Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeJan 4th 2012
     permalink
    Kaffka74, spokojnie... moim zdaniem tez jest mozliwe ze jeszcze nic nie widac. Beta byla dosc mala, moim zdaniem jesli prawidlowo Ci przyrosla to za tydzien powinnas zrobic powtorke USG i wtedy napewnoe bedzie cos widac.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Moze i sie troche wymiguje teraz, ale mysle, ze latwiej bedzie mi na swoich danych sie uczyc i zobaczyc jak sie sprawdza "w praniu". Teorie przeczytalam i powiem Ci, ze nadal sie waham miedzy metodami, w sumie za bardzo to one sie miedzy soba nie roznia, ale np. sa rozne zasady pomiaru i podoba mi sie korekta w metodzie angielskiej, ale do niej akurat ksiazki nie u mnie nigdzie nie znalazlam. Wiec pewnie bedzie Rötzer, ale czy uda mi sie zachowac stala godzine pomiaru, to watpie, ja zwykle w nocy sie budze po parenascie razy i czesto nie moge zasnac. Chcialabym sie jednak na 100% stosowac do zasad wybranej metody. Nie wiem, czy to ok, jesli sie tylko 1-2 godzine polezy przed pomiarem, jesli sie wstaje w nocy do dziecka, tak jak jest napisane w artykule o powrocie plodnosci po porodzie - dopiero zobacze na sobie, czy te tempki mozna zanalizowac. Zalozylam wiec, ze pierwszy rok bede chciec glownie zebrac dane i nauczyc sie analizy, ale przy wspolzyciu posilkowac sie jak dotad dodatkowymi metodami i tylko przed samym okresem wspolzyc bez innych zabezpieczen. Dopiero jak nabiore wprawy, to bede ze spokojem stosowac NPR. Przy staraniach nauczenie sie metody moim zdaniem nie jest az tak wazne, ale przy odkladaniu to juz MUS, wiec chce do tego dobrze podejsc i miec pewnosc, ze nie robie bledow. A rok na nauke to chyba ze spokojem starczy.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    abortaW: a dopiero powyżej 1000 widać pęcherzyk ciążowy

ja miałam betę 1970 a w macicy PUSTO...
    także nie zawsze powyżej 1000 widać :P
    dwa tygodnie później w macicy był zarodek z pięknie bijącym serduszkiem :smile:

KAFFKA za wcześnie poszłaś...
    przed 7 t.c nie ma sensu iść na USG [jeśli nic się nie dzieje niepokojącego] bo tylko można się nerwicy nabawic...
    ja tez poszłam za szybko, ale w drugiej ciąży tego błędu nie popełnię na pewno
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    teorka kazda ciaza jest inna
    ja bylam u gina w 5tygodniu i 5 dniu,byl zarodek i bijace serduszko
    tylko ze ja wiedzialam kiedy byla owulacja i latwiej mi bylo okreslic wiek ciazy

