Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeDec 6th 2011
     permalink
    Mam wrażenie, że wchodzę na kolejny etap - dziś rano było mi wyraźnie niedobrze. Nie na tyle, aby wymiotować, ale dobrą godzinę czułam gulę za migdałkami. Zresztą zjadłam śniadanie i znowu jest niewyraźnie.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    U nas progesteronu sie standardowo ani nie bada, ani nie daje. Tylko jesli wystepuja plamienia w ciazy, albo w cyklach poprzedzajacych zajscie w ciaze (co moze wlasnie swiadczyc o niedomodze cialka zoltego) wiec po co brac na wszelki wypadek? A przy okazji - przy obserwacji tempki, jesli jest na wysokim poziomie, to tez raczej swiadczy, ze wszystko w porzadku.
    eveke: gdyby Ci wyszedł niski progesteron i miałabys brać lutkę to co, powiedziałabyc "sorry life is brutal, nie biorę lutki natura i tak odrzuci słaby zarodek?"
    Mam nadzieje, ze mnie nie ukrzyzujecie za to, ale mysle tez jak Hussy. Np. ja mam juz jedno dziecko i firme, ktora musi dzialac, nie mam za bardzo mozliwosci pojscia na chorobowe na dluzszy czas i dlatego tez na samym poczatku uwazalam, ze zaufam naturze na poczatku i nie bede ingerowac. Dla mnie musi byc silna zdrowa ciaza a nie od poczatku na wspomaganiu. Dodam, ze w pierwszej ciazy lezalam od szostego miesiaca na podtrzymaniu z powodu infekcji i teraz tez bym sie w pozniejszych miesiacach polozyla, gdyby byla taka potrzeba. Tylko te pierwsze tygodnie sa dla mnie decydujace. Tyle jest tutaj niestety wykresow, gdzie przez takie sztuczne wspomaganie nie nastapilo poronienie naturalne, ale miesiac pozniej potrzebny byl juz zabieg, bo zarodek za slaby i obumarl i przez sztuczne podtrzymywanie organizm sam nie chcial sie oczyscic :( Niepotrzebne to i dla dziewczyn, bo i stres i kolejna ingerencja i potem trzeba 3 miesiace czekac.
    Oczywiscie co innego, gdy wiadomo od poczatku, ze jest niedomoga cialka zoltego, bo np. ostatnie cykle byly z plamieniami przed miesiaczka.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    YPolly, dokładnie to samo mam i miałam na myśli.
    Trzeba być przygotowanym na to,że pierwsze miesiące są decydujące i nic tego nie zmieni.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
    • CommentTimeDec 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Ja raczej skłaniam się ku opinii, że skoro nie ma ryzyka 'przedawkowania' progesteronu/luteiny, to warto go brać, jeśli takie jest zalecenie lekarza.
    Co do podtrzymania słabego/chorego zarodka - jeśli faktycznie byłby taki, to 50mg luteiny nie sprawi, że 'sztucznie' i wbrew organizmowi matki, taki zarodek zostanie utrzymany.
    Do tego potrzeba by raczej większej armii środków farmakologicznych.

Dlatego biorę tę luteinę z myślą, że nie zaszkodzę, a być może pomogę tej pchełce, której jeszcze nie widać, ale tam jest.

Wracając do tematu właściwego dla tego wątku dodam, że minęły prawie wszystkie objawy, opisywane przez mnie wcześniej (oprócz bólu piersi i od czasu do czasu lekkiego zakłucia w podbrzuszu).
    Jestem całkiem na opak :)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    easyshare: Jestem całkiem na opak :)

Czemu? Mi przed spodziewaną @ ,w udanym cyklu też minęły wszystkie objawy.Potem był płacz,bo się dopiero zaczęło piekiełko.. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Mam wyniki:
    beta 1700, prg 10,5, ale norma dla I trymestru jest od 2,8.
    No, jestem w ciąży!
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    No mój przy waszym był super, a lekarka kazała brać lutkę bo spadał. Twój Aniu jest prawie na granicy bo czytałam odpowiedzi lekarzy, że min 9 musi być aby się ciąża utrzymała. Gratuluję ciąży. Zadzwoń do lekarza i zapytaj sie czy czasem nie musisz jej wziąć. Wiem też że prog. waha się w początkowych miesiącach.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeDec 6th 2011 zmieniony
     permalink
    Ale granica normy jest 2,8 w tej jednostce, nie 10.
    W fl od 1,2.
    Umówiłam się na jutro do gina, zobaczę co powie. Tyle dni minęło, że jedna noc nie zrobi już chyba różnicy.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    YPolly: Tylko jesli wystepuja plamienia w ciazy, albo w cyklach poprzedzajacych zajscie w ciaze (co moze wlasnie swiadczyc o niedomodze cialka zoltego) wiec po co brac na wszelki wypadek?

