Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeMar 21st 2012
     permalink
    Sauri każdy aparat inaczej podaje wagę- moja jest o tydz młodsza od twojego a waży niecałe 600g i ginka powiedziala, ze ok, nie spada pon 10 centyla. Dzieciaczki chyba szybko zaczynają przybierać dopiero od 3ciego trymestru
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    justa, mag_dre - dzięki za odpowiedzi :)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Pamiętaj, że waga jest SZACOWANA na podstawie kilku innych wymiarów, wystarczy, że lekarz się "omsknie" o mm na którymś wymiarze i już ci się waga zmienia. Poza tym każdy aparat może pokazywać co innego i drobne rozbieżności są w normie. A no i jeszcze dziecko może się inaczej ułożyć i od razu pomiar inny jest. Więc ja bym się absolutnie nie przejmowała dziennym przyrostem wagi.
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Słuchajcie znalazłam jeszcze coś takiego:

Według Kalendarza Ciąży (\"Ciąża tydzień po tygodniu\") i częściowo z
    gazety \"Ciąża bez lęku\" :

tydzień 5 - zarodek ma długość 2 mm (jak pestka jabłka)

tydzień 6 - długość od czubka głowy do krzyża około 2-4 mm (połowa paznokcia małego palca). Worek owodniowy ma pojemność ok. 2-3 ml

tydzień 7 - długość 5-13 mm (wielkość pastylki). Waga 0,8 g

tydzień 8 - długość 14-20 mm (ziarnko fasoli). Waga 3g

tydzień 9 - długość 22-30 mm (truskawka). Waga 4g

tydzień 10 - długość 31-42 mm (śliwka węgierka). Waga 5g (tyle co ząbek czosnku)

tydzień 11 - długość 44-60 mm (jak kurze jajo). Waga 8g (płaska łyżeczka cukru)

tydzień 12 - długość ok. 61 mm. Waga 9-13g (tyle, ile cukierek)

tydzień 13 - długość 65-78 mm (jak brzoskwinia) . Waga 14-20g ( tyle co dorodna rzodkiewka)

tydzień 14 - długość 80-103 mm (pomarańcza). Waga 25g (to waga moreli)

tydzień 15 - długość 93-113 mm. Waga 50g (tyle co kromka chleba)

tydzień 16 - długość 108-116mm. Waga 80g (tyle, co poł kubeczka jogurtu)

tydzień 17 - długość 11-12 cm (tyle co nasza dłoń). Waga 100g

tydzień 18 - długość 12,5-14 cm (a wyprostowane 25 cm). Waga 150g (to waga
    kolby kukurydzy)

tydzień 19 - długość 13-15 cm. Waga 200g

tydzień 20 - długość 14-15 cm. Waga 260g (jak dojrzałe awokado)

tydzień 21 - długość ok. 18 cm (jak duży banan). Waga 300g (jak 2 nektarynki)

tydzień 22 - długość ok. 19 cm. Waga 350g (trzy gruszki)

tydzień 23 - długość ok. 20 cm. Waga 450g

tydzień 24 - długość ok. 21 cm. Waga 530g

tydzień 25 - długość ok. 22 cm. Waga 700g

tydzień 26 - długość ok. 23 cm. Waga 850g

tydzień 27 - długość ok. 24 cm. Waga 1000g

tydzień 28 - długość ok. 25 cm. Waga 1100g

tydzień 29 - długość ok. 26 cm (z wyprostowanymi nóżkami, ok. 37 cm). Waga 1250g

tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g

tydzień 31 - długość ok. 28 cm Waga 1600g

tydzień 32 - długość ok. 29 cm(z wyprostowanymi nóżkami 41 cm). . Waga 1800g

tydzień 33 - długość ok. 30 cm. Waga 2000g

tydzień 34 - długość ok. 32 cm. Waga 2250g

tydzień 35 - długość ok. 33 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 45 cm). Waga 2550g

tydzień 36 - długość ok. 33 cm. Waga 2750g

tydzień 37 - długość ok. 35 cm (z wyprostowanymi nózkami - 47 cm). Waga 2950g

tydzień 38 - długość ok. 35 cm. Waga 3100g

tydzień 39 - długość ok. 36 cm. Waga 3250g

tydzień 40 - długość z wyprostowanymi nóżkami ok. 48-51 cm. Waga 3500 -....

