Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Puzzle: Tyle co pisze pod swoim wykresem miała szyjkę 2 cm i rozwarcie na 1 cm, dostaje fenoterol, dostała sterydy na płucka dla Kubusia i miała skurcze dochodzące do 120 więc jest w szpitalu ale czy ją wypuszczą nie wiadomo pisze z komórki więc pewnie dlatego nie zagląda na forum

Kurcze, szkoda, ze jednak w szpitalu wylądowała :sad:, mam nadzieję, że jednak szyjka i skurcze się uspokoją i spokojnie donosi Kubusia.

nikkitaa a nie możesz na IP jechać, skoro to ciągły ból i jak widać samo leżenie nie pomaga. Sprawdź to na wszelki wypadek
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeMar 22nd 2012
     permalink
    hydrozagadka to trzymaj się dzielnie będzie dobrze, ważne że leki działają
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    nessie: wiosna nie sprzyja szyjkom... zimowki byly bardziej trwale!!!!!
    zamrożone były zimą :))
    --
  2.  permalink
    katka_81: Mój też jeździ po tych krajach co Twój :) Tylko mój jedzie 60 km do pracy po auto, i potem na 3-4 załadunki w Polsce, no i potem musi to rozładować ..
    -- , ,
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Gin dziś nie przyjmuje, a w przychodni nie chcą podać nr do niego :confused: Za chwile biorę znów leki więc będe leżeć i odpoczywać może przejdzie, a jak nie to pojadę wieczorem na IP...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    nikkitaa dobra decyzja :) Trzymam kciuki za Was :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    cerisecerise: Nie dawałam rady się podnieść, kręciło mi się w głowie, jak szłam do toalety musiałam się trzymać ściany. Ale potem już było lepiej.

Otóż to... Dzisiaj pół dnia przespałam, bo nie mam na nic siły. Czekam już tylko na swoją kolej, ale na razie się odwleka, bo jakieś niespodziewane cesarki się wydarzyły. Co za nieziemski stres...
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    nikkitaa - leż plackiem, wypoczywaj... i chętnie napisałabym "nie stresuj się" ale jak tu sie nie stresować... Trzymam kciuki, by przeszło...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nikkitaa: Za chwile biorę znów leki więc będe leżeć i odpoczywać może przejdzie, a jak nie to pojadę wieczorem na IP...

Jak nie przejdzie, to koniecznie to sprawdź, u mnie też się zaczęło od paru niewinnych twardnień brzucha i w sumie w trzy dni wszystko się posypało...
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    właśnie nie wiem, dlatego też pytam... nie mam żadnego doświadczenia ze szpitalami itp...

A to jest ten szpital w którym pracuje Twoja sąsiadka? Jeśli tak to podpytaj ją jak to u nich wygląda z przyjmowaniem do porodu. Czy jeśli nie masz stamtąd lekarza, to mogą być jakieś problemy i czy warto przejść się tam do przychodni. Pewnie CI doradzi:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    hydrozagadka: u mnie też się zaczęło od paru niewinnych twardnień brzucha i w sumie w trzy dni wszystko się posypało...

A co dokładnie się działo u Ciebie przez te 3 dni ?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson

Właśnie zamierzam to w weekend zrobić :) Może nawet dałoby się jakoś z nią dogadać, aby była przy porodzie :)

Chyba zaczynam panikować :neutral: :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Vsti ja jeszcze nawet nie byłam zwiedzić szpitala w ktorym chce rodzić :P Tzn waham się między dwoma -ale jak nie przestanie bolec to jeden dzisiaj chyba zwiedze :confused: A mój lekarz prowadzący nie pracuje w żadnym z nich -w ogóle nie pracuje w szpitalu już więc będę tam całkowicie "obca" :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nikkitaa: A co dokładnie się działo u Ciebie przez te 3 dni ?

Brzuch mi zaczął twardnieć podejrzanie szybko, jak tylko się ruszałam trochę dłużej niż 5-10 minut (leżałam już od paru dni ze względu na lekko skróconą szyjkę). Najpierw bezboleśnie, potem boleśnie, potem nie przestawał nawet dłuższą chwilę po położeniu się... Więc poszłam do swojego gina i po badaniu wyszło, że szyjka nadal się skraca, z miejsca dostałam skierowanie na patologię, tutaj jeszcze pogorszenie. Naprawdę nie miałam na co czekać. Jeszcze trochę i nie wiem, jakby się skończyło :sad:
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMar 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Ja już przynajmniej na szpital się zdecydowałam :) Bo ciężko z tym było :D

