Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dziewczyny, dziękuje Wam bardzo. To moja pierwsza ciąża, więc pewnie będę panikowała nie raz :D
    Powiedzcie mi jeszcze czy badanie mogę powtórzyć za tydzień, czy później?
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Sayuri78: Ostatnio ruchy małego (oj znowu te ruchy ), czuje niemalże nad spojeniem łonowym, niemal nad/w szyjką... Czy to trochę nie za nisko?? Czy nie powinnam ich czuć trochę wyżej?? Kopie tylko nóżkami?? A rączki??

a czemu twierdzisz, że na dole to tylko nóżki są ?? u mnie np. na dole czuję właśnie rączki w nóżki na górze. I potwierdziło się to na USG.

monika_bielska: Powiedzcie mi jeszcze czy badanie mogę powtórzyć za tydzień, czy później?

możesz powtórzyć 48godz. po pierwszym badaniu i sprawdzić przyrost
    --
  2.  permalink
    Sayuri78: Ja mam pytanie z innej beczki a raczej z innego tygodnia :smile:. Ostatnio ruchy małego (oj znowu te ruchy :shamed:), czuje niemalże nad spojeniem łonowym, niemal nad/w szyjką... Czy to trochę nie za nisko?? Czy nie powinnam ich czuć trochę wyżej?? Kopie tylko nóżkami?? A rączki??

Ja też czuję małego dość nisko, może ze dwa razy skupił się na okolicy bardziej pod pępkiem, a na ogół atakuje swoje stałe miejsca w dole brzuszka. Ja nie jestem w stanie jeszcze rozpoznać, kiedy kopie rączkami a kiedy nóżkami, zakładam, że oba rodzaje kończyn uaktywnia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeFeb 14th 2012
     permalink
    U mnie generalnie rączki na ostatnich usg służyły głównie do bicia i tycania rodzeństwa, natomiast nogi co i rusz lądowały w moim brzuchu :) Ale rączkami pewnie też dostaję, tylko mniej to czuję, bo te rączki jeszcze malutkie...
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    monika_bielska: Powiedzcie mi jeszcze czy badanie mogę powtórzyć za tydzień, czy później?

W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin.

Hanny: Gienka mianowano mnie na Twoją następczynie

Hanny da Ci Gienia jak wroci:)) hehehehe
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny kto miał dać info o ewer?
    w jej karcie jest napisane że poród nastąpił dziś,aa może ja coś przegapiłam? Był już jakiś oficjalny komunikat? :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mkd: dziewczyny kto miał dać info o ewer?

Ewer sama nadawała, z komórki :smile:
    nie odezwała się od rana więc bankowo urodziła

a karta ciąży tak pokazuje bo dzisiaj miała termin porodu więc karta się nie przedłuża tylko niejako kończy pokazując, że poród nastąpił
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Ja też myślę, że urodziła :). Ja już zmykam na walentynkowy wieczór z mężem. Mam jeszcze pytanko, jaki suplement z żelazem łykacie??
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hanny - na jaką następczynie co? ;)

wróciliśmy przed chwileczką zahaczając o biedronkowe truskawki mmmmmm będzie deser mmmmmm
    teściowa kupiła małemu ciuszki twierdzi że uniwersalne, bo nie znają płci, ale jak dla mnie to typowo chłopięce także teges ... ona pewnie wie że chłopiec, a teściu udaje albo rzeczywiście nie wie i mysli że to uniwersalne ciuszki
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Jak zwykle Gienka wróciła to żadnej nie ma
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: Jak zwykle Gienka wróciła to żadnej nie ma

usypiałam córcię :)

Sayuri78: Mam jeszcze pytanko, jaki suplement z żelazem łykacie??

póki co mam Prenatal Complex, ale zastanawiałam się czy nie kupić czegoś na dalszy etap ciąży z DHA
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    Gienia żadna Walentynek nie obchodzi i żadnej nie ma wieczorem akurat:devil:

