Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthordaga282
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    Walerianka3: Po chemioterapii płodność zanika i jest to stan trwały bądź przejściowy.
    Szczególnie, że był to nowotwór narządu płciowego.
    •  
      CommentAuthortoska20
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    Walerianka3 - dziekuje :** biore sie za czytanie :)
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeMar 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :))

Witam nowa kolezanke :)
    Toska-Jak wiekszosc dziewczyn radzi i ja tak uwazam , ze partner powinien przebadac nasienie ...
    A co do jego zachowania to niewnikam...ale widac ze sie kochacie skoro zeszliscie sie ponownie po 3 latach :) zycze powodzenia :)))

mimik powodzenia w nastepnym cyklu :)))
    --
    • CommentAuthorAvenka
    • CommentTimeMar 6th 2012
     permalink
    witam niedawno poronilam ide na czyszczenie jutro do szpitala ,to juz moje drugie poronienie pierwsze 6 lat temu szesc lat czekalam i znow sytuacja sie powtorzyla mniej wiecej w tym samym tygodniu ,lekarz powiedzial ze maja wziasc probke do badania i dwa tygodnie czeka sie na wyniki,jestem zalamana,bo nie wiem dlaczego u mnie sie tak dzieje ,wyniki badan krwi mialam dobre rozyczki ani toksoplazmozy nie mam tsh w porzadku konfliktu serologicznego krwi nie bylo i mimo wszystko tak sie stalo,teraz mam takie uczucie jakby mnie cos uwieralo utkwilo w srodku,mam tylko nadzieje ze zabieg bedzie szybko zrobia badania i dowiem sie dlaczego.U mnie ciaza to loteria zadko sie zdarza bo mam problemy z pecherzykami a jak juz sie zdarzy to tak sie dzieje:( czy ktorejs z was przydazylo sie cos takiego??:cry:
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    Avenka bardzo mi przykro z powodu twojej straty :cry:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Avenko czy robiłaś badania na przeciwciała jakieś? Warto by było zrobić, zapytaj lekarza o przeciwciała antykardiolipinowe, przeciwjądrowe...
    --
  1.  permalink
    Hej :)

Czy w czasie ciąży musi być duża ilość śluzu białego?Czy nieważne ile,ważne aby był?
    -- , ,
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Witajcie :wink:

Ja już nic nie ogarniam.Ale od początku zębolog zaliczony 1 skończony z drugim walczy, byłam też u gina i po pierwsze M. badanie nasienia , a ja odchudzić się i więcej ruchu i odpuścić starania :shocked:(jak by to było takie proste!!!!!!!!)

Zbadał mnie nic nie skomentował( na podstawie lekko widocznej drugiej kreski z 1 marca na teście OW. stiwerdził że OW. przebyłam!!!!!!!!!!!):shocked:

Pow. że mam cytologie zrobić W NL ja że jestem w Pl. i tu chce zrobić teraz nie ma sensu już wprowadziłem bakterie i będzie zły obraz.
    Usg jak jajniki się mają - to kiedy indziej bo pacjentka czeka na czw.mam sie umówic na kolejną wizytę , badania zleci tam na miejscu w czwartek a dziś już następna pacjentka czeka
    Hormony nie ma sensu bo to w 3-4 dc

Może ja to źle odbieram , może rzeczywiście nic mi nie dolega(chociaż teraz to potwierdził ) i muszę odpuścić a gin, no cóż ....:shamed:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Avenka: Avenka

Bardzo mi przykro bądź silna, i oby wszystko się zagoiło i żebyś wróciła do staranek :wink:

Ja nic nie doradzę nie miałam takich przeżyć
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Edzia503, niezly gin....zeby na podstawie ledwo widocznej kreseczki potwierdzic owu....usg tez nie zrobil bo juz ktos inny czeka.....szczerze ....to idz do innego gina, bo ten nawet czasu Ci nie poswiecil, nic nie powiedzial, nie wyszlas od niego madrzejsza o jakiekolwiek informacje. Toz to wola o pomste do Boga, mam tylko nadzieje, ze nie byla to prywatna wizyta i ze nie musialas placic za ta "wizyte".
    dobrze, ze chociaz ze stomatologiem poszlo gladko. :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    :shamed::shamed: Dziękuję Kochana za miłe słowa bo ja myślałam że ja przesadzam i się czepiam
    najbardziej mnie zmartwiło to że że nie spojrzał nawet na wykresy wzięłam ostatnie 3 bez aktualnego , pow. że mam okres i Ow. wiec generalnie jetem zdrową kobietą :shocked: co nie zmienia faktu że mam sie odchudzić i wziąśc do galopu M. z badaniem

