Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorRahelka
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    witam

nie zrobiłam drożności jajowodów bo najlepiej je wykonać po okresie zaraz aby nie wypłukać ciąży o ile jest. Wiec ja sobie nadal czekam bo @ nie przyszła jeszcze, a w poniedziałek jedziemy na wczasy nad morze. Dziś rano o 5.20 robiłam dwa testy, mój mąż z racji że szykował się do pracy był przy tym obecny i oboje widzieliśmy na obu testach dwie słabe kreseczki, mąż mówi że to fabrycznie odbija się kreseczka ale jest troszkę jaśniejsza. Wiec czekamy nadal, albo @ przyjdzie albo jestem w ciąży. Już nie chcę myśleć o tym bo można dostać na głowę.
  1.  permalink
    Lapa: masz racje;) mimo, iż nie planowałam dziecka to już zdążyłam się nakręcić przez te wszystkie "objawy". Nie podejrzewałam, że mam tak podatną psychikę na wkręcanie sobie;) a najlepsze jest to, że w rozmowie z narzeczonym roztłumaczam mu, że ciąża jest niemożliwa, a w głębi serca myślę:"a może jednak".
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Andziula, nie przerazaj sie! Bedzie dobrze:-) nie zapomnij o kwasie foliowym:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    andziula1989: mnie do antykoncepcji zmusiła sytuacja w jakiej byłam;( cały czas miałam w głowie strach, że nie będę mogła mieć dzieci...

Sorry, ale jedno z drugim się wyklucza. Możesz jednak konkretniej napisać co to była za sytuacja co Cię zmuszała? Najpierw pisałaś o tym że stosowałaś prezerwatywy, a potem implant, jakoś mi się to nie klei.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeJul 12th 2011 zmieniony
     permalink
    MsMartina: to powiem Ci że masz szczęście, że w ogóle... masz dziecko?

Ano dzieci nie mam, mam 30 lat i zaczęliśmy się właśnie starać- 1 cykl. Z wszelkich badan wynikalo że wsio jest w normie, pęcherzyki, ciałka żółte itp pojawiały się kiedy powinny, ale jako że sie nie staraliśmy o dziecko wcześniej nie było pełnej kontroli cyklu u gin. Zobaczymy jak to teraz będzie z tym staraniem:)
    Wśród znajomych po antykoncepcji tez różne hocki były jednej miesiączki kompletnie zaniknęły i ponad rok miała co jakiś czas wywoływane, ale po kolei u wszystkich wraca wszystko do normy, ale na pewno zajmuje to dłużej niż 1 cykl. Ale gromadnie po odstawieniu tabletek komentarz jest jeden- nigdy więcej takiej ingerencji. Większość przeszła na NPR albo prezerwatywy.
    Przyznam, że na razie bardziej mnie stresował mój wiek niż to, że brałam tyle lat anty, szczególnie, że moje roczniki w większości były tym faszerowane- taki trend... i Dzieci sie na szczęście pojawiają gromadnie:)
    --
  2.  permalink
    MsMartina klei się klei.To zbyt skomplikowane, żeby tłumaczyć, to nie sprawa na ten wątek. Może nie tyle byłam zmuszona ile chciałam taką antykoncepcję, która lepiej niż prezerwatywa ochroni przed ciążą z niechcianym partnerem. Dla ścisłości był to mój mąż, który usilnie chciał mieć dziecko. A ja nie mogłam pozwolić, żeby taki człowiek miał dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    andziula1989: Dla ścisłości był to mój mąż, który usilnie chciał mieć dziecko. A ja nie mogłam pozwolić, żeby taki człowiek miał dzieci.

