Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 9th 2012
     permalink
    Nessi , Jeżynka kurcze zaciskajcie nogi !!

Blackship witaj :) Mamy termin tego samego dnia :wink: u mnie w brzuchu też dziewuszka siedzi:rainbow:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Kurde, laski po czym poznać te skurcze???? Mnie się wydaje, że ja mam ciągle twardy brzuch:(((
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    hanny ja tez nie umialam rozpoznac dopuki mnie nie przywitaly :)
    Ja czuje taka fale z kazdej str brzucha jak sie zbliza przesowa i koncentruje na srodku brzucha...przy czym musze leciec zrobic siusiu...
    Aha zapomnialam... mam za duzo bialych krwinek... to tez sprzyja podobno skracaniu szyjki
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    och, też mam za dużo białych krwinek...a nie mogą Ci jakiegoś szwu założyć czy coś?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny chyba zakaldaja go jak sie zacznie dziac cos wczesniej ... a u mnie ciagle licza ze zaczelam 32 tydzien...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Jeszcze zapomniałam dodać, że każdy mi mówi, że brzuch mi się obniżył/opadł:?.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    No dziewczyny, oby wszystko się u was uspokoiło.Trzymajcie się jak najdłużej!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    jeżynka: Jeszcze zapomniałam dodać, że każdy mi mówi, że brzuch mi się obniżył/opadł:?.

tego jeszcze u siebie nie slyszalam ....
    Jezynka trzymajmy sie chociaz jeszcze z miesiac! A jak sie utrzymamy to i kolejny wytrzymamy :)))))
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    nessie: Jezynka trzymajmy sie chociaz jeszcze z miesiac!

damy radę :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Nam dziś w sr babka mówiła, że 28 -32 tc to taki "głupi" okres, że macicy się wydaje, że już może rodzić;(
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ależ te macice bezrozumne!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny potracily rozumy :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    blackship witaj !!!!!!! :bigsmile:

nessie 3maj się kobieto !!!!!! poleżysz troszkę, szyjka może się wydłuży, a skurczy w okolicach 80% masz prawo nie czuć - ja w dniu porodu miałam ktg i wychodziły już skurcze ponad 100% a ja ich nie czułam.

cheriniatko : Też się nad tym zastanawiam, ale na Madalińskiego to koszt chyba 1200zł i nie wiem, czy nie wolę tych pieniędzy na dziecko przeznaczyć. Załóżmy że do tego jeszcze znieczulenie 700zł, bo nie nastawiam się, że będę taka dzielna i dam radę bez, to już spora sumka się robi.

strasznie duże te kwoty o których piszesz.....ja mam położną w cenie 600 lub 700 zł jakoś, zzo za 300zł, ewentualnie lekarz do porodu to 1200zł ale tego ostatniego na pewno nie będę brała pod uwagę bo uważam to za zbędne.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    fausti przynajmniej nie masz problemu czy brać :)

aa no i przyszły koszulki które hanny polecała i są super tylko nie sądziłam że kolor amarantowy jest aż tak różowy więc uwaga.
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    a u mnie w szpitalu po prostu nie ma znieczulenia :) więc nie wezmę :)ja wychodzę z założenia, że skoro moja mama, babcia, prababcia dała rade bez znieczulenia i bez niefarmakologicznych środków przeciwbólowych to i ja dam radę w szpitalu w którym mam swoją położną i będą skakać przy mnie najbliżsi :))))))

dziewczyny ustawcie mnie do pionu bo stałam się maniaczką allegro! dziś kupiłam sobie milion rzeczy i cały czas siedzę i szukam!

piękną pomarańczową kopertówkę sobie kupiłam, pomarańczowe baletki, leginsy, spódnice... bo jak widzę ceny to mi sie oczy świecą!!!! wiem, że jakościowo pewnie słabo ale przecież i tak będę to nosiła tylko w ciąży. Poza tym kilka porządnych rzeczy mam tzw. wyjściowych a musze mieć trochę takich pomykaczy spacerowych :) matko... sama się przed sobą tłumaczęęęę....

