Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMar 23rd 2012
     permalink
    myślę, że bez sensu żeby jedna była odpowiedzialna za listę.....wydaje mi się, że dobrze jest tak jak jest - tylko niech nie będzię więcej niż raz na stronie ta lista to będzie ok

Julita - 3mam kciuki !!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nikita tez znam chłopca z 23 tyg chodzi biega mówi i skacze. nie zawsze największe znaczenie ma tydzień w którym dziecko się rodzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mojej koleżance w 31tc odkleiło się łożysko, przewróciła się na schodach - synek super się rozwija !!! fakt, że był maleńki jak się urodził, ją wypisali ze szpitala a on tam jeszcze długo był, ale mama była dzielna, woziła do niego odciągnięte mleczko i non stop była przy nim
    --
  1.  permalink
    _kasiek_: mojej koleżance w 31tc odkleiło się łożysko, przewróciła się na schodach - synek super się rozwija !!! fakt, że był maleńki jak się urodził, ją wypisali ze szpitala a on tam jeszcze długo był, ale mama była dzielna, woziła do niego odciągnięte mleczko i non stop była przy nim

Chyba najbardziej przykre jest jak mama musi wyjsc ze szpitala i zostawic malenstwo w szpitalu...Skoro na oddzialach dzieciecych rodzice moga byc z dziecmi to czemu tego nie ma na neonatologii?,przeciez dziecko,ktoro jest przy mamie czuje sie bezpieczniej a co za tym idzie staje sie silniejsze....Przynajmniej ja tak uwazam...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    no wlasnie... dzieci rodza sie teraz bardzo wczesnie i maja normalne zycie....
    ale to co rodzice musza przezyc zanim to normalne zycie sie rozpocznie...
    Nie zycze nikomu!
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Cobraczek mam wrażenie, że to zależy od szpitala moja koleżanka mama tego wczesniaczka z 27 tc póki był na OIOMie neonatologicznym mogła go odwiedzać w określone godziny ale jak przenieśli go na neonatologię do normalnego łóżeczka takiego podgrzewanego bez całej tej aparatury mogła z nim być całą dobę
  2.  permalink
    Puzzle: Cobraczek mam wrażenie, że to zależy od szpitala moja koleżanka mama tego wczesniaczka z 27 tc póki był na OIOMie neonatologicznym mogła go odwiedzać w określone godziny ale jak przenieśli go na neonatologię do normalnego łóżeczka takiego podgrzewanego bez całej tej aparatury mogła z nim być całą dobę

Moja kolezanka urodzila o miesiac za wczesnie to jak jej syn wyladowal na neonatologii to niestety nie mogla z nim zostac na noc...:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    a wiecie, że teoretycznie bezprawne są godziny odwiedzin ? jest zapisane w naszych prawach, że z nami może przebywać bliska osoba 24h na dobę i nikt nie może jej wyprosić. Więc również dotyczy to matek z dziećmi.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    P_Madzia na normalnych oddziałach bezprawne ale OIOM to dość specyficzne środowisko pełne różnorakiej ratującej życie aparatury do tego musi być wolne od zakażeń, zarazków etc zwłaszcza OIOM neonatologiczny i ja rozumiem te godziny odwiedzin zresztą przy takich wcześniaczkach jest wdrażanych tyle procedur i zabiegów że całodobowa obecność rodziców czy też jednego z nich mogłaby sporo utrudniać
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    tak, tak tutaj mówię o "standardowej" opiece.
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Cobraczek: Skoro na oddzialach dzieciecych rodzice moga byc z dziecmi to czemu tego nie ma na neonatologii?,przeciez dziecko,ktoro jest przy mamie czuje sie bezpieczniej a co za tym idzie staje sie silniejsze....Przynajmniej ja tak uwazam...

poniewaz lekaze na tym odziale walcza o zycie wczesniakow! Jakby kazda matka chciala byc ze swoim dzieckiem bylo by straszne zamieszanie...

W szpitalu w pokoju byla ze mna laska ktora miala planowana cesarke w 39tygodniu!!!!!
    Dziecko po wyciagnieciu z brzucha mialo atak... cale sine nie oddychalo...
    Okazalo sie, ze ma jedno plucko nie rozwiniete (twarde-o minimum miesiac do tylu)
    Lezal w inkubatorze razem ze wczesniakami (urodzony 3,900kg)
    rodzice nie mogli byc z nim poniewaz kazdy ich dotyk wywolywal u niego gwaltowne ruchy, maly sie szybko meczyl. Nie oddychal sam, potrzrebowal spokoju i 24godzinnego monitoringu...
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Puzzle: Znam wcześniaka z 27 tc który super się rozwija etc ale wiadomo, że im dłużej w brzuszku tym lepiej

w ramach podniesienia na duchu dam przykład mojej Marysi, kóra co prawda z samego początku 32tc, była 3 tygodnie w szpitalu, a teraz zaraz kończy pół roku i ani razu nie chorowała, nawet kataru nie złapała ani nic.
    ale wierze, że Hanny to nie dotyczy. jeśli tylko sie szyjka skraca, a jest w szpitalu, to ją zakorkują i przytrzymają. Tak naprawqdę kluczowey jest 34tc, kiedy następuje koordynacja ssania, połykania i oddychania. wcześniaczki urodzone w i po 34tc szybciutko wychodzą do domów. zatem z tej perspektywy musza przytrzymać Hanny chociaż te 5 tygodni.

