Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeMar 29th 2012 zmieniony
     permalink
    daga282 trzyma rękę na pulsie i bardzo słusznie. Ja też jestem wyczulona na nicki o końcówce 88 :) Osobiście sama też zwróciłam uwagę na historie Crayzollki, ale nie chciałam robić zamieszania dopóki nie pojawią się jakieś fakty pozwalające na powiązanie tych nicków, jednak suwaczki dają do myślenia. Mało prawdopodobny jest zbieg okoliczności w tej sprawie ...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    ja tam się nie wypowiadam - nie oceniam. Zmykam przed tv :))))
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Crayzollka88: Takich suwaczków jest dużo :/ chcesz moje dane czy coś żebyś tak nie pisała?Bo teraz akurat mnie obrazasz !!

Tak dużo i daty te same zarówno ślubu jak i rocznicy poznania. Nie kompromituj się. Usuń konto tak jak ostatnio i nie zaśmiecaj forum tymi wymysłami. Twoje histeryczne reakcje wcale nie wpływają na Twoją wiarygodność. Od 6 lat jestem recenzentem i styl rozpoznaję po dwóch zdaniach. Trochę honoru, o ile można go wymagać po kimś takim jak Ty.
    Crayzollka88: zajęła by się czymś pożytecznym :/

Wskazywanie osób Twojego pokroju jest niezwykle pożyteczne.

Treść doklejona: 29.03.12 21:16
    marble85: dopóki nie pojawią się jakieś fakty pozwalające na powiązanie tych nicków
    Myślę, że suwaczki i zawody niby mężów(kierowcy) dużo dają, do tego styl i isłownictwo. Zapewne gdyby zaczęło się wnikliwiej analizować wypowiedzi, to byołby tego znacznie więcej. Ja nie mam wątpliowści.
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    mało się udzielam ale podczytuję was codziennie :)
    i faktycznie czytając wypowiedzi crayzollki88 miałam wrażenie, że mam deja vu ale nie skojarzyłam
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Masz absolutną rację daga. Teraz przeczytałam sobie wpisy jej jako Sasetki i jako Ashanti i faktycznie mąż kierowca, ten styl budowania wypowiedzi, używania interpunkcji (trzy wykrzykniki) itp. i przede wszystkim daty, mówią same za siebie. Ja jednak nadal nie rozumiem, co kieruje takimi ludźmi ... Czego ta dziewczyna chce ?! A może to jakaś choroba psychiczna, prowadzenie takiego wirtualnego życia, które kompletnie nie ma nic wspólnego z tym, co dzieje się w rzeczywistości ...
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    uuuu i znowu sie sasetka pojawila.....

Dobrze daga czuwaj nad trolami:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMar 30th 2012 zmieniony
     permalink
    W porządku, Crayzollko88, więc wyjaśnij te zbieżności. Nikomu się nie zabrania zakładania kolejnych nicków, pytanie tylko, w jakim celu? Oczywiście wiesz, że sprawdzenie, czy Ty i Ashanti tudzież Sasetka to dla Administratora pryszcz.
    Możesz nam powiedzieć, jak masz na imię (jeśli chcesz).
    --
    • CommentAuthoraneciaa25
    • CommentTimeMar 30th 2012
     permalink
    Witam staraczki :)

Zgłaszam się z pierwszym cyklem :) Oby udanym .. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie tutaj :*
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Hej aneciu powodzenia w staraniach oraz duuużo przyjemności życzę :) Oby jak najszybciej udało Ci się zajść w ciążę :)
    --
    • CommentAuthoraneciaa25
     permalink
    marble85: Dzięki kochana:)Myślę,że się uda za pierwszym razem,ale kurde jak czytam posty dziewczyn, które się tyle starają to sie aż boje:(
    •  
      CommentAuthorAnderka
     permalink
    Witam moja imienniczkę ;).