Wiem, że nie należy się tym za bardzo sugerować, ale podglądowo - może się przyda :smile:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dzieciaczki chyba szybko zaczynają przybierać dopiero od 3ciego trymestru
    --

To tez jest różnie, u mnie np. nasza Kruszynka od jakiegoś15tc zaczęła szybko przybierać i wyprzedać termin o jakieś dwa tyg. i utrzymywało sie to z małymi wahaniami do teraz. co prawda nadal wg usg wyprzedza termin wg OM o jakieś 10dni ale głównie za sprawą długich nóżek. Zalezy równiez duzo od sprzętu poza tym usg lubi oszukać w sprawie wagi....
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    doti_p - dzięki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri78: tydzień 28 - długość ok. 25 cm. Waga 1100g

tydzień 29 - długość ok. 26 cm (z wyprostowanymi nóżkami, ok. 37 cm). Waga 1250g

tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g

no to ja pewnie będę miała już około 1,5kg dziecka bo na każdym USG jest starszy około 10dni....oj czuję to czuję :confused:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Pamiętaj, że waga jest SZACOWANA na podstawie kilku innych wymiarów

Dokładnie, szacowana na podstawie o ile sie nie myle obwodu główki, obwodu brzuszka i długości kości udowej.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMar 21st 2012 zmieniony
     permalink
    katka_81 ja na Twoim etapie w ogóle brzuszka nie mialam :)

nikkitaa jednak miałam dobre przeczucie, co do Twojej córci :) Gratulację!!!

Treść doklejona: 21.03.12 15:06
    Moja mała miała w 22 tyg prawie 500g i termin z OM wyprzedzała tylko o 3 dni...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Vsti: nikkitaa jednak miałam dobre przeczucie, co do Twojej córci :) Gratulację!!!

Ano widzisz masz dobrą intuicję ;D Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny a co Wy się tak tą wagą martwicie co?
    Przecież jesteście pod stałą kontrolą ginekologów, robicie usg. Jak lekarz się za bardzo wagą nie martwi to Ty też się nie zamartwiajcie:)))

Do nas dziś dotarła przesyłka z wózkiem i chodzę nakręcona jak nie wiem:))) CO najmniej jakbym kupiła nowy samochód:)
    Wózek jest absolutnie świetny:)))
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Nikittaa gratuluję córy :bigsmile: leż i się oszczędzaj, ja nie wiem co z tymi szyjkami ostatnio, powariowały czy co ?
    Mam pytanie lekarz Ci powiedział, że będziesz mieć duże problemy z donoszeniem ciąży. Na jakiej podstawie ? tej szyjki właśnie ? Bo ja trochę zielona jestem.. Czy już raz skrócona szyjka nie może się wydłużyć ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Z tymi pomiarami dziecka to są dwie możliwości wyliczeń. Moja ginka na USG podaje mi oba i czasami jest spora różnica.

EFW1 (przybliżona waga dziecka1) - AC,FL,HC,BPD
    gdzie: AC - obwód brzucha dziecka, FL - dł. kości udowej, HC - obwód główki, BPD - wymiar dwuciemieniowy główki

EFW2 (przybliżona waga dziecka2) - BPD,AC
    gdzie: BPD - wymiar dwuciemieniowy główki, AC - obwód brzucha dziecka

Jeżeli dobrze pamiętam to te pomiary z EFW1 są bardziej wiarygodne
    a u mojej małej gdzieś w 22tc wyszło z EFW1- 471g a z EFW2- 521g. Jakiś czas temu różnica była już dużo większa bo jak jeden wymiar pokazał ponad 2400g to drugi już tylko jakieś 2100g.
    Dodatkowo po 14 tygodniu pomiary są coraz mniej precyzyjne bo dziecko ma już możliwość zgięcia się lub wyprostowania. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Nikkitaa gratuluję córeczki!!! :)
    A szyjką nie martw się na zapas tylko odpoczywaj ile się da!!!
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    JULITA1610: Z tymi pomiarami dziecka to są dwie możliwości wyliczeń. Moja ginka na USG podaje mi oba i czasami jest spora różnica.

Z ciekawości zerknęłam na ostatnie badania od Roszkowskiego i mam wagę szacowaną na 4 różne sposoby, z różnicą ok. 20g między oszacowaniami :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson: Do nas dziś dotarła przesyłka z wózkiem i chodzę nakręcona jak nie wiem:)))
    no ja już też nie mogę się doczekać wózka, żeby go porozkładać itp. :D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja właśnie wcinam swoją zachciankę, która chodziła za mną od wczoraj - twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurcikiem naturalnym :) I teraz się delektuję, mniammmm :)))
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja mam EFW bez 1 lub 2 same EFW :p + zrobione te 4 pomiary AC,FL,HC,BPD :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    penny: Mam pytanie lekarz Ci powiedział, że będziesz mieć duże problemy z donoszeniem ciąży. Na jakiej podstawie ? tej szyjki właśnie ? Bo ja trochę zielona jestem..

