Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 1st 2012 zmieniony
     permalink
    ja nawet nie próbuję kłaść się spać w dzień, bo jak wstanę, to już w ogóle kiepsko ze mną. Siedzę sama, bo mój Przemek miesiąc jest poza domem, po czym wraca na tydzień i tak w kółko. Brakuje mi kogoś, do kogo mogłabym buzię otworzyć. Czasem aż na Nim się wyżywam... Ech, ta samotność mnie dobija :( Z Nim byłoby inaczej. Ale w niedziele bądź poniedziałek będzie, więc... czekam z utęsknieniem :)))
    --
  1.  permalink
    Dziewczyny chyba wam sie linki nie wstawiaja....

Ide mloda kapac bo juz sie wyganiala ze szwagierki synem i klade ja bo to juz jej pora:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeMar 1st 2012
     permalink
    Rumba, baaaardzo ładna!

Dziewczyny, czy Wy też macie problem z logowaniem się? Tzn. jestem cały czas zalogowana (używam Firefoxa) i od kilku dni szlag mnie trafia, bo za każdym razem jak wchodzę na 28 to każe mi sie logować, klikam "zaloguj", a potem już mnie przenosi na moja kartę - nawet nie wstukuję loginu ani nic!!!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    The_fragile ja co chwile musze wchodzić na swoj profil bo inaczej mnie co jakiś czas wylogowywuje jak nie odświeżam forum co 5min ;/
    I tez nie musze wpisywać loginu, wystarczy ze klikne odśwież na karcie ciąży i już
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie od (chyba) przedwczoraj jest taki problem, myślałam, że to tylko ja mam, bo mam nieopłacone konto - ale widze, że to ogólniejszy problem - nie powiem - wkurzajace.

Rumba - sukienka super.
    No właśnie, juz jakis czas temu chciałam się Was zapytać jak się ubieracie - czy od niemal pierwszych dni podkreślacie pojawiajace się krągłosci, czy nosicie luźne ciuszki - tak, ze nie widac ciąży?
    Ja jak klasyczna babka, która nie mogła się ciąży doczekać ubieram się w opinające ciuszszki - tak aby podkreślić pojawiajacy się brzuszek :-) Gdybym ubrała się "normalnie" czyli w jakieś luźniejsze ubranie to nic by jeszcze nei było widac - a tak chodze i przegladam się ciagle w lusterku ;-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O, dzięki dziewczyny, to pisze do Damazego...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ul_cia:
    No właśnie, juz jakis czas temu chciałam się Was zapytać jak się ubieracie - czy od niemal pierwszych dni podkreślacie pojawiajace się krągłosci, czy nosicie luźne ciuszki - tak, ze nie widac ciąży?

Hihi, Ul_cia, nie dość, że zakładałam opinające to jeszcze brzuch wypychałam do przodu :))))
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia ja różnie sie ubieram, a od conajmniej miesiaca non stop chodze tylko i wylącznie w sukienkach na które już patrzec nie mogę -przed ciażą to tylko spodnie, spodnie i spodnie -sukienka raz na pół roku. A kupilam sobie spodnie ciążowe, ale kurcze nie wiem co mnie podkusiło aby wziąć rozmiar 36 jak normalnie mam 34 (chyba stwierdziłam, że się powieksze więc i większy rozmiar powinnam kupić) i takim oto sposobem do tej pory mialam je na sobie tylko raz -w zeszły weekend bo sa za luźne poza tym przestały mi się podobać :confused: Nowych nie kupie bo są drogie ciążówki a w stare spodnie się nie mieszcze bo za bardzo uciskaja brzuch :confused: więc pozostaja mi sukienki i rajstopy ciążowe -najwygodniejszy zestaw. Ale niebawem wybiore sie na zakupy aby cos nowego kupic bo ile można chodzić w 5 sukienkach na zmiane non stop? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jeszcze w tą sobotę zaczynam zajęcia w nowej szkole i juz zupełnie załamuje ręce bo nie wiem co ubrać :neutral:
    --
  2.  permalink
    U mnie na chromie działa bez problemu. Czasem mnie wylogowuje, ale sama nie wiem czemu.

