Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 15th 2012 zmieniony
     permalink
    hydrozagadka a ze tak zapytam w jakim tepie szyjka sie skraca????? Jesli wogole da sie na nie odpwiedziec...

Hania w ktorym tygodniu ujrzala swiatlo dzienne????? albo nocne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    nessie: Ilian cos mnie opinelo??? Czemu masz jutro rodzic????

no przecież taki mam wpisany termin na liście to kiedy mam rodzić?? :updown::wink:
    a tak na serio to mam planowaną cesarkę z powodu małej różnicy między dzieciakami. Chociaż jak ostatnio byłam w szpitalu to inna lekarka mi zmierzyła bliznę i w najcieńszym miejscu ma 4mm, więc niem czy to trochę nie na wyrost. W każdym razie mój gin mi powiedział, że jak nie chce cc to biorę to na siebie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
    • CommentTimeMar 15th 2012
     permalink
    CiastoMiłości: kiedy zaczęły się Wam 'zachcianki' ...?

Mi 3 tygodnie temu na słodycze (przy cukrzycy ciążowej to trochę kiepsko)

Ale ja przez całą ciążę nie miałam ani razu zachcianki na dziwne połączenia typu śledź z czekoladą itp. na samą myśl mi się czoło marszczy, że można takie zestawienia robić. A przed ciążą czasami miałam dziwne naloty na łączenie składników z kosmosu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    hydrozagadka mam to samo i też już tydzień leżę. Co my wszystkie z podobnych terminów (nessie, hydrozagadka i ja) i jakieś jaja sobie te szyjki robią:confused:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    illan: a tak na serio to mam planowaną cesarkę z powodu małej różnicy między dzieciakami

ominelo mnie to jakos....
    :shocked::shocked::shocked: a wiec jutro wielki dzien! :shocked::shocked::shocked:
    powodzenia chociaz pewnie Ci pozycze jeszcze dzis wieczorem :cool: tego nigdy za wiele...
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Mnie zachcianki dopadają co jakiś czas od początku ciąży, przy czym objawia się to tym , że nagle nachodzi mnie ochota na jakieś konkretne danie i nie ma wtedy przebacz :P
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nessie: hydrozagadka a ze tak zapytam w jakim tepie szyjka sie skraca????? Jesli wogole da sie na nie odpwiedziec...

Na razie trudno powiedzieć, bo dopiero co się sypnęła - od tak, w ciągu dwóch tygodni od poprzedniej wizyty :confused: Co będzie dalej, zobaczymy.

nessie: Hania w ktorym tygodniu ujrzala swiatlo dzienne????? albo nocne

Trzy dni przed terminem czyli w całkiem dobrym czasie :smile: Skończyłam 37 tygodni i gin dał mi zielone światło na normalną aktywność - myślałam wtedy, że pewnie na dniach urodzę, a sobie jeszcze poczekałam trochę.
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    dzięki Nessie:) fakt, że tego nigdy nie za wiele..Staram się nie dopuszczać do siebie najczarniejszych scenariuszy, ale wiadomo, że to jednak operacja i różnie może być..
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    illan: dzisiaj na KTG jadę

To czekam na info czy Ci się jakieś skurcze odnotują.

illan: jutro na 7.15 mam się zgłosić

Ojejjjjj..... jak rano :sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    CiastoMiłości: Witam się z Wami w rozpoczętym 11 tygodniu :) Mam do Was pytanie :) kiedy zaczęły się Wam 'zachcianki' ...?

w pierwszej ciąży w ogóle ich nie miałam....teraz jakoś już w okolicy 8-9tc
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    JULITA1610: To czekam na info czy Ci się jakieś skurcze odnotują.

we wtorek zapisywały mi się co 5 min takie 60-70 (jedna 100), ale nie mogę powiedzieć, żebym je czuła. Jak na razie nic się z tego nie rozkręciło i pewnie już nie zdąży:wink:

JULITA1610: Ojejjjjj..... jak rano

i tak pewnie nie będę spała w nocy:P
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    illan POWODZENIA !!! już jutro ujrzysz swoje maleństwo :cheer::cheer::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Z jednej strony to tak nawet fajnie znać konkretny termin:wink: Powodzenia illan:thumbup: Wszystko będzie dobrze:thumbup: Szkoda, że te nasze terminy na liście to nie są "pewniaki", bo mój mąż się już cieszy, że kompan mu na Euro wychodzi;) Ciekawe czy będzie się tak cieszył jak będzie ryk po nocach;) I w trakcie meczu zmienianie pieluch;) On to pewnie myśli, że Młody usiądzie obok (zaraz po wyjściu z brzucha) i piwko z ojcem wypije;) heheeh;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    JULITA1610: illan: jutro na 7.15 mam się zgłosićOjejjjjj..... jak rano

przynajmniej nie bedzie czekac w kolejce :crazy:
    Hanny: On to pewnie myśli, że Młody usiądzie obok (zaraz po wyjściu z brzucha) i piwko z ojcem wypije;)

