Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 3rd 2011
     permalink
    Esey no pewnie że jest druga krecha, widoczna na odległość!!! Super
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Izu, u mnie dzien przed pozytywnym bardzo bladym ciazowym (ultra czulym) wyszedl owulacyjny pozytywny, pare dni pozniej to owulacyjny byl juz mega pozytywny- nawet nie rozowy, a ciemnofioletowy. Zobacz jutro, pojutrze, czy te krechy ciemnieja, a najlepiej na betke :) Trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Izulka takim kombinowaniem to sie zamęczysz dziewczyno, ale zerknęłam ze to twój pierwszy cykl, wiec z czasem na pewno ochłoniesz...

ja osobiscie nie robię juz testów owu , w tym cyklu zużyłam te co miałam , a na podstawie juz dobrej znajomości organizmu i przede wszystkim śluzu doskonale wiem kiedy mam dni najbardziej płodne i kiedy spodziewać sie skoku i tak dokładnie było.
    testy owu pamietaj , że po pierwsze nie robi sie z rana, po drugie min 2 h przed nic nie pić...
    poza tym te testy wykrywają LH wiec skąd pomysł , że wykrył HCG? to dwa inne hromony
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    eveke-ale podobne strukturalnie. Testy owu wykrywają HCG w niskich stężeniach, chociaż oczywiście nie są polecane do wykrywania ciąży. Ale oczywiście wiem, że przeginam. To mój czwart cykl starań, pierwszy z 28 Dni.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    dzięki YPolly, podniosłaś mnie na duchu.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Ja zrobiłam ze trzy dni przed testem ciążowym test owu i był negatywny - wyszła mi blada kreska, ale takie blade kreski widziałam przed okresem, bo poziom LH jakiś jest. Pozytywa nie miałam. A kilka dni później test ciążowy wyszedł mega pozytywny.
    Dlatego nie wierzę, żeby test owu miał działać przy niskich stężeniach HCG. Przeciwnie - pewnie działa wtedy, kiedy HCG jest bardzo wysokie, a i to nie zawsze.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
    • CommentTimeDec 4th 2011
     permalink
    Hej dziewczyny, jeszcze raz dziękuje za gratulacje :)
    Zrobiłam dziś rano sikańca, ale jakiś felerny był i nie pokazał żadnej kreski, nawet testowej. Więcej testów nie mam, pojadę jutro na Bete to się upewnię.

Śniło mi się, że wszystkie potwierdzałyście tę moją bladą krechę na teście, po patrzyłyście na zdjęcia, które zamieściła AniaBB. ;)

Dziś jest 31 dc, @ brak.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Jeśli nie ma kontrolnej kreski, to test jest do bani. Nie zwracaj na niego uwagi. Kreska była - ja na pewno się nie pomyliłam i na Twoim widziałam wyraźną kreskę. Zresztą i inne się nie pomyliły! Kreska była i już.

Razem idziemy na betę :D
    Spodziewam się wyniku we wtorek, ciekawe. Stresa mam jak stąd do Lwowa. U mnie 37 dc - mój rekord życiowy!

UU mnie prawie nie bolą już, podbrzusze pobolewa ale znośnie. Wczorajszy kryzys miał chyba związek z dwójeczką, jaka miała miejsce tuż potem, od momentu odwiedzenia toalety było znowu lepiej. Pojawiły się wczoraj bulgotki w brzuchu, jakoś więcej powietrza mam w jelitach.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Aniu, będę trzymała kciuki za nasze pozytwne wyniki.

Piersi bolą przy dotyku, są wyraźnie nabrzmiałe i lekko powiększone. A sutki są MEGA wrażliwe. Aż do bólu.
    W jelitach to ja mam prawdziwą wojnę ;) Okropne wzdecia.
    Brzuch właściwie nie boli, za to dół pleców - masakra, szczególnie przy próbie podniesienia czegoś ciężkiego.

Czy jest możliwe, że taka słaba krecha może pojawić się z innego powodu niż wczesna ciąża?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Easyshare- testy ciążowe wykrywają HCG ,są specyficzne, nie wykrywają niczego innego. Nie szukaj dziury w całym, tylko się ciesz dziewczyno!!
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Jest to możliwe, jeśli przyjmowałaś jakieś hormony z HCG. Np. pregnyl. W innym wypadku jest to niemal niemożliwe.

Mój M i siostrzeniec też pytali, czy to pewne. Powiedziałam, że pewne jest to, że jestem w ciąży, ale nie jest pewne, czy tak będzie dalej, bo to pierwsze tygodnie, różnie być może. Ale staram się być dobrej myśli.

