Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 15th 2012
     permalink
    do porodu można jeść miód, ale przy karmieniu nie wolno bo może silnie uczulać
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    KachaW, no własnie ja na początek porodu biorę, jak głodna będę :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no to na poród to tak:):)
    -
    dziewczyny ile wyparza się smoczki?? na gazie ile mają być??
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kasia,ja wyparzam ok.5-10 min po kilka razy dziennie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    oki:) dzieki Hussy:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja do porodu miałam tabliczkę czekolady na chwile zwątpienia i osłabienia ale jej nie zjadłam w końcu:)

Jedyne z czym się nie zgadzam z mojej listy to z tym, że do porodu najlepiej wziąć 2 duże t-shirty (no chyba, że są baaardzo duże:P). Kiedyś pisałam, że równolegle ze mną rodziła dziewczyna w tshircie i popierdzielała po korytarzu z bobrem na wierzchu:D
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja smoczki wyparzałam raz dziennie (około 10-15 min w gotującej się wodzie). Zawsze miałam tyle czystych, że starczało na cały dzień (tzn jak upadł to brałam czysty). Ale moje dziecię było takie umiarkowanie smoczkowe także używaliśmy tylko przy usypianiu i w aucie.
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
    • CommentTimeFeb 15th 2012 zmieniony
     permalink
    dzien dobry dziewczynki :))

u nas dzis wielki dzien i mam nadzieje, ze bedziemy mieli wiecej szczescia od Łezuni..i ze jednak maluszek sie ujawni....sprzet w naszym szpitalu jest wystrzelony w kosmos wiec jedyna przeszkoda moga byc zacisniete nozki...:) chociaz ja i tak dalej obstawiam chlopaka....przy czym Polowek i reszta swiata dziewczynke...wiec wczoraj go pytam...czy serio uwaza, ze ma w domu dwie baby w jednej skoro ja ciagle taaaaka usmiechnieta....a on mi na to: pewnie przeciez okresu nie macie :) umarlam ze smiechu...mistrz cietej riposty mi sie trafil....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: rodziła dziewczyna w tshircie i popierdzielała po korytarzu z bobrem na wierzchu:

Haha, pamiętam jak o tym pisałaś :DDD Ja mam na szczęście takie dłuuugaśne do rodzenia, jakoś niekomfortowo bym się czuła, jakby tu mi bóbr wyłaził, tu cycek ;))))

Psycho_patka - no to łapy zaciśnięte, niech pokaże co ma :D Dobra riposta, nie powiem :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    psycho_patka: u nas dzis wielki dzien i mam nadzieje

no to trzymam kciuki oby maluszek się ujawnił:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Psycho_patka kciuki zaciśnięte:) Mam nadzieję, że maluch pokaże co ma między nogami:D

Łezunia ja bym na Twoim miejscu poszła na usg gdzie indziej skoro lekarz nie widzi szansy na podejrzenie płci na tym sprzęcie!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ktos urodził?? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Natalaa, pewnie Ewer, ale się nie chce przyznac ;))))
    --
  1.  permalink
    psycho_patka: u nas dzis wielki dzien i mam nadzieje, ze bedziemy mieli wiecej szczescia od Łezuni.

Witam, to i ja trzymam kciuki, co by się udało malucha dobrze podejrzeć.

Łezunia też bym się wybrała na jakiś lepszy sprzęt, może od razu 3d ??

A mi też się coś zapalnego przyplątało, właśnie odebrałam cytologię i poza tym wszystko ok, kurcze a Gin jak pobierał materiał, to mówił, że szyjka śliczna, więc mam nadzieję, że to nic strasznego i Małemu nie zaszkodzi :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to bede zagladac
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja mam wizyte u gin za tydzień i pewnie mi też plci nie poda, bo powie, że za stary sprzęt :confused:
    Ale mam już w planach wybranie się za USG 3D tylko wlasnie mam takie pytanie... badania genetyczne można robić do którego tyg. ciąży ? Bo jakbym juz miała iśc na to 3D to przynajmniej chcialabym miec dokładne badania do tego, a nie tylko pamiątke na plycie :)

a a a wlasnie! jeszcze jedno pytanie ... czy taka wydzielina hmm ... katarowata jest ok? Ciągnie się, jest biała i wygląda jak smarki :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Talinka,a jeszcze niedawno Nas stąd wyganiano :devil: I kiedy to było ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: wlasnie mam takie pytanie... badania genetyczne można robić do którego tyg. ciąży ? Bo jakbym juz miała iśc na to 3D to przynajmniej chcialabym miec dokładne badania do tego, a nie tylko pamiątke na plycie :)

