Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeMar 16th 2012
     permalink
    aaaaaaaaaaaa Frytek mi się zachciało!:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Rany dziewczyny czy tylko dla mnie badanie glukozy to taki koszmar...? ;-(((

Zaliczyłam dziś nieudane podejście. 10 min po wypiciu osunęłam się po ścianie na korytarzu (bo przecież miejsc siedzących brak). Podeszła pielęgniarka i zaproponowała, żebym się położyła w zabiegowym. Poszłam z nią ale tak się okazało, że jest jeszcze gorzej... Zapaskudziłam im cały gabinet :shamed::shamed::shamed:
    No i glukozę mam do powtórki... :cry::cry:

Ale jest i plus tego kiepsko rozpoczętego dnia- kupiliśmy kołyskę dla Franka:))
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    sysiajaw: aaaaaaaaaaaa Frytek mi się zachciało!

Jadłam wczoraj na kolacje :bigsmile:
    sliwson: Zaliczyłam dziś nieudane podejście. 10 min po wypiciu osunęłam się po ścianie na korytarzu (bo przecież miejsc siedzących brak). Podeszła pielęgniarka i zaproponowała, żebym się położyła w zabiegowym. Poszłam z nią ale tak się okazało, że jest jeszcze gorzej... Zapaskudziłam im cały gabinet
    No i glukozę mam do powtórki...

Jejku straszysz... mam nadzieje, że ja tego powtarzać nie będę musiała -aż tak ohydnie to smakuje ?
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    sliwson: Zapaskudziłam im cały gabinet
    Współczuję.
    Ja co prawda miałam akurat miejsce siedzące, więc nie upadłam ale takie mnie osłabienie i spanie brało, że ledwo się trzymałam.
    A o zwrotach i konieczności powtórki to słyszę pierwszy raz, oby drugim razem Ci poszło gładko.
    kiedy powtarzasz?
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    ja też już robiłam... bleh... okropna jest!
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    W pierwszej ciąży jak piłam to miałam odruch wymiotny, ale jakoś zatrzymałam to w sobie, jednak miałam ze sobą bułkę, i po pobraniu, od razu ją spałaszowałam i jakoś było :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Jejku straszysz... mam nadzieje, że ja tego powtarzać nie będę musiała -aż tak ohydnie to smakuje ?

Ale kurde to chyba tylko ja tak mam ;-(
    Na korytarzu siedziały ze 3 babki bo glukozie i czytały sobie gazetki a ja zaliczałam dosłownie zgon tam... :-/
    Ja w ogóle nie przepadam za słodyczami. Dla mnie wypicie szklanki czegoś tak na maksa słodkiego to masakra. Po prostu mój żołądek odmówił współpracy... ;-(
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja piłam wczoraj i myślałam że się pożygam, ale właśnie prawdopodobieństwo powtórki mnie tak przeraziło że dałam radę...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Teraz to boje się poniedziałku :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    A o zwrotach i konieczności powtórki to słyszę pierwszy raz, oby drugim razem Ci poszło gładko.
    kiedy powtarzasz?

Ja w pierwszej ciąży też dopiero za drugim podejściem dałam radę... Tylko, że za pierwszym zdążyłam dobiec do kibla...
    Będę błagać gina, żeby na podstawie wyniku glukozy na czczo + braku cukrzycy w pierwszej ciąży, pozwolił mi tego badania nie robić (tak poleciły pielęgniarki) ale nie wiem czy się zgodzi... Jeśli każe powtórzyć to pewnie za jakieś 2 tyg powtórzę... :-///
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    W pierwszej ciąży jak piłam to miałam odruch wymiotny, ale jakoś zatrzymałam to w sobie, jednak miałam ze sobą bułkę, i po pobraniu, od razu ją spałaszowałam i jakoś było :neutral:

Ale z tego co wiem nie wolno nic jeść ani pić po glukozie... Mi pozwoliły tylko na kilka łyczków wody.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    sliwson: Ale jest i plus tego kiepsko rozpoczętego dnia- kupiliśmy kołyskę dla Franka:))

pokaz pokaz :)))))))
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    To tylko ja nic jeszcze nie kupuje? :shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kurde widzę że jakieś różne zasady są tej glukozy, mi się wydaje, że w 1 ciąży np mogłam zjeść po wypiciu kanapkę, mogłam też dodać cytrynę. teraz ani jeść ani pić i bez cytryny i np mi nikt nie mówił że między badaniami trzeba siedzieć i się nie ruszać, a ja wczoraj mając 2 godziny wolnego między pobraniami zleciałam cały Żoliborz w szerz i wzdłuż.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    popieram _kasiek_ - gaviscon może być stosowany w ciąży - mi też poleciła go moja ginekolog. Mi osobiście pomaga od razu :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Dobra, a ja znikam idę poszukam sobie jakiejś ciężkiej roboty to może chociaż jakieś skurcze przepowiadające wywołam. Chętnie bym sobie z Wami jeszcze posiedziała ale chyba od samego siedzenia to ja nie urodzę. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    julita gdzie Ci sie spieszy :-))))
    Masz jeszcze caaaaaaly dzien :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    pokaz pokaz :)))))))

O taką:
    http://www.gluck.pl/mebelki/kolyska_bukowa_ciemny_braz.html
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Będę błagać gina, żeby na podstawie wyniku glukozy na czczo + braku cukrzycy w pierwszej ciąży, pozwolił mi tego badania nie robić (tak poleciły pielęgniarki) ale nie wiem czy się zgodzi... Jeśli każe powtórzyć to pewnie za jakieś 2 tyg powtórzę... :-///

wiem, że to jest okropne, ale postaraj się zrobić to badanie....mi NIGDY nie wyszły cukry na czczo ani w moczu ani we krwi i to ani teraz ani w pierwszej ciąży, mało tego genetycznie też nie jestem obciążona glukozą bo w rodzinie nikt nie chorował.....a są kobiety, które w pierwszej ciąży cukrzycy nie miała ale już w drugiej tak. Ja uważam, że lepiej zrobić to badanie. Mówi Ci to "słodka" mamusia

penny: Przestałam jeść smażone rzeczy i zgaga przeszła jak ręką odjął, trudno jakoś przeżyję jeszcze te trzy miesiące bez frytek :)

ja smażonego nie jem bo przy cukrzycy nie wolno a i tak zgaga mnie męczy, więc nie ma reguły
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja uważam, że lepiej zrobić to badanie. Mówi Ci to "słodka" mamusia

Ja wiem, że lepiej ;-(
    Zapytam co na to gin. Jak każe zrobić. To zrobię.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    A w Niemczech nie robia standardowo tego badania, tylko jak jest jakies obciazenie. Ja myslalam, ze jestem w grupie ryzyka (druga ciaza, pierwsze dziecko powyzej 4kg i wiek powyzej 30 lat), ale ginka nawet o tym nie wspomniala.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    sliwson: Dla mnie wypicie szklanki czegoś tak na maksa słodkiego to masakra. Po prostu mój żołądek odmówił współpracy... ;-(

O matko, nie strasz!!! Mnie to niedługo czeka, a ja mam smaka głównie na kwaśne, słodkie to zjem jak muszę. Pani w labie powiedziała, żeby sobie cytrynkę wcisnąć, ponoć pomaga.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja też za każdym razem po wypiciu tej cholernej glukozy wisiałam na klamce kibla siłą woli powstrzymując pawia, bleee.... :fierce: A jak mi próbę ze 100 g zaserwowali na patologii ciąży to myślałam, że zejdę na miejscu...
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    sliwson: Rany dziewczyny czy tylko dla mnie badanie glukozy to taki koszmar...? ;-(((

Zaliczyłam dziś nieudane podejście. 10 min po wypiciu osunęłam się po ścianie na korytarzu (bo przecież miejsc siedzących brak). Podeszła pielęgniarka i zaproponowała, żebym się położyła w zabiegowym. Poszłam z nią ale tak się okazało, że jest jeszcze gorzej... Zapaskudziłam im cały gabinet

Ja już sama nie wiem jak to jest z tą glukozą. Mnie moja Pani Gin kazała zrobić to badanie w 22 tygodniu i tak zrobiłam wypiłam roztwór 75 g, pobrali mi krew i poszłam załatwiać swoje sprawy, nic mi nie było, nawet zaspokoiłam tym głód, po godzinie wróciłam i przez następna czytałam książkę. Wynik super! Pytanie tylko a) czy nie zrobiłam jej za wcześnie skoro wszędzie jest napisane, że robi się to badanie na przełomie 24 i 28 tygodnia... i b) czy mogłam po tym badaniu chodzić (pytałam pielęgniarki i mi pozwoliła...)?? Mój tato, lekarz twierdzi, że raczej nie bo spaliłam wtedy trochę cukier... I tym samym sama juz nie wiem czy i ja nie powinnam powtórzyć tego badania...

