Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Pytanie do Cherry Lady, bo widziałam na jej profilu, że ma już imiona dla dziewczynek wybrane. Wiesz już które dla której? Czy po prostu po porodzie "dobierzecie"? Ot, takie pytanie;) Fajnie mieć bliźniaki:bigsmile:

Hanny
    Pewnie, że wiem :) nawet kopniaki wiem od której są w danej chwili :wink:
    Alicja jest po mojej lewej stronie, a Julia po prawej i obie są ułożone miednicowo.
    Pewnie, że fajnie mieć bliźniaki - od razu mamy dwójkę dzieci za jednym "zamachem" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeFeb 7th 2012
     permalink
    Natalaa: Hussy mi tez libido szaleje.....wlasciwie odkad wyszlam ze szpitala

Ja już wczoraj byłam bliska zgwałcić męża :devil: ,ale te plamienia mnie powstrzymały,bo jakoś nie czułabym się z tym dobrze..
    -
    Anaa,ja to się cieszę,że w ogóle już JĄ widzę :tongue:
    -
    sliwson: Ojej... Może Ci trochę ujęli, zszywając? :P Żartuję oczywiście.

To samo mąż mi powiedział :tongue::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a ja tak tylko wpadam z pytaniem - ile ważyły wasze dzieciaczki na USG połówkowym....bo coś mi się wydaje, że nasz już dość sporo waży. Wiem, że to szacunkowa waga, ale jednak....
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    .co to za dziewczyna z tobą na sali?? Kto w dzisiejszych czasach nie umie czytać??

masakra! jak ja połozyli myłam włosy, wyszłam z turbanem i tobołkami z łazienki, a tu jakaś babka wyskakuje, że chce sie przedstawic. rzuciła imię i nazwisko, oraz że jest z opieki społecznej i ma do mnie prośbę. żebym się tą dziewczyna zajęła ( obstawiam, że z 15 lat starsza, chociaż ta druga 14 a jak już pisałam, NIE WIDAĆ) WTF?!
    ja mówię, że nie rozumiem, a ona: " że z Angeliką ( bo tak ma na imie) to jak z 5letnim dzieckiem... nie umie czytac itd.
    faktycznie, troche próbowałam zagadać, ma 3 letniego syna ( kolejny szok:shocked:) pytałam jak ma na imie... Bartek, po tatusiu. potem zapytałam " czy dla tego dziecka imie już wybrane?" a odpowiedz usłyszałam " rozmawiam z nim czasem przez telefon" i po tym już nie nawiązywałam kontaktu. dziewczyna jest dosłownie z ulicy, jak powiedziała jej opiekunka, która miała się pojawić wczoraj wieczorem, ale olała sprawe... szkoda mi troche tej dziewczyny, ale bardziej jej dzieci!! PATOLOGIA!
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Moja Mała ważyła całe 470 g :)))
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    a ja tak tylko wpadam z pytaniem - ile ważyły wasze dzieciaczki na USG połówkowym....bo coś mi się wydaje, że nasz już dość sporo waży. Wiem, że to szacunkowa waga, ale jednak....
    --

To jeszcze zależy w którym tc się robi usg.
    Ja robiłam połówkowe w 22tc i syn ważył niespełna 400g.
    Teraz jestem jeszcze przed połówkowym ale w 18tc młody ważył nieco ponad 150g.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Kurcze, Wy piszecie o oddawaniu dziecka na noc a ja w ogóle nie wiedziałam, że tak się jeszcze rodzi. W szpitalu w którym ja rodziłam, dziecko zabierają mamie tylko i wyłącznie na badania, no chyba, że jest coś nie tak i musi np leżeć w inkubatorze. Także ja się w szpitalu nie wyspałam:P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Flavia WOW myślałam, że nie czyta bo jest np z innego kraju i nie potrafi czytać w naszym języku... A to szok. Nie wiedziałam, że takie zacofanie jeszcze występuje. Przecież w naszym państwie istnieje coś takiego jak obowiązek szkolny! Rodzice muszą posłać dzieci do szkoły aż do gimnazjum inaczej to podlega pod kodeks karny... Nie wyobrażam sobie przejścia przez podstawówkę i gimnazjum nie posiadając umiejętności czytania i pisania... Musiał ją ktoś koszmarnie zaniedbać w dzieciństwie...;-(
    Przykro mi, że to piszę, ale tacy ludzie nie powinni mieć dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Właśnie się zastanawiam, czy gin mi zrobi za tydzień usg połówkowe, czy dopiero przy kolejnej wizycie :confused: ostanio usg nie robił więc teraz chyba powinien w końcu za coś mu płace :tongue:

