Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 26th 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA: jak 100 razy mówię, żeby mi dziecka nie całowała a ona dalej to robi i daje sobie wkładać do ryja Ninki rączki [które potem ona namiętnie ssie] to sory winetu :neutral:

:shocked::shocked::shocked:
    Chyba bym udusiła ale wcześniej puściła pawia... Cieszę się, że ani moja mama ani teściowa nie wpadają na tak idiotyczne pomysły!
    Ja jak coś mi się nie podoba zawsze bardzo jasno stawiam sprawę.
    Ostatnio miałam problem z moim buntującym się namiętnie synkiem którego w chwilach buntu i histerii bez powodu sadzam na podłodze i olewam. To na niego najlepszy sposób, wie, że nic tym nie zdziała i uspokaja się w 2 min. Jak jest moja mama albo teściowa- natychmiast wtedy podchodzą, biorą go na ręce i zaczynają zabawiać. Tymo wtedy dostaje jasny sygnał- zrobisz mamie histerię o byle gówno to Cię babcia babcia po zabawia:-/ Ostatnio już nie wytrzymałam i wykrzyczałam wręcz, że mają mi się nie wtrącać do wychowania i nie podważać mojego autorytetu.
    Obraziły się na 2 dni a potem chyba zrozumiały bo już tak nie robią za to na każdym rodzinny obiadku wychwalają nasze zdrowe podejście do dziecka...:P

Poza tym witam się poniedziałkowo!:)
    Suwaczek pod moim wpisem pokazuje skończony 25 tydz. Ja nie wierzę, że ta ciąża mi tak pędzi!!!:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    Penny Nikkitaa byla wczoraj obecna na forum ... wiec chyba wszystko ok!
    Lubego miala przez weekend wiec musiala sie nim nacieszyc... napewno zaraz jak wstanie sie z nami przywita :)))
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    O dzięki Nessi, uciekł mi post widocznie :)

Dziewczyny mam pytanie: znalazłam w szopce stary żeliwną misę z uszkami, jest śliczna, chcę ją odnowić, ale cała jest w kamieniu i rdzy. Miałyście doświadczenie z czymś takim ? Czytałam o odrdzewiaczach, żelach i innych podobnych wynalazkach, czy zdają one egzamin ? Widzę w niej ziółka i dlatego tak mi zależy :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam się poniedziałkowo... jestem padnięta przeziębienie odpuszcza, ale jestem nie wyspana, a tu w pracy do 17... lipa jak nic :sad:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    penny: O dzięki Nessi, uciekł mi post widocznie :)

Nie uciekl Ci bo nic nie pisala....
    "Moja aktywność w 50 dni: 0 cykli, 34 komentarzy. Ostatnia wizyta wczoraj. Mój ostatni cykl się skończył"
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Witamy sie i my w skonczonym 25 tyg! Do niedawna wszyscy mowili"Ty w ogole nie masz brzucha", a od 2 tygodni wszyscy mowia "ale Ty masz brzuch" :D
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dzień dobry :)Mi też ta ciąża leci jak nie wiem ... już skończony 19 tydzień ... kiedy jak ?? niewiem jak przez palce leci... nawet powiedziałą bym że wpadłąm w lekką panikę :/ bo dla Małej mamy tylko kołyskę ...reszte wybrane wózek, łóżeczko ale jedzcze zostaje mase pierdół ciuchów, przeijaki, pościele i inne atrakcie . Jeszcze wczoraj po rozmowie z koleżanką która powiedziała mi ze II poród to idzie szybko to sie trochę przeraziłam, bo planujemy wyjazd na urlop na początku lipca 9 półtora miesiaca przed porodem co prawda to tylko 180 km od warszawy 2 h drogi i mam zagwostke...
    --
  1.  permalink
    jak czytam to sie cieszę ze mieszkamy jakies 2 tys. km od mamy i tesciowej :-) bardzo bezpieczna odległość - chcociaz ma to tez minusy jak babcie są tak daleko
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też dziś jestem nie do życia felkowi zdecydowanie zaszkodziła zmiana czasu i nie mógł zasnąć wstał przed 7 a teraz śpi i ja chyba zaraz do niego dołączę. Po południu jedziemy szukać dla niego prezentu na 1 urodziny:)
    a w środę ruszamy na wymarzony tygodniowy urlop do zakopanego wreszcie :)!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    nessie: Nie uciekl Ci bo nic nie pisala....
    "Moja aktywność w 50 dni: 0 cykli, 34 komentarzy. Ostatnia wizyta wczoraj. Mój ostatni cykl się skończył"

