Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormagdzibzm
    • CommentTimeNov 17th 2011
     permalink
    Witam mam pytanie o interpretację wyników Bhcg, ostatnią @ miałam 16-10-2011, cykle 29 dniowe we wtorek zrobilam bhcg wynik 30,42 dziś wynik 58,00, wiem przyrost jest 91% ale niestety wynik nie mieści się w normach dla 5 tygodnia. Może powinnam powtórzyć badanie. Pozdrawiam
  1.  permalink
    Hmm.. a czy normy bety są dla tygodnia ciąży liczonej wg OM czy od zapłodnienia?
    • CommentAuthormagdzibzm
    • CommentTimeNov 18th 2011
     permalink
    Już precyzuje wynik to total hcg, Pani w laboratorium nie wie czy normy są liczone od OW czy od ostatniej miesiączki, a norma 4 tydzień 1500-23000 miU/ml, podczas rozmowy powiedziała również że według tych wyników to 3 tydzień ciąży, więc chyba liczone od owulacji. Trochę się zakręciłam:)
  2.  permalink
    Cześć dziewczyny obecnie jestem w 25 dniu cyklu (cykle 28 dniowe plus minus 1dzień) kochałam się ze swoim chłopakiem w teoretyczne dni płodne bez żadnego zabezpieczenia (stosunek przerywany) w czwartek (tydzień po ostatnim stosunku) wykonałam test ciążowy bobo test strumieniowy podobno wykrywa 2-3 dniową ciąże wyszedł pozytywnie od razu poszłam na betę ale wyszła negatywna. Czy to możliwe żeby beta nie wykryła wczesnej ciąży a test tak ? Moje "objawy " to : senność, zmęczenie mogę przespać 14 godz dziennie, pobolewanie raz w jednym raz w drugim jajniku od 3 dni obolałe piersi w okolicach brodawek które się znacznie powiększyły wrażliwe sutki znacznie ciemniejsze wrażliwe na dotyk tak jakby "piekły" pojawiły się na nich takie małe białe zgrubienia. Czy to ciąża czy moja wyobraźnia ? Pozdrawiam:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeNov 22nd 2011
     permalink
    Jeżeli test wykrywa 2-3 dniową ciążę, to chodzi tu o 2-3 dni po zagnieżdżeniu w macicy a nie 2-3 dni po stosunku.
    Być może w tym teście wyszła jakaś reakcja chemiczna... Odczytałaś wynik po czasie wskazanym w ulotce?
    Na Twoim miejscu powtórzyłabym test lub betę w terminie miesiączki.
    --
  3.  permalink
    Tak kreska pojawila sie po ok 2 min. I test robilam tydz po stosunku tak jak bylo podane na ulotce
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    To powtórz test albo betę za kilka dni.
    --
  4.  permalink
    kiedy testowac by miec pewnosc wyniku jak owu byla 13 dc (potwierdzoba usg)i wtedy tez bralam ostatni zastrzyk z pregnyly?? ktora z Was czula bol w podbrzuszu tak ok tyg przed miesiaczka i czula ze to moze byc "TO" i po kilku dniach test pokazal 2 krechy ? :-) i jest w ciazy badz juz urodzila? hyhs
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja bym testowała 14 dni po owu.
    Ja w obu ciążach nie miałam w zasadzie żadnych objawów przed terminem miesiączki, prócz tkliwych sutków. Nie czułam też w zasadzie nic nadzwyczajnego ale każda ciąża jest inna więc nie ma co się sugerować czyimiś objawami!
    --
  5.  permalink
    Czesc dziewczyny co o Tym myslicie
    Krwawienie nadal nie wystapilo od 7.10 wiec postanowilam sie wybrac 2 dni temu do ginekologa.
    stwiedził
    -rozpulchniona macice
    - powiekszenie jednego jajnika
    Pytał o moje odczucia wiec byly to
    -mleczno-biały
    -bóle brzucha ,czeste wzdecia ,gazy
    - oraz ostatnie mdlosci(nie wiem czy to moje ujorenie czy faktycznie je mam :D)
    Zlecił badania morfologie,mocz i glukoze
    Do tego spytał czy przyjmuje kwas foliowy... i kazal przyjsc za miesiac :)
    co wy o tym myslicie bo jakos dojsc do mnie nie moze ze w ciazy jestem :) nie chce sie łudzic bo bardzo w niej chce byc !:)
    Test wyszedł negatywnie a ginekolog nie powiedzial mi dosadnie "Jest Pani w ciaży..." a kiedy mnie badał i stwierdził wlasnie ta rozpulchniona macice i wiekszy jajnik mowil ..."no na początku ciązy tak jest..."

Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    Wiesz o tym, że w aptece są dostępne testy ciążowe?
    --
  6.  permalink
    napisalam o tym ze wyszedl negatywnie !
    •  
      CommentAuthorwedmoczka
     permalink
    to moim zdaniem tylko beta pozostaje
  7.  permalink
    no wlasnie tylko moje najblizsze osrodki tak pracuja ze nie mam kiedy sie na nia zglosic a jak sie juz zglosze to musze czekac jakies 3 dni patologia życia na wsi <ściana>
    •  
      CommentAuthorwedmoczka
     permalink
    w tym momencie i tak masz przez gina stwierdzona ciaze...wiec 3 dni w te czy wewte nic nie zmieni...a warto wiedziec by nie narobic ewentualnej szkody malenstwu
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    przesadzasz chryzantemka z ta patologia, ja tez mieszkam na wsi i nie mysle tak jak Ty, do wszystkiego jest dostep, tylko trzeba kawalek dojechac np autem:))
    --
  8.  permalink
    oj no wlasnie wczoraj dopiero zdalam prawko , a maz dzisiaj wyjechal do francji nie ma jak sie dostac a autobusem tutaj jest masakra ,wiec piekna cicha i spokojna ale dlaczego ja mam ponad 1km do autobusu ? Pozatym wszystkie badania jakie mi zlecil lekarz oprocz hcg pobieraja u mnie w srode i czwartek rano dzisiaj mamy piatek,w sobote tez tego nie zrobia a tym bardziej w niedziele...
    wierzcie mi ze bym chciala juz wiedziec ,wedmoczka ja nie wiem czy on stwierdzil ta ciaze czy nie bo jak pisalam nie powiedzial tego dosadnie a ja nie chce sie nakrecac no coz pozostaje mi szukac ofiary ktora mnie zawiezie na badanie ,ale dzisiaj to raczej nie mozliwe
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    Wiec tak jak mowie to nie patologia tylko brak transportu, mieszkajac w miescie tez czasem jest daleko i tzreba dojechac czyms:) nie stresuj sie tylko kup test i zrob go ponownie za 2 dni, przede wszystkim to daj na luz, jesli jestes w ciazy do za 2 dni ona nie ucieknie:)) wiec glowa do gory i czyms sie zajmij kochana :))
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Trochę to dziwne dla mnie.Być u gina na wizycie ze spozniającym się okresem i nie dostać konkretnej informacji. Ostatnio miałaś 7.10 ,a dziś jest 25.11.. I lekarz nawet na fotel Cię nie posadził czy co? Bo z tego co piszesz to niby miałaś jakieś badanie,skoro stwierdził ,że macica jest rozpulchniona.No i stwierdził,że trzeba zrobić morfo,mocz i glukozę.. No i fajnie. To w takim razie po co była ta wizyta? Powiedziałaś mu w ogóle,że spóznia Ci się okres? No kurde.. Chyba po takim czasie co nieco by Ci powiedział..

chryzantemka: o wy o tym myslicie bo jakos dojsc do mnie nie moze ze w ciazy jestem :)

chryzantemka: Test wyszedł negatywnie a ginekolog nie powiedzial mi dosadnie "Jest Pani w ciaży..."

chryzantemka: a kiedy mnie badał i stwierdził wlasnie ta rozpulchniona macice i wiekszy jajnik mowil ..."no na początku ciązy tak jest..."

No to ? Jesteś w ciąży? nie jesteś? Lekarz powiedział najpierw,że to nie ciąża,a potem ,że na początku ciąży zawsze tak jest ? Nie wiem.Albo ty coś kręcisz,albo pozazdrościć Ci lekarza :wink:
    Poza tym kolejny ciekawy fakt.Byłaś u lekarza,a następnie pytasz na forum co o tym myślimy? To po raz kolejny pytam po co była ta wizyta?

chryzantemka: no wlasnie tylko moje najblizsze osrodki tak pracuja ze nie mam kiedy sie na nia zglosic a jak sie juz zglosze to musze czekac jakies 3 dni patologia życia na wsi <ściana>

Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Na Bete nie musisz isc rano. A 1km do autobusu... no prosze cie ;) Ja tez mieszkalam na wsi i codziennie od dziecka zapierdzielalam do szkoly w dwie strony 5 km na piechote a teraz w miescie mieszkam i nawet nie chce mi sie czekac na przystanku, bo szybciej wszystko na nogach pozalatwiam.
    A co do ciazy, to jak jest dzis, to bedzie i w poniedzialek :wink: Ja wiem, ze my bysmy wszystko chcialy od razu wiedziec, ale teraz tylko cierpliwosc.. Wiec jak za daleko ci jest to poczekaj, i tak potem na usg i serducho bedziesz musiala poczekac. Na razie po cichu gratuluje, traktuj siebie, jakbys juz w ciazy byla i bierz folik.
    --
  9.  permalink
    No wlasnie kazal mi brac folik i przyjsc za mies
    A wizyta byla po to zebym sie dowiedziala o co chodzi skoro nie mam okresu ,a testy wychodza negatywnie ,wsadzil mnie na fotel i zbadal i to co napisalam powiedzial,a dodam jeszcze ze pytal sie czy Pale papierosy i takie tam czyli jakby sugerowal zebym uwazala na siebie no ale nie powiedzial "jest Pani w ciąży...
    Po co bym miala cos krecic ? Nie chce zasmiecac forum ani nie robie tego dla zabawy
    Do autobusu 1km a jezdza nie co godzine a co 5 wiec nie usmiecha mi sie wstawac o 4 zeby jechac o 5 i czekac 3 godziny zeby romi krew pobrali i uwierzcie mi ze tak jest u mnie w okolicach ... Jak ktos sie nademna zlituje to mnie zawiezie(ciesze sie ogromnie ze zdalam to prawko)...
    I takim sposobem dalej nic nie wiem...
  10.  permalink
    Chryzantemka co do autobusów Cie rozumiem.. Ja mam do miasta 8km i gdyby nie prawko to chyba bym na każde zakupy musiała ganiać na nogach bo u nas w sklepie jak za komuny a autobus co 2 godziny jeździ i to jeszcze za kosmiczną cene biletu:bigsmile: A co do badań to myślę, że nie zaszkodziło by iść do innego lekarza w przeciągu tego miesiąca. Bo jeśli byłabyś w ciąży to już było by widać przecież. Więc nic nie zaszkodzi umówić się u innego na wizytę choćby w innej miejscowości :wink:
    -- ............
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    A ja mysle ze powinnas po prostu zrobic ta bete. Inaczej nie bedziesz pewna.
    --
  11.  permalink
    jaka ja jestem niecierpliwa :P
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink

No ale chyba nie oczekiwałaś, że dziewczyny na forum stwierdzą Twoją ciążę lub jej brak...?

Macica jest powiększona we wczesnej ciąży ale także przed okresem. Sama miałam taka sytuację, że będąc u gina dowiedziałam się o powiększonej macicy. Powiedział, że to oznaka ciąży albo zbliżającego się okresu. Kazał wtedy zrobić test po kilku dniach, jeśli miesiączka się nie pojawi.
    Miesiączka pojawiła się 2 dni później.
    W Twojej sytuacji beta wyjaśniłaby sprawę. Jeśli nie masz możliwości jej zrobić, zrób test ciążowy za kilka dni.
    Ciąża nie zając, nie ucieknie:)
    --
  12.  permalink
    nie nie oczekiwalam ze powiedza iz jesem w ciazy ,chcialam sie dowiedziec czy wlasnie ktoras miala na poczatku podobnie jak jak... czyli wzdecia bole brzucha,glowy,i pojawiajacy sie biały sluź
  13.  permalink
    Heeej:)

Czy któraś z dziewczyn miała kilka dni przed testowaniem a 10 dpo ciągnięcie w pachwinie pulsujące ( caly dzień jak na razie sie utrzymuje) oprócz pobolewania piersi i podbrzusza ( uczucie pełnosci i ciężkosci) - jako pierwsze niepokojace objawy , dajace nadzieje, ze to może być to? ja testuje za 4 dni dopiero ale nigdy tak nie miałam stad pytanie z ciekawości , czy któraś tak miała :P

Pozdrawiam! :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Kandyzowana, za wcześnie na takie objawy, zresztą ja np.miałam problem z pachwiną między 4 a 5 miesiącem ciąży i wiązało się to z powiększającą się macicą. Na początku ciąży nie ma takiej możliwości.

