Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeFeb 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    lalik moj maly prawdopodobnie bedzie mial tak na imie :) ... dlatego zapytalam :)))))
    Tylko wacham sie nad Leonardo czy Leonard!
    --
  1.  permalink
    Witam :bigsmile: jestem dopiero w 8 tygodniu ciazy i nie wiem od kiedy najlepiej brac witaminy dla kobiet w ciazy? Bylam u mojego lekarza to zalecila mi tylko kwas foliowy,ktory biore od czerwca jak tylko zaczelam starania.
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
    • CommentTimeFeb 23rd 2012
     permalink
    Witam :bigsmile: jestem dopiero w 8 tygodniu ciazy i nie wiem od kiedy najlepiej brac witaminy dla kobiet w ciazy? Bylam u mojego lekarza to zalecila mi tylko kwas foliowy,ktory biore od czerwca jak tylko zaczelam starania.

witaminy już mozesz brac...
    ja np do konca 12 tc brałam Femibion1
    a po skonczonym 12tc zaczelam brac femibion2 i biore do dzis tylko od 2 miesiecy co drugi dzien bo takie mam zalecenia od swojego gina
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Dobra dziewczyny wpadam tylko na chwilkę, byłam dziś u gina i nie mam dobrych wieści ciąża obumarła, gdzieś na etapie 7tc, jutro idę do szpitala na zabieg.
    Wykreślcie mnie proszę z listy, dobra znikam trzymajcie się życzę Wam wszystkiego najlepszego:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    magdalenka mnie kazał brać dopiero od ok II trymestru, a to też dlatego, że hemoglobina mi spadała. Dziecko na Twoim etapie ciąży to jeszcze chyba nie ma jakiegoś specjalnego zapotrzebowania na witaminy, więc po prostu dbaj o dietę. Jak gin nie zalecał to na razie się wstrzymaj;)

Jezus Maria!!! Wystraszyłam się!!! Jak stoję to już piczki nie widzę!!! Ten mój brzuch to rośnie kurde z dnia na dzień:shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kurde kachaw przykro mi:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    kachaw ... bardzo współczuje:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    kachaw bardzo mi przykro...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    magdalenka gratuluje.... ja przyjmowalam tylko kwas do 5miesiaca... potem witaminy...
    kachaw :((( sciskam
    Hanny ales mnie wystraszyla!!!!! Ja juz chyba z 2tyg nie widze ... musze sie nachylic zeby sprawdzic czy jest :D:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    kachaw strasznie mi przykro:((((
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    kachaw bardzo mi przykro:(( trzymaj sie
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kachaw wspólczuję!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nessie, ale ja nawet jak się nachylam to ledwo widzę;)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Kachaw bardzo przykro mi, ściskam, trzymaj się.

Odnośnie szczepionek to czytałam ostatnio fajny artykuł, poszukam i go wkleję, tylko idę męża nakarmić bo z pracy wrócił :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    wielgosz: Bujda z tym autyzmem wywołanym szczepieniami.

Nie zgadzam się, mam taki przykład wśród znajomych, a moja siostra po szczepieniu trafiła do CZD w stanie krytycznym, bo szczepionka wywołała silną alergię pokarmową niemal na wszystko i astmę.
    --
  2.  permalink
    Kachaw sciskam, przykro mi okropnie ;( trzymaj sie dzielnie :*
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Julita1610 poszukaj poszukaj bo ja jestem strasznie ciekawa po tym ile sie nasluchalam dzisiaj negatywow na ten temat!
    Slyszalam, ze nie naglasniaja tego tematu bo panstwo by stracilo kupe kasy gdyby nagle kazdy zaczal sie zastanawiac nad szczepieniem dziecka...
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    kachaw bardzo mi przykro
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    witam.

