Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeMar 13th 2012
     permalink
    Faceci czasem nie potrafią zrozumieć że np mdłości wycieńczają organizm i jedyne o czym się myśli to o łóżku a nie o seksie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeMar 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: Dziewczyny, kiedy przychodzi ten osławiony ciążowy niepohamowany apetyt na seks?

Ja ten apetyt straciłam gdzieś w 7 tygodniu ciąży (po 13 tc doszedł jeszcze zakaz od lekarzy) i do dzisiaj go nie odzyskałam, toteż u mnie całkowita odwrotność przed ciążą zawsze byłam napalona i chętna :wink: a teraz to jakoś "głodu" nie czuję :wink:
    Może jedynie skuszę się, żeby zobaczyć z ciekawości jak to jest uprawiać seks w ciąży bo pewnie potem będę tego żałowała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja przed ciążą to nawet 3 razy na dzień to było mało -więc różnica ogromna była jak nagle odechciało mi sie w ogóle i było 0 przez kilkanaście tygodni :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    u mnie wraz z pierwszą ciażą umarło... czekam aż się obudzi :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Julita, to sie pośpiesz, bo później 6 tyg. nie można, a jak już można, to się nie ma ani siły ani ochoty. Nocne wstawanie do malucha wykańcza podwójnie (psychicznie, bo non stop masz w głowie tylko i wyłącznie dobro dziecka, i fizycznie, bo wyśpisz sie dopiero za jakiś rok:devil:).
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie faceci nie potrafią zrozumieć.... ale tak swoją drogą dla samej siebie bym chciała aby mi sie chciało :clap::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: ale tak swoją drogą dla samej siebie bym chciała aby mi sie chciało

hahaha powiem Ci, że też tak miałam :D Chciałam żeby mi się chciało :D Albo psychicznie chciałam ale fizycznie nie potrafilam się wysilić :D
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    wielgosz: Julita, to sie pośpiesz,
    No muszę bo lada moment będzie już za późno :wink: Dodatkowo dzisiaj gin po KTG powiedział, że zaleca używać męża a ten ma teraz obawy, że dziecku krzywdę zrobi. Dodatkowo dzisiaj mnie tak wkurzył, że nawet z ciekawości się mi nie chce (mocno przereklamowany ten niepohamowany ciążowy apetyt na seks :wink:)
    Już kilka razy słyszałam, że takie maluchy to najlepsza antykoncepcja pod słońcem, bo ponoć nawet jak juz się znajdzie czas i siły to dziecko zawsze wie kiedy się obudzić i zacząć płakać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ja mam tak w kratkę - czasem mi się chce (ale nie jakoś tak mega) a czasem to lepiej nie drażnić lwa:devil: ale zmuszać się nie będę! Raz chciałam "być miła” to że tak powiem potem chodzić nie mogłam :shamed: więc powiedziałam pierwszy i ostatni raz :devil:
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: Dziewczyny, kiedy przychodzi ten osławiony ciążowy niepohamowany apetyt na seks?

mnie dopadlo jakies 2 tygodnie temu...w poprzedniej ciazy w ogole... nie wiem od czego to zalezy ale teraz bez kitu czuje sie jak kotka w ruji...chce mi sie na okraglo....:)

nibriana: u mnie wraz z pierwszą ciażą umarło... czekam aż się obudzi

chyba nie do konca jednak skoro w ciazy jestes :P :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny piszę tylko, że gienia urodziła przez cc- nie wiem czemu, nie wiem kiedy...

pewnie każda będzie miała swoje przemyślenia, pewnie historia trochę jak u teo, oby i mądrość ta sama nastała

za dużo nie wiem, powiedziała że napisze mi jutro-igor włochaty 55cm i 3500gr

ja wróciłam z zajebistego babskiego wreszcie najadłam się słonych cebulowych paluszków które za mną chodziły od dawna, brzuch mam jakbym sama miała urodzić...

