Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeMar 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny: i tak dzieciaki same podejmą decyzję;)

i właściwie święte słowa, niestety nie znamy dnia i godziny jak się małe zdecydują brzuch opuścić.
    Ciekawe czy kiedyś medycyna pójdzie na tyle do przodu, że będzie można np. w aptece kupić paski "porodowe" informujące za ile godzin rozpocznie się akcja :wink:
    --
  1.  permalink
    JULITA1610: Ciekawe czy kiedyś medycyna pójdzie na tyle do przodu, że będzie można np. w aptece kupić paski "porodowe" informujące za ile godzin rozpocznie się akcja

Ojjj ale to hcyba nie za naszych czasow hehehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    Hanny: Cherry_Lady: w ogóle ja to będzie z karmieniem :)

Cherry no jak to nie wiadomo...jedną dziewczynkę do jednego cycka, a drugą do drugiego;) hehhehe

No ba ;)

Zamówiłam właśnie tę koszulę L/XL ;)))) kolor amarantowy :wink:
    dzięki za polecenie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    No ja znowu w piątek na usg miałam Malucha większego - według OM 11tc a według wielkości 12tc :) Nie wiem po kim On tak rośnie, jak ja z metra cięta ;p
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cherry koleżanka urodziła miesiąc temu bliżniaki i z karmieniem zdecydowała na butelkę, ponieważ w szpitalu nie miała pokarmu, dzieci dostawały butelkę i juz potem nawet nie chciały cyca. Oczywiscie u Ciebie moze byc inaczej:bigsmile: do szpitala proponuje tez zabrac szlafrok, najlepiej nie za gruby:bigsmile: byle sie okryc bo czasem "goście" innych kobiet lubię sobie popatrzec:angry:
    --
  2.  permalink
    illan: No, ale Ginka też podała nową datę i przeskoczyła wtedy mnie

a to przepraszam, chyba przespałam ;) bo mi się wydawało, że lecę cały czas za Gienka ;)

Jakaś chuda dupka wbija mi się w żebra ;)
    Spaki mnie zaatakowały. Chciałam poczytać i tak jakoś znienacka padłam na półtorej godziny... obudziła mnie cukrzycowa pora karmienia :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Fausti ma sie rozumieć:bigsmile:

ja w piątek mam połówkowe usg, musze ujrzec dzidzie po tych przejsciach ze szpitalem:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, czy Wy miałyście usg genetyczne jakoś w 12-13tc?
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    katka_81: ziewczyny, czy Wy miałyście usg genetyczne jakoś w 12-13tc?

Ja pierwsze genetyczne miałam dokładnie w 13 tygodniu i 3 dniu.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Kurcze, bo mi babka powiedziała, że zrobimy to połówkowe a wcześniej nie :/ Mam na własną rękę zrobić??? JUż kurde sama nie wiem :/ Mam jej zaufać - ona jest jedną lepszych w mieście...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    katka ja miałam niby w 12tc, a według usg był 13t5d i lekarz mowi że to ostatni dzownek
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja miałam w skończonym 11 tyg + 1 dzień, wydawało mi się to za wcześnie, ale ginekolog powiedział, że nie za wcześnie, bo dzidziuś miał wtedy 45mm, co według lekarza umożliwia już przeprowadzenie tego badania.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja miałam USG w 11T1D i wg niego mam ustalony TP:) a moje małe miało 51mm

co do szlafroka, to mój mi zakupił jak byłam na Patologi ostatnio i wyglądam w nim jak niedźwiedź :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    katka_81 ja bym zrobiła nawet gdzie indziej. To bardzo ważne usg. Pozwala wykryć "markery wad genetycznych" już na takim początkowym etapie ciąży. Według mnie to bardzo ważne i dla dziecka i dla spokoju mamy. A może zapytaj się jej czemu nie robi tego usg?
    aha, ja miałam 12+3
    Ależ się ten mój Młody rozkecił od wczoraj:shocked::shocked::shocked: Już nie wiem jak siedzieć/leżeć jak przyfasoli to czasem, aż boli:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Aha chcialabym Wam jedna ważną rzecz napisać: dowiedziałam się w szpitali, że teraz ciężarne sa obiete opieką połoznych i można wybra cpołozna która bedzie przychodzic do nas do domku i rozmawiac, opowiadac itd. No i ja wybralam w szpitalu gadatliwa babke, mowila ze bedziemy sie spotykac co 3 tyg, a po 30tc juz co tydzien, wszytskow ramach NFZ:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Katka Chyba zgodnie z tym co ustaliło Polskie Towarzystwo Ginekologiczne pierwsze USG jest wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży.

