Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordagnow2774
    • CommentTimeMar 13th 2012
     permalink
    tak powinien wyjsc ja @ os miałam 10 i wyszedł pozytywnie
  1.  permalink
    Zobaczymy co powie lekarz na kolejnym usg za 2 dni:) Dam znać co tam zobaczył:)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    wkurzajaca22: wkurzajaca22

Będzie dobrze, samo to że masz lekarza który coś robi i czujesz się doinformowana :wink:

Ja mam problem i już M. pod lupę biorę, dawno nie miałam z tym problemu nawet wyniki mam dobre robione tydz. temu w pt. chodzi o zapalenie pęcherza jak się załatwiam piecze- boli, jak siedzę to nawet czuje, ale tak - po dłuższej abstynencji serdzuszkowaliśmy z M. może to, no i powrót do Nl czy coś z tych rzeczy mogło by mieć wpływ, dziś wypiłam tylko 1 szklankę soku ( a do kibelka latam co pól godz, i parę kropel leci ) chyba za mało płynów, no to pozostaje żurawit i woda niegazowana, ale ten ból :cry:
    --
    • CommentAuthoridris
     permalink
    Hej. Jestem nowa. Od stycznia staramy się o dziecko, narazie nie czuje presji. Gorzej z omamami ciążowymi. Przed poprzednik okresem miałam, bóle piersi, zawroty w głowie i bóle w jajnikach:). Teraz nie mam żadnych objawów, ciut ciemniejsze brodawki i drażliwość sutków i podwyższoną temperatura kilka dni po owulacji która się utrzymuje... Ale żadnych mdłości siusiania itp. Więc może to być przed okresem. Cykle mam długie 35 dni więc sporo mam czekania. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że zrobienie dziecka to nie takie hop siup, myślałam, że jak się niezabezpiecza to można szybko zajść w ciążę. :bigsmile::cool::shamed:
    • CommentAuthoridris
     permalink
    Przepraszam za składnie, ale mam mini laptopa i ciężko się na nim piszę, co chwile gdzieś przeskakuje kursor i zaczynam pisać w środku innego zdania :):neutral:
    •  
      CommentAuthorGrazien
    • CommentTimeMar 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Mam pytanko!!!
    przed wczoraj do mnie przyszedł dopiero termometr i od wczoraj mierze temperature
    wczoraj było 37,06 a dziś 37,11 dziś jest mój 21dc i cykle mam 27dniowe czyli jeszcze 6dni zostało do @
    czy po tej dwu dniowej obserwacji (zawsze miałam niską temperature mierzoną pod pachą ok.35 a dzis 36,6) jest jakaś szansa , że się udało?

Tylko mnie nie linczujcie :wink: poprostu moja ciekawość
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    Jeśli skorzystałas z okresu płodnego, to tak.
    --
    • CommentAuthoridris
     permalink
    Dziewczyny czy mierzona temperatura pod pachą tak normalnie jest ważna. Mam od kilku dni temp. 36,9-37-37,1. Ogólnie pojawiła się kilka dni po owulacji. Co w o tym myślicie?
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    z tego co się nauczłam na 28dni to najbardziej wiarygodna jest temperatura mierzona w ustach, waginalnie i odbycie i termometrem owulacyjnym który wskazuje 2 miejsca po przecinku
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Amazonka: Jeśli skorzystałas z okresu płodnego, to tak.

zaczełam serduszkować od 13dc a może powinnam od 10dc ilości śluzu mam znikome trudno mi rozpoznać kiedy mam dni płodne na oko zawsze liczyłam , że od 12dc
    --
    •  
      CommentAuthormilkycia
     permalink
    Wiemy doskonale, że my kobietki myśląc o ciąży musimy przejść tone badań i testów.. Brać różne witaminy, zdrowo się odżywiać, czasem brać farmaceutyki pomagające przy zapłodnieniu i zagnieżdżeniu zarodka...

