Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeMar 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się i ja niedzielnie

Gienia jak chcesz coś z żelazem i DHA + wszystkie potrzebne witaminki to polecam Centrum Materna DHA, to jest dla ciężarówek jak i kobiet
    karmiących
    Ostatnio płaciłam za nie ok. 46zł
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeMar 18th 2012
     permalink
    _kasiek_: karmienie z kapturkami,

mam takie cuda, ale już mnie do szalu doprowadzają:)

a powiedzci mi bo my wyszliśmy wczoraj ze szpitala i odpadł dzis w nocy pępuszek, wiem ze z cora odpadł po 7dniach, jest na to reguła? kiedy powinien odpasc? czy to bez znaczenia?

Treść doklejona: 18.03.12 08:55
    cheriniatko: Gienia jak chcesz coś z żelazem i DHA + wszystkie potrzebne witaminki to polecam Centrum Materna DHA,

zapisałam nazwę dzięki :) mąż ma bratową w aptece także coś doradzi:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: mam takie cuda, ale już mnie do szalu doprowadzają:)

a powiedzci mi bo my wyszliśmy wczoraj ze szpitala i odpadł dzis w nocy pępuszek, wiem ze z cora odpadł po 7dniach, jest na to reguła? kiedy powinien odpasc? czy to bez znaczenia?

to jak nie musisz to nie karm z kapturkami bo potem dziecko źle chwyta brodawkę i ciężko jest wrócić do karmienia bez nich

Nie ma reguły - niektórym odpadają w 6-7 dobie a niektórym nawet po 14 dniach. Jak wszystko jest ok to nie masz się czym martwić.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: to jak nie musisz to nie karm z kapturkami

sutki mam prawie popękane, bolą strasznie więc jak pociągnie jeszcze z parę razy to krew poleci;/
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    gienia83: sutki mam prawie popękane, bolą strasznie więc jak pociągnie jeszcze z parę razy to krew poleci;/

smarujesz je czymś ??
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    _kasiek_: smarujesz je czymś ??

mlekiem, i wietrze, maz dopiero bedzie szedl do apteki wiec tak sobie radze:)
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Gienia
    kapturki + maść bepanthen powinny pomóc. Ja obcinałam końcówkę kapturka tak żeby wierzch sutka był tylko odsłonięty.
    Z Basią jednak przeżyłam przeokropne zapalenie piersi i dlugo nie pokarmiłam.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    _Magda_: maść bepanthen powinny pomóc.

dokładnie !!!!

zresztą - przyszłym mamom polecam ją spakować do szpitalnej torby !!!!
    --
    • CommentAuthor_Magda_
     permalink
    Tak tak. Przyda się zarówno na pupcię dziecka jak i na brodawki. Reszta maści słabo działały i nie przynosiły ulgi.

A odnośnie kremów do pupci, SUDOCREM nie dla dziewczynek. Zawiera dużo cynku i może doprowadzić do zaklejenia pochwy lub warg sromowych!!. Używana sporadycznie nie szkodzi, ale mówię o każdorazowym użyciu przy przewijaniu. Najlepszy jednak Linomag :thumbup:

Gienia
    Gartulacje dla Ciebie i reszty rozpakowanych. Dawno tu nie byłam.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    _Magda_: A odnośnie kremów do pupci, SUDOCREM nie dla dziewczynek. Zawiera dużo cynku i może doprowadzić do zaklejenia pochwy lub warg sromowych!!. Używana sporadycznie nie szkodzi, ale mówię o każdorazowym użyciu przy przewijaniu. Najlepszy jednak Linomag

generalnie sudocrem to dla mnie do tzw. zadań specjalnych, a na codzień stosowaliśmy Linomag - o taki

http://polskie-leki.com/images/linomag.png
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    i ja witam sie niedzielnie:)) boli jak skurczybyk, pol nocy nie spalam:(( ale teraz szykujac sie na IP wykapalam sie i znow sie wycisza:(( maly jak rano sie przewracal to ja ryczalam z bolu:(( czy to normalne???
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hello!:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    judka25: Farmaceutka poleciła mi zamiast herbaty Urinal

