Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeFeb 9th 2012
     permalink
    no to kamiis czekamy na wieści oby Cię dziś rozpakowali!!!!
    --
  1.  permalink
    Kamiis, jeszcze trochę i będzie tuliła dzieciątko!! :smile::smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: ale dla dziecka cc chyba lepsze. Takie moje zdanie

Tak, dla części dzieci na pewno jest lepsze - dla tych, które naturalnie nie miałyby szansy się urodzić.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O kurczę, czyli Kamiis już tuż-tuż, trzymam łapy zaciśnięte!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No to właśnie dziewczyny powiedzcie czemu nie jest lepsze? Serio pytam, bo jeśli jest "gorsze" tylko dlatego, że dziecko przeżywa szok to według mnie jednak lepsze. Dziecko się nie męczy, nic mu się nie może zaklinować i nie ma ryzyka podduszenia. Pytam serio, bo niedoświadczona jestem. Nie chodzi mi teraz o matkę, bo to już wiem. Bardziej boli w trakcie sn, ale za to cesarka jest mocno "upierdliwa" po;)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    The_fragile: Niektóre hardcorowe wchodzą na jutjuba i oglądają filmiki z porodów... Eeeech ;)

Ja taka mądra byłam i oglądałam te najbardziej hardcorowe. Potem ryczałam ze strachu, a mąż mi groził, że mi modem zabierze :wink: A potem przy własnym porodzie okazało się, że to wcale tak okropnie nie wygląda. Teraz już nie zamierzam się tak edukować, mam już swoje wspomnienia i wystarczy :wink:
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Hanny: nic mu się nie może zaklinować i nie ma ryzyka podduszenia.

zawsze jest jakieś ryzyko... mojej mamy znajomej wnuk przy cc zachłysną się wodami i nie będę pisała więcej....
    dziecię wyciśnięte kanałem rodnym jednak jest tak jak by bardziej oczyszczone z wód... jak by to nie było najlepsze wyjście to nasza fizjologia wyglądała by inaczej...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Kamiis trzym się! :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hydro - ja nie mogę, ja bym się nie odważyła :DDD

Hanny - jakby to było lepsze dla dziecka to nie rodziłyby się drogą "dolną" tylko brzuchem - i matki nie byłyby w stanie rodzić inaczej. Ryzyko powikłań przy cesarce jest takie samo jak przy zwykłej operacji. No i nie ma wyrzutu hormonów, w tym oksytocyny (podczas II fazy wyrzut jest ogromny), dziecko nie rodzi się w naturalnych dla niego warunkach. Pewnie, czasami trzeba, ale nie rozumiem cc na życzenie... To tak jakby na życzenie sobie operację robić "bo tak".
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: Dziecko się nie męczy, nic mu się nie może zaklinować i nie ma ryzyka podduszenia. Pytam serio, bo niedoświadczona jestem. Nie chodzi mi teraz o matkę, bo to już wiem.

Poród sn uruchamia pewne procesy hormonalne, które przygotowują dziecko do zmiany otoczenia. Przy cc tego nie ma.
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    flavia

jak tam?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    kamiis:

Będziemy rodzić, jest super położna.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oooo, Flavia, co u Ciebie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    mag_dre: Będziemy rodzić, jest super położna.

O rany :)))) Ale emocje :)))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    mag_dre: Będziemy rodzić, jest super położna.

no w końcu zajebiaszczo napisz jej że trzymamy mocno kciuki!!!:clap::thumbup:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    kamiis trzymam kciuki :D
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 9th 2012 zmieniony
     permalink
    No ale The_fragile brak wyrzutu oksytocyny a ryzyko podduszenia dziecka? Rozumiem to co kasiakuzniki napisała, że może się zachłysnąć wodami, ale przy cc chyba nie dojdzie do niedotlenienia płodu? A to, że fizjologa...to mnie nie przekonuje;) Jeśli chodzi o fizjologię to może na czterech kończynach chodzić powinniśmy? To by było lepiej dla naszego kręgosłupa;) Wiele rzeczy robimy już niezgodnie z fizjologią i jest dobrze;) Tak jak wcześniej pisałam, nie chodzi mi teraz o matkę tylko o dziecko. No sama nie wiem...jeszcze w sumie za dużo nie czytałam na ten temat, bo niedawno dopiero test ciążowy robiłam;)

kamiis :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mag_dre: kamiis:

Będziemy rodzić, jest super położna.

powodzenia!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorFausti86
     permalink
    Kamiis :thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, poczytaj sobie chociażby na necie - ja nie łączę wyrzutu hormonów z ryzykiem podduszenia. Jest jeszcze jedno małe "ale" - już po porodzie. Po sn dają Ci dziecko, możesz je sobie tulić przez 2 h, nawiązujesz więź z maluchem, ono też czuje się bezpieczniej przy "znanym" biciu serca. A po cesarce od razu Ci zabierają, a Ty dochodzisz do siebie.