    -- ,
    • CommentAuthoraneciaa25
     permalink
    Tez masz na imie Anetka?:)Fajnio,hehe... Jestem tu nowa i nie wiem czy moge miec tu prosbe co do moich temp?:)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Cześć Aneciu:)
    --
    • CommentAuthoraneciaa25
     permalink
    hej mangaa :)
    dziękuję za takie fajniutkie powitanko:)
    •  
      CommentAuthorlolek3613
     permalink
    hej, dołączam do rozpoczynających nowy cykl :) po ostatnich nadziejach okazało się, że ginekolog miała rację, był to cykl bez owulacji :(. Miesiączka pojawiła się dzięki luteinie. Rozpoczynamy kolejne starania pełni nadziei i wspomagani wiesiołkiem oraz jak zaleciła ginekolog luteiną. Tym razem musi się udać! :)
  1.  permalink
    witaj lolek3613:) z pewnoscia sie uda bo wiosna czyni cuda :D
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 31st 2012
     permalink
    cześć dziewczyny :) mam pytanie o endometrium i jego przemiany. W tym miesiącu robiłam monit. Wyniki następujące: 9 dc :pęcherzyk dominujący 22,7 mm, ładny okrąglutki. endo przedowulacyjne równe 9,2 mm. 10 dc pęcherzyk urósł, miał 25 mm i endo 10 mm. 11 dc prawdopodobnie owulacja. W 12 dc widać pozostałości po pękniętym pęcherzyku i płyn w zatoce douglasa ale endo już tylko 8 mm. Czy powinien nastąpić spadek grubości endometrium? czy nie ma ono w ogóle wpływu ?
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    iris: dokładnie nie odpowiem Ci na pytanie, ale mnie się wydaje, że endometrium dopiero się zmniejsza poprzez złoszczenie w trakcie miesiączki, ale czy jest możliwe że po owulacje się zmniejsza to nie wiem. Mnie lekarz jak widział grube endometrium tuż przed owu to powiedział, że aż się prosi aby coś się tam pojawiło i zagnieździło. Niestety dalej nie jestem w ciąży.
    Wczoraj miałam 12 dc, pęcherzyk 18/13mm (dzień wcześniej też tyle) Gina zaniepokoił płyn za macicą tym bardziej, że jestem przed owu. Nie wiem co to może oznaczać. Dwa cykle wcześniej też widział płyn w zatoce Dauglasa przed owulacją. Teraz mówił coś, że mu się nie podoba śluzówka macicy (dno macicy) Prócz tego żadnych zmian nie widział na usg dopochwowym. Przepisał mi antybiotyk Duomox. Jakiś innych objawów nie mam, nic mnie nie boli, żadnych upławów. Skąd może być taki płyn przed jajeczkowaniem??
    --
    •  
      CommentAuthordagnow2774
     permalink
    Hej dziewczyny trzymam kciuki za wszystkie niestety ja narazie muszę się wstrzymać nawet niewiem dokładnie ile po zabiegu choć strasznie się boję że znów może być pozamaciczna a nie zniosła bym tego . Sama niewiem co mam myśleć i robić to wszystko dosłownie mnie przeraża :((((
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMar 31st 2012 zmieniony
     permalink
    buba79Odnośnie płynu znalazłam wypowiedź, że płyn w zatoce Douglasa w niewielkiej ilości nie jest patologią, ale jego obecność może tez towarzyszyć poważniejszym dolegliwościom tj. stan zapalny narzadow rodnych. Stąd może te antybiotyki. Gdy mojej gin nie podobała się śluzówka wysłała mnie na usg kontrolne po okresie (podejrzewała polip). Okazało się, że wszystko jest ok. Więc nie martw się na zapas. Wylecz infekcję i a później udaj się na wizytę kontrolną :)
