Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Trzymam dziewczyny kciuki za was :***
    Dobranoc!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 5th 2012
     permalink
    tez trzymam kciuki :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeMar 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Sayuri78: Piękny wynik - ja miałam 1,8, a więc trochę więcej i pamiętam, że wtedy się nieźle wystraszyłam bo jedna "mądra" koleżanka powiedziała mi, że powinno być 1,3.

No to rzeczywiście "mądra" ta koleżanka :bigsmile:
    Sam wymiar NT tak naprawdę wiele nie mówi, bo jego prawidłowość ściśle wiąże się z wielkością płodu (CRL), dlatego u każdego wychodzi inna. Zadaniem lekarza jest szybka ocena, czy przy danym CRL przezierność jest odpowiednia. Jeśli lekarz nie zgłasza nieprawidłowości, to nie ma się czym martwic.

mkd, Fausti udanego podglądania maluszków :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMar 6th 2012
     permalink
    dzień dobry i uciekam już na badani....a w piątek wizyta !!!!!!!!!

buziaczki
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Witajcie! Słonecznych poranków życze tak jak dziś u mnie.

Rozpakowanym życze dużo sił i pociechy z maluchów! Czekamy na zdjęcia

My po połowkowym ( wczoraj). Wszystko w najlepszym porządku. Dzidziuś okazał się dziewczynka :) Bardzo się ciesze ( chociaż dla mnie najważniejsze, żeby było zdrowe), ale mąż już dostał korby. Chodzi i się sam do siebie śmieje, że będzie miał córunie:tongue: Mam największy ubaw z niego.

Zjem śniadanko i muszę iść do fryzjera, bo na wiosne trzeba coś ze sobą zrobić:):wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Trzymam kciuki za wszystkie Dziewczyny które mają dziś usg:)

U mnie piękna pogoda dziś:) Od rana kombinuję gdzie tu się wybrać na spacer:)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam wtorkowo :) Przez te moje schizy wczorajsze odnośnie tego badania genetycznego, całą noc śniło mi się, że latam i załatwiam to badanie na przezierność fałdu karkowego :bigsmile:
    Mój Ukochany przyjechał dziś rano po 6. Nie widzieliśmy się 5 tygodni prawie :/ To Jego drugie spotkanie z brzuszkiem. Poprzytulał się do niego, pogadał do Malucha i zasnął :) A ja aż mam ochotę gotować obiadek - bo mam dla kogo :) Ech... Jest cudownie :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Fausti, trzymam kciuki za badanka dziś :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no tak to jest, jak się na coś mocno czeka :) Oby czas szybciorkiem płynął :)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cześć dziewczyny! Jaki miałam piękny sen - chodziłam z mężem po wielkim sklepie i wybierałam sukienki i on mi wszystkie kupował i we wszystkie się mieściłam mając ciążowy brzuszek :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Witam sie!
    No to mam pierwsza nieprzespana noc za soba... i w zwiazku z tym pytanie....
    Wczoraj wieczorem zaczal mnie bolec pepek? i cala prawa strona brzucha blisko pepka...
    Ruszam sie, siedze czy tez leze nie ma roznicy... boli :( a przy tym twardnieje mi brzuch...
    Miala ktoras moze podobne bole????
    Wizyte mam w piatek...
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Mnie jak bolał pępek to wybadałam sobie, że Groszek opiera się na nim swoją główką i wtedy się ruszałam i zmieniał pozycję.
    A może to już ten etap, że pępek zrobi ci się wypukły?
    -- [url
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Witam, my też mieliśmy wczoraj półmetek :-) Płeć zostala potwierdzona - synek będzie :-) Termin porodu - 26 lipca. Najważniejsze, że wszytsko pięknie się rozwija. Podczas badania synek wybudzal się ze snu, przecierał oczka, przeciągał się :-) Hehehe..jeszcze drugie tyle....i rodzimy :-)
  2.  permalink
    BlueCactus: Witam, my też mieliśmy wczoraj półmetek :-) Płeć zostala potwierdzona - synek będzie :-) Termin porodu - 26 lipca. Najważniejsze, że wszytsko pięknie się rozwija. Podczas badania synek wybudzal się ze snu, przecierał oczka, przeciągał się :-) Hehehe..jeszcze drugie tyle....i rodzimy :-)

