Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 29th 2012
     permalink
    CiastoMilosci - ja Ciebie nie pocieszę, mogłabym zjeść tonę otrąb, śliwek, kefir zajeść ogórkami i niestety zaparcia mam i miałam :((( U mnie też czopek glicerynowy tylko działa, ale też staram się nie stosować za często...

A mięśnie brzucha miałam niezłe, a już w 2 miesiącu nie byłam w stanie "napiąć" :DDDD

Mkd, to w sumie fifty-fifty masz? :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja miałam zaparcia przed ciążą ale teraz jakoś udaje nam się chodzić do wc miałam jakieś tam incydenty ale rzadziej niż przed co dziwne.... mała mnie dziś wzięła na przetrzymanie i mnie straszyła ale za to teraz nadrabia z nawiązką aż mnie boli ale po tym spokoju to ten ból mnie cieszy:)
    -
    zaraz ostatni pomiar ciśnienie i leki buuuu... śpiąca jestem i otumaniona po tym dopegycie.....:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oj, Kasia, współczuję tego otumanienia :( Ale działa chociaż na to ciśnienie?
    A ja właśnie przed ciążą nigdy zaparć nie miałam, a teraz masakra :( Ale też ćwiczyłam codziennie, a w ciąży zostałam "położona"...
    --
  1.  permalink
    doti_p
    Dwie Dziewczynki ? To tak jak u nas :wink: Super !! Gratulacje przeogromne !! :bigsmile::bigsmile:

My już po trzecim USG genetycznym i nadal dwie Dziewczynki :bigsmile:
    Córcia A waży 1438g
    zaś Córcia B waży 1508g

Ja teraz rzadko tu zaglądam bo jest mi już mega ciężko - połowa 30 tc, a w brzuchu prawie 3 kg, więc ....

Dobranoc !!
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeFeb 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Doti gratuluję i trzymam za Waszą trójeczkę kciuki:-) Jak na ciążę mnogą to duże masz maleństwa :-) moje ( tylko jedno) w 20tc ważyło 300 g.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Współczuję wam zaparć, mnie jakoś omijają przez cale życie i nawet teraz w ciąży raczej narzekam w drugą stronę. Praktycznie przez cały czas wypróżniam się nawet dwa razy dziennie, co gorsze jak mnie czasami chwyci to musze biec do kibla żeby w stringi nie narobić. Czasami to jest aż wkurzające jak się jest poza domem. Jestem na diecie cukrzycowej, ale raczej ten brak zaparć to nie do końca jej zasługa bo bez diety też miałam częste posiedzenia w kiblu. Przed ciążą 2-3 razy !!!
    Teraz się zastanawiam czy ze mną wszystko OK :/
    Tata mówi, że ja to jak gęś co zjem to zaraz wydalam, chociaż nie wiem jak to u gęsi wygląda :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 1st 2012 zmieniony
     permalink
    JULITKA, no w stringi to byś raczej nie narobiła, hihi :wink: Ale pozazdrościć takiej przemiany materii, bo przez zaparcia, człowiek czasem aż dzień ma do dupy :neutral:
    A ja zupełnie z innej beczki... Tak sobie wczoraj w łóżeczku leżałam, czując jak mi jelita wariują, wybrzuszają się - zawsze wieczorami tak mam :/ - (rano przynajmniej gwarantowany kibelek). No ale do rzeczy: powiedzcie mi Kochane, jak ja rozpoznam ruchy dziecka? Jak odróżnić ruchy jelit (które w moim przypadku mają jakieś ADHD), od ruchów dzidziucha? Czy ja będę wiedziała, że to dzidzia, kiedy się już poruszy? To moja pierwsza ciąża, więc wybaczcie za te głupotki... :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    doti_p i Cherry_Lady - gratuluję podwójnego szczęścia i zdrowych dziewczynek :) Oby tak dalej :)))
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    witam w jak na razie pochmurny poranek
    The_fragile: Ale działa chociaż na to ciśnienie?

wiesz co nie przekracza 140/90 cały czas jest tak pod tym a na IP powiedziały że to górna granica! nic jutro mam ktg i zobaczę się ze swoim gin to pogadam jeszcze!
    -
    za to dziś rano 149/94 no ale przed lakami.... zobaczymy drugi pomiar....
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMar 1st 2012
     permalink
    Wiatm wszyskich .... dziś wracam do świata żywych ... wczoraj myśląłam ze zejde albo tak niskie ciśnienie maiałam albo ta pogoda mnie tak zmuliła nie mam pojecia co się zemną działo, nie mogłam sie skupic na niczym, wybuchałam płaczem o wysztko :/ tak wiem jestem nienormanla chyba albo mój orgznizm fiksuje :/ Mój Maluch wczoraj chyba też nie za bardzo przytomny był ... rano po śniadaniu troche się poprzeciagał, i potem nic a wieczorem dwa razy kopnięcie i spokój ... chyba zmiany pogody mu nie odpowiadają :/