Hanny nie pomylilas meza??? ....jak bym myslala o moim Antku :D
    Chyba faceci tak maja :D
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    ale fajnie illan :peace: będę trzymać kciuki :bigsmile: no ja raczej też bym nie mogła spać:bigsmile: Mam nadzieję że dasz jakoś nam znać już po.... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Mój ciągle powtarza - poradzimy sobie. Jak my? Skoro on pracuje do 17, a po pracy jeździ na działkę dom budować !?
    Zostanę sama i mam wątpliwości czy nie zwariuję
    -- [url
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    witam wszystkich w 38 tygodniu czyli synus donoszony:D:D:D
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    karinazosia: Mój ciągle powtarza - poradzimy sobie. Jak my? Skoro on pracuje do 17, a po pracy jeździ na działkę dom budować !?
    Zostanę sama i mam wątpliwości czy nie zwariuję

Mój Wojtek mówi to samo, tyle że jemu to łatwo mówić jak siedzi większość tygodnia we wrocławiu :confused: Więc również zostanę sama -chociaż mama się już zapowiedziała, że bierze w pracy 3 tygodnie wolnego i mi pomoże :wink:

W ogóle dziewczyny nie wiem, czy wiecie ale dzisiaj w wyborczej jest o nowych zasadach becikowego -wlasnie skończyłam czytać.
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    nessie: przynajmniej nie bedzie czekac w kolejce

różnie może być :wink: o 7.15 mam się zgłosić na porodówkę, ale przed cc to jeszcze mnie poić będą no i gin mi zapowiedział, że jak będą pilne przypadki to sobie poczekam.
    sysiajaw: Mam nadzieję że dasz jakoś nam znać już po....

na pewno się pochwalę:)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Witam się czwartkowo :) Kochane, dziś nowy dzień... po wczorajszym oparzeniu nie ma śladu - nie był to wrzątek... Nigdy nie wierzyłam w zabobony i nie wiem dlaczego tak wczoraj spanikowałam. Dziś już w głowie mi się to nie mieści. Tłumaczę to sobie troską o Malucha i matczynym instynktem, który już przed ciążą od paru lat był u mnie mega :) Myślę sobie, że większość kobiet w czasie ciąży gdzieś tam przypadkiem - lżej lub mocniej - się oparzyło, bo nie wierzę, że urzędując w kuchni codziennie przez 9 miesięcy uniknie się takich sytuacji. Ponad połowa populacji powinna chodzić ze znamionami na ciele... :) Dziękuję Wam za słowa otuchy i trzeźwe spojrzenie na sytuację. Jesteście niezastąpione :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    katka_81 zgadzam się z tobą w 100%, dobrze że już ci się humor poprawił :clap:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    katka_81: Ponad połowa populacji powinna chodzić ze znamionami na ciele... :) Dziękuję Wam za słowa otuchy i trzeźwe spojrzenie na sytuację. Jesteście niezastąpione :)

no z różnego typu naczyniakami rodzi się 10-12% noworodków....tylko większość z nich znika do około 5-6 roku życia nie pozostawiając po sobie śladu...

Ale pewnie - nie ma co panikować - ja napisałam o swoim przypadku a i tak jakoś nie do końca wierzę w to, że to wina tego, że się poparzyłam....choć nie powiem - nieraz naszły mnie różne wątpliwości :wink:

A apropo Euro - ja się śmieje, że Mały pewnie postanowi urodzić się na mecz otwarcia - bo termin z USG to 9 czerwiec a mecz otwarcia gramy właśnie wtedy :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    katka, ja w pierwszej ciąży oparzyłam brzuch żelazkiem i była całkiem konkretna pręga. Nie bardzo znam ten zabobon, ale moja mała żadnej pręgi nie ma:) Jak mój gin to zobaczył to skwitował tylko " o, żelazko" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    to ja też się witam ze słonecznej pod warszawy,byłam dziś na piciu glukozy i zapomniałam już że to takie ochydne.

u gieni ok jutro wychodzą.

miłego dnia dziewczęta.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mkd: byłam dziś na piciu glukozy i zapomniałam już że to takie ochydne.

Mnie to czeka po raz pierwszy w poniedziałek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    mkd: u gieni ok jutro wychodzą.

super, szybciutko im pozwolili!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    illian - moja gin też sprowadziła mnie na ziemię - znamiona, jakiekolwiek nie mają nic wspólnego z oparzeniami... to tylko zbiegi okoliczności :) Ponoć jakieś badania były nawet na ten temat prowadzone - nie potwierdzono związku. Dziękuje jeszcze raz :)))
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    W ogóle dziewczyny nie wiem, czy wiecie ale dzisiaj w wyborczej jest o nowych zasadach becikowego -wlasnie skończyłam czytać.