Ale moje pytanie jak przygotować partnera do tej wymarzonej chwili poczęcia?
    Mówi się tylko o wykonaniu badania nasienia... Czy są jakies domowe sposoby na poprawe jakości nasienia mężczyzny, czy warto podawać mu jakieś witaminki, czy jakaś specjalna dieta (poza zakazem alkoholu i papierosów)?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Idris, sprawdzasz, czy masz gorączkę? Po co?
    Oprócz jakości śluzu sprawdzasz też odczucie. Zauważasz zmianę: sucho, wilgotno, mokro?
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Bardziej stawiałam na jakość śluzu a o odczuciach nie myślałam kurde :confused: jeszcze dużo nauki przede mną
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zawsze na wykresie zaznaczasz:
    a) wygląd śluzu,
    b) odczucie.
    Potem interpretujesz, biorąc pod uwagę jedno i drugie.
    Jeśli nie widzę śluzu, to kieruje się odczuciami. Śluz czasem może nie spłynąć.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    To czyli jak śluzu zabardzo nie widze a mam dczucie , że jest mokro
    to wtedy prawdopodobnie zaczeły się dni płodne jeśli chodzi o te pierwsze odczucie zaraz po @
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    No to sama widzisz, że organizm do Ciebie przemawia o swojej płodności i niepłodności. ;-) Wystarczy to zapisać, zrozumieć i odpowiednio postępować.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Jeśli teraz się nie uda to od następnego cyklu będę dokładniej odczytywać sygnały :o) Dzięki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    ZACZNIJ OD DZIŚ. Szkoda marnować cykl.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Tak od dziś zaczełam się bardziej temu przyglądać i mam nadzieje , że e 37stopni coś znaczą :bigsmile: tylko , żebym znowu sobie czegoś nie wkręcała
    --
    • CommentAuthorniunia222
     permalink
    Czesc ja jestem jeden dzień po terminie spodziewanej @ jak na razie tylko śluz, dużo białego śluzu na białym waciku wygląda jakby był jasno zółty lub beżowy tkliwe sutki i to wszystko co na razie widzę .... znowu mam taką nadzieje że może jednak ta @ nie nadejdzie ...... ;/;/
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    37 świadczą o tym, że jest poziom wyższy jak w każdym cyklu odkładającej. ;-) Sprawdź też te wykresy.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    Patrząc na twój wykres to faktycznie jest tak jak mówisz, patrzyłam dotąd na wykresy tych co zaszły w ciąże biały śluz podwyższona temperatura i to porównywałam do siebie
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    To za mało. Kategorię przecież się zmienia, a samoobserwacja nie służy tylko do starań. W końcu przychodzi czas odkładania i wtedy PTC 37 st. to również normalny objaw.
    Ciążę poznaje się po czymś innym niż goła wartość 37 st.
    --
    • CommentAuthorAńdzka
     permalink
    Anderka.castagnusa bralam tylko 1 miesiac hehe i 2 kreseczki :)
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Mmilczuk ...ja dalam M takie witaminki dla facetow Pregnacare conception maja w skaladzie mace, kwas foliowy, witaminy z grupy B , L-karnityne, dodatkowo podrzucalam mu witaminke C-1000 mg, kasy omega i orzechy brazylijskie :))) ...i udalao nam sie w pierwszym cyklu staran ...to moja 2 ciaza i mam juz 33 lata wiec nie sadzilam ze tak latwo pojdzie :))) :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Mmilczuk ...podsylam linka to byly takie witaminki :bigsmile:

http://www.vitabiotics.com/Wellman/conception_productinfo.aspx
    -- ,
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Karla tak wracając do twojego progesteronu to w jakich jednostkach go masz? bo wtedy normy są inne. W ng/ml czy nmol/l?
    1ng/ml=3,18 nmol/l
    --
  2.  permalink
    Hej dziewczyny, mam pytanie po jakim czasie poszłyście do lekarza jak wam nie udawało się zaciążyć? Dodam, że owulacje mam, kilka razy byłam u gina przed okresem i zawsze mówił że owulacja się odbyła. Czyli nie w tym tkwi problem. Staramy się tak na serio od 5 cykli ale dopiero 1 cykl się obserwuje. W poprzednich kochaliśmy się co 3,4 dni nie wiem czy nie za mało. Najgorzej że oboje długo pracujemy i czasem po prostu nie ma siły na seks:(
    spotkałam się z różnymi teoriami na ten temat, a mianowicie, że iść dopiero po roku i wyluzować bo chodzenie do lekarza i zamartwianie się może zablokować psychicznie a druga to taka, że lepiej dla spokoju iść i się przebadać
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    iris30 mój progesteron to 53,7 ng/ml, na wyniku podana jes norma dla fl do 27,0 ng/ml. Dzisiaj tempka o dwie kreski w dół, więc @ pewnie jutro zawita.. Muszę opłacić konto żebyście mogły mój wykres zobaczyć bo narazie go w excelu prowadzę:) bardzo martwi mnie prolaktyna, która wyszła aż 55,23 ng/ml przy normie do 35 ng/ml. Mój gin mi jej nie zlecał do tej pory bo twierdził, że przy regularnych miesiączkach to nie ma potrzeby robić prolaktyny..a tu taki zonkkk..
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Karla a bierzesz może jakiś magnez z wit b6 albo coś? Wit b6 podwyższa poziom progesteronu. A tak poza tym robiłaś inne badania? TSH i fT3, fT4? Poczytałam tez trochę i podobno taki wynik jak u Ciebie to nie katastrofa. Ale skoro jest zawyżony, to lepiej zbadać też inne hormony. Powodzenia i nie podłamuj się :) Ja miałam w miarę regularne cykle i dobrą długość fl, cykle dwufazowe itd a jednak owu nie było (miałam monitoringi). Prolaktynę podstawową miałam w normie. Ale moja ginka chciała abym zrobiła prolaktynę też po mtc (obciążeniu)- choć niektórzy gin i endokryn twierdzą, że to zbędne. Wzrost po mtc ok 26 razy. Po podaniu bromka owu wróciła. Czekam na efekty :)
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    Biorę folik codziennie, oeparol do owulacji, clo od 5 do 9 dc no i pregnyl w tym cyklu miałam pierwszy raz (w 13 dc). Wszystkie hormony (oprócz prolaktyny) miałam robione zanim zaczęłam stymulację clo (pażdziernik 2011), wszystko było w normie (progesteron wtedy miałam 10,4 ng/ml). Mam monitoringi- pęcherzyki rosną- zawsze są dwa. Tempka ładnie rośnie.. wszystko generalnie jest tylko ciąży nie ma..:) ty czekasz na efekty, a w którym dc jesteś?
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    To może znalazłyśmy przyczynę ;) czytałam, że Pregnyl nasila wybiórczo produkcję progesteronu. Ale nie jestem lekarzem, tylko gdybam :)
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    to po co gin mi go kazał robić po pregnylu? ja zwariuję chyba..
    dominika mi lekarz powiedział, że mamy się rok starać na luzie a jak nie wyjdzie to dopiero do niego pójść.. no i teraz żałuję, bo ten rok uważam za kompletnie stracony. Rok działaliśmy bez sensu bo mi pęcherzyki nie rosły dostatecznie.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Karla - Własnie to jest problem wynikający zarówno z naszej strony jak i lekarzy. Ja przed operacją chodziłam do pani dr, która zlecała masę badań i to mi się nie podobało. Wydatki kosmiczne jakieś, poza tym stresu co niemiara na początek starań... Nie miałam doświadczenia, wydawało mi sie to dziwne. Rok po operacji zaczęliślmy starania i zmieniłam lekarza. Nowa pani dr powiedziała, abyśmy najpierw próbowali przez rok a poźniej zaczniemy badać. dobrze, że chodziłam na usg kontrolne i leczenie zaczęłyśmy juz po 7 misc starań bo okazało się, że nie ma owu. Ale tak sobie myślę,że jakbym została u tej poprzedniej to może już bym była w ciązy. Zapisałam się do niej kontrolnie na wizytę. Zobaczymy co powie. Mądry Polak po szkodzie :(
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 15th 2012
     permalink
    o kurcze jest bladzioch :) po cichu gratuluję.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    WItam was w ten pochmurny dołujący dzień :sad:
    Zrobiłam dziś test (nie mogłam wytrzymać) i jedna kreska 22dc albo za wcześnie albo znowu nic nie wyszło powoli już mi psychika siada :sad:
    --
    •  
      CommentAuthordagnow2774
     permalink
    grazien nie dołuj sie to nic nie da ja po dwóch testach ++ a wczoraj przyszła @ czekam na wyniki bety a staram sie juz rok :(
    •  
      CommentAuthorGrazien
    • CommentTimeMar 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Okres w ciąży też jest możliwy moja mama miała ze mną przez 3 miesiące okres w 4miesiącu przestała mieć dopiero. Może to u ciebie nie zaszkodzi ciąży.
    Próbuje się nie dołować ale to jest silniejsze ode mnie
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Grazien