Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorillan
    • CommentTimeFeb 28th 2012
     permalink
    katarzynah1987: Oj, co najmniej będą pukać się po czołach gdy to od nas usłyszą.

oj to chyba nie znasz chłopaków..Ja tam się obawiam, że foch może być konkretny..w końcu to niezły obciach:P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    sushi kasia na waszych zdjęciach pierwszy raz udało mi się zobaczyć siusiaki na usg tak to nigdy nie potrafiłam ich dostrzec:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Biri mnie skurcze na samym początku porodu bolały jak na @ + spinanie/ twardnienie brzucha. Ból się zrobił silniejszy z czasem:P

Ale fajne siusiaki:D Ja też mam taką fotkę nie pozostawiającą wątpliwości:P
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeFeb 28th 2012 zmieniony
     permalink
    biri ja przy pierwszym porodzie o 6 rano obudził mnie mocny skurcz a później miałam spokój, po jakimś czasie pojawiły się lekkie skurcze takie okresowe tak że nie widziałam czy to to, o 14 znowu złapał mnie mocny skurcz po czym odeszły wody i zaczęły się regularne skurcze więc wiesz wszystko możliwe
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Fausti86: Możliwe, że mnie jajnik napierdziela? szczerze powiedziawszy to nawet dokładnie nie wiem, gdzie teraz one są

Taki kłujący ból z boku brzucha? Może to więzadła?
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    kurcze dziewczyny piękne te wasze siusiaki :D ja też bym takiego chciała bo bułeczkę już mam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no jesteśmy z powrotem w dwupaku:):)nie było miejsca w szpitalu więc mam kontrolować ciśnienie 4x dziennie i łykać dopegyt na obniżenie! i dobrze nie uśmiechało mi się tam siedzieć samej do porodu!!! jak by się coś działo to wtedy bo teraz po lekach miałam 130/80 szyjka długa ale miękka i chyba na jeden palec rozwarcie jest ale powiedziała że jeszcze taka byle jaka:D
    -
    no biri trzymam kciuki:) oddawaj pierwsze miejsce:):):)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    biri co tam u ciebie?
    --
  1.  permalink
    Michałek tak mi się wypina zwłaszcza pod żebrami po prawej stronie. To chyba pupka. Mam nadzieję, bo gdyby to była główka oznaczałoby, że sie obrócił ale sądzę, że teraz to raczej czułabym konkretnie taki obrót... Ostatnie potwierdzenie wg USG, że jest główką do dołu jest z 33/34 tygodnia więc raczej nadal jest główką w dół co mnie niezmiernie cieszy... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    moja mala tez lubi wypinac dupke pod zebrami z prawej strony... I moge juz jej w dupke dac jak za bardzo sie wierci hehe
    ja jeszcze w domu wykapalam sie, ogolilam w razie czego..., zrobilam dwa dobiefance i nadal czekam. Pobolewania nadal mam tak tyle ze moze bardziej co okolo 10 min a moze troche mniej ale nie zniknely... Nie wiem czy jechac chociaz na IP zeby ktg zrobili- nie chce zeby mnie wysmiali.
    A do szpitala mam niecale 30km...
    Tak na marginesie to chetnie oddam pierwsze miejsce ;D

kasiakuzniki- ja trzymam kciuki zeby twoja szyjka wymiekla calkiem hehe i w koncu sie otwierala bo przeciez ilez mozna hihi ;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Czy mozecie polecić jakiegoś lekarza w Katowicach, który USG robi i można sie do niego w sobote umówić?
    Będziemy na Śląsku w weekend u córki mojego męża i chieliśmy jej na USG pokazac bracho-siorę jak to ona nazywa Malucha ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A ja dzisiaj obudziłam się z bólem pępka:shocked:
    Nie mogłam się wyprostować.Wiecie może czym to mogło być spowodowane?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    biri a nie masz jakiejś położnej lub lekarza, żeby zadzwonić i się zapytać co masz robić ?? to twoja pierwsza ciąża więc masz prawo nie wiedzieć jak się zachować i co się dzieje, więc wydaje mi się, że na IP też nie powinni cię wyśmiać. Choć wiadomo - bywa różnie.

