Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeMar 8th 2012
     permalink
    kochana jeszcze troche drogi przed Wami - odmieni Ci się :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    lecę zajrzę wieczorem :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    gienia pod moja karta ciazy jest napisane... nie chce mi sie pisac po raz kolejny :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeMar 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Jestem po wizycie. Pierwsze co weszłam na wagę i mam 55,4 kg czyli 12,5 kilo na plusie, ginka stwierdziła, że dobrze wyglądam i chwaliła dobrą morfologię i mocz :)

Mała jest już bardzo nisko z główką, wszystko jak OK.
    Byłam z mężem i ginka mu robiła prezentacje bużki, ja oczywiście mało co widziałam, mąż stwierdził, że mała podobna do mnie nawet ginka twierdzi, że ma mój nos :D (biedne dziecko ;) ) I tak sobie oglądali nosek, dziurki od noska, oczka, usteczka, że wargi nierozczepione i wszystko na miejscu, potem jeszcze zaglądali między nóżki, siusik nie wyrósł uffffff itd. Serducho pięknie pracuje :)

Potem ginka zaczęła mi szczegółowo opowiadać o skurczach, czopie, wodach płodowych i jak to będzie się mogło rozkręcać, kiedy jechać do szpitala a kiedy jeszcze zostać w domu, no i przez ten cały wykład zapomniałam zapytać ile mała waży.

Dostałam skierowanie na KTG i muszę sie zapisać na początek tygodnia. Jeżeli nie urodzę do 15 marca to razem z wynikami KTG mam iść do niej na kolejną wizytę. Ponieważ ja sobie wyliczyłam poród między 18 a 20 marca, więc wizyta powinna się jeszcze odbyć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    JULITA1610: Pierwsze co weszłam na wagę i mam 45,4 kg czyli 12,5 kilo na plusie

dobrze widze?... przed ciaza wazylas 33kg? :shocked::shocked:
    --
  1.  permalink
    Julita, to Ty taka drobniuteńka jesteś? Tak w ogóle można?! :smile:

Ja też jestem po wizycie. Spadłam troszkę z wagi - ok pół kg. Gin zrobił USG - sprawdził wody, długość szyjki... Wody w normie. Szyjka ani drgnęła, nadal 4 cm!!!:devil::devil::devil: Kurcze, to kiedy ona zacznie się skracać??? Kiedy ja urodzę?! :cry: A poza tym lekarz powiedział, że łożysko jest już III stopnia i zaczyna... wapnieć (starzeć się)...
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Ojjj co ja napisałam, przed ciążą ważyłam 43 kilo teraz mam 55,5 kg (czwórka z przodu mi się cały czas pałęta jeszcze się na piątkę nie przestawiłam :wink:) Poprawię bo to aż śmiesznie wygląda :wink: Jestem niska - 158 cm.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    gienia83: kochana jeszcze troche drogi przed Wami - odmieni Ci się :)

Wolałabym jednak, żeby się nie odmieniało, ale zobaczymy jak to będzie :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u mnie sie cos dzieje, juz 3 raz w wc do tego kluje szyjkaaaa bardzo bede pisala jakbyco
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    gienia u Ciebie sie cos dzieje od chyba 32 tygodnia :))))))
    oby tym razem to bylo to !!!
    Powodzenia
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    gienia a zdążyłaś chociaż tego tortu spróbować?

julita dla mnie 55 kg to abstrakcja, 43 to ja ostatnio pewnie w 4klasie podstawówki ważyłam ale 33 to już byłaby przesada... :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    penny: nie chcę być na siłę położona, chcę rodzić tak jak mi ciało podpowie, na klęcząco, stojąco, nie wiem jak jeszcze. Dużo na ten temat czytam i po prostu boję się, że lekarze nie dadzą mi pola manewru..

Penny, na szczęście teraz obowiązuje już nowy standard opieki okołoporodowej, który jest po Twojej stronie - i tym dokumentem masz prawo motywować swoje oczekiwania np. co do pozycji porodowej. Naprawdę warto się z nim zapoznać dogłębnie, żeby dostarczyć sobie argumentów.
    A masz możliwość wynajęcia położnej szpitalnej? Wtedy wcześniej mogłabyś obgadać to wszystko, co Cię nurtuje.
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    katarzynah1987: A poza tym lekarz powiedział, że łożysko jest już III stopnia i zaczyna... wapnieć

To chyba nie za dobrze z tym łożyskiem :(
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Katarzynah1987, spróbuj na tę szyjkę olej z wiesiołka i do tego liście malin - wiem, że co do skuteczności zdania są podzielone, ale może akurat pomoże? Wiesiołek ponoć skutecznie zmiękcza szyjkę.