Oczywiście babcia wychlapała cioci, prawie wszyscy już wiedzą. Po becie zadzwonię do taty.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    AniaBB- pozytywne myślenie to bardzo ważne. Beta to tylko potwierdzenie waszych testów. Ja kiedy zaszłam w ciążę musiałam prosić położną o Betę, bo uznała że pozytywny test z moczu przesądza sprawę i testowanie z krwi nie jest konieczne.

Ja dziś nie wytrzymałam i zrobiłam test ciążowy (23dc), ale niestety nie doszukałam się nawet śladu drugiej kreski. Pocieszam się, że przy piewszym dziecku test w dniu @ też miałam negatywny, a dwa dni później dwie krechy. Łudzę się, że HCG po prostu powoli mi przyrasta.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Nie przyjmowałam niczego, to mój pierwszy cykl starań;)

Na razie wie moja mama, ale tylko tyle, że słaba kreska i nie wiadomo do końca... A że nie zna się na tym kompletnie...
    Jesli jestem w ciazy to pochwalę się po becie, wizycie u gina, i przy całkowitej pewności.

Myślę, żeby zrobic jutro i betę i prg. Jesli wyniki bedą na tak, powtórzę je w środę a w piątek spotkam się z moim fantastycznym dżinem. :)

Nie wiem dlaczego, ale boję się cieszyć. Ja to jestem zakręcona :/
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pierwszy cykl pierwszych starań?
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Amazonko, pierwszy cykl, w którym starałam się zajść w ciążę, jeśli o to pytasz.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nigdy wcześniej nie korzystałaś z okresu płodnego?
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Ja nie wierzę w zapeszanie. Mieliśmy też nie chlapać ozorem, ale jakoś poszło.

Teraz nie boję się "czy zaszłam", teraz na etapie będzie "czy się utrzyma", pewnie przez dwa trymestry tak będzie, trudno. Na początek zrobię dwukrotnie betę, jak zobaczę czarno na białym przyrost, to może będę spokojniejsza.
    Chociaż NAPRAWDĘ staram się nie myśleć o problemach, ale zawsze gdzieś w sercu tkwi ten niepokój, każda wie o czym mówię.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Amazonko, po raz pierwszy zdecydowaliśmy się spróbować w tym cyklu. Wcześniej nie wspolzylam koncepcyjnie.

Aniu, ja nie boję się zapeszyć:) wolę po prostu mieć pewność zanim bliscy zaczną się cieszyć.
    Poza tym jestem na etapie niedowierzania i lekkiej paniki. ;)

Jestem pewna, ze z Twoim dzieckiem i z Tobą wszystko będzie wspaniale.
    Nie może być inaczej, z takim wsparciem i pozytywną energią od forumowiczek? Nie może być inaczej

:winkkiss:
    --
    • CommentAuthoreasyshare
    • CommentTimeDec 5th 2011
     permalink
    Cześć dziewczyny, dziś rano poszłam na betę, wyniki odbieram po 17, od razu dam znać co wyszło :)
    Zrobiłam ponownie test, co prawda nie z porannego moczu, ale druga kreska wyszła mocniejsza niż poprzednio.

Oficjalnie przyznaję, jestem w ciąży, nie mam paranoi urojeniowej, a wszystkie opisywane przeze mnie objawy były objawami wczesnej ciąży :wink:

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie z mokrej Częstochowy.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Easy - ja również nakłuta, niestety muszę czekać do jutra 13stej.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Nie masz paranoi, nie masz. Super jest słyszeć, że się udało. Mam nadzieję wkrótce dołączyć do grona szczęściar. Niestety nie w tym cyklu, ale wszystko przede mną.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Aniu, ja swoje wystałam w kolejce do laboratorium centralnego przy szpitalu, dlatego wyniki będę znać już dzisiaj.
    Dopiero pod samymi drzwiami do laboratorium przeczytałam sobie wdzięczny napis: "Kobiety w ciąży bez kolejki"
    i pacnęłam się w czoło - 20 minut czekania w zaduchu wśród kaszlących dziadków niepotrzebnie :)

A z wynikami prosto do mojego Dżina. :)

Izulka, na pewno Ci się uda. Szczególnie z takim nastawieniem :) Przesyłam ciążowe fluidy w Twoją stronę ~~*~~*~~*
    --
  1.  permalink
    Easy gratuluję !:bigsmile:

ja też poproszę o fluidy.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Kalamburko, proszę bardzo. Wszystkim staraczkom przesyłam pozytywną energię.

