Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeFeb 27th 2012
     permalink
    Ancia gratulacje:)) ale niespodzianka wow:))
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ania gratuluje.
    --
  1.  permalink
    flavia: miejmy nadzieję, że to nie skurcze...! i Łucja, to na pewno Łucja:P

Flavia nie martw się, jakby co to wasz nowy wózeczek też dla chłopczyka będzie pasował :tongue:
    --
  2.  permalink
    Wiosenne i letnie przyszłe mamusie, mam takie pytanko, bo ostatnio się zastanawiam, czy dla letniego maluszka jest sens w ogóle kupować rożek. Tak właściwie to nie wiem co nabyć, jakiś lekki otulaczek, śpiworek czy może kocyk tylko wystarczy?
    Pomóżcie bo nie mam pojęcia co będzie lepsze :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: i Łucja, to na pewno Łucja:P

na pewno to się dowiesz dopiero jak urodzisz hehehe :tongue::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANCIA ale byłaś w lekkim szoku jak powiedzieli, że synuś ? :smile:
    czy jednak miałaś jakieś myśli, że tak może być właśnie ? :)
    --
  3.  permalink
    Ancia no to masz niespodziankę - gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    sliwson: 21 chłopców i 16 dziewczynek na liście:)

A z reguły to się do tej pory po równo rozkładało :confused: Ciekawe czy jeszcze którejś z nas przytrafi się taka niespodzianka po porodzie :wink:
    Mi tam już ginka 3 razy dziurkę potwierdziła i jeszcze mąż też twierdzi, że siusiaka się nie dopatrzył, więc jak co to ja będę w głębokim szoku :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    cheriniatko: Flavia nie martw się, jakby co to wasz nowy wózeczek też dla chłopczyka będzie pasowa

własnie z moim się z tego śmialiśmy! ale zależało mi na uniwersalnej kolotystyce, bo kto wie może się niedługo kolejny Dzieć pojawi... w rodzinie oczywiście:devil:

TEORKA: na pewno to się dowiesz dopiero jak urodzisz hehehe

Teorka, nie strasz mnie. zdaje sobie z tego sprawę, od początku czułam, że bedzie chlopiec w 18 tc usłyszłąm że najprawdopodobniej dziewczynka,zdziwiłam się ale ok... już sie przyzwyczaiłam do tej myśli, poprane i uprasowane sukieneczki maja się zmarnować?! będzie trzeba nad kolejnym pracować...

u mnie od 5 pokoleń pierwsza rodzi się dziewczynka:) moja mama, jest najstarsza, ma brata i 2 siostry. moja babcia, jest najstarsza, ma brata i 2 siostry. tak samo z pra... i praprababcią. ja jestem najstarsza i mam brata, ale mama sie wyłamała i nie sprawiła sobie jeszcze 2 córek ( zdrowie na to nie pozwoliło) myślałam, że ja to przerwę, jeszcze nic straconego:P

w ogóle jak mi lekarze powiedzieli, że nie donoszę ( przypominam TP 19.04) w pracy się śmieją, że w prima aprylis urodzę i koleżanka dodała- chłopca! kraczą Ci ludzie:P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeFeb 27th 2012 zmieniony
     permalink
    flavia: Teorka, nie strasz mnie.

hehe nie straszę :)
    u nas było podobnie, najpierw wyszło, że chłopak
    no i tak żyłam z Franusiem w brzuchu aż do 26 t.c kiedy nagle gin stwierdził, że pindola nie ma a za to piękny hamburger między nogami :cool:
    do samego końca nie bylam pewna i jak po porodzie mi powiedzieli, że dziewczynka to nie uwierzyłam do końca dopóki mi piśki nie pokazali :devil:
    --
    • CommentAuthorAncia77
     permalink
    TEORKA: ANCIA ale byłaś w lekkim szoku jak powiedzieli, że synuś ? :smile:
    czy jednak miałaś jakieś myśli, że tak może być właśnie ? :)

Że chłopiec to powiedziała mi lekarka , która robiła mi USG w szpitalu po odejściu wód :) Śmiech generalnie się zrobił, ponieważ był to szpital uniwersytecki i zaczęły się zakłady i obstawianie wśród studentów:) Co do mnie, to niby zaakceptowałam te informację, że to córeczka ale gdzieś podświadomość przeczyła temu. Mówiłam do moich chłopaków, żeby się nie nastawiali za bardzo bo to nic nigdy nie wiadomo. Miałam mieszane myśli( ciężko mi opisać co wtedy czułam) ale tak naprawdę wszystko minęło gdy położna położyła mi Maleńkiego na piersiach, nic wtedy nie było ważne- zakochałam się w nim bez pamięci :D
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ancia ale historia:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANCIA czyli jednak miałaś tą matczyną intuicję heheh :smile:
    no jak widać jesteś stworzona do wychowywania chłopczyków :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Dziewczyny, znalazłam ostatnio bardzo fajny blog z modą dziecięcą. Są piękne rzeczy - szczególnie dla dziewczynek.
    Zobaczcie sobie na fb jakie cudne rzeczy robią:

https://www.facebook.com/pages/MADE-BY-ME-MODA-DZIECI%C4%98CA-I-FOTOGRAFIA/224175924308041
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    TEORKA: no i tak żyłam z Franusiem w brzuchu aż do 26 t.c kiedy nagle gin stwierdził, że pindola nie ma a za to piękny hamburger między nogami :cool:

Ja to bym się nawet nie obraziła gdyby mój Franuś wyhodował hamburgera:PP
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    P_Madzia: Dziewczyny, znalazłam ostatnio bardzo fajny blog z modą dziecięcą. Są piękne rzeczy - szczególnie dla dziewczynek.
    Zobaczcie sobie na fb jakie cudne rzeczy robią:

Ale cudeńka:)))
    Większość faktycznie dla dziewczynek no i ciekawe jakie ceny...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    niektóre rzeczy kapitalne! jak mała podrośnie to będę molestować mamę, żeby szyła więcej... chociaż ostatnio uszyła mi 10 par spodni na 0-3 mies. nie będę musiała prać jak kobiet się nie ogarnie. tata podobno wsciekły, że od maszyn nie odchodzi ;p
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    TEORKA: na pewno to się dowiesz dopiero jak urodzisz hehehe

taaa, a pamiętasz moje USG? to z wielkim pindolem?:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hmm, a jak dla mnie to te rzeczy strasznie smutne :( Jedynie te tuniki dla dziewczynek mi się podobają...
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    _sushi_: taaa, a pamiętasz moje USG? to z wielkim pindolem?

Aga tej fotki z USG nie da się zapomnieć, jak do tej pory nie widziałam jeszcze nigdzie więcej tak genialnie wykadrowanych diamentów :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    sliwson: Ale cudeńka:)))
    Większość faktycznie dla dziewczynek no i ciekawe jakie ceny...

napisałam do nich czy dla noworodków też szyją rzeczy no i jak cenowo to wygląda :) bo ja uwielbiam takie ubranka :)))
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    JULITA1610: nie widziałam jeszcze nigdzie więcej tak genialnie wykadrowanych diamentów

toteż niniejszym obalam teorię TEORKI nt. (nie)pewności co do płci przed porodem:cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ancia77: Oliwka okazała się przeslicznym Adriankiem:))

:bigsmile: ale jaja - gratuluje !!!!!!! a kupowałaś jakieś ciuszki specjalnie dla dziewczynki ??

Cobraczek: Slysze jak wiekszosc z was pisze,ze chodzi na ktg a czy to jest jakis nowy wymog?Pytam bo ja w ciazy z Emila nigdy nie mialam ktg ,dopiero na porodowce podlaczyli....
    --

ja już gdzieś pisałam - to też zależy od szpitala....tam gdzie ja rodziłam i zamierzam rodzić to norma, że od skończonego 36tc każda ma KTG raz na tydzień lub dwa w zależności już od zalecenia lekarza. Ja miałam raz w 36tc, potem miałam mieć w 38tc ale w ten sam dzień urodziłam.

Fausti86: u nas jak na złość w najbliższej galerii nie ma h&m

ja ostatnio kupiłam całkiem fajne przez allegro - chcesz linka ?? jestem zadowolona i mi wygodnie - i mają różne fasony - od rurek, poprzez takie normalne, po poszerzane nogawki.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja na 3 usg mialam spr płeć ( 18,22,26tc) nawet w 3d mam fote potwierdzającą ze dziewczynka, ale kto wie, moze jej COŚ wyrosło miedzy nóżkami...;p
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Pisałam wam wcześniej, że w tej ciąży wszystko mi jakoś wyszło tak samo jak w poprzedniej. Ostatnią miesiączkę miałam tego samego dnia, termin na ten sam dzień (z usg też) a dziś sobie uświadomiłam, że jak będę mieć w ten piątek połówkowe, to znowu będzie dokładnie w ten sam dzień co w ciąży z Tymem (02.03) :)
    Normalnie wszystko tak samo:)
    Będę sobie mogła porównać wymiary chłopaków:P
    Śmiesznie będzie jak znowu urodzę tego 14.07...;P
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    _sushi_: taaa, a pamiętasz moje USG? to z wielkim pindolem?