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    dzięki irys troszkę mnie uspokoiłaś.. mój gin chce mnie juz widzieć we wtorek tj. 16 dc, pewnie chce zobaczyć czy pęcherzyk pękł. Tylko zawsze mnie zastanawia skąd pewność że pękł a nie np. wchłonął się skoro płyn, będący potwierdzeniem owulacji był juz przed nią :confused: szkoda, że tego usg nie można mieć co dzień. Teraz akurat dobrze byłoby podejrzeć czy prawidłowo rośnie pęcherzyk to akurat jest weekend. Ja chodzę do przychodni i też muszę się dopasować do dni w których gin przyjmuje. Robię też testy paskowe owu. Mimo, że stostuję je już kilka miesięcy nie mam wyrobionego zdania na ich temat. Często wychodzą wątpliwe przez kilka dni, nie bardzo wiadomo, w którym dokładnie dniu jest ten PIK LH, innym razem wyraźny PIK utrzymuje się przez 2 nawet 4-5dni. Czasem też skorzystam z mikroskopu, dziś wyszły piękne paprotki ze śliny a testy paskowe dalej wątpliwe. Niemniej z mężęm się przytulam bo mamy jakoś ochotę :wink:Dziś 13dc
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    aby mieć pogląd, czy pęcherzyk pękł, można zbadać progesteron w środku fazy lutealnej. Normy były gdzieś na forum. Powyżej 15 ng/ml chyba (nie pamętam dokładnie) znaczy że owu była i pęcherzyk pękł. Pytałam się mojej ginki i powiedziała mi, że po monitoringu to też jest pewna zależność, którą można brać pod uwagę. Poza tym na usg widać taką "gwiazdkę" po pękniętym pęcherzyku a nie tak jak przy wchłaniających się - owalny kształt. Moja ginka odpowiada na wszystkie moje pytania, no chyba, że o coś nie spytam ;) (tak jak z tym endometrium) - poprawiłam wypowiedź
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
    • CommentTimeApr 1st 2012
     permalink
    to też w tamtym cyklu miałam progesteron w 22 dc wyszedł mi 21 ng/ml czyli ok. Kiedyś gin widział u mnie świeżo "rozerwany" pęcherzyk, akurat mogłam być w tym właśnie dniu, ale najczęściej gdy pęcherzyk ma już jakieś 24 mm to przypada weekend a po tych dwóch daniach już nic nie widać na usg u mnie, oprócz tego płynu (tylko, że on już jest przed owu) Ciekawe jak długo taka "gwiazdka" - pęknięty pęcherzyk może być widoczna na usg...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Iris30 jest jeszcze coś takiego jak LUF i wtedy b. często wynik progesteronu jest dobry, czasami nawet ponad normę, a owu nie było... Ja niestety mam ten problem, piękne dwufazowe wykresy, progesteron zawsze b. wysoki 7-8dpo a owu zaginęła w akcji ;)
    Tak więc badanie progesteronu 7-8 dpo nie jest miarodajne i nie daje odpowiedzi na pytanie czy owu była.
    --
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    mangaa jestem w szoku co piszesz, bo mój gin potwierdza owu na podstawie progesteronu robionego w 22 dc. Też mam dwufazowe wykresy i bardzo wysoki progesteron .. a od ponad roku się staramy i nic..
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mnie gin każe przyjść tydzień po domniemanym terminie owu (jest to najczęściej 7 dni po skoku tempki) i sprawdza jak wygląda to co jest na jajniku...
    Ja w obecnym cyklu miałam piękny pęcherzyk, wszystkie objawy owu, byłam *pewna*, że ją miałam, a po tygodniu od domniemanej owu wielkie rozczarowanie i piękny, okrągły już wchłaniający się pęcherzyk na jajniku... (zobacz sobie u mnie - udostępniam wykresy...)
    LUF to zluteinizowany niepękniety pęcherzyk, który wytwarza progesteron, stąd występuje wzrost tempki i badania na progesteron mogą być niemiarodajne.

