Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeApr 26th 2012
     permalink
    Ja tez bede sie codziennie starac, czekam tylko na okres (cos mnie brzuch od wczoraj pobolewa wiec moze juz niedlugo dostane) i dzien w dzien bedziemy sie starac o nasze pierwsze malenstwo:)
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorwiolettala
     permalink
    Hej Dziewczyny, mam pytanie, czy tzw test stresowy czyli PRL przed i po MTC musi byc zrobiony w okreslonym DC?
    Pytam bo za 2 tyg bede w Polsce i moglabym to wtedy zrobic, mialabym szybko wyniki, u siebie musze czekac na to jakies 3 tyg...
    Prosze o odpowiedz.
    Aha do tej pory sama PRL (bez obciazenia) mialam robiona w 3 DC ale slyszalam ze test stresowy powinien byc zrobiony w 7DC, czy to naprawde ma takie znaczenie?
    • CommentAuthormmm83
     permalink
    do erozp: nie znalazłam ich w żadnym polskim sklepie, mówiąc najprościej to taki niby korek, którym zatykasz dziurkę na parę godzin, żeby sperma nie wyciekła, wcześniej gusiadm pisała, że można zastąpić kubkiem menstruacyjnym, a kubek można już u nas kupić bez problemu

Treść doklejona: 26.04.12 17:25
    do wioletty ja robiłam 8 dnia cyklu i z tego co pamiętam wbiłam się idealnie w termin który zaleciła mi pani ginekolog, robi się to w ten sam dzień w odstępie godziny czy dwóch (nie pamiętam), ja osobiście czułam się fatalnie po tabletce i w pracy wisiałam na fotelu jak zwłoki jakieś 3 godziny
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Pomarańczka, po prostu ubiegłaś moje mysli ;) A u mnie zostało 5 dni... Temperatura jak na razie wysoko, ale wiadomo, wszystko sie moze zdarzyć :/
    W tym cyklu w ogóle nie widziałam u siebie sluzu... Nic a nic... Pojawił się dopiero teraz. Taki zwykły, choć sporo.
    Dam znać jak zakończy się mój 5 cykl starań :D
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeApr 27th 2012
     permalink
    Yvonnee-to trzymam kciuki :)))

Mimik -wydaje mi sie ze pokaze ,ale moze byc maly wynik ,ja robilam w 12dfl i juz mialam 71.73mIU/ml

Treść doklejona: 27.04.12 08:49
    Cytrynko uda sie ,jak nie teraz to w nastepnym :))):grouphug:
    --
    • CommentAuthoranja0607
     permalink
    Witajcie :)

u mnie właśnie @ się kończy.
    również kupiłam ten pree-seed już mi przyszedł-zamówiłam na ebayu z apteki i z dowózką niecałe 15 funciaków-tylko się zastanawiam czy to w każdy seksik używać czy w płodne dni ? doradzcie.

kasia151288 ja kiedyś jak robiłam testy owu to ta druga też mi nie wyszła mocno był słabiutki pasek-no ale u mnie jak się teraz okazało owu nie ma albo jak jest to pęcherzyk nie pęka.

iza1988 ja też mieszkam w uk i też się tu pseudo leczyłam dwa lata i nic! zupełnie!nie ruszyłam nawet z miejsca odkułam się i pojechałam do prywatnej polskiej kli niki i od razu coś się dowiedziałam.jak se pomyśle ile czasu zmarnowałam przez tych konowałów to uff scyzoryk się w kieszeni otwiera.a jedna baba lekarka to mi powiedziała,że gdyby była moją mamą to by mi z dupy te dziecko i tą ciąże wybiła i że mam wrócić jak skończe 25 lat to oni mnie wtedy zaczną leczyć,że kliniki bezpłodności nie są dla gówniarzy-mój mąż to myślał,że ja w depresje wpadłam bo ja taka byłam roztrzesiona po tej wizycie u niej chyba z tydzień.masakra.mam nadzieję,że Ty trafisz na lepszych lekarzy.a jak nazywa się i jak działa ten mikroskop?gdzie to kupiłaś.

no nic dalej łykam tabki i czekam owu może podziałają i wtym mies. będzie owu...

