Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorgosik0205j
    • CommentTimeMar 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Melduje sie z rana mi maz niestety nie pozwolil umyc okien i sam wlasnie to robi ja wczoraj szalalam i nic mnie nie wzielo dzisiaj mam zamiar szalec nadal zaraz sie ubierzemy i pojdziemy z corcia na spacerek a moze jeszcze do parku troche polatam za nia :D
    -- [img][/img]
  1.  permalink
    _kasiek_: a zimy to i ja nie znoszę i jak dla mnie mogło by jej w ogóle nie być,

Popieram!
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMar 17th 2012
     permalink
    kobiety zlazic z parapetow!!!
    Nie bez powodu ''nie wolno myc okien/ wieszac firanek'' w ciazy...
    W szpitalu mi powiedzieli ze jak dlugo sie trzyma raece w gorze to wywoluje skurcze macicy... Nie wiem co to ma wspolnego, ale nawet myc wlosow sie dlugo nie powinno.
    Ja z moimi skurczami z 29-30 tyg sie teraz boje i uwazam, od tamtego czasu macica ani razu sie nie postawila.

Ale nie powiem, ze mnie cos trafia jak patrze na firanki w sypialni, ktore wieszal moj P:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Witam Was w ten piękny słoneczny dzień :) i w 26 tygodniu zarazem :rolling:.

Dziewczyny mam do Was pytanko, czy w ciąży piersi cały czas muszą być nabrzmiałe?? Dzisiaj moje są lżejsze i mam wrażenie, że zmalały. Brązowe obwódki są ale same sutki mam już mniejsze niż były, piersi jak pisałam również. Wczoraj czułam ból podbrzusza, dzisiaj już mniejszy ale mały kopie. Nie chce znowu gnać na IP i siać paniki, ale troszkę się martwię. Czy piersi na tym etapie nie powinny być jeszcze większe czy mogą zmaleć by potem urosnąć?? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie??
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Sayuri78: Czy piersi na tym etapie nie powinny być jeszcze większe czy mogą zmaleć by potem urosnąć?? Macie jakieś doświadczenia w tym względzie??
    Moje to takie mega nabrzmiałe były tylko na początku, jak brałam duphaston, potem ustąpiło i są jędrne, ale nie twarde :) Aaaa i jeszcze jak miałam wyciek siary, to też były takie twarde i szczypiące. A poza tym cisza i spokój i można nimi oczy cieszyć :)
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Dzięki Doti. No tak ale moje dzisiaj mam wrażenie są takie jak sprzed ciąży tylko wzbogaciły się o obwódki wokół sutków :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    jak Cie brzucho boli to wez nospe, moze macica tylko ciwiczy:)
    co do piersi to ja jakos nie zauwazylam, zybym miala nabrzmiale, jedyne zmiany w moim przypadku to ciemniejsza otoczka, przeswitujaca skora i rozstepy no i rozmiar;p
    po raz setny napisze ze kazda kobieta/ ciaza jest inna i mysle ze w kwesti biustu nie ma zadnego schematu, reguly...:)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Flavia masz stu procentową rację - każda ciąża jest inna. Mnie chodziło jedynie o to, czy piersi w ciąży mogą zmaleć nagle? Wrócić do poprzedniego rozmiaru. Wiem, że to może być chwilowe ale postanowiłam zasięgnąć waszej porady :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Dzisiaj o tym samym pomyślałam bo od kilku dni mnie piersi nie bolą , a wcześniej dawały czadu . Dzisiaj ostatni duphaston i odkładam na polecenie lekarza ...
    --
  2.  permalink
    Sayuri78: mam wrażenie, że zmalały

Moj maz mi wczoraj przed spaniem powiedzial,ze moje zmalaly tez :P metoda na mieszczenie sie w reku haha
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    taka nasz uroda, czasem rozna, czasem maleja... Nie raz o tym slyszlalam, ze ktoras ma mniejsze wiec mysle ze nie masz sie czym przejmowac:) jeszcze troche czasu zostalo i kto wie, moze pprzekonasz sie co potrafi organizm kobiety w ciazy;)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Flavia z jednej strony to mnie przeraża z drugiej strony przyjmuje to wszystko z ulgą, bo wiem, że tak powinno być :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    kuleczka_69: metoda na mieszczenie sie w reku haha

hi hi , u mnie też po codziennej prezentacji stwierdził że mieszczą się :shocked: a jeszcze nie dawno ciężko je było "okiełznać ":tongue:

A wiecie co u Gieni ? szukałam zdjęcia na dzieciaczkach ale nic nie ma
    --
  3.  permalink
    moje dziecko dzisiaj ze mna nie współpracuje - nie dość, że ciągle chce jeść i samo nie wie na co ma ochotę to jeszcze jak tylko się wyłożę na kanapie to mnie gania na siku, więc o drzemce nie ma mowy - zbieram się popływać na basen, może mu fochy przejdą
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    a mnie napier... bol krzyzowy ze hohoh wiec nie wiem o co chodzi:)) czy usiade czy laze czy sie poloze nie przestaje wiec moze Jas mamy posluchal:))
    --
  4.  permalink
    hej dziewczyny :)
    u nas weekend zaczal sie nieciekawie...moj Miniko ma ospe!!! i stad pytanie czy ktoras z Was miala stycznosc z wirusem ospy w ciazy??? jak na zlosc przychodnia w soboty zamknieta...zadzwonilam na infolinie medyczna...oddzownia w za jakies 8h...w miedzy czasie dostalam polecenie udania sie do apteki aby potwierdzic ze kropki sa ospowe i jesli tak mam sprobowac sie udac do jednej z walk in centre...w aptece bylam...konsultant powtierdzil bez dwoch zdan, ze ospa...ze podawac syrop antyhistaminowy i smarowac kropki jakims calamine lotion...w razie goraczki podac paracetamol....a mnie kazal bezzwlocznie udac sie po porade medyczna do lekarza....:( takze w ostatnia sobote bycia slomiana wdowa (jutro wraca Polowek z wyprawy na narty) czeka mnie pewnie kilka upojnych godzin w oczekiwaniu na ip...oby tylko nie kazali mi zostac
    --
  5.  permalink
    psycho_patka nie jestem na 100% pewna, bo to faktycznie do lekarza pytanie, ale jeżeli Ty przechodziłaś ospę to powinno być wszystko o.k.
    --
  6.  permalink
    wlasnie do mnie oddzwonil lekarz...blyskawiczne te ich 8 godzin :)) i wlasnie powiedzial, ze jesli jestem pewna, ze przechodzilam ospe jako dziecko to wszystko powinno byc ok...i ze nie musze jechac na ip :))) za to w poniedzialek mam obowiazek poinformowac polozna i swojego lekarza o zaistanialej sytaucji bo byc moze beda chcieli zlecic dodatkowe badania...Dominik ma zostac w domu dopoki kropki sie nie zasusza...i mamy sie stosowac do zalecen konsultanta z apteki :))) jesli jego stan sie pogorszy lub mnie tez zaczna meczyc jakies objawy to mam zadzwonic raz jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam w ten pięęęękny dzień! :swingin:

Aż żyć sie chce przy takim slońcu - ja jestem wyjatkowo ciepłolubna i dla mnie upały 30 stopni to błogostan :crazy:
    Dzisiaj pierwszy raz kawka na slonecznym tarasie, pokręciłam sie po ogródku, poobcinałam co_nie_co i już mnie mój połówek przystopował przypominając wczorajsze przygody :)

A ja sie tak wiosny nie moge doczekać i sadzenia kwiatuszków w ogródku - ło jezu!
    _kasiek_ - dizęki, właśnie wieczorem doszłam do podobnych wniosków, ze to coś od jelit moze być, bo potem mi tak wszystko "jeździło" w brzuchu, gazy były :shamed: i takie tam perturbacje :smile:
    Dzisiaj lepiej. Ja tow ogóle myślę, ze przegapie pierwsze ruchy bo będzie mi sie wydawało, ze to coś z układem trawiennym - bo mi ciągle coś tam burczy, bąbluje itp :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hejo wróciłam :)
    wszystko napiszę do wieczora bo maly potrzebuje bliskosci non stop teraz spi ale jak dlugo nie wiem
    zzaraz zgram zdjecia to postaram sie wrzucic tutaj na paree minut
    --
  7.  permalink
    gienia welcome back !!!! juz sie fotek kudlacza doczekac nie moge :))) no i raz jeszcze gratulacje :))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    psycho_patka: i wlasnie powiedzial, ze jesli jestem pewna, ze przechodzilam ospe jako dziecko to wszystko powinno byc ok