To ja prosze o relacje co ciekawego wyczytałaś bo nie mam mozliwości zakupienia gazety dziś a jestem ciekawa bardzo co znów wymyslili.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    justa ogólnie jest napisane, że trzeba być pod opieką lekarza od max 10 tygodnia ciąży, mieć conajmniej 3 razy robione badania (USG, morfologia itd) -zaświadczenia wypisywane są na specjalnych szablonach, które powinien posiadać lekarz. Nadal jest to 1000zł ale bodajże od 2013 roku ma sie zmienić, że nie wszystkim będzie przysługiwać becikowe -chodzi o dochody. Sama nie zrozumiałam do konca jaka w końcu będzie granica... Żeby złożyć wniosek trzeba mieć ksero dowodu, zaswiadczenie od lekarza, skrócony akt urodzenia dzidzi no i zaświadczenie, że becikowe nie było pobierane... Mogłam coś pominąć, jestem dzisiaj lekko rozkojarzona i w sumie ledwo zrozumiałam to, co przeczytałam bo musiałam jedną linijke 3 razy czytać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ale superowo że gienka jutro wychodzi, tzn że wszystko z nią i Igorkiem jest dobrze:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dzięki za info czyli w sumie nic nowego.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    justa2586: Dzięki za info czyli w sumie nic nowego.

dokładnie - w tym roku nic nowego, ale od przyszłego roku ma to być już tylko 800zł i tylko te rodziny, których dochód nie przekroczy 80tys (około - nie pamiętam dokładnie czy nie bliżej 85tys.)
    --
  1.  permalink
    Dziewczynki... od tygodnia strasznie kłuje mnie w okolicy kości ogonowej tak z boku głeboko jakby w pośladku... Jak leze to ledwo mogę nogę podnieść i przy chodzeniu tez kłuję czasem tak mocno że aż mi niedobrze... Miałyście tak..? Nie wiem do kogo się z tym udać.. do ortopedy..? Ginka chyba mi nic na to nie poradzi... :confused:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    CiastoMiłości: od tygodnia strasznie kłuje mnie w okolicy kości ogonowej tak z boku głeboko jakby w pośladku... Jak leze to ledwo mogę nogę podnieść i przy chodzeniu tez kłuję czasem tak mocno że aż mi niedobrze.

Mnie bolała kość ogonowa tak bardzo, że nie mogłam sie podnieść z łóżka bo umierałam z bólu ... ale przeszło na szczęście ;)
    --
  2.  permalink
    :( .. ani masaż nie pomaga bo to jakoś znacznie głębiej.., ani maścią nie można smarować :( ...
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mnie nadgarstki dopiero zaczynają boleć :bigsmile: czasem tak bardzo, że nie jestem w stanie nimi ruszać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Fausti86: Mnie już bolały nadgarstki, nogi, a teraz kręgosłup... uroki ciąży

dziewczyny mnie nic nie bolalo.... ani nie boli! ...i zobaczcie jak skonczylam :D
    Cieszcie sie tymi urokami ciazy!!!! :cool: ma prawo bolec :D
    --
  3.  permalink
    Witam sie czwartkowo :) Za oknem ladna pogoda, musze dzis meza na spacer jakis yciagnac bo przez to lezenie w domu to zwariuje...co do bolacych kregoslupow..mnie dzisiaj tez boli, w nocy mnie bolalo ramie, takie dziwne uczucie jakby mi zdretwialo, hmm....a niewyspana chodze odkad wstalam, oczy mi sie otworzyc nie chca...wiosna idzie a ze mnie sie taki niedzwiadek robi :P
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Dzisiaj idziemy na usg z gruponu to 3D/4D- ciekawa jestem jak będzie wyglądać badanie - bo na stronie pisze, ze nie jest to badanie genetyczne. Po lutowych zawirowaniach (szpital) troszkę boję się bo znowu tam na dole jak na początku ciąży trochę boli- ale staram się myśleć pozytywnie bo na kontrolnej wizycie u gina było ok- szyjka długa i zamknięta a też chwilami tak bolało.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Fausti86: Trzeba się przyzwyczajać do bólu...

a jesli kogos nic nie boli? nic nie ma opuchnietego, zdretwialego?
    Dzisiaj nawet przespalam cala noc (od 23:30 do 8.30) z tylko jednym wypadem na siku!
    Wogole nie czuje ze jestem w III trymestrze ....

