Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorIzunia
    • CommentTimeOct 11th 2006
     permalink
    jak zawsze jestem zaaaaaaaaaaaaaa - :crazy::crazy::crazy:
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    zawsze:threesome:
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    hej- czy ktoś mnie jeszcze pamieta ? Ale sie rozpisałyscie - wieczorem nadrobie zaległości w czytaniu . Dopiero dzisiaj wróciłam ze szpitala . Mam dobre i złe wieści . Złe to takie , ze prawy jajnik pełen małych pęcgerzyków- co wskazuje na PCO a lewy - hurra!!!!!!!! W poniedziałek pęcherzyk o śrenicy 22 mm , wczoraj - 24 mm, a dzisiaj jak miałam juz uzgodnione z lekarzem że podadzą mi zastrzyk na pękniecie , poszłam na usg i okazało sie że sam pękł . Wiec od dzisiaj wieczora , jutro rani i następne dni działamy !!!!!!!!!!!! . Acha hormony też troszke do d...y , lale lekarz powiedział żebym na razie się tym nie przejmowała i działała acha i dostałam Luteine podjęzykowo 2 X 1 od dzisiaj przez 15 dni ? Miała któraś z Was takie zalecenia?
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a mi wczorajszy nowy GIN poza usg pochwy nie zalecił żadnych badań :((
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    i już nie wiem sama czy się martwić czy tez nie...... już nic nie wiem z tego wszystkiego :((
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mona, zatem działaj i nie marnuj czasu. :-)
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Ja miałam zrobioną całą mase badań hormonalnych :shocked: i dodatkowo zrobili mi krzywą cukrową .
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Działać będe wieczorkiem jak MM wróci z pracy . Już dzwoniłam do niego , zeby sie przygotował . :wink:
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    mona ale po jakim czasie strań? bo Ja mam pierwszy cykl starań
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ladybird, a po co martwić? Nie lepiej wyluzować i działać? Co mają powiedzieć odkładające? CIągle tylko czekają i czekają.
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    oj Lady , ja jestem już ponad 9 ,5 roku po ślubie i 5 lat temu miałam już robione badania w kierunku niepłodności . Potem sobie odpusciłam i teraz zaczęłam na nowo starania , a konkretne badania to miałam dopiero teraz zrobione ( w poniedziałek w szpitalu ) .
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mona, zaczęłaś się zabezpieczać po tych badaniach?
    --
    •  
      CommentAuthorbabyphat
     permalink
    te wiadomości wcale nie były złe, były brewelacyjne. Najważniejsze, że był pęcherzyk i w dodatku sam pękł.
    mona do dzieła, wieczór wasz:wink:!!!!!!!:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ach Ja nie wiem czy bym tak mogła męzowi powiedzieć - kochanie dzisiaj sa płodne dni do dzieła :(( jemu by nawet nie stanął tak na życzenia :((
    •  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeOct 11th 2006 zmieniony
     permalink
    właśnie , troszke sie obawiam , czy MM podoła pod takim naciskiem , ale chęci ma :wink:
    a co do zabezpieczania , to przez niecałe 1,5 roku brałam tabletki hormonalne , które odstwiłam w marcu tego roku.
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    :-) Ladybird, na pewno masz swoje sposoby, aby do tego doprowadzić.
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Mona, oboje musicie wyluzować - żadnych stresów!!!
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    No właśnie Lady!!! Amazonko wyjęłaś mi to dosłownie z ust :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W końcu nie chodzi o to, by zaczął działać pod wpływem komunikatu: "Są dni płodne".
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Dziewczyny wiecie co mi kiedyś M powiedział:
    cytuję "Izunia, ty się ze mną po prostu kochaj, tak spontanicznie i namiętnie to zaraz zaciążymy. Bo jak będziesz mnie tylko traktowała jak dobry materiał na tatę i potrzebny ci "złoty środek" to ja się tak nie bawię!" ...
    Te słowa do końca życia zapamiętam - mój M okazał się mądrzejszy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorelli
     permalink
    Izunia naprawde mądry ten twój M :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnia
     permalink
    Chyba bym się nie umiała podniecić jakbym miała nastawienie "teraz robię dziecko". Współczuję facetom starających się kobitek ;-)
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Dziewczyny nie straszcie mnie :sad:To sie musi udać . Ale poweim szczerze , że jak lekarze mi powiedzieli że tzreba działać i jak zadzwoniłąm do MM . to po telefonie tez zaczęłam sie zastanawiać ? Czy podoła? Biedak , będe miała dzisiaj niezłe pole do popisu , zeby się udało.