Badanie oczywiście płatne - bez tragedii 100 zl,

ale gdzie szukać innego dobrzy zapisy na kwiecień.... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Oj Edzia , tez mialam przeboje z ginami. Przez niekompetencje jednej przeszlam hiperstymulacje jajnikow, stracilam tylko nerwy, czas ( obowiazkowa przerwa 3 miesieczna ) i kase. Obecnie jestem juz u 3 ginki, ktora wydaje mi sie naprawde niezla :) zobaczymy jak to sie rozwinie.

edzia503: Badanie oczywiście płatne - bez tragedii 100 zl,
    :crazy::crazy::
    --
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeMar 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja w ciąży 4 razy zmieniałam pierwsza zabroniła mi tyć, druga brała co 3 tyg. 150 zł- za l4,3 tutką słuchała tętna i miała drewnianego kozła , a od porodu 3 :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeMar 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Edzia kurcze szkoda ze niejestes w Trojmiescie ...
    Ja cala ciaze i przed chodzilam do ginia na NFZ..za zadne badanie niezaplacilam zlotowki,ciaza prowadzona perfekt ,niepominiete zadne badania itp...kiedy zaproponowalm ,kiedys ze przyjde prywatnie ,powiedzial ze niema takiej potrzeby to samo zrobi tu co i tam u siebie w gabinecie ,normalnie zloty czlowiek...

A co do tego gina ,wogole bym mu niezaplacila 100zl jak mozna powiedziec, ze on czasu niema bo pacjentka czeka...szkoda slow...placisz za wizyte wiec czas tez musi tobie poswiecic ,tyle ile go potrzebujesz....
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Może jestem za gruba i mnie się brzydził????

Dobra ide do biedy bo dola łapie, fryzjer zaliczony i nawet mnie nie cieszy nowa fryzurka i kolorek :devil::cry::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Wariatka :D:D:D
    Przepraszam ale rozbawilas ,mnie ,to jest lekarz a nie randka :D
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    A dola niemasz co kochana lapac tylko koniecznie idz do innego lekarza ,widzialam ze puzzle ci proponuje lekarke mze podejdz ,inny lekarz bedzie miala inne podejscie ...
    Zrobi badania ,da jakies skierowania ,dziwie sie ze wyszlas poprostu od niego z niczycm ,ja bym do niego poszla i powiedzila ze to niebyla wizyta lekarska tylko na odwal sie i ma ci oddac kase....
    --
    •  
      CommentAuthorCuurly
     permalink
    Pomarańczka możesz zdradzić jaki to lekarz o którym piszesz? Ja co prawda się nie staram ale jestem z Trójmiasta i można powiedzieć, że szukam dobrego gina najlepiej na nfz :wink:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Cuurly ,wyslam ci na pw :)
    --
    •  
      CommentAuthorjenny1983
     permalink
    Pomarańczko ja też poproszę, mieszkam w Pruszczu gdańskim obecnie, więc chętnie podjadę jak to dobry specjalista:bigsmile: Z góry dziękuję :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Prosze :) o to niedaleko mnie ja mieszkam w Straszynie :)))
    --
    •  
      CommentAuthorCuurly
     permalink
    Teraz będą do niego taaakie kolejki, że będziesz miesiącami czekać :wink:
  2.  permalink
    Hej jestem tu nowa, ale może mi coś poradzicie bo zaczynam łapać jakiegoś doła. A więc od pół roku intensywnie staramy się z mężem o dzidziusia, ostatni @ miałam 15 stycznia, @ powinnam dostać ok 11 lutego, a mamy już 7 marca. Do tej pory cykle miałam ok 35-40 dniowe, a więc odbiegające troszkę od normy (w lipcu 2011 odstawiłam tabletki anty). Zrobiłam 3 testy ciążowe, które wyszły negatywnie, za radą gina zrobiłam b-hcg i też nie wskazało na ciążę (<0.100) dlatego przepisał mi Duphaston na wywołanie krwawienia. Powiedział, że jeśli w ciągu tych 10 dni dostanę @ to mam go od razu odstawić, a jeśli jestem w ciąży to lek napewno dziecku nie zagrozi.
    Tylko, że czytając inne posty na forum zaczęłam się zastanawiać czy jeśli rzeczywiści jestem w ciąży i będę go brała przez 10 dni zwiększając hormon to czy gdybym go odstawiła tak jak radził gin (nie robiąc ponownie testu) nie zagroziłabym dziecku? Rada gina była taka że jeśli po tych 10 dniach nie dostanę @ mam odczekać ze 4 dni i dopiero zrobić ponownine test i jaki by nie wyszedł pokazać się ponownie. A może po prostu było za wcześnie żeby mi pozytywnie hcg wyszło? Bo na usg gin sma nie był pewien czy sie udało czy nie. Jeśli możecie mi pomóc to byłabym wdzięczna.
    • CommentAuthordaga282
    • CommentTimeMar 7th 2012
     permalink
    anka_n1987: ostatni @ miałam 15 stycznia, @ powinnam dostać ok 11 lutego, a mamy już 7 marca. Do tej pory cykle miałam ok 35-40 dniowe