A łożysko III stopnia to na tym etapie ciąży chyba nic nienormalnego...
  2.  permalink
    Tak właśnie poczytałam o stopniach jakie osiąga łożysko i znalazłam informacje od różnych pań, które łożysko w III stopniu miały już nawet w 30tc... Z tym wiesiołkiem i liśćmi malin to spróbuję - może pomoże, grunt, że nie zaszkodzi...
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    Cześć Dziewczyny, wszystkiego najlepszego z okazji Naszego święta :) Nie odzywam się, ale śledzę z uwagą wątek. Gratuluję wszystkim rozpakowanych mamusiom, życzę powodzenia tym, które już się szykują i tym niezdecydowanym (gienia).

Jestem świeżo po usg. Leżenie plackiem się opłaciło, kosmówka się poprzyklejała. Moje dzidzie podrosły i energicznie fikały podczas badania. Obydwa maluszki mają noski, serducha biją, ale jeden ma zbyt dużą przezierność karkową :( Dostałam skierowanie do szpitala, za tydzień mam się zgłosić do Działu Szybkiej Diagnostyki Płodu i zobaczymy co dalej. Trzymajcie kciuki.
    --
  3.  permalink
    A więc TRZYMAMY KCIUKI ASulek!!!
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    ASulek bedzie dobrze! Daj znac po badanich.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    hej kobietki , wszystkim spokojnej ciąży , rodzącym sybkiego porodu . Dopiero na koniec dnia , ale odkąd jestem w domu na L4 mam mniej czasu niż jak chodziłam do pracy : ) Wg 28dni zaczeliśmy II trymestr :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    ASulek mocno trzymam kciuki - ja mam 16go test podwójny i już chciałabym mieć go za sobą
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Kurcze , zastanawia mnie dlaczego nie zaproponowałą mi lekarka tego badania . Powiedziała mi tylko że wszystko ok , podała jaka przeziernosć ( ? ) nie wiem czy dobrze piszę . Sama nie wiem bo następną wizytę mam dopiero w 15 tc , a wiekowa kwalifikuję się do tego badania . Czy kobietki powyżej 36 lat miałyście wszystkie to badanie ?
    --
  5.  permalink
    Cześć dziewczyny :))

Mam do Was pytanie jako do doświadczonych osób z brzuszkami, jestem na etapie starań.
    Jak to u Was było jak się starałyście? myślałyście w czasie owulacji czy jajeczko się zapładnia? czy wiedziałyście, że to już?
    czy czułyście ciążę przed wykonaniem testu ciążowego lub bety?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ;)))
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Placek już w piekarniku :devil: Zrobiłam ze śliwkami i jabłkami -takie polączenie placka ze śliwkami z szarlotką :devil:
    Za 35min się okaże, czy czegoś nie zepsułam :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    kwiatuszek86: czy czułyście ciążę przed wykonaniem testu ciążowego lub bety?

Ja nie czulam, ale mój Wojtek ciągle powtarzał, ze ma przeczucie, że jestem w ciaży i w końcu "zmusił" mnie do zrobienia testu 2 dni po planowanej miesiączce :bigsmile: Więc to on jakimś cudem wyczuwał tą ciąże :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    kwaituszek86 nam sie udalo za 3razem...
    za pierwszym i drugim czekalam na @ az przyjdzie...
    za trzecim kupilam i zrobilam test ciazowy 3dni przed spodziewana miesiaczka.... wynik pozytywny... takkze gdzies tam w srodku czulam ze ten trzeci to szczesliwy :)
    W czasie owulacji myslalam, zeby mi bylo dobrze... nie skupialam sie na jajeczkach :)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Po USG połówkowym. Na 150 % druga dziewczynka będzie :) natomiast lekarz podejrzewał drobny ubytek w przegrodzie międzykomorowej serca :cry: Wziął lepszą głowicę i tam stwierdził, zę jest ok. I teraz nie wiem co robić. mówił, że możńa skonsultować z kardiologiem, ale i tak się nic z tym nie robi w ciąży ani potem. To mała, niezauważalna wada. Hym. Sama nie wiem. Sprawdzić zawsze warto tylko czy to nie będzie kosztować więcej nerwów niż to warte… No nic – skonsultuję to z moją ginekolog, bo na prenatalne chodzę gdzie indziej.
    Położenie główkowe :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Wlasnie wrocilam z usg… maly wazy 1600kg
    dali mi juz zastrzyk na konflikt serologiczny….
    Jutro rano ma zapasc decyzja czy moge lezec w lozku w domu czy tez zostane w szpitalu…

Chyba juz nie jestem tak optymistycznie nastawiona… doktor stwierdzil, zebym nie liczyla na cud, ze dotrwam do terminu… powiedzial, ze cudem bedzie jesli dotrwam do 37tygodnia :(((( no to mnie pocieszyl :(
    --
  6.  permalink
    O raju, Julitka, to Ty kruszyna, ja mam 158cm i przed ciążą ważyłam 56kg i wydawało mi się że jestem szczupła...