Jaki zakręt ze mnie, nic nie jarzę coś ostatnio :tooth:

Czerwinka nie pękaj, my też jeszcze nic nie mamy praktycznie :wink:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    mkd: a w środę ruszamy na wymarzony tygodniowy urlop do zakopanego wreszcie :)!

to felek bedzie robil imreze w zakopcu?? Super :) zyczenie zloze pozniej ....:cool:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    czerwinka: bo dla Małej mamy tylko kołyskę ...
    Oj już nie pękaj, widziałam te szufladki z ciuszkami :bigsmile: Jakby to nawet miało być za 2 tygodnie, to i tak jesteście bardzo ogarnięci :bigsmile: Tak naprawdę to zostało jeszcze TYLKO KILKA pierdółek... Dasz radę!!!
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    czerwinka: bo dla Małej mamy tylko kołyskę

albo AZ :)
    niektorzy w III trymestrze jeszcze tego nie maja :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    A ja się witam - dziś rozpoczynamy 29tydzień :shocked: i jesteśmy pierwszy dzień na L4 !!!!! No i sobie leniuchuje - wstałam o 6, wyprawiłam Iwonkę do żłobka, męża do pracy i poszłam spać.....i o dziwo dopiero się obudziłam !!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_: A ja się witam - dziś rozpoczynamy 29tydzień i jesteśmy pierwszy dzień na L4 !!!!!

no to nic... tylko gratulowac... sama nie wiem czego bardziej :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mi tez ciaża leci szybko:confused: ja jestem na L4 od tygodnia, obawiam sie, że teraz będzie mi sie dłuzyc:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Wiadomosc od Hanny
    melduje się znowu ze skurczami powyżej 100, regularnymi:( najdziwniejsze jest to, że już mnie one nie bolą, tylko oddechu brak. To już chyba długo nie potrwa:( i nawet lekarze nie wiedzą czemu mój organizm nie reaguje na leki :(
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam i ja ;-) Weekend spedziliśmy w Krakowie - była piękna pogoda :-)
    My też jeszcze nic nie mamy dla Malucha - cały czas mi sie wydaje, że to jeszcze za wcześnie - a tu kilka dni i juz połowa ciąży! :shocked::shocked:
    Myślałam, ze jak jestem w domu na L4 (od stycznia) to będzie mi się dłużyło - a tu leci piorunem! :devil:
    dzisiaj przyjechali panowie do ogródka - robię nowy taras, jakies obwódki rabatkowe i murowane miejsce pod grilla i jestem cała podniecona tematem ;-)) Juz sie nie mogę doczekać prawdziwej "rozbuchanej" wiosny :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nie no mi zostało jakieś 10tyg pewnie.....max 12.....a dni teraz beda coraz cieplejsze, w domu mam co robic, bo trzeba zaczac ogarniac temat ciuszkow - i to nie tylko dla Małego ale tez musze zrobic porzadek w mojej i Iwonki garderobie, co by zrobic miejsce na rzeczy Mateuszka. A po południu Iwi wraca ze żłobka wiec tez nie bede sie nudzic.....cos mi sie wydaje ze zleci mi jeszcze szybciej

Treść doklejona: 26.03.12 09:45
    nessie: Wiadomosc od Hanny
    melduje się znowu ze skurczami powyżej 100, regularnymi:( najdziwniejsze jest to, że już mnie one nie bolą, tylko oddechu brak. To już chyba długo nie potrwa:( i nawet lekarze nie wiedzą czemu mój organizm nie reaguje na leki :(

