Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny, lekarz nie skierowal mnie na badanie w kierunku cytomegalii.

Mnie lekarz też nie skierował... sama sobie zrobiłam to badanie...
    -- ,
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam, trzymam kciuki za Kamiss:bigsmile:Zeby juz jej nie wypuścili...tzn bez dzieciątka:wink:
    Ja jak męża wykorzystam to mam potem brzuch twardy przez 2 godz ;-( Trochę się wobec tego obawiam go za często wykorzystywać...
    --
    Ja jak męża wykorzystam to mam potem brzuch twardy przez 2 godz ;-( Trochę się wobec tego obawiam go za często wykorzystywać...
    --

Ja mam dokładnie to samo...niestety. Chęci mam ogromne:shamed: ale na sama mysl o tych twardnieniach odechciewa mi się.

Poza tym jestem dziś tak dziwnie niespokojna, co jakiś czas jakby mnie boli macica czy szyjka...takie uczucie jakby ktoś ja zgniatał i puszczał (sorki ale tak czuje) i w nocy miałam to samo co prawda rano jak wstałam to nie wiedziałam czy to mi sie sniło czy było na prawdę ale jak tylko zaczęło mnie boleć to stwierdziłam że to nie sen
    :confused:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja używałam perfecta mama ale użyłam go raz w tej ciąży i leży i ''kwitnie'' jeśli któraś potrzebuje to mogę wysłać za symboliczną złotówkę + wysyłka.
    a używałam w pierwszej ciąży tego samego mimo to nie uniknęłam rozstępów.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja używam mamma mia Ziajka kosztuje ok 10zł w rossmanie. jak do tej pory jestem zadowolona bo fajnie nawilża i szybko sie wchłania, do tej pory nie mam rozstępów ale nie wiem czy to zasługa balsamu.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    katarzynah1987: Czy mogę coś jeszcze zrobić?

Jak bardzo chcesz to sprawdzić to takie badanie robi się prywatnie. Tylko jest dość drogie:/ Mój lekarz też nie dawał skierowania, bo to nie jest typowo badanie podstawowe. Cytomegalia to choroba bardzo rzadka, aczkolwiek cholernie niebezpieczna jeśli przechodzi się ją w ciąży pierwszy raz:/ Ale tak jak The_fragile napisała na to nie ma leków:/ Nie ma też sposobu, żeby zapobiec infekcji.

kachaw ja mam ten Elancyl kiedyś tu któraś go polecała (tylko nie pamiętam kto?), ale też jest dość drogi (400 ml też przeszło 100zł) :/ No oby tylko pomógł to przeżyję takie wydatki w ciąży;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    KachaW, ja mam Pharmaceris, ale go nie lubię - za szybko się wchłania i nie zostawia takiej mega gładkiej skóry. Ja używam AA z serii Mama i ja i ten jest dla mnie fenomenalny, super nawilża, działa jak oliwka.

Gienia, bo cudów nie ma - te kremy bardziej działają jako nawilżacz, ale to, czy rozstępy się pojawią, czy nie zależy od ilości kolagenu w skórze tylko i wyłącznie...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeFeb 9th 2012 zmieniony
     permalink
    kachaw: Wtedy to było 4 lata temu balsam kosztował około 60zł dziś patrzę na cenę i myślałam że padnę 99zł, chyba oszaleli, ja rozumiem że w ciągu 4 lat wszystko poszło do góry, ale taka cena, moje zarobki niestety nie zmieniły się. Może ma na to wpływ że euro jest droższe.

czy chodzi ci o ten?
    ja jestem juz na koncowce, ale pamietam, ze kupilam wlasnie na allegro podwojne opakowanie i zaplacilam cos okolo 120 zl... wiec cena jest (mniej wiecej) taka jak 4 lata temu... chyba, ze chodzi ci o jakis inny krem. a w sklepach - wiadomo - wszystko jest drozsze, warto rozejrzec sie w necie. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    witam sie w 33 tc :D kamis powodzenia aby sie jednak ruszylo:D
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Hanny: Cytomegalia to choroba bardzo rzadka