NADZIEJA UMIERA OSTATNIA...
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Mam nadzieję, że wszystkim nam sie w końcu uda spełnić to marzenie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Anja: to ci wspolczuje lekarza! Ja niemam lepszego (z kazda wizyta jak bylam chora babka sprawdzala na google co moze mi byc I ZAWSZE przepisywala paracetamol!-jak to oni, moj maz to sie smial ze teraz tez mi pewnie przepisze na zajscie w ciaze) ja narazie czekam na wyniki, bo u nich to troche trwa! Ale pielegniarka na usg powiedziala, ze moge miec wlasnie problemy z zajsciem w ciaze skoro okres mam nieregularny po odstawieniu tabletek, jeszcze cos powiedziala ale to tak po medycznemu ze niezrozumialam:confused: wiec dalej czekam na wyniki, choc mi sie wydaje ze mam to samo co ty, albo brak owulacji albo pecherzyk mi peka:cry: zobacze co mi powie za tydzien I wtedy jak cos to pojde do prywatnego (chociaz on zyczy sobie za wizyty £100 no ale coz czego sie nie robi dla dziecka) wiem jacy sa angielscy lekarze u kolezanki jak przyszla do lekarza powiedziec czy jest w ciazy to odrazu spytal czy nie chce usunac?! Wyobrazacie sobie?! No ale coz, ja tez jestem zalamana-az sie wczoraj poklocilam mezem bo niczym innym nie zyje I o niczym innym nie mowie jak o dziecku, wszedzie je widze-w jakas obsesje chyba wpadlam:sad: a ten mikroskop owulacyjny zamowilam przez ebaya zaplacilam niecale 15 funciakow I jest naprawce super! Najpierw myslalam ze to jakas zabawka ale bylam tak zdesperowana ze kupilam. Rano przed jedzeniem I piciem nakladasz sline na szkielko I czekasz 5-10min az wyschnie, potem nakladasz na gore (wyglada to jak pomadka) I przekrecasz zeby sie powiekszylo I wychodza takie male kropeczki czarne-to dni bezploden (niestety u mnie takie od tygodnia:sad:) jesli jestes 2-3dni przed owulacja pojawiaja sie takie paseczki a jak masz owulacje to takie "paprotki" I wtedy trzeba dzialac ile sil:) I sprawdzac wtedy mozna nawet z 2razy dziennie czy owulacja nadal jest. To "urzadzenie" mozna uzywac nawet przez 2lata no I moze pozniej sluzyc jako srodek antykoncepcji-no ja polecam I niejest drogi(choc widzialam tez za 50funciakow, nie wiem czemu taka rozbieznosc cenowa) ja kupilam ca niecale 15f I mi pasuje:) jak cos to pytaj:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Owulacja nadal jest? Tzn. jak długo może być?
    Mikroskop pewnie może służyć do planowania rodziny bez anty, a nie jako anty.
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    owulacja trwa ok2-3 dni tzn okres kiedy mozna zajsc w ciaze okolo5 dni, wiec sama owulacja 1-2dni kiedy jajeczko jest zdolne do zaplodnienia, im wiecej jest paprotek tym jajeczko jest bardziej gotowe do zaplodnienia, dlatego mozna to sprawdzac nawet 2 razy dziennie (nie wiem czy wyrazilam sie ze zrozumieniem :smile: ). mikroskop moze sluzyc do planowania rodziny jak i zabezpieczenie przed niechciana ciaza, jako tzw. metoda naturalna, jesli sie sprawdza codziennie sline i nie ma dni plodnych czyli owulacji to mozna sie kochac, natomiast jesli sa paleczki albo paprotki to trzeba uzyc antykoncepcji badz nie kochac sie w tych dniach. wiec moze to tez sluzyc jako metoda antykoncepcyjna.
    •  
      CommentAuthorlolek3613
     permalink
    a u mnie znowu lipa :( dziś przyszła @ moja nadzieja powoli się wypala, a psychika siada, w związku z tym na jakiś czas zawieszam starania, koniec z liczeniem dni płodnych, wyznaczaniem owulki, mierzeniem tempki. Brak chęci do czegokolwiek, a w głowie tylko jedna myśl, czemu życie jest takie niesprawiedliwe ;((
    •  
      CommentAuthorerozp
     permalink
    mmm83 - dzięki zaraz zakupię na następny cykl :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    a ja trochę zaspałam w tym cyklu.. zawsze chodziłam do gina w 13 dc zawsze były dwa pęcherzyki (po clo), więc podawał mi choragon (zamiennik pregnylu), na drugi dzień miałam skok tempki. A teraz poszłam tez w 13 dc a tam już nic nie było i skok był właśnie w 13 dc. To pewnie sprawka prolaktyny bo zbiłam ją w tym cyklu do 25 ng/ml (a wcześniej miałam 55 ng). I pierwszy raz dostałam dupka na ten cykl.. oby pomógł! :)
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Lolek: NIE ZALAMUJ sie!! Bedzie dobrze bo przeciez musi byc! Tez jestem zdolowana I zalamana choc staramy sie dopiero pare miesiecy I nie mam nawet wynikow badan ktorych sie cholernie boje I nawet okresu od 2miesiecy niemialam wiec nawet niemoge zaczac sie starac!:sad: ale grunt to pozytywne myslenie (sama nie wierze w co pisze:wink: )ale nie jestes z tym sama I to mnie pociesza! Daj sobie na luz I zapomnij o tym ze sie staracie poprostu kochajcie sie I nie myslcie o tym dlaczego to robicie. A w polowie cyklu:" szampan truskawki I stringi na dupe":tongue: I cieszcie sie chwila!:) a bedzie dobrze bo MUSI BYC trzymaj sie
    • CommentAuthorgusiadm
     permalink
    iza 1988- "szampan truskawki i stringi na dupę "-super ci to wyszło idealny przepis na dzidzię co nie !!!
    --
    •  
      CommentAuthorlolek3613
     permalink
    Dzięki Iza, Twoje słowa pocieszenia naprawdę poprawiły mi humor :wink:. I tak sobie myślę, że w pełni dostosuje się do Twoich rad:bigsmile: licząc na to, że stanie się cud i w końcu będzie nas troje. Czego życzę i Tobie!!!
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    no to sie kurcze ciesze ze pomoglo:) a to jest sprawdzony przepis wiec na pewno pomoze, grunt to nie myslec ze sie stara i nie myslec o dziecku. Mi bardzo pomoglo te forum i wchodze na nie 15 razy dziennie(uzaleznilam sie) podniosl mnie na duchu ten temat i naprawde jest mi lepiej, ja ogolnie mam obsesje na punkcie dzieci, ciagle je widze i ciagle je slysze i ciagle o nich mysle i ciagle o nich mowie przez co staje sie nieznosna dla mojego meza wiec naprawde jest zle:) ale co mnie nie zabije to wzmocni i teraz dzieki WAM wiem ze nie jestem z tym sama i zawsze moge wejsc na te forum i przeczytac pare budujacych opiniii i porad!:bigsmile: wiec trzymajcie sie laski i bedzie dobrze! grunt to pozytywne myslenie i dobre dzialanie:) nie myslmy o tym tylko cieszmy sie mezem i ta chwila przyjemnosci...w naszym szarym zyciu!!!:wink::wink::wink:
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
    • CommentTimeApr 28th 2012
     permalink