Po-cze-kaj-do-test-u
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
    • CommentTimeNov 26th 2011 zmieniony
     permalink
    Martina. ok, dzieki ;-) tak z ciekawosci pytalam ale tak przypuszczalam ze to jest nic :-) czekam czekam do testu ale wydaje mi sie ze czeka mnie kolejny cykl ;-) pozdrawiam! ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    Kandyzowana ja gdzieś już pisałam, że przed terminem @ objawy to raczej nakręcanie się...
    W obu ciążach prawdziwe ciążowe objawy zaczęły się około 6 tyg.
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    ja miałam problemy żołądkowe (zgage) o dziwo w 6 dniu fazy lutealnej ale nie wiązałam tego wogóle z ciążą hihihihi a takie dolegliwości ciążowe tj powiedziała sliwson poczułam w na przełomie 5/6 tygodnia
    --
  14.  permalink
    spoko :-) czekam na testowanie :-)

dzieki dziewczyni i pozdrawiam ;-))
    --
    • CommentAuthorizabela88
    • CommentTimeNov 27th 2011
     permalink
    Witam mam pytanie w ktorym tyg ciazy zaczynaja zmieniac sie piersi sutki ???
    •  
      CommentAuthornibriana
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    Chciałam tylko dodać, że mnie od początku ciągnie w pachwinach tak jak w pierwszej ciąży w 2 trymestrze przy rozciąganiu więzadeł macicy. Cóż nie powinno być tak wcześnie tego objawu ale jest... każda ciąża inna ;) Mam tylko nadzieję, żę to nie jest niepokojący syndrom.
    Kiedy się znmieniają piersi? Chyba różnie. Mogą od początku pobolewać i ciemnieć. Na pewno 1 trymestr ;)
    --
    •  
      CommentAuthorBruna
     permalink
    ja miałam wszystkie "objawy ciąży" kiedy w niej nie byłam a bardzo chciałam być! ;) A teraz wiedzę, że pierwszym wyraźnym znakiem obu ciąż w które zaszłam był specyficzny ból piersi od razu po owulacji który trwał niedługo (2-3 dni ale intensywnie) i wiedziałam, że coś za wcześnie.. :) I właśnie znamienny był fakt, że nic więcej mnie nie bolało, żadnych "typowych" objawów nie miałam, i to właśnie było dla mnie nietypowe :) więc myślę, że ktoś kto uważnie obserwuje swój organizm zauważy taką "anomalię", jakkolwiek by się nie objawiała ;) ja jestem 2-3 dni przed @ i czuję się zwyczajnie dobrze, żadnych wyraźnych objawów..

tak na marginesie: polecam testy ciążowe 10 mlU/ml z allegro, mi pokazały już mega bladziocha 7-go dnia fazy lutealnej! Ale z biegiem dni słabo kreska ciemnieje, więc warto potwierdzić już innym testem za kilka dni. Dziś mam 10 dfl i taki o czułości 25 mlU/ml pokazał wyraźną kreskę.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Cześć staraczki!

Zaczęłam czytać ten wątek dziś rano, zawaliłam cały dzień pracy i jestem dopiero na 20 stronie ;)
    Jestem w fazie maniakalno-objawowej tzn. wmawiam sobie wszystkie objawy wczesnej ciąży. Ale może po kolei:
    Poprzedni cykl, z resztą jak wszystkie inne, był książkowy - 28 dni, przypuszczalna owu 14 dc (śluz, ból owulacyjny, mega apetyt na sex).

Ten cykl od początku był dziwny, pewnie dlatego, że to pierwszy cylk starań:)
    Zakupiłam milion testów owu, zaczęłam je robić od 10 dc do 14 dc. Prawie wszystkie wyszły negatywnie, ostatni 14 dc - słaba krecha (według instrukcji negatywny). Już 13 dc byłam chora - ostry nieżyt górnych dróg oddechowych, mokry kaszel, stan podgorączkowy. Dlatego też zaprzestaliśmy aktywnych starań;) w 14 dc. Zawsze czułam kiedy mam owu, nawet z którego jajnika;) tym razem nic :( Śluz zawsze gęsty, obfity, w sam raz do transportu - teraz wcale :(

Już 17 dc zaczęły mnie boleć jajniki, raz lewy, raz prawy, kilka razy czułam jakby wszystko tam fikało koziołki. Do tego mega ból pleców w dolnej części, właściwie tuż przy kości ogonowej. Raczej powiększone piersi, ale na pewno bardziej tkliwe. Ogromny apetyt na wszystko co w zasięgu wzroku, a co nie ucieka;)
    Kolejny milion testów ciążowych - paskowych, z zakraplaczem, strumieniowych - wszystkie niet :(
    Dziś jestem w 25 dc, kolejny poranny test niestety nic nie wykazał. Planowana data kolejnego cyklu, czyli początek @ 2.12.2011
    Kłuje mnie jajnik, przelewa mi się w brzuchu, a próby ograniczenia pochłaniania pokarmu spełzają na niczym ;) Nie czuję zwykłego dla mnie wkurzenia przed@, za to rozklejam się na widok spalonego naleśnika ;)

Wiem co mi napiszecie - zrób beta, poczekaj do dnia planowanej @ i zrób test z moczu, nie nakręcaj się itp itd. Ale ja nie mam nikogo, komu mogłabym to wszystko powiedzieć, mój małż wychodzi z założenia, że nie ma co świrować (i słusznie), a ja pęknę z niepewności.