:sad: 3mam kciuki !!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja nie mma jakis wiekszych obowiązków poza sprzątaniem i gotowaniem, no i szykaniem wyprawki, ale mi to dlugo nie zjamuja takie rzeczy. Ale na L4 musiałam iśc , więc trudno
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kurcze no, mam nadzieję, że wszystko ok będzie u Hanny ... trzymam za nią i maluszka kciuki.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai zajmiesz się praniem i prasowaniem ciuszków maluszka to zobaczysz, że to tak szybko nie idzie :bigsmile: a na SR się nie wybierasz ?? też bym zajęcie miała. Ja po świętach chcę iść na pilates dla ciężarnych bo znalazłam nie daleko takie zajęcia - ćwiczenia tylko raz w tyg. w poniedziałki ale i tak się cieszę :bigsmile: tylko ginka musi mi dać zaświadczenie, że mogę.
    --
  2.  permalink
    nessie dla Hany pozdrowienia i niech się trzymają zdrowo
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Hanny trzymaj się dzielnie Kochana!!!
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ech :/ chyba panika jakaś sie włączyłą ... ale chyba bardziej finasowa niż tak naprawdę logistyczna ... (czerwiec to komunia młodego, potem wyjazd na urlop co prawda na działkę ale kase trzeba mieć i wyjazd Młodego na obóz Doti ubranka jakieś tam są ale cząstkowe bardzo cząstkowe ...jeszcze sporo zostało do kupienia...
    Hanny trzymaj sie ...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ewelinda,Julita,Biedronka ogromne gratulacje dla Was :bigsmile::clap: :clap:
    --
  3.  permalink
    ja się dzisiaj na spa zapobiegające rozstępom wybieram, w programie jest kapsuła tlenowa - ciekawa jestem co to będze, bo do tej pory nie miałam przyjemności z takiej korzystać
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam sie i ja strasznie nie wyspana:confused: nie spałam od 2.30 w nocy tylko tak leżeałam i przewracałam sie z boku na bok a teraz padam a musze sie uczyć na jutrzejsze zaliczenie MASAKRA!!!
    HANNY trzymaj się.
    TEORKA troche mnie przestraszylaś tym że stosunki sie posypały dopiero po porodzie bo ja jak narazie na teściowa nie moge narzekać w nic sie nie wtrąca bynajmniej narazie. Wypowie swoje zdanie ale podkresla że to nasza decyzja i ją akceptuje. Mam nadzieje że to sie nie zmieni.Za to moja mama doprowadza mnie do szału często, ale ona taki ma charakter ze lubi wszystko wiedziec, mieć swoje na wierzchu (bo zawsze ma racje wg niej) i ja już teraz wiem że będzie sie wtrącac do wychowania Małej ale jeynie cco mi pozostaje to otwarcie mówic co myśle.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    kapelusznick: w programie jest kapsuła tlenowa

a to mozna w ciazy ?? bo wiem ze wiekszosc zabiegów jest w ciazy nie wskazana :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: Kakai zajmiesz się praniem i prasowaniem ciuszków maluszka to zobaczysz, że to tak szybko nie idzie a na SR się nie wybierasz ?? też bym zajęcie miała. Ja po świętach chcę

to prawda, pewni pod koniec to juz przeleci, byle do lipca:wink: na SR nie wiem czy isc, bo przychodzi do mnie połozna co 2 tygodnie i opowiada:smile:

Treść doklejona: 26.03.12 10:20
    kapelusznick moja mama byla na kapsule i powiem Ci ze to duchota i upał w niej jest, ja mysle ze w ciazy niewskazane
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Hanny zaciskaj uda ile sie da!!!

Wczoraj bylo o objawach?! To co by w nocy mi 20 s skurcze promieniujace na kregoslop spac nie dawaly... Do tego zwis nad kibelkiem i mega wymioty;(
    mam nadzieje, ze to jednorazowa akcja, a nie prognoza na ostatnie 3 tyg... Buu
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: na SR nie wiem czy isc, bo przychodzi do mnie połozna co 2 tygodnie i opowiada

wiesz - tu nie chodzi tylko o opowiadania położnej....mi się podobały przede wszystkim właśnie ćwiczenia i fakt, że spotykałam się z innymi ludzmi, a nie tylko z mężem czy rodzicami. No i przez 4 tygodnie miałam takie stałe punkty, że dwa razy w tygodniu idziemy na SR i przez to czas szybciej leciał.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia organizm sie oczyszcza????
    czyzby to juz tuz tuz????

Dziewczyny ktora miala ostanio robione KTG? chyba wkoncu skumalam o co w tych wykresach chodzi!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: wiesz - tu nie chodzi tylko o opowiadania położnej....mi się podobały przede wszystkim właśnie ćwiczenia i fakt, że spotykałam się z innymi ludzmi, a nie tylko z mężem czy rodzicami. No i przez 4 tygodnie miałam takie stałe punkty, że dwa razy w tygodniu idziemy na SR i przez to czas szybciej leciał.

no tez racja, pomysle nad tym, mzoe wybiorę się:bigsmile:
    --
  4.  permalink
    ale ja właśnie znalazłam spa takie specjalnie dla kobiet w ciązy - dzisiaj się wszystkiego dowiem na miejscu
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nessie: czyzby to juz tuz tuz????

tak czuję, ale nie wiem czy bardziej się ciesze, czy boje:wink:

nessie: Dziewczyny ktora miala ostanio robione KTG? chyba wkoncu skumalam o co w tych wykresach chodzi!!!!

ja wiem tyle od znajomej lekarz, że trzeba się dobrze na tym znać, żeby coś ogarnąć... że to nie takie proste:)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A ja w końcu zaczynam odczuwać dolegliwości ciąży;/
    W nocy miałam bóle brzucha-takie jakby okresowe.Plecy bolą,biodra bolą,nie wiem jak się układać żeby było dobrze...