Dzisaj dziewczyna zadala mi pytanie '' czujesz juz ruchy dziecka?'' smiac mi sie chialo jak wywalila galy gdy jej powiedzialam ze dzis zaczelam 8 miesiac... :)

przez ta wasza dyskusje o nacieciu krocza zaczelam sie baaac!! A co do znieczulenia to ja obowiazkowo! Mam nadzieje ze zdaze do szpitala miedzy tymi 3-7 cm ;P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nessie tymi szczepionkami to dopiero wywołasz dyskusję :)
    U nas w ośrodku gdzie jest dużo autystyków, także obalano mit że to po szczepieniach.

Ja tam felka szczepiłam na wszystko w określonych terminach niestety tymi płatnymi, mnóstwo pieniędzy na to idzie ale co zrobić.
    A już największą pomyłką dla mnie są ospa party :)

Myslę że państwo by straciło milion pieniędzy gdyby wszyscy przestali się szczepić, bo koszty hospitalizacji chorych na gruźlicę, odrę, żółtaczki itd byłby ogromny
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    kachaw strasznie mi przykro przytulam......
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    mkd czyli, że szczepionki na to samo schorzenie są w wersji płatna/bardziej bezpieczna i niepłatna/mniej?:shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    HAnny chodzi o to, że te bezpłatne zawierają rtęć która ma działanie uszkadzające organizm dziecka etc a te odpłatne nie zawierają no i jest też werska 5w1 6w1 czyli zamiast kłuć dziecko 6 razy dziecko dostaje jedną szczepionkę, ale jak coś pokręciłam poprawcie mnie ostatnio kuzynka mnie dokształcała w tym temacie
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A! Dzięki Puzzle:))) To tu się chyba nie ma nad czym zastanawiać;) Czy jest jeszcze opcja, że to te nowe wywołują autyzm? Czy stare? Oj, będę musiała ogarnąć jakoś ten temat po porodzie;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    wiesz co to zależy ile razy chcesz kłuć malucha,dostaniesz całą rozpiskę u pediatry na wizycie. My wybraliśmy opcję najmniej kłuć, ale jak bym podliczała koszty-czego staram się nie robić to ze 2 tysiące na pewno nas to kosztowało :(. Jak teraz zaglądam w książeczkę to zamiast 21 zastrzyków mały dostanie 12 do 3 rż. Tylko my też szczepiliśmy Felka na rota i pneumokoki
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
     permalink
    Hanny: mkd czyli, że szczepionki na to samo schorzenie są w wersji płatna/bardziej bezpieczna i niepłatna/mniej?

i tak i nie. większym problemem jest rtęć a w przypadku innych fakt, że sa podawane zbyt wcześnie, kiedy układ nerwowy dziecka jest jeszcze nie dość dojrzały.
    trochę ciekawych artykułów :http://www.pomagamyzosi.pl/?page_id=1241>
    <strong>kachaw
    trzymaj się!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nie no na zdrowie malucha to znajdę jakieś "zaskórniaki" ;P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny jeszcze się nie chwaliłam, że z wielką radością wydałam wczoraj 250zł na bieliznę :). Doszłam do wniosku że jeden stanik który teraz mam to za mało i się szarpnęłam. teraz pozostaje mi tylko dobrze ją sprzedać mojemu mężowi :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    mkd o takie straty panstwa mi chodzilo...
    "Jak to podał prof. Boyd E. Haley, koszt produkcji jednej szczepionki – ampułki to 2 centy, a koszt sprzedaży to ok. 50 dolarów. Takiego zysku nie maja nawet dilerzy narkotyków, czy tez handlarze bronią"
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    vitani_82: Nie zgadzam się, mam taki przykład wśród znajomych, a moja siostra po szczepieniu trafiła do CZD w stanie krytycznym, bo szczepionka wywołała silną alergię pokarmową niemal na wszystko i astmę.