kaffka nic sie nie martw bedzie dobrze
    w pierwszej ciazy tez mnie straszyl ciaza pozamaciczna
    poczekalam tydzien i byl juz pecherzyk
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kaffka, za wcześnie, bez sensu lekarz straszy, bo może nie być jeszcze widać...
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Ja tez poszlam za szybko (nic nie bylo widac) ale przynajmniej dostalam zalecenie zorbienia progesteronu i w razie czego jak wyszedl za niski ( a wyszedl niski) mialam brac Duphaston do kolejnej wizyty. Na kolejnej juz wszystko bylo ladnie widac.
    Pamietam do tej pory mine mojego meza jak wyszlismy z gabinetu byl caly czerowny (emocje!!)... mimo ze wiedzial ze jestem w ciazy do pacana dopiero doszlo jak zobaczy kropeczke na ekraniel!! hehehe
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Yol - haha, to tak jak u nas, widział krechy na teście, ale dopiero po usg mu broda zadrżała i dotarło, że to TO :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    ROK nauki samoobserwacji? Po roku będziesz już doświadczona, nie mówiąc już samej interpretacji...
    --
    •  
      CommentAuthorkisia21
     permalink
    the fragile mam do ciebie pytńko bo widze ze jesteśw ciąży gratuluje ;) mam nadzieje ze teraz mi sie juz uda ale mam do ciebie pytanie czy sa duże szanse na zajśćie w ciąże w dni płodne ???? czy naprawde duże u8mnie wszystko w porządku mam jajeczkowanie jerstem zdrowa po hsg moj mąż też jest zdrowy czy mamy duże szanse i jak tobie sie udało poradz coś bardzo bede ci wdzięczna czytałam coś niecoś ale wole zeby mi kotoś doradził pozdrawiam ci i twój śliczny brzuszek;)\
    :wink:
    •  
      CommentAuthorkisia21
     permalink
    a i dziękuje za porade w sprawie hsg
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kisia - dzięki! No my się staraliśmy ponad rok, potem badania, skierowanie na hsg i po hsg się dopiero udało... A Wy się długo staracie? U mnie ginka mówiła, żeby się nie nakręcać na początku starań i spokojnie próbować - jeśli owulacja jest (a była), to kochać się i kochać i starać nie myśleć o zajściu. Wiadomo, że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale coś w tym jest - jak psychicznie trochę odpuściłam to zaskoczyło... Ale hsg podejrzewam że też zrobiło swoje...
    --
    •  
      CommentAuthorkisia21
     permalink
    wiesz my też ponad rok hsg miałam 14 grudnia wtedy miałam owulacje i zabieg lekarz mnie wysłał do domu do męża było wszystko w porzadku jajecazkowanie było alw nie zaszłam powiem ci ze niemyśle tak otym tylko bym chciała zeby w tym miesiąću sie udało ale masz racje sprubuje na spokojnie do tego podejść a lekarz mi wuwil ze wciągu krutkiego czasu powinnam być wciąży bo te jajowody mi przeszkadzały w zajściu w ciąże i teraza mi powiedział ze powinno sie udac mam dużą nadzieje teraz tylko tym żyje nadzieją niebiore tego do śiebie mocno bo niechce tylko puściłam delikatnie na luz a teraz mam mieć owulke 9 stycznia od jutra robie testy owulacyjne i od 3 dni mirze tempke a powiedz mi jak temperatura spada to jest jajeczkowanie czy jeszcze nie?????:wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kisia - to teraz nic nie pozostaje jak się relaksować i korzystać z męża ;)))) Nie tylko w okresie płodnym - w ogóle :DDD A w jakim sensie jak spada temperatura?
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Amazonka: ROK nauki samoobserwacji? Po roku będziesz już doświadczona, nie mówiąc już samej interpretacji...
    No fakt, mialam na mysli, ze po roku bede ze spokojem na niej mogla polegac. Zreszta pare miesiecy tez zejdzie od porodu, zanim sie miesiaczka pojawi - to tez jednak beda dane do obserwacji. Wiec czasu az nadto. :)
    --
    •  
      CommentAuthorkisia21
     permalink
    masz racje tak zrobie;)))))))))))))))))))) no wiesz jak temperatura jest niższa to słyszałam ze jest juz jajeczkowanie a drugie muwią ze jeszce nie mam jjeczkowania co ty nato bo sama juz niewiem
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    gina1511: teorka kazda ciaza jest inna

a czy ja napisałam, że nie jest ? :confused:

tak czy siak kolejny raz powtórzę, że nie ma po co iść wcześniej niż 7-8 t.c
    bo jedna tak jak Ty zobaczy zarodek z serduszkiem już w 5t5d a druga nie zobaczy nic [tak jak ja] w 5t3d
    i też wiem [mniej więcej] kiedy miałam owulację bo skok temp. miałam w 17 dniu cyklu