dobranoc jak coś będę wiedziała więcej to wam napiszę.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    No to witamy Igora w końcu na świecie!!:).
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Brawo Gienia! Gratulacje!
    Faktycznie drastyczna zmiana sytuacji z tą CC.... hm... poczekajmy az nam wszystko opowie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    1. illan 16.03.2012 (chłopiec)
    2. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    3. mariamateria 19.03.2012 (chłopiec)
    4. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    5. gosik0205j 05.04.2012 (chłopiec)
    5. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)

6. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    7. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    8. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    9. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    10. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    11. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    11. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    12. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    13. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    14. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    15. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    16. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    17. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    18. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    19. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    20. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    21. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    22. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    23. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    23. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    24. Lezunia 25.06.2012
    25. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    25. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    26. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    27. nikkitaa 05.07.2012
    28. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    28. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    29. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    30. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    30. Fausti86 10.07.2012 (dziewczynka)
    31. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    32. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    33. marylove 17.07.2012
    34. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    35. nibriana 20.07.2012(dziewczynka)
    36. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    37. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    38. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    39. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    40. atamala 06.08.2012
    41. Mamrotka 13.08.2012
    42. kuleczka_69 14.08.2012
    43. Ul_cia 18.08.2012
    43. Rumba 18.08.2012
    43. czerwinka 18.08.2012
    43. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    44. dorotka0905 20.08.2012
    45. marysia_23 25.08.2012
    46. Anecia84 30.08.2012
    46. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    47. judka25 31.08.2012
    48. Kafffka74 04.09.2012
    49. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    50. Peppermill 13.09.2012
    51. oranda 15.09.2012
    52. katka_81 17.09.2012
    53. asia_ 22.09.2012
    54. sysiajaw 24.09.2012
    55. leneczka8484 30.09.2012
    55. ASulek 30.09.2012
    56. kapelusznick 01.10 2012
    57. magdalenka2610 07.10.2012
    58. łośćń 12.10.2012

zobaczcie na pozycję 43 :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ojoj! no ale już po wszystkim, teraz tylko życzyć szybkiego gojenia rany:)

włochaty?! już się foty doczekać nie mogę.
    GRATULACJE! swoja drogą Igor fajne imię;p

:clap::clap::clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    "zobaczcie na pozycję 43 :)"

Mówiłam,z e 18 sierpnia niezła impreza bedzie? :dinner:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    Witamy Igora na świecie, dobrze, że jeszcze tu weszłam to mam świeże info :)

Jakoś spać nie mogę, siedzę i czytam CAŁE RODZIĆ PO LUDZKU dużo ciekawych informacji, mam nadzieję, że zdążę zanim sama urodzę bo warto niektóre rzeczy wiedzieć przed wizytą na porodówce :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Gienia gratulacje włochatego synka :)))Poczekajmy na Jej relacje, też jestem ciekawa, dlaczego cc..

A co do tego seksu, to mi się w pierwszym trymestrze nic a nic nie chciało, bo ciągle wisiałam z głową nad toaletą ;) Teraz mi się chce za to bardzo :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Niestety, kolejny przykład na to, że poprawianie natury to nic dobrego :confused: Tak czy inaczej, gratulacje!
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Gratulacje dla Gieni :)
    Choc troche szkoda tego cc, tak sobie wczoraj tez pomyslalam, jak czytalam o kroplowce na trzecim cm, ze skonczy sie pewnie cesarka. Czekamy na relacje!
    Przy okazji udalo mi sie rowniez wejsc w dwudziestke wraz z rozpoczetym trzecim trymestrem...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Gienia gratulacje :D
    no 18 sierpnia będzie ipreskowy :D:D będzie sie działo :D pierwszą piątką wypełnią 4 obywatelki z tego dnia :D
    Tak wogóle to doberek :) Moje dziecko wczoraj z wieczora urządziło sobie dyskoteke w brzuchu :D
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Gratulacje Gienka:cheer::clap::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    oooo Gienia- wlazłam tylko po to żeby zobaczyć czy już po. Witamy Igorka po tej stronie- niech zdrowo i grzecznie rośnie!

