Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAnabella2013
    • CommentTimeJul 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Keramika: Anabella2013 jestem pod wrażeniem twojej siły. Aż mi się łezka w oku zakręciła jak przeczytałam twoje posty...

Dzięki Kochana, uwierz, że nie mam wyjścia musze walczyć o swoje, zresztą my wszystkie mamy ogrom siły w sobie, bo ciągle walczymy, niektóre z nas krócej, nie które dłużej ale dążymy do celu.

Haniutka, gratuluję ciąży!!!
    • CommentAuthorAnnaZgdyni
    • CommentTimeJul 29th 2013
     permalink
    Haniutka, prosze napisz jakie badania robil Twoj M i jakie witaminy bral. Poczytam o nich troche w necie
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    Dziwni są ci lekarze, niby pomagać mają, ale gdy człowiek z problemem przyjdzie to mało co, go za drzwi nie wyrzucają ;/ Aby być lekarzem, trzeba też być człowiekiem ! Ciekawa jestem co mój mi powie, myślę, że jak w tym mies się również nie uda, to wybierzemy sie z mężem do lekarza razem, zobaczymy co nam powie i czy zleci jakieś badania - oby nas nie wygonił - bo jeśli tak zrobi, więcej mnie nie zobaczy :] Haniutka, jakiego rodzaju to są badania ? Czy to zależy od lekarza jakie zaleci ? I cieszę się, że Wam się udało :) Ja jak na złość, wszędzie widzę teraz kobiety w ciąży lub z maluszkami kilkumiesięcznymi ( a może sama podświadomie ich szukam ?? ).
    •  
      CommentAuthormonii9797
     permalink
    Haniutka-a jakie leki brał twój mąż i na co?jesli mogę zapytać?
    Mojemu Pawłowi wyszły zle wyniki plemniczków,i jedyną rade jaką dostał to mamy przyjść do kliniki by sie leczyc oboje.
    Obdzwoniłam dzisiaj za lekarzem andrologiem i zadnego w poblizu nie znalazlam wiec z wynikami hormonów pojdzie do rodzinnego zobaczymy jakie wyjda jutro wyniki.
    •  
      CommentAuthorHaniutka
    • CommentTimeJul 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Mój mąż miał bardzo kiepską ruchliwość żołnierzyków i na dodatek jak już się ruszały to obierały niewłaściwy kierunek. Do tego ilość nie była oszałamiająca. Pierwsze wyniki nie zachwyciły, a mój ograniczony poprzezdni ginekolog do którego zadzwoniłam i mu powiedziałam jakie są wyniki zaraz wydał wyrok że tak łatwo to nie będzie i że mam przyjść z wynikami - pytanie po co do ginekologa z wynikami męża bez męża. Mój M udał się na badanie do androloga - wtedy jeszcze przyjmował w Poznaniu w Klinice w ramach NFZ. Androlog go zbadał, wyniki obejżał i zapisał salfazin i l-karnityne na ruchliwość. Powiedział że za trzy miesiące żona powinna być już w ciąży i BYŁAM!!! Muszę dodać że korzystając z okazji namówiłam M na basen, spacery, zmniejszoną dzienną dawkę piwa i mniej smażonych potraw. Wniosek z tego taki ze trzeba badania konsultować ze specjalistą.
    Znalazłam też inf. o innych lekach branych na poprawę jakości plemników: selen, kwas foliowy, kwasy omega 3 i omega 6.
    Dziewczyny, badanie żołnierzyków to podstawa :wink::wink:.