Między tymi terminami nie ma różnicy ani 35 ani 40 dni więc skąd to wyliczenie?
    anka_n1987: A może po prostu było za wcześnie żeby mi pozytywnie hcg wyszło? Bo na usg gin sma nie był pewien czy sie udało czy nie. Jeśli możecie mi pomóc to byłabym wdzięczna.
    Skoro testy z moczu i krwi były negatywne to lekarz nie mógł nic widzieć na usg, nawet nie mógł mieć podejrzeń. Nie obserwujesz się, nie wiesz kiedy byłaś płodna więc nie wiesz też, czy beta nie była za wcześnie. Moim zdaniem jeśli testy i beta negatywne to w ciąży nie jesteś. Z tego co piszesz na usg lekarz nie widział pęcherzyków czyli oznak zbliżającej się owulacji, a więc po wizycie raczej możliwości zajścia w ciążę też nie było, zresztą na Duphastonie owulacja jest raczej niemożliwa.
  3.  permalink
    Tzn. tak bo może niezbyt precyzyjnie się wysłowiłam. Nie stosuję żadnej motedy termicznej czy objawowej to masz rację że nie bardzo wiem czy i kiedy była owulacja (choć gin po usg twierdził że była). U lekarza byłam pod koniec lutego czyli wg niego juz po owulacji. A Duphaston ma wywołac krwawienie dziś biorę go 5 dzień. Tzn. tak nigdy bardzo nie mierzyłam długości cyklu ale od tego miesiąca muszę zacząć bo inaczej do niczego sensownego nie dojdę :(
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    anka_n1987: ak nigdy bardzo nie mierzyłam długości cyklu ale od tego miesiąca muszę zacząć bo inaczej do niczego sensownego nie dojdę :(
    Po co Ci mierzenie długości cykli? Przeczytaj sobie blog 28 dni i tam się wszystkiego dowiesz.
  4.  permalink
    Chodziło mi o temperaturę i prowadzenie karty obserwacji. Poczytam blog i forum żeby nauczyć się wyznaczać dni płodne, rozróżniać fazy cyklu. Wiem, że większość z Was jest w tym świetnie zorientowana stąd moje może głupie pytania. Ale jakoś pomału może i ja się nauczę.
  5.  permalink
    Witam
    Jak już tu wcześniej pisałam staram się od 6 lat o dzidzie ale nic z tego .

Za 4 dni mam operację - stwierdzona endometrioza , na obu przydatkach 7 cm torbiele . Mam nadzieje iż po operacji będzie mi łatwiej zajść w upragnioną ciąże .
    Wszystkim starającym życzę z całego serca samych sukcesów w staraniach i mam nadzieję że każda z nas zobaczy w końcu upragnionego " + ".:smile:
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
    • CommentTimeMar 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam :) proszę jeśli ktoś wie jak zinterpretować wyniki mojego M to bardzo proszę bo się bardzo denerwuję a na wizytę u lek. troszkę muszę poczekać:
    wyniki mojego M nie są rewelacyjne:(
    Czas dostarczenia materiału 45 min.
    lepkość - zwiększona wartości referencyjne - prawidłowa
    ruch postępowy A: 10 wartość referencyjna >=32%
    ruch całkowity A+B 30 >=40%
    brak ruchu C 70
    Żywotność 56 > 58%
    plemniki prawidłowe 13 > 4