A dziewczyny szpitalne trzymać się tam!!!!!! kolanka jeszcze zaciskamy :)))
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej spiesze z nowinkami!!:swingin:
    Maluszek ma zdrowe narządy wewnetrzne, słuchałam serduszka, jest cudny potwierdzilo się, że to chłopiec i na dodatek akrobata-leżał wcisnięty pod moją kością biodrową i nakrywał się stópkami na czoło(fotka). Za miesiąc mam jeszcze raz powtórzyc to badanie bo przez to ułożenie lekarz nie mógł ocenic kilku parametrów szyjka jest zamknięta i ma 4,1cm
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kakai, super się czyta takie wieści :) cudownie, że wszystko dobrze a mamusia szczęśliwa :)))
    nessie, wypoczywaj, trzymam kciukasy, by było tak, jak sobie zapragniesz :)))
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dziewczyny ja się nastawiłam na zzo bo w Anglii jak tylko chcesz to robią bez problemu. I co? Urodziłam bez żadnych znieczuleń, chociaż nie powiem bolało:wink: Zobaczcie jak się poród rozwija bo może się okazać, że silne z was babki i dacie radę!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    p madzia to w którym szpitalu chcesz rodzić że nie ma zzo? madaliński? mnie się wydawało że w warszawie to już wszędzie można wziąć znieczulenie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    w moim miescie tez nie ma zniczulen do porodu, musiałabym jechac do poznania, a czesem mozna nie zdazyc bo to 35km

Madzie kupuj sobie ile sie da, co sie przejmujesz, ja kupilam dzi okularki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    mkd ja polecałam te co ja kupiłam czyli i tamte różowe to chyba doti polecała;)

P_Madzia mam to samo;) Wiec ja Cię nie ustawię do pionu;)

carotka nam też dziś położna na sr tłumaczyła, żeby się na nic nie nastawiać, tylko obserwować jak się poród rozwija, tylko gorzej jak się rozwinie tak, że chcesz zzo, a tak jak w przypadku Fausti nie masz możliwości, bo nie ma "na stanie", ale przynajmniej nie musi się zastanawiać czy go chce czy nie;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    hanny masz rację :)

coś się flavia nie odzywa, chyba że poszli świętować urodziny...
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    mkd
    miałam rodzić w św Zofii ale okazało się, że mój lekarz, który przyjmuje w Lux Medzie w Warszawie i moja położna przyjmują w szpitalu jedynie poza Warszawą. Akurat trafiło się tak, że to szpital obok moich rodziców, więc pewnie tam będę rodziła. Chce na końcówkę przeprowadzić się do rodziców żeby mój tatuś turlał mnie na spacerki, bo akurat od maja idzie na emeryturę...
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    U Was też dają szpitalne koszulki do porodu? Bo nie wiem czego się spodziewać;)
    --
  1.  permalink
    _kasiek_: strasznie duże te kwoty o których piszesz.....ja mam położną w cenie 600 lub 700 zł jakoś, zzo za 300zł, ewentualnie lekarz do porodu to 1200zł ale tego ostatniego na pewno nie będę brała pod uwagę bo uważam to za zbędne.

No niestety takie realia na Madalińskiego, nawet potem z ciekawości jeszcze raz sprawdziłam i indywidualna opieka położnej to 1500zł. Szok po prostu,dlatego pewnie sobie odpuszczę, mając nadzieję, że będę miała szczęście trafić na kogoś z powołania :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A do mnie też przyszły koszulki i są super. Wzięłam turkusową i szarą i są cudowne:) No i do tego turkusowy szlafroczek..
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Ja szpital mam oddalony ok 15 km. Mąż ostatnio sprawdzał jaka droga szybciej dojechać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Fausti zdążysz;) Jedna dziewczyna ode mnie ze sr jechała do szpitala 110km!!! I zdążyła idealnie, z rozwarciem 6 cm;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    śliwson nie wiesz jak to jest np jak położna nie zdąży dojechać na poród to chyba się nie płaci co nie :), no i gdyby mi powiedzieli że mam mieć cc- nie wiem czemu ale zawsze jest taka możliwość to też szkoda kasy, nie wiem co mam zrobić :(