A w ogóle zaglądnęłam na twój profil i tam masz suwaczek według OM, który pokazuje, że 40tc już minęło więc tym bardziej wydaje mi się, że możesz jechać na IP i sprawdzić co się dzieje.
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    mam lekarza ale on prywatnie przyjmuje i nie wiem czy mialby dzis czas a po drugi 100zl mu wyrzucic a moze sie okazac ze lipa...

No nic wiec zajze na to IP bo maz i tak musi dzis do miasta jechac...
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Mi kiedys polozna mowila, ze jak sa skurcze to warto wziac ciepla kapiel. Porodowe wtedy przyspieszaja, a te przepowiadajace slabna.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    YPolly: Mi kiedys polozna mowila, ze jak sa skurcze to warto wziac ciepla kapiel. Porodowe wtedy przyspieszaja, a te przepowiadajace slabna.--

Ten sam efekt powinna mieć aktywność ruchowa - wycisza przepowiadające, nasila porodowe.
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    YPolly: Mi kiedys polozna mowila, ze jak sa skurcze to warto wziac ciepla kapiel. Porodowe wtedy przyspieszaja, a te przepowiadajace slabna.

Mi mówiła to samo.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    to i ja wrzucę siusiaka z usg z 17tc:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Kakai: to i ja wrzucę siusiaka z usg z 17tc

gdzieś czytałam, że do 21tc dziewczynka też ma coś na kształt siusiaka, poznaje się chłopca po jajeczkach :P

co raz częściej zastanawiam się czy moja Łucja to nie Bruno?!:shocked:

biri jak leżałam na patologi to jedna dziewczyna wróciła ze spaceru, spóźniła się na wieczorny obchód, siedziałam wtedy z moim na korytarzu jak powiedziała położnej że jej brzuch twardnieje tak co 8-7 min, chodziła normalnie nie skarżyła się na ostry ból. zbadali jej szyjke- 4cm rozwarcie, biegiem na porodówkę ;] także nie musi bardzo boleć.

jeśli się zaczęło, to tzrymam kciuki, żeby przed 24 sie skończyło:)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Generalnie słyszałam, że częściej pomyłki na usg zdarzają sie własnie w tę strone - ze mówią iż to dziewczynka, a potem okazuje sie, ze chłopak, tylko susiaka schował na usg ;-) Chociaż przypadek TEORKi nieco przeczy tej tezie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    flavia: gdzieś czytałam, że do 21tc dziewczynka też ma coś na kształt siusiaka, poznaje się chłopca po jajeczkach :P

co raz częściej zastanawiam się czy moja Łucja to nie Bruno?!

biri jak leżałam na patologi to jedna dziewczyna wróciła ze spaceru, spóźniła się na wieczorny obchód, siedziałam wtedy z moim na korytarzu jak powiedziała położnej że jej brzuch twardnieje tak co 8-7 min, chodziła normalnie nie skarżyła się na ostry ból. zbadali jej szyjke- 4cm rozwarcie, biegiem na porodówkę ;] także nie musi bardzo boleć.

jeśli się zaczęło, to tzrymam kciuki, żeby przed 24 sie skończyło:)

za 1,5 tyg mam kolejną wizytę-zobaczymy czy sie potwierdzi, ale czuje, że tak, najwyżej Jas będzie Olą:)
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    My mieliśmy USG w 16 tygodniu i to co zobaczylismy między nożkami rozwiewa wszystkie wątpliwości :-) Chłopak jak dąb, mąż aż z krzesła spadł :D Widziałam zdjęcia, które były wstawione na tym forum a propos rozwóju narządów u chłopców i dziewczynek i niby do 17 tygodnia wyglądają podobnie. Zobaczymy co będzię na kolejnym USG :-)
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    my za tydzień mamy 3d i mam nadzieję że wtedy już się dowiemy kto tam siedzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sysiajaw: kurcze dziewczyny piękne te wasze siusiaki

Haha, Sysia, świetnie to napisałaś :DD

Sushi, ale pindolek!!!!! Nieee, no nie ma opcji :))))

Kasia, fajnie, ze jednak Was wypuścili :)

