Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeFeb 14th 2012
     permalink
    Ewer się nie odzywa,więc pewnie coś się u Niej dzieje :) Może jest już ze swoim dzieciątkiem? ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFausti86
     permalink
    A my jedziemy na Walentynkową wizytę :tongue:Do wieczorka :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, czy da się coś zrobić na bóle kręgosłupa pod koniec ciąży, czy po prostu zacisnąć zęby? Nie śpię już z tydzień, bo w nocy mnie napiernicza po obu stronach kręgosłupa, tak jakby na wysokości talii... Nie pomaga obracanie się z boku na bok, wstanie, siedzenie. Teraz zaczęło i w dzień tak nawalać i już nie wiem, co z tym zrobić. Czy w ogóle się coś da zrobić? ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    The_fragile: nie pamiętam jak w nocy sobie radziłam przy pierwszej ciąży bo mnie też okropnie bolał ale w dzień pomagał relaks na fotelu z twardą poduszką pod plecami i nogami uniesionymi na krześle na wysokości bioder
    :wink:
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    The_fragile: Czy w ogóle się coś da zrobić? ;)

kochana ja mysle ze da sie tylko przyzwyczaic do tego:)) nic innego nie pozostaje:))
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    doti trzymam kciuki.
    Ja wczoraj miałam ciśnienie na lody, ale nie jakieś tam po prostu, tylko wiedziałam że chodzi o malagę grycana :)mąż przywiózł zagryzłam cebulowymi czipsami i było mi doskonale, dziś siedzę sama do północy i liczę na jakiś dobry film. walentynek to my i tak nigdy nie obchodzimy.
    Ciekawe czy jutro w sklepach będą już wielkanocne kurczaki.

no i jak dobrze liczę to 4 z nas mają jutro połówkowe- wielgosz, psycho_patka niunka i ja, ktoś jeszcze? :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    o której Ewer odeszły wody ?? bo tutaj znalazła (poród siłami natury czy cesarskie cięcie) że maksymalny czas który może upłynąć do 18godz....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Sysia, Ewelinda, dzięki :)

A Ewer już pewnie z maluchem u boku :)
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeFeb 14th 2012 zmieniony
     permalink
    mkd: no i jak dobrze liczę to 4 z nas mają jutro połówkowe- wielgosz, psycho_patka niunka i ja, ktoś jeszcze? :)

Ja miałam dzisiaj i wszystko mamy pomierzone i prawidłowej budowy. Zdjęć niestety nie mam, bo się mały Wiercioch nie dał sfotografować. W każdym razie na 100% chłopaczek i waży szacunkowo 440g :bigsmile:
    Trzymam za Was wszystkie kciuki na jutro :wink:

Aaaa i jeszcze dodam, że po raz pierwszy słuchałam serduszka i to było piękne przeżycie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ja dziś czuję się dziwnie:neutral: jestem mega opuchnięta buzie to mam jak nigdy księżyc przy mnie wymięka.... ogólnie wszystko czuje mega ciężkie!!!!! plecy mnie bolą brzuch od środka tak jak by skóra nie wiem.....jak leże ok ale jak mam wstać to boli.... i lekkie napięcie w podbrzuszu.... czemu jeszcze tyle czasu!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny, czy da się coś zrobić na bóle kręgosłupa pod koniec ciąży

Może spróbuj się zapisać na jakiś masaż?
    Ja nigdy w ciąży nie chodziłam ale moja koleżanka tak i mówiła, że bardzo jej to pomagało:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Fragile,mnie też cholernie bolał kręgosłup w ciąży :/ Wyginałam się na lewo i prawo,leżałam,stałam,chodziłam.. Ciągle ciągnęło i bolało :/ To było chyba najgorsze w ciąży,nie licząc zgagi,która mnie prawie do wymiotów doprowadzała.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ooo, Sliwson, masz rację! Mam babeczkę od masażu ciężarnych, zupełnie zapomniałam! Dzięki :DDDD

Kasia, a może to już blisko jak taka opuchnięta jesteś?