Dobrze że już jesteś- żebyś wiedziała co one tu bez Ciebie wyprawiały- normalnie już się twoim narzekactwem obdzielały:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dobra doczytałam :devil:
    wredne małpioszony z Was :P ja nie narzekam, ja się żalę ee noo ktoś musi ponarzekać :) w sumie fajnie być taką która jest inna niż wszystkie hehe

Hanny oddaje Ci moje miejsce, bo czuje się wyśmienicie i nie narzekam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    paprykowa: Gienia żadna Walentynek nie obchodzi i żadnej nie ma wieczorem akurat

no ja akurat nie obchodzę - mąż na siłownię poszedł dwie godziny temu. Jak wrócił z pracy to co prawda dał kwiatki i powiedział, żebym nie zapomniałam, że mnie kocha, ale jakoś to wszystko bez większych fajerwerków....no cóż - albo za starzy stażem jesteśmy, albo coś już gdzieś uciekło....
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    paprykowa: Gienia żadna Walentynek nie obchodzi i żadnej nie ma wieczorem akurat

Dobrze że już jesteś- żebyś wiedziała co one tu bez Ciebie wyprawiały- normalnie już się twoim narzekactwem obdzielały

tak tak na pewno nie obchodzą ;) hehe dziwne.. pewnie wszystkie usypiają córki
    _kasiek_: usypiałam córcię :)

:):)

a tak nawiasem mówiąc to czym byłoby życie bez narzekania ;) więc cieszę się że narzekam o! musicie ze mną jeszcze trochę wytrzymać tak do porodu chociaż
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    gienia83: więc cieszę się że narzekam o! musicie ze mną jeszcze trochę wytrzymać tak do porodu chociaż

spoko damy rade:bigsmile:

czasami człowiek musi- inaczej się udusi:bigsmile:

spadam "nie obchodzić" Walentynki z moim Walniętym:heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja też idę na deser truskawkowy i drugą część Kac Vegas :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a ja zostaje sama.....
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: a ja zostaje sama.....

jeszcze jestem z Toba, maz gra na kompie ehhh
    --
  3.  permalink
    gienia83: maz gra na kompie

skad ja to znam? :P moj tez lubi sobie pograc :P
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    gienia83: ja też idę na deser truskawkowy i drugą część Kac Vegas :)

tylko niech sie skonczy na tym o czym piszesz:)) bez lamania zakazow wszelakich prosze:)) TY mialas walentynki wczoraj:)))

dobrej nocki babeczki sprobuje moze dzis troszke przysnac:)):))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ewelinda29: bez lamania zakazow wszelakich prosze:)) TY mialas walentynki wczoraj:)))

marzy mi się, ale obawiam się, że moje podwozie może tego nie wytrzymać :P
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    _kasiek_: póki co mam Prenatal Complex, ale zastanawiałam się czy nie kupić czegoś na dalszy etap ciąży z DHA

Nic Ci nie jest p takiej dawce żelaza? Ja nie dam rady tego łykać, ból brzucha murowany i atrakcje inne. Chciałam sobie kupić feminatal clasic, ale nie było, więc kupiłam centrum materna. Tylko te 2 suplementy mój organizm toleruje.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja też dopiero położyłam spać mojego bąbla... Ja nie wiem skąd on ma tyle energii... Ja bym już 3 razy usnęła w trakcie tego usypiania gdyby mnie nie szturchał... Masakra. Spadam spać!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mag_dre: Nic Ci nie jest p takiej dawce żelaza?

ja łykam żelazo 2x1 nie znam nazwy łykam już ok.2tyg i teraz za każdym łyknięciem owej tabletki jest mi nie dobrze...
    nie lepiej byłoby zapytać lekarza, może poleciłby wam jakieś witaminy
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    spadywowywuje ;p maz juz sie nagral buziaki
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Gienia ja mam zalecone obojętnie jakie byle miały w sobie żelazo i jod. Moja lekarka nie naciska na żadną firmę.