    Właśnie dobrze, że można znaleźć takie forum i wiedzieć, że nie jest się samym i inni też mają takie problemy. Ale jedno wiem w końcu wszystkim nam się uda!!!:bigsmile: i każda z nas w wątku "Nasze brzuszki" wstawi swoje zdjęcie i dzidziusia:bigsmile: Damy rade.
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    U mnie też chyba przyjdzie... :( Niby jeszcze 4 dni ale juz temperatura leci na łeb :(
    --
    • CommentAuthorolutka1981
     permalink
    Czesc dziewczyny :bigsmile: pisze pierwszy raz, ale sledze forum od dluzszego czasu, mam 31 lat, staram sie o pierwszego dzidziusia od poczatku roku, na razie nieskutecznie, cykle mam regularne 28 - 29 dni, w tym cyklu (8dc) bylam na badaniu usg dopochwowym i lekarz stwierdzil,endometrium 5,3mm i ze w lewym jajniku jest pecherzyk wielkosci 18x21mm i do 3 dni powienien peknac, czy to nie jest trochu za wczesnie? wychodziloby na to ze owulacje mam ok. 11 dc, (zaznaczam ze nie mierze temperatury - ale od przyszlego cyklu pewno zaczne ):tongue:, czy to ok?
    pozdrawiam,
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    EEE lepiej zacząć od jutra bo szkoda czasu:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    A ja kurde nie mam regularnych cyklow, nie mam owulacji a I tak sie staramy :( moze cos z niczego wyjdzie :( mam dzis dola:(:sad:
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeApr 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Iza my się też trochę staraliśmy i kiedy w końcu odpuściłam to zaskoczyło:bigsmile: a co najlepsze będąc w 13 dc na monitoringu lekarz stwierdził, że nic z tego nie będzie...ot taki nasz mały cudzik:cool: a jego mina bezcenna :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Kurde to pozazdroscic. Gratuluje..mam nadzieje ze tez tak bede miala niedlugo!!!:) fajnie macie z tymi dziecmi..ja tez chce :cry:
    • CommentAuthormmm83
     permalink
    dziewczyny przez chwilę zrobiło się tak pozytywnie i znowu smuteczki... cieszmy się piękną pogodą, bo dobry humor tylko może nam pomóc! proponuję na długi weekend zawiesić doły!:cool: a i nasi mężowie niech odsapną od naszych kwaśnych min
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    No w sumie dobry pomysl, u mnie akurat pada I jest pochmurnie wiec typowa pogoda na dola:( ale niech bedzie! Niech poczatek maja bedzie pozytywny. Ja sie pisze na to:) zapominam o wszystkim co zle I staram sie myslec pozytywnie chociaz przez te pare dni:)
  1.  permalink
    witam mozecie mi pomóc z wykresem według moich obliczen 26 powinnam dostac @ a nie mam do dnia dzisiejszego nie wiem co jest zgrane
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeApr 29th 2012
     permalink
    Przecież na twoim wykresie prawie nic nie ma. Kilka temperatur w ostatnich dniach nie da nikomu obrazu sytuacji. Poza tym nie badasz śluzu, ani szyjki...
    --
  2.  permalink
    myslałam że beda łagodniejsze słowa a nie od razu tak ostro zaczełąm poprostu mierzyc od dnia w którym miałam miec @
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Sloneczko, nie denerwuj się. Skoro myślisz, że możesz być w ciąży, to dlaczego po prostu nie zrobisz testu?
    --
  3.  permalink
    robiłam test wyszedł negatywnie wczoraj wieczor a dzis mam 36.91 i cos mnie z prawej strony boli
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Widzisz, nie da się zinterpretować Twojego wykresu. Musisz cierpliwie czekać i dalej się obserwować.
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Nerwy są najgorszym towarzyszem... :/ A u mnie po dwudniowym spadku temperatura odbiła i trzeci dzien na tym samym, wyzszym poziomie... Jutro decydujacy dzien :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
    • CommentTimeMay 2nd 2012
     permalink
    U mnie temperatura ciągle niewiarygodnie wysoka, bo 37,1. Nie wiem czemu, ale mierzona w tym miesiącu od połowy cyklu. Zobaczymy co będzie dalej. Zrobiłam dziś test, sama nie wiem po co bo do @ jeszcze 5 dni i wyszedł ujemny. Ostatnie dwa dni praktycznie bez objawów, oprócz bolących piersi. Czekam niecierpliwie do 7.05.:confused:
    --
    • CommentAuthormmm83
    • CommentTimeMay 2nd 2012
     permalink
    u mnie z tą temperaturą zawsze było tak, że spadała przed samą @ -także niestety nadzieja była do końca; testy robię rzadko, bo bardzo mnie stresują, już wolę czekać na tą @...
  4.  permalink
    ja dzis nadal bez @pki zapisałam sie na wizyte do lekarza mam na 11 maja
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeMay 3rd 2012
     permalink
    hej laski, wlasnie wrocilam od lekarza z wynikami i jestem ZALAMANA:cry: moze nie tyle co wynikami ile tym wszystkim. Lekarka powiedziala ( w sumie nic nowego) ze moje badania krwi nic nie wykazaly i ze po USG stwierdza ze mam cos z macica, ze tak czasami bywa, ze kobiety maja problem z normalnym okresem badz maja go za czesto i ze musi mnie zapisac do kliniki ginekologicznej bo wie gdzie jest blad i tam sie mna zajma i beda mi wszczepiac komorki??czy cos takiego i monitorowac mnie zebym nie miala ciazy blizniaczej badz trojaczej (moze wie ktos dokladnie o co chodzi jej? bo nie do konca zrozumialam) wiec ja juz zadowolona sobie mysle-wreszcie mi ktos powiedzial co jest i wreszcie zajde w ciaze na co ona ostudzila moje szczescie mowiac ze do kliniki czeka sie 6-8tygodni ALE tak na wszelki wypadek ( tylko po to zeby mnie wkur.... i zeby odlozyc jak najdluzej wizyte w klinice-choc nie wiem po co) moj maz musi zrobic wyniki spermy i ja jeszcze ot tak na wszelki wypadek jeszcze raz badanie krwi-pojecia nie wiem po co, bo ani nie mam okresu ani owulacji ot tak zeby zrobic na wszelki wypadek! i teraz moj maz na wyniki spermy musi czekac 1.5tygodnia ja na pobranie krwi dopiero 15-go maja i 4 dni na wyniki wiec dopiero 20maja pojde do lekarza zeby mnie umowila do kliniki i znowu czekac 6-8tyg na spotkanie z ginekologiem!!!:cry: jakby teraz mnie niemogla zapisac a w trakcie bym zrobila wszystkie badania z mezem-ale nie oni musza na okolo wszystko robic no i jestem podlamana ze tyle to wszystko musi trwac:sad::sad::sad:
    moze ktoras z was wie co za badania w klinice bede miala i na czym one polegaja i jak dlugo trzeba czekac zeby po nich zajsc w ciaze? no i przede wszystkim najgorsze ze ja wciaz nie mam okresu!!:( blagam pomozcie!:cry::cry::cry:

Treść doklejona: 03.05.12 13:14
    Z tego co rozmawialam z siostra polozna z Polski, lekarz mi przepisze Duphaston na wywolanie okresu i clostibegyt na jajeczkowanie no i tylko po to mam czekac 2miesiace:cry: no tragedia jakas! myslicie ze jak bym poszla do pol gin i bym powiedziala jakie wyniki zrobilam to by mi przepisal te leki? wam pomogly? ktos je bral? POMOZCIE!:sad:
  5.  permalink
    dziewczyny mam prosbe podpowiedzcie mi zerkłam teraz na test co robiłam w poniedziałek mam 2 kreski z czego ta druga jest blada i co mam o tym myslec
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    słoneczkopowtorz test koniecznie, jesli jestes w ciazy to juz beda 2 kreski na bank.
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Słoneczko jak Ci pisałam pod wykresem test z poniedziałku powinien być dawno w śmietniku!!! Jak można sprawdzać test po kilku dniach?!
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeMay 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    sloneczko pislam ci wyzej ,ja mialam takiego baldziocha ze ledwo ja widac ,dzis moja siostra widziala test ,to powiedziala ze w zyciu by niepomysla ze to pozytywny .
    Jak pisalam wyzej wykonaj badanie beta hcg i bedziesz pewna na 100% :))
    Ja tego samego dnia zrobilam bete .
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
    • CommentTimeMay 4th 2012
     permalink
    A u mnie kicha :/ :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
    • CommentTimeMay 5th 2012
     permalink
    jej dziewczyny, a u mnie chyba się udało. Jest druga kreska, słaba, ale jest i dobrze ją widać. Jeszcze sie staram nie nakręcać.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Kasia ,lec na bete :)))) u mnie byla prawie niewidoczna ,ledwo ja teraz widac a beta pokazala 71,73 :)))))
    Gratuluje :)))

