Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    jesli chodzi o termin z OM :)

Tak, tak zapomniałam dodać:bigsmile:ja licze z OM i mój lekarz tez tak liczy aczkolwiek zawsze zaznacza że obwód głowki,brzuszka i długość nóżek odpowiada takiem i takiemu tyg. ciąży. w moim przypadku wg OM 10.05.12 natomiast wg USG ostatniego 1.05.12, przed ostatniego 4.05.12 wiec ja sie wole sugerować OM.
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Gienia gratulacje! Życze wam szybkiego powrotu do domu :)

oranda witamy!

Mi wczoraj maż rajd po sklepach urządził, a wieczorem seans. Przeczytałam tylko posty,ale nie miałam siły odpowiadać.:tongue:
    --
  1.  permalink
    Gienia gratulacje :-)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Gratulacje dla Gienki!
    Nie nadążam czytać wszystkich postów :shamed:.
    W ciągu tygodnia brzusio mi wyskoczył :shocked: i z przerażeniem stwierdziłam, że nie mam się w co ubrać. Dzisiaj do pracy muszę iść na elegancko, a w żadną bluzkę tego typu się nie mieszczę :cry:. Mąż wczoraj cierpliwie wysłuchiwał moich płaczów i doradzał, bo on lepiej się zna na modzie niż ja :cool:. A dzisiaj już w akcie desperacji zamówiłam czarne spodnie ciążowe na allegro, bo ile można chodzićw jednych jeansach?
    Poza tym czujemy się dobrze, córeczka zaczęła mnie łaskotać od środka :smile:. Prawdopodobnie będzie Marysia :bigsmile:.
    W sobotę jedziemy na targi Mama tata i ja do Katowic, ciekawa jestem, co za cuda tam będą.
    Trzymajcie się dziewczyny! Ja zmykam do pracy.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Oranda sprobuje cię naprowadzić. Kliknij na mój albo na jakiś inny suwaczek to odeśle cię abyś stworzyła własny i tam wg wskazowek stwórz własny suwacze. jak juz zakończysz to skopiuj BBCode który powstanie (pierwszy od góry) i wklej go w ustawieniach forum w miejscu sygnaturka.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson a bo ja po wlosku napisalam ... aria - powietrze :D ... chodzilo mi o klimat szpitalny :D
    Czasami sie musze 10razy zastanowic czy mowie, pisze po polsku czy wlosku :shamed:

A widzisz, myślałam, że literówka:)
    Mojej siostrze się też tak czasem zdarza (mieszka od 14 lat w USA) i czasem tak śmiesznie dosłownie tłumaczy słowa z angielskiego na polski, że gada pierdoły:)))
    To wynika po prostu z tego, że myśli się w innym języku a mówi w innym:) Błędy są nieuniknione:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    justa ja tez wolalam OM ... ale mnie kazde Usg pokazuje 10dni roznicy! W szpitalu mi wpisywali wszedzie 31tydz skonczony...
    Jak dla mnie lepiej... wieksza nadzieja, ze donosze :)))
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson podobno tak jest .... i aż sie tego boje ...

Też się trochę tego obawiam. Po pierwszym porodzie, jak karmiłam to odczuwałam bardzo silne skurcze. Takie jak na początku porodu więc aż się zastanawiam co będzie tym razem... :-/
    Na szczęście to nie trwa długo. U mnie ten ból uspokoił się po tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
    • CommentTimeMar 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Gratulacje dla Gieni :)
    Też się boję drugiego porodu, bo miało być naturalnie i bez znieczulenia i w ogóle... tak się nastawiałam. A tu wody odeszły, zero akcji i trzeba było oksytocynę. Akcja nie chciała się ruszyć. Ajak się ruszyło to nie umiałam współpracować z położńą, jakoś szybko wszystko, tętno Zuzi spadło i próżnociąg. Nie tak miało być ale cóż zrobić... Grunt, że nie cesarka...Ale jak będzie drugim razem? Marzę o naturalnym porodzie, bo czym więcej ingerencji (oksy, znieczulenie) tym więcej powikłań. Ale wydaje mi się, że ciężko znoszę ból i nie współpracuję, więc może lepiej znieczulenie? :confused:

Ja Was nie pocieszę, podobno po drugim porodzie obkurczanie boli bardziej :cool: Koleżankę bolało 6 tygodni :shocked: Ale to ewenement. Po prostu bardziej boli.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    oranda i jeszcze pod okienkiem w którym wpisujesz komentarze musisz postawić kropkę przy bbcode- chyba :0