Ja po przejściach z poprzedniego porodu tym razem zdecydowałam się na wykupioną położną.
    Z tego co się orientowałam- położna w umowie zawsze wpisuje kogoś, kto ma być na zastępstwo w razie gdyby ta z którą się umawiasz np odbierała właśnie inny poród. Wtedy inna (zaufana) położna przyjeżdża. Jeśli jest CC- nie płacisz no a z kolei jeśli położna z jakiś powodów nie zdąży przyjechać, to chyba też nie bo przecież płaci się za opiekę podczas porodu...:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Trzymam kciuki za wszystkie, którym się dzieciaczki śpieszą! Siedzieć w brzuchach gady małe!!!

Ja dziś zdycham. Dopadło mnie jakieś zapalenie zatok. łeb mi rozsadza. Można coś na to brać?
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    doti_p: A do mnie też przyszły koszulki i są super. Wzięłam turkusową i szarą i są cudowne:) No i do tego turkusowy szlafroczek.

Doti a jakie te koszulki kupiłaś ? podeślij link ? :))))

a mój mąż mnie zabije jak zobaczy że na allegro wydalam dziś prawie 1000 zł... :))) w sumie jemu też kupiłam prezenty :)))) ale już chyba muszę się oderwać... tylko zastanawiam się nad jeszcze jedną bluzką.... jak Wam sie podoba ?

http://moda.allegro.pl/bluzka-narzutka-kimono-kolory-i2179627533.html
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Fausti zdążysz;)

Gdybym przy pierwszym porodzie zdecydowała się na szpital oddalony o 70 km to urodziłabym pewnie gdzieś na 30-tym kilometrze. Ja miałam do szpitala jakies 10-12 km i dotarłam ze skurczami co minutę!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Peppermill o kurcze!!! A nas dziś zapewniali, że jeszcze spokojnie kąpiel weźmiemy;) Opisz w skrócie swój poród;)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A ja mam szpital oddalony 300 metrów, opinie ma różne od złych do bardzo dobrych. Leżałam w nim na patologii ciąży przez 5 dni w II trymestrze, krzywdy mi nie zrobili. Nie pracuje tam ani jeden lekarz, którego bym znała. Położnej też nie umawiam. Idę na żywioł. Obawiam się, że i tak jeżeli chodzi o poród to większość planów może nie wypalić, więc nic nie planuję co by się nie rozczarować. Ponoć jest tylko jedna wredna i pyskata położna ale jak co to dobrze ją ordynatorem postraszyć a ja też mam gębę nie od parady. Raczej marne szanse, że akurat trafię na położną zołzę. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Hanny, mój poród opisałam na "wszystko o porodzie-nasze historie", str. chyba 15. Linka wstawić nie umiem:confused:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Wie ktoś co z Flavią?
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    jestem, jestem... Zyje, ale ledwo.
    Rozwarcia na cale szczescie brak, brzuch twardy,
    kazala mi nospe wziac. Wzielam dwie i nic nie dalo od
    tej 15.45 boli jak przy @...
    Do tego teraz na kregoslup mi promieniuje.
    Podobno szyjka sie do 2 cm wydluzyla jakis plus:)

no i na wizycie musialam na wage stanac- 67kg
    masakra! Na pocieszenie zjadlam cala paczke, 10 paluszkow rybnych:devil::devil::devil::devil:

z okazji P. Urodzin mialam spelniac jego zachcianki, ale teraz to on musi mi plecy wymasowac!!! Hehe
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Peppermill a to widzisz nam dziś mówili, że jak zaczynają się skurcze porodowe to przez ok 2 godziny należy obserwować ich częstotliwość i nasilenie, ale jak tak jak u Ciebie odejdą wody to od razu do szpitala. Nie że jakaś "położna uznała, że skurcze co 25 min to jeszcze żaden poród, ale jeśli chcę to moge przyjechać na ktg." ;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    też się zastanawiam co u niej, ale chyba jakby się coś działo to by napisała z komórki? pewnie poszli imprezować bo to ona pisała chyba że jej M ma dziś urodziny? czy coś mi się już chrzani?