Treść doklejona: 05.05.12 09:32
    Yvonnee: A u mnie kicha :/ :cry:

Nieplakaj :grouphug:uda sie napewno :)
    --
  6.  permalink
    Hej dziewczyny. Stosowała któraś z Was żel pre-seed?
    • CommentAuthormmm83
     permalink
    hej dziewczyny, iza Ty się nie stresuj i troszkę cierpliwości, ciesz się, że przynajmniej pani ginekolog ma jakiś pomysł i podejrzewa jaka jest przyczyna - w klinice dobrze się Tobą zajmą i za niedługo będziesz nam tu pisać, że dwie kreski widać na teście :smile:
    dla Kasi ciche gratulacje, aby nie zapeszać...
    malutka ja go teraz stosowałam pierwszy cykl, dam znać jakie będą efekty; podobno niektórym dziewczynom pomogło, ale to zależy od przyczyny problemów z zajściem
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    malutka niestosowalm tego zelu ani innego z tej serii,wiec nic niepowiem na ten temat :)
    Ale gdzies na forum ,chyba w 30-kach starajcych sie ,byla rozmowa na temat tego zelu :)
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Ja go stosowałam przez jakieś pol roku i na mnie nie podzialal
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    mmm83 DZIEKI WIELKIE ZA POCIESZENIE! mam dola od paru dni ze tyle musze czekac...no ale zobaczymy wyjscia nie mam:(
  7.  permalink
    Ogromna prośba!

Drodzy forumowicze, proszę o wypełnienia ankiety która jest częścią mojej pracy badawczej. Dotyczy ona niepłodnych par, a pytania skierowane są do mężczyzn (nie ma znaczenia kto w parze jest niepłodny). Jeśli jesteś kobietą to namów proszę swojego męża (partnera) do poświęcenia swoich 10 minut. To tylko chwilka a możesz przyczynić się do poszerzenia wiedzy dotyczącej psychologicznych aspektów niepłodności.
    http://www.ankietka.pl/ankieta/86180/wspolzycie-seksualne-par-cierpiacych-na-nieplodnosc.html
    Pozdrawiam,
    A.J
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.