Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeMar 20th 2012
     permalink
    madzinka83 ja jestem dokładnie na tym samym etapie co Ty (podejrzałam Twoją kartę ciąży) i też tak czasami mam że wydaje mi się, że jest twardy, naciągnięty, szczególnie na dole. Pytałam ginekologa i mówił, że wcale nie jest taki twardy, jak mówię, ale ja czuję że jest naciągnięty. Skoro Ty też tak masz, jak ja, to chyba to normalne jest :wink:
  1.  permalink
    madziauk: codziennie byly tel, smsy i konferencje skype..

U nas problem polea na tym,ze w Niemczech maz ma problem z internetem bo rzadko jes dostepny na parkingach wiec jak przez skypa rozmowy to Hiszpania lub Francja w zaleznosci na jakim parkingu stanie...Zostaja esy i dzwonienie,ale do tanich nie naleza wiec tylko w weekendy rozmawiamy i to szybko bo kasa leci...

madzinka83: Czy twardy brzuch to taki mega twardy?

Nie pomoge bo nie wiem.Szczerze to nigdy nie mialam twardnienia i nie wiem na czym to polega.
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny kiedy odstawiacie magnez? Bo pod koniec ciazy to juz nie ma co brac, zeby skurczow nie bylo tylko nie wiem do kiedy sie bierze! Gdzies do konca 37 tc nie?
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    judka25: też tak czasami mam że wydaje mi się, że jest twardy, naciągnięty, szczególnie na dole. Pytałam ginekologa i mówił, że wcale nie jest taki twardy

Moja ginka też twierdzi, że wszystko ok. Widocznie tak to jest, ale to moja pierwsza ciąża i wszystko dla mnie jest nowością.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    a czy twardnienie brzucha jest bolesne ???

dziewczyny mam problem strasznie mnie obsypało na twarzy ( szczególnie w okolicy ust, trochę na dekolcie) znacie jakieś kremy lub maści bezpieczne i przede wszystkim skuteczne w ciąży?

Wyglądam strasznie, nie ma dnia żeby jakiś nowy ,,syf,, się nie pojawił :fierce:
    --
  3.  permalink
    Biedronka11: Dziewczyny kiedy odstawiacie magnez? Bo pod koniec ciazy to juz nie ma co brac, zeby skurczow nie bylo tylko nie wiem do kiedy sie bierze! Gdzies do konca 37 tc nie?

Sam Mg bierzesz? czy on jest w witaminach? Mysle,ze raczej nie powinien wplywac na skurcze porodowe.W ciazy z cora bralam witaminy do konca i normalnie sie skurcze porodowe zaczely....

rumba: dziewczyny mam problem strasznie mnie obsypało na twarzy ( szczególnie w okolicy ust, trochę na dekolcie) znacie jakieś kremy lub maści bezpieczne i przede wszystkim skuteczne w ciąży?

Ja z cora w ciazy nic nie mialam na twarzy tak teraz cala w krostach jestem:confused: Kupilam tonik i krem gleboko nawilzajacy i widac lekka poprawe,ale szalu nie ma. Dobry podklad zakrywa wszystko:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mnie też obsypało okropnie... Tzn mam tak partiami: jak wyskakują, to jest ich pełno, potem schodzą i od nowa... Na dekolcie non stop coś mam, na plecach to juz w ogóle :confused: Nawet na tyłku mi zaczęły wychodzić !
    --
  4.  permalink
    Lece dziewczynki bo maz zabiera mnie do kina na 21.00 i musze sie naszykowac:bigsmile::bigsmile: Mloda padla to tesciowa raz na jakis czas zajrzy do niej a my sobie odpoczniemy:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Cobraczek: Sam Mg bierzesz? czy on jest w witaminach?

Biore zestaw witamin ale i osobny magneB6. I wlasnie ten magnez byl po to, zeby wyciszyc za wczesne skurcze ale teraz to juz moze trzeba by to odstawic.. Zadzwonie jutro do lekarza i zapytam!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Coś ślepa jestem kurcze :tooth: Brat mi przyniósł takie mleczko w tubce zagęszczone słodzone i przeczytałam na nim "karmelowe". Jem, jem i coś tak mi nie pasuje -troche gorzki ten karmel! No ale zjadlam połowe... Patrze na tubke jeszcze raz, a tam jest napisane "kakaowe" :tooth: A co najlepsze kakaowego nigdy nie lubiłam ...:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    mnie twardnienie brzucha nie boli nigdy, a co do mężow to ja sie wkurzam jak mój czasami wraca po 22giej :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Wlaśnie zrzuciłam na fretke talerz o.O
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Biedronka11: Dziewczyny kiedy odstawiacie magnez? Bo pod koniec ciazy to juz nie ma co brac, zeby skurczow nie bylo tylko nie wiem do kiedy sie bierze! Gdzies do konca 37 tc nie?