Tutaj masz opisane http://www.usg-3d.pl/stand_usg.html
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    he he Hussy - no czas leci jak szalony ;-) a tu moja mała niedługo 2 miesiące, a Twoja miesiąc,... achhh
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mag_dre dzięki za linka, wychodzi na to, że musiałabym juz sie zapisywać na to USG jeśli bym chciala badania genetyczne, a mam mozliwość dopiero za 3 tyg najwcześniej :confused:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Oby Wam się maluszki ładnie pokazały :) Mój duży dzidziuś to bezwstydnik, rozkłada te nogi od kilku usg i ja już w sumie w 15 tc usłyszałam na usg u Roszkowskiego (super wypasiony sprzęt), że chłopak. Teraz moja dr powiedziała, że ona chyba widzi chłopaka, ale ona ma gorszy sprzęt. A ja za tydzień powinnam mieć wyniki amniopunkcji, to już będzie na 100% wiadomo...
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała tak wcześnie (19tc) wyciek siary? Dziś się przytuliłam do mojego m. i jak się odtuliłam, to miałam mokrą pidżamę na wysokości piersi... :shocked:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    doti - jedne mają wyciek w ciąży, inne nie :-) mi się pojawiał sporadycznie ;)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała tak wcześnie (19tc) wyciek siary? Dziś się przytuliłam do mojego m. i jak się odtuliłam, to miałam mokrą pidżamę na wysokości piersi... :shocked:

Ja miałam ok 20tc pierwszy raz ale tak delikatnie. W sensie że nie było plam itd tylko w bruzdach sutkowych miałam białą siare taka zaschnieta jakby. ale to tak z tydzien trwało i znikneło. teraz od jakichs 2 tyg. zauwazyłam że czasem mam taka zaschnietą ale tez malutko.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    doti_p: wcześnie (19tc) wyciek siary?

ja też mam od 19tc do teraz więc spokojnie:) ale większość w nocy bądź jak jestem bez stanika nachylona a tak to nie leci:P
    -
    co do smarkowatych wydzielin to do lekarza bo może jakieś grzybki się przypałętały...
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Witam mamusie "stare" i "nowe":)
    ehh..ciężko mi za wami nadążyć. Teraz miałam dwie godzinki bo mała wreszcie zasnęła, ale po przeczytaniu postów i odpowiedzi to za dużo czasu na odsypianie nocy mi nie zostanie, a oczy się zamykają..:(

Gratulacje dla nowych mamuś, tych w dwupaku i trójpaku;)

Ewer, daj znać co u ciebie bo tu się wszyscy niepokoją.

Co do narzekania, to ja mogę trochę wyręczyć Gienię bo ona się ostatnio z deka obiją..
    Więc..
    -męczy mnie przeziębienie i nic nie widzę na oczy bo tak mi łzawią.
    -kręgosłup tak mnie czasami napitala na wysokości mostka, że nie mogę oddychać..koszmar!!
    -skórę mam tak suchą, że prawie całe ręce mam czerwone i popękane. Nogi nie lepsze. Brzusio to co chwilę drapie. Mam nadzieje, ze to od wody, albo zimna, a nie cholesteraza:(
    wiecej grzechów nie pamietam..starczy?:devil::wink:

Ja smoczki wygotowywałam tylko przed pierwszym użyciem z 5 minut, a potem tylko mycie i zalewanie wrzątkiem. Z wiekiem zmieniło się to w przepłukiwanie wodą z kranu.

A teraz..zdrzemną się chociaż z 15 minut :cool:
    --
  2.  permalink
    Ja siary nie mialam i nie mam wcale!

A w nastepny poniedzialek decydujace usg dotyczace lozyska przodujacego! W srode spotkanie z lekarzem i jak nadal jest przodujace to ok tydzien- dwa przed terminem ustalimy date cc a jak sie przesunelo to czekamy na sn!
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Hussy: Kasia,ja wyparzam ok.5-10 min po kilka razy dziennie