Ja mam połówkowe dopiero na początku marca.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    flavia, no to masz towarzystwo....

ja jak urodziłam synka, to leżała z nami na sali jakaś... kurde, arabka czy coś.. nie wiem. no i tak. urodziła wcześniaka, przychodzili do niej goscie cały dzien a nie tylko w godzinach wizyt. śmierdziało od nich niemiłosiernie!!!!!!!!!!! juz zgłaszałysmy to tyle razy ze szok. ledwo szło wytrzymac. dziewczyna nie chodzila na stołówkę (kilka krokow za drzwiami) tylko żywiła się.. uwaga. ZUPKAMI CHINSKIMI. nie gadala bo nie umiala po polsku, po agnielgku znala kilka słówek. dla nas to była masakra.

Moja Mała chyba dokładnie jakos miałam 22 skonczony ważyła 459 gram. Wtedy wydawało mi się niedużo, ale nadrobiła :D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: To jeszcze zależy w którym tc się robi usg.
    Ja robiłam połówkowe w 22tc i syn ważył niespełna 400g.

no wiem, że to zależy od tygodnia, ale umiem sobie porównać mniej więcej jak napiszecie w którym tygodniu było połówkowe :bigsmile:

U nas w sumie też 22tc leci (21tyg. skończone)....
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Czasami to można trafi na takie ewenementy w szpitalu :)

A ja 3 lata temu poznałam dziewczyne, okazało się, że z mojego miasta. Urodziłyśmy tego samego dnia. A rok temu przeprowadziła się do bloku naprzeciwko nas :D Więc pewnie chłopaki będą razem do szkoły chodzić :D
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Cherry_Lady: Pewnie, że wiem :) nawet kopniaki wiem od której są w danej chwili

ekstra:devil:
    <strong>kasiek</strong> mój ważył 515g tylko, że ja miałam na początku 23go tygodnia połówkowe;)
    Fausti mój gin też nie robi co wizytę usg. Gdzieś czytałam, że jak ciążą ok to wystarczy 3 - 4 razy, bo takie częste naświetlania to ponoć nie za zdrowe są.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Przykro mi, że to piszę, ale tacy ludzie nie powinni mieć dzieci.

sliwson- podzielam Twoje zdanie, patologia rodzi patologie!

w ogole jest obowiązek nauki do chyba 16 lub nawet 18 roku zycia, ale czasem sa os które "kiblują" w podstawówce do pełnoletności.

ja miałam USG 18tc wazyła nieco ponad 250g, w 22tc już prawie 500g a w 26tc 808g. wczoraj miałam USG tu w szpitalu, nic nie powiedzieli na temat wagi dziecka, a ja zestresowana zapomniałam zapytać. jak mnie przenosa na ta Patologie to może wtedy mnie jeszcze zbadają, chyba powinni sprawdzić czy ta szyjka sie bardziej nie rozwiera?!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja po porodzie leżałam na patologii (nie było miejsca na położniczym) i w sali obok leżała dziewczyna, na moje oko w 7-8 mies. Całymi dniami przesiadywali u niej jacyś dziwni goście w dresach a ona co 10 min wychodziła z nimi palić fajki za budynek... :-/ Nie będę już wspominać o słownictwie jakim się (niestety nie cicho) posługiwali. Babeczki z jej sali ich wypraszali, więc przesiadywali na korytarzu pod naszymi drzwiami budząc nam co 3 min dzieciaki... :-/
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    leżała z nią młoda dziewczyna ok. 20 lat kąpała się raz w tygodniu i nie używała antyperspirantu, poza tym opowiadała jakieś niestworzone historie, że ja duchy nawiedzają itp. Bratowa przerażona była spać z nią w jednej sali

powiem Ci ze mam podobnie, problem mam taki że leżę na sali gdzie są okna ale na zadaszone patio także nici z wietrzenia :( dziewczyna nie ma kapci, piżamy, leży w takiej ceratce zabiegowej... nie ma ręcznika szczoteczki do zębów etc.