Treść doklejona: 30.07.13 10:55
    Zapomniałam dodać że pierwsze badanie żołnierzyków było w prywatnej klinice w Poznaniu (opcja rozszerzona 160 zł). Jak M dostał się na wizytę do androloga w rama NFZ to tego samego dnia androlog wysłał Go na ogólne badanie (NFZ nie refunduje, 100 zł ) do laboratorium na Polnej i z wynikami w tym samym dniu był jeszcze raz na wizycie!!! Wyniki były podobne do pierwszych. Po tym jak brał systematycznie leki i zaszłam w dwie ciąże w 2012 r. mój nowy lekarz kazał powtórzyć badanie i wyniki wyszły fantastyczne ( znów lab. na Polnej w Poznaniu : 100zł)!!! Mój gin powiedział ze spokojnie mąż z takimi wynikami mógł by byc dawcą! Bez przesady :-), ale też świadczy to o tym że mężczyzna może się też leczyć i ma szanse na poprawę jakości armii :-).
    Dziewczyny nie zawsze musi to być nasza wina.
    --
    •  
      CommentAuthormonii9797
    • CommentTimeJul 30th 2013
     permalink
    Super Haniutka ze sie udalo.U mojego ilosc 5mil i ruchliwosc a+b 12%
    moj dostal witaminy w zastrzykach ma anemie od rodzinnego ma jesc czesciej i mniejsze porcje warzywka owoce ruch i zdrowy tryb.
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hej dziewczyny co tam u Was?
    ja czekam wlasnie na rezultat po 1 cyklu od przerwy starankowej ...
    jak wiecie za mna bylo 6msc staran nie udanych niestety..
    to bedzie moja 3 ciaza..
    aczkolwiek tylko 1 dziecko mam przy sobie...
    jestem pelna nadzieji bo od 2 dni kiepsko sie czuje... jakby cos lezalo mi na zoladku, kreci mi sie w glowie, jest niedobrze....
    tak tak kolejna ciaza i kolejny raz pewnie sobie wkrecam, choc ten cykl byl na luzie:)

3mam za Was kciuki
    --
  1.  permalink
    gienia83

Kupę lat, faktycznie się wyciszyłaś, nie wykluczone, że pomogło :) robiłaś już test, albo betę?
    Nie zostawiaj nas tu w niepewności :DD
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    gienia witamy :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nie nic nie robilam, i wlasnie sie oswiecilam ze powinnam dostac dzis @ no ale u mnie cykle byly ostatnio nie fajne... na wyplate wykupie sobie odstep do wykresu :)
    schudlam 10kg moze to tez pomoglo OBY!
    hm.. mysle gdzie tutaj blisko poczta:)

Treść doklejona: 30.07.13 21:17
    boze nie poczta tylko apteka:)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    o no to super schudłaś, gratki. A tak czytam i patrze po co ci poczta hahahha
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ahh jak to fajnie do Was wrocic:)
    ktos 'odpadl' z listy?
    nie wiem czy mam sile aby cofnac strony:) moze sprobuje jak mi gad zasnie
    --
    •  
      CommentAuthorLesława
    • CommentTimeJul 31st 2013
     permalink
    Witajcie Dziewczyny, z którymi się jeszcze do tej pory nie przywitałam :) Miło Was spotkać :)

gienia83 ---> trzymam mocno kciuki za plusika :) Daj znać jak zatestujesz :)

Haniutka ---> jak się czujesz?

A ja tracę powoli nadzieję w tym cyklu, bo temperatura zaczyna mi niefajnie spadać... :(
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    Wczoraj rozmawiałam z położną odnośnie skierowań na badania i mówię, że staramy się o dziecko już ponad rok, na co ona: "To nie JUŻ rok, tylko DOPIERO rok. Niewiele jest kobiet, które w ciągu roku zachodzą w ciążę. Takie mamy czasy." Dodała, że mówi o zdrowych kobietach, a nie o takich jak ja, czyli z niedoczynnością tarczycy :cry: Załamka...
    •  
      CommentAuthorLesława
     permalink
    Keramika --> My też się staramy ponad rok i dla mnie to jest JUŻ i AŻ... Zwłaszcza, że w międzyczasie było poronienie. Moje najbliższe koleżanki zachodziły w ciążę w pierwszym cyklu starań więc jakoś ciężko byłoby mnie przekonać, że staramy się DOPIERO rok. Jestem myślami z Tobą!
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Położna to nie lekarz. Skoro masz niedoczynność tarczycy tym bardziej powinnaś mieć prawo do diagnozowania ewentualnej niepłodności bo i tak jest pod górkę. Poza tym liczy się wiek staraczki, inne choroby, ogólny stan zdrowia itd.
    Rok to dość aby zacząć diagnostykę. Nie przejmuj się takimi gadkami i szukaj dobrego ginekologa :)
    A co do zachodzenia w ciągu roku - mnóstwo znam taki babek.
    •  
      CommentAuthorHaniutka
     permalink
    Lesława, dziękuje, czuję się fantastycznie :wink:
    Co do rocznych starań to mnie poprzedi lekarze też zbywali że 2 lata to taka graniczna liczba. Przedostatni gin, który dał mi namiar na profesora, powiedział że medycyna tak bardzo poszła do przodu że rok bezowocnych strań to już bardzo długo i należy zacząć specjalistyczne badania.
    W Poznaniu na Polnej jest taka przychodnia. Myślę że w innych większych miastach też. Warto porozmawiać z ginem poważnie na ten temat i nie pozólcie się zbyć.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Zrobilam test ok.18 bo nie dawalo mi to spokoju ze jedzac obiad zaczelo mnie mdlic...
    dwie grube kreski...
    dziewczyny PELEN LUZ!! Odpocznijcie od staran, od wykresow.... mi sie oplacilo!!!
    bede tu zagladala bo nie wrocilam tutaj po to aby tylko sie pochwalic... jestem z Wami
    i pamietajcie POKI JA WIERZE!!! WY NIE MOZECIE PRZESTAC WIERZYC!!!!!
    Jutro wkleje pod wykres fotki, bo niestety wepchalam karte pamieci do kompa ;/ ot zdolna jestem
    --
    •  
      CommentAuthorLesława
    • CommentTimeAug 1st 2013
     permalink
    gienia83 ---> Czułam, że nie bez kozery tak mocno zaciskałam kciuki ;) Gratuluję i życzę spokojnej ciąży oraz szczęśliwego finału :)