Tak w ogóle to witam Was dziewczynki po przeprowadzce. Jestem szczęśliwa, że juz po wszystkim - było koszmarnie, nie wiedziałam nawet, że mamy tyle rzeczy - na szczęście zostało juz tylko parę kartonów i mieszkanie wygląda pięknie. Mieszkamy tuż przy lesie i dzisiaj rano jak wyszlam na taras w tym słoneczku i usłuszałam dzięcioła to chciało mi się ćwierkać :bigsmile:. Już uwielbiam tą okolicę.

Chociaż jeszcze wczoraj miałam strache przez tego mojego leniucha, zawsze mam schizy przez jego mikro ruchy ale jak podczas przeprowadzki ruszał się bardzo (pewnie chciał pomagać) to od przedwczoraj TOTALNA cisza! Nie pomagały słodycze, spacer po lesie, lezenie na lewym boku, słuchawki przy brzuchu z muzyką Bacha. KOMPLETNIE NIC!! Na wszelki wypadek pojechałam na IP. Zrobili mi KTG, zbadali i wszystko ok, ale jak usłyszałam to szybkie bicie serducha to się popłakałam :smile:. Tyle tylko, że uciekał sprzed głowicy. Malutki jeszcze jest! Słyszałam też ruchy i o dziwo nie czułam ich specjalnie :). Koniec końców jest dobrze i tego się trzymajmy....

Z nowinek mój obwód brzucha - 99... :shocked:, waga - 76,1 :shocked::shocked:. No cóż... Byle Teodorek był zdrowy to jakoś to zniosę...

Gratuluję wszystkim rozpakowanym i trzymam kciuki za nasze dzisiejsze rodzące :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny pomozcie prosze.
    Jestem w 19 tc i mam zapalenie zatok,nie moge oddychac .Bylam dzisiaj u lekarza przepisala mi Otrivin 0.1 %,nawet sprawdzala w ksiazce czy mozna brac w ciazy.
    Teraz czytam w necie ze nie mozna.
    Juz sama nie wiem co mam robic,nie umiem oddychac buzia i mocno sie mecze.
    Sol morska i inchalacje nie pomagaja.
    Prosze poradzcie:cry:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Wiecie co..... no i władowałam w siebie porcje frytek.... no nie mogłam wytrzymać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    To chyba tylko ja jestem jakaś nienormalna, ale glukozę zniosłam bezproblemowo;) Piłam w życiu smaczniejsze rzeczy, ale glukoza jakoś weszła...taka bym powiedziała...baaaaaaaaaaaaardzo słodka woda;)
    Dziś idę po południu jednak na ktg:( Okazuje się, że moje leżenie nic nie pomaga i macica stawia się za często, za często twardnieje i położna ze szpitala kazała mi przyjść dziś po południu:((( Żeby mnie tylko tam nie zostawiali:cry:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    YPolly: A w Niemczech nie robia standardowo tego badania, tylko jak jest jakies obciazenie. Ja myslalam, ze jestem w grupie ryzyka (druga ciaza, pierwsze dziecko powyzej 4kg i wiek powyzej 30 lat), ale ginka nawet o tym nie wspomniala.--

widac we wloszech tez.... bo ja nic nie pilam
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Dzisiaj o 10.38 urodził się przez cc mój synek, Tymoteusz:) Mały kluseczek z niego- 3740g i 53 cm.Jest wlochaty, sliczny i jak na razie cały czas wisi na cycu:)

Powodzenia Maria:)
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    illan gratulaaaacjeeeee!
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    illian GRATULACJE!!! :cheer::clap::swingin::thumbup:

Hanny jak widać nie tylko Ty :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Illan - Gratuluję i czekamy na zdjęcia tego małego, włochatego kluseczka :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    illan gratuluje Tymka :cheer::-)))))))) niech rosnie zdrowo a Ty wracaj do formy szybciutko :)

Hanny o ktorej godzinie masz sie stawic w szpitalu???
    Mam nadzieje, ze maszyna zlituje sie nad toba i nic nie wykryje :-)
    Trzymam kciuki:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    illan: Dzisiaj o 10.38 urodził się przez cc mój synek, Tymoteusz:) Mały kluseczek z niego- 3740g i 53 cm.Jest wlochaty, sliczny i jak na razie cały czas wisi na cycu:)

