Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatlina
    • CommentTimeSep 24th 2013
     permalink
    HEHEH nic nie szkodzi ale wiem że właśnie duzo jest z pod Warszawy dziewczyn :) więc spoko:):***
    -- ...Jeśli Bóg Cię doświadcza to nie dlatego by pokazać Ci że jesteś słaby lecz by nauczyć Cię jak być silnym...
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    Za chwilę pewnie i ja dołączę do kolejnych starających się. Ból typowy jak na @.
    --
    •  
      CommentAuthorNatlina
     permalink
    kochaniutka jeszcze nic nie jest przesądzone:)
    -- ...Jeśli Bóg Cię doświadcza to nie dlatego by pokazać Ci że jesteś słaby lecz by nauczyć Cię jak być silnym...
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    Dzięki Natlina, ale jakoś zupełnie nie mam wiary w tym cyklu:) Wykorzystałam wszystko w poprzednim:P
    --
    •  
      CommentAuthorNatlina
     permalink
    HEHEH to właśnie tak jest i teraz zobaczysz niespodziankę:) ooooOOOOoooO :)

Treść doklejona: 24.09.13 17:55
    Endzi dawaj od razu wynik jak tylko dostaniesz =)
    Oby pozytywny rzecz jasna:) :*
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    pewnie ze napisze ale watpie nie mam zadnych objawow....
    -- p:
    •  
      CommentAuthorNatlina
     permalink
    objawy to nie wszystko;))./... bedzie dobrze!!:**
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    mozna nie mieć objawów a byc w ciąży więc mam nadzieje, że to będzie Twój przypadek ;) trzymam kciuki za betę ;)
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    dzieki dziewczyny:)a jak nie ciaza to sie chociaz wina napije jutro:)duzo:)
    -- p:
    •  
      CommentAuthorfitmama
    • CommentTimeSep 25th 2013
     permalink
    Natlina to podniosę trochę temperaturę - mi się pojawiły wczoraj mdłości, nie byłam w stanie nawet zjeść kolacji. Trwały cały dzień, razem z bólem typowym na @. Byłam pewna, że dziś spadnie temperatura (zawsze spada w pierwszym dniu @), a dziś znowu 36,6 i mdłości i brak @, jedynie śluz się pojawił kremowy. Podkreślam jednak, że za spokojne mam piersi jak na ciążę. W pierwszej bolały wyraźnie.
    endzi91 a ja z Tobą:)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Dzisiaj temp dalej 37.2 ale kurde poza tym nic no moze bol sutkow od 3 dni.po 12 bedzie wiadomo. ..
    -- p:
  1.  permalink
    endzia tempka super :D
    a u mnie jeszcze czekanie do poniedziałku na wizyte :/
    --
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    a moja dzis tempka pikuje w dol..nie dosc,ze juz nie ma nadzieji,to odnosze wrazenie ze chyba moj cykl sie skroci i @ zawita wczesniej...rozczarowanie na calym froncie......musze sobie kupic pekle i z zadra w sercu poczekac na wredote......:sad:
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    Trudno coś skomentować, bo nie widzę Waszych wykresów, ale trzymam mocno kciuki!:)
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Dziewczyny jedna wielka dupa:cry: masakra zyc sie nie chce!!!!!
    -- p:
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Kochana, przykro mi :/ Ale pamietasz postanowienie ? Dzisiaj masz się napić duuużoooo wina i łapać energię na kolejne staranka ;) Nowy cykl, nowa nadzieja i szansa :***
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Racja nie ma co plakac trzeba zyc dalej:) czekamy do grudnia a potem wybieramy sie do jakiejs kliniki i dopiero bedziemy ostro dzialac:)