Ups, to ja jak upadnie po prostu przelewam wodą z czajnika i to nie zawsze wrzątkiem. Wychodzę z założenia, że za niedługo młody będzie zżerał wszystko z podłogi, więc nie ma co przesadzać. Generalnie wyparzam w garnuszku raz na kilka dni, a na codzień daję smoczek na sitko i leję wrzątkiem. Ale nie za każdym razem, raz może dwa razy dziennie.
    Uważam, że nie ma co maluchów trzymać w takich sterylnych warunkach.
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    ehhh Biedronka zobacz jak nam ten czas zlecial :)) ja mam jutro wizyte i juz doczekac sie nie moge ile ten moj babelek kochany wazy, czy wszystko z nim ok:)) pewnie jutro tez dostane tel do poloznej ktora bedzie ze mna przy porodzie;)) poza tym poprosze moja gin zeby zobaczyla szyjke bo czasem tak dziwnie mnie kluje:)) moze cos sie dzieje tymbardziej ze Jasiek chyba dosc nisko lezy:))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja wyparzałam dziś nowe do szpitala już w domku to też myślę przelewać wrzątkiem!!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Uważam, że nie ma co maluchów trzymać w takich sterylnych warunkach.

Też miałam takie podejście... do czasu.
    Mój syn jak miał 3-4 tyg dorobił się takich pleśniawek w buzi, że nie mógł jeść;-( nie obyło się bez antybiotyku. Lekarka na wizycie zapytała co robię, jak młodemu smoczek wypadnie z buzi. Powiedziałam, że jeśli spadnie na jego bawełniany kocyk to nic. Wyparzałam wtedy raz dziennie a w ciągu dnia przelewałam wodą z czajnika.
    Powiedziała, że stąd te pleśniawki;-(
    Kazała sobie wyparzać kilka smoków i mieć zawsze pod ręką czysty w przypadku kiedy dziecku wypadnie z buzi zawsze wyparzać lub dać nowy.
    Nie chcę nikogo straszyć ale przy takich maluszkach to chyba jednak lepiej zachować maximum higieny w tej kwestii.

Oczywiście jak maluch rośnie i zaczyna wszystko tak czy tak pchać do buzi, można sobie odpuścić:)
    --
     permalink
    kasiakuzniki: no ja wyparzałam dziś nowe do szpitala

kasia a torby juz spakowalas??
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no właśnie nie do końca:D:D dziś się za to zabrałam i na razie spakowałam piżamki, podkłady, ręczniki, stanik, dla dzidzi muszę oddzielną torbę spakować którą będzie mąż miał w aucie, wodę musimy kupić i jakąś gumkę do włosów bo chyba żadnej nie mam:D
    --
  3.  permalink
    ewelinda29: ehhh Biedronka zobacz jak nam ten czas zlecial :))

Zlecial, zlecial! I dobrze! Ja tez jestem ciekawa ile moj Wojtus wazy i juz nie moge sie doczekac, zeby na tym usg go zobaczyc! Mnie na szczescie szyjka nie kluje ale mam caly czas bol w prawej pachwinie i prawa czesc kosci lonowej sprawia mi bol. Zwlaszcza jak sie poruszam.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    sliwson: Mój syn jak miał 3-4 tyg dorobił się takich pleśniawek w buzi, że nie mógł jeść;-(

Jeśli chodzi o takiego malucha to też jestem zwolenniczką wyparzania smoczków.
    Są jednak szkoły, które mówią,że należy kategorycznie wyparzać wszystko do pół roku.
    Jednak moim zdaniem pierwszy miesiąc, dwa to musowo, potem trochę mija się to z celem bo dziecko zaczyna interesować się zabawkami, wkłada do buzi wszystko, a raczej mało kto sterylizuje, zabawki, kocyki, nawet swoje ubranie(a to jeż dziecko potrafi pociumkać przecież)
    --
  4.  permalink
    myszerej: Uważam, że nie ma co maluchów trzymać w takich sterylnych warunkach.

No ja przelewa póki co wrzatkiem albo bardzo ciepla wodą..
    Jak on mi juz z maty wylazi i liże podlogę to co mu zaszkodzi smoczek ktory na nią spadł.. :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Dzięki za wyręczenie w narzekaniu - zaskoczę Was - nic mnie nie boli :)