Mi tylko chodziło o fakt kiedy okaże sie , że progesteronu jest mało a nie zawsze na wszelki wypadek.

Co do drugiej częsci posta to zgadzam się z Tobą jak najbardziej, ja nie jestem za podtrzymywaniem wszelkimi siłami od dnia owulki, ale uważam, że jeśli zarodek jest uszkodzony to sam progesteron mu nie pomoże.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ciesze sie, ze mnie tu nikt nie ukrzyzowal :wink: W sumie mamy podobne zdanie, jak sie okazuje na koncu.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    YPolly ja mam swoje zdanie, nie zawsze zgodne z czyimś, ale szanuję zdanie innych :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, ja wiem, że dobrze zachować "wszelkie środki ostrożności" ale rozważanie każdego wyniku, skoku albo spadku hormonów i wyobrażanie sobie wszystkich możliwych scenariuszy to chyba nie jest nalepszy pomysł. Na niewiele rzeczy macie wpływ, a takie myślenie buduje stres.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja nie mam zamiaru rozważać wszystkich możliwych scenariuszy , natomiast jeśli zajdę w ciąże to na pewno przy pierwszym badaniu krwi robie bete, prolaktyne i progesteron. Z prolaktyną mam problemy a i progesteron mam taki sobie...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Jedna noc nie powinna zrobić różnicy, przy takiej becie powinien być już widoczny pęcherzyk :D
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Dzięki, Mag_dre :)

Coś powinno być widać, bo serduszko może nie być jeszcze widoczne.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorlivvia
    • CommentTimeDec 8th 2011
     permalink
    cześć dziewczyny, wszystkie zaciążone i starające- należę do tej drugiej grupy. Przeglądam sobie to forum od paru dni i fajnie się czyta posty dziewczyn które się długo starają i nagle wychodzi:-) Ja w tej chwili czekam na @ chociaż jak każda z was, mam nadzieję, że nie przyjdzie. Staramy się od sierpnia, na początku ot tak, bo myślałam, że za pierwszym razem zajdę, że to takie proste, no ale nie jest.... w październiku już użyłam testu ow, zestresowałam mojego męża, jak mówiłam kochanie 2 kreski- działamy... no i nic, więc teraz juz bez testu tak na wyczucie i zobaczymy. Oczywiście czytając posty okazuje się, że mam 99% wszystkich waszych objawów hiihihi tak to jest się nakręcać. Pozdrowienia dla wszystkich i gratulacje dla świeżo upieczonych easy, aniabb,magrde
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny mam male pytanie.Dzisiaj zrobilam test o czulosci 25 mIU i wyszla blada kreska(nie z porannego moczu),ale troche mocniejsza od tego testu z wtorku (z porannego).Zastanawiam sie dlaczego nie ma jeszcze mocniej kreski.Na bete nie moge isc bo tutaj w Austrii wysylaja lekarze jak ciaza zagrozona.Moze ktoras tez tak miala
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    • CommentAuthorkoawiec
     permalink
    Słuchajcie zastanawiam się jak mogę jeszcze upewnić się, że jestem w ciąży? Zrobione 2 testy, wyszły po mojej myśli:)
    Do lekarza idę dopiero za dwa dni. Na razie to co zdążyłam przeczytać w internecie, mniej więcej się sprawdza, ale zastanawiam się na ile działa moja wyobraźnia a na ile faktycznie są to objawy ciąży? Najbardziej sprawdziły się - tzn już u siebie obserwuje są objawy tu opisane: http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/ciaza/objawy-ciazy-jak-rozpoznac-ciaze,95_33527.html
    Jeśli mogę prosić o jakieś rady takie no wiecie "cioci kloci". Nie mogę się doczekać wizyty u lekarza. Pozdrawiam forumowiczki
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Beta HCG i masz pewność na 100%.
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Cześć dziewczyny!
    Do lekarza jestem umówiona dopiero na 20 grudnia, bo wcześniej nie było nic wolnego. Jak myślicie czy będzie już dobrze widać? Ostatnią miesiączkę miałam 1 listopada, a przeciętny cykl trwa u mnie 28-30 dni. Mam jeszcze pytanie odnośnie chorobowego. Mam dość ,,ciężką" pracę. Myślicie, że dostałabym chorobowe w tak wczesnej ciąży?
    Kiedy szłyście na chorobowe? Od razu czy po jakimś czasie?
    Z góry dzięki za info!
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    wrozenie z fusow nic ci nie da, lepiej nie wyszukiwac objawow tylko od razu, tak jak pisze Sara, na bete leciec.
    a swoja droga to gratulacje :) bo rozumiem ze pozytywne testy wyszly :)
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    gina1511 zrób kolejny test, jutro pojutrze. Ale kreska ciemnieje - ja bym tam na Twoim miejscu nie schizowała...dobrze bedzie!
    --
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    witajcie ponownie, mam do was pytanie, jestem w 23 dc, czy jeśli byłabym w ciąży, to czy szyjka macicy powinna być jakaś specyficzna? czy na tej podstawie można stwierdzić ciążę? wiem, że może to głupie pytanie, ale tak się zastanawiam:-)
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    mamrotka masz rację.Zle miałam obliczoną FL i to dlatego,a po sprawdzeniu testów to już ciemnieją.W niedzielę rano zrobię ostatni.Dzięki
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Amorek tak będzie już widać.