    -- p:
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Endzi91, przykro mi :( Ale pamiętaj, co nas nie zabije to nas wzmocni :) Może to ma być dopiero następny cykl? :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    Wiem wiem:) w październiku mamy rocznice slubu pierwsza wiec moze:)
    -- p:
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    noo to taki prezent na rocznicę w sam raz :))
    --
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    Ojej jeszcze chwilka i ja dołączę;) Obiecywałam sobie, że się nie będę wkręcać, ale jak przeczytałam dziś kilka razy, że mam ładny wykres, to się nie da teraz nie myśleć wrr...eh najgorsze te końcówki:)
    --
    •  
      CommentAuthorlidusiaa
     permalink
    Endzi glowa do gory.... W kolejnym sie uda! Popijcie sobie troche winka na rozluznienie i ze spokojem... Spontanicznie ! Ja tez zawsze sie wkreca, na koniec miesiaca a obiecuje sobie ze nie bede..... No ale ciezko sobie poradzic z wlaska psychika....
    •  
      CommentAuthorMal777
    • CommentTimeSep 25th 2013 zmieniony
     permalink
    przykro mi Endzi,ale pamietaj,ze kiedys sie udac musi.jesli nie w tym cyklu to w nastepnym.na pewno jeszcze jestes mloda.masz czas.chociaz serce by chcialo juz.wiem po sobie,chociaz mnie juz tej mlodosci brakuje...tym wiekszy stres.ten rok sie niedlugo skonczy.on jest jakis paskudny.jeszcze tylko 3 miechy i zaczna sie sypac Fasolki tutaj ze hej.:shocked::bigsmile:
  2.  permalink
    endzia przykro mi :( już niedługo do ciebie dołącze bo pewno też znowu dupa będzie :/
    --
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Paulina nie myśl tak, póki nie ma @ to trzeba żyć nadzieją
    --
    •  
      CommentAuthorNatlina
     permalink
    endzi kochana przepraszam ze dopiero teraz ale jestem na telefonie i ciężko.. tak mocno Cię tulam;*e tutaj tylko :)uszy wysoko i głowa do góry.. wypijdzisiaj winno i będzie dobrze:)
    dzisiaj dostałam @...tylko taka skapa i boli gruszek...:)
    ale w każdym razie zaczynam nowy cykl... :)i będą szaleństwa z seryghiiyuszkowaniem :D tak łatwo się nie poddam!!! a wy dziewczynki które czekacie na test ma być pozytywne myślenie!!! bo p=
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    dzieki kochane ogarnelam sie juz:)jest dobrze:*
    -- p:
    •  
      CommentAuthorfitmama
    • CommentTimeSep 26th 2013
     permalink
    A moja @ widzę bawi się ze mną na maxa tym razem. Trzeci dzień mdłości a dziś zamiast @ wyższa o 0,2 temperatura. Ponoć tak czasem jest przed @ :) Przepraszam, ale ja całe pozytywne myślenie wykorzystałam w poprzednim cyklu, teraz staram się twardo oceniać sytuację;)
    --
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    Fitmama-a moze jednak zatestuj..? przeciez kiedys musi nastapic ten cykl w ktorym musi sie udac..trzymam kciuki na pozytywne wiesci..:))):bigsmile:
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    Dostałam zalecenie testowania najwcześniej 12 dfl, więc czekam do jutra;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    i dobrze! jutro zatestuj, bo nie ma co za szybko :)
    --
  3.  permalink
    fitmama ale pieknie tempka w górze :D trzymam kciuki za test :D
    --
    •  
      CommentAuthorfitmama
     permalink
    No ja już mam takie wykresy. Nic te moje ciało mi nie ułatwia;) Przed @ też zawsze czuję, że tempka rośnie i zaraz przeziębienie przyjdzie a przychodzi @:)