Haha, Kakai - mamy identyczne zdjęcie pindolka!!! :DDDDD U nas jeszcze w 30 i 36 tygodniu potwierdzili klejnoty, więc raczej dziewczyny się nie spodziewam ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Gienki jakoś nie widziałam tu dzisiaj... rodzi? :->
    --
  2.  permalink
    Witam Was serdecznie,
    Postanowilam zalozyc nowy wątek dla świezo zaciazonych, bowiem sama tułam sie miedzy watkami a Przyszle Mamusie to juz wyzsza szkola jazdy a i tematy istotne z punktu widzenia zblizajacego sie porodu.
    Zapytam Was na początek o Wasze pomysły na dbanie o siebie... Czy korzystacie ze wszystkich kosmetykow jakich uzywalyscie wczesniej czy wprowadziłyście jakieś ograniczenia...?

POST PRZENIESIONY NA SKUTEK POŁĄCZENIA WĄTKÓW (PIERWOTNY TYTUŁ: PIERWSZY TRYMESTR).
    Moderator
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Gienki jakoś nie widziałam tu dzisiaj... rodzi? :->

no też już o niej myślałam od połowy dnia.....
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O faktycznie Gieni nie było...
    --
  3.  permalink
    Byc moze.. Ale zawsze warto sprobowac ;)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    pisała chyba rano że będzie wieczorem. w każdym razie nie mam informacji by rodziła, ale może biri...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    The_fragile: Haha, Kakai - mamy identyczne zdjęcie pindolka!!! :DDDDD U nas jeszcze w 30 i 36 tygodniu potwierdzili klejnoty, więc raczej dziewczyny się nie spodziewam ;)))
    super:bigsmile: myslę, że u nas też sie potwierdzi:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    a nuż może nikomu nie będzie on przeszkadzał?:wink:

Ciasto ja zrezygnowałam z balsamów rozgrzewających, wyszczuplających, antycelilitowych na rzecz balsamów i oliwek na rozstępy.
    Poza tą jedną zmianą wszelkie ,,rytuały, przeprowadzam jak dotychczas:)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A my dzisiaj zgodnie z terminem OM mamy 38 tc, więc zgodnie ze wszelkimi źródłami mała jest już donoszona - niby już, ale zgodnie z moimi obserwacjami owulacja była później niż w 14 dc, więc jeszcze jakieś 4 dni i nie będę już miała stracha jak mnie złapią skurcze bo wtedy będzie na 100% donoszona :smile: chociaż i tak obstawiam swój poród na 17-19 marzec :wink:

Mam nadzieję, że nie przegapię własnego porodu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kakai - no tego CI życzę, nasze foty identyczne, ale moja z prawej :DDD

Julita - gratki!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ciasto, ale na Przyszłych są też świeżynki i tam nie ma problemu, żeby o takie rzeczy pytać - serio :) Też tam byłam w I trymestrze i dziewczyny od cholery mi pomogły przy bólach, wątpliwościach, kosmetykach i innych...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: Generalnie słyszałam, że częściej pomyłki na usg zdarzają sie własnie w tę strone - ze mówią iż to dziewczynka, a potem okazuje sie, ze chłopak, tylko susiaka schował na usg ;-) Chociaż przypadek TEORKi nieco przeczy tej tezie :devil:

no tylko, że u mnie pierwsza diagnoza była ok 14 t.c
    więc dość wcześnie...
    wtedy jeszcze narządy wyglądają praktycznie identycznie i mój gin źle ocenił kąt nachylenia [bo tylko nim się rózni] a jeszcze mógł kawałek pępowiny się zaplątać między nogami :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    no biri bo mnie gorące krzesło nr 13 piecze w tyłek i chętnie je zmienie jak najszybciej:wink:
    Trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    The_fragile: Kakai - no tego CI życzę, nasze foty identyczne, ale moja z prawej :DDD

dzieki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Ja już po KTG. Mały nie chciał się zapisywać i co chwilę zanikało jego tętno, więc obskoczyłam wszytki możliwe pozycje. W każdym razie jest dobrze. Co do skurczy to nie mam pojęcia jak to się czyta i czy na ten zapis ma wpływ moje wiercenie się..coś tam niby się pokazało. Jak to mój gin powiedział "Po niedzieli może Pani zacząć coś czuć"..rozumiem, że chyba dał mi pozwolenie na skurcze po niedzieli :P Zapisał mnie u siebie, więc 16.03 mam już chyba zaklepany :bigsmile:

Hanny, nie wiem jak bym się zachowała..trudna sprawa. Ja jestem na tym punkcie upośledzona i wszędzie widzę bakterie i wirusy, ich drogi przenoszenia i możliwości zakażenia, więc tego..Ale chyba najbardziej bałabym po niej rodzić..