co do ciuchów ciążowych, to ja mam kilka po koleżance z happy mum a jak byłam ostatnio w sklepie w toruniu to się zakochałam w tych rzeczach.... jakie są miłe w dotyku. były takie fajne koszule w kolorową kratę... re-we-la... aż żałuję, że tak późno odkryłam ten sklep... w necie te rzeczy były ładne, ale dopiero po odwiedzeniu sklepu się przekonałam. nie płacą mi za reklamę, więc nic więcej nie napiszę ;)

resztę fajnych dżinsów kupiłam w lumpku po 15 zł za parę ;)
    do tego tuniki, które na szczęście w modzie i legginsy :D
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja sobie zakupiłam spodnie w h&M i jestem z nich bardzo zadowolona :-) chociaż w stare jeansy sie mieszczę, to troche uciskają z przodu - no i też w biuście mi sie nic nie dopina.... co to będzie dalej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Też mam spodnie z h&m ale z czasem przestały mi się podobać bo grubo się w nich czuje xD Nie wiem dlaczemu :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No ja z H&M kupowałam spodnie, bo mają genialne i niedrogie. Natomiast bluzki już w innych sklepach, bo nie wiedzieć czemu H&M preferuje szaro-burą kolorystykę...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Fausti86 ja bym mogla wymienic calą bo i tak od dawna planuje duże zakupy :swingin:
    --
  3.  permalink
    A i zapomniałam napisać, że młody wywinął się w tym tygodniu znów i ma głowę na dół. jeszcze się nie wstawił w kanał, ale ponoć wygląda jakby miał chęci....
    szyjka się otwiera... wróciły przepowiadające bóle krzyżowe, czyli pewnie gonię Gienkę...ale nie w ten weekend, bo mąż położnej ma urodziny hi hi :) i nam zabroniła rodzić teraz :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Maria, to nie możesz - co Ty, imprezę psuć? :DDD
    --
  4.  permalink
    No właśnie więc zaciskam nogi :D
    --
  5.  permalink
    The_fragile: Haha, Maria, to nie możesz - co Ty, imprezę psuć? :DDD

A no :devil:

Zmykam kobiety spac bo padam juz,jutro rano badania a potem sie odezwe;)
    Dobranoc!
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    A ja sobie poprawiłam humor - byłam u fryzjera :bigsmile: uwielbiam jak ktoś mi grzebie we włosach, zrelaksowałam się na maksa.
    Mój synuś siedzi narazie miednicowo, ciekawe czy się przekręci o 180 stopni?
    -- [url
  6.  permalink
    no mój się przekręcił jak widać w 38 tygodniu ... w poniedziałek byłam na koncercie - podobało mu się i fikał dużo ( nie było głośno i balował tylko na piosenkach, których często słucham) a dzisiaj niespodzianka :) tyłek w miejscu głowy a głowa gdzie trzeba - w drodze do kanału rodnego ;)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja mam tylko jedna pare ciazowek z h&m'u ( Sliwson doskonale wie jakie;P) kupilam ta jeszcze szaro bura koszulke, ale ja lubie taka kolorystyke;p zmienilam jeszcze staniki i tyle z zakupow typowo ciazowych, reszta daje rade... Ja znowu uwielbiam 'worki na ziemniaki' tylko niestety z ciazowym brzuchem to juz nie daje takiego samego efektu i wygladam jak wieloryb;P
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hihi, Flavia, ja lubiłam, ale jak zaszłam w ciążę, to coś mi w głowie przeskoczyło i weszłam na fiolety, czerwienie, pomarańcze i inne wściekłe kolory :DDD Ku zadowoleniu męża ;)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Mariamateria, też mi się bardzo podobają rzeczy w happy mum :-) na razie kupiłam sobie tam sukienkę:-)
    -- ,
  7.  permalink
    no ja zamieniłam 34 na 38 :( z powodu urośnęcia cycków i brzucha bo to mi głównie utyło i moje krótkie koszulki się nie nadały :( więc czekają na lepsze czasy a ja już planuję basenik 2 razy na tydzień, bo to moja ulubiona forma wysiłku :D
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Skoro ktoś zacytował metody indukcji porodu, to do kompletu wypadałoby dodać, jakie są ich wady :confused: Dziewczyny, nie dajcie sobie wmówić, że indukcja porodu bez wyraźnych wskazań to "nic takiego". Takie procedury powinno stosować się tylko, kiedy to naprawdę konieczne, a nie "bo termin minął 2 dni temu" etc. Teksty pochodzą ze strony fundacji Rodzić Po Ludzku, a konkretnie stąd: 6 zasad wspierajacych przebieg normalnego porodu (polecam do poczytania w całości).