teoretycznie tak, bo na ospę nie zachorujesz po raz drugi, ale jest jeszcze coś takiego jak półpasiec, który jest wywoływany przez tego samego wirusa i można na to zachorować nawet jak się przechodziło ospę w dzieciństwie. Dopytaj dokładnie, ale już jedna z dziewczyn miała tutaj ten problem i wiem, że robiła w tym kierunku jakieś badania. Musiałabyś do niej napisać. Z tego co pamiętam to była leneczka8484. Jej córeczka miała całkiem niedawno ospę.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mariamateria - ogromniaste gratulacje!!!!

Genia, czekam na foty :DDD
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    na polpascia mozna zachorowac jesli ospe w dziecinstwie sie przechodzilo bardzo slabo (tak mi powiedziano)
    .... ja mialam zaledwie pare kropek ...polpasiec przywital mnie jak mialam 16lat...
    --
     permalink
    gienia witamy:)) i czekamy na fotki:))

a ja posprzatalam caly domek:)) umylam i odkurzylam samochod:)) pozamiatalam polbruk:))) skurcze sa bolesne ale co godzine heh wiec nie wiem czy moj syn sie zdecyduje na cos:))
    --
  8.  permalink
    kasiek dzieki za info...w poniedzialek wybiore sie do swojego lekarza i zobaczymy co powie...wedlug mnie prawdopodobnie zleci badania krwi, bo chorowalam w PL wiec tutaj nie maja zadnego potwierdzenia przebytej infekcji...o polpasciu niestety wiem i troche sie tego boje...niestety nie mam nawet jak ograniczyc kontaktu z Minikiem bo jestesmy w domu sami...Polowek szaleje na stoku...:/ .od kilku dni tez jak klade sie do lozka czuje taki dziwny bol-ucisk w klatce piersiowej...do tej pory myslalam ze to z powodu rosnacego brzucha i braku miejsca na inne narzady...myslicie ze to moze miec cos wspolnego z tym wirusem??? poki co staram sie nie panikowac i nie zamartwiac na zapas...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też się witam popołudniowo u nas też piękna pogoda więc cały dzień siedzieliśmy w ogrodzie i robiliśmy porządki, uciekam by skorzystać jeszcze ze słońca..do wieczora

gienka mam nadzieje że się wyrobię na zdjęcia igiego, ale weź do 21 nie kasuj bo pewnie o tj tu dopiero będę.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    zdjęcie wklejone do wieczora :)
    nie mogę się ogarnąć słaba chyba jeszcze jestem pospałam troche :)

Treść doklejona: 17.03.12 17:52
    standard - Gienka wróciła dziewczyn ni ma;D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewuszki mam pytanko. Dziś w nocy jakoś spałam chyba niewygodnie z łapką, bo obudził mnie ból nadgarstka. Wyprostowałam łapkę i minęło. Teraz coś mnie oba nadgarstki bolą jak się na nich podeprę. Czy to może oznaczać zaczątek zespołu cieśni nadgarstka?
    Pozdrawiam Was serdecznie :)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    ewelinda29:

a ja posprzatalam caly domek:)) umylam i odkurzylam samochod:)) pozamiatalam polbruk:))) skurcze sa bolesne ale co godzine heh wiec nie wiem czy moj syn sie zdecyduje na cos:))
    --

ja tez dzisiaj cale mieszkanko posprzatalam dwa razy w parku bylam i nic zazdroszcze ci ze masz juz skurcze ktore czujesz moze sie zdecyduje na cos mnie ginka we wtorek powiedziala ze musze dotrwac do poniedzialku i cos mi sie wydaje ze dotrwam bez problemu chociaz na ktg skurcze byly
    juz mi sie marza spacerki we czworke:bigsmile:
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    gienia83: zdjęcie wklejone do wieczora :)
    nie mogę się ogarnąć słaba chyba jeszcze jestem pospałam troche :)