Staram się dziewczyny być na bieżąco, ale nie zawsze mam siły odpisywać. Jak dwie ciąże potrafią się różnić...

Po wczorajszej wizycie- noszę w sobie ok. 2300 Hanki- czyli ostatnio między nózkami była pępowina(wiedziałam):wink:

Nerki pracują już dobrze mocz ok, ale hemoglobina ciągle w dół- aktualnie 9.9. Zmiana żelaza, zmiana magnezu(straszne skurcze po kilka razy w nocy do łez)

Aha no i czekam na wynik GBS- jutro wynik.

Nie wiem dlaczego puchnę wieczorami- wydawało sie że przez nerki ale teraz już mocz jest super a ja ciągle to samo- no i tyje chociaż apetytu nie mam- 16 kg na

plusie.

Ale dość marudzenia- już blisko:bigsmile:

Powodzenia dla mamusiek na wylocie- odby poszło łatwiej niż Gieni!

Pozdrawiam wszystkie PRZYSZŁE MAMUSIE!
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    dzien dobry wszystkim:))

Gienia gratulacje:)) nareszczie Igorek po tej stronie brzusia:) czekamy na info i fotki oczywiscie:)) no i na Was w domku:)))

a ja wczoraj po ktg wczoraj skurcze minimalne:)) wiec mam nadzieje ze moj Jas jeszcze chwilke zaczeka:))
    --
     permalink
    wow no i spojrzcie na moj suwaczek hihihih nareszcie:)))dokonalam cudu:)):cheer:
    --
  2.  permalink
    Czesc Dziewczyny!

Gienia Gratulacje!!! :clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Genka gratulacje!!! Witamy Igorka na świecie!!! :)

Ewelinda gratuluję donoszenia Jasia!!!:)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    gienka w nocy napisała:

A WIĘC WSPOMOGLI MOJE 3CM ROZWARCIE OXXY SZYJKA NADAL MIAŁA 1,5CM, PO DAWCE 4,6ML NA GODZ PĘKŁY MI SAMOISTNIE WODY, GŁÓWKĘ MIAŁAM TAK NISKO ŻE CZUŁAM PARCIE DO TEGO SKURCZE I KŁUCIE, MIMO 9,5H NIE BYŁO POSTĘPU NA KTG TĘTNO DZIECKA PRZY SKURCZU BYŁO NAWET 60 A JAK MIJAŁ TO NAWET 180 OBSERWOWALI I ZDECYDOWALI O CC MI BYŁO WSZYSTKO JEDNO.

O 20.22 POJAWIŁ SIĘ IGOR Z WAGĄ 3500 55CM, 9/10/10 PKT. WŁOCHATY PIĘKNY MÓJ :). OK PÓŁNOCY WZIĘLI GO NA BADANIE SATURACJI BO BYŁA PONIŻEJ NORMY I ZABRALI GO NA INNY ODDZIAŁ, RANO MAJĄ DAĆ ZNAĆ CO Z SERDUSZKIEM.
    jA LEŻĘ I KWICZĘ BO SIĘ OBKURCZAM...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja się dziś obudziłam z zapchanym nosem... znowu... :-/ Już od ponad tygodnia nie mogę sobie z nim poradzić. Nie czuję smaków i w ogóle męczy mnie to strasznie ;-(

Poza tym wczoraj kupiłam sobie na allegro zestaw używanych ciążowych ciuszków (jeansy, krótkie spodnie, 2 t-shirty, 2 sukienki, bluza, sweterek i jakieś topy) i chodzę całą podekscytowana i zadowolona z siebie:) W sumie kupiłam 15szt ciuchów fajnych firm (next, mama licious, gap) za 150zł:)Ciekawe kiedy przyjdą:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    I ZDECYDOWALI O CC MI BYŁO WSZYSTKO JEDNO.

