Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Kochana Hanny dacie radę!!Jak dobrze pamietam to dają zastrzyki na rozwój płucek tak??A co do ssania to dziecko umie ssać tylko kwestia umiejętnego przystawienie do piersi i DUŻA DOZA CIERPLIWOŚCI:)Trzymam kciuki
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny, moja mamka jest pielęgniarką, pracowała kiedyś w szpitalu, odbierała porody... mówi, że 35 tydzień ciąży jest już bezpieczny :) Ba, powiedziała nawet, że 32 już jest ok :) Nie martw się, odpoczywaj, nosek do góry - wszystko będzie dobrze :)))
    --
  2.  permalink
    my tez zaciskamy kciuki aby jednak Hanny jak najdluzej w dwupaku lezala....
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Widzę, że Hanny też ma przejścia... U mnie co prawda szyjka ujarzmiona szwem, ale fenoterolu odstawić mi nie mogą, bo skurcze wracają momentalnie. Więc leżę ciągle pod kroplówką. No i do tego antybiotyki dożylnie, bo się okazało, że mój wierny przyjaciel paciorkowiec i tym razem się ujawnił :-(
  3.  permalink
    Hydrozagadka ja fenoterol brałam Kochana od 17tc do końca 36tc a zamiast szwów miałam załozony pessar...trzymam kciuki Tobie juuż nie długo zostało a ja czuję,że za 3 tyg dostanę fenoterol znów ale mam nadzieje,ze szyjka będzie się mocno trzymam mam twardnienia brzucha:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Witamy się w słoneczny, niedzielny poranek. Po dwóch dniach mgły nareszcie przyjemna pogoda.
    Hanny, Hydrozagadka- trzymajcie się dziewczyny! Jeszcze tylko kilka tygodni, dacie radę!
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeMar 25th 2012
     permalink
    Przy bliźniakach np jest kilka newralgicznych momentów - byle do 28, potem 32, potem 34, a potem już jak się ma szczęście to do 36 i wtedy już bliźniaki są donoszone i każdy dzień to bonus. Znam mnóstwo bliźniąt urodzonych 32tc i wszystko z nimi w porządku. Wtedy najczęściej trzeba ściągać pokarm i podaje się sondą, albo strzykawką, bo jeszcze same nie ssają bo są zbyt słabe, ale szybko się uczą:) Hanny trzymaj się dzielnie, pamiętaj że jesteście w dobrych rękach!
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja miałam przejść już na fenoterol w tabletkach, ale uznali, że kroplówka lepiej się sprawdza jak na razie. A to oznacza, że tu zostaję na razie, zresztą przez tę bakterię i tak pewnie mnie szybko nie wypuszczą :sad:

Marzyłam zawsze o gromadce dzieci, ale decyzja o trzecim nie będzie już taka łatwa... :sad:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    doti ja tez tak mowilam jak trafilam w 30tyg do szpitala ...a mam pojedyncza ciaze...
    byle do 32tyg
    teraz jest byle do 35tego
    i mam nadzieje pomarudzic .... byle do 37mego :)

A wogole to sie witam w 32zakonczonym :-))))
    Rozpoczynamy dwie trojki :):cool: wg OM
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    nibriana: Nie mów nawet... ja właśnie czekam na wyniki awidności toksoplazmozy, żęby sprawdzić kiedy byłam chora. Bo nie w ciąży z Zu. Więc albo w przerwie albo już w ciaży... Swoją drogą też ostatnio jadłam te truskawki wielkie z pudełeczka ;) Ale nie skaleczyłam się przy tym

No i podobno toksoplazmoza to wcale nie wyrok. Powinno się robić badanie na nią jeśli się nie chorowało wcześniej góra co 2 miesiące w ciąży. Dzięki temu wiadomo kiedy doszło do zakażenia i można zareagować szybko. Podaje się lekarstwo i nic się nie dzieje. Ważne aby szybko zareagować. Jest więc szansa, że moja koleżanka i jej dzidziuś wyjdą z tego bez szwanku.