To przepraszam to dlaczego zostal twoim mężem...??
    --
  3.  permalink
    Bo byłam głupia.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Martino moja przygodę z proverą można przeczytać m.in tu Dlaczego zdecydowaliście sie na NPR
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    :bigsmile: ciekawie sie robi :cool:
    --
  4.  permalink
    aj bo się czuję jakby na mnie ktoś naskakiwał... każdy w życiu popełnia błędy
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    hahaha ja tu stresa załapałam chwilowego po komentarzu MsMartiny i zbieram się z podłogi;)
    --
    • CommentAuthorgucha85
     permalink
    Witam serdecznie,
    jestem tu pierwszy raz i przepraszam, że wcinam Wam się z moim postem między Waszą dyskusję..jednak potrzebuje jakiejś opinii. Od tak mam ludzką potrzebę podzielenia się z kimś moimi wątpliwościami. Pod koniec maja postanowiliśmy z mężem rozpocząć starania o potomka ;). 2 lata temu skonczyłam z antykoncepcją, w między czasie miałam niesympatyczną przygodę z cytologią (miałam podejrzenie CIN3), jednak kolejne cytologie (musiałam robić co pół roku) wykazywały II grupę. Ostatnią wizytę miałam 3 miesiące temu, lekarz stwierdził, że "nic tylko zacząć działać". Pierwsza próba okazała się nieskuteczna. 10 czerwca dostałam okres, sytuacja była więc czytelna. Ponieważ cykle mam od zawsze bardzo regularne (26 dni, ewentualnie 27), około 24 czerwca podjeliśmy kolejne próby. 6/7 lipca powinnam dostać okres. Zamiast tego wystąpiło minimalne krwawienie, nawet nie...po prostu znalazłam 2 małe skrzepki krwi. Myślałam, że to początek okresu no, ale po dwóch dniach kompletnie nic..jakbym była po miesiączce. Od 4 dni zaczęły mnie bardzo boleć piersi (głównie sutki). Nigdy nie miałam takich przedokresowych objawów. Piersi są ogromne..Cóż w niedziele postanowiłam zrobić sobie test ciążowy. Nie zrobiłam go rano tylko ok 17. Wyszedł negatywny. Okresu nadal nie ma, piersi puchną. Zastanawiam się co jest z moim organizmem, skoro wynik wyszedł negatywny. Czy może byc to urojona ciąża? W sumie obsesyjnie nie czekam na dziecko, jestem raczej spokojna..dopiero przecież zaczęłam się starać..ale może podświadomie coś sobie 'uroiłam'. Miała któraś z Was coś podobnego?
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    no w koncu wraca do watku :-) Gucha, tak jak juz to zostalo opisane w tym watku, przyczyn takiego samopoczucia moze byc wiele. Sam opis twojego samopoczucia to za malo :-( Kazda z nas mowi ze obsesyjnie nie czeka na dziecko, a jednak co miesiac nadzieja sie tli pod serduchem!
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Gucha, test mógł być zrobiony za wcześnie, powtórz go.
    Andziula, każdy popełnia błędy, najważniejsze to wyciągnięcie wniosków na przyszłość i niewchodzenie 2x do tej samej rzeki.
    Implant nie był widoczny na ramieniu? Podczas noszenia go miałaś w ogóle jakieś krwawienia albo plamienia?
    --
  5.  permalink
    igisowa to jak się juz sie zbirzesz to daj znac;P
    --
    • CommentAuthorgucha85
     permalink
    To za pare dni powtórzę test, a poźniej udam sie do lekarza. Naprawdę nie mam "ciśnienia" na dziecko, wręcz trochę się tego wszystkiego boję...Mój mąż już od kilku lat wywiera na mnie 'delikatna presję' w tym temacie ;)). Ja jestem chyba wciąż niedojrzała, żeby mieć dziecko, ale z drugiej strony każdy czas jest zły. Może to jest ten moment? pozdrawiam, dam znac jak wynik 2 testu
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ten czas, który wybierzesz jest dobry, nie każdy jest zły.
    --
  6.  permalink
    Amazonka.
    Ogólnie nie polecam implantu. Nie było go widać jest to gdzieś 5cm patyczek wygląda jak wkład od długopisu. To było, tak że praktycznie ciągle miałam plamienia, jednak miesiączkę jako taką rozpoznawałam bo tym, że były silniejsze i bolał mnie brzuch. Miałam już dość, bo ciągle nosiłam podpaski;(Dodatkowo dostałam anemii;( Nie polecam naprawdę
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Twój mąż o nim nie wiedział? Nigdy nie zwrócił uwagi na jakieś zgrubienie pod skórą?
    Plamienia nie zmniejszyły się po 3 miesiącach i trwały aż do wyjęcia? Skoro twierdzisz, że w jakiś sposób odróżniałaś @ od plamień, to implant nie zahamował owulacji.
    --
    • CommentAuthorRahelka
     permalink
    gucha 85 ja mam taka sama sytuację, do momentu zrobienia testu pierwszego
    wykonałam go w poniedziałek rano ale po którymś sikaniu i wyszła mi delikatna druga kreska
    dziś rano powtórzyłam test i dwa zrobiłam i wyszła taka sama na obu delikatna kreska druga
    okresu nadal brak, mam mdłości rano tak przez 2 godziny i same przechodzą

