Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMar 13th 2012
     permalink
    no ja w sumie nie rozumiem po co gieni to oxy ?!?!?!? bo rozwarcie jest....to chyba za mało, żeby wywoływać poród....ja mam wrażenie że gienia już sama tak bardzo chciała urodzić, że pojechała na IP i nie dała się już stamtąd wygodnić :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    oby igorowi starczyło siły na ten długi poród.
    --
  1.  permalink
    I Gience i Igorowi:)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Czyli zaczęło się :) Gienka trzymaj się dzielnie babko !!!

Kurcze ja tez się zastanawiam, czy oby oksytocyna nie jest zbyt często podawana rodzącym w szpitalach ...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    kasiek, przy takiej liczbie podejsc to i ja bym sie juz nie dala wygonic, chociaz nie jestem za podawaiem oxy:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    jestem ciekawa czy uda sie gieni w koncu urodzić dzisiaj :bigsmile: będzie świętowanie na forum:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 13th 2012 zmieniony
     permalink
    A oglądałyście taki dokument "Biznes porodowy" ?? Tam jest właśnie o podawaniu oksytocyny, a raczej nadużywaniu. Bardzo ciekawy film, polecam. Można go na youtube w odcinkach obejrzeć. Mnie osobiście zmroziło, po jego obejrzeniu.
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja sie starałam zrozumieć, ale nadal pojąć nie moge podejścia lekarzy i niektórych dziewczyn do porodu. Najpierw wszystkim każą leżeć, zwalniają z pracy żeby za szybko nie urodzić, a jak przychodz co do czego to wyrywają dziecko na sile, choć jeszcze nie ma terminu porodu. Cholernie to smutne, bo w praktyce kończy sie to wszystko albo cesarka, albo trauma na całe życie. Rozumiem jak jest zagrożenie życia, ale dyskomfort końcówki ciąży nikogo chyba nie upoważnia do takiej ingerencji w prawa natury...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    wielgosz popieram Twoje zdanie w 100%

flavia: kasiek, przy takiej liczbie podejsc to i ja bym sie juz nie dala wygonic, chociaz nie jestem za podawaiem oxy:

może to tylko moje wrażenie, ale mi się wydaje, że niektóre te wizyty gieni na IP były delikatnie mówiąc - niepotrzebna....ale nie mówi się źle o nieobecnych !
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    wielgosz: Ja sie starałam zrozumieć, ale nadal pojąć nie moge podejścia lekarzy i niektórych dziewczyn do porodu. Najpierw wszystkim każą leżeć, zwalniają z pracy żeby za szybko nie urodzić, a jak przychodz co do czego to wyrywają dziecko na sile, choć jeszcze nie ma terminu porodu. Cholernie to smutne, bo w praktyce kończy sie to wszystko albo cesarka, albo trauma na całe życie. Rozumiem jak jest zagrożenie życia, ale dyskomfort końcówki ciąży...

Właśnie o tym m.in. traktuje ten dokument, smutne to bardzo.Wklejam link:

http://www.youtube.com/watch?v=bFH9RFd306U
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    _kasiek_: nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam.
    Kurcze nie załapałam :shamed: Kasiek lepiej zobacz moją kartę i napisz który to teraz mam tydzień.