:clap::clap::clap::clap: Gratuluje!!!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    karinazosia pepek chyba mi sie powoli robi wypukly (jest plaski)... a to ma jakis wplyw??
    Tez myslalam ze to maly ... ale przez cala noc??? przez pol nocy sie ruszalam wiec napewno pozycje zminil juz pare razy
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Nessie jakiś tydzień temu dodałam identycznego posta:devil:
    Miałam to samo:) W nocy bolało,nad ranem też ale jak rozchodziłam to przeszło całkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    BlueCactus witamy na połówce, mamy termin porodu w ten sam dzień:-)

Mnie czasem zakłuje lewa nerka, mama nadzieje że to "tylko" przez to że dziecko sie tam pcha

:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam wtorkowo :-) U nas słoneczko czasem sie uśmiecha, a czasem chowa buźke... :bigsmile:

Macie jakis sposób na zatrzymywanie wody w organiźmie w ciązy? Mam wrażenie (mój mąż również, ze od wczoraj jestem opuchnieta na twarzy :shocked:)
    --
  3.  permalink
    A moje wbrzuszne dziecko dało mi dzisiaj pospać :) nawet się wybiorę na spacer, bo mam misję zaniesienia dokumentów. Zobaczymy jak mi pojdzie z tym chodzeniem :D

Ul_cia poproś męża, żeby ci pojechał po truskawki ;) one działają moczopędnie może to pomoże
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Witam! Słońce tak kusząco prześwieca mi przez żaluzje, patrze, a tam 5 st.C :shocked: ale i tak mam ochotę gdzieś się wyrwać z domu:bigsmile: szkoda, że pewnie na ochocie się skończy..

Powodzenia dla wszystkich mamuś, które mają dzisiaj wizytę. Trzymam kciuki!

U mnie już zostało odliczanie do godziny 0. Jakoś nie zanosi się na to, że zacznie się coś wcześniej, a chciałabym bo to lepiej dla dziecka.

Ul_cia, niestety nie pomogę bo nie mam takich problemów. Gdzieś mi się obiło, że trzeba dużo pić, ale mogłam coś pokręcić.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Fausti86: A mój Maluch dziś sobie zrobił dyskotekę o 5 nad ranem

Mój tak co noc robi, cwaniak jeden;) A w dzień odsypia imprezki;P

Moczopędna jest na pewno żurawina i pokrzywa (oba bezpieczne w ciąży), ale nie wiem...chyba bym o takie poważne opuchnięcia na początku ciąży zapytała gina.

Tak, pogoda piękna:))) Trochę zimno, ale to ostatnie podrygi zimy;) Też mam spacer w planach:)))
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięki!
    Widziałam truskawki w Lidlu, to chyba małżonek zakupi ;-) mam też pokrzywę, zaparzyłam właśnie - bede zdawała relacje, czy pomogła - a jak nic nie da - to pytanko gina...
    --
  4.  permalink
    ja tez bardzo chętnie dowiem się jak tam pokrzywa działa bo jak biore Duphaston od tygodnia i juz na wadze doszło 3,5kg. Wierze ze duza czesc z tego to wlasnie woda...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
  5.  permalink
    illan: Słońce tak kusząco prześwieca mi przez żaluzje, patrze, a tam 5 st.C a