Katka na ruchy dzidziunia to jeszcze za wczesnie :) ale odróżnisz je napewno :)
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Katka ja tez jestem w pierwszej ciąży ale spokojnie :) od razu wiedziałam ze dzidzius się rusza :) jakiś tydzień temu najpierw zaczął się wypychac strasznie a od 3 dni wieczorami czuje ewidentnie jego ruchy ;))) a właściwie kopniaki :)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kasia - oby pomogły te leki, współczuję takich wahań...

Katka - ja sama czekałam na ruchy i bałam się, że je z czymś pomylę, ale nie dało się ;) Po prostu pewnego dnia "poczułam" takie puk-puk od środka, jakby ktoś palcem stukał w brzuch :) Wcześniej były jakieś bulgotki, ale myślę, że to raczej jelita były...

Czerwinka - może tak na ciśnienie i hormony reagować. No i jeszcze wczesny tydzień, więc jednego dnia może się ruszać, drugiego dnia spokój...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Wiem wiem :) tylko tak mówie ze mu nie za bradzo chyba ta pogoda nie odpowiadała :) bo jak jestem w pracy to nie da mi długo posiedzieć :D lubi protować i wpychac mi różne swoje częscie ciała w moje narządy :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    The_fragile: Kasia - oby pomogły te leki, współczuję takich wahań...

no już bym chciała być po.... jakoś perspektywa że moje ciśnienie wpływa też na mała mnie dołuje.....
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Mój Starszy synek (jej jak to brzmi:)) jak się ruszał to miałąm wrażenie ze zakłąda nogi o żebra i sie chuśta jak małpka... to nie było spokojne dziecko w łonie mamy :)
    --
  2.  permalink
    kasiakuzniki: wiesz co nie przekracza 140/90 cały czas jest tak pod tym a na IP powiedziały że to górna granica! nic jutro mam ktg i zobaczę się ze swoim gin to pogadam jeszcze!
    -
    za to dziś rano 149/94 no ale przed lakami.... zobaczymy drugi pomiar....

Kasia a nie powinnaś leżeć w szpitalu z tym ciśnieniem? To już i tak końcóweczka u Ciebie...
    Mam nadzieję, że leki poskutkują i obniżą ciśnienie!!!
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    witam wszystkie dziewczyny 1 marca ;)
    u mnie nadal cisza- wiec kolejny dzien pewnie przejdzie...

The fragile- dobrze mowi, dzieciaczki maja swoj rytm fikania w brzuszku... Zalezy od humoru albo od tego co sie zjadlo. Moja cora od poczatku jest aniolkiem grzeczniutkim nie buszowala mi nigdy w brzuszku jak nieraz widzialam na filmach na YT... Ale tez zalezy od dnia czasem bardziej czasem mniej... A teraz biedactwu zostalo tylko wypychanie dupki pod zebrami bo nie ma za bardzo miejsca ;p
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witam się w rozpoczętym 23 tc :bigsmile:
    Coś kiepsko się dzis czuje -chyba przez pogode... W ogole spać nie mogłam! Ledwo zasnęłam kolo 3 a od 6 już nie śpie i choć próbowalam jeszcze przez 2h zasnąć to się poddałam ... Eh może po śniadanku zaliczę jeszcze drzemkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Czerwinka, u mnie też tak na pogodę potrafi zareagowac i jest śnięty jak rybka :D Ale też są dni, że potrafi tak dokopać, że hej :D

Kasia, już niedługo... Ale Cię rozumiem, bo sama mam trochę dołka, bo muszę brać leki na nerki, żeby mi nie wysiadły, a wiem, że na dzidzia tez to jakoś wpływa :(

Biri, dobrze, że wczoraj nie urodziłaś :DD
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziękuję dziewczyny, tak fajnie piszecie o tych ruchach, że aż mi się łezki zakręciły... ech... melancholijna jakaś jestem :)))
    --
  3.  permalink
    Czesc Kobietki;)
    U nas soneczko zaczyna wychodzic i 10 stopni na + :bigsmile: Idzie wiosna :bigsmile:

My jutro zaczynamy 16 tydzien :bigsmile: Same dobre wiesci.Emilia w przedszkolu,maz w Hiszpanii powoli kieruje sie w strone Niemiec i do domu :wink:

Ide zadzwonic do gina bo nie wiem jakie badania na poniedzialek mam zrobic:tongue:
    Na ruchy tez jeszcze czkeam chociaz mam nadzieje,ze juz nie dlugo sie pojwia:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    katka_81: ech... melancholijna jakaś jestem :)))