Nie chce mi się wierzyć, że udało nam się za pierwszym razem!
    :)
    --
  2.  permalink
    EASY - GRATULUJĘ :-)))))

Piękne wieści - już druga staraczka zaszła:))

Poproszę o fluidkii:))
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no ja tez poprosze !! :swingin:
    --
  3.  permalink
    ja też poproszę ;) no i gratuluję zafasolkowanym :wink:
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Witam!
    Mam pytanko jestem tu nowa i pewnie ponagla temat za co z góry przepraszam... ale po prostu chciałabym się coś dowiedzieć.
    A wiec 1.11.2011 miałam pierwszy dzień ostatniego cyklu i do teraz już miesiączki nie dostałam, a średnio mam co 28-30 dni.
    2 grudnia zrobiłam test z porannego moczy i wyszedł pozytywny - 2 grube krechy. Mam pytanie kiedy mogę się zgłosić do lekarza?
    Nie chcę iść za wcześnie, ponieważ boję się, że nic nie będzie widać... A od paru dni mam takie chwilowe kłucia w podbrzuszu i białą wydzielinę...
    Troszkę się boję, bo to moja pierwsza ciąża...
    Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedź...
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    za tydzień możesz na spokojnie iść
    bijące serduszko powinno być gdzies za 3 tyg
    biała wydzielina jest ok
    jeśli pojawią się jakiekolwiek plamienia to pędź od razu do lekarza
    robiłaś beta hcg? może warto zrobić przed wizytą u gina
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Nie jeszcze nie robiłam. Dzięki ;)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    zrób 2 razy wtedy zobaczysz czy jest prawidłowy przyrost :)
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    witam, :)
    mój ostatni cykl zaczął się 28.10., więc trzy dni wcześniej. dziś zrobiłam betę, w środę powtórzę. Za tydzień planuję wizytę u gina. Myślę, że to dobra pora, powinnam być wtedy w trakcie 6 tygodnia. Jeśli serduszka nie będzie - może się zdarzyć, to powtórzę badanie zgodnie z sugestią gina, pewnie po tygodniu lub dwóch. Myślę, że to dość rozsądny plan.
    -- serce przestało bić.
  4.  permalink
    Eveke fajny ten suwaczek masz;) jeszcze lepszy podpis hehe
    Ania Gratuluje! ;)
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Czasami jak gwałtownie wstanę lub gdy "skaczę" to mam takie uczycie jakby coś mnie ściskało w podbrzuszu... to też jest normalne...?
    Dziękuję za rady... Zapisałam się do lekarza ale terminy są bardzo długie, bo wizytę mam dopiero pod koniec stycznia :shocked:
    Normalnie szok. Muszę jutro zadzwonić i ją jakoś przyśpieszyć, bo nie dam rady tyle czekać...
    P.S. Aniu gratuluję! ;)
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Easy,dziękuję za fluidy, już czuję, że zadziałają!
    Amorek- ściskanie lub kłucie jest normalne. Ja w pierwszej ciąży miałam tak przez pierwsze dwa miesiące, robiłam nawet wczesne usg, zeby się upewnić, że ok- no i było ok. A na wizytę rzeczywiście spróbuj umówić się wcześniej, będziesz się czuła bezpieczniej pod kontrolą lekarza. Pozdrawiam.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Poza tym pamiętajmy o tym terminie do 10 tc, jeśli chcemy becikowe.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Hej dziewczyny!
    Dla wszystkich razem i każdej z osobna: ~~*~~*~~*~~* pozytywne ciążowe fluidy na zamówienie. Sposób użycia: przykładać lewy sutek do gwiazdki i pocierać 2 minuty :P

Mam wyniki badań: Beta 150, progesteron 11,10.

Gin mówi, że bardzo wczesna ciąża, ale wszystko wygląda prawidłowo: endometrium grube, "ciążowe", pęcherzyk ma być widać w sobotę :)
    Dostałam receptę na luteinę, na wszelki wypadek, żeby zapobiec poronieniu biochemicznemu. Nie doczytałam jeszcze, czy brać, czy nie?
    Jakie macie zdanie? Pewnie jest o tym osobny wątek, ale nie miałam czasu, żeby go przeczytać, dopiero wróciłam od lekarza.

:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeDec 5th 2011 zmieniony
     permalink
    easyshare: Dostałam receptę na luteinę, na wszelki wypadek, żeby zapobiec poronieniu biochemicznemu.

Będę bezlitosna,ale myślę ,że jeśli natura miałaby odrzucić słabe/chore dziecko to i tak nic nie pomoże.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A ja wręcz przeciwnie uważam easyshare jeśli dostałaś luteinę od lekarza to ją po prostu bierz bez gadania...Może odrzuci, może nie odrzuci, ale brać musisz. Właśnie luteinę przepisują lekarze na tak wczesnym etapie gdy niski poziom progesteronu może spowodować niewydolność ciałka żółetgo. Gratulacje easyshare:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Gratuluję!
    Wszystko pięknie wygląda. A jak lekarz mówił? Bo czasem dają receptę, żeby mieć przy sobie i w razie plamienia od razu brać, a czasem żeby od razu brać. Zrobiłaś też progesteron?
    Ja bym posłuchała lekarza.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Luteinę mam brać dopochwowo 2xdziennie, po prostu profilaktycznie, bo wg lekarza wszystko wygląda bardzo dobrze. Nie wiem, może ten progesteron niski? 11,10?