Treść doklejona: 26.09.13 09:18
    ale oczywiście dziękuję za wszystkie kciuki:*:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorendzi91
     permalink
    hej:)juz mam nowy plan dzialania:)narazie nie bede latac na monitoring w tym miesiacu bedzie tak na luzie:)a w listopadzie jestem umowiona do ginekologa-endokrynologa no i zobaczymy:)a swoja droga tyle musze czekac na wizyte i to prywatnie musze dojechac 150km.Az strach pomyslec ile trzeba czekac na nfz:(dzisiaj bez kasy nic sie nie zrobi:(
    -- p:
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    dziewczyny w końcu i nam się uda ;) wchodźcie w nowy cykl z nową pozytywną energią ;*
    ja jak tylko swój grafik pracy ujrzę, od razu umawiam sie na wizyte do lekarza i zaczynamy badac się, bo juz nie chce się zastanawiac czy wszystko jest ok, po prostu to sprawdzę :] a poradźcie o jakie badania na samym początku prosić ??
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    no ja to bym przede wszytkim tarczycę zbadała. Często dziewczyny mają z tym problem niestety. No i inne hormonalne - ale ja nigdy nie pamiętam które to i w którym dniu cyklu ale lekarz na pewno będzie wiedział ;)
    --
    •  
      CommentAuthorlidusiaa
     permalink
    Ja poszlam sobie sprawdzic owu na monitoringu i sie okazalo ze mam 2 dni wczesniej niz myslalam czyli w 11 dc a nie 13 tak jak myslalam :) jestem spokojniejsza ze pecherzyki sa, rosna i same pekaja...
    Sprawdzilam tez poziom progesteronu w 20 dc i tez wyszlo ok wiec na dzien dzisiejszy to tyle....
    Mam nadzieje ze szybko sie uda a. Jezeli nie to bede myslala pozniej o tych hormonalnych itp
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to pięknie lidusiuuu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKaroolka
     permalink
    a powiedzcie mi, bo ja już zapomniałam- progesteron najlepiej w którym dniu fl badać?
    --
  4.  permalink
    Hej dziewczyny :)
    Karoolka 7 fl progesteron się robi, 7 dni po owulacji :) Mój gin zawsze każe mi robić w 21 dc mimo tego ze owulka jest np później, nie wiem dlaczego .
    --
    •  
      CommentAuthorlidusiaa
     permalink
    Dziewczyny tak z ciekawosci, jakie witaminy lub mineraly moze brac mezczyzna na poprawe nasienia??
    cos czytalam ze witamina C jest wazna, cynk...
    ale nie mam pojecia...
  5.  permalink
    lidusia tu masz wszystko opisane :D
    Męskie sprawy

Generalnie na poprawę ilości i jkości plamników ma wpływ zdrowy styl życia. Panowie nie powinni przegrzewać narządów płciowych, nosić obcisłych spodni ani zażywac gorących kąpieli. Przy staraniu o dziecko trzeba też koniecznie przestać palić papierosy a także ograniczyć alkohol.

Pamiętać też należy, że proces tworzenia plemników trwa ok. 72 dni a ponadto na jakość spermy ma wpływ aktualny stan zdrowia, stres, zmęczenie, czas abstynencji płciowej. Jeśli zatem wyniki badania wyjdą nieciekawe należy je powtórzyć za ok. 2-3 miesiące.

Jeśli chodzi o wspomagacze to dla panów najskuteczniejsze są preparaty witaminowe typu Salfazin, Androwit i preparaty z cynkiem, selenem i witaminą E oraz żelazem. Ostatnim odkryciem w tej mierze jest też preparat Maca, zawierający sposzkowany korzeń maki, zwiększający w znacznym stopniu ilość plemników. Na poprawę ruchliwości można zażywać L-karnitynę, zaś na rozrzedzenie nasienia (zwłaszcza przy problemach z nadmierną aglutynacją) wspomniany już wcześniej Mucosolwan.

Aby nadać przyspieszenia plemnikom można też na godzinę przed stosunkiem wypić szklankę coli lub kawy (zawarta w nich kofeina działa jak "dopalacz") a codziennie przyjmować witaminę C, która jak się ostatnio okazała ma bardzo dobry wpływ na ich ruchliwość.

Ponieważ nie zaszkodzi a może pomóc dobrze jest też razem z żoną łykać kwas foliowy (i tak jest go w naturalnym pożywieniu za mało), magnez (panowie też piją kawę), ewentualnie inne preparaty witaminowe.