Haniutka --> wstąpiła we mnie ponownie nadzieja, bo dziś temperatura mi pięknie skoczyła :) Oby jej się za szybko zeskoczyć nie chciało ;)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Leslawa bardzo dziekuje....

no to sie poryczalam no.... wierze mocno w Was wierze....
    --
  2.  permalink
    gienka ja wiedzialam ze ty cos ukrywasz :P:P super gratulacje :D jak widac odpoczynek od 28 zdziałał cuda :D
    --
    • CommentAuthorZaczajona
     permalink
    gienia83 gratulacje!!
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    tak zdecydowanie polecam odpoczynek od forum, wykresu, od staranek...
    u nas bylo malo seksu szczerze mowiac :) bo jakos moje libido 0 ;/
    albo i ponizej jesli sie da....
    no a jak mi sie zachcialo to bam o !
    hehe
    malo tego utrata wagi mysle ze sie do tego przyczynil ten element bo juz drugi raz tak mam ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    super, super, gratuluje gienia83 :) !
  3.  permalink
    Gienia- Gratulację:) i zdrówka życzę:)
    Ps. wiesz chyba za twoja radą zrezygnuje z co mc obserwacji i również muszę wyluzować!!!
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dziekuje dziewczyny:)
    kurcze noo...
    mowie wam pelen luz i jesli macie nadwage to skupcie sie na niej .. to naprawde jest duzy problem
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Gienia jeszcze i tu gratuluje :)
    Nadwaga jak i niedowaga jest problemem niestety..
    Czasami wystarczy pare kilo i organizm dobrze pracuje :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Moja Sąsiadka zaszła w ciążę przy znacznej nadwadze i dla Mnie to nie jest wykładnia...według Mnie wszystko w rękach Boga i widocznie jeszcze nie nadszedł Nas czas...

Gienia...Gratulacje!!!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u mnei bylo tak dwa razy... do poki nie schudlam to nie zaszlam....
    trzymam kciuki za Was
    dziekuje
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    genia jeszcze raz tu gratki i dużo zdrówka :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Nikt nie mówi że to jest wykładnia ale kiedy nie można zajść w ciążę to warto sprawdzić czy problem nie lezy w wadze..
    Ja znam wiele takich przypadków...
    Ale każdy robi co chce..
    To tak samo jakby nie leczyć się bo co ma być to będzie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    gienia83 gratulacje! :bigsmile:
    Ja ostatnio zrobiłam sobie 4 miesiące odpoczynku od mierzenia tempki i myślenia, a i tak nic.
    Jeśli coś ma wyjść to wyjdzie, czy się o tym myśli czy nie.
  4.  permalink
    gienia83: gienia83

Gratuluję z całego serca!!Życzę Ci aby ten czas był dla Ciebie spokojny i piękny :)