Judytka ja miałam zalecony Femisept Uro , brałam całe opakowanie i mam zrobić przerwę a później znowu brać - też jest bez recepty i mi poleciłą go gin
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    i witam w sloneczną niedzielę
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    witam i ja w piękna niedziele :-0

Gienia, Twój Igorek jest naprawde słodziakiem! I taki kudłaczek :heartsabove: Super robote zrobiłaś :-)

A mnie chyba po raz pierwszy dopadły hormony ciążowe..... wrrrrr... maż mnei wkurza, i rano odbyła się pierwsza ciążowa awantura ;-) oczywiscie przez niego
    :shades: ale ja nie musiałam AŻ tak reagowac :wink:
    No i niedziela w związku z tym moze byc cicha ;-)

A ja należę do tych babek, którym w ciazy włosy rosną bardziej niż przed i w zwiazku z tym pojawiły mi ise na NOGACH :shocked: ja nigdy nie miałam włosów na nogach - nie musiałam się depilowac, bo nic tam nei było, a teraz jestem załamana... Powiedzcie, czy mozna w ciąży używac jakiegoś kremu do depilacji?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Gienia witamy i wyganiamy na rozpakowane.... tam Ci napewno bardziej dzieczyny pomoga :)))))

A ja sie witam w rozpoczetym 32tygodniu!
    8miesiac rozpoczety ... Przedostatni!!!!!!!!:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    I ja się witam w piękny słoneczny dzień:)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny wkleję tu swoje wyniki moczu. Obszukałam już cały internet i już nic z tego nie rozumiem. Nie wiem czy mam się martwić, czy są złe czy nie, może wy coś wiecie więcej. Wydaje mi się, że to badanie ogólne jest ok., ale osad mnie niepokoi. Dostanie się do mojego gina żeby pokazać wyniki graniczy z cudem przez kolejne 2 tygodnie. Planuję wykonać jeszcze posiew. Zerknijcie proszę i napiszcie mi według swojego doświadczenia, czy coś tu jest nie tak. Badanie wykonałam 3 dni po skończonym antybiotyku właśnie na infekcje w moczu.

BADANIE OGÓLNE MOCZU:
    -barwa- żółta
    - przejrzystość- klarowny
    - ciężar- 1.030 (norma 1.010 – 1.035)
    -pH- 6.0 (norma 4.8 -7.4)
    -urobilinogen- w normie
    -leukocyty, azotyny, białko, glukoza, ciała ketonowe, bilirubina, krew- nieobecne
    OSAD W MOCZU:
    -Nabłonki płaskie: pojedyncze w polu widzenia
    -Leukocyty: 0-1 w polu widzenia
    -Bakterie: pojedyncze w preparacie
    -Inne składniki: pojedyncze pasma śluzu
    -Kryształy: szczawiany wapnia, dość liczne
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Nie zamierzam nigdzie stąd uciekać - zadomowiłam się tutaj :) nie wyganiajcie mnie o!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    judka25: -Kryształy: szczawiany wapnia, dość liczne

ja ze swojego doświadczenia wiem, że raczej wapnia nie powinno być w moczu - to chyba coś nie tak z jego przyswajaniem.

A do rodzinnego nie możesz iść po radę, przecież oni też umieją czytać wyniki....może coś ci poradzi ?