ja mówię dobranoc i do jutra
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Fausti86: Dobrze, że w połowie drogi do szpitala oddalonego o 70 km jest drugi inny szpital :D:D

O! I to jest dobre rozwiązanie Fausti:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeMar 10th 2012
     permalink
    ee no nie rodzcie wariatki! Mnie przepuście nooo, ja ciągle na kiblu ;/ i zaczynam wątpić w to że urodzę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hej Dziewczyny :devil:

Mam nadzieję, że dziś lepszy dzięń od wczorajszego będzie :wink:
    Gienia urodzisz, urodzisz :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hejo:) u Nas szaro buro ponuro, ale mam zamiar zaliczyc spacer taki zeby urodzic o! bo juz nie moge wytrzymac, trzepie mnie na kiblu ze szok;/
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    u nas znowu szaro i buro za oknem, dobrze że chociaż mąż w domu.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Gienia,to Cię czyści konkretnie :/ Pij wodę, by się nie odwodnić.
    A tak w ogóle, to dzień dobry babeczki :)))
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    katka_81: Gienia,to Cię czyści konkretnie :/ Pij wodę, by się nie odwodnić.

pije, na dodatek mam zgagę;/
    po prostu leżę aż słyszę jak mi się wszystko przewraca w brzuchu i nagle buuum muszę biec ile sił by doleciec;/ koszmar nie życzę nikomu, i widzicie kolejny raz mówię że ta ciąża jest zupełnie inna, wczoraj nawet wymiotowałam i to konkretnie a w pierwszej ciąży jedyny objaw porodowy to był czop przeźroczysty tuż przed porodem i podczas orgazmu pękł mi pęcherz płodowy górny lub dolny nie pamiętam;/ a ja myslalam ze sie zsikałam...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    cenne są te Wasze doświadczenia dziewczyny... czego ja się tu nie nauczę, nim urodzę... :)Jesteście bezcenne :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dziewczyny - piękne te wasze koszulki, ale do porodu to ich nie bierzcie !!!! szkoda....weźcie jakąś najwyklejszą lub też zwykły, duży i długi t-shirt, najlepiej męski, bo jak wam dziecko będą kłaść to może się ubrudzić a potem nie doprać

Ja wiem, że da się urodzić bez zzo i wiem, że tak rodziła moja mama, babcia, prababcia, ale po co mam się uwsteczniać. One nie używały też wielu innych rzeczy, nie robiło się usg itp. Ale tak jak mówię, to moje podejście i wiem, że jak będzie mi potrzebne i wezmę zzo to potem będę miała chociaż więcej siły na ostatnią fazę porodu.

No i u mnie też jest tak, że jakby było cc lub położna nie dojechała to nie płacę za jej opiekę. Tak jest w umowie, a pieniążki płaci się dopiero przy wyjściu ze szpitala.

u nas dziś piękne słoneczko, ale mój mąż ma zjazd na podyplomowych i pewnie nie wyjdziemy na spacerek, bo Iwi chce się wspinać po domkach, zjeźdżalniach a ja po takim spacerze tydzień temu zdychałam całe popołudnie :sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: pije, na dodatek mam zgagę;/

gienia i mi wczoraj ginka na zgagę poleciła Gaviscon - wolno go stosować w czasie ciąży i karmienie, mąż mi kupił wieczór jeszcze i jak się napiłam to do tej pory nie mam zgagi !!! A przez ostatnie kilka tygodni budziłam się ze zgagą i męczyła mnie cały dzien
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    nie no chyba przezyje, tylko modle sie aby juz wejsc w nowy etap;D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.