A ja mam takie pytanie dziewczyny, bo jestem zielona w temacie tabletek. Nigdy nie brałam żadnych hormonów, byłam temu przeciwna, do czasu kiedy teraz poroniłam. W poniedziałek umówiłam się znowu do polskiego ginekologa i chciałam go prosić o coś co mogłabym brać ewentualnie od owulacji, żeby pomogło utrzymać ewentualną ciążę. Wiem, że jest luteina i duphaston. Tylko, że ja nie mierzę temperatury i moje cykle są różne (jak pisałam wcześniej ang lekarz uważa, że to pcos, a ten polski gin uważa, że nie...).A więc moje pytanie brzmi czy jak np będę robiła testy owulacyjne i test mi wykażę, że owulacja będzie wkrótce to już wtedy mogłabym zacząć brać jeden z tych leków, tak aby nie zahamował jajeczkowania?I który z nich jest lepszy?Chcę wiedzieć jak najwięcej, od dziewczyn, które mają lub miały styczność z tymi lekami. Oczywiście to są moje pobożne zyczenia, bo nei wiadomo co sam lekarz zadecyduje...
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Oba te leki są na receptę. Jeśli weźmiesz je przed owulacją to ją sobie zahamujesz. Bierze się je dopiero po skoku. Na własną rękę nie ma co się faszerować bo to nie ziółka tylko czysty hormon.
  5.  permalink
    Wiem, że sa na receptę dlatego wybieram się znowu do lekarza no ale zawsze lepiej zebrać wcześniej informację. Dzięki Isia.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Ja brałam w jednym cyklu luteinę dopochwowo. nic mi nie pomogła, bo jak się nie ma problemu z progesteronem to nie ma po co jej brać. Jedynie mnie podrażniła. Jak nie masz żadnych większych plamień na koniec cyklu a poziom progesteronu jest dobry to szkoda pieniędzy.
  6.  permalink
    Jak miałam robiony progesteron w 4dc to wynosił 0.9nmol/L, a w drugiej połowie cyklu to tylko wiem tyle, że test owulacyjny pokazał mi owulację, a jak miałam badanie krwi, to gp mi powiedział, że progesteron jest nisko co wskazuje, że owu nie było (i wtedy po 5 dniach od testu owu dostałam miesiączkę). Już sama nie wiem co mam robić :(
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeAug 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Ana witaj, przykro mi ze Cie to spotkało
    najwazniejsze by znaleźć dobrego lekarza....ktory sensownie Was poprowadzi, czyli badania hormonow, monitoring by zobaczyc czy jest pecherzyk, i czy pęka
    nie kazdy cykl u plodnej kobiety jest owulacyjny i tylko monitoring jest w stanie potwierdzic czy byla owu czy nie
    testy sa b zawodne, nawet metody NPR nie daja 100 proc pewnosci czy byla owu- jesli nawet jest skok temp.
    Trzymam kciuki a na pocieszenie powiem Waz ze nam udalo sie w 5 tym cyklu staran, w leczona niedoczynnoscia tarczycy, niska waga moją oraz wiekiem ( blisko czterdziestki :tongue: choc nie zycze Wam byscie tak dlugo czekały!!wiele wytrwalych staraczek dobzre pokierowanych przez lekarza jest szczesliwymi mamami!!
    --
  7.  permalink
    Hej Dorit, właśnie o to chodzi, żeby mieć dobrego lekarza, niestety pisałam już wcześniej jak to u mnie z tymi lekarzami bywa :( Gratuluję, że Ci się udało, widzę, że już niedługo chyba będziesz trzymała bobaska w ramionach :)
    •  
      CommentAuthorHaniutka
    • CommentTimeAug 2nd 2013
     permalink
    Witam staraczki,
    Wracam do Was.
    W czwartek okazało się ze serduszko mojej fasolki przestało bić a wczoraj miałam zabieg.
    Popłakałam, ból wyryczałam i do dzieła. Tak mam jeszcze takie chwile ze wyć mi się chce i pewnie jeszcze jakiś czas będą się zdarzać, ale z doświadczenia wiem ze czas najlepiej goi takie rany a z Wami będzie mi dużo raźniej.
    Założyłam już kolejny cykl - bo wg położnej wczoraj rozpoczął się nowy i mam zamiar już za 3 miesiące być znów w ciąży.
    Wcześniej badania genetyczne które zaczną się za ok dwa tyg. bo wtedy histopatolog może nam przekazać próbkę do badań. Oczywiście przy okazji Ja i M też się przebadamy. Trochę to kosztuje ale dobrze jest rozpoznać swojego wroga żeby wiedzieć z czym się walczy.

