Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeFeb 8th 2012
     permalink
    gienia83: a co z kamiis??

pewnie leży pod KTG :D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No dzisiaj na wizycie :)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    mag_dre: [/quote][quote=mag_dre]Mam informacje, że od 21tc

To ja też pytam :smile:. Serio, od nikogo o tym nie słyszałam. Czemu tak wcześnie trzeba się za to zabrać?? Ja na ostatniej wizycie chciałam się poradzić w kwestii szpitala ale moja Pani Gin powiedziała mi, że jest jeszcze czas.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri78: Chciałam również na chwilę wrócić do tematu ruchów. Czy kilka ruchów dziennie na moim etapie to nie za mało??

no coś ty - są dziewczyny, które na tym etapie jeszcze w ogóle ruchów nie czują i to też jest normalne.

Ul_cia - Witam i ja :bigsmile:

sliwson - wiem, że nie w każdym szpitalu ubierają w ciuszki szpitalne, dlatego zaznaczyłam na początku mojego postu to, że zależy od szpitala. Tak naprawdę najlepiej jest po tym, jak się zdecyduje gdzie się będzie rodzić, podjechać do danego szpitala lub zadzwonić i o wszystko konkretnie zapytać. Co szpital to inna lista, inne obyczaje. U mnie np. nie bierze się środków to kąpania maluszka bo kąpią w tym Oilatum czy jak to się tam nazywa.

mag_dre: Mam pytanie z innej beczki, macie może wybrane położne? Zapomniałam się zapytać lekarki, mam nadzieje, że nie zapomnę zapytać się na następnej wizycie :D

ja pewnie będę rodzić z tą, z którą rodziłam Iwonkę. Al w pierwszej ciąży wybierałam dopiero w granicach 30tc tzn. umawiałam się z nią i podpisywałam umowę.
    A czemu masz o to w ogóle pytać lekarki, bo nie rozumiem ???
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Ooo... AbortaW nie napisała Wam. Może sms nie doszedł, bo w końcu ona poza granicami. A do nikogo innego z forum nie mam.

Byłam na ktg. Cud, że w ogóle zrobili, bo się okazało, że robią codziennie od 13-16. Skurczy brak. Po badaniu pani doktor stwierdziła szyjkę wysoko, 2,5 cm (wydłużyła się:P) i przepuszcza palec. Jutro mam się stawić nadczo i będzie test oxy.

Powoli zaczyna mi się wkurw ;(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ojjjjś, Kamiis, współczuję, myślałam, że już będziesz po :(((
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    _kasiek_: A czemu masz o to w ogóle pytać lekarki, bo nie rozumiem ???

Gdyż od zeszłego roku jest nowa ustawa, teraz nie wybiera się lekarza prowadzącego tylko położną, no i nowością jest plan porodu. Musze poszperać w necie i poczytać. Mnie polecono jedną położną na NFZ i mam napisane, że to bezpłatne przyg. do porodu i połogu od 21tc i opieka po porodzie i wizyty w domu.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    kamis jak chcesz mogę ci podać na pw do mnie :bigsmile: Zasięg w KRK mam dobry więc powinny dochodzić smski :D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 8th 2012 zmieniony
     permalink
    mag_dre: Gdyż od zeszłego roku jest nowa ustawa, teraz nie wybiera się lekarza prowadzącego tylko położną, no i nowością jest plan porodu.

no to tym bardziej nie rozumiem co ma do tego lekarz i po co masz się go pytać o wybór położnej.....to jest przecież Twój wybór....

kamiis - szczerze współczuje tego oczekiwania i braku postępu....ale 3mam kciuki za jutro !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny idę dzisiaj na pierwszą wizytę u gina. Proszę trzymajcie kciuki, stresuję się jak nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja pierniczę! Przebrnęłam, ale przyznam się bez bicia "po łebkach" ;)

kamiis :devil:
    Ul_cia witam i spokojnej ciąży życzę:)
    sysiajaw :thumbup:

A my idziemy na jogę dziś:crazy:

A tak w ogóle jak jeszcze nie byłam w ciąży to rzadko wchodziłam na "przyszłe mamusie", bo mi się wydawało, że tu taki ruch, że nie sposób być na bieżąco;) Eh...zgadza się;)
    I wiecie co...zawsze mi się wydawało, że tutaj tak strasznie właśnie dziewczyny narzekają, że to i tamto boli...aż się boję to napisać (bo zawsze jak coś powiem, że się nie dzieje to później taka "złośliwość", że mam;), ale kurde mnie nic nie boli, nic mi nie jest. Tylko raz czułam takie "szpileczki" a podbrzuszu, jak jeszcze nie wiedziałam, że w ciąży jestem, a tak to nic;) Aż się zaczynam martwić czy na koniec mi się nie skumuluje i za karę dostanę ze zdwojoną siłą:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Dziewczyny a ja dziś po usg :) wg usg termin na 16 lipca :) Franek strasznie ruchliwy i wszystko z nim ok :)
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    buuu....Kamiis....my to chyba z tych długoterminowych ciężarówek.
    Ja sama się już denerwuje, bo końcówka dłuży mi się masakrycznie, a co dopiero Ty masz powiedzieć:sad:
    --
  1.  permalink
    witajcie...nie ma szans zebym wszystko doczytala jak nie bylo mnie 3 dni:((

gratuluje nowym przyszlym mamusiom:) a rozpakowane to chyba tylko Anula wiec na Nia sie zalapalam bedac u brata:)) nie mialam netu.....ale to i tak nic w porownaniu z tym ze dwa dni wymiotowalam dalej niz widzialam:(( poiwem wam ze ledwo zyje:(( wczoraj mialam kryzys ryczalam caly wieczor bo tak juz mnie wszystko boli ze szok:(( ponaciagane, synus ma miejsce bo sie wyproznilo wszystko i nie oszczeda mnie za cholere:(( powiem Wam ze to wymiotowanie w 15tc to nic w porownaniu z tym teraz jak brzuch duzy:(( ale damy rade co mamy nie dac....
    moze jakies streszczenie tego co sie dzialo???:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ul_cia witamy :)
    Hanny: aż się boję to napisać (bo zawsze jak coś powiem, że się nie dzieje to później taka "złośliwość", że mam;), ale kurde mnie nic nie boli, nic mi nie jest

Hanny ja tez sie bardzo dobrze czuje :)
    Denewuje mnie tylko jak sie mnie wszyscy pytaja jak sie czuje po 10 razy w ciagu godziny!!!!!
    W nocy przesypiam po 10-12godzin z przerwamo na siusiu (ale do lazienki ide po omacku po czym zasypiam jak tylko przyloze glowe do poduchy)
    jak narazie nie ma zle :))))) twu twu
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ewelinda, współczuję Ci tych wymiotów :(
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    w aptece problem znaleźć test na sączące się wody.

ja dziś po 2 przeprowadzce, już na Patologi... po kolejnym już USG okazało się, że wód jednak nie jest tak mało. Już sam nie wiem co się dzieje, ale mimo wszystko się cieszę trochę się uspokoiłam:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Flavia, ale Ci kręcą, współczuję!!!

Ewelinda, TObie też, z brzuszkiem to już ciężko nawet nad muszlą się pochylić...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Korzystam z okazji ze jestem u tesciow, neta mi w domu odlaczyli;/;/ maz nie zaplacil dopiero jutro bo nie zdarzyl dzis, wiec bede za dwa dni to pa
    aaa i pojawily sie skurcze nie regularne;/
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    Gienia, oddawaj mi te skurcze! I to już!
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    kamiis to nie czekaj tylko po schodach schodź., jeśli masz siłę. Może pomoże? :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    nibriana, juz zaliczylam i schody i skacze na piłce itd itd. i nic...
    --
  2.  permalink
    czy w ciąży przy plombowaniu zęba można dostać znieczulenie?
    mam fioła na punkcie zębów i nie pamiętam, kiedy mnie ząb bolał, bo zanim zaczął zawsze go ubiegłam i załatałam u dentysty, a teraz cholera jasna drugi wieczór mnie boli
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    można :) jakieś tam można.

ale ja zawsze jade na żywca :D
    --
  3.  permalink
    flavia trzymam kciuki za Ciebie obys jak najdluzej wytzrymala:)) musi byc dobrze....

a ja znow powisialam nad muszla i znow mam dosc:(( no ale coz taki moj zywot jeszcz troche:))
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nessie mnie nawet nie pytają;) Widzą, że czuję się chyba nawet lepiej niż przed ciążą:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, miałam dziś jednorazowo śluz podbarwiony krwią. Zadzwoniłam na oddział "early pregnancy support" i powiedzieli mi, że to bardzo częste zjawisko i dopóki się nie powtarza, ani nie pogłębia, nie powinnam się przejmować. Miała tak któraś? Naprawdę nie ma się czym martwić?

