścia jakby się udało :) Jeszcze mam pytanie czy kwas foliowy może wpływać na wygląd miesiączki ? Bo przyjmuję go od miesiąca :)
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Chyba zaczyna mi się okres :(:(:(:(:(
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    niunia-tak mi przykro, następny miesiąc będzie wasz!
    jeżeli chodzi o kwas foliowy to ja u siebie nie zauważyłam żadnych zmian a biorę już od dłuższego czasu
    --
  2.  permalink
    niunia :sad: trzymaj sie, teraz sie nie udało ale jeszcze bedzie nastepny cykl jeszcze bedziemy miały swoj czas:bigsmile: wiem ze jestes rozczarowana i zła tez nie raz to przezywałam ale bedzie dobrze zobaczysz:bigsmile::bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Niunia, glowa do gory. wiem, ze to trudne, no ale teraz juz nic nie zrobisz.
    Pomysl , ze zaczyna sie nowy cykl, wiec i nowe nadzieje, nowe mozliwosci ! Juz za kilka dni, bedziecie mogli znowu sie starac :)
    Powodzenia !
    --
  3.  permalink
    A co do kwasu foliowego to ja tez nie zauwazyłam zadnych zmian
    -- ,
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Aj dziewczyny dzieki za mile slowa:( zobaczymy czy sie rozkreci narazie znalazlam troche zabarwionego sluzu:(
    • CommentAuthorakaleta
     permalink
    Witam wszystkich. Jestem tutaj nowa i od razu mam pytanie. Może zacznę od początku. Staramy się o dzidziusia po koniec stycznie byłam u ginekologa który po USG stwierdził że jest już blisko owulacji bo pęcherzyk jest duży. Kazał poczekać dwa dni i popracować nad dzieckiem. Tak też zrobiliśmy. PO tygodniu 6. 02 miałam krwawienie a właściwie to takie niteczki krwi na śluzie. Trwało to jeden dzień. 17,02 powinnam dostać okres minęło już 10 dni i dalej nic. Robiłam 3 testy płytkowe i wszystkie wyszły negatywne. 24,02 zrobiłam beta hcg wynik wyszedł 6,52mlU/ml czyli podwyzszony 26,02 znowu zrobiłam płytkowy i znowu nic. Dzisiaj powtórzyłam beta i wzrosło do 10,26. Dziewczyny czy to możliwe że jestem w ciąży?
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Jesteś, ale trochę niski ten przyrost, zrób ponownie w poniedziałek betę. Przyrost powinien wynosić 66% co 48 h, a 100% przy 72h.

To dobra wiadomość niezależnie od okoliczności - udało się zapłodnienie!
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Jak narazie sucho i pusto na bieliznie i na papierze... Ze tak powiem "wyciagam" przezroczysto-brazowawy sluz na palcu tego brazu sa znikome ilosci wiec jeszcze troche nadzieji we mnie jest ;(
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Już jakiś czas podczytuję ten wątek i jeśli pozwolicie to się dołączę :)
    To nasz 5 cykl starań, poprzednie 4 były z mierzeniem temp. Ten jest z samą obserwacją, bo musiałam odsapnąć :cool:
    Biorę Bromka i Euthyrox.

niunia222 życzę żeby to nie był jednak okres :)
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    • CommentAuthorniunia222
    • CommentTimeFeb 28th 2012
     permalink
    Dziewczynki powiedzcie mi jeszcze co może oznaczać taki wodnisty nierozciągliwy śluz ? dziś rano wstałam to zleciał ze mnie jak woda myślałam że to miesiączka się zaczęła ;/ oprócz tego mam wzdęte podbrzusze jak leże wyraźnie czuję taką górę już od paru dobrych dni ....
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    niunia222: Dziewczynki powiedzcie mi jeszcze co może oznaczać taki wodnisty nierozciągliwy śluz ? dziś rano wstałam to zleciał ze mnie jak woda myślałam że to miesiączka się zaczęła ;/ oprócz tego mam wzdęte podbrzusze jak leże wyraźnie czuję taką górę już od paru dobrych dni ....

No cóż taki to mam najczęściej przed @ ale nie znam się tak dobrze wiec może niech dziewczyny się wypowiedzą.
    Mam nadzieje że takie wieści jednak na (=) niż ...... 3- mam kciuki :wink:
    --
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    dzięki za odpowiedź :) ja przed okresem miałam zawsze biały śluz który nie był wodnisty był raczej taki suchy:) kurde nie mam zdolności do opisywania ;D
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Niunia a moze tescik zrob?
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Niunia idź na betę - ona się nie myli;)
    --
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Testowałam w niedziele i poniedziałek tylko nie wiem jak mam odczytać te wyniki w polu T są kreski ale rozmazane. Do piątku jestem spłukana więc z bety nici :( za to w sobotę mam wizytę u ginekologa może się czegoś dowiem :)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    niunia222: Testowałam w niedziele i poniedziałek tylko nie wiem jak mam odczytać te wyniki w polu T są kreski ale rozmazane. Do piątku jestem spłukana więc z bety nici :( za to w sobotę mam wizytę u ginekologa może się czegoś dowiem :)