tyle, że takich przypadków jest kilka na milion, a powikłania po przebytych chorobach typu ospa, gruźlica, odra, krup albo żółtaczka i inne są dużo gorsze !!!!!!!! nie mówiąc już o tym, że mogą prowadzić nawet do zgonu.....więcej się nie wypowiem bo mnie ten temat irytuje strasznie
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nessie a ok :)

ja się zgadzam z kasiekiem po szczepionkach jak po każdych lekarstwach mogą wystąpić jakieś niepożądane objawy, opisane w każdej ulotce.
    --
  3.  permalink
    Kachaw, bardzo, bardzo mi przykro. Przytulam...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kachaw - ściskam mocniutko... tak mi przykro :(((
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ciekawe, jakby wyglądał obecny świat, gdyby masowo matki przestały szczepic swoje dzieci. NIe wiem czy orientujecie się w historii, ale odkrycie szczepionki uratowało kawał populacji. Zjedzenie alegrenu może wywołać śmierć, więc nawet niewinny orzeszek to chodzący morderca dla niektórych. Są przypadku ze szczepionka odbija się znacząco na zdrowiu dziecka, ale to są odsetki. Niestety, tak ten świat jest zorganizowany.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_ nie wiem czy przypadkow jest kilka na milion...ale ja w gronie moich znajomych juz o 2powiklaniach slyszalam....
    poza tym trafiajac do szpitala z 14miesiecznym dzieckiem slyszac jak lekarz spokojnie odpowiada, ze to sie czasami zdarza po szczepieniach .... nie jest wcale uspakajajace!
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Kachaw przykro mi :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    1. biri 02.03.2012 (dziewczynka)
    2. kasiakuzniki 08.03.2012 (dziewczynka)
    3. The_fragile 15.03.2012 (chłopiec)
    4. illan 16.03.2012 (chłopiec)
    5. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)

6. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    7. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    8. Ancia77 21.03.2012 (dziewczynka)
    9. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    10. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    10. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    11. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    12. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    13. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    13. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    14. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    15. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    16. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    16. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    17. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    18. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    19. ifonka84 19.05.2012
    20. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    21. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    22. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    23. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    24. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    25. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    26. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    27. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    28. Lezunia 25.06.2012
    29. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    29. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    30. mkd 03.07.2012
    31. nikkitaa 05.07.2012
    32. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    32. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    33. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    34. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    34. Fausti86 10.07.2012
    35. doti_p 12.07.2012 (chłopiec i niespodzianka)
    36. P_Madzia 16.07.2012
    37. marylove 17.07.2012
    38. xkamilax 18.07.2012
    39. nibriana 20.07.2012
    40. ufo03 25.07.2012
    41. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    42. cho 28.07.2012
    43. BlueCactus 30.07.2012
    44. atamala 06.08.2012
    45. Mamrotka 13.08.2012
    46. kuleczka_69 14.08.2012
    47. Ul_cia 18.08.2012
    47. Rumba 18.08.2012
    48. Cobraczek 19.08.2012
    49. marysia_23 25.08.2012
    50. Anecia84 30.08.2012
    50. madzinka83 30.08.2012
    51. Kafffka74 04.09.2012
    52. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    53. Peppermill 13.09.2012
    54. katka_81 17.09.2012
    55. asia_ 22.09.2012
    56. sysiajaw 24.09.2012
    57. leneczka8484 30.09.2012
    57. ASulek 30.09.2012
    58. kapelusznick 01.10 2012
    59. Love_line
    60. dorotka0905
    61. łośćń
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nessie uspokajające na pewno nie jest, ale to są rzeczy niedoprzewidzenia tak jak chociażby śmierć łóżeczkowa.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    chyba im mniej wiesz tym dluzej zyjesz!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    nessie, a jesteś pewna ze dziecko było poprawnie zaszczepione?? Są rodzice, którzy szczepią dziecko nawet jak kilka dni temu miało katar, lub idą do lekarza i za jednym zamachem nadrabiaja " zaległości". Niestety, ze szczepieniami trzeba bardzo uważać, ale mając wybór: szczepic/ nie szczepic, wybieram pierwsza opcje, bo jestem odpowiedzialna za zdrowie i życie mojego dziecka. O wiele łatwiej złapać z powietrza jakieś świństwo, a pózniej liczyć się z powiklaniami pochorobowymi, niż to ze wystąpi niepożądana reakcja poszczepienna.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    mkd: Myslę że państwo by straciło milion pieniędzy gdyby wszyscy przestali się szczepić, bo koszty hospitalizacji chorych na gruźlicę, odrę, żółtaczki itd byłby ogromny

_kasiek_: tyle, że takich przypadków jest kilka na milion, a powikłania po przebytych chorobach typu ospa, gruźlica, odra, krup albo żółtaczka i inne są dużo gorsze !!!!!!!! nie mówiąc już o tym, że mogą prowadzić nawet do zgonu....