Nie wiem co myśleć a wy jak uważacie??
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    gosiaczek jak dla mnie czas dostarczenia za długi, a to ma bardzo duży wpływ na wynik. U nas trzeba albo na miejscu albo max do 20 min dostarczyć. A jaka była przerwa w współżyciu przed oddaniem i ograniczenie używek??
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
     permalink
    u mnie też lekarz pozwolił na pobranie materiału w domu i w ciągu godz dowieść do badania. Oczywiście ja wiozłam zawinięte we frote i blisko ciała by zachować temp ciała. Na logikę skoro po takim czasie są dobre wyniki to wcześniej mogły byc tylko lepsze :).
    -- ,
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    hey dziewczyny lekarz kazał dostarczyć w ciągu godziny również były zawinięte w watę i frottę i oczywiście pod pachą tak mi kazał:) i okres wstrzemięźliwości dwa dni zgodnie ozywiście z jego zaleceniami:) Myślę,że na ta chwilę po prostu M zaaplikuje jakieś witaminki dla mężczyzn a później zobaczymy co lekarz powie:) Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
     permalink
    odnośnie używek mój M wogóle nie pije kawy, alkoholu i nie pali:) tylko że ciągle jest bardzo zestresowany
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dla mnie badanie dowiezione do godz jest bezsensu już samo upłynnienie powinno wynosić <60 min i u nas określa się je co do min, jest znaczenie czy upłynnienie wynosi 20 min czy 59. Żywotność też spada dosyć szybko, mam podaną na wyniku drogę jaką przebywają chłopaki w jednostce czasu więc po 60 min ciężko by ją było określić. U nas okres abstynencji seksualnej wynosił 5 dni, a zalecane od 3 do 7.
    Ale jak widać u każdego są inne wytyczne byle by było dobrze, ot takie moje zdanie.
    Anderka u was mogły być lepsze parametry, ale nie u każdego jest tak fajnie i każda minuta ma duże znaczenie, robiłam to badanie w dwóch laboratoriach, w jednym można było dowieść (chodź nie zalecają), a w drugim trzeba było oddać na miejscu.
    --
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Cześć dziewczyny. Ja po pierwszym monitoringu (10dc). Pęcherzyk 13mm, endometrium 8,39. Jutro kolejne USG. Ciekawe czy pęcherzyk zechce peknąć :confused:
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Hej dziewczyny ja mam takie informacje odnośnie badania nasienia,że dostarczyć najpóźniej do 30 minut,bo najpóźniej do tego czasu powinna być wykonana pierwsza ocena mikroskopowa w preparacie bezpośrednim,więc jeżeli dowozimy to musimy uprzedzić lab. o tym fakcie,żeby od razu po dostarczeniu zostało wykonane pierwsze badanie.Co do wstrzemięźliwości,to zalecane są najlepiej 2 tygodnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    momigj: Co do wstrzemięźliwości,to zalecane są najlepiej 2 tygodnie

Tak, ale w przypadku brania antybiotykow przez faceta :)

Jesli nie bral lekow to standardowo od 3 do 7 dni.
    --
  6.  permalink
    gosiaczek: z tego co widzę to nie są najlepsze wyniki nasienia - poniżej normy, oznaczenie C to ruch w miejscu czyli nieprawidłowy i u Twojego M =70 czyli bardzo dużo. Niemniej faktycznie uważam, że materiał został późno dostarczony i może to miało wpływ. Ostatnio zgłębiałam ten temat bo mój mąż też robił to badanie. Jemu wyszło na granicy normy (mogłaby być lepsza ruchliwość) a tak samo nie pali, nie pije i zdrowo się odżywia. Podaje linka do ciekawej stronki. Można tam szybko uzyskać bezpłatną odpowiedź na pytanie o interpretacje wyników nasienia
    http://forum.badanie-nasienia.pl/viewforum.php?f=9

aiks: myślę, że pęcherzyk o średnicy 13 mm w 10 dc to prawidłowa wielkość i nie sądzę aby za jeden dzień mógł pęknąć. Średnio pęcherzyki przyrastają 2-3 mm na dobę. Uważa się, że pęcherzyk 20 mm jest dojrzałym i gotowym na pęknięcie. U mnie pękają gdy mają ok. 25 mm. ok 16dc, a mam cykle średnio 29 dniowe.