Co do wizyty u ginekologa w 2 tygodnie po zapłodnieniu to trochę jeszcze za wcześnie na konkrety. Mam tylko ogólne zalecenia: dieta wysokobialkowa, niskowęglowodanowa, prysznic zamiast kąpieli, nie dźwigać, nie stresować się, nie robić badań- beta niepotrzebna, bo on wszystko zobaczy na usg.

W sobotę ma być widać pęcherzyk, a dwa tyg później płód.

Kurczę, będę MAMĄ! Aaaaa!!!
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Obok wyniku powinnaś mieć normy, nie wiem w jakiej jednostce jest podany, ale może być niski - bierz jak Ci zlecił.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Taką mam tabelkę:
    Faza folikularna 0 - 1,13
    Faza owulacja 0,48 - 1,72
    Faza lutealna 0,95 - 21,0
    Ciąża 1 trymestr 9,3 - 33,2
    Ciaza 2 trymestr 29,5 - 50,0
    Ciaza 3 trymestr 83,1 - 160

Mój wynik jest lichutki, ale mieści się w normie dla 1 trymestru.

Właśnie rozmawiałam z koleżanką, ktorej 1 gin przepisał Luteinę na takiej samej zasadzie - na wszelki wypadek, a drugi, już prowadzący całą ciążę odradził twierdząc, że póki nie ma potrzeby, to lepiej nie wspomagać się chemią.

Sama nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Może spróbuj dostać się do gina, jakiemu ufasz, jakiegoś polecanego, i skonsultuj z nim?
    Choćby prywatnie, raz się przyjmiesz i zobaczysz co powie.
    -- serce przestało bić.
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    To właśnie ten gin, u którego byłam - jeden z najlepszych w moim mieście, prowadzi mnie już chyba z 6 lat, zawsze bardzo profesjonalny i mam do niego zaufanie. Wydaje mi się po prostu, że on tę Luteinę przepisuje każdej wczesnej ciężarówce, z rozpędu. Niby to nie zaszkodzi, ale po co brać skoro nie ma wyraźnej potrzeby?

Chciałabym, żeby moje dziecko od początku rosło w niczym niezakłóconym środowisku naturalnym:)
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Kochana, zapomnij, że coś takiego istnieje :D Nie ma niezakłóconego środowiska naturalnego :)

Jeśli mówisz, że masz do niego zaufanie i jest ceniony, to zaufaj mu do końca. A luteina to nie jest jakaś straszna chemia.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeDec 5th 2011 zmieniony
     permalink
    ja brałabym luteinę, troszeczkę niski jest- nie jest droga bo refundowana. Ja miałam wyższy i zaczął spadać z 18,5 na 16, więc wziełam i lekarka dalej każe brać. Podobno w ciąży ma być przynajmniej 20 a aby się utrzymała to minimum 9. Też mam dopochwową- od razu działa tam gdzie trzeba i nie obciąża wątroby.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Dziękuję dziewczyny za rady. Wezmę tę Luteinę, masz racię Aniu, skoro mu ufam na tyle, żeby prowadził ciążę, to nie powinnam kwestionować jego zaleceń.
    Dobrej nocy.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    RoxyEwa: Eveke fajny ten suwaczek masz;) jeszcze lepszy podpis hehe

a dzięki :)

Hussy: Będę bezlitosna,ale myślę ,że jeśli natura miałaby odrzucić słabe/chore dziecko to i tak nic nie pomoże.

a ja się nie zgodzę, jasne natura odrzuci słaby zarodek tak czy siak, ale może zarodek być ok a po prostu w naszym organizmie jest akurat zbyt mało progesteronu , może akurat w tym cyklu tak sie zdarzyło a akurat zaszło się w ciąże wiec dobrze, że zrobiła badanie i lekarz zalecił lutkę, swoją drogą chyba sama jesteś w ciąży więc gdyby Ci wyszedł niski progesteron i miałabys brać lutkę to co, powiedziałabyc "sorry life is brutal, nie biorę lutki natura i tak odrzuci słaby zarodek?"

easyshare: Luteinę mam brać dopochwowo 2xdziennie, po prostu profilaktycznie, bo wg lekarza wszystko wygląda bardzo dobrze. Nie wiem, może ten progesteron niski? 11,10?

Dobre masz zalecenia, jak widać wg norm mimo iż sie w nich miesci to jest nisko, nic Ci nie bedzie a może pomóc :)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeDec 6th 2011
     permalink
    Eveke, mam trochę inne myślenie na ten temat :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.