Szkoda tylko, że się tak Gienka wymęczyła biedna a i tak skończyło się CC... ;-(
    Dobrze, że Igorek zdrowy! Trzymam kciuki za jego serduszko! No i wracajcie do nas szybko! :)
    --
     permalink
    sliwson dziekuje :)) ja az rano poryczalam sie bo dla mnie po 7 latach czekania i staran to jest jak CUD:)

Gienia trzymamy kciuki za Igorka;)) wszystko bedzie dobrze:))
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    U Gienki widze ze poród jak u mnie ... u mnie zwlekali z CC nie wiem czemu , co prawda urodziłam naturalnie na sucho po podaniu dwa razy znieczulenia zenątrz oponowego i wypychaniu małego na siłe (lekarz i pielęgniarka wypychali go przedramieniami zemnie) - dla mnie poród to koszmar i strasznie sie boję drugiego ... Gieniu dobrze że juz Maluch na świecie :) A Tobie życze dużo sił!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ewelinda rozumiem Cie .... ja po trzech latach ... (w marcu miało być InVitro) bo lekarze nie dawali nam szans na ciażę w sumie Initro też nie wiadomo czy by sie udało nie dawali nam 100 % gwarancji, bo problem tkwił wemnie i odrzucaniu zarodków na wczesnym etapie ...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMar 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Gienia gratuluję i zdrówka dla Igora !!!!

Szkoda tylko, że skończyło się tak jak tu przypuszczałyśmy....może to będzie przestroga dla innych przyszłych mam, że ma co przyspieszać bez potrzeby tego, co i tak się wydarzy

mkd: zobaczcie na pozycję 43 :)

w ogóle nie skumałam o co chodzi....dopiero po waszych postach wróciłam się to listy i się zorientowałam :shamed:

ewelinda gratuluje :)

A ja już 19 !!!!!!!!!! :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Gratuluję kolejnej mamusi :bigsmile:

Chciałam prosić o oficjalne dopisanie do listy, wg wczorajszego USG termin 15.09.2012.

Dziewczyny, jestem teraz naprawdę przeszczęśliwa, banan non stop, z moim małym 7 cm człowieczkiem wszystko w porządku został wczoraj pomierzony i obejrzany z każdej strony i z każdej jest DOBRZE!!!
    Teraz ja również zaczynam zastanawiać się nad zakupami jakiś ciuszków... a zakupy to to co lubię najbardziej :bigsmile:
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
  3.  permalink
    Witam-GIENIA gratuluje-Trzymam kciuki za Igorka
    Ja za nie długo jadę do szpitala,tylko czekam na tel od mojego lekarza,który jak na złość ma wył teraz tel:(
    Od wczoraj twardnieje mi macica:(powtórka z poprzedniej ciązy...podejrzewam,że bedzie leżenie do samego końca plus fenoterol i kaprogest:(a miałam taka nadzieje,że ta ciąża bedzie bez komplikacji:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    Gienka moje gratulacje
    zdrówka dla Igorka: ))))
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_: Szkoda tylko, że skończyło się tak jak tu przypuszczałyśmy....może to będzie przestroga dla innych przyszłych mam, że ma co przyspieszać bez potrzeby tego, co i tak się wydarzy

:thumbup::thumbup:
    Lepiej to oczekiwanie poswiecic na wypoczynek! Ktory napewno sie przyda po przyjsciu na swiat nowego czlowieczka!

Gienia gratuluje niech Igor rosnie zdrowo :)

Fausti chyba ty pisalas o wozku dadaparadiso ... ja mialam kupic Etno... ale do Wawy za daleko, zeby go obmacac wiec zrezygnowalam... widzialas go na zywo??

Ewelinda29 my kobiety potrafimy czynic cuda!!! Gratuluje :))))

Sliwson ja odkad wyladowalam w szpitalu mam zatkany noc! Szpitalna aria mi nie slozy :)

oranda gratuluje
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam się już w 33tc (skończony 32tc):bigsmile: Gratulacje dla Gienki:cheer:i zdrowia przede wszystkim życze i powrotu do formy.

A jesli chodzi o wyliczanie daty porodu to do daty ostatniej miesiączki trzeba dodać 1 rok odjąć trzy miesiące i dodać 7 dni.