Livvia a obserwujesz szyjkę stale?
    --
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    eveke, stale nie obserwuje, raz na jakiś czas, ale myślałam raczej, że może są jakieś ewidentne oznaki u każdej,czy u większości kobiet takie same:-) na test jeszcze za wcześnie, więc tak sobie gdybam i nakręcam jak większość:-)
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeDec 8th 2011 zmieniony
     permalink
    U mnie przed okresem robiła się długa. Teraz w pewnym momencie skróciła się i zmiękła trochę, a później przestałam ją macać, bo to nie najlepszy pomysł w ciąży ponoć. Ale to było w terminie miesiączki.
    Skoro za wcześnie na test, to jest za wcześnie na ocenę objawów. Objawy FL są takie same praktycznie, jak wczesne objawy ciąży, dlatego nie ma sensu doszukiwanie się ich na siłę. Oj, biorąc pod uwagę te objawy, to ja z 10 razy w ciąży byłam, a tu dopiero pierwszy raz faktycznie jestem.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    wiem, wiem dzięki Ania, biorąc pod uwagę moje objawy to już hoho od trzech dobrych miesięcy jestem regularnie w ciąży:-) jak zaczęłam czytać parę miesięcy temu różne fora na ten temat to pukałam się w głowę, co też można sobie wmówić, a teraz jestem żywym przykładem tego samego hihi. Już to robiłam wyżej, ale jeszcze raz GRATULUJĘ prawdziwej ciąży:-)
  1.  permalink
    Witam serdecznie wszystkie przyszłe i aktualne mamusie :)

Sprowadza mnie tutaj chęć podzielenia sie moimi przeczuciami, zmartwieniami oraz poszukiwanie odpowiedzi na różne pytania...
    od miesiąca z moim ukochanym kochamy sie bez zabezpieczenia czekając na wynik pozytywny, nie wygląda to tak że bardzo chcemy i tylko kochanie sie jest celem spłodzenia dziecka
    nie liczymy dni płodnych czy nie płodnych po prostu jesteśmy ze sobą kiedy chcemy, ok 2 tygodni temu zrobiłam test nic nie wyszło jestem na ten moment przed miesiączką dokładnie powinnam dostać 14.12 od ok tygodnia mam nie wiem objawy nadchodzącej miesiączki lub objawy pełni szczęścia czyli ciąży.

jeśli pozwolicie opisze kilka z objawów,
    od tygodnia czuje sie jak wielki balon brzuch mam wzdęty przy wzdęciu oczywiście towarzyszą mi gazy, piersi niemiłosiernie bolą,siusiam bardzo często, głowa mnie boli, spałabym nawet jak ide do pracy a chodze pieszo ok 3,9 km co dwa dni, od ok 2dni puchną mi nogi nie mocną ale jest to zauważalna różnica również co do dłoni są opuchnięte, boli mnie kręgosłup, wsysa mnie z głodu co jakiś czas ale zjem bułkę i czuję sie pełna, kawa jak najbardziej mi smakuje, kawe zazwyczaj piję z mlekiem, mleko musialam odstawic bo kawa nie smakowała teraz tylko czarna jest ok, jeżeli chodzi o brzuch mam bóle nie częste ale sie pojawiają jak na miesiączkę tylko że te są chwilowe i ustępują ciężkość w podbrzuszu odczuwam, i czuje lewy jajnik stuka puka odbija sie nie mam pojęcia dziwne uczucie.

Zdaje sobie sprawe że to może byc ciąża albo po prostu miesiączka, tylko że przed miesiąćzką bywałam pełna energii a nie jak mops.
    Czy mogłybyście coś powiedzieć na temat mojego przypadku który opisałam.
    wiem wiem jedynym racjonalnym wyjściem jest wizyta u ginka i zrobienie testu, dzisiaj kupimy test i jutro zobaczymy co będzie...