śliwson naprawdę boli bardziej? gienka narzeka na ból no ale ona nie jest dobrym wyznacznikiem hehe
    kurcze przez ciebie zaczęłam szukać zestawów ciuchów na all na lato. no i przyszedł nasz wózek wiesz jak się super składa i jest dużo mniejszy niż mi się wydawało :)

doti to gdzie ty mieszkasz że masz takie akcje? praga czy wrzeciono :)

dziewczyny czy któraś z was ma może worek sako w domu i zna jego rozmiar, chciałabym kupić taki, ale ilość rozmiarów,kształtów mnie przeraża i nie wiem który wybrać by był optymalny.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Też się trochę tego obawiam. Po pierwszym porodzie, jak karmiłam to odczuwałam bardzo silne skurcze. Takie jak na początku porodu więc aż się zastanawiam co będzie tym razem... :-/
    Na szczęście to nie trwa długo. U mnie ten ból uspokoił się po tygodniu.

a ja jakoś tego nie pamiętam, żebym po pierwszym porodzie miała takie skurcze....może to wymazałam z pamięci....
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    justa ja tez wolalam OM ... ale mnie kazde Usg pokazuje 10dni roznicy! W szpitalu mi wpisywali wszedzie 31tydz skonczony...
    Jak dla mnie lepiej... wieksza nadzieja, ze donosze :)))

A ja mam w drugą stronę. Na każdym usg maluszek co najmniej o 5 dni młodszy niż to wynika z OM. Na genetycznym wyszło nawet 10 dni:shocked:
    Ginek z tego wszystkiego nie wpisał mi nawet terminu w kartę ale zawsze jak przychodzę to posługuje się tym terminem z OM. Zapytam jutro, czy w końcu coś mi wpisze bo może termin będę miała jednak na trochę później niż to z OM wynika. Na usg połówkowym lekarz powiedział, że skoro maluch od początku jest mniejszy to pewnie po prostu do zapłodnienia doszło później= termin się przesunie. Powiedział, że to ważne, by to dobrze oszacować, żeby w przypadku gdy dziecko nie rodzi się do terminu z OM, nie wyganiać go za wcześnie z brzucha.
    Dlatego jak mi przesunie termin to będę się tego trzymać, żeby potem się nie stresować i nie robić ciśnienia, że muszę już, teraz, natychmiast rodzić:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Sliwson ja tylko 5lat a czasami mam takie wpadki, ze przez tydzien sie z nich smieje...
    najczesciej w pracy po wizycie we wloszech kogos z PL :)
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Dziękuję Justa chyba się udało, nie mogłam znaleźć tej sygnaturki :) szukałam sygnaturki a nie słowa sygnaturka :)))))

Madzinka już wiesz że córeczka, faaajnie... kiedy miałaś usg? W ogóle kiedy stwierdza się płeć dziecka?

Co do ubrań to ja jestem przerażona co będzie jak urosnę, bo ja już teraz jestem sporawa, 176 cm, wzrostu a waga hm...pozostawia do życzenia, boje się że zmienię się w małe słoniątko, a na słoniątka to tylko worki od ziemniaków... :)))))
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
  2.  permalink
    doti ale przygoda :angry:

Gienka! Gratulacje, że już po wszystkim, mam nadzieję, że Igorek już z Tobą

Witam nową mamusię :) I spokojnej ciąży

U mnie skurcze po raz pierwszy po nocy nie ustąpiły, są lekkie co 1h - 0,5h więc zobaczymy czy akcja się rozkręci. Brzuch prawie cały czas jakby zdrętwiały, apetytu brak, w kibelku byłam ze dwa razy, pić mi się chce jak cholera a kostki mam tak opuchnięte, że nie mam wcięcia.
    Mały w brzuchu wczoraj wieczorem wariował. dziś spokojnie, tylko dupinkę wypina.

Ja gotuję zupkę, niech sobie będzie a co tam :D Zamrozi się i będzie jak nie będzie czasu gotować, ruszam się, to może mały się ruszy. Obiecałam mu, że jak nie pójdziemy dzisiaj do lekarza na 19:30 , bo nam się zwolnienie kończy, to dostanie w prezencie karuzelę na łóżeczko o pociągach i autach :D

Trzymajcie kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    sliwson: Powiedział, że to ważne, by to dobrze oszacować, żeby w przypadku gdy dziecko nie rodzi się do terminu z OM, nie wyganiać go za wcześnie z brzucha.