U mnie jest -1 ..... Witam sie wtorkowo, wczoraj wieczorem poczulam bulgotki w brzusiu, mysle, ze to dzidzia juz zaczyna harcowac :P takie odczucie jakby mi tam w srodku, tu przepraszam za wyrazenie, baczki puszczala :P
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    U mnie mały jakiś spokojny ostatnio..rusza się bardzo rzadko, aż go wczoraj detektorem sprawdzałam i właśnie nie wiem czy jeśli serducho bije to już nie mam się czym martwić?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny: Mój tak co noc robi, cwaniak jeden;) A w dzień odsypia imprezki;P

moj to lunatyk! nawet w dzien imprezuje! non stop go czuje!
    Antek sie dziwi w jaki sposob ja w nocy zasypiam jak on sie tak wierci i kreci!? Chyba sie juz przyzwyczailam....
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam was dzisiaj, fajnie że u was po USG wszystko ok ja idę jutro na genetyczne i portami trzęsę :neutral:
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Witam się i ja po wczorajszym usg połówkowym. Dzidzia jest o tydzień większa niż wskazuje OM,waga 365 gram, i wszystko jest ok, łożysko poza ryzykiem przodowania, szyjka długa na 4,5cm :shocked:
    I mamy piękne zdjęcie siusiaka :bigsmile: Mąż troszkę zawiedziony, bo wierzył że jednak dziewczynka będzie, ale skomentował to tym, że do 3 razy sztuka :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam,
    mam depresje- dziś byłam u swojej gin. i niby wszystko z dzidzią jest ok. ale za wcześnie nasza córeczka chce być z nami:(.
    Zrobiono mi badanie CRP i w zależności od wyniku będzie dalsza decyzja co robić w najbliższym czasie- czy na IP czy czekać 10 dni na wynik posiewu z pochwy i zakładanie krążka powstrzymującego szyjkę(szyjka się otwiera).:(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    jeżynka, głowa do góry, w dzisiejszych czasach na pewno uda się zatrzymać córę jeszcze trochę w brzuchu! Jeszcze pewnie przenosisz! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    jezynka a bolalo, boli Cie cos???? Mialas, masz jakies skurcze?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    nessie: jezynka a bolalo, boli Cie cos???? Mialas, masz jakies skurcze?

niestety myślałam że to są normalne skurcze Braxtona , ale moja gin. powiedziała, ze te skurcze nie bolą - a mi niestety jak brzuch drętwieje to mam mocny ucisk na dół brzucha i pęcherz- czego nie powinno być.
    Na USG było widać, że w szyjce zrobił się jakiś "dziubek" - to przesądziło o wszystkim + wynik badania CRP i zobaczymy co dalej.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Jeżynka spokojnie nie dołuj się:) ja też wylądowałam w szpitalu w 29 tyg z rozwarciem tylko u mnie jeszcze mało wodzie podejrzewali... tak się zryczałam a potem stwierdziłam, że to tylko przyspiesza akcje i po prostu leżałam, u mnie przez infekce dróg rodnych nie mogli założyć krążka i ' niech się dzieje co chce'! ja wciąż i nadal w domu w dwupaku! :) także nie ma co się niepotrzebnie stresować, łatwo powiedzieć?! ale ja to z własnego doświadczenia mówię...
    dobrze jakby Ci sterydy podali na rozwój płuc u Maluszka, wtedy byś się trochę uspokoiła bo to na tym etapie bardzo ważne!

trzymaj się Kochana:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    flavia, właśnie miałam podać twój przykład, ale stwierdziłam, że ty lepiej się na ten temat wypowiesz:)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    jeżynka, a co Ci wyszło na tym CRP?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Mam nadzieje że nie dojdzie do tego, abym leżała w szpitalu :(.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    jeżynka: Mam nadzieje że nie dojdzie do tego, abym leżała w szpitalu :(.