Treść doklejona: 01.04.12 13:56
    Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej lub podzielić spostrzeżeniami to jest nawet odrębny wątek ;)
    http://forum.28dni.pl/discussion/2052/3/luf-zespol-luteinizacji-niepeknietego-pecherzyka-jajnikowego/#Item_38
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    ja nie twierdzę, że to jest jedyna najlepsza metoda, ale też czasem daje jakąś odpowiedz :) ja moni miałam ustawiony na 9 dc, 10 i 12 dc. I spokojnie zaobserwowałyśmy owu i pękniecie pęcherzyka. Więc jeśli chcecie być pewne, że pęcherzyk pękł to najlepiej ustawić sobie monitoring przed, w trakcie i po owulacji :)
    Karla nie stresuj się niepotrzebnie tylko zrób sobie monitoring. Ja też się trochę martwiłam o LUFa (za dużo czytam czasem na necie), bo często stwierdzano u mnie torbiele, a nawet z jedną wycięto mi jajnik (więc jestem przewrażliwiona), do tego progesteron całkiem wysoki miałam... ale po moni okazało się że wszystko jest ok.
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Mangaa, a czy przy LUFie zawsze występuje wzrost temperatury i podniesienie poziomu progesteronu? Bo ja to tak rozumiem: zdrowy cykl - wzrasta temp i progesteron=owulacja, cykl z LUFem - wzrasta temp i progesteron, ale owu nie ma. A co to jest w takim razie jak nie następuje wzrost temp i progesteronu? Wiadomo - cykl bezowulacyjny. No ale LUF to też cykl bezowulacyjny. Zatem czy oprócz LUFa mogą być inne przyczyny braku owu? Już się trochę w tym pogubiłam. A u mnie jest właśnie taka dziwna sytuacja. Do grudnia miałam ładne wykresy dwufazowe - wzrost temp i faza lutealna 13 dni. Co prawda w połowie tej fazy temp nieznacznie się obniżała, zaś dzień później znowu szła do góry i spadała na okres, wieć wykres w fazie lutealnej to były takie dwa zęby. W grudniu miałam pierwszy monitoring po clo i ovitrelle. Wykres dwufazowy. Jeden pęcherzyk pękł, a drugi zamienił się w torbiel. Brałam luteinę i już nie spadła mi temp w fazie lutealnej tylko do końca była wysoko. Następny cykl brałam orgametril na wchłonięcie, więc temp była cały cykl w górze. Następny cykl znowu clo, ovitrelle i monitoring- pęcherzyki nie popękały, ale wykres był płaski, tzn. nie było wzrostu temp i gin stwierdził, że to LUF. W takim razie skoro przy LUFie występuje wzrost temp, to czy cykl bez wzrostu temp to też LUF?

Treść doklejona: 01.04.12 16:51
    Acha, i jeszcze jedno. Czy brak owu może być spowodowany za małą produkcją LH? Jeśli tak, to czy da sięten hormon jakoś uzupełniać?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iris ustosunkowałam się do tego co napisałaś -> aby mieć pewność, że pęcherzyk pękł, można zbadać progesteron w środku fazy lutealnej.
    Badanie progesteronu nie daje pewności, że owu była.
    Jakimś wskazaniem może być natomiast USG. A pewność dopiero w przypadku ciąży.
    ~
    mnbvc trzeba spojrzeć na to od takiej strony: LUF nie jest przyczyną cykli bezowulacyjnych. LUF to syndrom cyklu bezowulacyjnego, efekt jakiejś przyczyny, którą może być np hiperprolaktynemia, PCOs, endometrioza, słaby wyrzut LH, pogrubiała otoczka jajnika, etc...
    A przecież cykle bezowulacyjne to też takie, w których w ogóle nie dochodzi do wzrostu pęcherzyka lub nie ma pęcherzyka dominującego...
    Jeśli Twój lekarz stwierdził LUF, to znaczy że był prawdopodobnie - trudno mi tu dyskutować, natomiast wzrost tempki jest dla tego syndromu charakterystyczny.
    I jeszcze jedno LUF może występować tylko w niektórych cyklach. Więc możesz mieć wykres jednofazowy bez owu, dwufazowy z owu, dwufazowy bez owu - to wszystko się nie wyklucza u jednej osoby.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    manga, masz rację :) nie wyraziłam się odpowiednio :) może dać to pewien domysł
    ale co do tego, że tylko ciąża to się z Tobą nie zgodzę. Pewność, że była owulacja daje ciąża lub monitoring usg we właściwym czasie (1 monit w miesiącu nie daje odpowiedzi, nie chce abyś mnie źle zrozumiała). Nie jestem lekarzem, ale tak twierdzi moja ginka.