Ja tam wiem jaka jest reguła Naegelego do wyliczania terminu ale to przecież termin, który i tak trzeba traktować z przymrużeniem oka. Ja miałam tylko ten problem, że termin podany przez ginkę - 15 marzec i wyliczany przez sprzęt USG jako wg OM to nijak się ma do mojej karty i suwaków które od ostatniej @ liczą 280 dni trwania ciąży (czyli 40 tygodni) Ja i tak bardziej zdaję się na terminy wyliczane przeze mnie na podstawie szczytu śluzu, skoku tempki. Tyle czasu prowadziłam obserwacje + monitoringi, że wiem jak to się wszystko super pokrywa, więc liczę bardziej na faktyczny czas trwania ciąży od momentu poczęcia - 266 dni. Tylko oczywiście wszyscy lekarze pracują na terminie wg ostatniej miesiączki, chociaż i tutaj jakieś dziwne rozbieżności wychodzą. Trochę to przerażające bo gdybym owulację miała tydzień lub jeszcze później niż w owym 14 dc z reguły Nagelego to przecież jak nic wyciągnęli by mi dziecko za wcześnie twierdząc, że przenoszone i pewnie głęboko gdzieś mieliby moje zapewnienia, że owu była później. Ciekawe jak często takie sytuacje mają miejsce, że poród jest wywoływany przed czasem.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Gienka trzymaj się!
    Ale po co ta oxy to ja też nie rozumiem... Oby to się skończyło szybko i pomyślnie dla mamy i maluszka!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wielgosz, racja, ale z drugiej strony widziałam w szpitalu takie babeczki jak nasza Gienka, co to nie chcą nawet dnia przenosić i krzyczą od wejścia, że dzisiaj MUSZĄ urodzić ;) Dla mnie to też troche przerażające - dziecko powinno wyjść, jak ONO będzie gotowe, chyba że dzieje sie coś z jego zdrowiem albo jego mamy.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja ogólnie jestem zdania, że jeżeli nie ma potrzeby lepiej nie ingerować ...

Eh wlączył mi się wilczy nieustanny głód :confused: Ciągle jem i jem i jestem nadal głodna a brzuch już pełny ! I do tego smaczki na pizze lub wielkie burgery z baru obok ! :devil: Aż chyba pójde spać bo mi ślinka cieknie na samą myśl o pizzy z brokułami, pomidorami i mozzarellą... i o burgerze z podwójnym mięskiem, salatką i pomidorem... mmm ...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    The_fragile: Wielgosz, racja, ale z drugiej strony widziałam w szpitalu takie babeczki jak nasza Gienka, co to nie chcą nawet dnia przenosić i krzyczą od wejścia, że dzisiaj MUSZĄ urodzić ;) Dla mnie to też troche przerażające - dziecko powinno wyjść, jak ONO będzie gotowe, chyba że dzieje sie coś z jego zdrowiem albo jego mamy

Mnie się wydaje, że wynika to z niewiedzy i strachu często, z braku świadomości, że może być inaczej. Za dużo tej ingerencji...

Nikita witaj w klubie, jestem po ogromnym obiedzie, tak z dwiegodziny temu i mam takie ssanie jakbym cały dzień nie jadła !
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    JULITA1610: Kurcze nie załapałam Kasiek lepiej zobacz moją kartę i napisz który to teraz mam tydzień.

nie mogę, bo nie jestem w twoich przyjaciółkach a kartę masz chyba dostępną tylko dla nich :bigsmile:

The_fragile: chyba że dzieje sie coś z jego zdrowiem albo jego mamy.

no to jest zupełnie inny temat i inna sytuacja....ale co do ewentualnego "przenoszenie" to tak jak wyżej Julita napisała - owu nie zawsze jest 14dc a może być sporo później i wtedy ten termin porodu wyznaczony przez lekarza jest tylko umowny - dlatego nie powinno się samej chcieć przyspieszać akcji porodowej !!!!! no i właśnie z tych powodów dopiero po skończonym 42tc powinno się traktować ciążę jako przenoszoną (czyli np. 42tc i 1 dzień)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    penny: jestem po ogromnym obiedzie, tak z dwiegodziny temu i mam takie ssanie jakbym cały dzień nie jadła !

Ja im wiecej zjem tym bardziej jestem głodna :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Nikkitaa, że tak się wyrażę, jesteśmy jak worki bez dna :tooth:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    _kasiek_: dlatego nie powinno się samej chcieć przyspieszać akcji porodowej !!!!! no i właśnie z tych powodów dopiero po skończonym 42tc powinno się traktować ciążę jako przenoszoną (czyli np. 42tc i 1 dzień)