Chętnie zobaczę, tylko gdzie one są ? :wink:

Edit

Jestem ciemna masa, już mnie oświeciło ...
    Cudny włochacz z Igora, zazdroszczę, też bym już małą chciała utulić :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Dzięki dziewczyny, mały sam zasnął w łóżeczku, towarzyszy mu maskotka z biciem serca:)

mam nawał pokarmu cycki robią się twarde, z jednej piersi odciągam nawet 60ml to chyba dużo - cyce jak donice mam będę musiała w namioty zainwestować :)
    ogólnie rana ciągnie, w południe wzięłam czopek i jeszcze trzyma, znacie jakieś czopki przeciwbólowe bez recepty? dostałam receptę ze szpitala, zobaczę jaki koszt to może wykupię, we wtorek na ściągnięcie szwów idę.

Ogólnie łatwo nie było, ale to opiszę w porodach jutro albo pojutrze dziś wymiękam, od poniedziałku spałam może z 6h

3majcie się
    --
     permalink
    gosik ale te skurcze to sa i ich nie ma;)) ide na dzis spac:)) ulazilam sie, brzuch boli w dole, spina sie i puszcza, maly sie rusza wiec chyba poki co czekanie na decyzje ksieciunia w brzuszku:)) w pon mam wizyte jak dotrwam to powiem swojej gin ze ja chce juz urodzic;))

dobrej nocki przyszle mamuski:)) moze ostatnia spokojna hehe:)
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    [quote=ewelinda29][/quote] mnie sie tez brzuch spina i puszcza ale nic mnie nie boli ja tez mam gina w poniedzialek i tez chce juz urodzic
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    ewelinda29: ulazilam sie, brzuch boli w dole, spina sie i puszcza,

gosik0205j: mnie sie tez brzuch spina i puszcza ale nic mnie nie boli

A ja dzisiaj posprzątałam, polatałam po domu, po schodach a na dobicie poszliśmy z mężem na dłuuugi spacer, nóg teraz nie czuję a efekt jest taki że żadne skurcze ani napięcia w brzuchu się nie pojawiły. Lepiej oddajcie mi swoje skurcze :wink: bo sama to ich sobie nie wywołam :sad:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeMar 18th 2012
     permalink
    Witam z rana:)
    chyba się wyspałam, choć na raty:) ale to mi było potrzebne mąż kochany, pomaga jak może :)
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Gienia a jak ty się czujesz po CC? Bo, że maluszek absorbujący jest to się domyślam:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMar 18th 2012 zmieniony
     permalink
    a ja się dziś witam według suwaczkowego rozpoczętego właśnie siódmego miesiąca

babies

gienia83: Dzięki dziewczyny, mały sam zasnął w łóżeczku, towarzyszy mu maskotka z biciem serca:)

no właśnie ja się już przy Iwonce zastanawiałam nad tą maskotką.....teraz się chyba skusze

gienia83: mam nawał pokarmu cycki robią się twarde, z jednej piersi odciągam nawet 60ml to chyba dużo - cyce jak donice mam będę musiała w namioty zainwestować :)

Gienia - pamiętaj, żeby nie odciągać cyców do zera bo to tylko spotęguje nawał. I generalnie jak najmniej odciągaj a jak najwięcej karm Igorka
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    cho: Gienia a jak ty się czujesz po CC?

a dziękuję chujowo:)
    a tak na poważnie, to bez czopków nie dałabym rady, tzn dziś nie brałam, uciążliwy ból, rwanie, ale da się żyć tylko ciężko mi na boku się położyć, a jak np się zasiedzę, zależę w jednej pozycji to ciężko mi wstać...
    ale wszystko pięknie się goi...
    _kasiek_: Gienia - pamiętaj, żeby nie odciągać cyców do zera bo to tylko spotęguje nawał.