Lepiej będzie ci się przyswajać żelazo jak będziesz łykać z z kwaśnym sokiem np z sokiem pomarańczowym lub z czarnej porzeczki.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    popijam sokiem pomarańczowym, tylko właśnie od 3dni mi po prostu zbrzydł już
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    widze ze nadal nie ma wiesci o ewer mam nadzieje ze juz urodzila
    kurcze ale mnie dzisiaj naciagla sie skora ze az boli masakra chodzby mi ktos na brzuchu tak zwana pokrzywke robil masakra jakas:sad:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    to może zmieniaj raz na jakiś czas, 3 dni pomarańczowy, 3 dni czarna porzeczka, 3 dni limonka lub grapefruit. Tak dla urozmaicenia. :D
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    zaszalałyście Baby, ponad 300 postów do nadrobienia- przeczytane:)

a więc:
    *walentynki?! romantyczna kolacja- McDrive
    prezent- bateria wannowa i panel prysznicowy ( jestem baardzo zadowolona z takiego prezentu)
    ogólnie nie obchodzę walentynek:)

*co do toxo i zwierzaków, pisałam już o tym w wątku "ciąża a zwierzęta" ( nie chce mi się pisać od nowa wiec kopiuję)

"ja własnie siedze w domu z 5 kotami:)
    tokso miałam robioną juz 3 razy wyszło ze nie jestem chora i nigdy nie byłam.
    trzeba uważać, ale tak na prawde łatwiej jest sie zarazić po zjedzeniu tatara lub nieumytego jabłka!
    nie wiem jak jest z psami ale od kota żeby się zarazic to trzeba ( bedzie obrzydliwie:P) gołą reka sprzatać kuwete po czym zjeść coś tą nieumyta reką. do tego kot jako nosiciel pasożytów odpowiedzialnych za zarażenie toksoplazmozą w swoim zyciu tylko przez 9 dni jest w fazie zarażania."

moje koteczki jakoś nie wykazują wiekszego zainteresowania moja osoba od kiedy jestem w ciąży... zachowują sie "normalnie"

*Oranda, moje maleństwo w 8tc miało 11,6mm zamiast sprawdzać w necie czy jest odpowiedniej wielkości cieszyłam się z tego że w ogóle jest.
    każda kobieta/ciążą/dzidzia jest inna i rośnie po swojemu :) pozytywne myślenie to podstawa, dobrze będzie:)

*Gienia widzę, że przyszalał mąż i się postarał. Co mu w ogole do głowy strzeliło?! Świetny "prezent" a tych truskawek zazdroszczę;]

*Doti_p, witam i trzymam kciuki, żeby niespodzianka się mogła ujawnić- dużo wody pij;)

*jeśli chodzi o ruchy dziecka to moje Małe często się przeciąga-prostuje nogi... i tylko dupkę wypina. śmiesznie. Tatuś myślał, że córcie w czółko całuje, a okazało się że w du*p... hehehe

i ja się rozpisałam, ale trudno jakoś musicie to przeżyć.

a tak na marginesie o 12 wyszłam ze szpitala:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    flavia: a tak na marginesie o 12 wyszłam ze szpitala

:clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink

super, ze cie wypuścili :D
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    mag_dre: to może zmieniaj raz na jakiś czas, 3 dni pomarańczowy, 3 dni czarna porzeczka, 3 dni limonka lub grapefruit. Tak dla urozmaicenia. :D

Tylko nie grapefruit... On bardzo utrudnia przyswajanie leków! Generalnie z żadnymi lekami, a już z żelazem podobno to zło. Ja mam fazę na jedzenie grapefrutów, to moja gin mi powiedziała, żeby koniecznie oddzielić je od żelaza, czyli np. rano żelazo, po południu owoc, potem znów żelazo...
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink

pięknie!! i jak tam ??