    --
    • CommentAuthorlaura99
     permalink
    Witajcie Kochane Staraczki !

Kolejny miesiąc, tak więc i kolejne nadzieje na to, że być może jakaś fasolka się uchowała. Jestem w 29 dc korci mnie na zrobieniu testu (tak podpowiada serucho) lecz z drugiej strony nie chcę jednak po raz kolejny się zawieść i zobaczyć tam 1 krechy (i tu rozum się włącza). Podbrzusze nadal mnie lekko pobolewa raz jak na okres, a raz czuję lekkie ciągnięcie. Piekły mnie także sutki ostatnio... Szyjka macicy jest wysoko twarda i zamknięta, ale z tego co wiem może w każdej chwili zmienić swoje położenie i tak może być np. za godzinkę się otworzy obniży i przyjdzie @. A tego bym nie chciała... :( Chcę czekać na zrobienie testy ale jestem okropnie nie cierpliwa. W oczekiwaniu na maleństwo :( Poradźcie coś :( Bo jestem bezradna. Czy jednak to mogę być jakieś objawy? Czy jednak nie? I znów za miesiąc trzeba próbować? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Gorąco całuję !:wink:
  2.  permalink
    I co tu ciekawego napisać? 15 dnia cyklu nastąpiła owulacja ( tak wynikało z badania usg) 30 dzień cyklu i oczekiwanie. Wczoraj miałam milimetrową kropelkę krwi w śluzie i to tyle. Oby tym razem się udało
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iris30 obraz USG nie daje pewności, że była owulacja - będę się upierać, ale też nie chodzi o to, że chcę się wykłócać ;)
    Jest takie powiedzenie wśród ginekologów (i nie tylko) że pewnym dowodem na odbytą owulację jest ciąża ;))) haha no i coś w tym jest bo już nie takie akcje były, zarówno w sprawie wystąpienia owu, jak i jej niewystąpienia. :D
    --
    • CommentAuthormnbvc
     permalink
    Mangaa, dziękuję. Strasznie to wszystko pokręcone jest ;-) W takim razie pytania o przyczyny:
    1. Przy hiperprolaktynemii to sprawa jasna - trzeba zbić prolaktynę. U mnie jest nieco podwyższona - 29.
    2. PCOs nie mam.
    3. Endometriozy też nie. Tak na marginesie - jak się wykrywa endometriozę?
    4. Wyrzut LH - jeśli jest słaby, to czy można czymś "podrasować" ten hormon?
    5. Pogrubiała otoczka jajnika - jak to się diagnozuje? Czy widać na usg czy jakieś dokładniejsze badania się robi? No i czy jedynym sposobem leczenia jest nakłuwanie jajników?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Z tego co wiem to słabszy wyrzut LH może być powiązany z hiperprolaktynemią :) Także czasami można już samymi lekami na PRL w tym temacie podziałać...
    A tak ogólnie to wspiera się pękanie podając jednorazowy zastrzyk np z Pregnylu.
    Jeśli chodzi o jajnik to lekarz widzi na USG - u mnie jest lekko pogrubiona ale to pewnie przez to, że mam policystyczne jajniki, wiem też, że czasami po stanach zapalnych mogą się tak zmieniać.