nie ma po co lecieć do gina tak wcześnie i liczyć na to, że akurat u mnie już będzie coś widać.....
    bo jak nie będzie to można potem przepłakać wiele nocy będąc przekonanym, że to na pewno pozamaciczna bo niby jaka ma być skoro inne na tym etapie już miały w macicy zarodki a ja nie mam nic [takie wlasnie myśli mnie dopadły po wizycie u lekarza]
    poza tym w 5 tygodniu nawet jak będzie pęcherzyk to zazwyczaj serduszka jeszcze nie ma i "trzeba" iść znowu po 1,5 - 2 tygodniach....
    więc jeśli nic się nie dzieje, nie ma plamień, krwawień itp to warto poczekać i iść ok 7-8 tygodnia
    TAK UWAŻAM
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kisia, nie wiem za bardzo co masz na myśli z tą temperaturą - u mnie były temperatury niższe przed owulacją, a potem skok z fazą lutealną i temperaturami wyższymi - a owulacja potwierdzana monitoringiem była raz przed skokiem, raz tuż po...
    --
    •  
      CommentAuthorkisia21
     permalink
    acha dziękuje jeszcze poczytam na ten temat to trzymaj sie cieplutko i życze ci z całego serca drowego maluszka i pociechy z ciąży pozdrawiam i buziaki przesyłam jak tylko sie uda i zafasolkuje napisze o tym tu bo napewno bede sie cieszyć jeszcze rqaz dziekuje i pozdrawiam
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dzięki Kisia, a Tobie szybkiego jednak zajścia w zdrową ciążę!!!
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Wszystkim Forumowiczkom dziękuję za odpowiedź i za słowa pewnej otuchy. Może rzeczywiście jest jeszcze na usg za wcześnie. Właśnie po pracy pojechałam na ponowną Beta hcg, i zrobiłam sobie też progesteron ( wyczytałam na forum o badaniu również wskazanym jego poziomu w ciąży ). Wyniki będę miała jutro po 16. To będą nerwy.... 10 lat temu urodziłam córkę, ciąże miałam z problemami, krwawiłam, ale nie miałam ani razu badań poziomów hormonów, może wtedy nie robili jeszcze... A teraz takie możliwości, wiedza o ciąży przed terminem spodziewanej miesiączki, badanie jej rozwoju juz w pierwszych dniach. Ja po dzisiejszej wizycie, i pustej macicy, straszeniem ciążą pozamaciczną lub zespołem Downa i koniecznością badan prenatalnych, nie donoszeniem ciąży ze względu na rozerwaną szyjkę macicy ( efekt porodu sprzed 10 lat ) mam głowę 3 na 4. Martwię się okropnie. I nie mam nawet z kim o tym porozmawiać..... Pozdrawiam :)
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Dodam jeszcze, że oczekując dzis przed labolatorium połozonym obok gabinetów ginekologicznych, widziałam sporo kobiet w zaawansowanej ciąży, i nie byly to kobiety po 20. A raczej powiem, bliżej im było do 40 (podobnie jak i mnie ;) ). Także to nadzieja dla wszystkich starających się, za które trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kaffka, ale Cię lekarz nastraszył... Dasz radę, coś Ty! A wiek? Teraz ta granica się przesuwa - ja dobrze po trzydziestce i dopiero pierwsza ciąża, badania robiłam, z tym trochę stresu, ale jest dobrze. Daj znać, jak jutro te wyniki! I wchodź na Przyszłe mamusie :)))
    --
    • CommentAuthorizabela88
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    ja dzis bylam u gina po recepte i tez powiedzial ze najlepiej przyjsc od 7 tyg bo wczesniej i tak nie bedzie nic widac i sie nie stresowac :) mnie tez kazał wrzucic na luz ....
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    U mnie doszła wrazliwość piersi, uczucie gorąca wewnątrz. Ale test dziś wciąż dosyć blady, a spodziewałam się, że będzie gruba ciemna krecha. Ide dziś do lekarza, może uda mi się go namówić na betę.
    --
    • CommentAuthorBiedro
     permalink