cytomegalia moze jest i rzadka, ale bardzo latwo sie nia zarazic, biorac pod uwage, ze przenosi sie ja m.in. droga kropelkowa... bardzo latwo zarazic sie nia np.gdy ma sie kontakt z dziecmi.
    ja mialam robione badanie na cytomegalie przy kazdym badaniu krwi, bo pierwsze badanie wykazalo, ze nie przechodzilam...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Tak aguncia to ten właśnie szukam po allegro, ale może poczytam coś o tym który poleca Hanny.
    Ja 4 lata temu kupiłam za 60 zl w tym samym sklepie, ja wiem że Opole to drogie miasto, ale bez przesady :bigsmile:
    będę czatować na jakieś promocję i coś kupię
    dzięki za szybkie odpowiedzi, na Was zawsze można liczyć :grouphug:
    Poczytałam sobie i ten elancyl w pojemności 150ml jest w podobnej cenie co mustela
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Jakich wy używacie balsamów które możecie polecić

Ja używam kremu na rozstępy firmy Le'Maadr jest świetny ale on chyba też z tych droższych. Ja utrafiłam promocję i kupiłam 2 w cenie jednego.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Fausti86: chyba bym sobie strzeliła w głowę, jakbym miała wydawać 100 zł na krem, a i tak wyszłyby mi rozstępy

no, tego pewnie przed ciaza wiedziec nie mozesz, chyba, ze juz jakies rozstepy masz... wtedy krem cudow nie zdziala.
    ja uzywam na zmiane kremow musteli i rilastil i rozstepow nie mam - ale moze to zasluga elastycznej skory?
    co oczywiscie nie znaczy, ze po porodzie rozstepy nie wyleza... :confused:
    --
  1.  permalink
    The_fragile: A na początku też nie miałaś robionych badań?

Miałam, miałam jakieś tam robione ale tego akurat nie. Nawet nie wiedziałam, że takie wstrętne choróbsko istnieje.:sad: Ale skoro mowicie, że nie ma leków żadnych na to... Dowiedziałam się o niej przypadkiem, na przykładzie historii mojej koleżanki, która w ub. r. urodziła synka...

niunia32: Mnie lekarz też nie skierował... sama sobie zrobiłam to badanie...

Czyli wychodzi niunia na to, że nawet jakbym zrobiła i okazało się, że choroba jest we mnie to i tak nic nie jestem i ja, i lekarz w stanie poradzić. To chyba podobnie jak na przykładzie toxoplazmozy, którą jak się okazało przechodziłam i mam przeciwciała, a wczoraj odebrałam wyniki ponownego bad. w tym kierunku i jest ok...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    znam dziewczyny, które miały ogromne brzuszki bez żadnego rozstępu, a znam też takie, które przytyły 8-9 kg, brzuszek malusi, a rozstępów pełno...

Ja smarowałam się balsamem na rozstępy mustelli prawie codziennie od początku ciąży. Przytyłam 9 kg i rozstępów mam całą masę;-( Tylko ja miałam duży brzuch. Rozstępy pojawiły się niecałe 2 tyg przed porodem ;-(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Fausti - bo to nie zależy od kremów tylko od ilości kolagenu. Krem na rozstępy działa jak balsam nawilżający na skórę - tylko i wyłącznie.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Ja rozstępów nie miałam ani w czasie ciąży, ani po porodzie też nie, używałam w pierwszej ciąży oliwki dla dzieci i właśnie musteli.
    Teraz zobaczę jak działa ten z pharaceris, a najwyżej następny kupię sobie ten z musteli na allegro.
    Moja koleżanka w pierwszej ciąży nie miała żadnych rozstępów ale już w drugiej tak. Przytyła tyle samo w każdej.
    Ja teraz jestem 4 lata starsza to też ma znaczenie, wiadomo z każdym rokiem coraz mniej wody w skórze - no co tu ukrywać starzeję się :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    sliwson: Przytyłam 9 kg i rozstępów mam całą masę;-( Tylko ja miałam duży brzuch.

no widzisz... ja przytylam prawie 20kg, brzuch mam wielki, a rozstepow zero. tak wiec nie ma zadnej zasady ani cudownego srodka.
    ale smarowac nie zaszkodzi! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    The_fragile: Gienia, bo cudów nie ma - te kremy bardziej działają jako nawilżacz, ale to, czy rozstępy się pojawią, czy nie zależy od ilości kolagenu w skórze tylko i wyłącznie...