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Co do endometriozy to w sumie jedynie laparoskopia jest w stanie zdiagnozować albo wykluczyć tą chorobę. Przy zaawansowanej endometriozie mogą występować torbiele endometrialne, które będą widocznie na usg. Generalnie to trudna do zdiagnozowania i do całkowitego wyleczenia choroba.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    mangaa, no to trzeba coś zmienić w helpach do analizy wykresów na 28 dni, bo mogą nas w błąd wprowadzić ;)
    "Owulacja (około 12 godzin w cyklu) czyli uwolnienie z jajnika dojrzałej komórki jajowej. Ten dzień możemy wyznaczyć tylko na podstawie zaobserwowania owulacji przez badanie (monitoring) USG. Jeśli jesteś pewna dnia wystąpienia owulacji, wprowadź numer dnia i zaakceptuj zmiany. Po wprowadzeniu pojawi się niebieska pionowa kreska na wykresie. "
    ustalmy to wreszcie, bo ja już sama zgłupiałam ;(
    --
    • CommentAuthorlaura99
     permalink
    [quote=laura99][/quote]
    Ktoś pomoże coś doradzi ?:sad:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iris teraz sobie żartujesz, prawda? ;)
    Tak jak pisałam ja nie kwestionuję tego, że USG jest najlepszym wskazaniem do tego czy owu była czy nie (oprócz ciąży). Możemy na tej podstawie wyznaczyć prawdopodobny dzień, ale nie jest to nigdy 100% pewności, że owu nastąpiła... Niestety nawet przy częstym monitoringu. Choćby samo podobieństwo torbieli krwotocznej ciałka żółtego i LUF.
    Ja tylko o tym piszę, lekarz Ci nie da 100% gwarancji, że owulacja była dopóki nie stwierdzi ciąży.

A teraz cytacik z bociana:
    Szanowna Pani
    Cykl monitoruje się na początku od 12 d.c. i w zależności od rezultatu co drugi dzień lub codziennie. Mimo żże sposób ten jest najpewniejszym potwierdzeniem owulacji to pamiętajcie szanowne dyskutantki, że jedynym potwierdzeniem owulacji jest ciąża. (...) Jacek Szamatowicz
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    mangaa, chyba się nie rozumiemy, ale nieważne, nie chodzi tu o sprzeczki czy dyskusje jakieś a o uściślenie. Skoro na monitoringu widać ślad po pękniętym pęcherzyku i płyn w zatoce douglasa, to ja czegoś nie rozumiem? gdzie tu widzisz LUF ? jaka jest możliwość jego wystąpienia?
    a co do wypowiedzi to ten cytacik z bociana średnio prawdziwy, niektóre osoby powinny monitorować cykl trochę wcześniej (np ja;) przy krótkich cyklach) - owulka już w 10-11 dniu i jak tu zacząć monitoring od 12 dnia? hmmmmmm...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iris, odpowiedź z bociana dotyczy pewnej, wskazanej przez pytającą sytuacji oczywiście - nie widzę potrzeby wklejania całości dyskusji, ale proszę - może cytacik rozwieje Twoje wątpliwości... W którym dniu powinnam zacząć monitorowanie przy cyklach 30-33 i jak często należy chodzić na usg? czy wystarczy od ok. 12?
    ~
    Co do reszty to nie chce mi się dyskutować bo zakładasz, że u wszystkich dziewczyn występuje ta sama sytuacja tj. widać na monicie płyn w zatoce douglasa, pojawia się gwiazdeczka na jajniku, w dodatku ich Ginowie mają najlepszy sprzęt i wiedzę...

Treść doklejona: 01.04.12 23:52
    Lauro nie bardzo wiem jakiej rady oczekujesz... Jeśli masz ochotę to testuj :)
    Jeśli boisz się, że może być za wcześnie to trochę ciężko coś doradzić, bo nie wiemy ile dni minęło od prawdopodobnej owulacji, czy jesteś już po terminie @ itd...
    --
    • CommentAuthorlaura99
    • CommentTimeApr 2nd 2012
     permalink
    Wczoraj minął termin przewidywanej @, a ja siedzę i czekam jak na szpilkach. Teraz zmykam do pracy może jakoś dzień minie bez myśli i zamartwień.
    Miłego dnia. :wink:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lauro, no to rób testa skoro tak cierpisz :) Jesteś po terminie @ to ryzyko że wyjdzie "źle" jest mniejsze...