    dziewczyny .... moja srednia temperatura ciala to 35,?. Od paru dni mierze temp o stalej porze dnia i np. w 13dc mialam 35,5; 14 i 15 dc 35,8 ale za to 16dc (dzisiaj) 36,2. szyjka wysoko a sluz przezroczysty, testow owulki nie robilam bo za pozno sie za to zabralam;/ czy po tych wynikach moge juz stwierdzic czy owulka miala miejsce jesli tak to ktorego dnia. i eszcze jedno mnie nurtuje czy moja niska tempka ma negatywny wplyw na produkcje hormonow? szukalam na necie ale nigdzie nie znalazlam:(
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jak mierzysz temperaturę?
    --
    • CommentAuthorBiedro
     permalink
    wydaje mi sie ze normalnie - pod pacha.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    ?
    To zależy.
    Jeśli mierzysz gorączkę, to będzie normalnie.
    Jeśli chcesz wiedzieć, czy jesteś płodna czy nie i czy z ew. ciążą ok - bez sensu.
    --
    • CommentAuthorBiedro
     permalink
    w takim razie powiedz mi prosze jak mam ja mierzyc i jak termometr potrzebuje
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Biedro masz tu pełno informacji o tym tempretaurę w celach wymienionych przez Amazonkę mierzy się oralnie, waginalnie lub analnie
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Termometr najlepiej typowy owulacyjny jesli owulacyjny elektroniczny to z dwoma miejscami po przecinku ja polecam Microlife
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jeszcze blog i opis eksperta jaki termometr do samoobserwacji?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Dzięki Amazonko właśnie szukałam tych linków żeby wrzucić :) a swoją drogą co do PCT ja to już nawet teraz jak jestem chora nie mierze pod pachą tylko dalej oralnie
    • CommentAuthorBiedro
     permalink
    bardzo Wam dziekuje juz zagladam na w/w stronki i lece do apteki:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    U mnie chorobę lepiej widać w PTC niż pod pachą. Sprawdzałam wiele razy w czasie przeziębienia.
    Jeśli choroba jest lekka, to zakłócenie PTC widać na wykresie.
    Doskonały przykład, jak lekka choroba mogłaby wprowadzić w błąd np. zupełnie początkującą i nieuczącą się metody albo komputer cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    No ja dobijam do 40 stopni więc u mnie to nie lekka choroba ale jakoś mam już nawyk pakowania do ust termometru i tak mierze
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Przydatny nawyk.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Pewnie tak przyda się jak wrócę do starań :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W czasie starań to nie taka konieczność.
    Nie mam skłonności do gorączki, to jest raczej rzadkość, dlatego te drobne zmiany są takie istotne.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Na razie mam nawyk mierzenia to teraz zamierzam popracować nad szyjką i śluzem
    • CommentAuthoradda78
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    hej,
    odebrałam dziś wyniki z laboratorium…badania robione w 19 dniu fl..niepokoi mnie zwłaszcza ten niski jak na mój gust progesteron- brałam wtedy dupka przecież 3 razy dziennie.. i moje pytanie… czy testy mogły jakoś pomylić betę ze stymulację progesteronem?? no i niepokoi mnie podwyższone a TPO
    - TSH- 0,48 m U/ L norma 0,25- 5,0
    - FT4 – 0,98 ng/ dL norma 0,7- 1,9
    - FT3- 2,41 pg/ mL norma 2,6- 5,4
    - progesteron- 30,91 ng/ ml norma 1 trymestr- 11,22- 90 norma dla fl- 3,34- 24,56( którą normę brać pod uwagę??, jeśli wg. gina jestem ok 4-5 tydz, ciąży)
    - A- TG- 44,5 U/ ml norma < 60,00
    - A- TPO- 116,7 U/ ml- norma < 60,00
    - gonadotropina kosmówkowa- 1337, 5 mIU/ ml – norm nie podano..