Kochana wielkie wielkie gratulacje!!! Niech Tymek rośnie zdrowo!:clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Illan -gratuluję:cheer::clap::cheer::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Gratulacje Illan:flowers: Ok 16tej mam podjechać i jak będzie wolne mnie w międzyczasie położą:(
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Illian gratuluję syneczka!!!!:)
    Jakie piękne imię :bigsmile:
    I mój Tymcio też się taki kluseczek urodził :) 3600g i 53cm:)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Fausti mamy dwójkę z przodu:)
    --
  1.  permalink
    Illian gratuluje Synusia:) do mnie wlasnie przyszla paczka z detektorem, zaraz sprawdze czy kompletna:P
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    teraz kolej na julity coreczke a potem w kolejce 5 chlopakow :D ... potem 6dziewczynek :D
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    pobrali mi krew i poszłam załatwiać swoje sprawy, nic mi nie było, nawet zaspokoiłam tym głód, po godzinie wróciłam i przez następna czytałam książkę. Wynik super! Pytanie tylko a) czy nie zrobiłam jej za wcześnie skoro wszędzie jest napisane, że robi się to badanie na przełomie 24 i 28 tygodnia... i b) czy mogłam po tym badaniu chodzić (pytałam pielęgniarki i mi pozwoliła...)[/quote/]

Mi sie wydaje że za wcześnie bo ja czytałam że cukrzyca ciążowa może dopiero sie rozwinąć od 24tc.-gdyż wtedy jest chwilowo obniżona wrażliwość tkanek na insulinę. Poza tym mi pielęgniarka od razu powiedziała że dobrze by było abym nie chodziła po wypiciu glukozy bo wynik wtedy nie jest taki wiarygodny...
    Ponadto nie wiem czy słyszałyście ale jest ponoć teraz wymagane że po wypiciu 75mlglukozy kre sie pobiera dwa razy po pierwszej godzinie i po dwóch (ale nie wszyscy lekarze tego wymagają) ja tak miałam pobieraną krew. Wynik po 2godz. powinien być niższy niż po tej pierwszej godzinie.
    A i polecam cytryne sobie wcisnąć, ponoć lepiej, aczkolwiek nie jestem wstanie powiedzieć jak jest bez wciśniętej cytryny:wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.03.12 13:26</span>
    Gratulacje dla Illian:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ale ładna pogoda, poszłabym na spacer albo na buszowanie po sklepach:/.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    illian gratuluje, ciekawe co z marią

a ja swoje mdłości zajadłam paczką ryżu z chińskimi warzywami i popiłam wszystko colą o dziwo mdłości zniknęły :)więc czuję się rozgrzeszona
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ilian gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    illan :cheer::clap::cheer::clap::cheer::clap: Gratuluje !!!!!!!!!!!!!

justa2586: A i polecam cytryne sobie wcisnąć, ponoć lepiej, aczkolwiek nie jestem wstanie powiedzieć jak jest bez wciśniętej cytryny

w tej kwestii to też co laboratorium to inaczej - bo nie we wszystkich pozwalają na tą cytrynę :wink:

Polly ja też teoretycznie nie jestem w grupie ryzyka, a jednak wyszło co innego w badaniach
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Illian gratulacje ! :clap::clap::cheer::cheer:

Ja się żegnam już, spadam polatac po sklepach i kupić prezent urodzinowy Wojtkowi :smile: Będę dopiero w poniedziałek w południe już po badaniach to napisze jak (nie)przeżyłam tą glukoze :bigsmile:

Miłego weekendu ! :bigsmile::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Hanny oprócz tego co wymieniłaś masz jeszcze jakieś inne obiawy?.
    Jakie leki bierzesz?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Wczoraj nie miałam apetytu a dzisiaj za dwoje.... na śniadanie bułka, o 12-tej bułka o 12:30 frytki, o 17 będą placki ziemniaczane teściowej :boogie: a na kolacje już wymyśliłam placuszki z jabłkami i cukrem pudrem :crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sysiajaw: o 12:30 frytki, o 17 będą placki ziemniaczane teściowej a na kolacje już wymyśliłam placuszki z jabłkami i cukrem pudrem

oj ale bym zjadła placki ziemniaczane......i racuchy z jabłkami też......:cry:
    --
  2.  permalink
    Wy tak pitu pitu o jedzeniu a ja nie wiem co na obiad zrobic na szybko :P
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.