Ja mam już 7 albo 8 miesięcy starań o drugie dziecko. Za pierwszym razem od razu zaskoczyło. Nasz syn ma już 6,5 roku.
    Od 4 miesięcy prowadzę monitoring usg i stosuję testy owu. Niby wszystko jest ok a w ciąże nie mogę zajść. Tracę jakoś już optymizm. Na dodatek w połowie tego cyklu dostałam swędzawki i mąż poszedł w odstawkę. Biorę Nystatynę i czekam na @. Dziś 18dc. Mój gin mówi aby jeszcze próbować do maja a jak do tego czasu nie zajdę to sprawdzi drożność jajowodów. Mam już 33 lata i każdy bezowocny miesiąc mnie podłamuje.
    Boję się, że może mam endometriozę: mam bardzo obfite ze skrzepami miesiączki, ból przy tym okropny że biorę czopki z Diclofenaku (promieniuje na plecy i nogi) Odczuwam też często wzdęcia brzucha i ból w dole po lewej stronie (przynajmniej 3 razy w tygodniu) miewam też plamienia okołoowulacyjne i też przy tym odczuwam duży ból podbrzusza. Lekarz jak dotąd nic w tym kierunku nie robi.

Kasia200kh: czy Ty też miewasz podobne objawy przy tej Twojej endometriozie? Jak można zdiagnozować endometriozę? 100% pewności daje tylko laparoskopia? czy są też inne metody. Torbieli u mnie lekarz nie widzi.
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    gosiaczek: z tego co widzę to nie są najlepsze wyniki nasienia - poniżej normy, oznaczenie C to ruch w miejscu czyli nieprawidłowy i u Twojego M =70 czyli bardzo dużo. Niemniej faktycznie uważam, że materiał został późno dostarczony i może to miało wpływ. Ostatnio zgłębiałam ten temat bo mój mąż też robił to badanie. Jemu wyszło na granicy normy (mogłaby być lepsza ruchliwość) a tak samo nie pali, nie pije i zdrowo się odżywia. Podaje linka do ciekawej stronki. Można tam szybko uzyskać bezpłatną odpowiedź na pytanie o interpretacje wyników nasienia
    http://forum.badanie-nasienia.pl/viewforum.php?f=9

aiks: myślę, że pęcherzyk o średnicy 13 mm w 10 dc to prawidłowa wielkość i nie sądzę aby za jeden dzień mógł pęknąć. Średnio pęcherzyki przyrastają 2-3 mm na dobę. Uważa się, że pęcherzyk 20 mm jest dojrzałym i gotowym na pęknięcie. U mnie pękają gdy mają ok. 25 mm. ok 16dc, a mam cykle średnio 29 dniowe.

Ja mam już 7 albo 8 miesięcy starań o drugie dziecko. Za pierwszym razem od razu zaskoczyło. Nasz syn ma już 6,5 roku.
    Od 4 miesięcy prowadzę monitoring usg i stosuję testy owu. Niby wszystko jest ok a w ciąże nie mogę zajść. Tracę jakoś już optymizm. Na dodatek w połowie tego cyklu dostałam swędzawki i mąż poszedł w odstawkę. Biorę Nystatynę i czekam na @. Dziś 18dc. Mój gin mówi aby jeszcze próbować do maja a jak do tego czasu nie zajdę to sprawdzi drożność jajowodów. Mam już 33 lata i każdy bezowocny miesiąc mnie podłamuje.
    Boję się, że może mam endometriozę: mam bardzo obfite ze skrzepami miesiączki, ból przy tym okropny że biorę czopki z Diclofenaku (promieniuje na plecy i nogi) Odczuwam też często wzdęcia brzucha i ból w dole po lewej stronie (przynajmniej 3 razy w tygodniu) miewam też plamienia okołoowulacyjne i też przy tym odczuwam duży ból podbrzusza. Lekarz jak dotąd nic w tym kierunku nie robi.