Dokładnie tak! Ja bym się bała "wyganiać" dziecko wcześniej niż ono samo "zdecyduje"...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Penny problem w tym, że już w lodówce powoli nic nie ma, a do sklepu nie chce mi się iść :rolling: Zjadłam prawie całą jej zawartość! Prócz mrożonek :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja widzę kartę JULITY a nie jestem w przyjaciółkach;)
    JULITA aktualnie wg karty ciąży i nas tu na forum jesteś w 40 tc, ale wg większości ginów liczą się tylko tygodnie skończone,a Ty skończonych masz 39!!! Czyli dla gina nadal jesteś w 39 tc (bo dokładnie masz dziś 39+6). Jutro kończysz 40 tc i wówczas wg większości ginów będziesz oficjalnie w 40tc. No nie wiem rozumiesz? Bo to ciężko tak wytłumaczyć;) Wiesz ciężarna ciężarnej;)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    The_fragile: Dokładnie tak! Ja bym się bała "wyganiać" dziecko wcześniej niż ono samo "zdecyduje"...

No plus jeszcze ja nie widzę sensu wyganiać dzidzi z brzusia, skoro jeszcze samo nie czuje się gotowe wyjść :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Mam tylko nadzieję, że te wszystkie matki nie zapragną, żeby dzieciaczek ich wskoczył do brzucha, choć na jedną noc:devil:.

Nikkitta, ja tez w tej ciąży mam straszne parcie na "zdrową żywność inaczej". No ale walczę z tym, walczę każdego dnia:cool:. Czasami sobie pofolguje, bo w końcu 100% chłop mi rosnie:devil:.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    nikkitaa: Penny problem w tym, że już w lodówce powoli nic nie ma, a do sklepu nie chce mi się iść Zjadłam prawie całą jej zawartość! Prócz mrożonek

Ja właśnie czyszczę lodówkę i jednocześnie gotuję na szybko krupnik m.in z mrożonek, bo jak go nie zjem, to zabiję, tak mi się chce. Królestwo za krupniczek :tooth:
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Wielgosz ja się nie chamuje w ogóle -nie potrafie :devil: Chyba, że mi lenistwo nie pozwala iść do sklepu, to co innego :bigsmile: Ale w niedziele miałam pyszny obiadek! Bylismy z Wojtkiem w pizzy hut na dużej pizzy na puszystym cieście mniaaaaaaaaam :crazy: Jeszcze do tego zachciało mi się teraz lodów i hot dogów z ikei :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hanny: Ja widzę kartę JULITY a nie jestem w przyjaciółkach;)

jakoś mnie zamroczyło i wydawało mi się że to jest cykl a nie karta ciąży

Tak - jesteś dokładnie w 39tc i 6 dniu czyli dla lekarzy 39tc skończony i tak podają i to biorą pod uwagę :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Penny nie wiem dlaczego ale ja dzisiaj się czuje wypompowana z życia całkowicie! Nie mam siły z łózka się ruszyć więc o moich zachciankach mogę tylko pomarzyć -nikt mi ich do łóżka w końcu nie przyniesie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Zabije ze lody z Ikei. Za klopsiki z Ikei tez zabiję:devil:.
    Mój mąż tez Wojtek. To pewnie ich wina:devil:.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja Wam powiem, że niczego w życiu tak nie żałuję jak tego, że dałam się namówić na wywoływanie porodu [4 dni przed terminem]
    no i tego, że w konsekwencji wywoływania musiałam mieć CC
    bo wg mnie wycofanie się dziecka z kanału i spadające tętno z powietrza się nie wzięło

nie wiem czemu się tak dałam zbałamucić
    prawdopodobnie dlatego, że to była moja pierwsza ciąża, byłam wystraszona, skołowana, nie wiedziałam co mnie czeka a jeszcze non stop mnie "straszono" że dziecko bardzo duże i że raczej i tak nie dam rady go urodzić

gdybym wtedy wiedziała to co teraz wiem, to nie było by takiej siły, która zmusiłaby mnie do pojechania do szpitala i podpięcia się pod OXY :confused::confused::confused::confused::confused:

jeśli kiedykolwiek będzie mi dane jeszcze raz być w ciąży a blizna pozwoli na poród SN to już wiem, że czekać będę tyle, ile będzie trzeba
    szkoda tylko, że musiało się stać tak jak się stało żebym to dzisiaj wiedziała :confused::sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Klopsiki z ikei są cudne! Mają okropnie smaczny sos do nich i ta słodka żurawinka mmm... :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorbrylanty
     permalink
    hej a propos klopsikow, sa podobne w lidlu, jest tydzien szwedzki i mozna do nich dokupic dzem borowkowy ;)
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    O matko, idę stąd...:devil:.
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    nikkitaa: Jeszcze do tego zachciało mi się teraz lodów i hot dogów z ikei