penny: Aaa ja dziś wylądowałam oficjalnie w trzecim trymestrze Witam się w cudownym nastroju

A czy trzeci trymestr nie rozpoczyna się z końcem 27 tygodnia???
    --
  4.  permalink
    gienia83: to teraz będzie zastój w tabelce:)

Gienia!!! Ty mi tu nie kracz!!! Jaki zastój? Jeszcze nie teraz! Jeszcze ja muszę urodzić! Nie mam chęci na zastoje! Termin mi już minął (wczoraj) i nie rodzę! :cry::cry::cry:

Treść doklejona: 25.03.12 13:37
    Mam takie pytanka jeszcze:

- czy to możliwe, że jeszcze nie mam objawów porodu?
    - czy piersi nie powinny być nabrzmiałe i nie powinno z nich już cieknąć mleko, ewentualnie siara?

Jezzuuuu, ja już wariuje, że strachu czy wszystko jest ok!:cry::cry:

Pomóżcie... Proszę o wsparcie...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Kasiu mleko moze poleciec nawet 3 dni po porodzie. Nie martw sie, może dzidzius jeszcze nie chce wychodzic.Nie jedna kobieta w terminie nie miala objawów, może Michas wyjdzie za kilka dni:)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    katarzynah1987:
    Gienia!!! Ty mi tu nie kracz!!! Jaki zastój? Jeszcze nie teraz! Jeszcze ja muszę urodzić! Nie mam chęci na zastoje! Termin mi już minął (wczoraj) i nie rodzę!

Kasiu, Gieni chyba o mnie chodziło( jestem po Tobie na liście a termin mam na 19.04:devil:):tongue: ale ja nie planuję długo pierwszego miejsca blokować:tongue:

[quote=katarzynah1987]- czy to możliwe, że jeszcze nie mam objawów porodu?

sama codziennie z nadzieją patrze czy mi nie opadł brzuch, może zejsć w dół nawet 4 tyg przed porodem, albo w trakcie... tu na forum przyzwyczajone jesteśmy do skurczy przepowiadających, że dziewczynom wcześniej czop odchodzi etc nie ma co się strasować, nie zawsze pojawiaja się objawy:smile: zaraz Cie skurczybyki złapią albo wody odejdą, tak z zaskoczki lepiej, ja bym tak chciała:smile:

katarzynah1987: - czy piersi nie powinny być nabrzmiałe i nie powinno z nich już cieknąć mleko, ewentualnie siara?

u mnie siara cieknie od końca października, znajoma dopiero dzień po porodzie zaobserwowała, że coś jest... dopiero wtedy się pojawiła. na szkole rodzenia usłyszałam, że ta moja "ciążowa siara" nie jest ta docelową, która się dziecko karmi. także myślę, że nie masz się czym przejmować, tylko GRZECZNIE CZEKAĆ!:devil::wink:
    --
  5.  permalink
    flavia: GRZECZNIE CZEKAĆ!:devil::wink:

:peace::peace::peace: Yhyy, no czekam czekam i się doczekać nie mogę jakoś!!!
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    no wiem wiem, ja sama już jajo znoszę do tego coraz ciężej mi się zasypia i strasznie mi kończyny puchną :neutral:
    już dość mam, szczególnie jak sobie myślę, że to już tuż tuż! :smile:
    tylko u Ciebie to juz w ogóle kwestia dni?! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Katarzynah, nic się nie martw. Mi jakiekolwiek objawy pojawiły się na kilkanaście godzin przed porodem, a skurczy przepowiadających nie miałam wcale. Jedyne, co miałam to odrobina śluzu podbarwiona krwią i biegunka, na wieczór przed porodem. Natomiast w dniu porodu czułam się generalnie świetnie i nic mi nie dolegało.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Sayuri według mojej karty ciąży założonej tu na 28dni właśnie dziś zaczęłam 3 trymestr, więc tak też liczę :) Z usg od początku też mi wychodzi termin o 10 wcześniej niż z terminu ostatniej miesiączki, chociaż nie wiem czy to akurat ważne.