Kasia200kh: czy Ty też miewasz podobne objawy przy tej Twojej endometriozie? Jak można zdiagnozować endometriozę? 100% pewności daje tylko laparoskopia? czy są też inne metody. Torbieli u mnie lekarz nie widzi.
    --
  7.  permalink
    Witam
    buba79 , u mnie to wygląda tak miesiączki mam 7 dniowe dość obfite , bez skrzepów , przez trzy , cztery dni okresu bóle w dole podbrzusza są dość silne , pomaga mi tylko ketonal forte , i do tego ból i strzykanie w krzyżu , oraz kłucie w jajnikach podczas stosunków ( i to nie muszą być w cale skomplikowane pozycję ) . Od 6 lat staram się o dziecko ale nic z tego nie wychodzi , w styczniu poszłam do lekarza który dał mi skierowanie na usg waginalne , na zdjęciach z usg widać dwa torbiele 6 i 5 cm na obu jajnikach z cechami endometriozy . Wystawił mi od razu skierowanie do szpitala na operację usunięcia torbieli . Czasami jest tak że na usg nie widać torbieli , więc można sprawdzić poprzez laparoskopię lub poprzez badanie CA 125-marker jajników jeśli wynik jest podwyższony to może sugerować że coś się dzieje ( ale to nie oznacza że jest endometrioza) . Podaje ci link tam możesz poczytać sobie o objawach i metodach leczenia endometriozy www.endoendo.pl/. Oraz jest dość spory artykuł o endometriozie w gazecie " na żywo " lub " życie na gorąco " w środku gazety . Mam nadzieję że pomogłam ci choć trochę . Pozdrawiam :wink:
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
    • CommentTimeMar 9th 2012
     permalink
    dziękuję za odzew:)
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Jestem po wizycie u gina i wyszłam z receptą na clo, trzymajcie kciuki za skuteczność tego leku bo ja to od razu zakładam najgorsze :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeMar 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Basiu masz rację. U nas wyniki były dobre więc ten czas mógł tylko pogorszyc i tak dobre wyniku. Inna sytuacja jest w sytuacji, kiedy badanie wychodzi do kitu. Jesli u nas takie by wyszły pewnie przekonywałabym M. do powtórzenia badań z mniejszym czasem do badania ( kolejny pewnie rok musiałabym go przekonywać heheheh).
    Co by nie było nasze wyniki sa wszystkie super a od 12 miesięcy ciąży jak nie było tak nie ma :(. Pierwsze dzieciątko oczywiście za pierwszym razem.

Basiu nie zakładaj najgorszego, optymizm jest tutaj tez bardzo, bardzo waznym suplementem :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Mam nadzieję tylko, że jak lek będzie skuteczny to jakość nasienia mojego M będzie wystarczająca, bo wyniki nie najlepsze, ale tragedii też nie ma
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Kasia200kh: dzięki za odpowiedź, ja też mam długie 7 dniowe okresy i te bóle, u mnie torbieli lekarz nie widzi co mnie trochę pociesza. Chyba jednak zrobie sobie te markery - cenne info, poczytam jeszcze sobie na spokojnie o tym.

Anderka.. i reszta :) Lekarz powiedział, że jak do maja nie zajdę w ciąże (jeszcze daje mi trochę czasu) to trzeba będzie zrobić badanie drożności jajowodów. To ważna sprawa. Może być tak, że nasienie jest całkiem ok, jajeczkowanie też obserwuje się że jest w porządku, ale nic z tego nie wyjdzie jeśli np. nie ma drożności. Jest to chyba dość nieprzyjemne badanie dlatego z tym jeszcze czekamy do tego maja. Jeśli już wykluczymy te pewne podejrzenia do wtedy wezmę pod uwagę inseminację - przekonuje mnie ta metoda wspomagania zajścia w ciąży. Mam nadzieję, że uda nam się jednak w naturalny sposób począć nowe życie. ... chociaż nieraz tą wiarę tracę
    --
  8.  permalink
    Hey dziewczyny
    A oto moje starania o dzidzię :
    W dniu 14.02.2012 miałam robione usg vaginalne oto jego obraz:
    17dc
    trzon macicy w przodozgięciu o grubości 35 mm jednorodny
    Echo endometrium 7 mm gładkie
    W rzucie obu przydatków masywne zmiany torbielowate z gęstą zawartością bez cech unaczynienia patologicznego o wymiarach 66×41 mm i 57×50 mm-wskazana dalsza diagnostyka- torbiele endometrialne ?
    Zatoka Douglasa wolna ?