Treść doklejona: 23.03.12 12:51
    nessie: poniewaz lekaze na tym odziale walcza o zycie wczesniakow! Jakby kazda matka chciala byc ze swoim dzieckiem bylo by straszne zamieszanie...

to przede wszystkim chodzi o bakterie i wirusy, które mogą przynosić dorośli.
    akurat Mery leżała w Instytucie Matki i dziecka. Hałas tam był niezły - grało radio na intensywnej terapii, piguły oglądały seriale i The Voice of Poland, pamiętam :wink:
    rodzice mogli być tylko 4h, chyba,że mama karmiła piersią, to wtedy 12h.
    moim zdaniem jak ktos nigdy nie widział kilogramowego wcześniaka, to nie rozumie tego zakazu. mówie z własnego doświadczenia. myślałam zawsze; ot, wczesniak, po prostu się wczensiej urodził.
    ale dopiero jak się widzi te dzieci, to się rozumie, że to są istotki, które brutalnie wyjęto z brzucha mamy, gdzie jeszcze miały prawo siedzieć. i trzeba im maksymalnie ten czas ułatwić.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    P_Madzia: tak, tak tutaj mówię o "standardowej" opiece.

No ja po mojej operacji ponad rok temu leżąć na OIOMie i potem na normalnej sali mogłam być cały czas z mamą mama mi dużo pomogła ale ona jest pielęgniarką więc umiała się odnaleźć w tym środowisku pooperacyjnym
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U mnie w ogóle nie wpuszcza się odwiedzających na oddział położniczy... przed położniczym jest ginekologiczny i jedynie tam można wyjść po porodzie na odwiedziny, a dziecko przywożą położone, jak chce się zobaczyć ... przynajmniej po oddziale nie kręci się pełno ludzi wnoszących bakterie, wirusy itp....
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    O masakra, nie wiedziałam, że branie prysznica może być takie męczące... zmachałam się tak, jakbym przebiegła cale błonia 2 razy :bigsmile: Aleks mi się obudziła i umiliła mi czas pod prysznicem i balsamowanie :D Ledwo zipie -ciekawe co będzie za kilka tygodni :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Witam popołudniowo wszystkie Mamuśki. Nie nadążam za wpisami, ale przynajmniej się przywitam :smile:. Trzymam kciuki za Hanny. Mam znajomą, która niespodziewanie urodziła synka 28 tygodniu i mały leży teraz w inkubatorze. Podobno wszystko z nim dobrze... Co do Hanny myślę, że da radę i pięknie donosi do bezpiecznego terminu.

U mnie leniwie, mały znowu ma ciche dni, ale podobno jest ok. Może powinnam się przyzwyczaić, że raz na tydzień strzela mi fochy...:smile:.

Aby nad przeprowadzką postawić kropkę nad i, kupiłam do mieszkania parę pięknych ramek i postawiłam gdzieniegdzie nasze zdjęcia ze ślubu i z wakacji, a żeby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie życie kupiłam zapachy do kontaktu air wick. Białe kwiaty do przedpokoju i Górski wodospad do sypialni. Powiedźcie mi, czy nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania ich w ciąży?? Wiem, że nie można stosować niektórych olejków zapachowych, ale to chyba nie jest to samo???
    --
  3.  permalink
    Ja tu tylko na chwilę, bo się jeszcze nie wypisałam i nie przeprowadziłam do rozpakowanych, bo jeszcze siedzieć nie mogę. Chyba ten wielki lekarz mnie zlał kijem po tyłku ;) Trochę się działo, ale to Wam opiszę jak będę mogła siedzieć :D

Zasadniczo jest tak:
    Gratuluję Ilian i Gosi - chyba że kogoś jeszcze przeoczyłam bo mam 955 postów, to nie przebrnę :(

Julitka jak widzę się rozsiadła w żółtej koszulce lidera ;) Gratuluję cierpliwości :D

Dziękuję Justynie za przekazanie wieści.

Staś kochany - 3580kg, 57długi. Śpi, je, sra, gra melodia.
    Jesteśmy w domu od środy, bo najpierw mnie nie chcieli wypisać a potem dzieciak wziął się i zeżółkł.