Hanny nasze gadanie zawsze wywoluje wilki z lasow mam nadzieje, ze nie tym razem :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja się nawet cieszę puki co, że boli -brzuszek mały, to przynajmniej fizycznie jakoś odczuwam tą ciąże :D Czasem się poirytuje np jak mam ochote posprzątać, a tu doopa nie da rady bo kręgosłup wysiada, brzuszek boli, nogi puchną... eh :D Ale ma to swój urok :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    gienka napisała że igor miał usg serduszka no i że ma w nim dziurkę, która powinna zarosnąć w życiu płodowym, ale nie zagraża ona życiu czy zdrowiu. mają to skontrolować w 4mc.

mnie na razie boli tylko prawy nadgarstek, więc absolutnie nie narzekam :)
    --
    •  
      CommentAuthorCherry_Lady
     permalink
    No to i my się przywitamy z rana - za oknem słoneczko i od razu człowiekowi lepiej się robi :)))
    .
    Nasza trójka już po wczorajszej wizycie :)
    W skrócie napiszę najważniejsze informacje :)
    .....
    Małe wymiarami odpowiadają 33 tyg :bigsmile:
    Ala waży 1790g, a Julia 1710g :bigsmile:
    .
    Krążek zassał szyjkę i trzyma mocno z czego oczywiście bardzo się cieszę ;)
    Doszły mi obrzeki stóp i kostek = lek + więcej nabiału i bedzie dobrze :)
    I wyobraźcie sobie, że moja hemoglobina wynosi teraz 12.2, a biorę tylko Prenatal ! SZOK totalny !!!
    .
    Aha, no i chyba najważniejsze :wink:
    Po Świętach mój gin kładzie mnie do szpitala i wybiera odpowiednią datę porodu...
    ...........................
    Justa
    pisz na bieżąco co z mariamaterią ;)
    .
    Hanny, doti
    koszula do karmienia dotarła wczoraj - jest super ;) a wybrałam kolor amarant ;)
    .
    Illian
    powodzenia !! to już jutro :shocked:
    :bigsmile::bigsmile:
    .
    Gienia
    czekamy tu na Ciebie i Twojego Włochacza :wink:
    a te dziurki w serduszkach u chłopców są dosyć częste i z tego co wiem - zarastają same (jak nie w życiu płodowym to właśnie do 4 m.ż), więc nie martw się, będzie dobrze !!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Cherry_Lady: Małe wymiarami odpowiadają 33 tyg Ala waży 1790g, a Julia 1710g

zuch dziewczyny :))))))
    --
  4.  permalink
    nessie: zuch dziewczyny :))))))

razem z mamą oczywiście, która tylko je i je,
    śpi i śpi,
    i sika i sika
    hehe
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Cherry_Lady: razem z mamą oczywiście, która tylko je i je, śpi i śpi,i sika i sika hehe

nie wiem czy sie odmienia slowo zuch? czy zuchy dziewczyny?

Cherry_Lady
    przedewszystkim mama :))))
    zapomnialas jeszcze o pije, pije .... i nic wiecej Ali i Julii do szczescia nie potrzeba :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Hej, z półsłonecznej Warszawy ;-)
    Powiedzcie dziewczyny ile Wy jecie w ciąży? Bo ja juz sama nie wiem czy dobrze jem - wydaje mi sie, ze wpierniczam za duzo, a mój mąż twierdzi, ze jem za mało :shocked:
    wczorajszy mój jadłospis (tylko nie oceniajcie jakości, bo wiadomo, zę w ciąży ma się różne niemądre pomysły :cool::bigsmile::shamed:)
    w sumie cały dzień: 1 banan, 2 małe activie, 1 mały danonek, 3 kanapki.

To duzo, czy mało? Człowiek, przez całe życie sie odchudza (oczywiscie wiecznie ma z czego się odchudzać :wink:) i potem juz traci zdrowy rozsądek....
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ul_cia: 1 banan, 2 małe activie, 1 mały danonek, 3 kanapki.

Ja jem tyle na jeden posiłek! A posiłków 4 -5 ;) A mięso? W ciąży się nie odchudzamy;)
    Ulcia a Ty nie jesz żadnego obiadu? Ja sobie dnia nie wyobrażam bez porządnego obiadu;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ul_cia: w sumie cały dzień: 1 banan, 2 małe activie, 1 mały danonek, 3 kanapki.

ja zjadlam wiecej od rana.... a za chwile bedzie obiad!!!!! i caly dzien przede mna!!!!
    Stanowczo za malo!!! 3razy czytalam posta bo myslalm, ze pytasz np o sniadanie...
    --
  5.  permalink
    Ul_cia, ojej, gdybym zjadla tyle co Ty to bym chyba nie dozyla wieczora... mialabym sile jedynie lezec w łózku... To jest malutko, jak dla dziecka :(
    Policz kalorie na kalkulatorze i sprawdz ile brakuje Ci do 2000kcal.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.