Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorillan
    • CommentTimeMar 14th 2012
     permalink
    Gienia, gratulacje!!! Wreszcie masz Igorka już po tej stronie! Mam nadzieje, że już nawet przy sobie i z serduszkiem wszystko w porządku!:)

flavia: biedna Gienia ja bym jajo zniosla i z dziura w brzuchu do Igora leciala

Gienia pewnie jeszcze nie spionizowana i przy podłączonym cewniku i kroplówce ciężko się goni:wink:

Gratuluję nowo dołączonej mamusi!

Dziewczyny, nie mogłyście poczekać z tymi dyskusjami o obkurczaniu macicy do soboty?? No to teraz zaczynam rzeczywiście mieć stracha. Już mi się przypomina jak po cesarce przychodziła położna i mi naciskała na brzuch żeby sprawdzić czy się obkurcza. Świeczki w oczach!!! A teraz ma być jeszcze gorzej?? Wolałabym żyć w nieświadomości:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink

Dziewczyny, nie mogłyście poczekać z tymi dyskusjami o obkurczaniu macicy do soboty??

Przepraszam:shamed:
    Ale wiesz. Są babki po porodzie które nie wiedzą co to ból związany z obkurczająca się macicą bo nawet nie zauważyły:) Tego CI życzę!:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    sliwson ja nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje o.O
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    no niby tak, ale jakby tak zacząła rodzić przed skończonym 37tc według OM to będzie wcześniak, chyba że go ocenią, że skoro waga w porządku to nie wcześniak....bo wtedy według USG może być już np. donoszony

Jeśli taki wcześniak osiągnie wagę 2,5kg i wszystko będzie z nim ok to go zbadają i stwierdzą, że noworodek urodzony przed terminem bez oznak wcześniactwa i tyle:) W tę stronę chyba naprawdę nie ma co się martwić:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Ale wiesz. Są babki po porodzie które nie wiedzą co to ból związany z obkurczająca się macicą bo nawet nie zauważyły:) Tego CI życzę!:)

np JA :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    sliwson: Przepraszam:shamed:

spoko :wink: co ma być to będzie, przeżyję jakoś :bigsmile:

sliwson: Są babki po porodzie które nie wiedzą co to ból związany z obkurczająca się macicą bo nawet nie zauważyły:) Tego CI życzę!:)

dzięki :peace:
    --
  1.  permalink
    Gienia gratulacje, trzymam kciuki za zdrówko Igorka :wink:

Ja dziś po teście obciążenia glukozą i powiem, że strasznie nie było. Najgorsze tylko 2h bez jedzenia i picia, jak wpadałam do domu to chyba podwójne śniadanko zaliczyłam :bigsmile: Teraz czekam do piątku na wynik i mam ogromną nadzieję, że żadna dieta mnie nie czeka.

U mnie maluch też ciągle okazuje się straszy wg usg, z ostatniego termin na 22.06, ale ja i tak się OM sugeruję. Zobaczymy jak wyjdzie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    cheriniatko: Ja dziś po teście obciążenia glukozą i powiem, że strasznie nie było. Najgorsze tylko 2h bez jedzenia i picia, jak wpadałam do domu to chyba podwójne śniadanko zaliczyłam Teraz czekam do piątku na wynik i mam ogromną nadzieję, że żadna dieta mnie nie czeka.

Ja mam w poniedziałek :D na 8.30 muszę iśc -umre z głodu noo xD
    --
  2.  permalink
    a mój synuś chyba chce tę karuzelkę o pojazdach :)

wzięłam prysznic, skurcze nie przeszły w miarę regularne co około 20 minut, jeszcze krótkie i mało bolesne, no to sobie czekam aż tato do domu wróci i pojedziemy na IP zbadać rozwarcie gratis ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    tak sie zastanawiam, czy przy bolach(np po cc, jak juz sie jest w domu) w okresie karmienia mozna jakies srodki przeciwbolowe brac?

