Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Nikkitaa, moim zdaniem to zależy czy masz zaufanie do swojego lekarza.
    mój ma stary sprzęt bez fajerwerków 3d, ale jest świetnym fachowcem. siedzi i patrzy w ten monitorek oglądając wszystko po kolei. no badanie ginekologiczne jest na każdej wizycie, nie wiem co to jest usg połówkowe, bo za każdym razem było takie samo usg.
    ogólnie mało mówi, ale zawsze jak coś się dzieje, niepokoi czy jest dobrze albo trzeba zrobić jakieś badanie, to trzyma rękę na pulsie i czuję się bezpiecznie. nie muszę siedzieć i czytać jakie badania mam zrobić kiedy, bo on o to wszystko dba i pilnuje.
    Jest u mnie w mieście wielu innych lekarzy, którzy bardziej "wylewnie" podchodzą do pacjentki, mają lepszy sprzęt, ale z tym lekarzem ja czuję, że młody jest bezpieczny. Więc wydaje mi się, że wszystko zależy od tego czy ten lekarz jest godny zaufania. ot co.
    --
  2.  permalink
    Vicki gratulacje i zdrówka dużo dla Jasia :clap:

nikkitaa: Jedynie mierzy ciśnienie, waży i robi USG na każdej wizycie z czego jakoś specjalnie pomiarów nie robi.

Trochę dziwne podejście, bo po co to USG kiedy nic nie mierzy i sprzęt stary. Jak na badanie połówkowe to trochę kiepsko, bo co on w takim razie sprawdzi, a to na prawdę ważne USG.
    Badaniem ginekologicznym się nie przejmuj, im rzadziej tym lepiej, ja od początku ciąży dopiero 1 miałam w 18tc i to przy okazji robienia cytologii właśnie. Mój Gin nie często bada, bo to lepiej dla ciąży.
    A o cyto możesz się zawsze upomnieć
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeFeb 12th 2012 zmieniony
     permalink
    W tym problem, że trudno mi jest zaufać lekarzowi, jeśli znam go tyle, co jestem w ciąży :P Tzn wcześniej to tylko po recepty do niego chodziłam ... Widze, że dużo ciężarnych do niego chodzi, ale to moja pierwsza ciąża i chyba jestem po prostu przewrażliwiona bo już sama nie wiem ile jakich badań powinno być ;< A chce, żeby wszystko było ok

edit:
    cheriniatko na samym początku jak miałam dopochwowe to mierzył dzidzie ale później jak zaczęło sie brzuszne, to własnie stwierdził, że tym sprzętem dobrze nie zmierzy mi dzidzi...
    --
  3.  permalink
    nikkitaa: cheriniatko na samym początku jak miałam dopochwowe to mierzył dzidzie ale później jak zaczęło sie brzuszne, to własnie stwierdził, że tym sprzętem dobrze nie zmierzy mi dzidzi...

Połówkowe też będzie niestety robił głowicą brzuszną, a tu trzeba organy wewnętrzne maluszka sprawdzić, szczególnie serduszko. Dla lekarza, który jest przeszkolony w USG nie powinien istnieć problem głowicy.
    Kurcze nie wiem co bym na Twoim miejscu zrobiła, ale chyba bym skonsultowała się ewentualnie z innym lekarzem.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeFeb 12th 2012
     permalink
    Dziewczyny,a ja miałam szyjkę 1cm na wizycie ginekologicznej na dwa tyg.przed porodem,a w szpitalu przed porodem mówili,że 2,5cm... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    gienia83:
    i to sa skurcze te broxtona?

nie wiem czy to są te BH też nie czytam... na razie mnie nie niepokoją jakoś strasznie.. dziwne uczucie i brak tchu pewnie tak ma być... bo jak macica się napina a jest koło przepony i na żołądku to chyba nie ma opcji żeby się słabo nie robiło...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    nikkitaa mnie rowniez moj lekarz nie mowi ile maly wazy albo mierzy... bo to sa szacowane pomiary.
    Bada mnie przy kazdej wizycie, robi Usg tez na starszym sprzecie ale pokazuje palcem gdzie co jest na monitorze i tlumaczy czy prawidlowo sie rozwija... czasami nawet na kartce mi rozrysuje :)
    Na usg polowkowe wyslal mnie do szpitala na skontrolowanie wszystkiego na nowym sprzecie i tam mi powiedzieli i zapisali wszytkie wyniki i szacowane wymiary dziecka
    ..... w Pl nie wysyla sie do szpitala na Usg genetyczne????
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    nessie: ..... w Pl nie wysyla sie do szpitala na Usg genetyczne????