Spokojnie, też jestem przykładem na to, że da się dotrwać do terminu ze skracającą się, miękką szyjką z niewielkim rozwarciem. Owszem, na leżąco, ale cóż zrobić :wink: Będzie dobrze, wiele dziewczyn w takiej sytuacji rodzi nawet po terminie, ważne, żeby w porę wykryć zagrożenie i reagować :smile:
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ufo no to ja też usłyszałam dziś do 3 razy sztuka bo nasze maleństwo jest franiem :).
    wszystkie wymiary doskonałe, łożysko na tylnej ścianie bez ryzyka przodowania,szyjka długa zamknięta.

potem wrzucę może zdjęcie bo teraz fel wisi mi na nodze i ryczy.
    u gieni dalej nudy poszła do fryzjera by sobie poprawić humor

aaaa no i kocham doktora makowskiego i go bardzo polecam.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    1. illan 16.03.2012 (chłopiec)
    2. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    3. gienia83 18.03.2012 (chłopiec)
    4. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    5. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)

6. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    6. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    7. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    8. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    9. gilese 20.04.2012 (chłopiec)
    9. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    10. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    11. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    12. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    12. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    13. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    14. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    15. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    16. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    17. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    18. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    19. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    20. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    21. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    22. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    23. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    24. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    25. Lezunia 25.06.2012
    26. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    26. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    27. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    28. nikkitaa 05.07.2012
    29. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    29. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    30. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    31. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    31. Fausti86 10.07.2012
    32. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    33. P_Madzia 16.07.2012 (chłopiec)
    34. marylove 17.07.2012
    35. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    36. nibriana 20.07.2012(dziewczynka)
    37. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    38. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    39. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    40. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    41. atamala 06.08.2012
    42. Mamrotka 13.08.2012
    43. kuleczka_69 14.08.2012
    44. Ul_cia 18.08.2012
    44. Rumba 18.08.2012
    44. czerwinka 18.08.2012
    44. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    45. dorotka0905 20.08.2012
    46. marysia_23 25.08.2012
    47. Anecia84 30.08.2012
    47. madzinka83 30.08.2012
    48. Kafffka74 04.09.2012
    49. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    50. Peppermill 13.09.2012
    51. katka_81 17.09.2012
    52. asia_ 22.09.2012
    53. sysiajaw 24.09.2012
    54. leneczka8484 30.09.2012
    54. ASulek 30.09.2012
    55. kapelusznick 01.10 2012
    56. magdalenka2610 07.10.2012
    57. łośćń
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Witajcie dziewczyny,
    od dłuższego czasu podczytuję ten wątek, zwlekając z dołączeniem do waszego grona. Jestem w 19tc. Pierwszy trymestr mieliśmy szalony, od 6tc leżę plackiem, wciąż bez zielonego światła na powrót do normalnego, ciążowego życia. Świata już długo nie widziałam i może to mi trochę daje na głowę. W 1 trymestrze miałam regularnie nawracające krwawienia i plamienia. Za każdym razem lądowaliśmy na IP, gdzie oczywiście na nikim nie zrobiło to najmniejszego wrażenia (raz ze skierowaniem do szpitala od lekarza prowadzącego. Krew mi poszła po nogach w poczekalni u mojego gina), do szpitala mnie nie przyjęli, za to co lekarz to inna diagnoza. I tak miałam mieć dwurożną macicę, następnie przegrodę macicy. Żadna z tych diagnoz się nie potwierdziła, ale gdzieś tam zostało zasiane ziarenko niepewności, które teraz towarzyszy mi nieustannie. Krwawienia, odpukać, ustały, ostatecznie plamić przestałam w 15tc.
    Jestem po poronieniu (2009) dla mnie jednak to już temat zamknięty, swoją żałobę przeszłam, mam świadomość, że ta ciąża jest zupełnie inna, inne są też lęki i obawy. Zdecydowałam się napisać, bo jutro mam kolejną wizytę i czuję, że dostaję lekko na głowę, a nie chcę iść oglądać synka z paniką w oczach jak zawsze. Niech ktoś na mnie nakrzyczy;) bo się nie ogarnę.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    annie no to krzyczę byś się ogarnęła. jeszcze chwila i będziesz w połowie, a potem to już z górki :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a mam pytanie - z ciekawości - o czym świadczy podwyższone CRP w ciąży ?? bo generalnie wiem co to za badanie, ale nie rozumiem co ma wyjaśnić w Twoim przypadku jeznko ??
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    witam:) trzymam kciuki za jutro i cóż mogę Ci powiedzieć?! spójrz na opis pod Twoim suwaczkiem! !!!!! uszy do góry, będzie dobrze, tyle przeszliście i już półmetek prawie:)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    kasiek, z tego co ja w szpitalu zrozumiałam to swiadczy o jakiej infekcji w organizmie, ktora moze być przyczyna ( najcześciej jest) porodów przedwczesnych...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    I ja sie przywitam po weekendowej nieobecności :)