Fajne ma lekarz podejście. A kiedy miałaś skok w cyklu ciążowym?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    śliwson naprawdę boli bardziej? gienka narzeka na ból no ale ona nie jest dobrym wyznacznikiem hehe
    kurcze przez ciebie zaczęłam szukać zestawów ciuchów na all na lato. no i przyszedł nasz wózek wiesz jak się super składa i jest dużo mniejszy niż mi się wydawało :)

Ja się nie sugerowałam narzekaniem Gieni tylko innej koleżanki :bigsmile:
    Z resztą już kilka razy coś takiego słyszałam i pytam bo zastanawiam się z czego to wynika.

Szukaj, szukaj bo czasem można w fajnych cenach upolować perełki:) Dla mnie ciuchy ciążowe są strasznie drogie;-( Jakąś jedną bluzkę sobie kupić można ale jak przychodzi kupić ze 2 pary spodni, ze 2 sukienki i coś tam jeszcze to trzeba by było wydać majątek... a to przecież zakupy tylko na kilka mies.

Ale zazdroszczę wózka! Ja wciąż poluję na używanego joggera ale coś czuję, że skończy się na kupnie nowego... ;-(
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink

Fajne ma lekarz podejście. A kiedy miałaś skok w cyklu ciążowym?

W 24dc także adekwatnie do wielkości Bąbla na usg:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    sliwson: Powiedział, że to ważne, by to dobrze oszacować

dokladnie! Jak roznica miedzy OM a USG jest 2,3 dniowa to nie ma co sobie komplikowac zycia... ale 10dni to moim zdaniem duzo i warto to kontrolowac...
    U mnie gin stwierdzii, ze mialam bardzo krotki cykl! Tylko ja sie kierowalam wedlog OM... lekarze ciagle sa do przodu z moimi tygodniami....
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    sliwson: W 24dc także adekwatnie do wielkości Bąbla na usg:)

no to faktycznie o 10 dni póżniej powinnaś urodzić odnośnie do standardowego terminu OM, który zakłada skok w 14 dc.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny kto wylosował dziś słońce, skoro nie ma go w warszawie? nessie ty i twoje włochy się nie liczą :)

dla mnie niestety te zestawy są tak łączone że fajne rzeczy są łączone z jakimś ostrym kiczem za co nie chcę płacić.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    A tak zmieniajac temat...
    Nie wiem co spakowac mam do torby oprucz koszul i srodkow higienicznych dla mnie!!!!
    W szpitalu wszystko maja!!!!!! Normalnie zglupialam... dziewczyna, ktora byla ze mna w pokoju powiedziala, ze dla dziecka wziela tylko ubranka i kocyk i to tyle!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    no to faktycznie o 10 dni póżniej powinnaś urodzić odnośnie do standardowego terminu OM, który zakłada skok w 14 dc.

Właśnie dlatego chcę pogadać z ginkiem, żeby mi może tym razem w kartę wpisał ten termin z USG. Nie chcę, żeby ktoś mi chciał wyganiać dziecko z brzucha na siłę:P
    Miałam dokładnie taką samą sytuację w ciąży z Tymkiem. Termin z OM na 10.07, z usg najpóźniejszy na 20.07.
    Urodziłam 14.07 a lekarze w szpitalu już traktowali poród jak po terminie... W książeczce zdrowia jest wpisane (poród w 41tc:shocked:) Nikt mi co prawda porodu oxy nie wywoływał ale jak przyszłam na porodówkę z rozwarciem na 2 palce to właśnie ze względu na bycie po terminie, nie wypuścili mnie tylko przebili pęcherz...
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
     permalink
    nessie: Nie wiem co spakowac mam do torby oprucz koszul i srodkow higienicznych dla mnie!!!!

jeszcze szlafrok i jakies klapki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    mkd: nessie ty i twoje włochy się nie liczą :)

jak to sie nie liczy !!!!!:updown:
    U nas SUPER POGODA ...korzystam jak moge ... wszystkie okna na osciez... dotleniam sie!!!!! :)
    --
  3.  permalink
    Lekarz dzwonił powiedziałam mu co i jak i na FENOTEROL jeszcze za wcześnie to po1,po2 mam zwiekszyć dawke magnezu forte do 3×2 i oczywiście leżeć…Trochę mnie puściło więc ulżyło mi…uciekam do łóżka odpoczywać…i wiecie co lekarz powiedział,że macica dlatego mi twardnieje bo dzidzie nie długo zaczne czuć:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kakai, żurawinka pomagała - jak przed ciążą miałam infekcję za infekcją tak w ciąży piłam sok i brałam Żurawit raz na jakiś czas i czysto :)