Treść doklejona: 18.03.12 12:54
    znalezione na jakimś forum

"Ogólnie szczawiany wapnia w moczu oznaczają za dużą podaż wapnia w organiźmie, mocz ma wtedy odczyn zasadowy.
    Jeśli jesteś w ciąży to pojawienie sie szczawianów w niewysokim stężeniu sie zdarza, ponieważ istnieje skłonność do zalegania (zastoju) moczu w tym czasie i wtedy mogą sie odkładac związki mineralne taki jak szczawiany, ale też sprzyja to infekcjom bakteryjnym. Dlatego też w czasie ciaży zalecene jest picie dużej ilości wody stołowej (lub nisko mineralizowanych), aby jak to sie mówi nerki się "oczyszczały", a mocz nie zalegał w pęcherzu. Jeśli masz jakies bakterie w moczu, to na pewno konieczne bedzie zrobienie posiewu moczu, na tej podstawie lekarz przepisze CI odpowiednie leki. Bakterie są naprawde wredne. Wiem coś o tym z autopsji, bo walczę z nimi od 14go roku życia, a to już kawał czasu.
    W moczu wydalanym przez nerki rozpuszczone są substancje krystaliczne, np. dostarczane z pokarmem wapń i szczawiany. Gdy nasycenie nimi osiąga wysokie wartości, substancje te zaczynają się wykrystalizowywać, tworząc coraz większe konglomeraty- złogi, a w konsekwencji twarde, coraz większe kamienie. Ok. 80% kamieni w układzie moczowym ludzi mieszkających w krajach rozwiniętych to kamienie szczawianowo-wapniowe. Wtedy to już kamica nerkowa."
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    fausti taki śluz jest normalny chyba :) ja też czasem taki mam i wszystko ok

też się witam niedzielnie mało mnie tu bo wiosna wreszcie w ogrodzie. ahh :)
    --
  1.  permalink
    judka25: Ja również witam w słoneczną i leniwą niedzielę :)

I ja się witam. :smile: U mnie zaczęła się owszem dosyć leniwie ale postanowiłam się zabrać za... lekkie sprzątanie. Wiem, wiem niedziela, teoretycznie nie powinno się tego robić. :shamed::shamed: Ale musiałam się za coś wziąć i umyłam balkon. :smile:

Ul_cia: Super robote zrobiłaś :-)

To i zasługa Gieni mężula także, co nie Gienia? :wink::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    katarzynah1987: To i zasługa Gieni mężula także, co nie Gienia?

no mąż syna się nie wyprze bo jak dwie krople wody są
    nawet owłosienie w tych samych miejscach czyt. mąż ma włosy na plecach, klacie ot taki urok:) i syn ma meszek dłuższy nie dość ze na twarzy to i na nogach i plecach :) tyle że blond hehe ubaw po pachy :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gienka, współczuję... Ja po sn dopiero teraz zaczynam dochodzić do siebie... A mówią, że połóg po sn jest łatwiejszy ;)) A ja biorę Matruelle z witamin, bo dużo żelaza straciłam...

Kasiek - bardzo, ale to bardzo zazdroszczę... Dzisiaj miałam załamkę, bo jednak małego nie mogę karmić piersią... Mleka mam bardzo dużo, sutki super, tylko mały wypycha języczkiem sutek, pluje, nie potrafi za cholerę zassać...

No nic, dostaje moje mleko z butelki, dobre chociaż i to :( Ale jest mi przykro, chciałabym piersią karmić, to jest takie... piękne. Ale jak mam do wyboru krzyk mojego maluszka przez godzinę a potem zachrypnięte dziecko (próby przystawiania) albo jego spokój i przytulanie do mnie przy butli to dziękuję, wybieram to drugie. Przykro mi jest, ale dla małego to chyba lepsze. Nawet doradca laktacyjna się poddała...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja też się witam w ten piękny dzień. Siedzimy u rodziców w ogródku, byliśmy na spacerze w lesie, potem na pizzy u Włocha, a teraz siedzę na ławeczce przed domem i robię na drutach śpiworek dla jednej z dzidzi:) Taki dzień, że żyć nie umierać:)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Nawet doradca laktacyjna się poddała...

no coś Ty >? :shocked:

ale to dziwne, że on sutka nie chce a smoczek od butelki zasysa...
    wyjasniła doradczyni czemu tak może być ?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ach, a ja po powrocie do domu wzięłam się za porządku dookoła chaty :) śnieg w końcu prawie zszedł i grabiłam dziś trawkę :D
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: wyjasniła doradczyni czemu tak może być ?