Ostatnio mojego T. pogoniłam i pojechaliśmy :) zjadłam jednego zagryzłam ciastkiem i już mi było niedobrze :)
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    bliżej mam chyba ikee niż lidla :D Do tego mam karte zniżkowa na klopsiki -ikea family :D Aaa no i chyba nadal jest promocja że 10 klopsików za 5zł! :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    TEO jak już tu jesteś...jaki Ty masz wózek? Bo ja dalej się zastanawiam:confused: i już wiem, że nic nie wiem:confused:
    A! I kto tak Ciebie namawiał na wywoływanie porodu?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    oj też zjadłabym lody z ikea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Teorko lekarze często stosują taktykę nacisku i trochę zastraszania: " Czy chce Pani urodzić zdrowe dziecko ???!!!" To pytanie tak przygniata, że kobieta godzi się na wszystko, oxy nie oxy, byle dzidzia była zdrowa. A wydaje mi się, że wiele więcej porodów mogłoby się kończyć naturalnie, tylko splot :oxy, przeciwbólowe, oxy, przeciwbólowe, ogłupia organizm i matki i dziecka, doprowadza do nadmiernej ilości cesarek..Ja po obejrzeniu tego filmu dołożę wszelkich starań, żeby urodzić siłami natury. I cieszę się, ze mój gin jednocześnie odbiera porody i też jest za SN. Cięcie chcę tylko w ostateczności, bo i tak się przecież zdarza, że nie ma innego wyjścia.
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    P_Madzia: Ostatnio mojego T. pogoniłam i pojechaliśmy :) zjadłam jednego zagryzłam ciastkiem i już mi było niedobrze :)

Też bym zagoniła i byśmy pojechali ale w tygodniu on jest we wrocławiu -praca:sad: I tylko w weekendy mogę go troche wykorzystać na latanie mi do sklepu po batoniki :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    nikkitaa: Też bym zagoniła i byśmy pojechali ale w tygodniu on jest we wrocławiu -praca I tylko w weekendy mogę go troche wykorzystać na latanie mi do sklepu po batoniki

ja dziś wysłałam po kurczaki z maca :D
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    P_Madzia: ja dziś wysłałam po kurczaki z maca :D

Ja uwielbiam hot wingsy z kfc :crazy:
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny, ale smaka narobiłyście, ale nie dam się niezdrowemu żarciu :confused:... idę zjeść sałatkę owocową z płatkami zalaną jogurtem, mniam:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ejjj dziewczyny przestańcie z tymi lodami, klopsami, bo zaraz zjem własną nogę, ja nie mam chwilowo kogo wysłać :tooth:
  3.  permalink
    Holender a ja lodów z ikei do tej pory nie próbowałam, a tyle było okazji :sad:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Aaaa zapomniałam się pochwalić, że w końcu udało mi się dorwać truskawki w ten weekend ! Bodajże w carrefourze -zjadłam całe opakowanie na raz :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Teorka - a tak z ciekawości jak duża urodziła się Twoja córeczka ??
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    hahah matko już czekam na tego mojego T. jak na zbawienie! :)
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja kocham ikeowskiego camemberta z puree i buraczkami:P i te lody w wafelku<3
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    P_Madzia: hahah matko już czekam na tego mojego T. jak na zbawienie! :)

Ja bym musiała czekać do piątku wieczór -za długo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    flavia: ja kocham ikeowskiego camemberta z puree

o matko! odechciało mi sie maca!!!!
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Eeeeee nie gadam z Wami :rolling::rolling::rolling:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.