Dziękuje za odpowiedzi :)
    • CommentAuthorAmorek88
    • CommentTimeDec 10th 2011
     permalink
    Witam!
    Nie wiem co mam zrobić 20 grudnia mam wizytę u ginekologa, a dzisiaj na rano coś się zaczeło dziać... jakieś szaro-brązowe, jasne plamienie... co mam zrobić...?! Poboluje mnie troche brzuch jak na miesiączkę. Przypomnę, że dzisiaj jest 40 dzień mojego cyklu, a w 32 dniu robiłam test i wyszedł pozytywnie...
    Będę wdzięczna za odpowiedź!
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Jedz do szpitala ,w takich przypadkach potrzebny jest lekarz
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Amorek - jeśli test wyszedł pozytywnie i dostałaś plamienia leć do lekarza! Nawet lekkich plamień na początku ciąży nie wolno bagatelizować! Jak nie uda ci się dostać dzisiaj do lekarza to jedź na IP. Powodzenia!
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Ale może zrobie jeszcze jeden test?! Mógłby się pomylić...?!
  2.  permalink
    jedź do szpitala dalsze zamartwianie może Ci tylko zaszkodzić.
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Dzwoniłam do pani doktor... kazała mi przyjechać o 14!
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Oby wszystko było ok... Ale się boję miała któraś z was kiedyś podobny problem?
  3.  permalink
    Ja na szczęście nie, jestem na etapie zastanawiania sie czy jestem w ciązy,
    trzymam za Ciebie kciuki i nie martw sie na zapas najlepiej sie wycisz i odpoczywaj.
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Amorek88 - u mnie obyło się bez żadnych plamień. Nie zamartwiaj się, lekarz cię obejrzy i wszystko będzie dobrze!!!!
    --
  4.  permalink
    Przepraszam a czy możecie cos powiedzieć o moim przypadku który opisałam u góry :)
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Witaj Patrycją a skad wiesz że miesiączkę masz dostać dokładnie 14.12... Czy obserwujesz sie i jaką masz długość fazy lutealnej?... co do objawów napiszę ze swojego doświadczenia że ja nie miałam objawów ciąży przed terminem miesiączki, miałam podobne objawy jak przed okresem... mdłości np pojawiły się 2 tygodnie po teście a bolesność piersi jeszcze później... Ale każda kobieta jest inna...
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    patrycja ciężko jest cokolwiek powiedzieć bo wszystkie miałyśmy inne objawy.Ja nic nie czuje,mam napiecie w podbrzuszu raz mocne raz słabsze.Piesi czuję jak dotykam a ostatnio jak coś zjem jest mi niedobrze ale nie wymiotuje.Dopóki nie zrobisz testu nikt Ci nie powie że to ciąża.
    amorek88 wszystko bedzie dobrze.Jak będziesz po wizycie daj znać
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Patrycja ja jednego nie rozumiem, po jaką cholibę robiłaś test ciążowy 2 tyg temu? jesli cykle masz regularne i spodziewasz sie miesiaczki 14.12 to 2 tyg temu mogłaś byc dopiero w czasie owulacji. Mam wrażenie jakbys nie wiedziała jak wygląda cykl u kobiety...
    --
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Byłam u Pani Doktor, która mnie zbadała i powiedziała, że jestem w 5 tygodniu i 4 dniu w ciąży ;)
    Plamienie było spowodowane zagnieżdżaniem ;) A i co najważniejsze widziałam bijące serduszko ;)
    20 grudnia idę na następne badanie. Jak narazie mam leżeć i odpoczywać.
    Aha Pani Doktor zapisała mi provag, duphastan 3x1 i Nospe forte ;)
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Gratulacje!!! Odpoczywaj i dbaj o Was! :)
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    No widzisz! Mówiłam, że wszystko będzie dobrze!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    amorek ciesze sie ze wszysko jest dobrze:wink:
    • CommentAuthorAmorek88
     permalink
    Dziękuję dziewczyny ;)
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Gratulacje dla nowej Mamy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Gratulacje Amorku.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Cieszę się, że wszystko gra - jesteś w podobnym czasie jak ja. Też widziałaś serduszko - to magiczny moment, prawda?
    Tylko to zagnieżdżanie w 5 tc coś nie gra, ale plamienie faktycznie może się zdarzyć. Mi gin polecił wtedy od razu do lekarza, ale nie panikować, bo często to nic nie oznacza. Ale zawsze trzeba sprawdzić.
    -- serce przestało bić.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.