Hussy - zgodzę się, do tej pory nic tak nieprzyjemnego nie miałam jak ten ból. W nocy miałam wrażenie, że zemdleję, jak nie wstanę. I wstałam o 2, a potem do rana nie mogłam zasnąć :D
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    mkd: Ja wczoraj miałam ciśnienie na lody, ale nie jakieś tam po prostu, tylko wiedziałam że chodzi o malagę grycana :)

Mnie tez naszło ! tylko na lody tiramisu grycana. :bigsmile:

jak sie dorwałam to zjadłam całe opakowanie - litrowe.. :shamed: az sie sama przeraziłam, bo do tej pory wogóle nie miałam apetytu

myślę, ze na jakis czas mam dosyć :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_fragile: Kasia, a może to już blisko jak taka opuchnięta jesteś?

bardzo w to wątpię nie czuje się na niedługo rodzącą..... ah jakoś trzeba przetrwać tą końcówkę:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Mi na bóle kręgosłupa troszkę pomagała kąpiel ale mi te bóle chyb a nie doskwierały jakoś maksymalnie... Jak czytam co Wy piszecie, to stwierdzam, że ta dolegliwość chyba akurat mnie w dużym stopniu oszczędziła.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ulcia to mnie pobiłaś bo ja zjadłam prawie pół litra. Właśnie mąż zapytał co chce dostać na walentynki to powiedziałam że tym razem mogą być orzechowe :)i chipsy cebulowe na zagrychę :)
    --
  1.  permalink
    ja tam walentynki uwielbiam...bo to urodziny Polowka :)) prezent dostanie jutro na usg polowkowym...pod postacia pisiora hihihi (bo ja i tak wiem ze to chlopak), ma facet farta bo na poczatku ciazy upieralam sie ze nie chce znac plci az do porodu...a tu bach taka data usg no i sobie skubany juz prezent od razu zaklepal...:) ale tak szczerze powiedziawszy ciekawosc i mnie zzera, czy moja intuicja dziala jak powinna...
    --
  2.  permalink
    a co do zachcianek to mnie i tak najlepiej smakuja sledzie...w sosie smietanowym...zagryzane czekolada i popijane pepsi :P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    a co do zachcianek to mnie i tak najlepiej smakuja sledzie...w sosie smietanowym...zagryzane czekolada i popijane pepsi :P

Jakie złooo :devil: :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    psycho_patka: sledzie...w sosie smietanowym...zagryzane czekolada i popijane pepsi :P

Normalnie aż mi się niedobrze zrobiło jak to przeczytałam, normalnie jeszcze jedna taka kompozycja a zacznę dawać Eeeeee :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    a tu bach taka data usg no i sobie skubany juz prezent od razu zaklepal...:)

Mój sobie zaklepał syna na urodziny i dostał:)
    Ja z kolei mam go z głowy bo wygrałam zakład, że jak mu urodzę syna w urodziny to do końca życia już nie muszę mu kupować prezentów :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Co do zachcianek, to mnie wczoraj wzięło na faworki, no i dziś już nie dałam rady, musiałam kupić i pożreć :tongue:
    --
  4.  permalink
    Hej, dziewczyny. Proszę o pomoc.
    Byłam wczoraj na beta HCG - wynik 229.900 mlU/ml. Tylko cholera nie wiem jak mam to interpretować te normy mają dziwną rozpiętość. Mnie pasowałby 3 tydz, natomiast z badania wynika, że czwarty. Może, któraś pomóc mi w interpretacji?? Nie wiem też, czy lecieć do ginekologa, czy mam się jeszcze wstrzymać?? i ewentualnie, czy łykać jakieś suplemety?? Będę wdzięczna za rady
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Hej, dziewczyny. Proszę o pomoc.