Ogólnie:
    kiedy poród jest wywoływany, zwiększa się ryzyko:
     użycia próżnociągu (vacuum) lub kleszczy,
     cesarskiego cięcia,
     problemów w czasie porodu takich jak gorączka, zmiany w rytmie pracy serca dziecka, dystocji (uwięźnięcia ramionek dziecka w kanale rodnym),
     zastosowania znieczulenia zewnątrzoponowego lub innych leków przeciwbólowych,
     niskiej wagi urodzeniowej dziecka,
     konieczności przyjęcia dziecka na neonatologiczny oddział intensywnej opieki medycznej,
     żółtaczki u dziecka (zażółcenia skóry wywołanego rozpadem czerwonych ciałek krwi) wymagającej leczenia,
     wydłużonego pobyt w szpitalu ze względu na stan matki lub dziecka.[...]

Badania konsekwentnie dowodzą, że indukcja porodu niemal dwukrotnie zwiększa prawdopodobieństwo cesarskiego cięcia (Glantz, 2005; Goer i in., 2007). Dodatkowo w szpitalach, w których występuje duży odsetek indukcji porodów, kobiety z grupy niskiego ryzyka rodzące pierwsze dziecko mają dużą szansę, że poród skończy się cesarskim cięciem (Main i in., 2006). Zastosowanie środków przyspieszających dojrzewanie szyjki macicy wcale tego ryzyka nie zmniejsza. W rzeczywistości podanie ich przed podaniem oksytocyny wręcz zwiększa ryzyko konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia (Ben-Haroush i in., 2004; Hoffman, 2003; Vahratian, Zhang, Troendle, Sciscione i Hoffman, 2005; Vrouenraets i in., 2005). Dodatkowo ryzyko rzadkiej, ale zagrażającej życiu komplikacji zwanej „zatorem płynem owodniowym” (ang „amniotic-fluid embolism”) jest dwa razy wyższe w przypadku kobiet, których porody były wywoływane (Kramer, Rouleau, Baskett i Joseph, 2006).