Też dostałam dokładnie wykadrowanego pindola w prezencie i jajeczka;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Sliwson, ale byłby numer :) Tylko chłopaki musieliby mieć urodziny tego samego dnia? :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _sushi_: taaa, a pamiętasz moje USG? to z wielkim pindolem?:tongue:

no faktycznie u Was nie dało się pomylić :smile:

ale jednak w większości przypadków 100 % dopiero po porodzie :P
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeFeb 28th 2012
     permalink
    witam dziewczyny byłam wczortaj na IP z tym ciśnieniem i niestety jest początek zatrucia białko się pokazało!! nasiedzieliśmy się okrutnie…. dziś mamy stawić się o 8 i jak kogos wypiszą to mnie położą na obserwację! więc dziewczyny mnie nie będzie bo mam internet zablokowany w kom.. al jak coś to Monia da wam znać:) a mała była bardzo nie spokojna no i tez bida moja tentno miała 160/170!! niech nas unormują jak najszybciej….. aha no i wczoraj na na noc brałam dopegyt i dziś też... mam nadzieję że nie będxiemy tam siedzieć do końca!!
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeFeb 28th 2012 zmieniony
     permalink
    kasiu - nie chcę Cię martwić ale ja bym się nie nastawiała na wyjście ze szpitala jeśli Ci wyszło białko w moczu i do tego masz wysokie ciśnienie - za duże ryzyko ...
    fakt że u mnie była ciąża bliźniacza ale za żadne skarby świata nie chcieli mnie wypuścić nawet jak się okazało po probie moczowej że nie mam zatrucia a tylko nadciśnienie - niestety nadciśnienie = możliwość odklejenia łożyska
    dopegyt zbija ciśnienie - ja na końcówce bralam chyba po 3 tabletki co 4 godziny a i tak ciśnienie szybowało w górę i dopiero cordafen je wyhamowywał
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    witam sie wtorkowo:)) mam nadzieje ze skonczylam wymiotowanie bo wczoraj cale popoludnie spokoj:)))

kasia trzymam kciuki za Was zeby bylo wszystko dobrze:)) bedziemy czekac na wiesci:))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    The_fragile: Sliwson, ale byłby numer :) Tylko chłopaki musieliby mieć urodziny tego samego dnia? :D

No właśnie... I to chyba nie do końca fajne dla dzieci...
    Oj tak. I tak wyjdzie jak mu się zechce:P

Kasia trzymam mocno kciuki!!!!
    --
  4.  permalink
    Kasiu kciukaski za Was
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: Oj tak. I tak wyjdzie jak mu się zechce:P

Może wytnie bratu taki numer ;)))

O kurcze, Kasiu, trzymam za Ciebie i maleństwo kciuki, ale pewnie tak jak Mareza pisze raczej w dwupaku Cię nie wypuszczą...
    --
  5.  permalink
    U nas jest jeden dzień różnicy (06.09 i 07.09) i tak jest chyba fajniej dla maluchów, bo jednak każdy ma osobno swoje święto. Ale wspólne urodziny to prawie jak bliźniaki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kasia - 3majcie się !!!! nawet jak was zostawią to przecież to już końcówka więc może się okazać, że będziesz lada dzień rodzić :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    The_fragile: Może wytnie bratu taki numer ;)))

Bratu i tacie:) Mąż też urodzony 14.07;)
    Same raki będę mieć w domu:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    cerisecerise: U nas jest jeden dzień różnicy (06.09 i 07.09) i tak jest chyba fajniej dla maluchów, bo jednak każdy ma osobno swoje święto. Ale wspólne urodziny to prawie jak bliźniaki :wink:

No właśnie też mi się wydaje, że fajniej dla dzieci bo zawsze można zaaranżować dla dziecka coś wyjątkowego tego dnia a tak to się robi rodzinne święto normalnie:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: Bratu i tacie:) Mąż też urodzony 14.07;)

Sliwson, wow, powinnaś w totka zagrać, czy coś :DDD To się nazywa zbieg okoliczności ;)))
    --
  6.  permalink
    _sushi_: taaa, a pamiętasz moje USG? to z wielkim pindolem?:tongue:

Ja też swego czasu wklejałam siusiaka Michałka i też ewidentnie zdjęcie wskazywało, że to chłopak będzie i ja w 100% nie spodziewam się, że jednak niespodzianka i... dziewczynka. :smile:

Kasiu, trzymam kciuki!!