Biri może już rodzi..Ma jeszcze 3,5h :P
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięi Illan usunęłam, bo to chyba za ciężki temat. Sama teraz nie wiem jak bym postąpiła;)

A może Biri załapie się jednak na 29go;P
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    CiastoMiłości: Witam Was serdecznie,
    Postanowilam zalozyc nowy wątek dla świezo zaciazonych, bowiem sama tułam sie miedzy watkami a Przyszle Mamusie to juz wyzsza szkola jazdy a i tematy istotne z punktu widzenia zblizajacego sie porodu.
    Zapytam Was na początek o Wasze pomysły na dbanie o siebie... Czy korzystacie ze wszystkich kosmetykow jakich uzywalyscie wczesniej czy wprowadziłyście jakieś ograniczenia...?

POST PRZENIESIONY NA SKUTEK POŁĄCZENIA WĄTKÓW (PIERWOTNY TYTUŁ: PIERWSZY TRYMESTR).
    Moderator

A ja się do końca z tym połączeniem nie zgodzę. Jest tyle śmieszno dziwacznych wątków, których nikt nie usuwa, nie mówiąc już o niejednolitych tytułach o pisowniach niezgodnych z netykietą. Akurat w tym pomyśle widzę potencjał- bo naprawdę mocno różne są problemy 1 trymestru od 2 i 3. I moim zdaniem zasadne byłoby założenie właśnie kilku wątków, aby dyskusje nie były zdominowane głównie np przez porody w jednym wspólnym wątku. Czy wątek pt "Jakie kosmetyki są bezpieczne w ciąży" miałby większą rację bytu bo się nie powtarza?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Igisowa, ja tego naprawdę nie rozumiem. Przyszłam na Mamuśki w I trym, akurat dziewczyny rodziły. Ale to nie przeszkadzało im doradzić tym "nowym". I co, po pierwszym trym trzeba przenieść się na inny wątek? Trochę bez sensu. A tu się poznają wszystkie mamuśki (Ciasto też już kojarzę) i razem "trwamy" przez te trzy trymestry...

Hanny, temat ciężki, ale ja sama nie wiem, co bym zrobiła... Może bym się trochę bała? :(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Igisowa - i jeszcze jedno - kiedy się przenosić na wątek z I trym na II? W którym tygodniu? W ukończonym? Rozpoczętym? Branym z 28dni z karty ciąży, czy liczonym przez ginów - dwie różne rzeczy... Naprawdę wydumane podziały międzywątkowe. Jakoś nikt nie krzyczy, żeby zakładać wątki mam roczniaków, dwulatków, trzylatków, nastolatków... Prędzej czy później dotkną nas problemy II i III trym, więc warto czasem poczytać i o tym.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    The_fragile: Ale to nie przeszkadzało im doradzić tym "nowym". I co, po pierwszym trym trzeba przenieść się na inny wątek?