Gienka, no ja po ktg, dobrze że trafiłam na zaprzyjaźnioną położną, która zwróciła wogóle uwagę na zapis.... mały się prawie nie ruszał - nie jego godzina i dały mi gorzkiej czekolady, bo zapis wychodził płaski bardzo... jadę jutro do tej poradni cukrzycowej, może się coś dowiem co i jak... następne ktg w poniedziałek... chyba że urodzę wcześniej... a ty rodzisz???
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Fausti86: mój Dawid po plusiku na teście stwierdził, że test był nie potrzebny, bo On już prędzej wiedział, że jestem w ciąży ;)

U mnie to samo było, jeszcze przed testem kazał mi na siebie uważać i jeszcze troche ponad tydzień przed miesiączką namówił mnie na test -wtedy jeszcze negatywny wyszedł, ale on dalej swoje :D I jednak miał racje :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    nessie trzymaj uda zaciśnięte i pokaż na przekór słów lekarza, że dasz rade dotrwać do terminu ! Trzymam kciuki !
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    kwiatuszku to chyba zależy jak długi jest czas starań :wink:
    Ja przez pierwszy rok starań wierzyłam w każdą owulację, czułam, że teraz już się udało i jestem w ciąży, niestety @ nigdy się nie spóźniła nawet o jeden dzień, więc szybko byłam obdzierana z nadziei.
    Następnie drugi i trzeci rok starań to już było bardzo intensywne leczenie i jak tylko coś się poprawiało, wchodziły jakieś nowe leki to już też zaczynałam czuć, że się udało i chyba jestem w ciąży.
    A po trzech latach starań bardzo ostrożnie już podchodziłam do robienia sobie takiej nadziei a wręcz coraz bardziej byłam przekonana, że może w ogóle się nie uda.
    Udało się równo po 4 latach starań w cyklu prawie spisanym na straty, byłam tak bardzo przekonana, że już nie mam szans na ciążę, że jak @ nie przyszła spodziewanego dnia opadła mi szczęka i nie mogłam ogarnąć tego, że mogę być w ciaży a jak zrobiłam test to aż się trzęsłam i nie mogłam uwierzyć, że widzę drugą kreskę, nawet wynik Bety mnie zszokował. Nic nie czułam w tym szczęśliwym cyklu, niczego się nie spodziewałam bo chyba limit nadziei i przeczuć dawno mi się wyczerpał. A ciąża tak nas zszokowałą, jakbyśmy z mężem zaliczyli wpadkę a nie stoczyli 4 lata walki :wink:

Trzymam kciuki, żeby udało Ci się szybciutko bo to nic miłego jak traci się już nadzieję :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    mariamateria: O raju, Julitka, to Ty kruszyna,

Maria ja dopiero teraz dobrze i zdrowo wyglądam, jakoś przed ciążą czasami wstyd mi było moich sterczących obojczyków i kości wystających w nadgarstkach. Przytyć się nie udało a teraz jak jestem w ciąży to jest super wszystko się zaokrągliło. Co chwila ktoś mówi mi komplementy, że dobrze wyglądam, że ciąża mi służy.
    Chyba szybko po porodzie wrócę na PRZYSZŁE MAMUSIE jak mi tak ciąża służy na urodę :bigsmile: (oby tylko drugim razem szybko się udało)
    --
  7.  permalink
    dzięki dziewczyny ;)

mam nadzieję, że niedługo do Was dołączę a tym czasem wszystkiego najlepszego życzę ;)))
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja mam 171cm ważyłam 51kg przed ciażą -teraz już 6kg na plusie jestem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Generalnie na forum jest wiele szczypiorów mamusiek :)

Kwiatuszku różnie jest. Nam się udało za pierwszym razem, złoty strzał tak zwany, od razu wiedziałam, że jestem w ciąży, czułam to.