Trzymajcie się dziewczyny :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja właśnie posprzątałam chatkę i myślę, co by tu... Szkoda dziewczyny, że tak po Polsce porozrzucane jesteśmy - jakbyśmy się na ploty spotkały, byłoby idealnie :) ale by było brzuszków... :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A mi się chce rzodkiewki ze śmietanką :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Vsti: nie wpuszcza się odwiedzających na oddział położniczy.

jak rodziłam pierwsze też tak było i w sumie dobrze bo jak tu się kręcić po oddziale kiedy na prawdę nie chcemy żeby ktoś nas oglądał obcy, zwłaszcza że nie wyglądamy jakbyśmy wyszły z salonu piękności :bigsmile:, chociaż nie wiem jak teraz jest u mnie bo w szpitalu wybudowali nowe skrzydło i tam jest nowa porodówka, nowe sale, nowe pokoje, nowe łóżka i cały nowy sprzęt, otwierają skrzydło pod koniec marca więc się już załapię :bigsmile:

Treść doklejona: 23.03.12 14:22
    Vsti: A mi się chce rzodkiewki ze śmietanką

jadłam na śniadanie :devil: pychotaaaa
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sysiajaw: jadłam na śniadanie pychotaaaa
    :neutral: pojadę sobie kupić :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja jadłam godzinkę temu jak zwykle twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurcikiem naturalnym :) Jeszcze mi nie zbrzydło :updown::hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    katka_81 taki urok internetu :devil:

Treść doklejona: 23.03.12 14:27
    no mi nie zbrzydł jeszcze sok pomarańczowy, katuje się nim codziennie od 5tyg po 1l dziennie :boogie:
    --
  4.  permalink
    Ja właśnie od kilku dni wpierniczam serek śmietankowy z świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Pychoooota! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    podobne zachcianki mamy babeczki :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja na śniadanie sobie zrobiłam serek z jogurtem nat + szczypiorek i rzodkiewka :bigsmile:

a teraz w pracy mi pizzą zapachniało i się skusiłam na taką malutką....właśnie zjadłam....ciekawe jaki będzie cukier :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    katarzynah1987: Ja właśnie od kilku dni wpierniczam serek śmietankowy z świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Pychoooota!

uwielbiam!! ale ja to wpierniczam caały rok:)
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Cześć dziewczyny. ...dzisiaj lekarz potwierdził ciąże...6ydzien i 1 dzień ...kropeczka ma 3 mm i bije już serduszko ..termin mam na 12.11 :swingin: ...moja starsza córcia Laura ma już 7 lat więc to najwyższa pora na rodzeństwo i tak za długo czekaliśmy :rolling:
    -- ,
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ah robicie smaka :devil: A dopiero co zrobilam sobie jajecznice z cebulką, pomidorem i czosnkiem :devil: Zaraz mi sie odechce jej jeśc bo stwierdze, że chce serek ze szczypiorkiem i śmietaną i co? :bigsmile: Do kosza pójdzie :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Linden No to extra wielkie gratulacje!!! :clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Gratulacje Linden ! :clap::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    W takim razie dopisuję cię do listy :bigsmile:

1. JULITA1610 17.03.2012 (dziewczynka)
    2. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    3. ewelinda29 05.04.2012 (chłopiec)
    4. Biedronka11 10.04.2012 (chłopiec)
    5. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)

6. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    7. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    8. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    9. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    9. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    10. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    11. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    12. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    13. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    14. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    15. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    16. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    17. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    18. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    19. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    20. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    21. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    21. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    22. Lezunia 25.06.2012
    23. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    23. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    24. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    25. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    26. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    26. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    27. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    28. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    28. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    29. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    30. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    31. marylove 17.07.2012
    32. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    33. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    34. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    35. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    36. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    37. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    38. atamala 06.08.2012
    39. Mamrotka 13.08.2012
    40. kuleczka_69 14.08.2012
    41. Ul_cia 18.08.2012
    41. Rumba 18.08.2012
    41. czerwinka 18.08.2012 (dziewczynka)
    41. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    42. dorotka0905 20.08.2012
    43. marysia_23 25.08.2012
    44. Anecia84 30.08.2012
    44. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    45. judka25 31.08.2012
    46. Hopelight 02.09.2012
    47. Kafffka74 04.09.2012
    48. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012
    49. Pajacynka 07.09.2012
    50. Peppermill 13.09.2012
    51. oranda 15.09.2012
    52. katka_81 17.09.2012
    53. asia_ 22.09.2012
    54. sysiajaw 24.09.2012
    55. leneczka8484 30.09.2012
    55. ASulek 30.09.2012
    56. kapelusznick 01.10 2012
    57. magdalenka2610 07.10.2012
    58. łośćń 12.10.2012
    59. Linden 12.11.2012
    --
  5.  permalink
    Gratulacje Linden :)
    wracajac do jedzenia, marzy mi sie jajecznica ze szczypiorkiem :P juz od dawna za mna chodzi, ale jakos zawsze zapominam kupic szczypiorek :P
    --
  6.  permalink
    LINDEN gratuluje:)
    -- ,
  7.  permalink
    Vsti: A mi się chce rzodkiewki ze śmietanką