sama już nie wiem, czekam nadal, mój mąż twierdzi że wmówiłam sobie chyba ciążę
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm czy implant to nie to samo co powera w innym wydaniu?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Cecha wspólna - jednoskładnikowość. Różnica jest w podawaniu. Zastrzyk jest na 3 miesiące, a implant na parę lat.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    nie no jasne rozumiem
    --
  7.  permalink
    Amazonka. Mój mąż nie miał o niczym zielonego pojęcia. Ten implant jest naprawdę niewidoczny, i nie ma żadnego zgrubienia pod skórą( ja nie miałam).Miesiączki do 3 miesięcy od włożenia trwały normalnie ale po 3 miesiącach to była pomsta. Odróżniałam, bo to było zauważalne, że w terminie miesiączki to była no... miesiączka, a potem już ciągle plamienie, plamienie, plamienie...ile ja wydałam na podpaski ....i aż sie poodparzałam od ciągłęga noszenia podpasek i wkładek. A jeśli chodzi o inne skutki, to implant wywołuje objawy "ciążopodobne", więc ciągle myślałam, że jestem w ciąży;P chociaż wiedziałam, że to praktycznie nie możliwe.

Rahelka: nie jestem lekarzem, ale kiedy sobie wmawiamy to sobie wmawiamy, ale jeśli na testach( bo nie na jednym przecież) wychodzi druga kreska, to chyb powoli można gratulować;) (oczywiście jeśli ta kreska pojawia się do 5 minut, bo potem test jest nieważny i nie należy patrzeć nawynik np. po 10 minutach lub dłuższym okresie czasu).
    --
    • CommentAuthorRahelka
     permalink
    oczywiście wynik testu do 2 min był czytany

eh już więcej nie czytam o ciążach pozamacicznych bo już się boję :shocked:
    jestem strachliwa
  8.  permalink
    Najlepiej to w ogóle nic nie czytaj;)) wiem po sobie. Odpręż się kochana;)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W sumie zasada działania każdej anty hormonalnej jest ciążopodobna, więc miałaś prawo tak się czuć. Gin, który zakładał implant, mówił pewnie, że będzie inaczej?
    --
  9.  permalink
    Gin, który zakładał implant twierdził, że to najlepsze, najcudowniejsze, i wogólne miodzio. Zero skutków ubocznych, no marzenie. Heh dziękuję bardzo za takie marzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Do opakowania pewnie była dołączona odpowiednio gruba ulotka. Mogłaś się z nią zapoznać przed założeniem?
    --
  10.  permalink
    Ja zakładałam implant w Anglii. Ale język nie był dla mnie przeszkodą. Jak poszłam do tzw sex kliniki to nawet opakowania nie widziałam...Pyk znieczulenie miejscowe i po wszystkim... Łatwo włożyć a jak chciałam wyjąć to takie problemy robili, że masakra jakaś. Mówili, że jeszcze nie dojrzałam do założenia rodziny, że lepiej pomęczyć się z okresem niż żeby dziecko na ulicy zostawić(!)Nie dali mi decydować
    . Koszmar. Po powrocie też nie mogłam znaleźć nikogo, kto by się tego podjął. W końcu znalazłam chirurga, prywatnie oczywiście. Kosztowało mnie to 400zł;(
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    andziula1989: Mówili, że jeszcze nie dojrzałam do założenia rodziny, że lepiej pomęczyć się z okresem niż żeby dziecko na ulicy zostawić(!)

:shocked:
    --
  11.  permalink
    Tak tak Talinko...powiedział mi to ten sam lekarz ,który z takim uwielbieniem zakładał mi implant twierdząc, że to bardzo odpowiedzialna decyzja..
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    andziula nie dziwie sie, ze tak lekarz powiedzial... sama mieszkam w anglii i jak poszlam do lekarza i powiedzialam ze jestem w ciazy to zapytala mnie zaraz "cieszy sie pani?" zeby wiedziec jak dalej kierowac rozmowa :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no szokujecie mnie dziewczyny..... :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    ostatnio gdzieś czytałam, że w UK aborcja jest traktowana prawie jak antykoncepcja ... :(
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    i tak to brzmi z Waszych wypowiedzi... straszne!