Na szczęście jutro mam wizytę u położnej, to może coś więcej się dowiem. Szczególnie, że nie mam zwolnienia i nie bardzo wiem, czy nie powinnam poleżeć na przykład...
    --
  4.  permalink
    kamiis Ty faktycznie juz moglabys rodzic:)) moze niech maz Ci udzieli pomocy:)
    --
  5.  permalink
    [quote=kamiis][/quote]
    a ja mam uraz z dzieciństwa - jestem z rocznika, co pamięta PRL-owską profilaktykę dentystyczną:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Witam:) Nadrobiłam kilkaset postów ufff :)

Gratuluję świeżo upieczonym mamusiom:)

U mnie termin porodu wyznaczony został na 18 sierpnia tak jak koleżance Ul ci :) Dopiszcie mnie proszę do listy:)
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Po wizycie

Mały wstawiony w kanał, nawet nie była w stanie na USG zmierzyć główki. Szyjka bez rozwarcia, ale w kształcie lejka- choć nie wiem co to znaczy. Żałuje że nie podpytałam o szacunkową wage Małego , dwa tyg temu ważył 3400g.
    Kazała czekać.A i mnie pocieszyła wiadomością że wyjeżdza na 10 dni( czyli przy niej raczej nie urodze, ewentualnie że mały poczeka do 20 lutego. ).
    Do szpitala mam się zgłosić 16 lutego(jesli wczesniej nie urodzę).
    Skurcze które miałam to tylko skurcze przepowiadające.

Kamis powodzenia jutro.:neutral:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    Dziewczyny! Czy to możliwe, żeby na tym etapie ciąży opuścił mi się już brzuch??:confused:

Czy to raczej ułożenie dziecka?? No jestem w szoku! Wyraźnie jest niżej a nie sugerując nic koleżance powiedziała mi to samo.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    ewer: Szyjka bez rozwarcia, ale w kształcie lejka- choć nie wiem co to znaczy.

Znaczy, że się coś ruszyło :wink: Powoli się rozwiera, od wewnątrz.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienia, oddaj skurcze naszej "jedynce" :DDD

Kapelusznick - jak najbardziej możesz dostać, tylko bez adrenaliny :)

Ancia77, u mnie w 32 się brzuch opuścił, a teraz znowu poszedł w górę :)
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    The_fragile: u mnie w 32 się brzuch opuścił, a teraz znowu poszedł w górę :)

Czyli jeszcze się wstrzymać z paniką? :bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ancia77, spoko :) U mnie odpadł, a teraz leżę, może to ma jakiś związek z podniesieniem brzuszka? ;)

A położna nam mówiła, że nawet na dwa miesiące przed może opaść :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Rumba - czyli rodzimy razem :cool: zawsze raźniej!
    Tak Cię "podglądałam" wcześniej i też mi wyszło z obliczeń, że jesteśmy na podobnym etapie :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kamilko kochana nie napisałam bo w pracy przeczytałam na krótkiej przerwie ledwo zjem serek i pójdę siusiu i się kończy a długa była jak już myślałam, że sama napisałaś :( bo to było o 15-tej czasu polskiego :(
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    kamiis koleżanka poza tym chodzeniem jeszcze codziennie pobudzała piersi laktatorem. W końcu zaczęły jej się rozkręcać skurcze na 45 minut. Po tygodniu zaczęła rodzić.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    1. kamiis 02.02.2012 (dziewczynka)
    2. Viicki 13.02.2012 (chlopiec)
    2. aguncia 13.02.2012 (dziewczynka)
    3. ewer 14.02.2012 (chlopiec)
    4. lalik 22.02.2012 (dziewczynka)
    5. marta_885 24.02.2012

6. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    7. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    8. The_fragile 15.03.2012 (chlopiec)
    9. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    10. gienia83 18.03.2012 (chlopiec)
    11. mariamateria 19.03.2012 (chlopiec)
    12. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    13. illan 24.03.2012 (chlopiec)
    13. katarzynah1987 24.03.2012 (chlopiec)
    14. gosik0205j 05.04.2012 (chlopiec)
    14. ewelinda29 05.04.2012 (chlopiec)
    15. Biedronka11 13.04.2012 (chlopiec)
    16. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    17. gilese 20.04.2012 (chlopiec)
    17. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    18. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    19. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    20. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    20. nessie 10.05.2012 (chlopiec)
    21. karinazosia 11.05.2012 (chlopiec)
    22. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    23. ifonka84 19.05.2012
    24. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    25. hydrazine 02.06.2012
    26. Hanny 03.06.2012 (chlopiec)
    27. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    28. _kasiek_ 19.06.2012 (chlopiec)
    29. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    30. wielgosz 21.06.2012 (chlopiec)
    31. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    32. Lezunia 25.06.2012
    33. cheriniatko 29.06.2012 (chlopiec)
    33. Sayuri78 29.06.2012
    34. mkd 03.07.2012
    35. Mag_dre 06.07.2012
    35. psycho_patka 06.07.2012
    36. niunia32 09.07.2012
    37. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    37. Fausti86 10.07.2012
    38. P_Madzia 16.07.2012
    39. marylove 17.07.2012
    40. nibriana 20.07.2012
    41. ufo03 25.07.2012
    42. Kakai 26.07.2012
    43. cho 28.07.2012
    44. BlueCactus 30.07.2012
    45. atamala 06.08.2012
    46. Mamrotka 13.08.2012
    47. kuleczka_69 14.08.2012
    48. Ul_cia 18.08.2012
    48.Rumba 18.08.2012
    49. Cobraczek 19.08.2012
    50. marysia_23 25.08.2012
    51. Anecia84 30.08.2012
    51. madzinka83 30.08.2012
    52. Kafffka74 04.09.2012
    53. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    54. kachaw 07.09.2012
    55. Izulka23 14.09.2012
    56. katka_81 17.09.2012
    57. asia_ 22.09.2012
    58. Love_line
    59. Xkamilax
    60. dorotka0905
    61. laneczka
    62. sysiajaw
    63. kapelusznick
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Hej Mamuśki:)

Ja dzisiaj miałam wizytę.Mała waży 322g.Jak czytałam wcześniejsze Wasze wypowiedzi na temat wagi to się zastanawiam czy moja za chuda nie jest...
    Ogólnie wszystko ok,ginka kazała mi zacząć brać Biofer (oprócz tego biorę jeszcze Femibion),bo krew się rozrzedza i martwi się,że anemii dostanę.
    Malutka ma położenie miednicowe (czyli nic się nie zmieniło;p) i wg USG to 20w1d :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    a co tutaj taka cisza.....czyżby przed wielka lawina porodów :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkamiis
     permalink
    ja tam nie wiem, u mnie cisza. zaraz jedziemy do szpitala, ale mowie Wam.. dzisiaj jeszcze nie urodze ;/ a jutro pewnie mi zrobia usg i sie przestrasze tej wagi Malej. to juz chyba lepiej byloby nie wiedziec.

mag_dre. nr mam, to bede Ci zdawac relacje jak cos :)
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Do mnie też proszę pisać :D a co do wagi po prostu niech Ci jej nie podają :d
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    kamiss trzymam jednak kciuki żeby już dziś się za Ciebie zabrali!!!! i żebyście już przed weekendem były razem:):)
    -
    właśnie oglądam wyniki krwi itd:) hemoglobina wzrosła na 12.1:) leukocyty jak były tak są ale przy normie 10 mam 11 więc chyba tak jak całą ciążę a może nawet lepiej:D siśki jak zawsze z bakteriami ale ogólnie ok.. no wyniki wątrobowe trochę mnie przestraszyły ale już wyczytałam że są ok:) bo aspat alat i bilirubinę mam ekstra tylko Fosfataza zasadowa jest podwyższona ale pisze że u kobiet w ciąży w III trym wzrasta to coś (łożysko wydziela ten enzym). więc już się uspokoiłam… jutro wizyta to lekarz sam oceni:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kamiis, kciuki na miejscu!!! Może ze strachu przed jutrem dzisiaj urodzisz? :)
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Peppermill ja tak miałam i do tej pory miewam choć sporadycznie. Cały czas było wszystko w porządku wg lekarzy.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    u nas pięknie pada śnieg!!! normalnie pierwszy raz zwykła zima za oknem!!! bo to co padało poprzednimi razami od razu topniało a dziś tak powolutku delikatnie sobie pada:) a ja dziś nie mam nic do roboty buuu!!!!! aha wózek dziś przyjdzie ale pewnie wieczorem:):) trzeba go wywietrzyć bo łóżeczko i materac już 3 czy 4tyg się wietrzą i jeszcze czuje ich zapach... mam nadzieję że w gondoli nie będzie jakoś mega śmierdziało!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Wstałam dziś chyba lewą nogą bo gdzie nie wejdę, tam widzę błędy językowe i się wkurzam... :)

Kamiis trzymam kciuki, żeby się dziś jednak coś ruszyło!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    mam nadzieję że w gondoli nie będzie jakoś mega śmierdziało!!!

A dlaczego miałoby śmierdzieć?
    Masz na myśli taki zapach nowości? Ja tego w przypadku mojego wózka nie zaobserwowałam ale wyprałam wszystkie te pokrowce itp więc wszystko pachniało ładnie:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.