Dziewczyny, czy badanie HBs jest badaniem refundowanym przez NFZ czy podobnie jak GBs jest odpłatne? Nie kumam zupełnie dlaczego moj ginekolog NIE chciał dać mi skierowania na HBs, chociaż wyraźnie oświadczyłam mu, że w szpitalu, w którym zamierzam rodzić wynik tego badania jest wymagany po zgłoszeniu się do porodu...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    katarzynah1987: Dziewczyny, czy badanie HBs jest badaniem refundowanym przez NFZ czy podobnie jak GBs jest odpłatne? Nie kumam zupełnie dlaczego moj ginekolog NIE chciał dać mi skierowania na HBs, chociaż wyraźnie oświadczyłam mu, że w szpitalu, w którym zamierzam rodzić wynik tego badania jest wymagany po zgłoszeniu się do porodu...

Kasiu - ja w pierwszej ciąży jak robiłam badania potrzebne do porodu to nie płaciłam ani za jedno ani za drugie....chyba, że coś się w tej kwestii przez 2,5 roku zmieniło, ale wątpię. Ja się dziwię, że piszesz, że GBS jest płatny bo wiem, że szpital wymagają tego badania do porodu - w każdym razie w KRK.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Ancia, gratulacje!! ale niespodziewajek z tego waszego synka:)

Kasia, trzymaj się! Na szczęście nawet jak poleżysz do końca to już niedługo.

Sliwson, niesamowity zbieg okoliczności! The_fragile ma racje - graj w totka!:)

Katarzynah, chyba nie do końca zrozumiałam..U ciebie ma być dziewczynka??
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_: Ja się dziwię, że piszesz, że GBS jest płatny bo wiem, że szpital wymagają tego badania do porodu - w każdym razie w KRK.

Badanie w kierunku GBS nie jest refundowane przez NFZ, ale często lokalnie samorządy wykładają kasę na te badania dla ciężarnych - tak jest u mnie, powiat je finansuje już od paru lat dla swoich mieszkanek i dzięki temu mogę je wykonać bez opłat.
  7.  permalink
    _Kasiek_ mnie gin. wysłał na GBs ale bez skierowania twierdząc, że to badanie jest odpłatne. Zrobiłam. Ok.
    Problem pojawił się wczoraj jak nie chciał dać skierowania na HBs, który wymagają w szpitalu. Mam do szpitala wziąć wynik a lekarz stwierdził, że będzie dawał skierowania bo po co skoro to tylko wyjść może, że albo mam żółtaczkę albo jej nie mam albo przechodziłam więc mam przeciwciała... Nie rozumiem podejścia tego lekarza! I zastanawiam się czy ono (to badanie) nie jest może odpłatne i dlatego skierowania nie chciał mi dać...

Illan, wczytaj się dokładnie (albo ja już bezsensownie piszę), że... ja w 100% nie spodziewam się, że jednak niespodzianka i... dziewczynka czyli jestem w 100 % pewna, że w środku Michaś siedzi! :smile:
    --
  8.  permalink
    hydrozagadka: Badanie w kierunku GBS nie jest refundowane przez NFZ

A HBs? Jest refundowane?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hydrozagadka: Badanie w kierunku GBS nie jest refundowane przez NFZ, ale często lokalnie samorządy wykładają kasę na te badania dla ciężarnych - tak jest u mnie, powiat je finansuje już od paru lat dla swoich mieszkanek i dzięki temu mogę je wykonać bez opłat.

a to nawet nie wiedziałam - ja wiem, że za nie nie płaciłam przed pierwszym porodem - jakoś nie interesowałam się dlaczego :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    katarzynah1987: A HBs? Jest refundowane?

Moim zdaniem jest.
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Katarzynah, no widzisz, kilka razy czytałam i za każdym razem wychodziło mi "nie spodziewałam się" zamiast "nie spodziewam się" i dlatego nie mogłam zrozumieć. Sorki - tępota ciążowa:P
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    badania w ciąży

Badania w ciąży refundowane przez NFZ:

• Grupa krwi

• Przeciwciała anty Rh

• Morfologia

• Badanie ogólne moczu

• Glukoza na czczo

• Glukoza po obciążeniu 50 g

• WR

• HBs

• USG (3x)

• Cytologia

• Badania prenatalne inwazyjne

Badania w ciąży nierefundowane przez NFZ

W niektórych ośrodkach niektóre badania mogą być refundowane, zależnie od kontraktu z NFZ

• HIV

• HCV

• Przeciwciała w kierunku cytomegalii

• Przeciwciała w kierunku różyczki

• TSH

• Przeciwciała anty-TPO

• Posiew z dróg rodnych

• Badania prenatalne nieinwazyjne z krwi
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    katarzynah1987: Ja też swego czasu wklejałam siusiaka Michałka i też ewidentnie zdjęcie wskazywało, że to chłopak będzie i ja w 100% nie spodziewam się, że jednak niespodzianka i... dziewczynka.

To może musiałybyśmy porównać zdjęcia?:cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.