Oj Gienka, Gienka, gratuluję Igora-włochacza, ale cc to już nie gratuluję ;)
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    A ja sie troche matrwie ... mam cały czas niski hemantokryt ponizej normy :/ zaczełam pić wiecej duzo więcej a wynik zamiast się porawić pogarsza się ... co to może oznaczać ... czy myślicie ze te napoje nawadniajace (dla sportowców) byłby by dobre ?
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    witam wszystkich
    Gienia moje gratulacje :D
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    sliwson: Na każdym usg maluszek co najmniej o 5 dni młodszy niż to wynika z OM. Na genetycznym wyszło nawet 10 dni:shocked:

To ja mam luksus, bo znam dokładnie datę zapłodnienia (in vitro), przez co moje dzieci trzymają od początku na usg termin z OM :) A termin z OM i tak wyliczony mam na podstawie zapłodnienie minus 14dni, bo @ była wywołana lekami, więc zupełnie niemiarodajna i ktoś by potem 5 dni za wcześnie uznał moje bliźniaki za donoszone, więc już wszędzie podaję OM korygowaną... A i tak u mnie pewnie decyzje będą podejmowane na podstawie rozwoju dzieciaków, a nie jakiś wyliczonych terminów :)
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    U mnie pochmurnie i ogólnie jakoś tak "dupnie" :D i nic mi się nie chce...
    Co do terminu według OM u mnie 10.07, według USG 07.07, skok równo w 14 dni (współżycie w 13), więc u mnie chyba wszystko idealnie pasuję :D

My na tym samym nr ale chyba się rozpakujesz przede mną :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    doti_p: A i tak u mnie pewnie decyzje będą podejmowane na podstawie rozwoju dzieciaków, a nie jakiś wyliczonych terminów :)

i otorz to! Jestem za :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Mój cel to połowa czerwca (36tc), już zapowiedziałam mojej gin, że wcześniej nie rodzę :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    czerwinka: A ja sie troche matrwie ... mam cały czas niski hemantokryt ponizej normy :/ zaczełam pić wiecej duzo więcej a wynik zamiast się porawić pogarsza się ... co to może oznaczać ... czy myślicie ze te napoje nawadniajace (dla sportowców) byłby by dobre ?

raczej nie powinno się pić tych napojów dla sportowców w ciąży bo często zawierają kofeinę albo inne świństwa nie wskazane w ciąży !!!!!!!

a hemoglobinę też masz niską ?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Powiedział, że to ważne, by to dobrze oszacować,

a co myślicie o sytuacji odwrotnej....tzn, że na USG wychodzi starsze o 8-10dni ?? też powinna być zaznaczona w karcie ciąży ?? poprzednio nie miałam, Iwonka na każdym USG wychodziła o około 10 dni starsza i faktycznie urodziła się 9 dni wcześniej
    --
  4.  permalink
    Gienia - ogromne gratulacje :)))) aż nie mogę się wprost doczekać zdjęć Twojego włochatego synusia :D
    .
    Doti - ja też chciałabym urodzić po skończonym 36 tygodniu, zobaczymy...
    a dziś wizyta, ciekawe czego się dowiem...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    gienka napisała, że po obchodzie z nią wszystko ok, ale dalej nic nie wie co z małym, nikt w tej sprawie do niej nie przyszedł nawet, mąż tylko był to mówi że lepiej ale bez konkretów.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    hemoglobina tez jest niska na granicy normy ...
    --
  5.  permalink
    Gratulacje Gienka!!! :) Duzo zdrowka dla Maluszka i Ciebie:)
    Ja wczoraj sie poskarzylam na forum, ze Malec sie nie rusza a w nocy z mezem polowalismy tylko na kopniaki bo sie jakos uaktywnil :P co nie zmienia faktu, ze dektektor zamowiony i czekam na paczuszke :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witam się i ja -coś troche pochmurno za oknem ;( Dziś chyba też leniwy dzień będzie...

Gienia gratulacje!! Z niecierpliwością czekam na zdjęcia małego Igora :)

Co do terminu to mi na usg pokazuje dzidzie młodszą o kilka dni sama nawet nie pamiętam o ile... Ale po mierzeniu główki. Bo po mierzeniu np kości udowej zgadza się wszystko co do dnia wg OM. Moja mama powiedziała, że ja i mój brat mieliśmy małe główki przy porodzie a ja wyszłam idealnie na czas (brat chyba dzień wcześniej niż planowali)-więc może i u mnie będzie po prostu mniejsza główka? :) Albo się jeszcze zdąży wyrównać ;D Zobaczymy, co powie lekarz na wizycie za tydzień :wink:

Ja już zaliczyłam poranne skopanie od wewnatrz :D Delikatniejsze niz jeszcze 2 tyg temu ale powoli się maluch z powrotem chyba pobudza :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    biedna Gienia ja bym jajo zniosla i z dziura w brzuchu do Igora leciala, zdrowia;)

moja mama miala termin wg OM na 18.sierpnia, a urodzilam sie 27, brata tez 9 dni przenosila.