Oto wieści z konsultacji w ICZMP.
    O 9:00 stawiłam się na odział ginekologi operacyjnej , gdzie obejrzeli usg z lutego i wykonali usg :13 dc.
    Endometrium 7 mm jednorodne
    Torbiele w obu przydatkach : lewa torbiel dwukomorowa z gęsta zawartością o wymiarach 88x 63 mm , prawa torbiel jednokomorowa z gęstą zawartością o wymiarach 48x 43 mm. czyli torbiel sie powiększyła przynajmniej ta lewa .Zatoka Douglasa bez płynu . Następnie wróciłam ponownie na odział gdzie dwóch panów profesorów kazało położyć mi się na fotelu i jeden z nich wykonywała badanie palpacyjne ( czyt. palcami ) podczas którego ( dość mocny ból odczuwałam ) stwierdził iż mniejsza prawa torbiel znajduje się za macicą , a lewa większa jest z przodu macicy i odzie ku górze wielkości średniej pomarańczy .Obie torbiele nachodzą na siebie na trzonie macicy . Mam się stawić w niedzielę 11.03.2012 na 13:00 na izbę przyjęć , mam 4 godziny przed przyjściem na oddział nic nie jeść , kazali zakupić w aptece lewatywę oraz chusteczki nawilżające dla dzieci . Operacja w poniedziałek . Profesor powiedział że torbiele są duże i endometrioza jest to na 100% i jest dość mocno zaawansowana , przez co upośledza moją płodność i na razie nie mam szans na zajście w ciąże . Wyłuszczą mi torbiele oraz zrosty ale uprzedził mnie że przy tak zaawansowanej endometriozie może się okazać ( trudności w dostaniu się do wszystkich zrostów ) że będą musieli wykonać laparotomie i że trzeba będzie usunąć cały lewy jajnik ze względu na to że lewa większa torbiel oraz zrosty mogły doszczętnie zniszczyć jajnik . Poinformował mnie także iż później będę musiała podać się leczeniu hormonami aby zajść w ciąże , ale biorąc pod uwagę stopień zaawansowania choroby muszę brać pod uwagę metody wspomagania rozrodu do in vitro włącznie .

A więc tak przedstawia się sytuacja , trochę się rozpisałam ale chciałam wam jak najdokładniej opisać wszystko.
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeMar 9th 2012 zmieniony
     permalink
    dla przypomnienia.... ja staram się 13 cykl i mam w tym roku 37 lat.....

Tak jak pisałam u mnie wszystko jest ok tak samo jak i u męża. Mam końcówkę cyklu i w przyszłym prawdopodobnie bede miała HSG ( ( w przyszły czwartek byc może będe miała juz odpowiedz o terminie). W 3 dc jeszcze bad AMH i koniec diagnostyki. Po cichu liczę, ze HSG udrożni jajowody i wtedy sie uda.

Dziewczyny nie załamujcie sie i wierzcie , ze sie uda, wierzcie w cuda. Nasza Spidermanka dowiedziała sie od lekarza, ze nie ma szans na ciążę i tylko cud jej pomoże. I co się stało...... dwa cykle później a dokładniej przedwczoraj zdarzył sie cud. Ona jest dowodem na to, że nie mozna sie poddawać i do końca nie wierzyć w to co nam mówią lekarze.
    -- ,
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Buba - dziękuję za odpowiedź. Ja wiem, że pęcherzyk 13mm nie pęknie. Zastanawiałam sie czy w ogóle w tym cyklu pęknie.

Dziś (13dc) pęcherzyk 16mm - niestety słabo rośnie - od 10dc tylko 3mm :sad:
    Czy coś z tego będzie? :sad:
    •  
      CommentAuthorAnderka
     permalink
    jeszcze ma chwilę. 18 uznawany jest już jako dojrzały więc niewiele zostało. 1 cm dziennie jak do tej pory czyli może za 2 dni będzie owulka ( 15dc). Tego Ci oczywiście życzę. :)
    -- ,
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Anderka - dziękuję za odpowiedź i podbudowanie mnie na duchu! :kissing:
    Bałam się, że przyrost 1mm na dobę jest za wolny. Dziewczyny z reguły piszą o 2-3mm na dobę :confused:
    W niedzielę kolejne USG, ciekawe co pokaże :shamed:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.