Ja dostawałam przeciwbólowo czopki ale nie pamiętam nazwy:P
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Mariamateria super:) Trzymam kciuki, żeby się rozkręciło!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mariamateria jaki spokój od Ciebie bije ! :D
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
    • CommentTimeMar 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Znowu robi się gorąco - mariamateria trzymam kciuki :peace:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    mariamateri, :thumbup:
    --
  3.  permalink
    Fajnie kolejna dzidzia się szykuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Maria trzymaj się i daj znać jak będą jakieś postępy :wink:

Ale marcówki są szybkie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Fausti86: tak sie zastanawiam, czy przy bolach(np po cc, jak juz sie jest w domu) w okresie karmienia mozna jakies srodki przeciwbolowe brac?

generalnie powinno się unikać bo wszystko przechodzi do pokarmu....podobnie przy jakiejś temperaturze - można karmić do temp. 39 stopni. Ja miała taką sytuację przy nawale - skok tepm. do ponad 39 stopni. Telefon do lekarza i pozwoliła mi wziąć jedną tabletkę Paracetamolu na zbicie gorączki bo inaczej musiałabym przestać karmić do momentu aż sama spadnie. A tu nawał pokarmu - a najlepszy laktator przy nawale to właśnie własne dziecko !!!!
    --
  4.  permalink
    Maria, kciuki zaciśnięte mocno :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    3mam kciuki Marysiu :thumbup:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Również trzymam kciuki Mariamateria:crazy:

Jesli chodzi o wyprzedzajacy termin z usg to ja dlatego licze i tak wg OM bo po pierwsze moja ginka tak liczy a poza tym wiem kiedy miałam owulke bo na bieżąco byłam ,,podgladana" przez ginke ze wględu na problem z zajściem. a w karcie główny termin wpisany mam z OM natomiast ginka co trzecie USG zaznacza sobie jaki wychodzi termin wg pomiarów i wpisuje tez w karcie tyle że troszke z boczku. jak narazie różnica 9 dniowa wiec spora wiec po prostu dziecko jest duże (długie), ale na pewno nie starsze o ile jesteśmy pewni owulki:)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    maria kciuki

a ja mam dobre wieści od gieni była u małego i już wszystko ok,je pięknie z cyca, gienia szczęśliwa mimo bólu.
    igi ma być już przy niej wieczorem albo jutro rano bo chcą go jeszcze poobserwować.

dziękują za wszystkie gratulacje.

a mój bąbel chyba się obrócił bo co i raz dostaję kopa pod przeponą a do tej pory były to raczej ruchy po bokach.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Gienia, super wieści!:) No to teraz wypoczywajcie i cycujcie się na zdrowie!:)
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Ale Wy płodne jesteście...nijak przeczytać wszystkiego...

Sliwson, to prawda, jak rodziłam Zochę, to obkurczanie macicy było najgorsze...ale zaraz po porodzie...mam też wrażenie, że za bardzo podkręciła mi oksy na obkurczanie...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Fausti86: tak sie zastanawiam, czy przy bolach(np po cc, jak juz sie jest w domu) w okresie karmienia mozna jakies srodki przeciwbolowe brac?

Generalnie nic lepiej nie brać, ale dozwolony jest paracetamol. Na logikę to czy takie znieczulenie zewnątrzoponowe i podawane już po porodzie dawki nie są bardziej szkodliwe? :wink: Więc Apap itp. można, przecież jakoś funkcjonować trzeba. Koleżanka po drugim dziecku właśnie z powodu bólu obkurczającej się macicy jechała na Apapie za przyzwoleniem lekarzy - nawet dawkę jej zwiększyli ponad normę.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Milena: mam też wrażenie, że za bardzo podkręciła mi oksy na obkurczanie...

Co to znaczy? Dali Ci oksytocynę, żeby się szybicej obkurczało?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    moj gin. powiedzial, ze te terminy z usg sa tylko takie orientacyjne, bo jedno dziecko rodzi sie z waga 3 kg inne w tym samym tyg. 4 kilowe, jedne maja glowki mniejsze, a nogi dlugie, inne znow odwrotnie...

Dokładnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A ja wczoraj na tej stronie "Rodzić po ludzku" wyczytałam odnośnie terminów porodów (kopiuję trochę więcej bo ciekawe):

To, że nadszedł wyznaczony przez lekarza termin porodu wcale nie znaczy, że Twoje dziecko jest gotowe do wyjścia na świat. Nie ma metody, dzięki której możliwe byłoby wyznaczenie dnia narodzin malucha ze stuprocentową pewnością - zawsze będzie to data przybliżona.

Najbardziej precyzyjnie określa termin porodu badanie USG robione w pierwszym trymestrze ciąży: dokładność wynosi wtedy +/- 7 dni.

Jeśli USG robione jest między 14. a 20. tygodniem dokładność wynosi 10 dni,

między 21. a 30. tygodniem - 14 dni,

między 31. a 42. tygodniem aż 21 dni!

Największym błędem obciążone jest wyznaczanie terminu porodu przy pomocy reguły Naegelego (wg. daty ostatniej miesiączki).

Farmakologiczne wywoływanie porodu jest częstą interwencją medyczną wykonywaną w polskich szpitalach. Według danych Fundacji Rodzić po Ludzku zdarza się w ponad 60% porodów, choć tylko niewielki procent kobiet naprawdę potrzebuje go z przyczyn zdrowotnych. Indukcja farmakologiczna często zapoczątkowuje tzw. "kaskadę interwencji", która polega na tym, że skutki zastosowania jednej interwencji są "leczone" kolejną._

U mnie własnie USG z 7 tc i z 13 tc najbardziej pokrywają się z tym terminem, który sama wyliczałam na podstawie dnia najbardziej "podejrzanego" za moment owulacji i orientacyjnego czasu poczęcia.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sliwson: Są babki po porodzie które nie wiedzą co to ból związany z obkurczająca się macicą bo nawet nie zauważyły:) Tego CI życzę!:)

I ja :D Nic nie czułam, a szybko się obkurczała...

Mariamateria = kciuki!!!

A Gieni współczuję rozłąki z małym, do dupy trochę :(
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Tak, nibri...po porodzie, podkręciła mi oxy a ja zaczęłam sie zwijać z bólu....straciłam za dużo krwi, ale...faktem jest, że po 3 dniach macica była na swoim miejscu...powiem szczerze, że tego sie bardziej obawiam, niż samego porodu...mimo, ze rodzę naturalnie i bez znieczulenia...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja to byłam chyba tak zestresowana żółtaczką Felka że zupełnie nie pamiętam własnego bólu,choć ze 2 razy szłam do dyżurki po czopki, nie wiem czy to nie był diclofenac.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Mariamateria trzymam kciuki za rozwój sprawy!

No to extra że u Gienki już dobrze!

Kurcze nie wiedziałam, że obkurczanie po 2gim porodzie może boleć, no cóż przekonam się we wrześniu!
    --
  5.  permalink
    Dzięki dziewczyny :)

spokój pozorny :) zawsze tak mam - im bardziej stresująca sytuacja, tym przed nią jestem spokojniejsza. Łażę sobie, pakuję się, zupkę ugotowałam, drugie danie też, żeby się czymś zająć i nie wyciszyć skurczy, wykąpałam się.

Stresik się zacznie jak zobaczę porodówkę :D

podobno ludzie dzielą się na 3 typy. Na tych co boją się przed - jak się coś zaczyna to im przechodzi stres
    na tych co boją sie w trakcie - czyli luzik przed - to ja właśnie - zawsze zaczynałam się bać na egzaminie w momencie wypowiedzenia czy napisania pierwszego słowa :D
    i na tych co boją się po - np. oglądają swoje zdjęcie na Giewoncie i mówią: o rany jak ja mogłam tam wejść!!!!