Nie doczytałam wcześniej mierzysz temp.? bo to też jest wiarygodna odp powyżej 37 / utrzymujące się przez 18 dni min, tak wyczytałam gdzieś ...
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    edzia503: bo to też jest wiarygodna odp powyżej 37 / utrzymujące się przez 18 dni min

niekoniecznie powyzej 37. " Jeśli temperatura utrzymuje się na wyższym poziomie przez 18 dni lub dłużej, wskazuje to na ciążę lub przetrwałe ciałko żółte. "
    --
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    nie nie mierze temperatury :)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    moya212: iekoniecznie powyzej 37. " Jeśli temperatura utrzymuje się na wyższym poziomie przez 18 dni lub dłużej, wskazuje to na ciążę lub przetrwałe ciałko żółte. "

No to już bardzie sprecyzowana odpowiedź :wink: szkoda że nie mierzysz no nic trza czekać na przypływ $$$ i wtedy bete, albo @....... nie co to to może lepiej beta i to jeszcze tak wysoka.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeFeb 28th 2012 zmieniony
     permalink
    edzia503: No to już bardzie sprecyzowana odpowiedź

Edzia, nie chodzi o sprecyzowana tempke,gdyz jest to sprawa indywidualna kazdej kobiety; Popatrz na wykresy ciazowe, niektore dziewczyny juz przy 36,8 byly w ciazy.
    Po prostu tempka musi sie utrzymywac na linii wyzszej ( nie powinna spasc do linii podstawowej ) przez conajmniej 18 dni.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Mam nadzieje, ze nie zasmiecam forum; Szukalam, ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie.
    Czy zbyt dluga faza folikularna ( np. u mnie to bylo 28 dni ) powoduje , ze jajeczko jest gorszej " jakosci" ?
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Nie spotkałam się z takim stwierdzeniem. Jeśli Cię to pocieszy, mam z faz folikularnych powyżej 20 dni dwoje zdrowych dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Fiufiu, dziekuje za odpowiedz. Pytam, poniewaz w natloku informacji jakie ostatnio przeczytalam , obilo mi sie " o uszy" , iz zbyt dluga faza folikularna powoduje, iz pecherzyk staje sie gorszy jakosciowo. chcialam poznac wasze opinie na ten temat.
    --
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    nie dziękuje Edzia żeby nie zapeszyć :)
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Jeżeli tym razem się nie udało to zacznę mierzyć temperaturę tylko wytłumaczcie mi jak to robić :)
  4.  permalink
    Codziennie przez cały cykl najlepiej mierzyć temp moim zdaniem najlepiej waginalnie termometrem rtęciowym,ale wygodniej i szybciej eletronicznym o tej samej porze...wtedy mniej więcej będziesz wiedziec kiedy skok =mniej więcej owu i czy odpowiedniej długości masz fl wtedy można wiedziec czy owu była, czy nie ma niedoboru progesteronu itp.Uwierz obserwacja siebie wiele daje gdyby nie ta strona święcie przekonana bym była,że owu mam ok14dc ,a to niestety różnie bywało...obserwacja śluzu też duzo może dać gdyż na zewnątrz możesz nie widzieć śl płodnego,a w środku przy szyjce może już być i TE dni czasem można przez przypadek przeoczyć
    -- ,
  5.  permalink
    Czekam na @ i nie wiem czy zaczynać kolejne starania. Nawet nie wiem gdzie się zgłosić o pomoc. Lekarze każą czekać bo mam jeszcze czas na badania i leczenie. Łatwo się tak mówi komuś kto ma dzieci albo ich nie chce mieć. M chce żebyśmy dalej próbowali, ale ja już nie mam siły na to wszystko. Chyba się powoli poddaje w końcu 2 lata a tu nadal mam czekać. Nie wiem może zdecyduje się na adopcję lub rodzinę zastępczą...Czas pokaże
    • CommentAuthorpati2884
    • CommentTimeFeb 29th 2012
     permalink
    Witajcie. Na slasku pieknie slonko swieci a wczoraj jeszcze sniegi nas nastaly:shocked:

Caly czas jestem z Wami czytajac. U mnie @ nadal brak,ale jestem w pelni swiadoma,ze przyjdzie i czekam na nia. Jestem za to madrzejsza o caly cykl i czytajac Was moje doswiadczone kolezanki, wiem,ze moje anomalie w ost. cyklach to nie powod do paniki. Jak narazie zaobserwowalam szczyt progresteronu w 22dc teraz jest piekny spadek. Takie mam teraz podejscie i zycie jest bardziej rozowe:bigsmile:
    Polecam rowniez inne ulepszacze nastroju np fryzjer:wink:
    A jak bardzo chcecie wylozowac z cyklem, polecam poklocic sie z tesciowa:devil: juz nic innego nie zajmie Wam glowy:tooth: a moja to prawdziwa jedza
    --
    • CommentAuthorpati2884
    • CommentTimeFeb 29th 2012
     permalink
    wkurzajaca, moze naprawde poprostu wyluzuj ... wiem,to latwo powiedziec,ale to naprawde dziala. Ja mialam znajoma. W wieku 20 lat miala raka kosci. Potem rehabilitacja. Potem 10 lat starania sie i maniakalne oczekiwanie na + co miesiac. Leczenia w najlepszych klinikach w polsce i nic. Dali sobie spokoj, poddali sie i na swiat przyszedl wspanialy zdrowy chlopiec Jas.
    Ps Sciskam mocno nie martw sie
    --
  6.  permalink
    Dzięki za wsparcie wiem, że trzeba się wyluzować ale to się tylko tak łatwo mówi. 2 lata starań i nic nawet badań nie chcą mi zrobić żeby mnie uspokoić, że wszystko jest ok. Znajomi czekali 17 lat na dziecko więc wiem, że psychika robi swoje.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.