Moja ginka uznała, że jest na tyle ważne a ja jestem trochę bardziej skomplikowanym przypadkiem, że poradziła mi zrobić je u lekarza, który ma super sprzęt i jest super specjalistą w tej dziedzinie. Kolejne USG robiła już sama na swoim sprzęcie.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ona mi powiedziała, że to usg na tym etapie nie jest tak szczegółowe, dokładne i pewne, jak w 20tc... bo w takim malutkim człowieczku nie da się zobaczyć ubytku np. w kręgosłupie, więc jest to bez celu... Ja też teraz w piątek miałam tylko zwykłe usg... Dokładnie posprawdzała narządy, pomierzyła i niby wszystko pięknie... Dodała, że to połówkowe jest najlepszym usg, bo najdokładniejszym ze względu na odpowiednią wielkość dzidziusia.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a zwykłe usg mam robione co miesiąc - aparaturę ma dobrą, nową... Ech, już sama nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ale mam kurde dziś "humorki";) Najpierw rozbeczałam się jak sliwson pisała go głaskaniu dupci Tyma, a teraz pozwoliłam sobie wejść na Twój profil katka_81 i jak przeczytałam opis to znowu ryk;) No jestem w ciąży tak na 100%!!!:wink:

Fausti mam ten sam problem;) Nie wiem, gdzie będę rodzić...a już o położnej to w ogóle;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    hehe, ja też się wzruszam :) Ostatnio na przykład przypomniał mi się mój dawny piesek, z którego odejściem się pogodziłam, i kiedy został uśpiony, to nawet nie płakałam a teraz to bym za Nim wyła jak bóbr :) A mój opis... - teraz to już tylko się cieszyć :)))
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Czesc dziewczynki:-) Mnie bedzie mniej w tym tygodniu... mamy lifting pokoju dzieciakow :-) zmiana mebli i malowanie :-) a roboty przytym:/ Koszmarnie duzo:-\
    Widze ze 18 sierpnia bedzie obfity:-) w porody :-)
    Jako mama ktora juz rodzila moge tylko powiedziec tak 3-4 koszule to takie minimum i szlafrok cienki.
    --
  3.  permalink
    katka ale Ci Hanny zrobila reklame..az sie nie moglam powstrzymac i rowniez wracam z Twojego profilu...zalana lzami hihi masochistka ze mnie...a tak btw dla mnie tez test ciazowy stal sie najlepszym lekiem na cale zlo tego swiata...przez co nie mialam zadnego problemu z odstawieniem medykamentow...

zglaszam blad w liscie...:P powinnam dzielic pozycje nr 29 (jak to juz???) z mag_dre zamiast 30...
    termin na liscie to termin usg w 12tc, ktory jest wpisany w karte ciazy..i ktorym sugeruja sie wszystkie polozne i lekarze majacy nas pod swoja opieka :)
    --
  4.  permalink
    U nas sie zaraz zacznie.Juz maz szaleje ze wykladziny bedzie kladl i robil meble wbudowane w skosy dzieki czemu bedzie wiecej miejsca na poddaszu.Zobaczymy jak to wyjdzie,ale cos mi sie wydaje,ze to dopiero poczatek pomyslow hehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Fausti ja wybrałam połozną środowiskowa choc nie wiem gdzie będę rodzić, prawda jest taka ze nigdy nie wiesz na jaka trafisz w szpitalu
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Kurka, bo ja tak bez sensu napisałam;) Mi o status katki chodziło;P
    --
  5.  permalink
    1. illan 16.03.2012 (chłopiec)
    2. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    3. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    4. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    5. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)

6. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    6. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    7. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    8. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    9. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    9. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    10. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    11. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    12. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    12. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    13. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    14. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    15. ifonka84 19.05.2012
    16. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    17. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    18. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    19. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    20. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    21. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    22. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    23. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    24. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    25. Lezunia 25.06.2012
    26. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    26. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    27. mkd 03.07.2012
    28. nikkitaa 05.07.2012
    29. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    29. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    30. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    31. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    31. Fausti86 10.07.2012
    32. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    33. P_Madzia 16.07.2012
    34. marylove 17.07.2012
    35. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    36. nibriana 20.07.2012
    37. ufo03 25.07.2012
    38. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    39. cho 28.07.2012
    40. BlueCactus 30.07.2012
    41. atamala 06.08.2012
    42. Mamrotka 13.08.2012
    43. kuleczka_69 14.08.2012
    44. Ul_cia 18.08.2012
    44. Rumba 18.08.2012
    44. czerwinka 18.08.2012
    44. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    45. dorotka0905 20.08.2012
    46. marysia_23 25.08.2012
    47. Anecia84 30.08.2012
    47. madzinka83 30.08.2012
    48. Kafffka74 04.09.2012
    49. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    50. Peppermill 13.09.2012
    51. katka_81 17.09.2012
    52. asia_ 22.09.2012
    53. sysiajaw 24.09.2012
    54. leneczka8484 30.09.2012
    54. ASulek 30.09.2012
    55. kapelusznick 01.10 2012
    56. magdalenka2610 07.10.2012
    57. łośćń

Love_line urodzila juz w zwiazku z czym Gratuluje!!!:) i usuwam juz z listy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no rozwyły Nam się tu kobitki, hehe. Mamy w sobie Maluszki i teraz to już tylko z uśmiechem na buźce proszę chodzić :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    heheeee .... ale po 29 jest 30 :devil: Cobraczku musisz teraz listę do końca poprawić
    --
  6.  permalink
    JULITA1610: heheeee .... ale po 29 jest 30 Cobraczku musisz teraz listę do końca poprawić

Yyyyy zaraz juz poprawiam bo nieprzytomna jestem z tych dzisiejszych emocji hehe:tongue:wybaczcie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, może to głupie pytanie, ale czym się różni usg genetyczne od normalnego? Tylko zmierzeniem przezierności karkowej?
    --
  7.  permalink
    Tu jest wszystko o usg genetycznym :wink:
    http://www.ambulatorium.ujastek.pl/usg-genetyczne-podu.html
    --
  8.  permalink
    Peppermill: Dziewczyny, może to głupie pytanie, ale czym się różni usg genetyczne od normalnego? Tylko zmierzeniem przezierności karkowej?

Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
    liczba pęcherzyków ciążowych w jamie macicy
    ocena czynności serca (FHR)
    pomiary biometryczne:
    - długość ciemieniowo - siedzeniowa (CRL) - wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD)
    ocena anatomii płodu:
    - czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych - ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową do 12 tygodnia ciąży - żołądek - serce płodu – lokalizacja i czynność serca - pęcherz moczowy - kręgosłup - kończyny górne i dolne
    Ocena kosmówki
    Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    No więc właśnie.Jak Katka wcześniej napisała, cytuję:" Ja też teraz w piątek miałam tylko zwykłe usg... Dokładnie posprawdzała narządy, pomierzyła" , to sobie pomyślałam, ze jak pomierzone wszystko to może to było genetyczne. Bo jak dobrze pamiętam to moje genetyczne w poprzedniej ciązy tak wyglądało.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    to chyba zależy od tego, kto jaki ma sprzęt... moja też coś o kości nosowej mówiła jak omawiała usg - że wszystko z nią ok... sprawdzała serduszko, bo mówiła miesiąc temu, że na tym kolejnym już powinny być 2 komory i 2 przedsionki... itd, itp...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    katka_81: to chyba zależy od tego, kto jaki ma sprzęt... moja też coś o kości nosowej mówiła jak omawiała usg - że wszystko z nią ok... sprawdzała serduszko, bo mówiła miesiąc temu, że na tym kolejnym już powinny być 2 komory i 2 przedsionki... itd, itp...