mi Ginka powiedziała, że leki które mi po wypisie przepiasali ( luteine 2x2 mg2x1)
    mam brac do nast wizyty... czyli do skończonego 36tc
    podobno potem już nie ma sensu:)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Cobraczek miłego seansu:)

Czytałam gdzieś, że na pryszcze dobra jest maść Benzacne tylko nie wiem czy bezpieczna jest w ciąży - opinie są podzielone:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    rumba ja stosuje krem avene cicalfate,poleciła mi go moja lekarka z imunologii.
    Kiedyś poleciła mi kosmetyczka.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink

ja nie odstawiłam w ogóle i urodziłam bez problemu....ale Ty i tak masz jeszcze czas nawet do tego skończonego 37tc, więc spokojnie możesz na wizycie zapytać
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeMar 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Oooo dzięki Gina:) Teraz kwestia czy jest dostępny w Pl:)

Jest:)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Jest dostępny kosztuje około 40 zł.
    Ja używam tej firmy kosmetyki i La roche,ponieważ mam problemy ze skórą.
    Są fantastyczne
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Gina masz na myśli ten krem?

http://www.ceneo.pl/765626
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Biedronka11: Dziewczyny kiedy odstawiacie magnez? Bo pod koniec ciazy to juz nie ma co brac, zeby skurczow nie bylo

Mi go ginka odstawiła gdzieś w 26 tc i do dzisiaj skurcze mi się nie pojawiły a JUŻ POWINNY :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Tak to ten.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    uciekam Kochane :) Rozmawiam sobie z moim Przemciem na skypie :) Na szczęście mamy codziennie kontakt a na weekendy to już w ogóle... całymi dniami czasem gadamy :) Buziole i słodkich senków :***
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    O rany wlasnie dzwonil Wojtek i niezłą wiadomość mi przekazał. Dziewczyna naszego znajomego źle się czuła od rana dzisiaj, pojechala do szpitala i okazalo się że jest w ciaży w 12 tc! :shocked: Żadnych objawów nie miała a w ten weekend jeszcze piła i paliła :shocked: Wow. Ja się dowiedziałam gdzieś w 4-5 tygodniu a wizyte mialam w 6tc pierwszą u lekarza. Ona niedlugo juz zaczyna 2 trymestr -cały 1 ją ominął :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O Rumba, Cobraczek - widze, ze my sierpniówki mamy problemy z cera :devil: Ja od poczatku mam problem z szyją :shocked: tyle mi tam wysypało, i co jedna schodzi to nastepna sie pojawia :shocked: a ja nigdy tak naprawde trądziku nie miałam...... to teraz sobie skóra odbija. Czekam, aż mi to cholerstwo zlexie, bo patrzeć na siebie nie mogę

nikkitta
    to ona becikowego nie dostanie! Bo do 10 tyg trzeba do lekarza iść...... ups
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: to ona becikowego nie dostanie! Bo do 10 tyg trzeba do lekarza iść...... ups

Wiem właśnie, jak będę rozmawiała z Wojtkiem to mu powiem żeby przekazal temu znajomemu bo oni razem pracują. No cóż... Niestety nie każda kobieta odczuwa objawy wystarczająco wcześnie...
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    rumba: a czy twardnienie brzucha jest bolesne ???

Mnie nie bolało. Po prostu jest twardy i tyle.

Dziewczyny niepokoi mnie temat toksoplazmozy. W pierwszej ciąży miałam igg i igm ujemne czyli nie choruję i nei chorowałam. Teraz mam iig dodatni 356,8 igm ujemy czyli nie choruję, ale chorowałam Tylko pytanie… kiedy? A jeśli niedawno? Jeśłi w ciąży? Lekarka nie zwróciła uwagi na to, a ja jej nie zapytałam. Na necie napisali, że igg>300 a mam 356,8 może swiadczyć o zakażeniu przebytym niedawno lub będącym w toku. A jeśłi nawet byłam chora niedawno to co teraz?!
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    nibriana: Dziewczyny niepokoi mnie temat toksoplazmozy. W pierwszej ciąży miałam igg i igm ujemne czyli nie choruję i nei chorowałam. Teraz mam iig dodatni 356,8 igm ujemy czyli nie choruję, ale chorowałam Tylko pytanie… kiedy? A jeśli niedawno? Jeśłi w ciąży? Lekarka nie zwróciła uwagi na to, a ja jej nie zapytałam. Na necie napisali, że igg>300 a mam 356,8 może swiadczyć o zakażeniu przebytym niedawno lub będącym w toku. A jeśłi nawet byłam chora niedawno to co teraz?!