O amniotomii:
    Sztuczne przerwanie worka z błonami płodowymi było uważane za metodę skrócenia porodu, ale najnowsze badania opisane w bazie Cochrane’a sugerują, że jest inaczej (Smyth, Alldred i Markham, 2007). Nawet, jeżeli sztuczne puszczenie wód płodowych skraca poród, ma to pozytywny wpływ na matki i dzieci jedynie w sytuacji, gdy skrócenie porodu chroni przed możliwymi problemami albo zmniejsza ryzyko przeprowadzenia cesarskiego cięcia czy innych nieprzyjemnych lub potencjalnie zagrażających interwencji medycznych. Rutynowa amniotomia (przerwanie błon płodowych) nie ma żadnej z tych zalet. Wręcz przeciwnie, wnioski z systematycznego przeglądu badań opublikowane przez Goer i współpracowników(2007) oraz Smyth’a i współpracowników (2007) wskazują z dużym prawdopodobieństwem, że amniotomia zwiększa ryzyko konieczności zakończenia porodu cięciem cesarskim. Smyth i współpracownicy (2007) zalecają prowadzenie dalszych badań nad związkiem między amiotomią a jej ważnymi klinicznie skutkami, oraz nad amniotomią a poziomem satysfakcji kobiet z porodu. Dodatkowo należy podkreślić, że przerwanie błon płodowych nie prowadzi do żadnych istotnych korzyści, a może okazać się szkodliwe (Fraser, Marcoux, Moutquin i Christen, 1993; Goer i in., 2007; Smyth i in., 2007).
    Worek owodniowy otaczający dziecko chroni je przed infekcjami i naciskiem z zewnątrz podczas przeciskania się przez kanał rodny. Badania dowodzą, że sztuczne przerwanie błon płodowych na początku porodu zwiększa ryzyko, że poród zakończy się cesarskim cięciem (Fraser, Turcot, Krauss i Brisson-Carrol, 1999; Smyth i in., 2007). Ze względu na to, że od momentu przerwania błon płodowych wzrasta ryzyko infekcji zarówno dla matki, jak i dla dziecka, od tego momentu "zegar zaczyna tykać" bardzo wyraźnie. Jeśli akcja porodowa nie przyspieszy po przerwaniu błon płodowych, personel medyczny może zasugerować użycie sztucznej oksytocyny, aby ją zastymulować.

O oksytocynie:
    W naturalnym, fizjologicznym porodzie, oksytocyna jest wydzielana w mózgu matki. Oksytocyna jest hormonem powodującym skurcze macicy podczas porodu. Wraz z siłą skurczów, wzrasta ich bolesność, ale także efektywność. Kiedy naturalna oksytocyna osiąga wysokie stężenie, organizm wydziela endorfiny. Działając jako naturalny środek przeciwbólowy, endorfiny pomagają kobiecie radzić sobie z bólem porodowym. Podawana w kroplówce oksytocyna nie dociera do mózgu, więc nie następuje wyrzut endorfin, co czyni poród trudniejszym.
    Sztuczna oksytocyna oddziałuje na przebieg porodu na wiele sposobów. Skurcze są silniejsze, trwają dłużej i często są boleśniejsze. Mięsień macicy kurczy się częściej i silniej, i nie ma możliwości rozluźnić się między skurczami tak, jak w przypadku naturalnych skurczów. Skurcze stają się bardziej stresujące zarówno dla matki, jak i dla dziecka. W rezultacie konieczne może stać się zastosowanie innych interwencji medycznych – kroplówek i stałego monitoringu pracy serca dziecka. Podanie oksytocyny często wiąże się z koniecznością spędzenia całego porodu w łóżku, brakiem swobody poruszania się ani możliwości skorzystania z prysznica czy wanny. Silniejsze skurcze, zaburzenie wydzielania endorfin – naturalnych znieczulaczy, niemożność skorzystania z wielu niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu zwiększają prawdopodobieństwo zastosowania znieczulenia zewnątrzoponowego.
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Ja też lubię HAppy mum, dodatkowa jakość jest dobra, fajne tkaniny i dobrze leżą :) mam dwie sukienki, trzy pary spodni, 3 tuniki i ze wszystkiego jestem zadowolona :) Spodnie takie cienkie, elastyczne super sprawdziły mi się do latania po domu - jak druga skóra, a w połowie ciąży to jedną tunikę w idealnym stanie kupiłam przez allegro :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Hydro spadłaś mi z tym z nieba, akurat miałam się dokształcać co by w szpitalu dokładnie wiedzieć czemu mówię "NIE"
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    JULITA1610: akurat miałam się dokształcać co by w szpitalu dokładnie wiedzieć czemu mówię "NIE"--

Julita, ja Ci polecam całą te stronę fundacji, kopalnia wiedzy i to z pewnego źródła :smile:
  8.  permalink
    ide spać, coś mnie spaki ostatnio obłażą. śpię rano do 9:00 co od wielu miesięcy było niemożliwością. o 6:00 były oczy w słup i książka w łóżku.