a ja wlasnie czekam az ciasto drozdzowe wyrosnie...taka mnie naszla ochota na drozdzowke ze specjalnie po drozdze do polskiego sklepu sie wybralam...ale piekna pogoda to i spacer przyjemny :))
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Z mojego brzuszka powoli robi sie ladny stoliczek na jedzonko :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    gratulacje:)

wybila wlasnie godzina Julity trzymam mocno kciuki za szybki i sprawny 'porod' :bigsmile:

fuck i zaraz bede 4:crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    flavia: fuck i zaraz bede 4

Ja 24 :boogie::boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    a ja cały czas 30... ehhh.... lipiec chodź!!!!
  8.  permalink
    nikkitaa: Z mojego brzuszka powoli robi sie ladny stoliczek na jedzonko

Moj już dawno sie taki zrobil hihi
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kurde i jak tu nie jeść, nie mogę Was czytać :shocked: Idę sobie zrobić ten serek z jogurtem, bo zaraz będę widzieć siebie podwójnie :devil: No taki stoliczek to nawet przydatny jest :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  9.  permalink
    oj tam, oj tam :P temat jedzenia zawsze na topie tutaj :P
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A mi się znów chce spać... Te leki mnie chyba usypiają :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    LINDEN Gratulacje - jesteś póki co jedyna listopadóweczka

kuleczka_69: Moj już dawno sie taki zrobil hihi

mi też !!!!!!!1 ja niedługo będę mogła szklankę z wodą na nim postawić i sie nie wyleje !!!!!:bigsmile:

też myślami jestem od 15 z Julitą pewnie już po wzsystkim.....
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    _kasiek_: myślami jestem od 15 z Julitą pewnie już po wzsystkim.....

ja też ciągle o niej myślę, czy wszystko ok i jak pierwsze spotkanie mamy z córką przebiega :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Chyba mi brzuszek rośnie, bo mi go tak "ciągnie" jakby miał wybuchnąć (ale nie twardnieje) :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Chyba mi brzuszek rośnie, bo mi go tak "ciągnie" jakby miał wybuchnąć (ale nie twardnieje) :crazy:

Ja czasem budzę się rano i mam wrażenie, że skóra na brzuchu jest napięta do granic możliwości, czuję wtedy, że mnie swędzi i szybko robi się sucha...
    Rośnie kurcze, rośnie...:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Robie małej rockoteke własnie w brzuchu -słuchawki jej załozyłam :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja z Maluszkiem, jak tylko zacznie słyszeć, pierwsze co posłuchamy Dżemu :))) Uwielbiamy z moim Przemciem :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Melduję się po kolejnym dniu na patologii... Szpitalny dzień jest dłuuuugi i nudny. Nie wiem już, jak mam leżeć, żeby wytrzymać, bo łóżko ma tak miękki materac, że kręgosłup wysiada. Ech...

Tak w ogóle, to leżę w szpitalu w moim mieście, tym samym, którego zamierzam uniknąć przy porodzie. Tak zdecydowałam, bo w innym byłabym skazana na brak odwiedzin, bo nikt by do mnie raczej nie dojeżdżał 50 km co dzień. No i korzystając z okazji obserwuję sobie tutejsze „zwyczaje” okołoporodowe. Przyjmują te babki na patologię i stąd kierują na porodówkę, jak któraś gotowa. Przed chwilą rozmawiałam z jedną z nich i się przeraziłam. Pierwsza ciąża. Jest w dniu terminu. Żadnych oznak porodu. Dziecko nie wstawione w kanał. Ma się dobrze, usg i ktg w normie. Mimo tego, lekarka prowadząca (pracuje tu) skierowała ją na oddział. No i od rana ją męczą, kroplówka za kroplówką. Przed chwilą jej lekarka kłóciła się na korytarzu z innym lekarzem, który chciał się brać za przebijanie pęcherza płodowego! Co przy niewstawionej główce jest po prostu niebezpieczne :confused: Pozostałe babki też z marszu dostają oksytocynę, często są nawet przed terminem, a nic złego się nie dzieje. To jest jakaś masakra, co oni tu robią z tymi dziewczynami, szczególnie z tymi mało świadomymi tego, z czym się wiąże takie wyganianie dziecka na siłę. I co tu się dziwić, że od rana cesarka za cesarką? :sad:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.