Jak będziemy się wybierać na IP dam znać.
    Mam nr do Justy, to przekażę przez nią wieści co i jak. jeszcze musimy dojechać 50 km :) ale najpierw pojedziemy pewnie na naszą IP zobaczyć jak akcja :D
    --
  6.  permalink
    Mnie po drugim porodzie bolało bardziej i dłużej (ok 2tyg, podczas karmienia), ale bez szału, obyło się bez środków przeciwbólowych :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    mariamateria trzymam kciuki!! I spokojnej nie zakorkowanej trasy zycze:)

ja wlasnie jestem po odwiedzinach Ginki, ktora pracuje w szpitalu, w ktorym planujemy rodzic ( madalinskiego) taka przyjacielsko-lekarska rozmowa. Wiem jak dokladnie wyglada to od kuchni i juz sie tak nie boje. Bardziej boje sie ze wstadu jej i mojemu narobie jak bede juz rodzic, straszna agresja reaguje na bol. Jak lezalam z wyrostkiem to pielegniarki odetchnely z ulga jak mnie wypisali;]
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    mariamateria: podobno ludzie dzielą się na 3 typy. Na tych co boją się przed - jak się coś zaczyna to im przechodzi stres

Heh, to ja byłam tym typem. Przed porodem stwierdziłam, że mogę przenosić - tak się bałam. A jak się zaczęło to zupełnie jak nie ja - byłam opanowana, zrelaksowana i gotowa na wszystko :D
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ratunku zaraz zwarjuje!!!.
    Ile można siedzieć w domu nic nie robiąc?!!!.
    Ja chcę "na miasto"!!!:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Jeszcze tylko 6 tyg.:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja znowu z tych co po fakcie w histerie wpadaja...
    Po ustnej maturze to myslalam ze zejde;P a w trakcie i przed luzik:)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    jezynka i tak lepiej w domu niz w szputalu!!!!! Uszy do gory:)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    ooo to ja jestem typem strach przed a jak co do czego przychodzi to opanowanie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Pewno tam przynajmniej miałabym z kim pogadać:/ bo w domu to nie mam z kim- wczoraj mąż ledwo przyszedł z pracy to poszedł na zakupy a potem to już była 21 :/,pies ciągle śpi- nawet przytulać sie nie chce :(:cry::cry:
    Chyba mam depresje - musiałam się komuś wyrzalić.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    wiem, że głupoty gadam :((.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Gienia gratuluję synka:clap: piękne imię - mam słabość do rosyjskich imion:)

A ja nie mogę się doczekać jutra! Mam wizytę i mam cichą nadzieję, że dzidziuś pokaże co ma miedzy nogami :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    jeżynka: Chyba mam depresje - musiałam się komuś wyrzalić.

Współczuję :sad: Musiałam leżeć miesiąć jak mi krwiaka znaleźli i wiem jaka bezczynnosć może być dobijająca.. Zrób coś pzryjemnego - książki, tv?

Dziewczyny mam 104 cm w talii! Aaaaaaaa :crazy:
    Przed porodem z Zu miałam 110...
    --
  7.  permalink
    jeżynka :) już niedługo :)) będzie dobrze :)

lepiej w domku niż w szpitalu, gdzie bywa różnie.

Wiem jak to jest - też dostawałam na głowę. z dzikiej aktywności nagle do leżenia....

Ale już z górki masz!!!!
    --
  8.  permalink
    jak miałam tygodnie zaczynające się od 2 to też się bałam :)

a teraz mi coś wsio ryba. :) za 15 minut obiadek i jedziemy się zbadać :)
    --
    •  
      CommentAuthorFausti86
     permalink
    mariamateria:thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    mariamateria:thumbup::thumbup::thumbup:

jeżynka też leżę;) I jak mnie łapie depresja to sobie myślę, że niektóre kobiety leżą całą ciążę. Od początku do końca - znam takie przypadki. Także nie jest źle;)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    mariamateria trzymam kciuki
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    Mariamateria kciuki za szybki i bezproblemowy porod

a ja chcialam sie pochwalic ze czuje dzisiaj od rana delikatne kopniaczki od całej trójki i po raz pierwszy poczułam ruchy po położeniu ręki na brzuchu :))) super uczucie :crazy:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.