Co do teściowych-ja z tym akurat problemu nie mam,ale jest inny-siostra narzeczonego:shocked: Gdybym mogła to bym udusiła.
    Chyba to moja decyzja gdzie będę rodzić?Pochodzę z Warszawy,tam mam rodzinę i tam zdecydowałam się rodzić,a nie na tym zadupiu.Grrr...jak sobie pomyślę to agresja mi się załącza.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia ja mialam robione przez tydzien 3razy dziennie....teraz mam robione 2 razy w tygodniu :)
    Do ekspertow nie bede nigdy nalezec ale za kazdym razem czegos nowego sie dowiaduje ... tym razem zaskoczyly mnie bieszczady i tatry haha fale i stozki ...

u Hanny naprawde nie za wesolo :sad:
    schudla 3kg... stres...
    Kuba jest malutki! Tydzien temu wazyl 1170kg mam ogromna nadzieje, ze wytrzymaja do powrotu jej meza... Dobrze by bylo gdyby miala go przy sobie...

Ma ktos jakies wiadomosci od Charry_Lady??
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Dziewczyny ale mnie zestresowalyscie!!! Ja do wyprawia nie mam jeszcze nic! Kompletnie! Chyba muszę się zacząć rozglądać bo nawet nie wybrane...

Hany! Zaciskam kciuki a ty zaciskaj kolana :)))
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Kakai: ja jestem na L4 od tygodnia, obawiam sie, że teraz będzie mi sie dłuzyc

To tak jak mnie. Dłuży się już strasznie i wydaje mi się, że czasu jeszcze bardzo dużo jest. Niedawno była przeprowadzka, mamy już pokój dla małego a w pokoju... kartony. Nic jeszcze nie kupiliśmy, ale pocieszam się, że sporo rzeczy odziedziczy po starszej kuzynce (z wyłączeniem różowych sukienek, bluzeczek z falbankami i koronkowych czapeczek). W tym również wózek (na szczęście niebieski), troche zabawek (uniwersalne), karuzelę (Tropikalna Wyspa Fisher Price) itd. Moi rodzice chcą coś sprezentować mamy sobie coś wybrać, ale co nie wiemy... :tongue:. Meble kupimy w połowie maja - będą takie poza szafą, bo mamy już komandora, gdzie dzidziol będzie dzielił miejsce z mamą :bigsmile:. Na ścianę zdecydowałam się na takie naklejki, które może zamówię trochę wcześniej. Myślę również o koszu mojżesza, w którym będę mogła dziecko "przemieszczać po mieszkaniu ale to już kupię na allegro. Poza tym niania elektroniczna, chyba ta (monitor oddechu angelcare dostaniemy od znajomych), wanienka (nie mam pojęcia jaka), mata edukacyjna, leżaczek, kosmetyki dla dziecka, jeszcze trochę ciuszków, śpiworki, pościel do łóżeczka (ochraniacz itd), lampka nocna - nie wspominając o wystroju pokoju w postaci firanek, lampy, dywanu i kanapy. Zdecydowaliśmy się, że kupimy dwuosobową z Ikei, aby w razie czego można było się z dzieckiem położyć albo mieć dodatkowe miejsce spania jak przyjadą goście a że dziadków jednych i drugich mamy 1000 km od nas to sprawa nieunikniona.

To pewnie nie wszystko. Jak myślę o tych wszystkich wydatkach to mnie to przeraża. Trzeba było "składować" pewne rzeczy już wcześniej, ale ciągle mówiłam, że nie chce zapeszać. Teraz będzie zbieranina "na hura" i nawet jak większość rzeczy kupię z allegro to i tak suma wyjdzie niezła, ale czego się nie robi dla pierwszego potomka :smile:.

Hanny trzymam mocno kciuki za Ciebie i życzę wytrwałości dla Ciebie i maleństwa, zobaczysz WSZYSTKO skończy się dobrze!!!
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    z tego co pamietam to Teorka ma nas imformowac co u Cherry:)

Nessie, ja tez mialam czesto robione KTG ale mnie tak to badanie stresowalo, ze nawet nie chcialam patrzec co sie tam na ekranie/zapisie dzieje...