Nie wartość hcg jest najważniejsza a przyrost. Jak chcesz się upewnić, że ciąża się rozwija, powtórz betę i sprawdź czy prawidłowo przyrasta. Na ginka jeszcze za wcześnie (na usg nic nie zobaczy, ciąży nie będzie w stanie potwierdzić). Poczekaj z wizytą około 2-3 tyg.
    CO do suplementów- kwas foliowy nie zaszkodzi ale z decyzją o witaminach ciążowych, zaczekałabym i podpytała lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Z tego co pamiętam pęcherzyk widac dopiero przy 1000, 1500 mlU/ml.

Poniżej tabele, z ktorych korzystałam.
    NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży, licząc od daty
    ostatniej miesiączki (LP-last period)

3 LP — 5 - 50 mIU/ml

4 LP — 5 - 426 mIU/ml

5 LP — 18 - 7,340 mIU/ml

6 LP — 1,080 - 56,500 mIU/ml

7 - 8 LP — 7, 650 - 229,000 mIU/ml

9 - 12 LP — 25,700 - 288,000 mIU/ml

13 - 16 LP — 13,300 - 254,000 mIU/ml

17 - 24 LP — 4,060 - 165,400 mIU/ml

25 - 40 LP — 3,640 - 117,000 mIU/ml

kobiety nie w ciąży: <5.0 mIU/ml

kobiety po menopauzie: <9.5 mIU/ml

NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży,licząc tydzień ciąży
    od terminu owulacji mlU/ml

3 – 4 tydzień od owulacji—– 9 - 130

4 – 5 tydzień od owulacji—– 75 – 2600

5 – 6 tydzień od owulacji—– 850 - 20,800

6 – 7 tydzień od owulacji—- 4,000 - 100,200

7 – 12 tydzień od owulacji—- 11,500 - 289,000

12 – 16 tydzień od owulacji— 18,300 - 137,000

16 – 29 tydzień od owulacji—- 1,400 - 53,000

29 – 41 tydzień od owulacji— 940 - 60,000

Ważne informacje są jeszcze tutaj.

Na razie jest ok - poczekaj.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    monika_bielska: Nie wiem też, czy lecieć do ginekologa, czy mam się jeszcze wstrzymać?? i ewentualnie, czy łykać jakieś suplemety?? Będę wdzięczna za rady

nie ma sensu iść do gina z wynikiem bety....na USG i tak niewiele zobaczy a normy - ważne, że nie jest za mało, a tym, że dużo to bym się nie przejmowała :) może to bliźniaki :wink: A co do witamin - tak jak napisała silwison - możesz łykać kwas foliowy bo i tak jest wskazany do końca I trymestru min.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Hahaaa...:) Mój mąż mi przyniósł prezent walentynkowy:) (nie robimy sobie prezentów więc się zdziwiłam)
    Dostałam t-shirta z nadrukiem w kształcie odciśniętych łapek na brzuchu i duży napis "HANDS OFF THE BUMP"
    :)))
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Ja mam pytanie z innej beczki a raczej z innego tygodnia :smile:. Ostatnio ruchy małego (oj znowu te ruchy :shamed:), czuje niemalże nad spojeniem łonowym, niemal nad/w szyjką... Czy to trochę nie za nisko?? Czy nie powinnam ich czuć trochę wyżej?? Kopie tylko nóżkami?? A rączki??
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja mam pytanie z innej beczki a raczej z innego tygodnia :smile:. Ostatnio ruchy małego (oj znowu te ruchy :shamed:), czuje niemalże nad spojeniem łonowym, niemal nad/w szyjką... Czy to trochę nie za nisko?? Czy nie powinnam ich czuć trochę wyżej?? Kopie tylko nóżkami?? A rączki??