Martwi mnie jedna rzecz... od około 4 dni maluch bardzo mało się rusza, tyle co chwile wieczorem sie od niechcenia powierci a tak to milczy -wcześniej szalal poł dnia i kopał duzo mocniej ... Zaczyna mnie to coraz bardziej martwić i już mam jakies schizy powoli ... Wydawało mi się, że z czasem bedzie silniejszy i lepiej go będe czuć, a juz pojutrze 24 tc się zaczyna a ja coraz mniej go czuje ...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kasiek myślę właśnie, że może "pokazać" jakiś stan zaplany w organizmie (np w drogach moczowych) i że niby przez to się szyjka otwiera ....nie wiem...gdybam...bo też ostatnio robiłam to badanie i wyszło mi lekko podniesione i tak trochę się boję, ale to zawsze mogą być jakieś zęby niedoleczone...Zapisałam się do stomatologa na koniec marca, ale kurde tyle trzeba czekać na prywatną wizytę! Szok!
    Któraś miała CRP podwyższone w ciąży? Jak bardzo?

Miałam identycznie nikkita szalał, przestawał szaleć i tak w kółko...Tak konkretnie to szaleje dopiero od dwóch dni (że stale go gdzieś czuję), ale dziś jakby znowu mniej;) Chyba normalne...mam nadzieję:)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nikkitaa ja nie pamietam jak sie moje male ruszało, nie przejmowałam się tym bo wiedziałam, że na takim etapie to Dziecko jest tak małe, że może się ruszać i np kopać w tylną ściane macicy, czego sie raczej nie czuje :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa: Zaczyna mnie to coraz bardziej martwić i już mam jakies schizy powoli ... Wydawało mi się, że z czasem bedzie silniejszy i lepiej go będe czuć, a juz pojutrze 24 tc się zaczyna a ja coraz mniej go czuje ...

spokojnie - ja też miałam takich kilka dni właśnie w tym okresie, zresztą jeszcze ostatnio jedna też o tym pisała - nie pamiętam kto....jak czujesz to jest ok, a to że słabiej - jeszcze poczujesz tak, że będziesz mieć dość !!

flavia: kasiek, z tego co ja w szpitalu zrozumiałam to swiadczy o jakiej infekcji w organizmie, ktora moze być przyczyna ( najcześciej jest) porodów przedwczesnych...

tak tak, samo badanie CRP świadczy o infekcji a w zależności od wysokości wskaźnika określa się jej prawdopodobne umiejscowienie lub przyczyne....ale nie wiedziałam, że w ciąży się bada i może zagrażać....
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Hanny: yślę właśnie, że może "pokazać" jakiś stan zaplany w organizmie (np w drogach moczowych) i że niby przez to się szyjka otwiera ....nie wiem...gdybam..

tak jak już pisałam przyczyna przedwczesnych porodów ( rozwierania szyjki, skurczy) są stany zapalne infekcje w organizmie, wiem z własnego doświadczenia. słyszałam to od mniej wiecej 3 lekarzy i wszedzie piszą o tym w necie. ale nie ma co sie bać bo najczesciej podaje sie antybiotyk i cały proces ustaje :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dzięki, uspokoilyście mnie :) Uh wlącza mi się przewrażliwienie i wszędzie szukam dziury w całym :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.