Wstałam sobie dopiero :) ciężko było mi zasnąć ;/ schizy jakieś miałam, że ktoś pod drzwiami stoi na zewnątrz potem wewnątrz;/ jakieś urojenia;/ chryste...
    co do upływów czy upławów z piczki to nie ma co - od razu do gin, mi się tak zaczęła infekcja, dużo białego śluzu w środku, do tego jak zamacałam się w środku to czułam normalnie takie ciepło jakby się paliło, po 2dniach doszło swędzenie ... w moczu coś było... 6dniowa kuracja dowcipna i doustna i przeszło :) ale chyba znowu wraca;/ albo mi się śniło...
    jutro idę na mocz, ale to chyba nie muszę wchodzić do punktu pobrania krwi, tylko w okienku dać... więc to będzie raz dwa mam nadzieję.
    --
     permalink
    gienia83: to chyba nie muszę wchodzić do punktu pobrania krwi, tylko w okienku dać... więc to będzie raz dwa mam nadzieję.

ja tez mam tylko mocz na jutrzejsza wizyte i mam nadzieje ze bedzie tak samo:)))
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Nie mogę spać to się pochwałę, że przygotowania ruszyły pełną parą:)
    Dzieciaki mają pięknie wymalowany pokój,część naklejek już doszła, a reszta upatrzona i trzeba zamówić. Łóżeczko dla małej ma być dzisiaj, więc swoje odstąpi małemu. Muszę się powoli brać za kompletowanie rzeczy do torby i właściwie jesteśmy gotowi:boogie:
    --
     permalink
    illan: Muszę się powoli brać za kompletowanie rzeczy do torby

moj maz codziennie pyta sie mnie " a ta torba to juz spakowana??" a ja juz mam wszystko kupione, wyprane, zlozone w szufladzie no ale przeciez nie lezy to w torbie:)) mam z nioego ubaw:))
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Cześć laseczki:)

Was też zasypało śniegiem?
    My jutro zobaczymy naszą kruszynę w 3D!;]
    Powiem Wam,że mam tak nienormalne sny,że czasami się zastanawiam czy oby napewno z moją głową wszystko ok;P
    Dzisiaj naprzykłąd śniło mi się,że urodziłam 200 dzieci,100 adoptowałam,ale te 200 gdzieś zgubiłam:P I gdzie tu sens?:)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    illan pięknie, gratuluję :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Osorya: Dzisiaj naprzykłąd śniło mi się,że urodziłam 200 dzieci,100 adoptowałam,ale te 200 gdzieś zgubiłam:P I gdzie tu sens?:)

GRATULUJĘ MAMUŚKA :)
    --
  5.  permalink
    Osorya, ja mam tak samo, sny takie głupie,że czsami nie wiem o co w nich chodzi, no i erotyczne tez mnie czesto nawiedzaja :shamed: chyba za dlugo wyposzczona chodze hihi, a tu lipa bo zakazane mam baraszkowanie ;/
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Heh,właśnie przypomniałaś mi o takim szczególe jak upranie i uprasowanie rzeczy dla małego:shamed: Muszę się za to wreszcie zabrać.

Do torby nie mam jeszcze nic, ale to taki szczególik. Przecież tak naprawdę tylko kilka rzeczy jest takich, które trzeba specjalnie kupować. Muszę pomyśleć nad wypraniem torby(ktoś mi tu taki dobry pomysł podrzucił :))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja też muszę się zmobilizować i poprać ciuszki które przyszły 2dni temu;D ale mam nie moc;D
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Kuleczka_69, z tymi snami erotycznymi to też tak miałam jak byłam na głodzie. Z tego co się tu czyta to normalka:wink:
    --
  6.  permalink
    a mam jeszcze takie pytanie, od poczatku ciazy mam takie wrazenie, jakbym nie trzymala moczu, jedna wkladka mi nie starcza i musze je zmieniac miedzy siusianiem;/ miala ktoras z Was tak samo? teraz to i moze mi dziecko uciska pecherz, ale wczesniej?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    illan: Kuleczka_69, z tymi snami erotycznymi to też tak miałam jak byłam na głodzie. Z tego co się tu czyta to normalka

ja nawet dochodziłam przez sen buhaha dosłownie ;D
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    kuleczka_69: a mam jeszcze takie pytanie, od poczatku ciazy mam takie wrazenie, jakbym nie trzymala moczu, jedna wkladka mi nie starcza i musze je zmieniac miedzy siusianiem;/ miala ktoras z Was tak samo? teraz to i moze mi dziecko uciska pecherz, ale wczesniej?

uuu pytanie czy to na pewno siuśki... może śluz a może jeszcze co innego...

powiedzcie mi jaki jest skrót w badaniu USG na długość dziecka....
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    gienia83: uuu pytanie czy to na pewno siuśki... może śluz a może jeszcze co innego...

mam nadzieje, ze to nie wody plodowe...

i tez dochodze w czasie tych snow heheh
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.