Jeśli teraz się nie udało, to ok. Ale CHCIAŁABYM JUŻ WIEDZIEĆ!!

Pozdrowienie dla wszystkich staraczek.
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Może cykl bezowulacyjny?Szkoda, że nie mierzysz temperatury...
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    easy za wcześnie robisz testy, najlepsze mają czułość 5dni od zapłodnienia - ale czy są skuteczne? nie zawsze.
    A myślałam że mi brak luzu:wink:
    też jestem w fazie czekania:) Pozdrawiam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorgosiacz1ek
     permalink
    *easyshare - przynajmniej nam się możesz tutaj wygadać;) ja mam nadzieję, że tym razem wam się udało;) ale pamiętaj nie jesteś sama ja za każdym razem mam wrażenie, że tym razem się udało ale niestety.... potrzeba cierpliwości
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Daga,
    kurczę, też myślałam, że może tym razem nie było owu. Ale nie miewałam wcześniej takich cykli, a wtedy czułam się tak fatalnie, że mogłam po prostu przegapić. Testy owulacyjne też mogą się mylić, szczególnie przy okazji choroby, prawda?

Rumba, wiem doskonale, że za wcześnie. Ale jak szajba odbija, to co zrobić? :)
    Mnie nie brak luzu - ja jestem jednym wielkim kłębkiem nerwów. Skaczę od stanu - ok, tym razem się nie udało, spokojnie, od przyszłego cyklu robimy pełny wykres, pomiary temp, i damy czadu;) do stanu, JA CHCĘ BYĆ W CIĄŻY TERAZ ZARAZ JUŻ.

Wiem, wariactwo. Wiem też, że stres nie sprzyja poczęciu. Ale u mnie wchodzą w grę jeszcze inne przyczyny takich nerwów związanych z zaciążeniem. Bardziej psychiczne. Nie wdając się w szczegóły wiele lat byłam wkręcona, że nie będę miała dzieci lub nie będę mogła ich mieć. Dopiero dzięki związkowi z moim małżem odblokowałam się na tym punkcie. Dlatego ten pierwszy cykl starań jest dla mnie taki ważny.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Gosiacz1ek,
    ostrzegam, że jak już znalazłam to forum i poczułam wiatr pomiędzy palcami ;) to będę się tu wywnętrzać, nawet w nadmiarze. Mam tylko nadzieję, że mnie szanowna administracja nie przegoni z racji zbyt dużej ilości postów ;)
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    easyshare: szczególnie przy okazji choroby, prawda?
    "Szczególnie przy okazji choroby" owu może nie być lub może być później.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Czyli wracamy do punktu wyjścia - owu była albo i nie, zaciążyłam albo i nie :)

Ale chociaż mam z kim o tym pogadać :)
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    easyhare Czyli wracamy do punktu wyjścia - owu była albo i nie, zaciążyłam albo i nie :)

Jesteś modelka
    :clap::clap::clap::clap::clap:
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Zatem powzięłam postanowienie - kolejny test tylko wtedy, kiedy 2.12 nie będzie @. Ba, żeby to był na pewno ostatni test, zrobię go dopiero 3.12 rano.
    Zresztą ostał mi się ino jeden ;)

Do tej pory (czyli przez całe 3,5 dnia) trwam w niepewności, umilając sobie ten czas lekturą tego tematu i wkręcając się przez to jeszcze bardziej :)
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    łaóśćń,
    wybacz, ale pozwolę sobie nie zrozumieć tej modelki (?)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    easyshare a myślałaś o tym , żeby załozyc wykres tu na 28dni? Zawsze wiedziałabys nieco wiecej niż teraz.
    --
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    Nie miałam nic złego na mysli, po prostu spodobało mi sie jak do tego podchodzisz, modelka- znaczy optymistka
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    eveke,
    myślałam o prowadzeniu wykresu, ale jak to napisała łóśćń: modelka, znaczy optymistka ze mnie;) więc założyłam, że uda mi się za pierwszym razem.

łóśćń,
    absolutnie nie odebrałam tego źle, bardzo mi się podoba ta modelka. A tak na marginesie mam wielką frajdę pisząc Twój nick, nie wiem dlaczego :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.