No mówił na podstawie tej krótkiej szyjki -też jestem w tych tematach zielona i nie wiem w sumie jak bardzo źle jest... Powiedzial, że szyjka powinna mieć ok. 3.5cm -4cm a moja ma 0,5cm -1cm więc no troche różnicy jest ale znów nie wiem jak bardzo to zagraża ... Mam mętlik w głowie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    katka_81: twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurcikiem naturalnym :)
    :crazy: oooooo ja też chcę....... :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Vsti: zapraszam, podzielę się :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    katka_81: a ja właśnie wcinam swoją zachciankę, która chodziła za mną od wczoraj - twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurcikiem naturalnym :) I teraz się delektuję, mniammmm :)))

Ja cos apetyt stracilam. Dzisiaj zjadłam o 10 rano płatki z mlekiem, później koło 12 mały kawałek ciasta no i teraz ledwo zjadlam pół kiełbaski z opiekacza (coś a'la kiełbaska z grilla) z frytkami z 3 małych ziemniaków :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    doti_p: Z ciekawości zerknęłam na ostatnie badania od Roszkowskiego i mam wagę szacowaną na 4 różne sposoby, z różnicą ok. 20g między oszacowaniami :)

Ja też sprawdzałam wszystkie USG i akurat na tym z 13 tc od Roszkowskiego (tylko raz u niego robiłam) mam tylko jeden pomiar, ale wtedy to głównie szacowaliśmy ryzyko trisomii i to chyba było wtedy najważniejsze :wink:

Dodatkowo jak porównuję sprzęt Roszkowskiego a mojej ginki to niebo a ziemia :wink: więc może u mojej większe odchyłki wychodzą :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    katka_81 ale mi smaka narobiłaś, jadę zaraz do sklepu :D byleby była rzodkiewka :D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    nikkitaa: ja dziś zjadłam jajko na śniadanko, w międzyczasie z 2 kanapki, jabłuszko a teraz twarożek. I to prawdopodobnie mój ostatni posiłek. Zawsze 16-17 pojawiają sie nudności potworne i koniec jedzenia. Mi apetyt tez spadł. Nawet nie mam ochoty na obiady :/

Treść doklejona: 21.03.12 16:17
    Vsti - leć, przynajmniej zdrowo sobie pojesz :) I maluszek tez :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Oj ja dłuuuugo nie miałam apetytu i waga mi stała w miejscu, ale za to teraz nadrabiam straty... :devil: niby aż tak dużo nie jem, a kg idą w górę i to w zastraszającym tempie, mam nadzieję, że tak tylko do jakiegoś czasu, bo jak do końca ciąży to będę idealną kulką 164 cmx164cm :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    JULITA1610:
    Ja też sprawdzałam wszystkie USG i akurat na tym z 13 tc od Roszkowskiego (tylko raz u niego robiłam) mam tylko jeden pomiar, ale wtedy to głównie szacowaliśmy ryzyko trisomii i to chyba było wtedy najważniejsze :wink:

Ja chodzę do niego do szpitala (tam ten sprzęt jeszcze lepszy niż w prywatnym gabinecie, bo podczas mojej 3 wizyty przyszedł nowiuteńki aparat, kupiony za unijne €€€€). Na tych usg z 13tc jeszcze nie mam wagi szacowanej, dopiero od 15tc mam, a dopiero w 21tc mam na 4 różne sposoby :)

A propos apetytu - ja dziś siedzę na kanapie, robię tłumaczenie od rana i CIĄGLE chce mi się jeść... Staram się robić sobie przerwy w jedzeniu ale kiepsko mi idzie...
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    doti_p: Staram się robić sobie przerwy w jedzeniu ale kiepsko mi idzie...
    bo dwie dzidzie więcej potrzebują jedzonka :)) Co dwa brzuszki to nie jeden :))

To ja może wejdę na wagę... :neutral:
    ... i +4,5 kg po obiedzie, kawie zbożowej i ciastku... źle nie jest... tylko ostatnio, co tydzień 1 kg więcej :wink:

Zostało 15 tygodni x 1 kg= 15 kg
    15kg+4,5kg= 19,5 kg :shocked::crazy::crazy::crazy: (oczywiście tak dla śmiechu te wyliczenia, proszę nie brać na poważnie :D )
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Vsti: To ja może wejdę na wagę... :neutral:
    A ja może właśnie nie :) Omijam szerokim łukiem w drodze do kuchni :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti mi tez przybywa teraz kilogram na tydzien:sad:

Treść doklejona: 21.03.12 16:39
    Mam pytanie za tydzień robię test z glukozy 75g- jakie wyniki sa w normie dla tego testu?
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Kakai: Vsti mi tez przybywa teraz kilogram na tydzien:sad:
    To taki czas w ciąży, kiedy najbardziej chyba rośniemy... Chociaż ja znów przystopowałam i boję się, że mnie dr ochrzani jak przyjdę na wizytę, bo trzymam na razie poziom 3,5kg od początku ciąży (od wizyty 2 tyg. temu nic nie przybrałam), z czego ponad 1kg to dzieci...
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    doti_p: To taki czas w ciąży, kiedy najbardziej chyba rośniemy... Chociaż ja znów przystopowałam i boję się, że mnie dr ochrzani jak przyjdę na wizytę, bo trzymam na razie poziom 3,5kg od początku ciąży (od wizyty 2 tyg. temu nic nie przybrałam), z czego ponad 1kg to dzieci...

To faktycznie malutko, jescze przy dwójce. Bo ja juz 6 kg od początku ciązy:cry: ale jem slodycze:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    katka_81: ja właśnie wcinam swoją zachciankę

kochana ja na śniadanie też dokładnie to jadłam, rzodkiewka była the best :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    doti_p: bo trzymam na razie poziom 3,5kg od początku ciąży (od wizyty 2 tyg. temu nic nie przybrałam), z czego ponad 1kg to dzieci...

Doti Ty wyglądasz bardzo szczupło. Jak na bliźniaki i już 24tc to przyrost masz i tak rekordowo niski, więć jak sobie jednego dnia pofolgujesz to tragedii nie będzie.

Ja chyba jakoś w okolicach 26 tc zaczęłam najwięcej przybierać i zdarzały mi się raz na jakiś czas takie dni kiedy najeść się nie mogłam. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Aha a powiedzcie czy Wy cala ciąże bierzecie witaminty typu femibion? bo ostatnio slyszalam ze nie jesc za duzo bo masa urodzeniowa jest większa przez to:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Kakai ja zaczęłam brać od drugiego trymestru, najpierw centrum materna, potem falvit mama i linocomplex (DHA), w pierwszym moja dr mówiła, że spokojnie odpowiednią dietą sobie przyswoję co potrzeba. Potem sama ją trochę zmolestowałam, żeby mi doradziła, bo stwierdziłam, że dieta w okresie zimowym nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej ilości witamin 2 dzieci.
    Co do folgowania sobie, to ja sobie wcale nie żałuję, a przytyć nie mogę... Ale przed ciążą miałam podobnie, więc może taki mój urok.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    to fajnie masz:bigsmile: ja biorę femibion od 12tc, podpytam czy nadal mam brac
    --
  1.  permalink
    JA np nie biore wogóle moja położna odradziła gdyż naprawde ponoc masa ur dziecka jest duża.W pierwszej ciązy nie brałam żadnych witamin teraz tez nie dopiero zaczne brać pod koniec ciązy gdyz boje się nadmiernej utraty włosów jak porzednio a czeka mnie po porodzie wkońcu upragniony slub kościelny a łysa do slubu nie chciałabym iść
    -- ,
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Kakai: Aha a powiedzcie czy Wy cala ciąże bierzecie witaminty typu femibion?

Mi mój gin od Napro jak potwierdzał ciążę to powiedział, że jeżeli moja dieta będzie zbilansowana to i bez witamin ja i dziecko będziemy zdrowi i owszem mówił, że często witaminy mają wpływ na zwiększenia wagi dziecka. Powiedział jeszcze, że jeżeli mam się czuć źle z tym, że witamin nie biorę i sobie miałabym z tego powodu robić wyrzuty, że za mało się staram to mam je brać a decyzja należy do mnie.

Za to ginka, która prowadziła moją ciążę ciążę po 7 tc cały czas mi o witaminach przypominała i pytała czy biorę a ja, że tak bioooorę sumiennie.