jestem tego samego zdania....poza tym każdy indywidualnie reaguje na dane kremy/balsamy - dla jednej ten będzie dobry a dla innej beznadziejny. No i nie ukrywajmy - rozstępy to sprawa bardzo indywidualna....
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    aguncia: cytomegalia moze jest i rzadka, ale bardzo latwo sie nia zarazic, biorac pod uwage, ze przenosi sie ja m.in. droga kropelkowa

Tak aguncia dlatego właśnie napisałam, że nie ma żadnego sposobu, by się przed nią uchronić

Ten krem, co pisałam to na razie jeszcze nie polecam;) Ktoś go tu na tym wątku polecam (może wielgosz ??? Kurcze, nie chcę skłamać). Tak patrzę, że ta mustela to 150 ml, więc przy moim dość sporym opakowaniu (400 ml) się chyba opłaca;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    no ja niestety też w pierwszej ciąży dużo przytyłam +28kg i rozstępy mnie nie oszczędziły na koniec, teraz zresztą też...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_fragile: czy rozstępy się pojawią, czy nie zależy od ilości kolagenu w skórze tylko i wyłącznie...

ja mam i mustelle i mamamil i aa i smaruję smaruję i co i tak są:D:D ale spoko na tym świat się nie kończy:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    gienia83: no ja niestety też w pierwszej ciąży dużo przytyłam +28kg

:shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    no co :) nawet nie wiem kiedy :) ale spadlo od razu 17kg, potem sie roztylam i schudlam na nowo 33kg:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    a teraz +15kg
    --
  2.  permalink
    Właśnie oglądam Ostry dyżur na tvn. Emocje - od radości, do przerażenia i znowu do radości... Odbierali poród sn, który zakończył się błyskawiczną cesarką... Powiem tyle - Jezuuu...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Widziałyście ten poród w "Ostrym dyżurze" :shocked::shocked::shocked:

Zaczęłam poważnie rozważać cesarkę na życzenie!!! Doszło do dystorsji barkowej (czyli, że klatka piersiowa większa niż głowa i płód się zablokował!). Kleszcze nie pomogły. Wepchnęli płód do środka i zaczęli cc. Kobieta jakieś zapaści dostała...w macicy miała pełno krwi. Wyciągnęli dziecko i najpierw dostał 1 punkt. Chyba przeżyją (jak to w filmach), ale kurde...mam szczerą nadzieję, że takie rzeczy to tylko w filmach;) Niech mi jeszcze raz któraś powie, że miała ciężki poród:devil:

Hehhehe Katarzynah to samo oglądamy;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    katarzynah1987: Właśnie oglądam Ostry dyżur na tvn. Emocje - od radości, do przerażenia i znowu do radości... Odbierali poród sn, który zakończył się błyskawiczną cesarką... Powiem tyle - Jezuuu...

mnie az ciary przeszly, tez ogladam brr az w pewnej chwili oczy zamknelam :)
    --
  3.  permalink
    Właśnie, Hanny, ja nawet nie chciałam tego opisywać tutaj... Normalnie szok! A jak maluszek się poruszył tzn. dał oznaki życia to się poryczałam...
    --
  4.  permalink
    To mój trzyczęściowy punkt serialowy dnia: 39 i pół, Ostry dyżur i Sąsiedzi. Ale takiej akcji w ostrym dyżurze się nie spodziewałam, tyle emocji na raz. W sumie tam generalnie zawsze dużo emocji ale z racji tego, że my w stanie błogosławionym to oglądamy takie akcje z zapartym tchem...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Tak myślałam, że się ruszy, bo to "Ostry dyżur", ale rzeźnia na całego! Boże mam nadzieję, że tak się nie dzieje za często, że w ogóle tak się nie dzieje:confused:

Ja pirerdziulę, główkę już mu było całą widać i wepchnęli:confused:

Właśnie dlatego cc wydaje mi się lepsze...może dla mamy gorsze, ale dla dziecka jednak lepsze.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    kachaw: Tak aguncia to ten właśnie szukam po allegro

Popatrz też tutaj http://aptekagemini.pl/mustela-9m-krem-podwojnie-dzialajacy-przeciw-rozstepom-2x150ml-zestaw.html
    Ja często kupuję różne rzeczy z tej apteki :)

katarzynah1987: Czyli wychodzi niunia na to, że nawet jakbym zrobiła i okazało się, że choroba jest we mnie to i tak nic nie jestem i ja, i lekarz w stanie poradzić. To chyba podobnie jak na przykładzie toxoplazmozy, którą jak się okazało przechodziłam i mam przeciwciała, a wczoraj odebrałam wyniki ponownego bad. w tym kierunku i jest ok