Katka jeśli w opisie badania masz dane dotyczące prawidłowej przezierności karkowej, wykształconej kości nosowej to wszystko jest ok bo to głównie badaniem tych parametrów usg genetyczne różni się od normalnego:)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    uciekam do łóżeczka Kochane :) Musze pospać troszkę bo koło 4 nad ranem przyjedzie mój Przemek :) I już pewnie będzie koniec spania ;p Buziolki Kochane :) Słodzę Wasze sny :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Fausti pisałaś, że nie masz szlafroka ale zastanów się przed zakupem, czy w lipcu będzie Ci na pewno potrzebny. Ja nie kupowałam na pierwszy poród i zupełnie sobie nie wyobrażam przykrywania się jeszcze szlafrokiem w te upały. No chyba, że to będzie chłodny lipiec...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Sliwson - dziękuję... w opisie mam między innymi: kość nosowa wykształcona a NT - 1,35mm - to o to chodzi? :) Jaka ja głupia - mam to czarno na białym :)))
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    o to, o to Katko! Czyli usg genetyczne zaliczone na piątkę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    sliwson: Fausti pisałaś, że nie masz szlafroka ale zastanów się przed zakupem, czy w lipcu będzie Ci na pewno potrzebny. Ja nie kupowałam na pierwszy poród i zupełnie sobie nie wyobrażam przykrywania się jeszcze szlafrokiem w te upały. No chyba, że to będzie chłodny lipiec...

Ja jeśli dotrwam będę rodziła w czerwcu, ale po ostatnim pobycie w szpitalu widzę, że bez szlafroka ciężko np. do kibelka pójść, bo ciągle się ktoś kręci :) Ja sobie kupiłam taki cieniutki bawełniany, bo w szpitalach i tak zazwyczaj jest za ciepło :)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja tu panikę sieję - aż wstyd :)))
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny ja rodziłam w lutym, ale na porodówce temperatura wynosiła ze 30 stopni- w samej piżamie można było się upiec, a co dopiero w szlafroku. Wszyscy odwiedzający wychodzili czerwoni na twarzach jak buraki.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    doti_p: Ja jeśli dotrwam będę rodziła w czerwcu, ale po ostatnim pobycie w szpitalu widzę, że bez szlafroka ciężko np. do kibelka pójść, bo ciągle się ktoś kręci :) Ja sobie kupiłam taki cieniutki bawełniany, bo w szpitalach i tak zazwyczaj jest za ciepło :)

Ja w ogóle nie odczułam potrzeby przykrywania się w szpitalu ale to może dlatego, że trafił mi się naprawdę upalny czas. Na zewnątrz było po 35-37 st i wszyscy odwiedzający przychodzili prawie nie ubrani więc i roznegliżowane pacjentki nikogo nie dziwiły :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Katka, uciekaj spać, żebys rano miała siły ukochanego przywitać:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    katka_81: a ja tu panikę sieję - aż wstyd :)))

No coś Ty:)
    Dobrze, że się wyjaśniło! Będziesz spokojniejsza a to najważniejsze:)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dobranoc :) Uspokoiłyście mnie - teraz to będę śpiochać :) Buziole :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    No właśnie mi się wydaje że wszystko wydaje się kwestią nazywania. generalnie to chyba nazwa "genetyczne" odnosi się głównie do zmierzenia kości nosowej i przezierności karkowej które mają wykryć ewentualne choroby genetyczne, następne to już połówkowe gdzie ważne są wszystkie przepływy, A że lekarze w innych tygodniach robią dokładne pomiary to ok. Jak dla mnie to genetyczne to właśnie to ok 11-12tyg.

hanny śliczne te koszulki chyba zaraz sobie zamówię ze dwie tylko nie mam pojęcia jaki rozmiar, szkoda że nie ma podziału na m/l tylko od razu l/xl
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Fausti86: A może tak by obciąć rękawy :tongue:

Ja tam myślę, że jak sobie wybierzesz nie za krótkie i nie jakieś bardzo wydekoltowane koszule, to będzie ok:)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    katka_81: w opisie mam między innymi: kość nosowa wykształcona a NT - 1,35mm

Piękny wynik - ja miałam 1,8, a więc trochę więcej i pamiętam, że wtedy się nieźle wystraszyłam bo jedna "mądra" koleżanka powiedziała mi, że powinno być 1,3.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    też mówię już dobranoc, bo jutro rano jedziemy na badania tarczycy i usg 3d proszę trzymać kciuki za rozchylone nogi maluszka.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.