Nie dziwię się, w końcu ciąża :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    katka_81 ja od razu rozpoznałam ruchy bo to nie było przemieszczanie sie i bulgotki tylko lekkie kopniecia :P I to dzień przed moimi urodzinami w kinie na Underworld :D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    może dzidziuchowi się film spodobał ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katarzynah1987: Kasia a nie powinnaś leżeć w szpitalu z tym ciśnieniem? To już i tak końcóweczka u Ciebie...
    Mam nadzieję, że leki poskutkują i obniżą ciśnienie!!!

powinnam ale nie było miejsca a zalecenie takie że mam brać leki kontrolować ciśnienie i w pt iść do swojego lekarza ba ktg i konsultacje!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nikkitaa, na tej ostatniej części? Nasz zrobił taką jazdę, że musiałam wyjść z sali kinowej, chyba się mocno przestraszył wtedy...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    The_fragile tak na tej ostatniej :) Noo ja wtedy byłam w 17 tc to raczej nie mógł mi zbytnio pokazać czy mu sie podoba czy nie, a też trudno było określić, czy te kopniaczki to z podekscytowania, czy ze złości ;) Chociaż w 17tc to bobas chyba jeszcze nie słyszy ... ?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Hej Kobitki!
    Jest marzec :shocked::shocked::shocked:
    Ja nie wiem kiedy mi ten czas ucieka!

Dziś po raz pierwszy rano obudziło mnie dziecko, ale to młodsze!:) W szoku byłam bo myślałam, że mnie ktoś z zewnątrz szturcha, rozglądam się, chłopaki słodko śpią, a młode morsem nadaje:) Boskie to było:)

Niestety jak tylko wstałam powrócił mój ból i już ledwo zipię. Chyba sobie dziś nawet spacer z młodym odpuszczę bo nie wiem jak dałabym radę... ;-(
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A powiedzcie mi bo tak sie zastanawiam ... Odkąd Alienik zacząl mi się wiercić częściej, intensywniej i mocniej kopie to czuje czasem przy jego ruchach jakby mnie kopał tam w szyjke macicy -takie dziwne uczucie, kopniaki od dołu ;D Czy to normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Kurcze nie zazdroszczę Wam Dziewczyny na tej końcóweczce... Wtedy zawsze zaczyna się coś dziać :-/ A to ciśnienie jak u Kasi, a to nerki siadają jak u Fragile, ja strasznie puchłam i ciągle podejrzewali zatrucie... Do tego dochodzi ogólne zmęczenie koniecznością turlania się z takim brzuchem i zwariować można...
    Trzymajcie się Dziewczyny dzielnie!!! To już ostatnia prosta:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    A powiedzcie mi bo tak sie zastanawiam ... Odkąd Alienik zacząl mi się wiercić częściej, intensywniej i mocniej kopie to czuje czasem przy jego ruchach jakby mnie kopał tam w szyjke macicy -takie dziwne uczucie, kopniaki od dołu ;D Czy to normalne?

Normalne:) Pewnie jest główką w dół i wali łapkami albo głową w górę i wali stópkami. Ja bardzo tych kopniaków nie lubiłam w pierwszej ciąży bo im większe dziecko, tym jest to mniej komfortowe.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nikkitaa, chyba w 20którymś zaczyna słyszeć :))) Ale mógł Twój nastrój wyczuć :))) A te kopniaki od dołu - ja tak miałam od połowy ciąży i mam do teraz. Tylko teraz są tak cholernie bolesne (ale to główka naciska), że głowa mała...

Sliwson - współczuję :( Ale taka pobudka fajna, mnie mały codziennie rano budzi kopniaczkami w stylu "wstawaj mama, ja chcę jeść" :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mnie jeszcze nie budzi kopniakami ale za to nie wiem dlaczego jest teraz bardzo aktywny (normalnie śpi rano) i mi lata brzuch w prawo, lewo i do góry ;D Boje sie troche co będzie później jak zacznie mieć jeszcze więcej siły bo jak ma takie ADHD i będzie mnie po żebrach kopał z całej siły to nic tylko płakać z bólu będe :P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Nikkitaa, chyba w 20którymś zaczyna słyszeć :)))

Właśnie z ciekawości wyszukałam:) Maluszek zaczyna słyszeć już w okolicach 16tc:shocked:
    Wszystko słyszy od 24tc gdy jego narządy słuchu są w pełni rozwinięte ale wcześniej słyszy głośniejsze dźwięki:)
    Nieźle:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    sliwson: Maluszek zaczyna słyszeć już w okolicach 16tc

no to może te głośne efekty go tak pobudziły wtedy w kinie :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    mnie mały codziennie rano budzi kopniaczkami w stylu "wstawaj mama, ja chcę jeść" :)