U mnie wyszło, że kiedyś byłam zarażona cytomegalią...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hahaha też oglądam Ostry Dyżur i tak właśnie się zastanawiałam która z Was ogląda i że to chyba nie jest dobry pomysł :cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jezu, dziewczyny nie czytam takich opisów. A już oglądanie takiego czegoś w ciąży to masochizm :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    blee
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: Właśnie dlatego cc wydaje mi się lepsze...może dla mamy gorsze, ale dla dziecka jednak lepsze.

Nie ma to, jak wybrać cc sugerując się serialem :confused:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a wracając do kremów i rozstępów - smarowałam się całą ciążę [Perfekta, Fissan plus oliwka] i mimo tego w 38 t.c pięknie postrzelałam na brzuchu, udach i biodrach a po porodzie rozstępów przybyło milion siedemset :confused::angry:
    --
  5.  permalink
    To straszne...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Laski, a jak myślicie ile jest w prawdziwym życiu takich porodów? Moja położna powiedziała, że ciężarnym powinno się zabronić oglądania takich rzeczy. Niektóre hardcorowe wchodzą na jutjuba i oglądają filmiki z porodów... Eeeech ;)
    --
  6.  permalink
    The_fragile: Jezu, dziewczyny nie czytam takich opisów. A już oglądanie takiego czegoś w ciąży to masochizm :devil:

Ja to chyba jednak właśnie do porodu wykreślę ten serial z punktu dnia...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    hydrozagadka: Nie ma to, jak wybrać cc sugerując się serialem

Nie powiedziałam, że wybiorę cc. Jestem zdecydowana na poród w wodzie, jeśli oczywiście lekarz nie będzie widział przeciwwskazań, ale dla dziecka cc chyba lepsze. Takie moje zdanie:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    od kamiis:

Pod oxy skurcze, bez oxy brak. Zrobili usg- 3372 gram, łożysko się starzeje. Zaraz decyzja co i jak.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Laski, a jak myślicie ile jest w prawdziwym życiu takich porodów?

ja myślę, że oni w tym filmie pokazali kompilację wszystkich możliwych powikłań, do których może dojść w czasie porodu
    i to się chyba zdarza raz na trylion milion przypadków :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Katarzynah, ja nawet Chirurgów na razie nie oglądam. Przerzuciłam się na Gotowe i Californication :DDD
    --
  7.  permalink
    Hanny: dla dziecka cc chyba lepsze

NIe, nie jest lepsze.
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    katarzynah1987: Jezuuu...

TEORKA: i że to chyba nie jest dobry pomysł

nie mogę... człowiek jest głupi... jak ja mogę tak to oglądać

jestem wykończona:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, to nie jest dla dziecka najlepsze, bo przeżywa szok jak się je tak nagle wyjmuje z brzucha. Jak to było o tych suwakach na brzuchu?
    --
  8.  permalink
    To pewnie Hanny, w niektórych przypadkach na pewno cc jest lepsze ale nie można powiedzieć tak ogólnie, że cesarka jest lepsza od sn dla dziecka. Czasami są po prostu do niej wskazania, np. nieodpowiednie ułożenia dzidzi czy zaplątanie w pępowinę, i wiele innych...
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    The_fragile: Jak to było o tych suwakach na brzuchu?
    :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hanny: Nie powiedziałam, że wybiorę cc. Jestem zdecydowana na poród w wodzie, jeśli oczywiście lekarz nie będzie widział przeciwwskazań, ale dla dziecka cc chyba lepsze. Takie moje zdanie

cc nie mozna robic od tak sobie, bo to jest jak zwykla operacja dosc powazna... szpitale ktore praktykuja tylko i wylacznie cesarki to dla mnie gownno a nie szpital...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    katarzynah1987: Właśnie oglądam Ostry dyżur na tvn. Emocje - od radości, do przerażenia i znowu do radości... Odbierali poród sn, który zakończył się błyskawiczną cesarką... Powiem tyle - Jezuuu...

Dlatego Ja nie oglądam teraz porodów- zacznę znów jak urodzę :crazy::thumbup:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.