Ja najczęściej czuję ruchy synka na pęcherzu, tak od wewnątrz. Wydaje mi się, że to normalne. Macica jest jeszcze dość nisko. W 21 tyg możesz jeszcze nie czuć jak macha rączkami, nóżki ma pewnie trochę masywniejsze:)
    Nie martw się na zapas. To jak i gdzie kopie zależy od wielu czynników (jak maleństwo jest ułożone, gdzie leży łożysko itp). Najważniejsze, że czujesz ruchy:)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Dziękuję sliwson :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Wielgosz te linki nie działają ;-(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Sliwson, super! Powinny być takie po polsku też, bo wiele ciążówek nie lubi jak się brzuszka dotyka - a tu od razu informacja :DDD

Wielgosz, też nie widzę :(
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Mój jest taki, tylko czarny:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Sliwson - bomba! A łapki i napis w jakim? Białe?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson - bomba! A łapki i napis w jakim? Białe?

Nie, nadruk jest w kolorze takiego brudnego różu. Trochę to nie mój kolor, wolałabym ten szary ale mąż powiedział, że szary miał świecące kamyczki naszyte wokół tego napisu a tego to już bym nie przeżyła :P
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Usunęłam. Nie wiem czemu nie działa...
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Koszulka super. Kamyczków też bym nie przeżyła:devil:.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: szary miał świecące kamyczki naszyte wokół tego napisu a tego to już bym nie przeżyła :P

Haha, to ja też zdecydowanie wolę brudny ryż od świecących kamyczków :D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    oryginalny prezent Sliwson :) miło pewnie wiedzieć, że facet troszkę bardziej się postarał, niż kupno kwiatów jak pewnie większość... :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jezus tu to jest produkcja pełną parą;P

doti witamy:) Chciałam być miła i przepuścić Was, ale ze względu na dobro Twoich maluchów może lepiej nie;)

"Rozkminiam" dzisiaj te wyniki z obciążenia glukozą, ale i gin i diabetyczka powiedzieli, że zdrowa jestem to chyba gra;) Sama nie wiem po obciążeniu 50tką (po godzinie) miałam 126,5:confused:

Dobra, trzeba ufać lekarzowi;)

Wy na walentynki narzekacie?!? Mój mężuś zadzwonił dziś z okolic RPA, by złożyć życzenia:) I tak piękne walentynki:)))

P.S. Też nie znoszę świecących kamyczków, cekinków i tego typy pierdół ;P

Aha! No i się zaczyna! Nic mi do tej pory w tej ciąży nie dolegało to w końcu musiało się "usrać", że tak to kolokwialnie ujmę;) Dziś boli mnie wszystko. Poczynając od piczki przez (chyba zaczątki) hemoroidów i cycki! No i teraz będę przebijać gienię w narzekaniu;P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    hanny myslisz że można pobić gienke?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No dobra to zastąpię ją jak już urodzi;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, to samo chciałam napisać :D Dobra, możesz Gienię zastąpić. A teraz jest nad morzem, więc działasz już na zastępstwie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Moja koszulka [url=http://www.cafepress.com/evilgeniusstore.131370889

Świetna:)
    Uwielbiam takie koszulki z jajem:)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    No, udało sie:devil:. Tutaj wiecej wzorów. Tak jak już pisałam, mogłabym kupić wszystkie, ale cena stoi na przeszkodie:cool:.http://www.cafepress.com/evilgeniusstore/1993389
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Wszystkie koszulki fajne :), ale ja jeszcze poczekam aż mi brzusio bardziej urośnie :smile:.

Co do narzekania to ja mam dzisiaj dzień pod jego hasłem chyba :devil:. Wszystko mnie niepokoi. Tyle czasu była cisza a tu masz babo placek. Zaczęły mnie boleć np. wewnętrzne strony ud (napięcie czuje od pachwin). Tak jakby mięśnie?? Która tak miała o ile w ogóle??

Chyba zaczynają się na dobre złe uroki ciąży :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    No, udało sie:devil:. Tutaj wiecej wzorów. Tak jak już pisałam, mogłabym kupić wszystkie, ale cena stoi na przeszkodie:cool:

Rany ja też chcę! Wszystkie, wszystkie, wszystkie!:):devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki:) Gienka mianowano mnie na Twoją następczynie:fingersear:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.