Tak, tak:)))
    Ja też rano, jeszcze z zamkniętymi oczami idę siku a potem prosto do lodówki:P Jakbym czegoś nie wciągnęła to padłabym trupem! A ja z tych, co normalnie w ogóle nie jadają śniadań!;)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Fausti86 coś mi się wydaje, że będziemy cierpieć :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A mi zaraz zacznie się wiercić jeszcze bardziej bo się najem białej bombolady z alpen gold :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    nikkitaa wlasnie tez sie zastanawiam, jak to bedzie pozniej z Moim Malym ADHD :d

Jak im się to ADHD utrzyma, to przynajmniej nie będziecie miały problemu z rzuceniem ciążowych kilogramów :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: Ja też rano, jeszcze z zamkniętymi oczami idę siku a potem prosto do lodówki:P Jakbym czegoś nie wciągnęła to padłabym trupem! A ja z tych, co normalnie w ogóle nie jadają śniadań!;)

Haha, ja muszę od wstania zaczekać godzinę, bo leki biorę na czczo, więc dla mnie to jest godzina tupania, wiercenia i coraz boleśniejszych kuksańców ;)))

Dziewczyny, mam pytanie z innej beczki - mam zwolnienie do poniedziałku, a wizytę w środę u gin. Czy może mi wystawić zwolnienie od poniedziałku (czyli z wcześniejszą datą), czy muszę się starać "dopchać" do niej w poniedziałek?
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    The_fragile nie wiem czy to jest na tej samej zasadzie, ale jak złatwiałam sobie chorobowe l4 do pracy to powiedziała mi lekarka że może wypisać maksymalnie 2 dni wstecz -to było w październiku
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nikkitaa, to chyba da radę, bo ja od wtorku potrzebuję :) Dzięki!

Dobra, lecę na spacer :)
    --
  4.  permalink
    mój mąż mnie wcozraj rozbawił - bo stwierdził z poważną miną, że zaczyna się martwić, czy mały ma gdzie mieszkać:bigsmile: bo po mnie nic nie widać, brzucha zero i pewnie ma za mało miejsca. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    The Fragile u mnie lekarz zawsze mówi, że mamy tydzień na dostarczenie zwolnienia i wypisuje mi zawsze z datą, kiedy skończyło mi się ostatnie zwolnienie. Nie ma z tym problemu ale wiesz... To mój lekarz od laaaat.
    Ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła i podpytała.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    kapelusznick: mój mąż mnie wcozraj rozbawił - bo stwierdził z poważną miną, że zaczyna się martwić, czy mały ma gdzie mieszkać bo po mnie nic nie widać, brzucha zero i pewnie ma za mało miejsca.

Wiesz, Ty jesteś w 9tc (z tego co mówi mi suwaczek :D) ja jestem już w 23tc a brzuch mam prawie niewidoczny :D Nie jest już płaski, ale też nie jest taki okrąglutki ciążowy :P Ale wydaje mi sie, że przez to mogę odczuwać wlasnie intensywniej ruchy :D
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Hej! Ja teraz doceniamy jaki przyjemny był 2 trymestr. Teraz robi mi się ciężko z każdym dniem, w nocy bolą mnie strasznie żebra i biodra. Poruszam się jak mały pingwin, już dawno nie widzę swoich stóp i muszelki. A jak wychodzę z domu to mam wrażenie,że każdy gapi się na mój brzuch i myśli "jaka gruba". Wczoraj zobaczyłam w lustrze coś co mnie dobiło - drugi podbródek :cry:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam marcowo :bigsmile: Chociaż u nas słoneczka nie ma :(
    The_fragile - potwierdzam co do zwolnień, mi lekarka wystawia do 2 dni wstecz, wiec bez problemu :-)

A ja już nei moge doczekać się tych pierwszych ruchów :devil:
    A tak wogóle, to dlaczego w 2 ciaży czuć je wcześniej? Dlatego, ze mama już wie co to jest, czy jakos inaczej mamy ukrwioną macice, czy co? :shocked: Takie pytanko dla zabicia ciekawości ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja mam jakiś wilczy apetyt :/ o 5 rano budzi mnie głód :/ Jak będę tak jadła,to chyba jak słonik spuchnę :(
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Też byliśmy w kinie na Underworld na ostatniej części i miałam w brzuszku wirówkę, mały tak szalał...:confused:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Pani dr. moja wytłumaczyła mi to to tak : macica jest już większa na starcie jest już zmasakrowana po pierwszej ciazy :), ruchy wiesz co to jest i zczym to sie je ale to jest też zależne od budowy kobiety :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.