Jedna powiedziała, że to leniuszek po prostu, bo jak samo leci na początku to zlizuje. Po prostu liże pierś... A jak przestaje lecieć to nie potrafi "zassać". Trzyma buźkę wokół brodawki i nic. Nawet nie ssie. Można go pobudzać i nic.

A druga mówiła, że zamiast języczek wysuwać to on go podwija do góry. Tu bym się zgodziła, bo czuję jak on tym jęzorkiem wypycha sutek po chwili i znowu jest krzyk.

A z butelki mu łatwiej najwyraźniej - albo ma wyjątkowe uwielbienie dla silikonu... Dla mnie to nie ma sensu po prostu - jeżeli z dzieckiem walczy kilka osób, żeby zassało, żeby zaciągnął mleko i po godzinie ono jest wykończone, ja wykończona i sfrustrowana to to chyba się mija z celem.
    --
    •  
      CommentAuthorgosik0205j
     permalink
    ewelinda jak sie czujesz pojechalas na ip?
    -- [img][/img]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    the fragile, popieram w zupełności. Stres i na Ciebie i na Malucha nie będzie działał dobrze. Ważne, że w butli Twoje mleczko :) Na zdrówko :)))
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_fragile: Dla mnie to nie ma sensu po prostu - jeżeli z dzieckiem walczy kilka osób, żeby zassało, żeby zaciągnął mleko i po godzinie ono jest wykończone, ja wykończona i sfrustrowana to to chyba się mija z celem.

ano pewnie, że się mija z celem...
    dziwi mnie tylko, że doradczynie nie wiedzą jak pomóc no ale widocznie nie ma sposobu na Twojego synka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    gienia, ja po porodzie, byłam jak mała małpka. Czarna czupryna i właśnie włosy na plecach, czole, skroniach... :) Do tej pory ze mnie polewają rodzice :D
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Teorka - poradziły jedynie, żeby próbować przystawiać raz na kilka dni i może w końcu "załapie". Może. Na razie się cieszę, bo pomimo butli mój Krasnalek się wdzięczy, puszcza do nas bąble i się patrzy z zaciekawieniem jak go mam "ciało do ciała" - a wcześniej był tylko krzyk i wicie. Ciekawe, bo piersi nie szuka... Co to za facet no?! ;)))

Katka - no właśnie, dzisiaj już stresu nie ma, maluch "uśmiechnięty" nawet jak go przewijamy...
    --
    •  
      CommentAuthorBiedronka11
     permalink
    A mnie wczoraj wyszly pierwsze rozstepy!! :sad:
    Jakos myslelam, ze mnie to ominie ale jednak nie! :confused:
    Powiedziano mi, ze ten krem jest naprawde dobry, moze ktoras uzywala? Tylko na istniejace juz z tej firmy.

null
    --
  2.  permalink
    biedronka a co to za firma???
    no niestety czasami rozstepow nie da sie uniknac...pomimo najlepszych mazidel... :(
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    psycho to farmaceutyczna linia ireny eris
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja ten krem dostałam na urodziny i jak skończę mustele, to będę go też używać..
  3.  permalink
    mkd: psycho to farmaceutyczna linia ireny eris

Dokladnie!
    Ja go dzis zaczelam dopiero.. Mam nadzieje, ze pomoze (nie powiekszy) juz na powstale!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja mam mnóstwo próbek najróżniejszych firm( niezła zresztą historia bo chłopak mojej znajomej miał dostarczyć do przychodni kilka bezpłatnych pudeł zestawów wyprawowych dla matek i dzieci, a przychodnia powiedziała że nie chcą takiej akcji promocyjnej więc on się wkurzył i już miał wywalić jak sobie przypomniał o nas :)

teraz mogę przebierać w ziaji, mustelli, pharmaceris i innych :) póki co zaczęłam od ziaji, której w tamtej ciąży używałam i udało się bez rozstępów. Te bardziej renomowanych firm zostawiłam na później,choć myślę że to wszystko zależy od predyspozycji genetycznych.