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mona, cała przyjemność po Twojej stronie.
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Mona - Słonko po prostu wyluzujcie - niech namiętność i pożądanie Wami kieruje.

Skarbel - naprawdę, czasem zazdroszę mojemu M tego spokoju, mądrości i opanowania. Ja jestem żywioł - teraz i już!
    M często i gęsto sprowadza mnie na ziemię a innymi słowy jak mawia po wojskowemu "do parteru" haahaha
    •  
      CommentAuthorPaulaC
     permalink
    Mona działajcie.
    Ja zrobiłam bardzo podobnie- był pęcherzyk dominujący widoczny na USG, zadzwoniłam do męża, że jest i że chyba powinniśmy działać.
    No i zadziałaliśmy. Teraz mam 16 miesięcznego syna. Wcale nie była to presja, ani wymuszenie. Pamiętam ten raz do dzisiaj tak było super. Po prostu to ja przejełam inicjatywę i mężuś był wniebowzięty. :cool:
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    hehhe:) fajnie sie wast tak czyta :)) Mona powodzenia :)) działaj działaj :))
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    mona po dzisiejszym wieczorze nie będzie miała siły aby jutro usiaśc do kompa i coś napisać :wink:
    --
    • CommentAuthorasiula82
     permalink
    Witam, postanowiłam się przyłączyć mam na imię Aśka 24 lata i jestem z okolic Kielc, od 3 miesięcy mężatka, a od tego cyklu zaczęliśmy starania o dzidzię, zrobiłam wszystkie niezbędę badania, usg, cytologię i różne takie, po odstawieniu pigułek na usg wyszło żę jajeczko w pierwszym cyklu było i pękło więc od tydzień temu po moich wyliczeniach wzieliśmy się za robotę, czekam niecierpliwa czy @ nadejdzie, lepiej żeby nie:) trzymajcie kciuki:)
    ps. mam pytanie bo biorę duphaston od 16-25 dnia cyklu bo mam za niski troszkę progesteron czytałam że służy on tez potrzymaniu ciąży, ale część dziewczyn pisze ze biorą go na wywołanie miesiączki, ja nie chcę miesiączki co mam robić, czy któraś z was też to bieże?
    --
    •  
      CommentAuthorAnia
     permalink
    Mona- nie róbcie tego tam, gdzie zwykle. Zmiana miejsca, np. na kuchenny stół tez działa dopingująco na facetów!! Trzymam kciuki za was!!
    • CommentAuthorasiula82
     permalink
    mam pytanko, piszecie o pękniętym pęcherzyku, więc jak to tak na prawdę jest, jak ja byłam na badaniu usg ginekolog powiedział że pęcherzyk jest pęknięty, było to w 18 dniu cyklu, powiedział że powinnam przyjść do niego na badanie w 13 - 14 dniu cyklu. Więc kiedy jest większe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże, chodzi mi o ten pęcherzyk jak jest pęknięty?, ja liczę przy 28c około 14tego (+/_ trzy dni) a tu dopiero 18sty, pewnie się w tym miesiącu nie wstrzeliliśmy z mężem hmm?:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Laseczki na dzień dzisiejszy koniec pracy - spadam do domku :bigsmile:
    Jak zwykle widzimy się wieczorkiem - buziaczki i papataki :kiss::kiss::kiss:
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    asiula Duphaston jest także na podtrzymanie ciązy, więc jeśłi wam się udało to nie wywoła on u ciebie @ tylko ulatwi dzidzi utrzymanie się w macicy.
    --
    •  
      CommentAuthorAnia
     permalink
    A dokładnie, bladykotku... Dlatego postinor wzięty w ciąży też nie wywoła poronienia.
    •  
      CommentAuthorngL
     permalink
    Myślę, że działanie Duphastonu jest proste w obsłudze - sztuczny progesteron, ma dwojakie zastosowanie:
    1. Służy podtrzymaniu ciąży, przjemuje rolę progesteronu naturalnie produkowanego w organiźmie (czy raczej właśnie nieprodukowanego, kiedy wytwarzany być powinien, może być za niski itp)
    2. Przyjęcie go powoduje wzrost progesteronu. Odstawienie Duphastonu (jeśli nie ma ciąży) powoduje nagły spadek progesteronu i tym sposobem wywołuje miesiączkę. Bo miesiączka to nic innego jak krwawienie związane ze spadkiem ilości progesteronu. Po owulacji błona śluzowa macicy zaczyna się łuszczyć, by "złapać" ewentualną komórkę jajową (zapłodnioną) a ciałko żółte zaczyna produkcję progesteronu. Około 10 dnia +/- kilka dni organizm otrzymuje z macicy informację, czy jest zarodek. Jeśli zarodka nie ma - progesteron przestaje być potrzebny i spada - w wyniku czego błona macicy zaczyna się w błyskawicznym tempie złuszczać (oczyszczać) i występuje krwawienie miesięczne. Jeśli wkradł się jakiś błąd w skrótkowym opisie "na szybko" to proszę mnie poprawić.