Ja tam jak juz donosze (37tc) moge rodzic:)

tak w ogole witam sie jeszcze z lozka!
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    a co myślicie o sytuacji odwrotnej....tzn, że na USG wychodzi starsze o 8-10dni ?? też powinna być zaznaczona w karcie ciąży ?? poprzednio nie miałam, Iwonka na każdym USG wychodziła o około 10 dni starsza i faktycznie urodziła się 9 dni wcześniej

Jeśli wiesz kiedy miałaś owu i nie była ona jakoś bardzo wcześnie, to chyba nie ma potrzeby zmieniać terminu. To świadczy chyba tylko o tym, że dzidziuś jest ciut większy. Chyba, że wiesz, że do zapłodnienia doszło o te kilka dni wcześniej. Tak czy tak, jeśli dzidziuś sam zdecyduje wyjść ciut wcześniej to jest to mniejsze zło, niż jak chwilę po terminie się go wygania.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Flavia ja też jeszcze w łóżku :D
    flavia: Ja tam jak juz donosze (37tc) moge rodzic:)

Ja chce dopiero po 24.06 rodzić i ani dnia wcześniej, bo w tym dniu mam egzaminy w szkole, a jak ich nie zalicze to jestem semestr w dupe -już drugi bo poprzedni zawalilam przez mdłości :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    więc może i u mnie będzie po prostu mniejsza główka? :

To nic tylko się cieszyć!:)
    U mnie w rodzinie główki normalne ale mój mąż i jego rodzeństwo urodzili się z dużymi głowami. Niestety mój synek wielkość głowy odziedziczył po tatusiu i niestety muszę przyznać, że taką dużo głowę się cholernie trudno wypycha :-/
    Liczę, że drugi synek będzie miał główkę po mamusi:)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nikita ostatnio znajoma urodziła dokładnie 5minut przed LEPem na który czekała pół roku, to się nazywa mieć charakterne dziecię.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mkd rodzić 5 min przed wyjściem na egzamin to pól biedy -rodzić w trakcie egzaminu?! to już nieco gorzej :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Tak w ogole to ciągle mam takie jakies przeczucie, ze mi wody odejdą jak będę np w kolejce w sklepie albo w jakiejś takiej właśnie sytuacji ...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam sie i ja w pochmurny dzień .... nessie jak ja CI zazdroszczę tego słońca i Italii ;-)
    Ja z kolei dokładnie wiem kiedy było zapłodneinie - bo cykl stymulowany i pregnyl był, wiec robota z zegarkiem w ręku :devil: i generalnie z USG zawsze wychodzi termin zbnieżny z OM, ale główka wieksza - taki urok rodziny mojego męża - troche sie tego boję ;-)

Ja znowu nie spałam całą noc - zasnęłam na trochę ok. 6 rano :confused: jak tak dalej pójdzie, to do porodu bede nieźle zahartowana do nocnego czuwania przy Maluchu! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    No Gienka Gratulacje dla Ciebie i Igorka :cheer::cheer::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    czerwinka: hemoglobina tez jest niska na granicy normy ...

no to raczej zapytaj gina czy masz zażywać jakieś witaminy wzbogacone o żelazo (chyba, że już zażywasz). Ja mam w tej chwili żelazo na receptę już (ostatnia hemoglobina 10,6)

Jeśli wiesz kiedy miałaś owu i nie była ona jakoś bardzo wcześnie, to chyba nie ma potrzeby zmieniać terminu. To świadczy chyba tylko o tym, że dzidziuś jest ciut większy. Chyba, że wiesz, że do zapłodnienia doszło o te kilka dni wcześniej. Tak czy tak, jeśli dzidziuś sam zdecyduje wyjść ciut wcześniej to jest to mniejsze zło, niż jak chwilę po terminie się go wygania.

no niby tak, ale jakby tak zacząła rodzić przed skończonym 37tc według OM to będzie wcześniak, chyba że go ocenią, że skoro waga w porządku to nie wcześniak....bo wtedy według USG może być już np. donoszony

A niestety owu nie wiem kiedy było, bo obserwacje poszły w kąt jakoś w tym czasie, a się nie staraliśmy o dzidzie....za to wiem kiedy było serducho w okresie owu a było w tym czasie tylko jedno
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.