dobrze wiedzieć, dzięki...
    _kasiek_: teraz się chyba skusze

my mamy osiołka z tym że kupiliśmy za 99zł myślę, że wart ceny:)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja również witam w słoneczną i leniwą niedzielę :)

Dziewczyny ostatnio miałam złe wyniki moczu. Po antybiotyku poprawiły się, ale jeszcze wyniki osadu nie są dobre. Byłam w aptece po herbatę żurawinową. Farmaceutka poleciła mi zamiast herbaty Urinal- ziołowy, naturalny lek, w składzie ma tylko żurawinę. Powiedziała, że profilaktycznie przy skłonnościach do infekcji powinno się go brać i że jest bezpieczny w ciąży, a branie go to, to samo, co wypicie herbaty czy soku z żurawin. Jednak mam opory przed braniem bez konsultacji z lekarzem. Czy używałyście tego w ciąży? Wiecie coś na ten temat?
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aa dziewczyny, w szpitalu wyszły mi wyniki kiepskie podawali mi żelazo, ale na wypisie nie ma że mam dalej brać, myślicie że powinnam jakies kupic?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    gienka, oby wszystko szybko się zagoiło, byś już nie odczuwała żadnych uciążliwości :)
    Witam w ten niedzielny poranek :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    katka_81: gienka, oby wszystko szybko się zagoiło, byś już nie odczuwała żadnych uciążliwości :)

nie dziękuję :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Gienia - Z własnego doświadczenia nie wiem, ale od koleżanek, które rodziły słyszałam, że po porodzie lekarze zalecają witaminy dla kobiet karmiących, żeby trochę "podratować" osłabiony porodem i przemęczeniem itd. organizm kobiety.
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    faktycznie mam napisane zebym brala sumplementację DHA czy jakos tak, ale nie wiem co to;D
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    DHA powinno się brać przez cały okres karmienia piersią. Ja teraz biorę Femibion Natal 2 i tam właśnie oprócz witamin jest też DHA, jest dla kobiet od 13 tyg. ciąży i karmiących piersią.

Na ulotce jest dużo napisane na ten temat, nie wiem czy potrafię odpowiednio to streścić, żeby nic nie pomieszać, ale wybrałam jedno zdanie, które może będzie zrozumiałe: "Matka jest jedynym źródłem DHA dla dziecka, które nie jest jeszcze w stanie samo wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowych".
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    aha dzięki w takim razie kupię
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: aa dziewczyny, w szpitalu wyszły mi wyniki kiepskie podawali mi żelazo, ale na wypisie nie ma że mam dalej brać, myślicie że powinnam jakies kupic?

takiego żelaza jak podawali ci w szpitalu pewnie nie kupisz bez recepty....ja mam teraz na receptę. Ale kup jakiś suplement zawierający żelazo i za jakiś miesiąc zrób sobie morfologię. Jak będzie bardzo zła to idź do rodzinnego niech ci coś przepiszę.

gienia83: my mamy osiołka z tym że kupiliśmy za 99zł myślę, że wart ceny:)

otwiera mi się tylko strona główna, ale ja wiem o co chodzi :)

gienia83: dobrze wiedzieć, dzięki...

napisałam tak na wszelki wypadek, myślałam, że już to przerabiałaś przy pierwszym. Generalnie używaj laktatora jak najmniej jak masz nawał !!!!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: napisałam tak na wszelki wypadek, myślałam, że już to przerabiałaś przy pierwszym. Generalnie używaj laktatora jak najmniej jak masz nawał !!!!

ja z córą raz użyłam laktatora w szpitalu, i krótko karmiłam z miesiąc może dwa więc nie wiele wiem na temat karmienia piersią :) także wszystkie cenne rady zaczerpnę :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ok - to ja służę radą - przeszłam chyba przez wszystkie dolegliwości związane z karmieniem - brak pokarmu, nawał wraz z temp. prawie 39st, pogryzione brodawki do tego stopnia, że mi dziecko zaczęło krwią wymiotować bo ją jadło razem z mlekiem a ja tego nie zauważyłam, karmienie z kapturkami, problemy związane z odstawieniem kapturków, no i karmiłam w sumie przez 25 miesięcy :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.