No to po sniadaniu czas na 'zwis nad kibelkiem'... Juz nie chce!!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia: Nessie, ja tez mialam czesto robione KTG ale mnie tak to badanie stresowalo, ze nawet nie chcialam patrzec co sie tam na ekranie/zapisie dzieje...

ja obserwuje i zadaje nawet 10razy te same pytania takze chyba maja mnie juz tam dosc bo kazali przyjsc dopiero w piatek haha (przewaznie chodzilam we wtorki i piatki)
    flavia: No to po sniadaniu czas na 'zwis nad kibelkiem'... Juz nie chce!!

a boli Cie cos???? Masz teraz jakies skurcze???
    --
  5.  permalink
    Witam sie Dziewczyny w skonczonym 20tym tygodniu :shocked:
    Teo widze, ze mnie czekaja podobne przeprawy z tesciowa, juz teraz udaje wielce madra, a po obserwacjach wiem, ze bedzie jeszcze gorzej, bo sie siostrze meza we wszystko wtracala, jak sie urodzily jej dzieci..masakra... dobrze, ze z moja mama moge porozmawiac spokojnie i zawsze cos doradzi.
    Ja dzisiaj na 18 mam wizyte u gina, w koncu :P bo tak mi sie czas dluzy zawsze, ze nie moge sie doczekac :P moze sie ujawni maly szkrabik i pokaze co ma miedzy nozkami :P
    W ogole to strasznie dziwne sny mnie mecza ostatnimi dniami...glupoty jakich malo :P przedwczoraj, ze walczylam u siebie z jakims duchem w nocy :P a dzis, ze bylam u lekarza i na usg wyszlo, ze chlopak, a urodzilam dziewczynke :P
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja może jutro wyjdę do domu. Kroplówka już odłączona, dostaję leki w tabletkach, nic się nie dzieje. W ogóle znacznie się poprawiło w ostatnie dwa dni. Teraz tylko dotrwać przynajmniej do połowy maja...
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, czy to możliwe, bym dziś rano poczuła subtelne pukanie w brzuszku? 3 dni temu poczułam coś, jakby mi się przez sekundę rybka zatrzepotała w brzuszku i odpłynęła... :) Czy możliwe, że to już? :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ej a gdzie jest nasza liderka z cherry kontakt ma teo dziś miały zapadać decyzje. coś mi się wydaje że lista znów niebawem ruszy.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nessie: a boli Cie cos???? Masz teraz jakies skurcze???

nic, po prostu mi niedobrze, nie zjadłam nic nowego, co mogłoby mi zaszkodzić...
    jak robiłam sobie herbatę to mi się 'słodko" zrobiło i musiałam usiąść :neutral:
    jedynie jakoś inaczej mam brzuch... chyba opadł bo jak siedzę to go bardziej na kolanach czuję i cyc mi bardziej wisi:devil:

mkd: ej a gdzie jest nasza liderka

możliwe że już nie liderka:) kto wie co się w nocy dziś działo... pozostaje nam cierpliwie czekać na jakiś ZNAK:bigsmile:
    --
  6.  permalink
    kurcze Hanny niech jeszcze nogi zaciska skoro dzidzia taka malutka :(((

to ja chyba jedyna jestem, ktorej ciaza sie dluuuuzy niemilosiernie...znaczy sie z jednej strony czuje sie fantastycznie czasami do tego stopnia, ze chcialabym zeby to trwalo na zawsze...ale jednak czesciej wydaje mi sie ze chodze juz w tej ciazy i chodze a meta jeszcze taaaak daleko... pociesza mnie fakt, ze wiosna jakos tak szybciej czas ucieka...

na szczescie nie mam problemow z dogadywaniem sie zarowno z mama jak i z tesciowa.... nawet babcia sie nie wtraca...:)
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było ale komputer mi padł a poza tym każda wolna chwile spędzamy na działce , rozpoczęliśmy budowę.
    Gratuluje wszystkim mamuśkom:bigsmile: Ale zwolnijcie trochę tempo bo się stresuje ze jestem tak blisko :shocked:
    -- [url
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    flavia: Do tego zwis nad kibelkiem i mega wymioty;(

u mnie tak było 2-3dni przed porodem :)

Hanny 3maj się dzielnie kochana!!

p.s W którym tyg jest Hanny?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.