dobrych snów Wam
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja prócz ciążowych jeansów (h&m rzecz jasna) i 1 t-shirta nie kupiłam sobie żadnych ciążowych ciuchów... Od dłuższego czadu ubieram się w tuniki, dłuższe koszule do leginsów itp i wszystkie moje ciuchy są teraz na mnie dobre. Poza tym mam jeszcze ciuchy z poprzedniej ciąży więc pewnie nic sobie już ciążowego nie kupię.
    Generalnie lubię podkreślić brzuszek ale kolorystyka została taka jak przed ciążą (dużo szarości, granatu, brązu, fioletu trochę czerni i bieli).
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 2nd 2012
     permalink
    witam Was kobietki :) Ja dziś o 11 mam wizytę u ginekologa :) w końcu się doczekałam :) Ciekawe, jak tam Bąbelek się ma... :) Trzymajcie kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    witam się w pt:)
    katka trzymam kciuki:)
    ja mam dziś ktg więc pogadam z doktorkiem o ciśnieniu i co mam robić jak minie termin??? czy wystawi mi jakieś skierowanie do szpitala czy nie... no i zwolnienie też niebawem się skończy więc muszę się wszystkiego dowiedzieć..
    powiem wam że noce już są ciężkie wstać siku bądź przekręcić się na drugi bok wiąże się z bólem całego ociążałego ciała!!! maże o spaniu na brzuchu:) no i pociesza mnie że to już nie długo:wink::smile:
    --
  9.  permalink
    katka - trzymam kciuki
    i wszystkim dobrych nastrojów :-)
    --
  10.  permalink
    Czesc Kobitki!
    Ja szykuje mala do przedszkola i zmykam na badania odezwe sie jak wroce:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dobry :)

Widze że dyskusja o ciuchach ciązowych :) Niesety macie racje ciuchy dla kobiet w ciązy są porostu czasem okropne :/ Co do spodni z H&M niesety ja mam zdanie negatywne :( na początku 8 tygodnia moje ciuchy zaczeły mnie ostro pić w brzuch (dużo siedze za biurkiem) i najwyrażniej mięsnie domagały się luzuuuuuuuu... wiec go dostały kupiałm spodnie w H&M i klops po dwóch tygodniach porobiły się w nich dziury ! pomiędzy pasem a częscią spodniową :/ poszłam je zareklamować, uznali rekalamacje ale kazali wybrac sobie inne albo zwrot kasy na ich kartę podarunkową. Mówie oki wezmę drugą parę i po 2 dniach to samo sie stało ! Wiec znów rekalamcja tym razym oddali mi kase na moje konto .... skończyło sie na tym ze teraz mam spodanie z happymum i madercare.

Ktoś pisał ze płeć poznał na genetycznym ... u nas tez na genetycznym było wskazanie na chłopca (13 tydz.):) A płeć Starszego synka poznałam w 16 tyg . Ciekawe jestem czy się sprawdzi :0
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cześć! Ja po śniadanku lecę na spotkanie z Groszkiem - mam USG, nie mogę się doczekać :bigsmile:
    -- [url
  11.  permalink
    rumba: A w sklepach rzeczywiście ciuchy ciążowe są mało atrakcyjne, dominuje brąz jak dla starej baby;/

Ale uwierz mi są sklepu, w których można kupić naprawdę fajne ciuszki ciążowe...