No mąż zaszalał i to ostro, to co ujrzałam w kawiarence przeszło ludzkie pojęcie,
    a najbardziej utkwiły mi w głowie słowa '' Dziękuję Ci za córkę, i syna ''
    było pięknie, ale zachowam to już dla siebie... mam tylko 3zdjęcia albo 4;p później nie byłam w stanie ich robić, zimno było ogólnie... jechaliśmy 1,5h z godzinę albo dłużej byliśmy nad morzem i wróciliśmy w 1h pusto było strasznie, zero ludzi, zero ruchu na trasie.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    doti_p: Tylko nie grapefruit...

mi nawet to przez gardło nie przejdzie :) nie lubię...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    flavia: nie wiem jak jest z psami ale od kota żeby się zarazic to trzeba ( bedzie obrzydliwie:P) gołą reka sprzatać kuwete po czym zjeść coś tą nieumyta reką. do tego kot jako nosiciel pasożytów odpowiedzialnych za zarażenie toksoplazmozą w swoim zyciu tylko przez 9 dni jest w fazie zarażania."

Mi jeden lekarz powiedział, że żeby się od mojego kota zarazić, to musiałabym go... zjeść :) A ja nie mam takiego zamiaru :)
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    czytałam ostatnio o dziecku zarażonym toxo... nie fajnie;/
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Fausti86: gienia83 masz 150 km nad morze? :P bo ja mam 190 km ;p

no jakos tak ze szczecina
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    hehe dobrra ide juz bo on nigdy od tego kompa nie odejdzie jak go nie pogonie papa
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    gienia83: pięknie!! i jak tam ??

a no żyjemy:)
    może w końcu się wyśpię, we wtorek kontrolne USG, bo dziś znowu AFI-8 ;/ nie wiedza dlaczego, mam dużo pić i leżakować.
    badania wszystkie ok, nie wymagam leczenia, ale szef Patologi pyta się mnie " idzie pani do domu? czy chce zostać?!"
    na co ja" to mogę wybierać?!" zamiast sie za pakowanie brać to sie głupio pytam:P
    jeśli we wt okaże sie ze wód jest jeszcze mniej ( ost było 10,2) to zostaje do końca:(
    także trzymać kciuki.

doti_p: Mi jeden lekarz powiedział, że żeby się od mojego kota zarazić, to musiałabym go... zjeść :) A ja nie mam takiego zamiaru :)

no ja mam taką nadzieję!! :tongue:

a ja u teściów do końca tyg, w czw kończą łazienkę i będę miałą WANNE! w końcu:rolling: idę śpiuchać- do jutra:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 15th 2012
     permalink
    mag_dre: Nic Ci nie jest p takiej dawce żelaza?

ale wiesz co - ja porównywałam to z jakimiś innymi witaminami (nie pamiętam już z jakimi) i tego żelaza było tam tyle samo, tylko było w Prenetalu więcej innych witamin i składników dlatego się na niego zdecydowałam. A poza tym to w pierwszej ciąży poza suplementem łykałam tak jak Gienia samo żelazo na receptę i to pod samo koniec chyba aż 4x1 dziennie i nie miałam wyjścia - takie miałam niskie wyniki. Teraz też się pewnie na to będzie zanosić, bo przez miesiąc mi hemoglobina spadła z 12,1 na 10,8 !!!

gienia83: nie lepiej byłoby zapytać lekarza, może poleciłby wam jakieś witaminy

no właśnie mi też lekarz powiedział, że obojętnie jakie byle z żelazem, a że to bez recepty to nie pisała przecież konkretnej nazwy.

Tak w ogóle to dzień dobry !!!!!!

flavia właśnie się na początku zdziwiłam jak napisałaś, że była walentyknowa kolacja w Mc'Drivie ?? Myślę, sobie albo pomyliłam osoby które były w szpitalu albo cię wypisali !!!! Super - gratuluje !!!!! Wszystko już wyjaśnione i w porządku ??

Kurcze - zaczynam się martwić tym milczeniem ewer.....
    --
  4.  permalink
    Sayuri78: Mam jeszcze pytanko, jaki suplement z żelazem łykacie??

Ja do tej pory brałam Tardyferon Fol ale to nie suplement tylko lek na receptę. Z racji tego, że anemia ustąpiła, ''suplementuję się'' Femibionem Vita Ferr (żelazo dla kobiet w ciąży i karmiących). Uprzedzę ewentualne pytanie o cenę - za opakowanie 30 kapsułek w Aptece Superpharm zapłaciłam 22 zł z grosikami.