Jeśli chodzi o obawy - jeśli organizm produkuje progesteron sam i człowiek weźmie Duphaston to nic się dziać nie będzie. On absolutnie nie wywołuje poronienia (właśnie stosuje się go po to, by nie poronić - jeśli jest takie podejrzenie). ALE - przed zażyciem jakiegokolwiek leku w ciąży należy skonsultować się z lekarzem, dla bezpieczeństwa.
    • CommentAuthorHoga
     permalink
    czesc dziewczyny, ja próbuje już 8 cykl, pomagam sobie troszeczke na sluzik i na uregulowanie cyklu.Troszke sie martwie bo łapie mie jakieś chorubsko, tylko jak jestem chora to zamiast miec podwyższona temp. ja mam zawsze poniżej, tak jak dzis rano 35.53., więc ta rano mierzona temperaturka do wykresu pewnie te jest lekko zaniżona.Zastanawia mie jedno od @ bolało mnie podbrzusze pare dni wcześniej dawały znac jajniki, a wczoraj przy sprawdzaniu szyjki jak ją dotykałam to czułam taki dziwny ból, czy ktos wiec co to może byc, może ja mam taki objaw owu, ale obserwuje sie od niedawna i jestem bardziej w fazie uczenia.W przyszłym tygodniu i tak wybieram sie do gina, wiec sprawdzimy co i jak. Pozdrawiam:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAsia77
     permalink
    kochaniutkie odebrałam wyniki: progesteron w 31dc 24,46 ng/ml; TSH1,64 ulU/mL; z tego co wyczylam w necie TSH norma, ale nie wiem co progesteronem mozecie mi pomoc?
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Asiu77 znalazłam coś takiego :
    Poziom progesteronu po owulacji 1 - 28 ng/ml , czyli wychodzi ze jest w normie
    :wink:
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorelli
     permalink
    niestety nie mam pojęcia o interpretacji wyników, więc nie pomogę
    --
    •  
      CommentAuthorIzunia
     permalink
    Witajcie Kobietki, jak poczytałam sobie te wszystkie Wasze wypowiedzi to nie powinnam narzekać!!!
    Trzymam za NAS wszystkie kciuki :peace:
    Leminka wzruszyłaś moje :heartbounce:
    a ngL zazdroszczę takiej wiedzy :grouphug:
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    http://www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=17&s_id=9&ss_id=13
    tutaj sa normy nadań hormonalnych
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    asia zajrzyj na wiki28dni, tam sa podane normy badan hormonow
    --
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    babyphat - dziękuje za priva i przyznaję rację .
    -- gg 6155390
    • CommentAuthorAsia77
     permalink
    mona dzieki za pomoc
    •  
      CommentAuthorPaulaC
     permalink
    Asiu w Wiki stworzyłam cały dział na temat norm badań hormonalnych i ich interpretacji.
    • CommentAuthorAsia77
     permalink
    PaulaC wiem i tez tam zagladałam, ale chcialam porownac moje wyniki z innymi normami :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorPaulaC
     permalink
    Rozumiem :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    oglądałyście przed chwilą "przyjaciele"?

trzeba brać sobie do serca radę Moniki i Chandler'a czyli bzykać się na wietrze
    --
    •  
      CommentAuthorgiga25
     permalink
    Asiu77 - chlamydię robi sie tak jak wymaz czy badanie czystości pochwy tzn pobiera się z niej materiał wacikiem; płaciłam za to sporo chyba nawet ok 50zł ale nie chcę skłamać; badanie robiłam w instytucie mikrobiologii ale jak szukałm po internecie to w innych laboratoriach też to robią
    -- zesram się, ale się nie dam!!!!
    •  
      CommentAuthorgiga25
     permalink
    przed chwilą M towarzyszył mi przy czytaniu zaległości - ostatnio tak się śmiał przy przyjaciołach właśnie i stwierdził, że my tu niezłą komedię momentami odstawiamy rozmawiając np. o tym czy mąż podoła zadaniu czy nie; dla mnie jest to coś zupełnie naturalnego ale może on to wziął do siebie jako przedstawiciela płci, że niby w nich wątpimy hihi
    -- zesram się, ale się nie dam!!!!
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.