Dziewczyny, zdarzyło Wam się narobić hałasu przy brzuszku? Na tym etapie póxniejszym ciąży, kiedy wiadomo, że maluszek dobrze słyszy?? Mi normalnie wszytsko z rąk leci... To pilot spadnie, to telefon, to kubek trzaśnie o podłogę! No wszytsko dosłownie!:neutral::neutral: Martwię się, że tak straszę dzidziusia i Mu tym szkodzę... :cry: To chyba nerwy przed porodem...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Maluch na szczęście te wszystkie odgłosy ma tłumione poprzez wody płodowe, więc pewnie nie jest to dla niego tak straszne :) Poza tym, niech się przyzwyczaja do takich hałaśliwych niespodzianek :) a po takim trzasku z pewnością Twój głos go uspokoi - i pomyśli" "Mamusia jest blisko, jestem bezpieczny" :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja znowu się potykam często lub noga mi się gdzieś w coś zaplącze - jak na przykład spod kocyka wychodzę... i z duszą na ramieniu próbuję się zebrać, by nie upaść :/ :) gapa normalnie :)
    --
  12.  permalink
    katarzynah, myślę, że takie hałasy to niegroźne raczej. Gorzej jakbyś malucha na całonocną dyskotekę zabrała ;)
    no i tak jak napisała katka_81 dźwięki są tłumione, więc gorszym "hałasem" dla dziecka jest badanie usg - bo jak mu akurat głowica w ucho trafi, to mu się nie podoba. Widziałam na jakimś filmie, że sobie maluszek wtedy ucho łapką zasłania i się marszczy ;) a normalne odgłosy życia, to luuuuuuzzzz...
    --
  13.  permalink
    Dzięki dziewczyny! Ja już bzikowałam normalnie... Bo już chciałam tylko siedzieć/leżeć i nic nie dotykać prócz brzusia oczywiście...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witamy się i my :bigsmile:
    Jestem okropnie niewyspana ale też w okropnie dobrym humorze :rolling:
    Spałam może 3.5h znów -ledwo zasnęłam koło 3 i około 6 już się obudziłam i za nic zasnać nie mogłam... Ale nie zepsuje mi dzisiaj nic humoru bo mój Wojtuś z Wrocławia na weekend zjeżdża i zobaczę się z nim już wieczorem :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Fausti86: Spiac na lewym boku-biodro mnie boli, a na prawym chyba jest ucisk na zyle, bo mialam taki bol stawu skokowego i stopy, ze dopiero poduszka pod nogami pomogla... :)

Ja ostatnio mam uczucie pełnego wody brzucha i co sie obrócę na ktoryś bok to ciężko idzie bo mi coś tak nieprzyjemnie chlupie -dzisiaj myślałam, że mam pełny pęcherz, ale poszłam siku i nic nie pomogło -a jak mi maluch zacznie buszowac w brzuchu do tego to juz w ogole ledwo mogę zasnąć, nawet kołdra miedzy nogami nie pomaga :tongue:
    --
  14.  permalink
    nikkitaa: a jak mi maluch zacznie buszowac w brzuchu do tego to juz w ogole ledwo mogę zasnąć,

Ja to z kolei mam tak na odwrót - gdy Maluszek bryka w brzuszku gdy kładę się do spania to mogę spokojnie zasnąć. :smile:

A ja miałam dziś jakiś makabrycznie durny sen. Zostałam porwana przez dwóch facetów, którzy non stop grozili mi nożem. Strasznie, ale to strasznie bałam się w tym śnie. Pomogła mi policjantka, która przypominała Catherine Zeta-Jones. Ale chociaż mnie ona uratowała to ich ukatrupiłam za to co mi zrobili, co przez nich przeszłam... Obudziłam się o drugiej, wstałam, zrobiłam herbatkę, usiadłam w fotelu i nie chciałam już kłaść się spać bo bałam się, że sen w jakiś sposób przeciągnie się dalej... Ale Piotr mnie zawołał do łóżka i poszłam spać dalej... Co za durny sen!!!:devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeMar 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Dobrze, że ja nie mam takich koszmarów :bigsmile: A przynajmniej ich nie pamiętam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Witam Was dziewczynki, nie udzielałam się ostatnio, ale trochę podczytywałam. Miałam koszmarny tydzień, przez jakiegoś wirusa, który się przyplątał. Biegunka, wymioty ech... szkoda gadać. Efekt tego taki, że jestem chudsza o 3 kilo. Mam nadzieję, że maluszkowi to nie zaszkodziło. Strasznie wtedy kopał, teraz jest spokojniejszy ale się rusza - to najważniejsze. Może wtedy miał tam u mnie istną dyskotekę :wink:. Na USG byłam przed całą tą akcją i wszystko jest w porządku. Maluc waży 510 g i mam nadzieję, że będzie rósł tak pięknie dalej. Troszkę zmartwiło mnie tętno 160', w 19 tyg. wynosiło 130' a więc jest zmienne (było i 140'). Pytałam mojej Pani Ginekolog i powiedziała, że to się zdarza a prawdopodobnie maluch był zdenerwowany. Mam również lekkie problemy z ciśnieniem. U gina 136/89 np, w domu różnie od 138/90 do 109/76 + palpitacje serca przy każdym wysiłku. Konsultowałam to również z lekarzem i mam się obserwować. Na razie czuję się dobrze i mam nadzieję, że rewolucje ciążowe ani skoki ciśnienia już nie wrócą :). Pochwalę się jeszcze wynikami morfologii i moczu - idealne :).