A prawda jest taka, że przez całą ciążę zużyłam tylko 2 opakowania witamin dla ciężarnych (opakowania po 30szt). Teraz zaczęłam 3 opakowanie ale ja zwyczajnie ciągle zapominam o tych witaminach, biorę je dopiero jak mi coś/ktoś o nich przypomni (tak jak akurat teraz nasza rozmowa tutaj :wink:) a moje wyniki krwi są bardzo dobre, żadnej anemii się nie nabawiłam.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    No ja nie dość, że anemia, to jeszcze wyższa masa urodzeniowa akurat nam nie grozi, więc mogę sobie brać :) Wcześniej na anemię brałam żelazo i ciągle mi spadało, odkąd włączyłam dodatkowo witaminy (kolejna dawka żelaza), wreszcie przestało spadać.. Ale gdyby nie zima i dwójka dzieci, to chyba bym nie brała nic dodatkowo, bo ja też zawsze zapominam :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TO jak dokoncze femibion to chyba przestane brac, bo nie chce urodzic byczka:bigsmile: morfologie mam ładna, tylko krwinek czerwonych mało:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi gin. też nie kazał brać żadnych dodatkowych witamin, bo morfologię mam bdb, jak na ciążę. Jak sobie przypomnę to łykam żura-vit, folik ( do 12 tyg. brałam codziennie), a teraz codziennie jedynie magnez na moje bolące nogi :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny nie koniecznie z tymi witaminami. Ja brałam Materne od 14tc do końca ciąży sumiennie jedną dziennie i mała urodziła się 3200g więc to nie jest oszałamiająca waga...

Treść doklejona: 21.03.12 18:40
    Teraz na razie mam brać folik do następnej wizyty za 2 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ojej przysnęlo mi się przed tv o.O Teraz nie zasne w nocy :devil:

Mi lekarz powiedział, jak pytalam na początku, że on odradza mi witaminy, bo to jednak chemia i lepiej żebym jadła owoce i warzywa, bo zdrowiej na tym wyjde, a wyniki krwi miałam bdb. Jednak zażywałam chwile falvit mama na samym początku (tak kolo 6-7tc) tylko wymiotowałam po nich ... Więc odstawiłam i leży jeszcze pół opakowania ;) Tak to tylko folik zażywałam codziennie i nadal zażywam raz na jakiś czas (ciągle o nim zapominam... ) :wink:
    --
  2.  permalink
    Nikkitaa ja też zażywam falvit mama i bardzo dobrze się po nich czuję, zażywałam je jeszcze kilka miesięcy przed ciążą codziennie na zmianę z kwasem foliowym. Wydaje mi się, że bardziej niż na brak witamin to jesteśmy narażone na brak mikroelementów. Moja gin mówi, że jak chcę brać to proszę bardzo,ale mogę i nie brać b wyniki krwi ok.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    nikkitaa - ja jak witaminki wezmę na mało zapełniony żołądek, to też zwracam, dlatego zaleca się je brać do obiadku :)
    --
  3.  permalink
    Nikkitaa gratuluję córci :) dziewczyny mam pytanie: byłam dziś na mojej pierwszej ciążowej wizycie u gin, pani doktor stwierdziła,. że bardzo dobrze, że przyszłam, zbadała mnie jedynie ginekologicznie. A kiedy zapytałam ją czy zrobi mi usg (żeby zobaczyć pęcherzyk ciążowy lub już zarodek), stwierdziła, że pierwsze usg zrobimy dopiero ok 12-13 tc, tak jak jest to wskazane bo nie ma sensu "dzieciątka niepokoić tak wcześnie"; czy spotkałyście Cię z takim stwierdzeniem lekarza i to usg dziś rzeczywiście nie było konieczne? Bo bardzo chciałam już zobaczyć cokolwiek a tu klops :(
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    różni ginekolodzy różnie zapatrują się na tę kwestię :) Myślę, że powinnaś zaufać swojej Pani doktor i czekać cierpliwie :) W 12-13 tygodniu zobaczysz już małego człowieczka :))) Powodzenia :)
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    violet bardzo zdrowe podejście wg mnie coraz częściej widzę, że lekarze unikają usg do 12 tc także w Polsce no chyba że jest konieczność wykonania takiego badania:)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dodam, że ja miałam robione usg od 6tc co miesiąc (pierwsze i drugie w odstępie 2 tygodni) ze względu na plamienia i wcześniejsze 2 poronienia. Tylko się cieszyć, że u Ciebie jest wszystko pięknie :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.