No z tego co sie orientuje, to robią to lekarze u siebie w gabinetach, sama nie wiem ...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    nessie: ..... w Pl nie wysyla sie do szpitala na Usg genetyczne????
    Jeśli gin wydaje się że jest wsio ok to nie ale jeśli jest coś co go niepokoi to tak. Tyle że nie do pierwszego lepszego szpitala ale specjalistycznego - i w moim wypadku jechałam ok 130km w 1str by usłyszeć ze jest ok
    Ja chodziłam na NFZ i każda wizyta była z dokładnym USG, badanie na początku (dopóki nic sie nie działo) było za każdym razem - tylko tak gin mógł przecież ocenic zmiany z szyjką, a potem gdy się zaczęło paćkać to co którąś wizyte. Aaaa i cytologia była pobrana od razu choć poprzednia była robiona kilka m-cy wcześniej (mac pół roku)
    --
    •  
      CommentAuthorFausti86
     permalink
    Poza tym za wizytę z usg płacę 120 zł, to też nie jakaś powalająca kwota.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, Katka, ja jem sushi od początku ciąży, ale tylko pieczoną rybkę lub wege :)

Nessie, taaaa jest, poczekam z przyjemnością :)))

Hmmm, ja na początku ciąży nie byłam badana, chyba do 12 tyg, gin mówił, że lepiej tam nie grzebać ;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nie mogę chodzić :) dupsko i cipsko mi rozrywa...

miałam ochotę na ostre pałeczki z KFC :) ahhhh ale pojadłam mmmmm kocham mojego męża :)

ja chodzę do gin prywatnie i płacę 70zł za samo badanie jak z USG to 100zl a jak z omówieniem wyników to 120zł
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    gienia TY masz w pierdzielicho:)) pytalas mnie dzis o zgage, piecze jak cholera:((( ale moze dlatego ze wymiotowalam:((

a teraz chce mi sie cus i za cholere nie wiem co???:( cos ostrego, kwasnegi i slodkiego hahaha
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: gienia TY masz w pierdzielicho:)) pytalas mnie dzis o zgage, piecze jak cholera:((( ale moze dlatego ze wymiotowalam:((

a teraz chce mi sie cus i za cholere nie wiem co???:( cos ostrego, kwasnegi i slodkiego hahaha

a mnie o dziwo nie lapie ;] choc powinna ;]
    nie lam sie twarda badz ;]
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    xkamilax na katar dobrze jest robić inhalację z soli fizjologicznej nebulizatorem świetnie działa, rozrzedza wydzielinę, dla mnie działał cuda

ja za wizytę gin płacę 70zł bez względu na to czy jest usg czy omawiamy wyniki

Dziś byłam na obiedzie z moim mężem z okazji walentynek we włoskiej restauracji i trochę niewypał bo zamówiłam spaghetti z owocami morza i miałam twarde ośmiorniczki, mówię Wam porażka,
    a sushi w ciąży można tylko trzeba sobie podarować z surową rybką,
    --
     permalink
    gienia83: nie lam sie twarda badz ;]

pewnie ze sie nie lamie, ale wiesz.....nie wywoluj wilka z lasu nastepnym razem:)))

ale co ja bym zjadla????napchalam sie sernikiem ale to niestety nie to:(( jakis sos slodko-kwasny z ostrym:))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    my zaraz robimy pomidorówkę i karpatkę :) więc zapraszam :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
     permalink
    ech gienia jadalam dzis buraczkowa dwa razy....napchalam sie sernikiem, ale mam ochote na krewetki w panierce z sosem chilli:))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: ale mam ochote na krewetki w panierce z sosem chilli:))

ja nie jadam takich rzeczy :smile: ''nie doroslam'' chyba jeszcze do tego :shamed:
    --
     permalink
    ja tez kiedys nie jadlam, moj maz jadl duzo tego w stanach jak bylismy, a ja posmakowalam w ostatni dzien:(( a teraz czesto kupuje krewetki robimy:)) mniaaam:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    ewelinda29: ale mam ochote na krewetki w panierce z sosem chilli:))

Teraz, to i ja mam ochote na takie cudo ;< Co prawda w sosie chilli nie jadłam, ale jadlam w panierce owoce morza min. krewetki :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nadrobiłam 140 postów !!!!!