Wysiałam dziś masę ziół: ogórecznik, szałwia, melisa, tymianek, majeranek, estragon, bazylia. Czekam teraz co z tego wyrośnie, już nie mogę się doczekać , aż będą na tyle duże by można je porozsadzać :bigsmile: Cudowny dzień, tylko wieje w cholere...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    W ogóle to myślę tak jak Flavia- lepiej niech weźmie z zaskoczenia, niż tygodniami rozważać każdy objaw przepowiadający i nastawiać się, że to lada chwila..

Właśnie wróciłam z zakupów- okazało się, że pogoda jest wręcz boska i zaraz zbieram się nad morze, pospacerować z córką po plaży.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri wedlug katry na 28 dni 3 trymesrt zaczyna się wraz ze skonczonym 26tc. Ja tez licze tak licze
    katarzynah Ja jestem zywym przykladem że mozna nie miec objawow i urodzic - zero siary przed porodem, nie wiem co to skurcze przepowiadajace, czop odszedl na 8 godz przed porodem, piersi nie byly nabrzmiale, brzuch nie opadl!
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam sie i gratuluje nowym mamusiom i tym rozpakowanym:wink:
    Szalejecie Dziewczyny...jeden dzień mnie nie było i lada moment bede w pierwszej 5:shocked:

Cherry, Hanny trzymajcie sie, będzie dobrze.
    Mi Mała strasznie buszuje po samiusieńkim dole brzucha, aż czasem nie jest to zbyt przyjemne...
    Co do wtrącajacych sie mamusiek to mam podobnie...moja mama wie wszystko lepeij i ciąży, o porodzie choc (rodziła 20 lat temu) i wogóle wie wszystko lepiej, nawet wie lepiej jaka jest moja pani doktor mimo że nigdy u niej nie była...ale oststnio przeszla sama siebie bo zaplanowała mi nawet poród (tzn. kto mnie zawiezie a nawet do którego szpitala):shocked: Wiec w końcu nie wytrzymałam i powiedziała co mysle mój M również!!!
    --
  6.  permalink
    ja dzisiaj mam problem toaletowy - co 15 min. chce mi się siku, nic nie boli ale żeby aż tak często - na razie tłumaczę sobie, że to efekt wczorajszego zamiłowania do bardzo słonych rzeczy i wypicia po tych słonościach morza herbaty, ale może to jednak coś nie tak - miał tak ktoś?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Witam niedzielnie , na południu też piękne słońce ale wiatr okrutny . Właśnie mnie migrena dopadła : ( , dobrze że zdążyłam wstawić murzynka do piekarnika .
    --
  7.  permalink
    Dzięki dziewczyny! Pozostaje tylko czekać... Jutro mam wizytę kontrolną u lekarza o 9.30, no chyba, że coś się wydarzy...
    A tymczasem będziemy szli na godzinny spacerek i od razu do kościoła.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Witam się! Nie było mnie od piątku i już jestem 25 :shocked::shocked::shocked:
    Gratulacje dla rozpakowanych mamusiek! i dla świeżynek :))
    --
  8.  permalink
    YPolly może najlepiej na początek zastosować domowe sposoby: herbata z miodem i cytryną i kanapka z czosnkiem, albo mleko z miodem i czosnkiem
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    temperatura 38stopni to wcale nie jest lekka temperatura, ja pojechałabym na IP, no i wzięłabym paracetamol.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie i nie moge znalezc odp. Zlapala mnie nagle przeziebienie i od razu z goraczka 38 - czyli jeszcze nie tak zle, ale samopoczucie b.kiepskie. na razie leze i wegetuje i zastanawiam sie od jakiej temperatury zbijac goraczke? Wiem ze paracetamol moge, ale leekka goraczka zwalcza tez infekcje, wiec sie waham. Jak ktoras wie co robic, to prosze o rade
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    YPolly- temperaturę powyżej 38 stopni trzeba zbijać, to nie jest lekka gorączka. Bierz paracetamol i lecz się domowymi sposobami.