Wiecie, co ja nie mam pojęcia, jak rozpoznać te "twardnienie brzucha" tym bardziej bezbolesne... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    dzwoniła do mnie mama z zapytaniem czy nie rodzę, bo jej siostrze się śniło, że mnie dziś do szpitala rodzącą wiozła.
    śmieję się że muszę dokończyć pakowanie szpitalnej torby, bo w tych jej snach coś jest... wcześniej ode mnie widziała że w ciaży jestem:tongue:
    przypominam ze ja do 8 tc nie wiedziałam, a jej prze 2 tyg się śniło "że jest mną i nie wie co teraz zrobi"

oczywiście nie bierzemy tego na poważnie, ale jaja by były gdyby się sprawdziło... z wrażenia jak to usłyszałam to skurcz mnie złapał :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    hydrozagadka a jakiej długości miałas szyjke ?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    flavia - mi się śniło, że urodziłam córkę, której dałam imię Michalinka (tak też będzie miała na imię, jeśli będzie córa) itydzień później okazało się, że w ciąży jestem :))) Mój Przemek też swego czasu sobie mnie wyśnił ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nikkitaa: a jakiej długości miałas szyjke ?

Po stwierdzeniu skrócenia 25 mm - granica normy - zamknięta dokładnie. Teraz posypała się o dobrych parę mm i do tego zaczyna się rozwierać.
  3.  permalink
    jak ja sie ciesze, ze nie mam problemow z wyborem szpitala...zdecydowanie wybieram ten gdzie rodzilam Minika...no i gdzie na swiat przyszla Victoria Beckam oraz jedno z ich dzieci - nie pamietam ktore..pamietam tylko ze na porodowce wisza ich zdjecia z malym bejbikiem :)))

Treść doklejona: 22.03.12 12:57
    co do snow to mojej mamie w noc poprzedzajaca moj test ciazowy sie snilo ze jestem w ciazy...:)) nie mogla uwierzyc,ze wysnila sen proroczy hihih

btw jak doklaja sie tresc do poprzedniego posta???

Treść doklejona: 22.03.12 12:57
    hahah sama sie dokleila :D
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Długo ść szyjki się ustala przez usg dopochwowe?
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    nibriana: Długo ść szyjki się ustala przez usg dopochwowe?

Mi przez badanie ginekologiczne ustalił
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nibriana: Długo ść szyjki się ustala przez usg dopochwowe?

Tak. Nieraz inaczej to wygląda w badaniu ginekologicznym, a co innego wykazuje USG. W sytuacjach wątpliwych chyba warto sprawdzić na oba sposoby.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny wybieram wózek i mam dwie opcje:
    -tańsza coletto matteo-nie podoba mi sie desingn:( tylko funkcje
    -droższa hartan topline S-wszystko mi sie podoba poza ceną

Nie wiem co robic:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny wybieram wózek i mam dwie opcje:

A mi się właśnie bardziej podoba ten pierwszy ale to kwesta gustu...
    Ten drugi przypomina mi wózki teutonii które oglądałam i wiem, że były fajne ale cenowo chyba ta wyższa półka... Osobiście nie znam żadnej z firm, których wózki pokazałaś także mogę doradzić tylko wedle wyglądu/ gustu- mi pasuje bardziej ten coletto.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nikkitaa: nibriana: Długo ść szyjki się ustala przez usg dopochwowe?

Mi przez badanie ginekologiczne ustalił

moja przy badaniu gin miała 0,5 cm a po usg okazało się że 23 mm
    jest różnica?! :)
    --
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    hej :) pozdrawiam ze szpitala, dzisiaj to ja listy nie odblokuję bo zero rozwarcia szyjka trzyma jak z betonu. Na szczęscie mała ma się dobrze, przepływy ok, łozysko ok, wody ok, serduszko ok. Sorrki za blokadę listy ale już dawno ostrzegałam, że jak się dorwę do piewszego miejsca to na nim posiedzę.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    skoro wszystko OK to siedź ile chcesz na tym pierwszym miejscu:) jeszcze kilka dni możesz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kakai coletto fajny, ale troszkę małe kółka, jak dla mnie ma z przodu... i nie wiem, czy spacerówka rozkłada sie na płasko...
    Hartan Topline S hmm fajny, ale jak dla mnie tylko wersja ze sztywną gondolą, nie miękką , ale cholernie drogi i nie mogę znaleźć wymiarów gondoli :P
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jezus ale mam ochote na mountain dew :devil: Musze kogoś wysłac do sklepu bo nie wytrzymam :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: A mi się właśnie bardziej podoba ten pierwszy ale to kwesta gustu...
    Ten drugi przypomina mi wózki teutonii które oglądałam i wiem, że były fajne ale cenowo chyba ta wyższa półka... Osobiście nie znam żadnej z firm, których wózki pokazałaś także mogę doradzić tylko wedle wyglądu/ gustu- mi pasuje bardziej ten coletto.