Dziewczęta głowa go góry, pierś do przodu i robimy dzieci :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLesława
     permalink
    Haniutka --> Bardzo mi przykro... Wiem, co przeżywasz, bo znam to z autopsji. Też musiałam się najpierw wyryczeć ile wlezie. I działam dalej :) Uda nam się - wierzę w to bardzo mocno :)
    • CommentAuthorMagdzikk10
    • CommentTimeAug 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Cześć wszytskim :) w te upalne dnie:)

Gienia powiedz mi ile schudłaś i z ilu? i jak to zrobiłaś ??

Ja miesiąc temu byłam unowego lekarza (z polecenia mojego lekarza) więc jestem przy dwóch doktorkach i kazał mi właśnie schudnąć ważyłam wtedy 83 i do 13 sierpnia mam zejść do 79 na początek a potem do 60.... ehhh ciężko mi idzie bo dodatkowo dał mi tabletki anty na dwa miechy żeby pobudzić jajniki ( taka szok terapia he) że niby po odstawieniu może się coś zacząć....
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Haniutka, nawet nie wiesz ile takimi słowami dajesz innym dziewczynom siły do walki ! Dziękuję CI kochana za to i podziwiam za siłę :****
    --
    • CommentAuthorcysska
     permalink
    witam wszystkie,

ja takze jestem nowa na tej stronce. zaczelam starania od kwienia 2013 kiedy to usunelam spiralke miedziana po 4 latach. w kazdym cyklu uzywalam testow owu, i obserwowalam siebie a testy ciazowe wykonuje jak maniaczka czasem na 4 sztukach w cyklu koncze, no i teraz jeszcze mierzenie temperatury :(
    jestem zmeczona calym tym czekaniem na brak @ i tym aby udalo sie jeszcze przed jesienia. nie bardzo wiem co sie dzieje z moja temperatura bo dzis mam 12 dzien cyklu i tempka jest na 36,6 a trzy dni temu byla tylko 36,3. co do sluzu to masakra- nie zaobserwowalam przezroczystego jak kurze bialko, ale wilgotnawlo bardzo bylo 3 dni temu.. wiec przytulalam sie bardzo do moejgo faceta 6 dni temu i te 3 dni temu- jest szansa ze trafilam na owu? miala ktoras z was podobnie z tym sluzem?

a do @ jeszcze 15 dni :(

od 2 tyg jestem wiecznie zmeczona, niewyspana, zasypiam wrecz na stojaco, mam straszne bole glowy nie wiem juz czy to migrenowe czy cos sie dzieje? do tego dochodzi uczucie pelnosci, rozdraznienie straszne... a o nerwowosci nie wspomne. nie idzie sie zrelaksowac- jestem jak podminowana i czekam na punkt zapalny :(

tak jak jedna z kolezanek ja takze mieszkam w UK i nie ma mozliwosci wizyt u gina tak czesto jakby sie chcialo...

pozdrawiam wszystkie jak ktoras moze mi podpowioedziec cos do wykresu mojej temperaturki to bede wdzieczna, bo moze to nie byla owu a dopiero bedzie??

pozdrawiam cieplutko
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dziewczyny ja wiem, ze latwo mowic...
    dzis rozmawialam z pewna obca mi kobeita ktora stara sie 5lat, mimo leczenia nic - bardzo mi przykro...
    podalam jej ta strone mam nadzieje ze tu zajrzy...

uwazajcie prosze zebyscie nie mialy depresji.... dajcie sobie czasu wiecej niz chcialybyscie...
    ja wiem ze to zbedne slowa:( ciezko mi z tego watku sobie pojsc...wybaczcie
    --
    •  
      CommentAuthorKeramika
     permalink
    Haniutka bardzo bardzo mi przykro :sad: Opłakać trzeba, ale bądź dzielna.
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    Haniutka jesteśmy z Tobą ;)!
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
    • CommentTimeAug 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Haniutka bardzo mi przykro.

cysska byłam u ciebie, dla mnie to jeszcze owu nie miałaś
    --
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
    • CommentTimeAug 3rd 2013
     permalink
    ha ! dziś zamówiłam termometr (Microlife) i jak tylko do mnie dotrze, zabieram się za mierzenie temp :) Ufam, że się sprawdzi, bo wybrałam go, dlatego że tak go polecałyście ;)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeAug 4th 2013
     permalink
    trzymam kciuki za temperature niech szybuje:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.