Przykładowa kuracja na 3 miesiące, polecana zwłaszcza w przypadku kiepskich wyników badania plemników i konieczności ich powtórzenia za jakiś czas oraz w przypadku niepłodności idiopatycznej (niewiadomego pochodzenia) to następujący zestaw:

3 x 1 tabletka Macy
    2 x 1 tabletka Salfazinu
    2 x 1 tabletka vit. C
    1 x 1 tabletka L-karnityny
    1 x 1 tabletka kwasu foliowego

W przypadku braku konkretnych mikroelementów we krwi można niektóre z tych preparatów zastąpić innymi, zawierającymi te brakujące. Co jakiś czas można je zmieniać i robić przerwy w stosowaniu.

Dobrze też pamiętać, że dobroczynny wpływ na plemniki mają pestki z dyni (zdrowa przegryzka zamiast słodyczy), szkodzi natomiast soja w zbyt dużych ilościach.

Dobrze jest też wstrzymać się ze współżyciem na kilka dni przed owulacją, aby plemników było więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorfitmama
    • CommentTimeSep 27th 2013
     permalink
    Dziewczyny mi się udało:) Życzę Wam dużo szczęścia. Strasznie się przejmuję jak widzę ile dziewczyny się starają i nic, dlatego dla spokojnego przebiegu ciąży znikam z forum;) W razie pytań piszcie, zawsze chętnie służę pomocą. Niestety u mnie zadziałało ogromne szczęście i genetyczna płodność ponoć. To moje drugie podejście po porodzie i już udane. Sama nie mogę się nadziwić. Nigdy nie brałam żadnych leków. Jedynie co to dbam o prawidłową wagę, jem dużo warzyw, dużo się ruszam. Nie mam jednak pojęcia czy to pomogło, czy coś innego. Trzymam mocno za Was kciuki:) Dacie radę, bo wiara czyni cuda!!!:):):)
    --
    •  
      CommentAuthorMalgoska15
     permalink
    gratuluję ;) !!!!
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    Fitmama-gratuluje..:)) a pisalam - testuj..:))

ja dzis juz wiem,ze mam cykl stracony...temperatura zjechala w dol....a ja z lekka razem z nia...:neutral:
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Fitmama jeszcze raz Gratuluję
    Malus nie smutaj przyjdzie i czas na Nas...może Ty czekasz za Mną a Ja mam postanowione że na koniec roku zobaczę w końcu te dwie kreseczki
    --
    •  
      CommentAuthorMal777
     permalink
    taaaa,ja odnosze wrazenie,ze ostatnia na tym portalu bede gasic swiatlo............:confused:
  6.  permalink
    lidusiaa: Dziewczyny tak z ciekawosci, jakie witaminy lub mineraly moze brac mezczyzna na poprawe nasienia??
    cos czytalam ze witamina C jest wazna, cynk...

Najlepszym sposobem jest odpowiednia dieta. Czytałam, że dobrze na poprawę jakości nasienia działa czerwone mięso (np. wołowina)
    Poza tym lekko można posilić się suplementami: vit. C + selen.
    Trzymaj faceta z dala od kwasu foliowego- nadmiar u mężczyzn może być niebezpieczny (naukowcy twierdzą, że wspomaga również rozwijanie się niektórych nowotworów). Z kolei u której z dziewczyn (nie pamiętam której) kwas foliowy zniszczył organizm u chłopa więc trzymałabym się z dala. Najważniejsze, żebyś Ty go brała :)
    --
    • CommentAuthorasia04108
     permalink
    Dziewczyny, a co z tabletkami Androvit, czy jakoś tak? Bo też słyszałam, że warto. Czy któraś z Was "karmiła" tym swojego faceta?
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Ja karmilam i od poniedziałku znowu będę karmić i powoli parametry poprawiają się tylko plemniki potrzebują około 3 miesięcy na to żeby były efekty
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.