TEORKA ja Cię czytam to jakbym słyszał moja ginke, co wizyta słysze że dziecko duże, ja bardzo drobna i że jak dalej tak bedzie rosła to CC na bank. No tyle że teraz doszła ta króta szyjka i łożysko II/III stopnia wiec różnie może być jeszcze. Co prawda moja ginka stwierdziła że najlepszym rozwiązaniem było by gdybym wytrwała do 36-37tc i mnie samą zebrało na poród bo wtedy dzidzia nie byłaby jeszcze taka może duża i można by rodzic SN.
    Ale musze powiedzieć że nie czuje sie żebym miała już rodzić (o ile można czuć że nadchodzi ten czas) dobrze się czuje, wczoraj miałam jedynie kiepski dzień ale to chyba po wizycie troche sie zaniepokoiłam i stres zrbił swoje. Ale staram sie mysleć pozytywnie:wink:
    --
     permalink
    dzieki dziewczyny:)) trzymam mocno za kazda z WAs kciukasy bo naprawde wiem jak moze byc ciezko...jednak cokolwiek trzeba zrobic by pomoc temu malemu czlowiekowi przetrwac WARTO:)))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson ja odkad wyladowalam w szpitalu mam zatkany noc! Szpitalna aria mi nie slozy :)

:rolling:
    Literówka pewnie z tą "arią" i miała być "aura" ale się uśmiałam:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Oranda witamy oficjalnie i gratuluję 7 cm Szczęścia!:)

Laneczka mocno trzymam kciuki!!! Daj znać co powie ginek! Oby wszystko było dobrze!!!
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Gienia gratulacje!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Gienia gratulacje!!:clap: Dużo zdrowia dla Igorka!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    justa2586: A jesli chodzi o wyliczanie daty porodu to do daty ostatniej miesiączki trzeba dodać 1 rok odjąć trzy miesiące i dodać 7 dni

jesli chodzi o termin z OM :)
    Ja zaczelam liczyc z Usg (jutro bede w skonczonym 32tc) jakos to pozytywniej na mnie wplywa :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny czy to prawda, że po każdym kolejnym porodzie obkurczanie macicy boli bardziej?
    Koleżanka ostatnio urodziła drugie dziecko i powiedziała, że jak karmi maluszka to macica obkurcza się tak boleśnie, że aż płacze z bólu... ;-( Ponoć wieloródki boli bardziej.
    Od czego to zależy?
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja się witam w 6miesiącu-dziś skończyłam 23tc:) Wczoraj mieliśmy niezłą przygodę, bo jakiś narkoman nam szarpał za drzwi, jak powiedziałam że dzwonię na policję, to zaczął grozić, że nam mieszkanie spali, normalnie kosmos. W naszej okolicy nigdy się nic takiego nie działo i bardzo się zdenerwowałam. Mój m. zdecydował się złożyć zeznania, żeby do nas jutro nie wrócił, więc kolejne 2h spędziliśmy na komendzie (musiałam go zawieźć, bo sobie piwo wcześniej wypił i nie chciał prowadzić).. Dzieci na policji szalały, oba się kręciły i kopały, więc chyba im się nie podobało.. Ja dziś nieprzytomna:(
    Gienka, gratulacje!
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    sliwson: Literówka pewnie z tą "arią" i miała być "aura" ale się uśmiałam

Sliwson a bo ja po wlosku napisalam ... aria - powietrze :D ... chodzilo mi o klimat szpitalny :D
    Czasami sie musze 10razy zastanowic czy mowie, pisze po polsku czy wlosku :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    nessie, sliwson dziękuję :) hm co do obkurczania macicy i jakimkolwiek bólu z tym związanym to poczułam się oświecona bom nie wiedziała :shamed:

leneczka trzymaj się będzie dobrze, przecież musi być dobrze :wink:

Dziewczyny nie umiem wstawić suwaczka, odnalazłam temat w pomocy ale dalej nie wiem jak to zrobić, pomóżcie...
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Sliwson podobno tak jest .... i aż sie tego boje ...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.