nibriana, mi w pierwszej ciąży wyszło toxo podobnie jak teraz tobie i lekarka zleciła od razu awidność toxo żeby określić kiedy przechodziłam zakażenie.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nikkitaa: pojechala do szpitala i okazalo się że jest w ciaży w 12 tc!

no ta ja się trochę wcześniej dowiedziałam- 8tc:)
    na wizycie byłam w 9tyg, ale nie prowadzę ciąży u tego samego lekarza, tam byłam jednorazowo i też się zastanawiam co z becikowym...
    każdą wizyte mam w tym samym miejscu ( LUX MED lub CM LIM) oni w systemie mają, że byłam na wizycie wtedy we wrześniu i mam nadzieję, że moja ginka wystawi mi zaśwaidczenie, że byłąm pod opieką przed 10 tc...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Napewno wystawi - bo to nie trzeba chodzic do tego samego lekarza - a tym bardziej jak w tym samym Centrum Medycznym - to bez problemu (tak mi sie wydaje) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jeśli maja w dokumentacji, że bylaś to nie będzie problemu ;) Czytałam, że jeśli np ktos chodzil za granica do lekarza, to jeśli okaże w polsce kopie dokumentacji przetłumaczoną na polski język to tez dostanie becikowe. Więc tym bardziej Ty problemu nie powinnaś mieć ;D
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    flavia: ale nie prowadzę ciąży u tego samego lekarza, tam byłam jednorazowo i też się zastanawiam co z becikowym...

Flavia mi ciążę potwierdził lekarz w 7tc u którego leczyłam niepłodność i ustaliliśmy, że ciążę będę prowadziła u jakiegoś gina w swoim mieście (co by dojazdy i koszty wizyt w klinice mnie nie dobiły). Ginka do które poszłam na prowadzenie ciąży (gdzieś w 11 tc) w związku z tym, że miałam USG z 7 tc od tamtego gina to zakładając mi kartę ciąży wpisała jako pierwszą wizytę właśnie tamtą z 7tc i jeszcze sama powiedziała, że musi tak zrobić żebym z becikowym problemów nie miała.

Jak masz jakiś dokument z tamtej wizyty to nie będzie problemu.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A nam dziś przyszły wyniki amniopunkcji i duża dzidzia (bo tylko dużą się udało zbadać) to zdrowe 46XX, czyli już na 200% będzie Patrycja :) A mała dzidzia też się chyba ma dobrze, bo kopie, czka i w ogóle pełen zestaw :)
    Właśnie wróciliśmy ze szkoły rodzenia - dziś na początek mieliśmy pielęgnację noworodka, czyli tak trochę od d... strony, ale było ciekawie... No i z racji posiadania bliźniąt dostaliśmy wszystkie gadżety razy 2 :)
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    JULITA1610: Jak masz jakiś dokument z tamtej wizyty to nie będzie problemu.

Powinna mieć wpisaną wizytę w karcie u lekarza wiec jeśli do niego pójdzie po kopie czy coś to tez problemu nie powinno być :wink:

Treść doklejona: 20.03.12 21:47
    doti_p: A mała dzidzia też się chyba ma dobrze, bo kopie, czka i w ogóle pełen zestaw :)

Jak to można odróżnić, która dzidzia kopie? :D
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    nikkitaa:
    Jak to można odróżnić, która dzidzia kopie? :D

Mała dzidzia leży po prawej, duża po lewej, czyli jak coś czka mi przy prawej ścianie brzucha, to na pewno mała dzidzia, bo duża już tam nie wlezie :) Ostatnio na wizycie pytałam, czy jeszcze mogą się przemieszczać i zamieniać miejscami, ale dr powiedziała, że normalnie jeszcze byłaby jakaś szansa, ale przy bezwodziu mała dzidzia nie może się przemieszczać po brzuchu tylko sobie tkwi tam gdzie się przytwierdziła i rusza się w obrębie tego miejsca :)
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    JULITA1610: Jak masz jakiś dokument z tamtej wizyty to nie będzie problemu

mam jedynie skierowanie na badania ktore mi dała... oni w systemie maja 'opisy' wizyt, wyniki badań itd wiec mam nadzieję że nie beda robić problemu, a
    karte ciąży mam od 20 tc ( długa historia :neutral:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    doti_p to jak obie zaczynają harcować to masz niezłe wstrząsy pewnie :bigsmile: Ciekawa jestem jak to jest przy ciąży mnogiej ah :bigsmile: Mieć takie dwa skubańce w brzuszku ^^
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    nikkitaa: doti_p to jak obie zaczynają harcować to masz niezłe wstrząsy pewnie :bigsmile:

Oj cały brzuch mi chodzi... Aż czasami zwijam się z bólu jak mnie obie dzidzie po przeponie tłuką.
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    doti_p: Aż czasami zwijam się z bólu jak mnie obie dzidzie po przeponie tłuką.