Fajny artykuł:

Poród naturalny lepszy od cesarki
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    The_fragile dziękuję :) Fajny:) Ala ja to wszystko już wiem;) Generalnie podejście do ciąży jak do procesu naturalnego bardzo mi odpowiada. Nie biorę żadnych tablet od początku, przeziębienie leczyłam czosnkiem, chodzę, skaczę a nawet biegam jak trzeba i do szpitala też przymierzam się takiego, gdzie właśnie pozwalają chodzić, mają piłki i wannę i ogólnie mało ingerują w proces porodu. Teoretycznie wszystko wiem;) Tylko muszę jeszcze poczytać co jest bezpieczniejsze dla płodu? Bo tylko o to mi się rozchodzi;) I nie chodzi mi o szok dla malucha czy wyrzut hormonów (oksytocyna i tak się uwolni jak tylko będziemy tulić nasze dzieci;) tylko o poważne zagrożenia...w sensie który rodzaj porodu niesie mniej zagrożeń dla życia i zdrowia dziecka, bo że ja stara baba pocierpię to dla mnie luz;)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    Kamiss powodzenia oby wam szybko poszlo :d:bigsmile:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorFausti86
     permalink
    A w ogóle robią gdzieś cc na życzenie?
    --
  2.  permalink
    ja tylko dodam,że badania wskazują,że dzieci urodzone przez cc czesciej zapadaja na zapalenie płuc. Przy porodzie sn w naturalny sposób płyn, który jest w drogach oddechowych dziecka zostaje usunięty
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Kamiis kciuki zacisniete
    Hanny tez sie zastanawiam nad porodzie w wannie :)
    A co do cesarki to ja mam wielka nadzieje, ze moje dziecie bedzie zgodne z mamusia, zechce sie obrocic i urodze naturalnie!
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Kamiis trzymam kciuki :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Kamiis aaa:)
    Kurcze normalnie siedzę jak na szpilkach:)))
    Trzymam moooocno kciuki!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja obejrzałam kilka filmów z porodu w pierwszej ciąży ale mnie takie rzeczy nie ruszają w cale. Ja nie wiem ale jakoś tak już mam, że dla mnie to czysta fizjologia i tyle. Swojego pierwszego porodu nie bałam się prawie w cale. Tak miałam już dosyć, że się modliłam, żeby zacząć rodzić.
    Teraz wiem co mnie czeka więc pewnie będę się trochę bardziej bać... :P
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Sama kiedyś chciałam CC, ale już mi przeszło. teraz chce jak najdłużej Małą w brzuchu utrzymać! Gdzieś robią, koszt ok 7 tys...

no a jeśli chodzi o mnie to leże, w końcu powiedzmy że się wyspałam:) obudziłam się o 5.30 jak położna stała nade mną właczając KTG, bezszelestnie, przy zgaszonym świetle- luksus! dziś robili mi badnie moczu, wyników jeszcze nie ma, ale wydaje mi się, że antybiotyk pomógł:) nadal czekam na wynik posiewu z pochwy. Martwi mnie tylko, że jak na złość nic mi ciec nie chce ( chodzi o wody) boje się, że jak mi wyleczą te inekcje to mnie wypuszczą a potem będe na sygnale wracała...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kamiis kciukiii!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Dziewczyny gdzie można obejrzeć "Ostry dyżur" za darmo? Znacie jakieś strony?
    -- [url
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Kamiis trzymam kciuki:thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Flavia, czyli jednym słowem na Madalińskiego nie jest źle? :) Ale jak nic nie cieknie to chyba dobrze?
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    A my po wczorajszej wizycie mamy 1,5 kg na plusie i wszystko jest ok, słyszałam pięknie bijące serduszko :bigsmile:, a od kilku dniu czuje bardzo delikatne ruchy dzidziusia.
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    A czy któraś z was umie przypalić gotujące się ziemniaki? Cholercia tak się zaczytałam, że zapomniałam, że się gotują :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ufo03: przypalić gotujące się ziemniaki?

ja też wszystko potrafię przypalić:D:D
    -
    a właśnie było UPC i mamy wózek:):) sama go nie zobaczę bo paka gigant muszę czekać na męża:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    też kiedyś przypaliłam :cool:
    a moja mama to lepszy as... siedziała w kuchni, grała w pasjansa na laptopie i przypaliła obiad :cool: nie poczuła w ogóle, że się pali :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Kamiis, powodzenia!!!!!:bigsmile:
    --
  3.  permalink
    kamiis trzymam kciuki:))

flavia miejmy nadzieje ze wyjdzie dobry wynik a jesli juz Cie wypisza to ze nie bedziesz musiala wracac na sygnale:)) nie mysl taaak:))
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Kamis,trzymam kciuki!!