Wielkie gratulacje dla Viicky i jej "malutkiego" Jasia :clap:

aguncia powodzenia jutro !!!!!!! czekamy na wieści i fotkę najlepiej

xkamilax: czy są wogóle jakieś krople do nosa dla ciężarnych?

wszelkie odmiany soli/wody morskiej tylko !!!! miałam kupione takie krople homeopatyczne dla córeczki to nawet na nich jest napisane, że przed zastosowaniem w ciąży skonsultować się z lekarzem. Ja chodzę już z katarem 4 tydzień i wyleczyć się nie mogę.....

nikkitaa: Czy ktoś może polecić jakiegos dobrego z Krakowa? Najlepiej z NFZ

ja już drugą ciażę chodzę do lekarza na nfz w szpitalu, wszystkie badania mam zlecane i robione tam, tak samo USG. Jakbyś chciała to mogę ci podać namiary. Napisz tylko na PW bo mogę tutaj przegapić jak jutro się dziewczyny hurtowo rozpakują :jumping:
    --
     permalink
    nikkitaa: Co prawda w sosie chilli nie jadłam,

tzn ja je robie w panierce we frytkownicy a pozniej w miseczke sosik i mocze sobie i wsuwam:))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    wy to macie zachciewajki ;)
    --
     permalink
    oooo gienia to jeszcze nic:) jak mnie w polowie ciazy naszlo na pomarancze, a akurat nie bylo w domu, wsiadlam w auto pojechalam do sklepu a wracajac gryzlam ze skorka bo nie moglam wytrzymac:)) glupia zamiast obrac:)) co tam blondynka;))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hehe chciałabym Cię zobaczyć w tej akcji hehe
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ale mnie też ostatnio na Coca Colę naszło !!! i nie dość, że w ciąży się nie powinno to ja jeszcze z tą zakichaną cukrzycą nie powinnam :sad:
    --
     permalink
    hehehe moj maz jak wjechalam na podworko to zapytal czy ja jestem normalna;)

a teraz po serniczku uraczylam sie sloikiem ogorkow kiszonych i juz jest git:)))
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    ewelinda ja nie przepadam za pomarańczami, nigdy ich nie jem wyjątkiem są ciąże, w pierwszej nie mogłam się opanować i jadłam kilogramami w tej też kupiłam ostatnio w piątek 5 i już 2 zostały, tak mnie naszło widać dzidzia potrzebuje.
    W pierwszej ciąży na początku, też była zima naszło mnie na brzoskwinie a tu dupa nigdzie nie było tylko takie z puszki a to nie to samo, jak dorwałam chyba w marcu lub czerwcu takie twarde jak kamienie to najeść nie mogłam, a teraz już od kilku tygodni chodzi za mną jabłecznik na ciepło z lodami i bitą śmietaną, na razie jeszcze walczę ze sobą ale nie wiem na ile mi jeszcze siły starczy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    ewelinda29: a teraz po serniczku uraczylam sie sloikiem ogorkow kiszonych i juz jest git:)))

ja nie wiem czemu, ale ostatnio jak najem sie ogórków przez "zachcianki" to chce mi się wymiotować ;< A niedawno nawet po zjedzeniu całej paczki i przepiciu wodą z tych ogórków aż zwróciłam wszystkie :D

kasiek ja jak nie wypije coli w ciagu dnia to nie mogę się na niczym innym skupić :D
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja teraz właśnie zjadłam kanapki z pasztetem wędzonym czy coś takiego i popijam colą :) jak mnie zgaga nie dopadnie tzn że mogę żreć wszystko...
    a tyłek dalej mi rozsadza;/ nie dobrze - czuje jakby tam siedział albo co;/
    juz dwa razy byłam na posiedzeniu;/
    --
     permalink
    kachaw: teraz już od kilku tygodni chodzi za mną jabłecznik na ciepło z lodami i bitą śmietaną