dobra była też historia z próbkami moczu. wczoraj przyjęli ją koło 17 pobrali krew na morfologie i dali pojemniczek na siuśki i taki specjalny na posiew moczu. pielęgniarka jej 5 x tłumaczyła jak to zrobić. dziś rano jeszcze pojemniczki stały puste, ale ja ścigneli i zrobiła swoje. a wczoraj wieczorem i w nocy chodziła do toalety...
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    jesooo.. a jakie ja mam głupie pytania w głowie. niby rodziłam 2 razy i to za każdym razem leżałam wcześniej na patologii, a co... tak myśle co ja zrobiłam z kapciami jak byłam na porodówce :P :D nosz... :D :P trzeba być mną :D
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Kasiek - u mnie na polowkowym (20 tydzien + 2 dni) byla waga 380 gram.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Kasiek - ja miałam połówkowe w 21t6d i mała miała niespełna 500g :P
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    YPolly, czemu nie masz suwaczka?
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Mam w profilu, a tu jeszcze nie doszukalam, gdzie sie wkleja.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    ustawienia forum na górze po prawej :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    my 20t1d 453g:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    kamiis z tymi kapciami to dowalilas, hahaha:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Juz znalazlam :) Dzieki.
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    flavia, jak sie nie ma wiekszych kłopotów to głupoty w głowie, nie? :D
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Flavia trzymam kciuki!!!

U mnie w 19 tyg. maluszek ważył 330 g (według USG wielkością odpowiadał 201d ciąży). Nie udzielam się ostatnio, bo mam dużo pracy ale podczytuję Was od czasu do czasu i pozdrawiam Was wszystkie BARDZO serdecznie :)!!
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    YPolly, od razu lepiej :D
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    tabelka a ja mam taka tabelke z wielkościami w poszczególnych tygodniach :P ale nie sprawdzilo mi sie ani razu, chociaż w sumie oni do 40 tc wpisali a nie do 42 :P
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Rozumiem, że każda waga z poszczególnych tygodni jest prawidłowa, tak?
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Tak :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    a o co chodzi z tymi centylami?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    50 centyl to średniak :) czyli 50 procent dzieci jest mniejszych od niego a 50 wiekszych :P 10 to malizna a 90 to spore baby :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no moja pannica jest tak pomiędzy 50 a 90 zobaczymy teraz w pt mam wizytę ciekawe ile waży:)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Dziewczyny kiedy zaczynałyście kupować dla swoich maluchów jakieś ciuszki?? Bo ja powoli o tym myślę, ale sądzę że z kupowaniem jeszcze się wstrzymam - a może już warto?? Zakochałam się w tych kompletach:

http://www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/420/pajacyk_3_szt_kol_blue
    http://www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/423/pajacyk_3_szt_kol_zeddyampparsnip_bees

I jeszcze jedno jak dużo czasu w ciągu dnia spędzacie przed komputerem?? Ja 4, 5 godzin w pracy a potem do wieczora w domu niejednokrotnie. Zastanawiam się, czy nie przesadzam, czy to czasem nie szkodliwe (chociaż nikt tego nigdy nie udowodnił), ale czasem się nie da...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    śliczne zestawy:)
    my nie kupowaliśmy nic bo cały czas dostajemy po bratanicy:) a kiedy zaczniesz kupować to chyba indywidualna sprawa:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri78: I jeszcze jedno jak dużo czasu w ciągu dnia spędzacie przed komputerem?? Ja 4, 5 godzin w pracy a potem do wieczora w domu niejednokrotnie. Zastanawiam się, czy nie przesadzam, czy to czasem nie szkodliwe (chociaż nikt tego nigdy nie udowodnił), ale czasem się nie da...

Ja w pracy siedzę 8h/dobę i czasem coś potem w domu....teoretycznie nie powinno się przed komputerem pracować dłużej niż 4 godz. a potem pracodawca powinien zwalniać do domu, ale u mnie to nie przeszło :confused:

Sayuri78: http://www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/420/pajacyk_3_szt_kol_blue
    http://www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/423/pajacyk_3_szt_kol_zeddyampparsnip_bees

śliczne ale dać 150zł za 3 pajace to jak dla mnie rozbój w biały dzień !!!! płakałabym nad nimi jakby mi dziecko kooopę po pachy w nie zrobiło :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _kasiek_: śliczne ale dać 150zł za 3 pajace to jak dla mnie rozbój w biały dzień !!!! płakałabym nad nimi jakby mi dziecko kooopę po pachy w nie zrobiło :rolling:

poza tym ubierze się tego pajaca kilka razy i potem dziecko wyrasta więc tym bardziej szkoda tyle kasy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja w ciąży potrafiłam prawie cały boży dzień siedzieć :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Ja do 8 miesiaca pracowalam 8h przy komputerze i nikt mi nigdy nie powiedzial, ze pracuje w warunkach szkodliwych...
    No i potem oczywiscie w domu- zarowno dla rozrywki jak i pracy.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    A ja mam doła :/ dziś u gin. ciśnienie mi wyskoczyło 148/86 a jeszcze wcześniej u niej miałam 131/69 :(. Czy ja zawszę muszę być na diecie i mieć ograniczenia?:/
    Znając moje szczęście będę miała nadciśnienie ciążowe, bo na cukrzyce się nie załapałam :/.Nawet jak teraz mierze sobie ciśnienie w domu to mam dolne 74, 77 czyli do granicy nieprzekraczalnej mało mi brakuje (granica u mnie wg. mojej gin. to 140/80 gdzie dolne jest najważniejsze ). Płakać mi się chce, ale co nie robi się dla swojego dziecka. Na szczęście z małą jest wszystko ok. :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    150 zl. za 3 pajace to przesada. Na moje oko wcale nie sa jakies super. Ja bym nie wydala tyle pieniedzy. Taka rada dla mam: na pierwsze miesiace najlepiej kupowac w ciucholandach, bo:
    a) tanio,
    b) ubranka sa w super stanie, bo taki maluch nie ma jak pobrudzic czy zniszczyc,
    c) jakosciowo sa wiele lepsze niz te w sklepach (sprawdzone juz w praniu, mozna znalezc cudenka drogich firm),
    d) prawdopodobnie maluch ubierze takie cos kilka razy, lub nawet nie zdazy...
    No i nie wiem jak Wy, ale jak mi uda sie cos wygrzebac ekstra szalowego za grosze, to przezywam caly dzien. Ostatnio kupilam corce plecaczek, ktory w sklepie posztuje $30, a ja dalam $2,70. Po wypraniu wyglada jak nowy!:devil:

Ja kupilam sporo ubranek nowych, ale byly na duzych promocjach.
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    _kasiek_: śliczne ale dać 150zł za 3 pajace to jak dla mnie rozbój w biały dzień !!!! płakałabym nad nimi jakby mi dziecko kooopę po pachy w nie zrobiło

[quote=wielgosz][/quote]

Wiem, że macie rację i pewnie będę się starała kupować taniej, ale raz czy dwa się skuszę :). Przyznaję bardziej dla swojego kaprysu niż dla wygody maluszka, któremu i tak to obojętne :smile:.

Gdzie polecacie kupować ubranka poza allegro itp??

Aguncia, Natalaa pocieszyłyście mnie, bo już miałam wyrzuty sumienia.

Jeżynka będzie wszystko dobrze, bądź tylko spokojna. Wiele kobiet ma nadciśnienie ciążowe i wszystko kończy się dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Sayuri78, ja ostatnio na jakiejs stronie znalazlam 3 pary skarpetek niemowlecych za 90 PLN...Takze nie przegielas jeszcze;).
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
     permalink
    No ja mam dwa takie pikne pajacyki 50%mamas&50%papas kupione za złotówkę :D
    --
  2.  permalink
    Sayuri78 mamas&papas ma swietne ciuszki...ale az mi sie wierzyc nie chce jakie przebicie cenowe na polskim rynku :shocked: ja naprawde nie wiem jak to jest ze w PL wszystko drozsze...a ciuchy to w ogole.. ten sam zestaw pajacow kosztuje u nas 20 funtow...chociaz bardzo podobny jest przeceniony na 10 :/
    --
  3.  permalink
    Ej dziewczyny mam pytanie, czy to możliwe, żeby młody odwrócił się w 35 tygodniu? Do tej pory był ułożony główką na dół a dzisiaj czuję coś twardego jak łepek w połowie drogi między pępkiem a mostkiem...:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    wielgosz: Taka rada dla mam: na pierwsze miesiace najlepiej kupowac w ciucholandach,

a u nas nie ma... :sad:

mariamateria: Ej dziewczyny mam pytanie, czy to możliwe, żeby młody odwrócił się w 35 tygodniu?

wszystko jest mozliwe, do samego konca! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    mariamateria: No ja mam dwa takie pikne pajacyki 50%mamas&50%papas kupione za złotówkę :D

No co TY?? Jak gdzie :smile:??
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
     permalink
    dzięki aguncia - no to heca będzie, w czwartek wizyta u gina, to sobie obejrzymy nową pozycję pomysłowego potomka... tak to jest jak się ma tatę alpiniste :devil:
    doliczenie do 10 ruchów to pestka:shocked:

Sayuri na wyprzedaży w lumpku :D w świetnym stanie waga była po 5 zeta za kilo :D a że u mnie w mieście sprzedaje się to co odpustowe, to granatowo-szare mamas&papas sie nie sprzedało :)) fajne są te newborny, bo mają takie od razu na łapki co można wywinąć i pazurki schować
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.