Za dwa tygodnie ponownie wykonam jeszcze test na toksoplazmozę, bo jak to zatrucie było po warzywach np. to chyba lepiej to sprawdzić...

Ja również poznałam płeć w 13 tygodniu. Usłyszałam, że na 95% będzie chłopiec i się sprawdziło. długo jednak myślałam o nim "Ona". Dopiero niedawno, odkąd czuję że wybraliśmy imię się przestawiłam. Być może jeszcze nam się gusta zmienią ale czuję, że w czerwcu powitamy Teodorka :). Moim rodzicom się nie podoba ale co tam... To w końcu nasze dziecko :smile:
    --
  15.  permalink
    ja miałam takie sny akcji w II trym :) co noc to nowa akcja :D
    w III się uspokoiło :)

pogoda pod psem, ale humorek mam lepszy. zrobiłam sobie wczoraj domowe spa - depilację, peeling, maseczkę, kremiczek zaraz pomaluję paznokcie i jakoś lepiej się czuję, chociaż nadal mam grację hipopotama :D
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
    • CommentTimeMar 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Apropos snów... Nie jestem jakąś tam zwolenniczką alkoholu i papierosów ale to co dzisiaj pamiętam z mojego snu to ja przy barze ze szklanką redbula z wódką w jednej ręce i papierosem w drugiej. Potem w tym śnie się przejmowałam, że red bull może zaszkodzić maluszkowi... Czemu nie wódka i papierosy??? Nie wiem... :bigsmile:.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    WItam sie i ja :)
    Co do imion ... mnie sie bardzo podoba DIEGO! (Mieszkam we wloszech)
    A moj tata stwierdzil, ze jak wnuka zawola na ulicy ...ludzie beda szukali psa :D
    Wiec chyba bedzie Leonardo maly Leo :)
    Sayuru78 moim tesciom strasznie sie podoba imie Teo!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Fausti86: Ostatnio sie pochwalilam, ze spie bez przeszkod... No to dzis mialam za swoje... Spiac na lewym boku-biodro mnie boli, a na prawym chyba jest ucisk na zyle, bo mialam taki bol stawu skokowego i stopy, ze :shocked: dopiero poduszka pod nogami pomogla... :)

O matko, ja też wczoraj zapytana jak śpię powiedziałam, że nie mam żadnych problemów i też dziś przecierpiałam całą noc :( Poszłam spać wcześniej i budziłam się co godzinę-dwie, a rano o 6 już spać nie mogłam tak mnie kręgosłup napieprzał :( Dziś nie żyję :(

Sayuri78: Ja również poznałam płeć w 13 tygodniu. Usłyszałam, że na 95% będzie chłopiec i się sprawdziło.

U mnie w 12tc dr powiedziała, że większa to chyba/możliwe/jeszcze nie wiadomo, ale że to dziewczynka może być. Potem moja dziewczynka 3 razy była chłopcem, a teraz wyraźnie już widać bułeczkę między nogami... Zresztą jak dostanę raport z amniopunkcji, to będę wiedziała już na 100%, na razie wychodzi na to, że pani dr z 12tc się nie myliła...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.