A propos coś się znów w postach popier... najpierw są odpowiedzi na posta YPolly a potem dopiero jej pytanie.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam się niedzielnie :bigsmile: u mnie pogoda okropna, tzn tak wieje że głowę może urwać! A ja się kuruję bo przeziębiona, płukanie szałwią naprawdę pomogło mi na gardło, walczę z nosem bo mam zapchany :sad:. Dzisiaj pozwoliłam sobie na piwwooooo Bavarie 0,0% oczywiście, powiem wam że jak dla mnie rewelka smakuje jak normalne piwo :bigsmile: gratulacje dla rozpakowanych :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    sysiajaw, piłam w tamtą sobotę to piwo :) I fakt, jest dobre :) Będzie co w upalne lato pić ;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Peppermill: A propos coś się znów w postach popier... najpierw są odpowiedzi na posta YPolly a potem dopiero jej pytanie.

YPolly najprawdopodobnie z telefonu pisala... czasami sie tak dzieje...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mi tez bardzo smakuje bavaria:bigsmile:
    --
  9.  permalink
    a ja chyba wieczór spędzę w WC cholera jak człowiek może tyle sikać:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    No z tel.bo przed kompem nie usiedze. Dzieki dziewczyny za rady. Wzielam jednak paracetamol bo temp.dalej rosla i czlam sie jak wymoczek. Teraz na szczescie jest lepej, troche spadla - teraz 37,5wiec pomoglo, zobaczymy na jak dlugo. Domowe sposoby na przeziebiebie juz od rana stosuje, ale to wiadomo, nie od razu pomaga. W tej ciazy bylam tylko raz chora, juz myslalam ze mi sie upieklo juz do konca ciazy a tu taki zonk... Sorki za bledy, to brak koncentracji.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A mi bavaria smakuje, jak sok... :neutral:
    Szałwią można w ciąży płukać gardło, bo ja słyszałam, że nie?... ale się nie wypowiadam, bo sama nie wiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Szałwia nie jest polecana dla kobiet w ciąży, lepiej ją sobie podarować.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja b często piszę z telefonu i moje posty jeszcze nie świrowały- cyba!

mama mojego P. dziś rzuciła: " ciesze się, że będę miała dziewczynkę"
    czy powinnam się bać, bo trochę dziwnie się poczułam słysząc to...
    ale nie komentowałam, zobaczymy co będzie jak już się urodzi!
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Maria, Gosia, Julita, Ewelinda, Biedronka :clap::clap: (mam nadzieje, że żadnej nie ominęłam:))

Dziękuję wam wszystkim za gratulacje :)
    My od wtorku w domku i powoli się docieramy. Przetrzymali nas dłużej w szpitalu bo wykryli u małego szmery nad sercem. Na szczęście w następnych dniach już nie było słychać, ale co przeżyłam to moje. Co do mnie to czuję się super. W piątek już chodziłam, sobota na przeciwbólowych, a w niedziele już prawie normalnie funkcjonowałam:) Generalnie :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia: mama mojego P. dziś rzuciła: " ciesze się, że będę miała dziewczynkę"

moze chodzilo jej ze bedzie babcia.... a nie zona dziadka :)
    U mnie jest wnuczuc wiec niestety moja mama bedzie sie musiala zadowolic rola zony dziadka :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nessie: moze chodzilo jej ze bedzie babcia.... a nie zona dziadka :)

a może chodziło jej o to , o co mojej teściowej chodzi teraz cały czas ? :devil:

tzn, że zachowuje się czasami jakby to było jej dziecko a nie moje i chciałaby decydować np o tym jaki Nina będzie miała kolor ścian w pokoju, jakie panele, jaką czapkę jej ubiorę, jak się będę do niej zwracać itp itd :confused:
    oczywiście nie życzę tego bo moje doskonałe przez 10 lat z teściową stosunki teraz się posypały jak domek z kart i szczerze nie trawię kobiety i robię wszystko, żeby jak najrzadziej swoją wnuczkę widywała :confused:
    może to z mojej strony nieładnie czy nie fair, ale litości !
    jak 100 razy mówię, żeby mi dziecka nie całowała a ona dalej to robi i daje sobie wkładać do ryja Ninki rączki [które potem ona namiętnie ssie] to sory winetu :neutral:
    [to tylko 1 z 1000000 przykładów jej zachowań, które u mnie mordercze myśli wywołują]