    Powodzenia, trzymam kciuki! :)
    --
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    lauro również trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    manga... już myślałam że to z twoje strony Prima Aprilis :) nie sprzeczajmy się,nie rozumiemy się i tyle ;) ja tylko napisałam, że monitoring może potwierdzic owulację gdy ta się odbyła, a nie gdy sie nie odbyła. ;)
    Lauro, rób test i nie denerwuj się ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Iris, skoro ciągniesz temat dalej to może jednak wyjaśnijmy bo trochę mi ręce opadają... :D : Napisałaś Skoro na monitoringu widać ślad po pękniętym pęcherzyku i płyn w zatoce douglasa, to ja czegoś nie rozumiem? gdzie tu widzisz LUF ? jaka jest możliwość jego wystąpienia?
    Gdzie ja coś takiego pisałam?
    Pisałam o tym, że znam choćby jeden przykład na to, że może być ciężkie potwierdzenie owulacji. Bo znam nawet z tego forum przypadki gdy lekarz twierdzi, że laska z LUF ma owulację, że jest wszystko ok, czego ona chce "to tylko torbiel krwotoczna ciałka żółtego". Niektórzy lekarze w ogóle nie uznają tego zjawiska (LUF), bo nie ma wystarczających dowodów, że nie została wypuszczona komórka jajowa. I co? I OK ja nie stawiam się powyżej lekarzy i uważam, ze jeśli jest powszechna opinia pośród nich (i to nie tylko mój gin, tylko wielu innych, wiele dziewczyn tu o tym pisało), którzy twierdzą, że jedynym 100% potwierdzeniem owulacji na dziś jest ciąża to nie mam powodu żeby to podważać, nie mam jakiejś wiedzy medycznej, ale myślę i zastanawiam się dlaczego tak jest - podałam Ci przykład, a Ty sobie interpretujesz pod siebie.
    ~
    Iris, tak teraz mi jeszcze do głowy przyszło... Jaką mamy pewność, że nawet jak pęknie pęcherzyk (jest gwiazdeczka, płyn w zatoce Douglasa, nie ma torbieli) to nie był on pusty?... Co przecież zdarza się u każdej kobiety, z wiekiem większe prawdopodobieństwo... :)
    --
  3.  permalink
    Hej dziewczyny,czy myślicie że zwykłe przeziębienie może wywołać dłuższy okres niższych temperatur w cyklu? u mnie 19 dc i temp dalej niziutkie:(
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Stres, przeziębienie mogą (nie muszą) przesunąć owulację:)

Treść doklejona: 02.04.12 10:05
    I specjalnie dla IRIS (ze strony INER-u)...
    Warto wiedzieć, że nie w każdym dwufazowym cyklu miesiączkowym dochodzi do uwolnienia dojrzałej komórki jajowej, czyli owulacji. Tylko ciąża lub zaobserwowanie jajeczka w czasie operacji czy laparoskopii daje pewność, że doszło do jajeczkowania. Powstanie ciałka żółtego i związany z tym wzrost temperatury nie świadczy jeszcze w 100% o owulacji.
    Pęcherzyk Graafa może wcale nie zawierać komórki jajowej - tzw. „pusty pęcherzyk”;
    ciałko żółte może utworzyć się w ściance niepękniętego pęcherzyka Graafa - „niepęknięty, zluteinizowany pęcherzyk” (LUF);
    komórka jajowa może też tkwić uwięziona we wzgórku jajonośnym, który się nie rozpadł w odpowiednim momencie - „retencja komórki jajowej”.
    Jak często występują bezowulacyjne cykle dwufazowe? U kobiet 25letnich takie cykle występują sporadycznie. Po 30. roku życia w co trzecim cyklu dwufazowym nie ma owulacji, a po 35. roku życia zaledwie co trzeci cykl jest związany z uwolnieniem zdolnej do zapłodnienia komórki jajowej. W związku z tym nie warto zbyt długo odkładać na później powiększenia rodziny.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Mała_mi_opo, jak najbardziej może - zależy od organizmu. U mnie tygodniowa dieta opóźniła skok o 2 tygodnie :)
  4.  permalink
    dzięki czekam a skok i narazie cisza...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.