A z drugiej strony przedsiebiorcze nastolatki z lubością rodzą tam najwięcej dzieci w Europie- i też slyszałam, że to się powtarza co pokolenie- tak dobry socjal dla takich jest :P
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dlatego stworzyli np. program "Korepetycje z seksu" - myślę, że dość trafiony.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Talinka, zgadzam się- to rewelacja jest. Sobie pomyślałam że kiedyś z Hanią go obejrzę (zmuszę się, warto będzie wydaje mi się :P)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Pewnie, że warto! My z R. bardzo często to oglądaliśmy :wink:
    --
    • CommentAuthorgucha85
     permalink
    powtórzyłam dzis test. Wyszły dwie kreski. W pierwszym też była druga, ale blada więc uznałam, że nie jestem w ciąży. Jednak okres mi się za długo spóźnia i mam bardzo obolałe piersi, postanowiłam więc powtórzyć. Pewnie większość z Was by się cieszyła na moim miejscu, ja chyba też się ciesze..;) ale na razie jakoś to do mnie nie dociera.. W przyszłym tyg pójdę do lekarza, pytanie tylko (choc może b. głupie) czy to nie za wcześnie? Czy USG wykryje 3/4 tygodniową ciążę? Jestem totalnym laikiem w tym temacie..wybaczcie.
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    może idź najpierw na badanie krwi -BETA HCG - da ci pewną informację. Tak wczesnie lekarz może nic nie stwierdzić NA PEWNO
    --
    • CommentAuthorgucha85
     permalink
    potrzebuje skierowanie na takie badanie?
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    skierowanie nie, a co do usg, to zależy jaki lekarz i jaki sprzęt ale pęcherzyk ciążowy może być widoczny, jak liczysz 3-4 tyg ciąży? liczy się od pierwszego dnia ostatniego okresu, więc może jesteś już 5-6 tc, może być widać pęcherzyk :)
    --
  12.  permalink
    Ja robiłam wczoraj test...jedna gruba krecha.. Ale okresu jak nie było tak nie ma... i dalej sie nie czuję jak powinnam, nie wiem poczekamy zobaczymy;p

Jeśli chodzi o angielskich lekarzy to tak to właśnie wygląda. Przed każdą wizytą robili mi test ciążowy, i podczas oczekiwania na wynik, pytali czy chciałabym mieć dziecko, czy jeśli będę w ciązy to czy chce urodzić, bo jeśli nie to oni przygotują tabletki...

Co do młodych angielek z moich obserwacji wynika, że tam jak dziewczyna ma 3 dzieci, to zazwyczaj każde dziecko ma innego tatusia, nabierają się naiwne na obiecanki Turków, Kurdów i tych innych...i chodzą potem z gromadką dzieci, aże państwo dba o młode mamy to się zbytnio nie przejmują.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Andziula, wpisz na wykres ostatnie krwawienie i dzisiejsze obserwacje. Masz już swój termometr? Tylko obserwacja da Ci odpowiedź, co się dzieje.
    Samo w sobie stosowanie anty jest nazywane "odpowiedzialną decyzją", nawet jeśli szkodzi.
    MsMartina, nie wolisz sama porozmawiać z Hanią? Bez posiłkowania się takimi pomocami dydaktycznymi?
    --
  13.  permalink
    Mam termometr wczoraj od razu sie zaopatrzyłam;)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    Doskonale. Teraz będzie coraz łatwiej. Naucz się teraz zasad interpretacji dla Twojej sytuacji szczególnej.
    --
  14.  permalink
    ale skąd ja mam się tego nauczyć? juz może głupie pytania zadaje ale chce mieć pewność
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    A) ekspert na 28dni,
    B) nauczyciel w realu,
    C) dobry podręcznik - patrz ABC podręczników,
    D) strony organizacji, które nauczają metod
    To są wiarygodne źródła wiedzy. Uważaj na strony o anty, kolorowe czasopisma, bo tam mogą być kłamstwa.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.