teutonie widzialam i podoba mi sie bradzo, ale byly brzydkie kolorki, a na zamowienie nie robia teraz bo ponoc do czerwca fabryka jest zamknięta:confused:

Treść doklejona: 22.03.12 14:13
    Vsti: kakai coletto fajny, ale troszkę małe kółka, jak dla mnie ma z przodu... i nie wiem, czy spacerówka rozkłada sie na płasko...
    Hartan Topline S hmm fajny, ale jak dla mnie tylko wersja ze sztywną gondolą, nie miękką , ale cholernie drogi i nie mogę znaleźć wymiarów gondoli :P

tak biore pod uwage gondole sztywną, drogi strasznie, nie wiem co robic, bo z 1 str bylby to wózek juz dla drugiego dziecka
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai a czytałaś opinię na temat Hartan Topline S ? Bo ja przy wyborze głównie kierowałam się opinią użytkowników... + musiały być koła pompowane, skrętne, duża gondola z regulowanym oparciem (bo jakoś te maciupkie za mną nie przemawiają), spacerówka rozkładana na płasko (nie kubełkowa) :)
    To tak z obserwacji i doświadczenia z bratanicą, i jej 4 wózkami :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Kakai a czytałaś opinię na temat Hartan Topline S ? Bo ja przy wyborze głównie kierowałam się opinią użytkowników... + musiały być koła pompowane, skrętne, duża gondola z regulowanym oparciem (bo jakoś te maciupkie za mną nie przemawiają), spacerówka rozkładana na płasko (nie kubełkowa) :)
    To tak z obserwacji i doświadczenia z bratanicą, i jej 4 wózkami :D

opinie niby ma dobre, dla mnie wazna jest przekladana rączka, lekkosc, latwosc skaldania, wiesz co ja mam do łodzi 2h jazdy, dzoenilam i maja w sklepie dino te wózki, chyba pojedziemy jutro zobaczyc, jakby byl godny to kupimy. A ty juz jakis wybralas/kupilas?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Hejo
    znowu z netem był problem ;/ masakra
    ktos się rozpakowal?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    julita nikt Cie nie wygania... juz samo wskoczenie do pierwszej dziesiatki mnie przerazilo... nigdzie mi sie nie spieszy :)
    Gienia nikt
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
     permalink
    Kakai ja miałam na oku Hartana, ostatecznie zdecydowałam sie na Teutonię, bo była mega promocja u głównego warszawskiego dystrybutora. Hartany się super prowadzą, maja regulację zawieszenia na 4 koła. Drogie sa, ale moim zdaniem to wózek na długie lata. Mierzyłam w sklepie gondolę sztywna miała 75x34 wewnątrz. Gondola jest również składana na płasko co jest dużym plusem przy pakowaniu do samochodu.
    Kakai a nie myslałaś, żeby używany kupić, skoro nowy trochę za drogi, jest ich trochę na allegro i tablicy tak jak i teutonia

PS. te podnoszone plecki w gondoli są podobno nieźle przereklamowane. Dowiadywałam sie w wielu miejscach i podobno zdrowasze dla dziecięcego kręgosłupa są poduszki kliny do wózka
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai o lekkości i składaniu zapomniałam dodać... :) My mamy wybrany mniej więcej, bo akurat z tego modelu mały wybór kolorów jest i się wahamy... Poza tym na razie nie planujemy 2 dziecka, bo niestety nie mam do tego warunków mieszkaniowych dlatego też wybieramy w czymś tańszym, ale solidnym :)

Gondola 75 cm, trochę mała... dajmy na to urodzi się dziecko ok. 60 cm(tak jak moje w lipcu...)(do gondoli na zimę oprócz dziecka w kombinezonie włożymy jakiś kocyk, śpiworek to pewnie będzie z 65-70 cm) czyli dziecko ma już mało miejsca, a ja sama w styczniu, lutym nie chciałabym przesadzać dziecka w mrozach do spacerówki, ale to moje zadanie :))

Poza tym każdy wybiera wózek pod siebie i ile osób, tyle opinii :) Trzeba sie kierować własną intuicją :D
    --
  4.  permalink
    Vsti dlatego znalezienie wszystkiego na czym nam zależy w jednym wózku graniczy z cudem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    cheriniatko: Vsti dlatego znalezienie wszystkiego na czym nam zależy w jednym wózku graniczy z cudem
    dokładnie zawsze czegoś brakuje... a to nie ma tego, a to tamtego, a to znów kolor nie taki ;))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cheriniatko: Kakai ja miałam na oku Hartana, ostatecznie zdecydowałam sie na Teutonię, bo była mega promocja u głównego warszawskiego dystrybutora. Hartany się super prowadzą, maja regulację zawieszenia na 4 koła. Drogie sa, ale moim zdaniem to wózek na długie lata. Mierzyłam w sklepie gondolę sztywna miała 75x34 wewnątrz. Gondola jest również składana na płasko co jest dużym plusem przy pakowaniu do samochodu.Kakai a nie myslałaś, żeby używany kupić, skoro nowy trochę za drogi, jest ich trochę na allegro i tablicy tak jak i teutoniaPS. te podnoszone plecki w gondoli są podobno nieźle przereklamowane. Dowiadywałam sie w wielu miejscach i podobno zdrowasze dla dziecięcego kręgosłupa są poduszki kliny do wózka