ILLIAN cho na rozpakowane ! :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Vsti: Właśnie tego boję się najbardziej, bo już zaczynam to zauważać....

oj to dobrze nie wróży raczej :neutral:
    bo mojej dopiero po porodzie odwaliło, wcześniej było ok
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    TEORKA: moje doskonałe przez 10 lat z teściową stosunki teraz się posypały jak domek z kart
    TEORKA: bo mojej dopiero po porodzie odwaliło, wcześniej było ok

nie strasz:shocked: ja jak narazie mam super kontakt z tesciowa... mam nadzieje, ze to sie nie zmieni...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nessie: mam nadzieje, ze to sie nie zmieni...

tego życzę bo jednak słabo trochę jak się zaczyna nie znosić matki swojego męża :neutral::neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Teo obawiam sie ze bede przerabiala to co Ty, bo juz jest nieciekawie... A slubu jeszcze nie bylo:devil::devil::devil: co sie baaardzo nie podoba!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    Hejho :) zimnooo!

Czy któraś z Was ma kontakt z Nikkittą, bo dawno się nie odzywała i się zastanawiam czy wszystko ok .. Jak minęła Wam noc po zmianie czasu ? Ja wstałam o 4.oo i już nic nie pospałam :( Byłam wczoraj na ognisku u sąsiadów i taka mnie ochota na kiełbaskę naszła że szok. Zjadłam pół, a potem przez 3 h cierpiałam, ehh. Ale był super zachód słońca i przynajmniej psy się wybiegały :bigsmile:
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    No to sobie chyba pospałam:( Wczoraj dały spać do 10, a dziś o 6.30 szaleństwa w brzuchu:( I to tak silne, że umarłego by obudziły.. Niedługo zbieramy się na usg do Roszkowskiego, zobaczyć jak wygląda aktualnie sytuacja. Chyba mu tam usnę..
  10.  permalink
    TEORKA: jak 100 razy mówię, żeby mi dziecka nie całowała a ona dalej to robi i daje sobie wkładać do ryja Ninki rączki [które potem ona namiętnie ssie]

ja znam lepsze sposoby reagowania na takie zachowanie niż tłumaczenie tysiąc razy :-) ale trzeba być odwaznym :-)

najpierw poprosić żeby tego nie robiła - jeśli nie zadziała - oblizać na jej oczach swoje ręce, podejść do teściowej i powiedzieć - "może mama posmakuje? bo tak własnie mama robi z Ninką", po czym ostentacyjnie zabrać córkę do łazienki żeby umyć jej rączki
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 26th 2012 zmieniony
     permalink
    witam dziewczyny :) Ja też dziś w sumie od 5 na nogach :/ a wczoraj przed północą zasnęłam... pewnie będę chodziła "zdechła" przez cały dzień :)))
    aaaa, witam się w rozpoczętym 16tc :)
    --
  11.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    TEORKA: jak 100 razy mówię, żeby mi dziecka nie całowała a ona dalej to robi i daje sobie wkładać do ryja Ninki rączki

Faktycznie,ochydne :confused: Moja naszczescie tego nie robila,ale za to inaczej potrafila wyprowadzic czlowieka z rownowagi,przeszkadzalo jej ciagle ze dziecko karmie w foteliku,ale nie mialam krzeselka i tak poprostu bylo mi wygodniej niz trzymac ja na rekach i karmic...ehhh.Dobrze,ze mam to za soba a przy kolejnym maluchu nie bedzi eobecna bo jezdzido Wloch i akurat przed samymi narodzinami tam jedzie:bigsmile:

U nas sloneczko od rana i nawet nie wieje,za chwile zbieram sie na badania a w srode jade do gina :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeMar 26th 2012 zmieniony
     permalink
    helo:bigsmile: plecy mnie bola w nocy, niewygodnie sie spi:angry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.