pomożecie w interpretacji??
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Aniu dupek nie jest wykrywalny w badaniu labolatoryjnym więc nie będziesz miała podwyższonego w stosunku do swojego naturalnego :) a badałaś HCG total czy beta HCG bo to też ważne ? ATPO często u HAshimotek rośnie w ciąży a bieżesz nadal selen ?pokazywałaś to endokrynologowi ?
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    do endo idę we wtorek dopiero.. HCG + beta- tak było w zleceniu,, a jaka to różnica??jak to przeliczyć?? a można go brać w ciąży ten selen?? bo trochę opuściłam :(
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Porozmawiaj z endokrynologiem o selenie, ale wg mojego można go brać, tak samo trzeba uzupełniać jod w leku jodid i nie zapominać o nnkt w ciąży.... A co do total i beta to jest różnica dlatego pytam a tu masz normy na total i dla beta hcg

Normy hcg (total hCG)
    Ciąża 1.3-2 tydzień mlU/ml 16 - 156
    Ciąża 2-3 tydzień 101 - 4870
    Ciąża 3-4 tydzień 1110 - 31500
    Ciąża 4-5 tydzień 2560 - 82300
    Ciąża 5-6 tydzień 23100 - 151000
    Ciąża 6-7 tydzień 27300 - 233000
    Ciąża 7-11 tydzień 20900 - 291000
    Ciąża 12 tydzień 16684 - 127939
    Ciąża 13 tydzień 10743 - 89074
    Ciąża 14 tydzień 7895 - 70818
    Ciąża 15 tydzień 6210 - 69173
    Ciąża 16 tydzień 5730 - 54585
    Ciąża 17 tydzień 5267 - 57465
    Ciąża 18 tydzień 3180 - 51360
    Ciąża 19 tydzień 5879 - 55183
    Ciąża 20 tydzień 1234 - 45771
    Ciąża 21-39 tydzień 2700 - 78100

Normy beta-HCG

tydzień ciąży mlU/ml
    3-4 ----------- 9 - 130
    4-5 ---------- 75 - 2600
    5-6 --------- 850 - 20,800
    6-7 ------- 4,000 - 100,200
    7-12 ---- 11,500 - 289,000
    12-16 ---- 18,300 - 137,000
    16-29 ----- 1,400 - 53,000
    29-41 ------- 940 - 60,000

tydzień od ostatniej miesiączki mlU/ml
    3 5 - 50
    4 4 - 426
    5 19 - 7,340
    6 1,080 - 56,500
    7-8 7,650 - 229,000
    8-12 25,700 - 288,000
    13 -16 13,300 - 254,000
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    nnkt- rozwiń skrót jeśli można.. tego endo muszę zmienić, bo 1 wizyta u niego trwała 3 min..i on za dużo nie tłumaczy.. a jeździć do niego trzeba 120 km..
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    nienasycone kwasy tłuszczowe w ciaży wyciąg z lnu czyli linocomplex nnkt
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Witam ponownie, odzywam się po badaniu beta hcg. Dla przypomnienia 31.12.2011 - 280,71, 4.01.2012 - 1496,15. Czy przyrost jest prawidłowy? Jak czytałam w opiniach kilku z Was, zazwyczaj powyżej 1000 powinno coś być widać, u mnie niestety wczoraj nie było nic widać na usg. Muszę chyba poczekać do poniedziałku, teraz w weekend i tak nic nie załatwię. Może Wasza opinia troszkę mnie ponownie uspokoi. Zrobiłam też wczoraj progesteron - wynik 14,50. Ostatni okres 28.11.2011, cykle między 27 a 32 dni. Pozdrawiam :)
    --
    • CommentAuthorKafffka74
     permalink
    Dodam, że przy progesteronie norma była tak podana: I trymestr - 2,8 - 147,3 ng/ml. Mój wynik też w ng/ml.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    a czy luteina jest wykrywana w badaniu progesteronu?

U mnie 7 dni po owulacji prawie 13
    a dzisiaj 27 dc ponad 40 przy bhcg tez 40..
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.