Dokładnie drogie Panie, zgadzam się w 100%. Wolę zaszczepić swoje dziecko i mieć minimalne ryzyko powikłań niż nie zaszczepić i stale się bać, że zachoruje i powikłania będą o wiele, wiele gorsze...

Kachaw, strasznie, ale to strasznie mi przykro :((( :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    _kasiek_:
    tyle, że takich przypadków jest kilka na milion, a powikłania po przebytych chorobach typu ospa, gruźlica, odra, krup albo żółtaczka i inne są dużo gorsze !!!!!!!! nie mówiąc już o tym, że mogą prowadzić nawet do zgonu.....więcej się nie wypowiem bo mnie ten temat irytuje strasznie

Z całą pewnością są powikłania jednak ja nikogo z powikłaniami po chorobach nie znam :devil: a po szczepionkach owszem.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    vitani, bo tacy ludzie po powiklaniach często już sami ze szpitala nie wychodzą...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    vitani_82: Z całą pewnością są powikłania jednak ja nikogo z powikłaniami po chorobach nie znam

Vitani, chyba żartujesz? To ja w najbliższej rodzinie mam trzy przypadki ciężkich powikłań po chorobach...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    vitani_82: Z całą pewnością są powikłania jednak ja nikogo z powikłaniami po chorobach nie znam

Trudno,żebyś znała takie osoby, skoro większość tych chorób nie istnieje(zachorowalność jest znikoma), właśnie dzięki szczepionkom.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Trochę długi ale chyba warto chociaż przeczytać :wink:
    LIST W SPRAWIE SZCZEPIEŃ
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    widzę krew przy podcieraniu więc ku zaskoczeniu powoli się zaczyna!!! trzymać kciuki!! dzwoniłam do położnej kazała poczekać sprawdzić i przyjechać na badanie więc się szykujemy..
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kasia:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Przy kazdym antybiotyku pisze jakie moga byc powiklania albo przeciwskazania.....natomiast oprucz plakatow i reklam szczepien ...nic nie pisza na temat powikłań poszczepiennych, jakby wogóle nieistniały...
    Ja tez na dzien dzisiejszy jestem za szczepieniem.....rowniez planuje zaszczepic moje dziecko... ale gdy zadam pytania o powiklania chciala bym uzyskac odpowiedz....
    z tego co mi wiadomo lekarze informuja tylko o oslabieniu organizmu...
    Nie potrafie sobie wyobrazic rodzicow tej dziewczynki ze sparalizowanymi nogami przez miesiac ... i lekarzy ktorzy im odpowiadaja ze to zanik miesni i czasami sie zdarza...
    Gdyby uslyszeli o tym przy szczepieniu napewno nie przezyli by tego co przezyli nie wiedzac co dziecku jest!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nessie: _kasiek_ nie wiem czy przypadkow jest kilka na milion...ale ja w gronie moich znajomych juz o 2powiklaniach slyszalam....

ty znasz dwa a ja mam wielu znajomych mających dzieci i powikłań nie miało z nich żadne, więc jakby podtrzymuje swoje zdanie

A poza tym jest tak jak jedna z was już napisała - często dochodzi do tego, że rodzice szczepią dziecko, która ma katar lub dopiero co go miało, albo też lekarz przeprowadza badanie bardzo powierzchownie i pozwala szczepić mimo np. zaczerwienionego gardła. Ale to już powinno być wszystko w głowie rodziców czyli nas, żeby do takich przypadków nie dopuścić i obserwować dokładnie swoją pociechę.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.