Fausti jeszcze ma dzidzia czas, żeby się przekręcić, u mnie było to samo 4 tyg temu :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    penny: Fausti jeszcze ma dzidzia czas, żeby się przekręcić, u mnie było to samo 4 tyg temu :)

No ja ostatnio jak byłam u gin to maluch był dupcią w dół ułożony -to byl 21 tc i powiedział, że jeszcze ma troche czasu aby się przekręcić :)

Fausti86: nikkitaa Następna chudzina, a u Ciebie w ogóle nie widać tych 6 kg :))

Może nie widać, ale czuje się okropnie ociężała :P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nikita pomyśl jakie my się czujemy ociężałe :)

właśnie zagryzłam surówkę z białej kapusty lodami orzechowymi, dobrze że mnie od razu przeczyścilo, bo inaczej musiałabym żygnąć :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nie mogę czytać jakie z was chudziaki.....ja mam 165cm i przed ciążą ważyłam 57-58kg....i źle się z tym czułam - moja wymarzona waga to 52-54kg.....

mogę się pochwalić - dostałam od mężusia perfumy na dzień kobiet.....zawsze o nich marzyłam - j'adore :heartsabove:
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    nie no kasiek twoja waga tez byla spoko a co ja mam powiedziec przed ciaza wazylam 72kg przy wzroscie 171 a moja wymorzona waga to tak kolo 64-65kg i teraz po porodzie zrobie wszystko by ta wage osiagnac:D
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja to się chyba wykupkam za wszystkie czasy :) 4razy w kibelku już dalej mnie ciśnie;/
    skurczy brak choć już pojawia się jakiś ból na @
    do tego boli mnie lewy cycek i POJAWIŁO SIĘ MLEKO nie siara ...
    w ogóle mi dziwnie, humor jakiś powalony, torta nawet mi się jeść nie chciało
    teściowa mi mówiła że wyglądam jakbym miała lada chwila, lada dzień rodzić, i że nos mam większy co niby zwiastuje poród ale ja w to nie wierzę :) hehe
    czekam dalej :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kasiek uwielbiam ten zapach :) mówię dobranoc i lecę oglądać kuchenne rewolucje
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no mkd - ja też :) popsikałam sobie nadgarski jakieś 4godz. temu i dalej chodzę i je wącham :D :D :D

Dobranoc

Jutro wizyta o 17:00....mam nadzieje, że wszystko ok, bo jednak cały czas pracuje 8godz/dziennie.....no i ciekawe jak wyniki morfologii, moczu no i toxo
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    dobranoc :)
    --
  8.  permalink
    a u nas wyłączyli prąd w połowie miasta i zastanawiałam się czy w tej aurze nie będę rodzić :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mariamateria: a u nas wyłączyli prąd w połowie miasta i zastanawiałam się czy w tej aurze nie będę rodzić :D

A to z jakiegoś konkretnego powodu wyłączyli ? Może do Twojego porodu zdążą włączyć :D

Aaaa zawiesiłam się oglądając housa ^^
    --
  9.  permalink
    może chcieli zafundować nam romantyczny wieczór w dzień kobiet :))
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja też używam j'adore i bardzo je lubię :bigsmile:

U mnie trochę lepiej, podbrzusze nie kłuje, tylko je "czuję" więc chyba rośnie :devil:
    Dzisiaj zjadłam same niedozwolone rzeczy Mcdonald's, kg lodów i 1 pączek :shamed::shamed: jak tak dalej pójdzie to już nie będę chwaliła się, ze przytyłam dopiero kg .... :devil: no ale co poradzić na zachcianki? To na pewno Maluch chciał, nie ja! :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    asia_
    Kurcze , zastanawia mnie dlaczego nie zaproponowałą mi lekarka tego badania . Powiedziała mi tylko że wszystko ok , podała jaka przeziernosć ( ? ) nie wiem czy dobrze piszę . Sama nie wiem bo następną wizytę mam dopiero w 15 tc , a wiekowa kwalifikuję się do tego badania . Czy kobietki powyżej 36 lat miałyście wszystkie to badanie ?
    --

Ja mam 36 lat i mi 2 lekarki dały skierowanie na test Pappa - czyli ten z krwi aby wykryś prawdopodobieństwo chorób genetyczznych, więc ja miałam.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Fausti86: kurczę, a moja dupką do wyjścia leży

Spokojnie. W pierwszej ciaży mi się dziecko obróciło w 32 tygodniu, a koleżance nawet w 38 :shocked:
    Ale co z tym serduchem? Była któraś z Was u kardiologa?
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: no ale co poradzić na zachcianki? To na pewno Maluch chciał, nie ja!

Też tak sobie to tłumacze :tooth: Najlepsze wytłumaczenie w końcu :rolling:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.