oo super info, dzieki! wiesz co uzywany nie wchodzi w rachubę. Generalnie poprostu ciezko wydac nam ta kase, ale wiem ze to warte:bigsmile:

Treść doklejona: 22.03.12 15:51
    Vsti: Kakai o lekkości i składaniu zapomniałam dodać... :) My mamy wybrany mniej więcej, bo akurat z tego modelu mały wybór kolorów jest i się wahamy... Poza tym na razie nie planujemy 2 dziecka, bo niestety nie mam do tego warunków mieszkaniowych dlatego też wybieramy w czymś tańszym, ale solidnym :)

Gondola 75 cm, trochę mała... dajmy na to urodzi się dziecko ok. 60 cm(tak jak moje w lipcu...)(do gondoli na zimę oprócz dziecka w kombinezonie włożymy jakiś kocyk, śpiworek to pewnie będzie z 65-70 cm) czyli dziecko ma już mało miejsca, a ja sama w styczniu, lutym nie chciałabym przesadzać dziecka w mrozach do spacerówki, ale to moje zadanie :))

Poza tym każdy wybiera wózek pod siebie i ile osób, tyle opinii :) Trzeba sie kierować własną intuicją

Ja bym chciała wózek achowac ale w przeciągu 3 lat chcemy kolejne dziecko, wiec wózek będzie ten sam:bigsmile:
    Ja mysle ze w kwietniu juz dziecko przeniose do spacerówki:bigsmile:

Treść doklejona: 22.03.12 15:51
    cheriniatko: Vsti dlatego znalezienie wszystkiego na czym nam zależy w jednym wózku graniczy z cudem

dokladnie, dalatego ten hartan jest dla mnie fajny bo ma chyba wszystko co chialam miec, poza cena:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Vsti: tak jak moje w lipcu...

nie wiem jak to wyjdzie ci w praktyce ale moje dziecko w wieku 6 miesięcy było tak ciekawe świata że nie wyobrażam sobie go wozić w gondoli, bałabym się że wypadnie, nie mówiąc już o starszym, no ale dzieci są różne :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, mam dziś dzień słabości... jeść mi się chce ciągle :) o matko i córko :)
    --
  5.  permalink
    katka_81: dziewczyny, mam dziś dzień słabości... jeść mi się chce ciągle :) o matko i córko :)

Mam to samo swinia niesamowita mi sie wlaczyla :D:D:D

Zjadlam przed chwila lody i maly fika jak nie wiem hehehe:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    to straszne :) niby pełna jestem a myślę, co by tu jeszcze zjeść :D

Treść doklejona: 22.03.12 16:15
    ja właśnie mam na lody ochotę :) ale w domku brak! :/

Treść doklejona: 22.03.12 16:16
    skusiłam się jedynie na ciemną czekoladę - 80% :( moja gin odradza mi słodycze, a jak już mi się chce, to właśnie mam jeść ciemną czekoladę. Ale nie zadowala mnie ona zbytnio :/
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    katka_81: myślę, co by tu jeszcze zjeść :D

niestety też tak mam dzisiaj, właśnie zjadłam pączka z malinami, przed pączkiem drożdżówkę z wiśniami, a za 40 min mam obiad....
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    sysajaw, ja to bym dzisiaj wszystko wciągnęła :) pączuś, mmmmm :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    No pączuś był wybitnie dobry i taki świeżutki .... nie wiem jak wytrzymam te 40 min...
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    a ja znow mam skurczybyki:(( usiasc na tylek nie dam rady:(( pewnie skonczy sie znow na IP tylko co bede tak co dwa dni tam ladowac i wychodzic?? bo brak rozwarcia:(( jezusiczku jak boli:((
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ach te skurczybyki :) My tu gadu gadu o żarełku a Ty bidulko się męczysz :) może weź sobie ciepłą kąpiel?

Treść doklejona: 22.03.12 16:27
    sysajaw, właśnie się pożaliłam mamie, jakie smakołyki wcinasz a ja tu gorzką czekoladę tylko :(
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    ewelinda29 a może to już? przecież kiedyś musi się zacząć!? najlepiej zafunduj sobie kąpiel gorącą i zobaczysz czy skurcze się nasilą czy zmaleją..
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.