ja mam zdecydowanie większą skłonność do cellulitu, pękających naczynek i żylaków. W tym wypadku na szczęście nie można mieć wszystkiego :)
    --
  4.  permalink
    No ja tez mam popekane naczynka na piersiach... Ale te rozstepy na brzuchu fatalna sprawa.

mkd a jaki ten krem z Ziaji masz?
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Ja używam od początku pharmaceris i póki co ani jeden skurczybyk się nie pojawił. Tylko ze smaruje się nim rano (na biust jest inny) a wieczorem nacieram oliwka :)
  5.  permalink
    No coz... ja moge miec juz tylko nadzieje, ze wiecej ich sie nie pojawi! Poki co zamowilam jeszcze dwa opakowania tego specyfiku!
    Milego wieczorku!!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nie wiem jak się nazywa po prostu ziajka na rozstępy lubie jego zapach no ale nie wiem jak pachnie reszta.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Dopiero niecaly tydzien temu dowiedzialam sie o ciazy, a przyznam, ze juz mysle nad zakupem kremu na rostepy.
    Ten Pharmaceris jak dokladnie wyglada? Mozecie wkleic linka?
    Naprawde jest bardzo dobry? :)
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    ja mialam zamiar zakupic elancyl ale postanowilam wyprobowac bio oil...i poki co nowych rozstepow brak....stare jakby mniej widoczne...napewno nie widac ich bardziej niz wczesniej...ale najgorsze jeszcze przede mna wiec nie mowie hop
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Psycho_patka - ja wlasnie zlazalam Elancyl za 10.99 funciakow na amazonie, maz mi kupuje 2 opakowania :) zamierzam stosowac juz od teraz :) wiem, ze to troszke pewnie za wczesnie, ale co tam :)
    Wlasnie slyszalam o bio oil, w sensie widzialam go w Bootsie, jest tu moze ktos na forum juz po porodzie kto go uzywal podczas ciazy?

Widzialam, ze sa dwa Elancyl'e , ja kupilam ten :
    http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=36767

Ten drugi jest z Galenica..ale nie moglam znalezc na amazonie..
    mam nadzieje, ze ten tez jest dobry :)
    --
  6.  permalink
    madziauk: Ten Pharmaceris jak dokladnie wyglada?

Na wczesniejszej stronie na dole masz zdjecie!
    No i gratulacje!!!
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dzieki Biedronka.
    A zdjecia niestety nie widze, tylko jakis znak z wykrzyknikiem czarno -bialy :confused:

Treść doklejona: 18.03.12 21:55
    Dziewczyny, mam pytanko, czy mialyscie na poczatku ciazy, takie klocie w okolicy jajnikow/macicy? Takie trzymajace przez kilka minut, pozniej przechodzace?
    Mnie takie cos meczy , wczesniej bylo mniej intensywne..teraz troszke bardziej..
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    madziauk: Ten Pharmaceris jak dokladnie wyglada? Mozecie wkleic linka?
    Naprawde jest bardzo dobry? :)

Madziauk ale ten Pharmaceris producent zaleca używać dopiero od II trymestru, większość preparatów też jest od 3 miesiąca. Nie wiem w którym obecnie jesteś tygodniu ciąży ale jak się dopiero dowiedziałaś (gratulacje :) ) to chyba jednak musisz zwrócić uwagę czy dany produkt może być stosowany od samego początku.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Julita - dziekuje, poszukam informacji o kremach, ktore sa ok, a ktore nie..
    Mozecie cos polecic w takim razie na poczatek do smarowania?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.