Ją tam rozumiem o co chodzi Hanny. Ile może być komplikacji przy porodzie sn, a ile przy cc?(oczywiście mówię o dziecku).

Kasiakuzniki, chyba UPS? :wink::wink:
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Kamiss powodzenia :)

Ps. A te ziemniaki to jeszcze przesoliłam :devil: dzisiaj już nic więcej nie gotuję :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    illan: chyba UPS? :wink::wink:

aż się zaśmiałam:P nie zauważyłam nawet błędu:P:devil::wink::shamed:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    illan: Ile może być komplikacji przy porodzie sn, a ile przy cc?(oczywiście mówię o dziecku).

Ile zatem? Serio pytam, bo nadal nie widzę tej wyższości cc nad sn w kontekście dobra dziecka.
  4.  permalink
    Kamis!! Powodzenia!!!

My po wizycie u gina. To co czułam przedwczoraj to nie była dupa. To jednak łeb mojego syna. :devil: głupio się jakoś odwinął i nie wiadomo czy da radę wrócić głową na dół, więc być może nie ominie nas rzeczone cc.
    Na szczęście szyjka grzecznie się zamknęła i póki co wszystko gra. Lekarz może spokojnie jechać na swój zaplanowany 2 tygodniowy urlop ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    a to Ci fikołajek:D:D:D ja też często czuje coś twardego na górze ale jestem przekonana że to pupka i plecki! no ale moja baba jest rzeczowa i za duża na okręcanie:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Kamis powodzenia!!!:bigsmile:
    --
  5.  permalink
    sliwson: Teraz wiem co mnie czeka więc pewnie będę się trochę bardziej bać... :P

a ja odwrotnie :) pierwszego porodu balam sie straaaasznie....masakrycznie wrecz...i pomimo tego ze nie byl najlatwiejszy (komplikacje i zakonczony vacum) drugiego nie boje sie w ogole :)))

ufo03: A czy któraś z was umie przypalić gotujące się ziemniaki?

w poprzedniej ciazy udalo mi sie nawet wstawic na gaz garnek z ziemniakami bez wody... w ogole jakos strasznie rozkojarzona wtedy bylam...pewnego dnia w ostatniej normalnie chwili zorientowalam sie ze chcialam umyc zeby maszynka do golenia zamiast szczoteczki...:/

kamiis kciuki i u nas zacisniete :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Dzięki illan właśnie o komplikacje dla dziecka w trakcie porodu mi chodziło, tylko jakoś może nie umiałam wyjaśnić.

hydrozagadka: Ile zatem? Serio pytam, bo nadal nie widzę tej wyższości cc nad sn w kontekście dobra dziecka.

No właśnie ja też nie do końca wiem i przyznam się szczerze, że chyba wolę się w temat nie zagłębiać akurat teraz;) Ale wiadomo, że w trakcie sn można poddusić dziecko, a co za tym idzie jego mózg będzie niedotleniony:confused: To co napisała szczypta_chilli o tym zapaleniu płuc no jest jakimś argumentem za sn;) Choć swoją drogą u mnie w rodzinie się nie sprawdziło;) Ja się urodziłam przez cc i jestem (i zawsze byłam) okazem zdrowia;) Mój brat urodził się przez sn i zapaleni płuc miał już 2 razy, ale to może przypadek, bo faktycznie na ten temat coś tam znalazłam, że udowodniono to naukowo. Natomiast to co pisała The_fragile o szoku dla dziecka nigdy nie zostało udowodnione naukowo (tylko się przypuszcza, że tak jest). No ale wracając do tematu. Podczas sn można poddusić dziecko, może się właśnie zaklinować, dziecko może złapać jakąś bakterię z biocenozy pochwy a podczas cc??? Właśnie tego nie wiem? Czy tylko takie komplikacje związane z tym, że to nie naturalne, że nie zastępuje wyrzut hormonów??? Też pytam absolutnie serio, bo dopiero dziś zaczęłam się nad tym zastanawiać:confused:

P.S. A swoją drogą czy np bardzo wąska miednica jest czy nie jest przeciwwskazaniem do sn? Bo powiem szczerze, że mój gin coś o tym wspominał kilka razy ( że mam cholernie wąską), ale zaraz dodał, że to jeszcze nie ten etap, by myśleć o porodzie, że czasem u kobiet właśnie z delikatnymi kośćmi ładnie się one rozchodzą przed porodem, więc się tym nie przejęłam za bardzo i liczę ciągle na ten poród w wodzie, ale czy ktoś coś może słyszał na ten temat?
    --
  6.  permalink
    [quote=Hanny]P.S. A swoją drogą czy np bardzo wąska miednica jest czy nie jest przeciwwskazaniem do sn?[/quote

z tego co ja wiem to jest to przeciwwskazanie, moja kolezanka ma bardzo waska miednice w grudniu urodzila druga coreczke i dwa razy bezdyskusyjnie przez ta waska miednice miala cc...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.