to silna jestes;)) ja nie wytrzymalabym tak dlugo:)))

nikkitaa: niedawno nawet po zjedzeniu całej paczki i przepiciu wodą z tych ogórków aż zwróciłam wszystkie

tez tak mialam raz ze zjadlam sloik i czulam ze mi juz niedobrze ale nie moglam skonczyc:)) i tez byla cofka;))

gienia mnie tez juz dzis i dupsko i pipka iwszystko boli:)) ale wlasnie wykapalam sie i bede lezakowac:))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa napisałam Ci wiadomość :)

gienia pasztetu też nie mogę :( a tak bym zjadła.....
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: gienia mnie tez juz dzis i dupsko i pipka iwszystko boli:)) ale wlasnie wykapalam sie i bede lezakowac:))

no własnie po woli zmierzam ku zanurkowaniu w wannie ale nie mogę wstać ani nic;D hehe
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: gienia pasztetu też nie mogę :( a tak bym zjadła.....

oj bidulka...

edit:

moja rodzinka katuje mnie po raz milionowy bajką Auta ile to można oglądać... nie dziwie się że moje dziecko rysuje na twarzy spider-mana zamiast księżniczek masakra :) co ten mój małżon zrobił z tą córą
    --
     permalink
    gienia83: no własnie po woli zmierzam ku zanurkowaniu w wannie ale nie mogę wstać ani nic;D hehe

a nie buduja nic w poblizu??? moze jest jakis dzwig???:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    widzę, że sushi w modzie... ja jednak podziękuję, ale nie bardzo chcę nawet próbować takich rarytasów :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: a nie buduja nic w poblizu??? moze jest jakis dzwig???:)

wariatka hahaha
    nie no właśnie nic nie budują, zadupie, kanalizę kładą od xlat i położyć nie mogą :) tzn jest kanaliza W PLANACH więc może wtedy jakiś dźwig będzie :)
    --
     permalink
    Fausti moglas mnie oszczedzic tymi krewetkami echhh:((
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Fausti86: ja jem ostatnio nałogowo truskawki z biedronki

kup mi i wyślij pocztą, bo mąż już 3 biedronki objechał i ich nie ma :(:(:( a ja umieram z rozpaczy bo są przepyszne.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    ja mam ciągle ochotę na tatar no ale eh troche jeszcze poczekam, aż będę mogła zjeść :D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia - ja jadłam raz, nie powiem, że nie było niedobre, ale żebym jakieś fajerwerki poczuła przy jedzeniu tego to jakoś nie....bez szału....Ale ja generalnie nie przepadam też za owocami morza. Jedynie ryby lubię jeść.
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    vicky gratulacje

aguncia jutro wasz wielki dzien :) powodzenia ;)
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Fausti86 przecież jest mrożony bób :D Jadlam bo też mialam ochote, co prawda prawie 10zł za paczuszke ale nie mogłam się powstrzymać :D
    --
     permalink
    gienia83: tzn jest kanaliza W PLANACH więc może wtedy jakiś dźwig będzie :)

no widzisz skoro jest w planach to tak jak TY masz w plannach kapiel moze doczekasz sie:))) zanim zarosniesz:)) (oczywiscie zartuje mam dobry humor tu dzis z Wami) mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze tak zartuje:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Fragile gdzie jestes?
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    kurde biedronka o tej godzinie w niedziele juz zamknięta ;<
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: no widzisz skoro jest w planach to tak jak TY masz w plannach kapiel moze doczekasz sie:))) zanim zarosniesz:)) (oczywiscie zartuje mam dobry humor tu dzis z Wami) mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze tak zartuje:)

z brudu nikt jeszcze nie umarł < chyba
    to nic mi nie bedzie jak poczekam jeszcze z rok może dwa ;D
    --
     permalink
    nikkitaa: ja mam ciągle ochotę na tatar

ja jak robilam tatar na sylwestra to myslalam ze zwariuje:)) ale dalam rade:))
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.