Mnie jeszcze tak mocno nie kopie maluch ;) W ogóle w pojedynczej ciąży kiedy mniej więcej zaczyna tak mocno kopać, że aż boli ?

Treść doklejona: 20.03.12 22:32
    I jeszcze mam pytanie ... po jakim czasie można z dzieckiem wychodzić na spacery? Słyszałam, że po 1 miesiącu... :wink:
    --
  6.  permalink
    Mnie polożna pozwoliła po 2 tygodniu,ale mały urodzł się w maju kiedy było gorąco. Pierwszy tydzien siedział w domu, drugi ,,sie chartowal,, czyli pierwszy dzien 10min na zewnatrz, w kolejnym dniu 15, 20 i tak dalej. I za pierwszym dniem spacerku nie łaziliśmy nie wiadomo ile.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nikkitaa: I jeszcze mam pytanie ... po jakim czasie można z dzieckiem wychodzić na spacery? Słyszałam, że po 1 miesiącu... :wink:

:shocked::shocked::shocked:
    o matko :smile:

ja kiedyś słyszałam, że dopiero po chrzcie :devil:
    w takim przypadku nasza córka ani raz jeszcze z domu by nie wyszła :cool::cool::cool:

ja Ninę zabrałam pierwszy raz jak miała 10 dni
    bez żadnego wcześniejszego hartowania
    a to był początek listopada więc dużoooo zimniej niż teraz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dobrze wiedzieć ;D Bo w sumie jak urodze w lipcu to będzie cieplutko ... Więc chyba po tych 10 dniach już tak bezpiecznie bedę mogła wyjść :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    w lipcu to ja bym od razu z dzieckiem wyszła, nawet tych 10 dni nie czekała :smile:
    jak ja się urodziłam [w kwietniu 83] to było ponoć tak mega gorąco, że ze szpitala mnie rodzice w wózku wieźli do domu [jakieś 30 minut drogi] ubraną tylko w kaftanik i pieluchę bo bylo ze 35 stopni :wink:
    dziwię się jak mama taki kawał przeszła
    chociaż w sumie ani 1 szwa nie miała, więc może dlatego jej było łatwo hahahahhaa
    --
  7.  permalink
    Czesc dziewczynki!:wink:

Wlasnie wrocilismy z seansu..blismy na filmie'' Hans Kloss.Stawka wieksza niz smierc,polecam nawet nie wiedzialam,ze nasi potrafia zrobic tak dobry film bo naprawde jest dobry...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 21st 2012
     permalink
    Hej Dziewczyny !!! Ani razu nie obudziłam się w nocy, hurraaa w końcu sie wyspałam :bigsmile:

Co do spacerów, jeśli tylko będzie ciepło i pozbieram się jakoś po porodzie, to jak najszybciej śmigam z małą do ogrodu albo nad rzekę :) Nie widzę powodu, dla którego miałabym czekać dwa tygodnie.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Moja corka (z maja) urodzona we wtorek, juz w sobote na pierwszym spacerze byla.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa: Bo w sumie jak urodze w lipcu to będzie cieplutko ... Więc chyba po tych 10 dniach już tak bezpiecznie bedę mogła wyjść

ja w październiku urodziłam w wyszłam chyba na 11 czy 12 dobę.....kto takie bzdury opowiada, że po miesiącu ??
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja wczoraj chyba zaliczyłam jednorazowy wybryk z tym spaniem do 11.. Wieczorem ułożyć się nie mogłam, bo na jednym boku kopała jedna dzidzia, na drugim druga, słabo spałam, brzuch w nocy bolał od leżenia i o 7 się Obudziłam, a mogłam spokojnie do 8 pospać:(
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 21st 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA: jak ja się urodziłam [w kwietniu 83] to było ponoć tak mega gorąco, że ze szpitala mnie rodzice w wózku wieźli do domu

mnie tez ... (lipiec 82) ... 15minut spacerkiem ...

Wczoraj zrobilam sobie pierwsze wyjscie z domu od 3 tygodni... pojechalismy do sklepu "Sogno del bambino" - Sen dziecka ... rozbroily mnie ceny...
    Kocyk ktory mi sie bardzo podoba (80x80)... 69,00 euro!!!!! Posciel do wozka Poszewka na poduszke i kolderke 89,00 euro !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hello:bigsmile:

dzis rozpoczynamy 23 tydzien:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dzień dobry .... ja się melduje ... choć tak zmęczona jak diabli :( nie wiem co się zemną dzieje jestem bezsilna, ciagle zmęczona do d...y to ! :cry::cry::cry::cry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.