Wiesz, ja na razie patrzę na to z boku i widzę, że tu w dyskusji przeważają odliczania do porodu i listy rodzących. Patrząc mi z zewnątrz, wydaje się, że każdy post na temat ważny, ale nie tak oblegany jak właśnie poród, będzie ginął w gąszczu kolejnych i kolejnych postów. Z tego względu moim zdaniem warto by było wygospodarować miejsce na inne wątpliwości czy dylematy.
    A druga sprawa, że jak się przejedzie od góry do dołu wszystkie wątki na liście forum- to jest tam mnóstwo stworów, które nie wiem czemu istnieją, a sensowne pomysłu są od ręki topione.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja to z tymi wątkami w ogóle żadnej zasady nie widzę. Pewnie, że porządek musi być, ale nie kapuję dlaczego np. trzydziestolatki (żeby nie było sama niedługo kończę 30) mają przynajmniej 3 swoje wątki:
    1.Trzydziestolatki - staraczki, ciężarówki i odkładające:)
    2.[Utopiona] 30 latki i powyżej- starające się o bebe.nasze opinie,obawy, spostrzeżenia, wnioski.
    3.Staraczki po 30stce - hydepark
    A inne dziewczyny jak odczuwają potrzebę założenia wątku to są przenoszone czy tam blokowane;) Tak było bodajże ze "staraczkami po poronieniu". Przeniesiono je na "starające się", a trzydziestolatkom starającym się pozwolono mieć swój wątek;P
    Dla mnie osobiście forum jest bardziej czytelne jak jest mniej, ale za to konkretnych wątków, ale z drugiej strony, jeśli użytkowniczki mają potrzebą założenia kolejnego wątku, który dla nich subiektywnie jest inny - to też nie widzę problemu. Tym bardziej, że tak jak pisałam wcześniej - jednym wolno zakładać nowe wątki - innym nie;)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    The_fragile: kiedy się przenosić na wątek z I trym na II? W którym tygodniu? W ukończonym? Rozpoczętym? Branym z 28dni z karty ciąży, czy liczonym przez ginów - dwie różne rzeczy...

heh no nie bądźmy aptekarzami, myślę, że dziewczyny doszłyby do porozumienia. Przecież nie chodzi o zakaz wstępu, czytać i komentować można przecież wszędzie- a dyskutować głównie tam, gdzie tematy poruszane osobę głównie interesują. Ja nie mam zamiaru paść w obronie topiku, po prostu takie moje zdanie.
    Hanny dokładnie o to mi chodzi. Zresztą wątek sam się obroni jeśli będzie miał sens. Będzie to widoczne po dyskusjach, liczbach postów. Może nie warto tak szybko reagować w czymś, co z założenia nie przeczy ogólnej logice.
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A mi pierwszy trymestr tak szybko zleciał, że nawet nie zaczęłam na forum pisać :D
    Właściwie w pierwszym trymestrze te 4-5 pierwszych tygodni to czas kiedy ciąża jest jeszcze nie potwierdzona (jak nie dłużej) I za kilka tygodni zaczyna się już przecież drugi trymestr.

Jak przyszłam tutaj w drugim trymestrze to chociaż o pewne sprawy mogłam podpytać dziewczyny, które już ten etap miały za sobą i wiedziały co i jak. Dodatkowo były też moje rówieśniczki ciążowe i z nimi też było o czym pisać.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Moim skromnym zdaniem- obecnie istniejące wątki powinny zostać pogrupowane, przemianowane, tytuły jakoś ujednolicone, a zakładanie kolejnych wątków moderowane z kontrolą nad nazewnictwem.
    Istnieją wątki dla samej fazy lutealnej, dla duphastonu, osobno dla wiesiołka, dla seksu w okres, intercyzy, chlamydii- ludzie.. A kwestionujemy wyodrębnienie 1 trymestru ciąży.
    :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Innymi słowy zapraszamy tu dziewczyny, którym tylko co test wskazał "plusika". Mamy już ten etap za sobą to może nawet podpowiemy więcej niż jak na wątku będą same dziewczyny z I trymestru, ale nie rozumiem "rozumowania Moderatora";) Chodzi mi o ten konkretny przykład dlaczego "staraczki" są wyłonione osobno jako "30latki starczki", a nie pozwolono założyć kolejnego "staraczkowego" wątku "staraczki po poronieniu" ?

Tak igisowa;) Istnieje nawet wątek "Czy warto kupić Toyotę Yaris?", który bądź co bądź z npr ma niewiele wspólnego;) No chyba, że się mylę;)
    --
  4.  permalink
    A ja naprawdę nie rozumiem potrzeby mnożenia wątków :confused: Tyle czasu funkcjonował JEDEN wątek ciężarówkowy i było fajnie, więc nie rozumiem tej tendencji, żeby robić tysiąc pięćset "podwątków". Przeszłam na tym wątku dwie ciąże i fajnie wspominam "towarzystwo" dziewczyn.
    Poza tym chyba fajnie na początku ciąży korzystać z rad, spostrzeżeń, itp mamusiek będących na finiszu? W końcu one całkiem niedawno były w pierwszym trymestrze, więc radości, obawy, itp są im znane.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.