I w ogóle dzień dobry dziewczyny!

Dziś kolejny dzień szkoleń. Od 9 do 17. :smile: Dziś zapoznawać się będziemy z zasadami udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej tym malutkim i ciut większym dzieciom. To trzeci dzień szkoleń, a niebawem następne ale zupełnie z innej kategorii, ja z racji zainteresowań, wybieram blok artystyczny. :smile: No ta Unia robi nam dobrze, nie powiem... :smile: Jeszcze żeby tylko chcieli się podzielić dotacją na rozpocz. działalności gosp. :smile:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Dzień dobry wszystkim :D
    Wczoraj cudownie spędziłam popołudnie z narzeczonym :D dostałam kwiatka ale nie wzruszyło mnie to tak bardzo jak słowa które wypowiedział mi je wręczając ehhh płakałam jak głupia, no ale to też hormony robią swoje... zjedliśmy obiad, troszkę potańczyliśmy, potem film, było bardzo miło :D
    No ja może dzisiaj wreszcie się dowiem czy to chłopczyk czy dziewczynka... :D a i tak najbardziej boję się ważenia ale co tam dam radę..
    --
  5.  permalink
    Łezunia, to życzę Ci abyś poznała płeć maluszka! Ech z tym ważeniem, ja to już tego nie robię bo się boję. :smile: A tak na poważnie jakoś przestałam to robić ostatnio ale podczas przyszłej wizyty ktg zważę się na wadze u lekarza (wolę ważyć się na tej jednej wadze)...
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeFeb 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja tylko ważę się u lekarza i to z przymusu... nie lubię wagi, kiedyś miałam problem z tym urządzeniem problem, ważyłam kiedyś 110 kg potem sporo schudłam i miałam obsesję na jej punkcie, potem tyłam i znów chudłam więc dla mnie to duży problem, wogóle to mam problem z kompulsywnym jedzeniem... ale ostatnio się trzymam...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hejo śpiochy :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeFeb 15th 2012 zmieniony
     permalink
    gienia83: Hejo śpiochy :)

ja tam nie śpię od dwóch godzin !!!! Wyprawiłam już córkę do żłobka, męża do pracy i zaraz się będę zbierać do poradni diabetologicznej....Boże jak ja nie lubię tam chodzić :cry::cry::cry:

katarzynah1987: Ja do tej pory brałam Tardyferon Fol ale to nie suplement tylko lek na receptę.

dokładnie to łykałam w pierwszej ciąży....
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: i zaraz się będę zbierać do poradni diabetologicznej....Boże jak ja nie lubię tam chodzić

powodzenia

ja idę się jeszcze zdrzemnąć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A u mnie się wczoraj Walentynki skończyły rykiem... Tak mi te plecy napierdzielały, że nie mogłam ani usiąść, ani się położyć. Jak już mi się udało glebnąć na łóżku to się tak z bólu poryczałam, że mąż nie wiedział, co zrobić... Nie wytrzymałam z bólu i wzięłam Apap - o dziwo przeszło, ale o 3 nad ranem znowu ból... Idę dzisiaj do lekarza, bo mi się to nie podoba bardzo...

Gienia, ale to taki Twój znak firmowy, no weeeeź :)))

Flavia - no właśnie się zdziwiłam skąd ten McDrive :DDD Super, że Cię wypuścili! Lepiej w domku leżakować niż w szpitalu - żeby nie wiem jak był wypasiony :)

Dziewczyny - jeszcze jedno pytanie, może któraś się z tym zetknęła - jak w ciąży w pierwszym trymestrze kobieta przechodzi cytomegalię to jak bardzo jest to groźne dla dziecka? Czytałam na necie, ale te dane jakieś niespójne, wychodzi na to, że ryzyko wady u dziecka to tak 30%... Nie pytam o siebie, ale mam wsród znajomych taki przypadek, dziewczyna załamana...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.